Δηλώσεις Νίκου Δένδια σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Μάικ Πομπέο

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες μου συναντήσεις ως νέου Υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.

Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη κι άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Pompeo να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά κυρίαρχη σημασία είχε -και έχει πάντα- το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώσαμε, επίσης, τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Τέλος, θα ήθελα να πω ζήτησα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν μία ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποια ήταν η απάντηση στο αίτημά σας το τελευταίο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Αφού το σημείωσε, πάλι καλά!

Panagiotis
Member
Panagiotis

Για φαντάσου να το ξεχνούσε! Ενώ τώρα όλα καλά.
Βέβαια με τόση ζέστη , ιδρώτα κτλ το μελάνι δεν έχει τόση αντοχή…
Θα δούμε.

JimK
Member
JimK

Το που το σημείωσε δεν ξέρουμε…

p270
Member
Noble Member
p270

Πολυ ωραια το σημειωσε το θεμα ειναι που

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

I wonder how the Greek Foreign Minister sees his meetings with other Foreign Ministers. Does he see them as an opportunity to just meet, talk, drink coffee/tea and exchange niceties with no apparent preparation and objectives? Or does he sees them as an opportunity that he will discuss well prepared points with the other Minister that will result to an expected outcome that betters the Greek interests? If the second option is the objective, as it should, then his reply that Mr. Pompeo noted is request for clear support from the U.S against Turkey’s actions shows the trip was not… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Καλύτερα να ξεκαθαρίσει ο κ. Δένδιας τη δικιά του πολιτική έναντι της Τουρκίας πριν ζητήσει το ίδιο πράγμα από άλλους.