Δικαστήριο ΕΕ: Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία παραβίασαν το ευρωπαϊκό δίκαιο με την άρνησή τους να δεχθούν πρόσφυγες

19
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε, για να ελαφρυνθεί το φορτίο εταίρων τους, όπως η Ελλάδα, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015.
«Με την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων διεθνή προστασία, η Πολωνία,  η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε σήμερα.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις χώρες δεν μπορούν να επικαλεσθούν ούτε τις ευθύνες τους ως προς την διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας ούτε την προσχηματική  δυσλειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης για να αποφύγουν την συμμετοχή τους στον μηχανισμό αυτόν, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Στο τέλος του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνοντας ότι οι τρεις χώρες αρνήθηκαν τις ποσοστώσεις που τους αντιστοιχούσαν στην υποδοχή προσφύγων, ποσοστώσεις που αποφασίσθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη της Ενωσης δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε το 2015 και τελείωσε τον Σεπτέμβριο 2017.
Το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ευσταθεί από την στιγμή που, αφού το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έλαβε τέλος, οι τρεις χώρες δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν. Οι τρεις χώρες προέβαλαν την άποψη ότι θα αρκούσε στην Επιτροπή να διαπιστώσει υποτιθέμενη παράλειψη.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν δέχθηκαν κανέναν πρόσφυγα, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία αρκέσθηκε να υποδεχθεί μια δεκαριά πρόσφυγες πριν αποδεσμευθεί από το πρόγραμμα.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι για να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματά τους, οι τρεις χώρες θα έπρεπε «να είναι σε θέση αποδείξουν την αναγκαιότητα προσφυγής στην εξαίρεσή τους» από την υποχρέωση αυτή. Θα έπρεπε δηλαδή να προχωρήσουν σε εξέταση περιπτώσεως προς περίπτωση, με βάση στοιχεία συγκλίνοντα, αντικειμενικά και ακριβή, που θα επέτρεπαν την εκτίμηση ότι συγκεκριμένος αιτών άσυλο συνιστά παρόντα ή εν δυνάμει κίνδυνο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση η οποία ελήφθη από την Βαρσοβία και την Βουδαπέστη είχε «γενικό» χαρακτήρα και δεν είχε ευθεία σχέση με ατομικές περιπτώσεις.
Από την πλευρά της η Πράγα προέβαλε το επιχείρημα ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης δεν ήταν αποτελεσματικός για να δικαιολογήσει την στάση της. «Μία μονομερής εκτίμηση δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως επιχείρημα για την μη εφαρμογή μίας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ενωσης.
Το σχέδιο μετεγκατάστασης απέρρεε από δύο διαδοχικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούσαν από 40.000 έως 120.000 αιτούντες διεθνή προστασία.
Τελικά, 12.706 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και 21.199 από την Ελλάδα προς άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή «σχεδόν όλοι όσοι πληρούσαν τα κριτήρια».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

19
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
ObserverTango.Alphax-mOXI_PEsimos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

Να ρωτήσω εγώ πρώτος αν και φαντάζομαι την απάντηση: τι ποινές έχουν – πέρα από το ότι θα τους κρατήσουν μούτρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής;

Γιατί αν οι ποινές εξαντληθούν σε στραβοκοίταγμα και αυστηρότατη επίπληξη μάλλον κακώς κάκιστα μαζεύουμε και δεχόμαστε όσους περνούν παράνομα με βάρκα τα θαλάσσια σύνορα!

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Είμαι σίγουρος ότι εκτός απο τα μούτρα και το στραβοκοίταγμα θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα και δεν θα τους σερβίρουν καφέ και κρουασάν κόντρα σε κάθε έννοια σεβασμού των δικαιωμάτων των συνέδρων. Για να σοβαρευτούμε, καιρός είναι να αλλάξουμε όχι λίγο αλλά πολύ στάση στο λαθρομεταναστευτικό για να μην ξαναγίνουμε τα κορόιδα της Ευρώπης και αν κάποιος πει κουβέντα του κολλάμε την απόφαση στα μούτρα. Είμαστε μία μικρή χώρα και πρέπει να προστατευθούμε με νύχια και με δόντια.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Και η ποινή ποια είναι;

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Μουτράκια.

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Πολύ σωστή η καταδίκη. Θυμίζει τη νίκη των Ευρωπαίων οικονομικών μεταναστών απέναντι στους μισαλλόδοξους και ρατσιστές ιθαγενείς ινδιάνους της Αμερικής.
Νίκη της δημοκρατίας η καταδικαστική απόφαση εναντίων κρατών μελών της ΕΕ, νίκη της ευρωπαϊκής ενότητας.
Για τα υπόλοιπα, ψάξτε στο διαδίκτυο για το ESTIA II

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Καμία αναφορά δεν γίνεται εν τω μεταξύ σε τυχόν ποινές/κυρώσεις λόγω της απόφασης. Να υποθέσω πως η ζωή συνεχίζεται; Το λέω γιατί ορισμένοι πολιτικοί χώροι έσκιζαν τα ιμάτιά τους φοβούμενοι νομική καταδίκη και απομόνωση της χώρας μας λόγω των γεγονότων στα σύνορα. Την ίδια χώρα, θυμίζω, που κάθε τρεις και λίγο τσιμπάει μερικά εκατομμύρια πρόστιμο και μια καταδικαστική απόφαση από όργανα της ΕΕ για εγκληματική συμπεριφορά του κράτους, πχ σε εξωφρενικά αργή απονομή δικαιοσύνης, τα οποία περνάνε στο ντούκου…

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Είχαν το λόγο τους που τα έσκιζαν αλλά ευτυχώς τους πήραμε χαμπάρι νωρίς.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

OK «καταδικάστηκαν» (λέμε τώρα). Και η απάντηση / ερώτηση που προκύπτει είναι:

E, και; Ε, και!!!!!!!???

Κι εγώ να ήμουν στη θέση των «καταδικασθέντων» το ίδιο θα έκανα και θα έλεγα: «…έλα ρε τελείωνε, πες πόσο είναι το πρόστιμο να πληρώσω και μη με ζαλίζεις άλλο – πάντως λαθρομετανάστες ΔΕΝ δέχομαι…»

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Στάδια της διαδικασίας επί παραβάσει Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει πιθανές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ με βάση δικές της έρευνες ή καταγγελίες από πολίτες, επιχειρήσεις ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσημη διαδικασία Σε περίπτωση που το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών, ή δεν διορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από… Read more »

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Πέρα από τα σχόλιά μας για την απόφαση με ειρωνικό ή χιουμοριστικό ύφος, η ανάλυση που παρουσιάζεις είναι σαφώς διαφωτιστική και σε ευχαριστώ. Πάντως εγώ πιστεύω ότι εάν ένα κράτος μέλος υπολογίσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει αν τους δεχθεί σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες τις άρνησής του, τα ζυγίζει και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Μάλλον αυτο έγινε και προφανώς τους συνέφερε η μη αποδοχή.

Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

SAAB, ευχαριστώ για τις αναμνήσεις και την υπενθύμιση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο – έπρεπε να τα θυμάμαι. Πρακτικά οποιοδήποτε ποσό κι αν επιδικαστεί στην υπόθεση είναι μικρό για να γλυτώσει μια χώρα από το πρόβλημα (η Ελλάδα) ή να μη το φορτωθεί (αυτές οι χώρες που βλέπουν μπροστά οι της Κεντρικής Ευρώπης). Και αν έχω την επιλογή προτιμώ να πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμα για να γίνει μια εχθρική χώρα στη λαθρομετανάστευση και να τα γλυτώνει συμμορφωμένη επιταχύνοντας τα θέματα της δικαιοσύνης. Η μαζική ψηφιοποίηση είναι ευκαιρία να σαρώσει και τη δικαιοσύνη και να φύγει “το καθαρογράψιμο” των αποφάσεων. Και κάτι ακόμα:… Read more »

Observer
Member
Trusted Member
Observer

ΣΩΣΤΟΣ,ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ…

G...
Member
Famed Member
G...

Κανενας λαθρομεταναστης στην χωρα. Ας τους παρουν αυτοι που τους θελουν. Κλειστα συνορα για παντα

Jacob.ath
Member
Trusted Member
Jacob.ath

Εγώ νόμιζα οτι μόνο οι Τούρκοι είναι διακινητές ανθρώπων, τώρα έγιναν και οι Έλληνες;

simos
Member
Noble Member
simos

Η Ελλαδα πρεπει να καταστησει σαφες στους εταιρους της στην ΕΕ οτι δεν προκειται να σηκωσει μονη της το βαρος του μεταναστευτικου-προσφυγικου και οτι πρεπει να δημιουργηθει ενας μηχανισμος οπου θα αποτρεπει ολοι αυτοι οι αλλοδαποι να εγκλωβιζονται στην Ελλαδα..Αρχικα θα πρεπει τα συνορα της Ευρωπης να φυλασονται αποτελεσματικα και οσοι αλλοδαποι καταφερουν να εισελθουν θα πρεπει να επιστρεφονται αμεσως στις χωρες προελευσης τους και να τους δινεται εκει μια ανθρωπιστικη βοηθεια..το προβλημα με τους προσφυγες ειναι οτι αυτοι ειναι εκατομμυρια,δεν ειναι ενας μικρος διαχειρισιμος αριθμος,πιστευω μια λυση στο προβλημα ειναι αυτοι οι ανθρωποι να επιστρεψουν στις πατριδες τους σε… Read more »

Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

Η εμπειρία δείχνει ότι η Ενωση αποφεύγει να ασχοληθεί. Αν εξηγούσε π.χ. στις χώρες που αρνούνται να συνεργασθούν ότι θα έχουν άμεσες και ουσιαστικές οικονομικές συνέπειες (κυρίως αναστολή της οικονομικής βοήθειας) η μετανάστευση θα σταματούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τώρα όμως δεν κάνει το παραμικρό πέρα από το δίνει μεγάλα ποσά στην Τουρκία και στις ΜΚΟ.

Αν γίνουμε εμείς κακοί (με την προϋπόθεση να έχουμε κάνει την απαραίτητη νομική και επικοινωνιακή διαχείριση) η Ευρώπη θα μας αγνοήσει. Εδώ κινήθηκε με ελάχιστη αυστηρότητα κατόπιν εορτής σε δυο χώρες που προκαλούσαν πόσο μάλλον αν την απαλλάξουμε για τα καλά από το πρόβλημα.

OXI_PE
Member
Active Member
OXI_PE

Τι έκανες σττην ξενιτιά Μοχάμετ ;
01-04-2020: Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Αττικής σχετικά με δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας, φωτογραφιών και βιντεοληπτικού υλικού (29) μελών εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια

x-m
Member
Famed Member
x-m

Προτιμότερο να πληρώνουμε . unamused

Observer
Member
Trusted Member
Observer

ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ DELIVERY C130 σε ΜΑΓΚΡΕΜΠ,ΑΓΑΝΙΣΤΑΝ,ΠΑΚΙΣΤΑΝ,ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΚΛΠ ΚΛΠ.ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙΚΙΣΚΟΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΠΝ,ΔΕ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕ Η ΑΒ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΛΠ ΚΛΠ