Η Σουηδία παρέλαβε Α/Α συστήματα IRIS-T SLS

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εταιρεία Diehl Defence ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου την παράδοση Α/Α συστημάτων IRIS-T SLS στη Σουηδία τον Αύγουστο.

Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που προμηθεύεται το IRIS-T SLM/SLS, με σκοπό τη βελτίωση της προστασίας των στρατιωτών και εγκαταστάσεων σε πιθανή επίθεση πυραύλων, πολεμικών αεροπλάνων και επιθετικών ελικοπτέρων. Το σύστημα στηρίζεται στον πύραυλο αέρος-αέρος IRIS-T, ο οποίος εξοπλίζει τα σουηδικά Gripen (αλλά και τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας) και έχει βασικό στοιχείο την ανοικτή αρχιτεκτονική – που προσφέρει ευελιξία στην απόκτηση νέων αλλά και τον εκσυγχρονισμό των διαθέσιμων συστημάτων.

Η Σουηδία έχει επιλέξει ως όχημα μεταφοράς το ερπυστριοφόρο Bv 410, το οποίο μεταφέρει 4 πυραύλους. Επόμενο βήμα για την ενίσχυση της σουηδικής Α/Α άμυνας είναι η έναρξη παραλαβής των Patriot το επόμενο έτος.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ranger
Guest
Ranger

Το συγκεκριμένο θα ήταν ενδιαφέρον σύστημα για την αντικατάσταση των OSA, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει πολύ μικρή εμβέλεια, γύρω στα 9 χλμ.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Υπαρχει το IRIS-T SLM (Medium range) … Μπορει να μπει σε M113 .

filon26
Member
Famed Member
filon26

Η επίγεια έκδοση φέρεται να έχει ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Τουλάχιστον αυτό το νούμερο έδωσε η Diehl κατά τις αρχικές δοκιμές στη Νότιο Αφρική. Είναι ένα short-to-medium σύστημα που πιθανότατα θα ενταχθεί και στο Γερμανικό δίκτυο αεράμυνας, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο ραντάρ (οι δοκιμές έγιναν με το σουηδικό Giraffe) που αναπτύσσεται για το σύστημα MEADS, συμπληρώνοντας τους PAC-3 που η Raytheon αναπτύσσει ως στοιχείο του συστήματος Patriot. Με δεδομένη την Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, την εμπειρία της ΠΑ που χρησιμοποιεί ήδη την έκδοση Α/Α και φυσικά την ύπαρξη Patriot στο δίκτυο της Ελληνικής αεράμυνας, ασφαλώς θα ήταν μια από τις… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ο αερομεταφερόμενος δεν υπάρχει περίπτωση να έχει εμβέλεια 30Km… υπάρχει υπό ανάπτυξη νέα έκδοση του πυραύλου.

Για τα OSA είναι μεγάλη κουβέντα τι μπορεί να τα αντικαταστήσει μέρα ότι δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες επιλογές στην δύση αυτόνομων SHORADS, το κόστος των πυραύλων πια είναι δυσθεώρητο, με εξαίρεση ίσως των tamir του Iron Dome.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Έχετε δίκιο, απλά αναφερόμουν στον IRIS-T γενικά, στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Για να είμαι πιο σαφής, η Α/Α (βασική) έκδοση φέρεται να έχει εμβέλεια 25 χιλιόμετρα. Το επίγειο σύστημα (IRIS-T SL) χρησιμοποιεί, είτε την βασική έκδοση του πυραύλου (SLS) και είναι ουσιαστικά SHORADS, είτε την τροποποιημένη έκδοση (SLM) που σωστά ανέφερε ο Διγενής, για την οποία δίνεται εμβέλεια 30+. Προφανώς η εμβέλεια του SLS είναι μικρότερη της Α/Α καθώς τα δύο κ/β έχουν ελάχιστες διαφορές.

Το σχόλιό μου είχε να κάνει με την SLM έκδοση η οποία αναπτύσσεται για το Γερμανικό στρατό.

giannis82
Member
Active Member
giannis82

Το αστειο της ολης υπόθεσης ειναι οτι ελλαδα ειναι μέτοχος στην ουσια της συμπαραγωγής του προγράμματός κατά 13%. Ολοι οι αλλοι κοιτάζουν να τους αξιοποιήσουν και αλλιως του πυραύλους.. η Ελλάδα?
https://en.wikipedia.org/wiki/IRIS-T#Development_partners

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εξαιρετική παρατήρηση…

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Αν κρίνει απο τις επιδόσεις του mica ο οποίος ομως ειναι 25% μεγαλύτερος ο iris t μικρής εμβέλειας δεν θα μπορει να αντιμετωπίσει στόχους πάνω απο 6-7 χιλιάδες μέτρα υψοσ και έως 10-12 km εμβέλεια οποτε υπολείπεται σαφώς του osa αλλα ειναι πολυ καλύτερος του stinger, θεωρητικά ενα καλο ηλεκτροοπτικο καλύπτει την ανίχνευση στόχου ενώ θα ειναι και πολυ ευκίνητο και δυσκολα ανιχνεύσιμο.πολυ καλο για νησιά λοιπόν.

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Την ιδια στιγμη που δεν νοειται φρεγατα με κάτω απο 32 πυραυλους ετοιμος προς εκτόξευση, έχουμε αρκετα επιγεια συστηματα τα οποια δεν φαινεται να ακολουθουν την μεγενθυνση της απειλης (ευκολια κορεσμου). Τους 4 πυραύλους που θα τους πρωτοριξει? ή πόσα ερπυστριοφορα θα πρεπει να διατεθουν για να μπορεσουν να αποκρουσουν μια επιθετικη ενέργεια?

Να θυμισω πως τα TorM1 φερουν 8 κελια, τα Μ2 16 κελια, και το Iron Dome 20.

Ranger
Guest
Ranger

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε και το αντίστοιχο σύστημα της Lockheed που χρησιμοποιεί τους IRIS T SLM και το Giraffe 4A, το Falcon.

https://www.janes.com/article/86523/lockheed-martin-led-team-unveils-new-falcon-mobile-air-defence-solution

Πτήση, με δεδομένες τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, τα υπάρχοντα TOR θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ή δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση;