33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Κυρ. Μητσοτάκης: Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είμαστε σε θέση να κινούμαστε χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα

- Advertisement -

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός κοινά συμφωνημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, δημοσιεύεται στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πανδημία σημειώνει ότι ο περιορισμός της ελευθερίας και της ευημερίας είναι οδυνηρός και χωρίς ιστορικό προηγούμενο. «Η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε θλίψη, προκάλεσε απομόνωση και επηρέασε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την εργασία μας, τις προοπτικές και τις κοινωνικές νόρμες. Κάναμε μια απαραίτητη και συνειδητή θυσία με στόχο να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε» υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι τώρα που το τέλος αυτής της δοκιμασίας έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, με τη σταδιακή πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τη θυσία αυτή ως κάτι δεδομένο.

Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η διασύνδεση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση, όταν ταξιδεύουμε. «Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει.

«Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες (της Ευρώπης) να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα» συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι καταλαβαίνει ότι θα εκφραστούν προβληματισμοί για το θέμα και εξηγεί γιατί πρέπει να κινηθούμε τώρα και όχι αργότερα. «Διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί -η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μας έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας».

«Εύλογα οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό» ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρει ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. «Τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2021 καθώς πορευόμαστε προς την επίτευξη ανοσίας. Ωστόσο, θα ήταν περίπλοκο και οικονομικά ασύμφορο να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα από όλους» τονίζει.

Στο ερώτημα αν τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων, απαντά «Όχι. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το portal μας gov.gr ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού. Τα στοιχεία αναγράφονται σε δύο γλώσσες και περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο του εμβολίου, καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου έγινε η χορήγηση των δόσεων. Όλα τα στοιχεία είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφούνται εντός δευτερολέπτων. Και όσον αφορά την προστασία των δεδομένων είναι ασφαλή και προστατευμένα».

«Έχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτή την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα, παρά το ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τα ταξίδια, ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και τα δύο. «Δέχομαι πως πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στα αεροδρόμια τα κορυφαία διεθνώς συστήματα έξυπνων ελέγχων που διαθέτουμε» σημειώνει.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα προσφέρει ένα κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σιγουριά, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν απαλλαγμένοι από περιορισμούς καραντίνας αφότου εμβολιαστούν και αποκτήσουν σημαντικό βαθμό ανοσίας» συμπληρώνει.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τονίζει «πάνω από όλα, δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο με βάση τον εμβολιασμό. Δεν αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των πολιτών να ταξιδεύουν. Αντίθετα, αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας. Ακριβώς για να μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Episkeptis

Σωστά, αλλά με τον ρυθμό που εμβολιαζομαστε, οι νεώτεροι θα πάμε για το 2022. ☹

DangerJetExhaust

Θα χωριστούμε σε πολίτες δύο κατηγοριών. Κάποιοι θα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους κατά το δοκούν και ίσως να είναι η αρχή για να χρησιμοποιηθεί κάτι τέτοιο και για άλλες περιπτώσεις διακρίσεων. Μήπως παραβιάζεται και το ιατρικό απόρρητο; Σε 2 χρόνια από τώρα που δεν θα υπάρχει κορονοϊός, θα συνεχίσει να ισχύει; Γιατί να μην είναι ένα απλό χαρτί, με σφραγίδες κλπ; Θέτονται πολλά διλλήματα περί ελευθεριών, διακρίσεων, δημοκρατίας, ηθικά, κοινωνικά κλπ. Και για να σωθούν οι οικονομίες δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα πχ της ελεύθερης διακίνησης, ειδικά αν διακινδυνεύεται πιθανή εκμετάλλευση τέτοιων μέτρων για μελλοντικούς αθέμιτους σκοπούς.

evaggelos

σωστος

Dakota

Υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγο αλλεργιών…

alepapadop

Καταστροφική σκέψη. Δημιουργούνται πολίτες 2 κατηγοριών όχι πως μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα αλλά το να κάνουμε άλλη μια διάκριση ανάμεσα στους πολίτες της ίδιας χώρας είναι απλά ανόητο. Αν κάνεις συνυπολογίσει το σκάνδαλο που προέκυψε με αυτούς που εμβολιαστηκαν πρώτοι και αν λάβει κανείς υπόψιν τους ρυθμούς εμβολιασμού η πρόταση και μόνο είναι εξοργιστική. Ας βάλουμε και στην εικόνα αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους υγείας. Προφανώς κάτι τέτοιο αφήνει μια παρακαταθήκη για περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον.

Lefteris

Φαίνονται έκδηλα τα δημοκρατικά ένστικα όλων μας στο άκουσμα αυτής της είδησης.
Η δημοκρατία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να παραμένουν ανέπαφα και αναλοίωτα για οποιοδήποτε λόγο και αιτία.
Η κάθε ασθένεια αντιμετωπίζεται με την ιατρική επιστήμη. Θέλω να γράψω κι ένα μπράβο στο νοσοκομείο του νομού μου, που δεν τους πέθανε κανείς από κορονοϊο. Όπως μου εξήγησε πνευμονολόγος, όποιου το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο και παρουσιάζει βαριά συμπτώματα, με αντιφλεγμωνόδη αγωγή τους σώζουν. Δεν κάθισα να μάθω από την τηλεόραση, το ίντερνετ και το fb, αλλά από αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή.
Όποιος δεν πιστεύει στην κλασσική ιατρική επιστήμη, απλά ζει δυνατά το τηλεοπτικό δράμα της τρομολαγνίας και περιμένει την αστυνομία και τον ολοκληρωτισμό να αναλάβουν την υγεία του.
Το “covid pass” είναι ο πειραματισμός με τις ανοχές τις αξιοπρέπειας μας. Κάποτε όσους είχαν ΗΙV ή ψορίαση ή φυματίωση, ανοίγαγαν τις ασθένειες τους σε ύβρεις. Πέρασαν χρόνια, η επιστήμη έδωσε λύσεις, ενημέρωση, προσέχουμε και σεβόμαστε.
Ο Θεός να φυλάξει αλλά ο θάνατος της ενσυναίσθησης είναι ότι χειρότερο βλέπω αυτούς τους μήνες.

Panos71

Κύριοι…
Γιατί μιλάτε για δύο κατηγοριών πολίτες, οι δύο ταχυτήτων, ή ότι άλλο τέλος πάντων;
Λες και δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν, αυτοί που στέλνουν μήνυμα για να πάνε τουαλέτα και αυτοί που παίρνουν το αεροπλάνο και πάνε να παρταρουν στο επταστερο ξενοδοχείο.
Ότι θέλουμε λέμε;
Ήρεμα ρωτάω.

andreasmp412c

Προβληματικο σεναριο, διοτι καποιος που θα εμβολιαστει δεν ειναι ακομη βεβαιο οτι δε θα μπορει να μεταδωσει τον ιο. Γινονται ακομη ερευνες πανω σ αυτο. Αν αποδειχθει οτι ναι μεν δε θα αναπτυξει συμπτωματολογια, αλλα θα ειναι μεταδοτικος, ολο το σκεπτικο παει στον καλαθο των αχρηστων

A.K.

Πολύ σωστή πρόταση. Κανείς δεν υποχρεώνεται να εμβολιαστεί, αλλά όσοι θέλουν δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπόκεινται στις πρόνοιες που θα προβλέπονται για όσους δεν το επιθυμούν η δεν έχει έρθει η σειρά τους. Στο κάτω, κάτω, αν αύριο επανέλθει η επιδημία επειδή δεν εμβολιάσθηκαν αρκετοί (όπως έχουν δικαίωμα…) γιατί κάποιος που θα έχει εμβολιαστεί να ξαναυποστεί καραντίνες και επαγγελματικές δυσκολίες? Αν υποθέσουμε πως υπάρχει κάποιο ρίσκο με τον εμβολιασμό, ο ίδιος το ανέλαβε και πίσω του κρύφτηκαν οι αρνητές. Και κερατάς και δαρμένος παραπάει.

kakaouskia

Καλημέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιτίθεται για την ώρα στα σχέδια για “διαβατήρια εμβολίων” καθώς υπάρχουν πολλές άγνωστες παραμέτροι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σχετικά με τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Πηγή: https://www.euronews.com/2021/01/15/coronavirus-who-against-vaccine-passports-as-a-condition-for-travel-for-the-time-being

Απόσπασμα:

“There are still too many fundamental unknowns in terms of the effectiveness of vaccines in reducing (virus) transmission and vaccines are still only available in limited quantities,” the committee said in its recommendations, adding that proof of vaccination should not exempt from other health precautionary measures.

Και υπάρχουν και μερικά μικρά θεματάκια όπως ιατρικό απόρρητο, δικαίωμα στη μετακίνηση κτλ.

kK19641970

Ο τουρισμός είναι πάρα πολύ μεγάλο έσοδο για την χώρα για να το αφήσουμε στην τύχη του. Πέρυσι ανοίγαμε κλείναμε και ψάχναμε τρόπους για να ελέγξουμε όσους έμπαιναν και τελικά μας κουβάλησαν οι βόρειοι γείτονές μας πολλά κρούσματα. Όποιος έχει πιστοποιητικό μπαίνει όποιος όχι πάει σπίτι του. Ας κοιτάξουμε πρώτα τους χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που αν χάσουν και την φετινή χρονιά τέλειωσαν για πάντα και αφού γλυτώσουμε την οικονομία μας συζητάμε όσο θέλουμε για ότι θέλουμε. Ας προσγειωθούμε επιτέλους στην πραγματικότητα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

Sözcü: Οι Αμερικανοί φταίνε για τις πυρκαγίες στην Τουρκία, επειδή φύτεψαν… πεύκα!

Κάθε μεγάλη καταστροφή, ανεξάρτητα τη χώρα που θα συμβεί, συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και τρελούς ισχυρισμούς.Για παράδειγμα, η εφημερίδα Sözcü, ισχυρίστηκε πως οι φωτιές...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...

Εκτέλεση πτήσεων εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο Μαρίνας Αγίας Νάπας από ελικόπτερα της Κύπρου

Ελικόπτερα AW139 της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ εκτέλεσαν σήμερα πτήσεις εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας...