12.1 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔήμος Αθηναίων: Drones στην υπηρεσία των πολιτών. Μια άγνωστη πτυχή της καθημερινότητας

Δήμος Αθηναίων: Drones στην υπηρεσία των πολιτών. Μια άγνωστη πτυχή της καθημερινότητας

- Advertisement -

Τα drones, UAVs, πολυκόπτερα ή Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), όπως και αν τα γνωρίζει, ή τα ονομάζει κάποιος, έχουν ήδη γίνει μέρος της καθημερινότητας πολλών από εμάς, αλλά κυρίως, έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του κρατικού μηχανισμού αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι drones, όπως πολλές είναι και οι χρήσεις για τις οποίες είναι κατασκευασμένα, όπως φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση, χαρτογράφηση, τηλεπισκόπηση, γεωργία ακριβείας, αποστολές εύρεσης και διάσωσης, ψεκασμοί, στρατιωτικές αποστολές κ.α.

Ο δήμος Αθηναίων χρησιμοποιεί Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drone), ήδη από το 2019 και έχουν ήδη συμβάλει ουσιαστικά στην αμεσότερη αντιμετώπιση και παρέμβαση του Δήμου σε συγκεκριμένες καταστάσεις και περιστατικά.

Ο Επιχειρησιακός Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αθηναίων, κ. Πουλίκος Δικαιάκος, μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε διεξοδικά στη λειτουργία και τη συμβολή των drones στον Δήμο της Αθήνας.

«Η ιδέα για την χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drone) γεννήθηκε το 2019 όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από την υπηρεσία μας ένα προσωπικό Drone κατά την άσκηση εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και μετά από ενημέρωσή του σχετικά με το έργο τις δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και την αναβάθμισή της με τεχνολογικά μέσα, όπως η χρήση ΣμηΕΑ, η Δημοτική Αρχή στάθηκε αρωγός για την απόκτηση εξοπλισμού ΣμηΕΑ, όπου συντελέσθηκε το 2020 με την προμήθεια δύο (2) υπηρεσιακών ΣμηΕΑ και την ταυτόχρονη εκπαίδευση μιας ολιγομελούς ομάδας χειριστών, σε πιστοποιημένη σχολή αεροπλοϊας, αποκτώντας δίπλωμα ειδικής κατηγορίας χειριστών ΣμηΕΑ, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα τεχνολογικά μέσα προβλέφθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας πανελλαδικά, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2022».

Η ομάδα ΣμηΕΑ Δημοτικής Αστυνομίας διαθέτει κινητό κέντρο επιχειρήσεων και πραγματοποιεί πτήσεις για την επιτήρηση λόφων και αλσών στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, (το 2021 εντόπισε σε πτήση της τη φωτιά στο Πεδίον του ‘Αρεως και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσβεση της), για ζητήματα που αφορούν την αστυνόμευση στην πόλη, ενώ συμμετέχει επιπλέον σε ασκήσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών όπως π.χ ένας σεισμός.

Συμμετέχει επίσης σε μεγάλες διοργανώσεις, συνδράμοντας φορείς όπως η Ελληνική Αστυνομία (Αυθεντικός Μαραθώνιος) προκειμένου για την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων. Συνεργάζεται με Φορείς Υπουργείων όπως η ΔΙ.Μ.Ε.Α. (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και συμμετέχει σε δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντας με διάφορους εθελοντικούς φορείς.

Η ομάδα ΣμηΕΑ της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα αναζητήσεων αγνοούμενων ατόμων. Συμμετέχει συνδράμοντας, μέσω διμερών συμφωνιών και όχι μόνο, έτερες Υπηρεσίες, όταν της ζητήθηκε, υπό την επίβλεψη πάντα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως έγινε άλλωστε τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου σε συνεννόηση με τις τοπικές Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές, συμμετείχε εθελοντικά στις έρευνες για την αναζήτηση αγνοούμενου ψαρά στον Αμβρακικό κόλπο.

Παράλληλα, τα στελέχη της ομάδας ΣμηΕΑ εκπαιδεύονται καθημερινά επί του πεδίου, παρακολουθώντας ημερίδες, σεμινάρια αλλά και όλες τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις νέων τεχνολογιών πτητικών μέσων.

Μέσα από συνέργειες με άλλους φορείς, ενδεικτικά Δημοτικές Αστυνομίες άλλων Δήμων, ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Υπηρεσίας μας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών, προσπαθεί να προωθήσει την χρήση των ΣμηΕΑ ως σημαντικό εργαλείο για την επιχειρησιακή αναβάθμιση, σημείωσε ο κ.Δικαιάκος, για να προσθέσει:” Πρόσφατα οι χειριστές μας πιστοποιήθηκαν από τη ΥΠΑ ως οι πρώτοι εκπαιδευτές Δημοτικοί Αστυνομικοί στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση από τα στελέχη μας και την ΥΠΑ στο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΥΠΑ και την συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής Πειραιά και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την συνεκπαίδευση από την Δημοτική Αστυνομία Αθηνών και την ΥΠΑ, στους υποψήφιους χειριστές Δημοτικούς Αστυνομικούς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια από την αρχή έχει σταθεί ο Διοικητής Πολιτικής Αεροπορίας κ. Γεώργιος Δριτσάκος, μαζί με το σύμβουλο του εκπαιδευτή κ. Ιωάννη Σκαμνάκη, οι οποίοι στην συνάντησή τους με τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν δηλώσει ότι «…η ομάδα ΣμηΕΑ της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων είναι η μοναδική της χώρας, με εξαιρετικά εκπαιδευμένα στελέχη, εφάμιλλα του εξωτερικού…», υπογράμμισε ο Επιχειρησιακός Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδιάζοντας το πλοίο του μέλλοντος για το Ναυτικό μας, του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ε. Νικολάου

Του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ευσταθίου Νικολάου Π.Ν., Αεροναυπηγού-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.Προχωρώντας προς το μέλλον, πολλά θα αναθεωρηθούν, πολλά θα εξασθενήσουν και όλα θα προσαρμοσθούν στην εκρηκτική τεχνολογία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η «ΠΤΗΣΗ» στη γραμμή παραγωγής του F-35. Οι εξελίξεις για τα...

Για  να εκτιμήσει κάποιος την πραγματική δυναμική του προγράμματος του F-35 θα πρέπει να βρεθεί στο εργοστάσιο της Αμερικανικής Αεροπορίας No4 στο Fort Worth...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει...

1
Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Ρωσία, Υπόθεση Σύλληψης Δημοσιογράφου WSJ: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιβάν Γκερσκόβιτς

Ένα ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την...

AEGEAN, CAE join forces for the first modern Flight Simulator and Crew Training Centre in Greece

AEGEAN and CAE announced on Thursday that they will join forces to create the first modern Flight Simulator and Crew Training Centre in Greece....

Greek Independence Day reception held in the White House

The annual Greek Independence Day reception was held at the White House on Wednesday. It is a special honour afforded by the US government...