Η δημοτικότητα του Πούτιν τον τελευταίο μήνα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι χρόνων

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αυτή τη στιγμή μόνο το 35% των Ρώσων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα ποσοστό που μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό συμπεραίνεται από την δημοσκόπηση του Levada-Centr την οποία παρουσίασε η εφημερίδα Vedomosti, η οποία αναφέρει ότι τον Νοέμβριο του 2017, το 59% των Ρώσων έδειχνε την εμπιστοσύνη του προς τον Ρώσο πρόεδρο, συμπεραίνοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια η δημοτικότητα του έπεσε κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ένα άλλο ερευνητικό κέντρο η VICIOM (Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 7 Φεβρουαρίου, έδειξε ότι το ποσοστό των Ρώσων που εμπιστεύονται τον Πούτιν είναι 30,6% (τον Δεκέμβριο του 2019 για πρώτη φορά ήταν κάτω από το 30% και συγκεκριμένα έφθασε στο 29,8%). Από τον Αύγουστο του 2019, όταν η δημοτικότητα του Πούτιν είχε φθάσει στο 30,4% η VISIOM έπαψε να δημοσιεύσει τέτοιους είδους δημοσκοπήσεις εβδομαδιαία και άρχισε να τις δημοσιεύει ανά μήνα. Ωστόσο κάθε εβδομάδα άρχισε να δημοσιεύεται μια κλειστή δημοσκόπηση, στην οποία ρωτούν τους Ρώσους για το ποιούς πολιτικούς εμπιστεύονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της VISIOM η δημοτικότητα του προέδρου φθάνει το 73,1%

Ο διευθυντής του Levada-Centr Λεβ Γκουντκόφ αποδίδει τη μείωση των 24 ποσοστιαίων μονάδων, την οποία χαρακτηρίζει σταθερή, στην μόνιμη ενόχληση και την κόπωση που νοιώθουν από τον Ρώσο πρόεδρο.

«Η νέα του ρητορική, που αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, έχει ένα πρόσκαιρο αντίκτυπο. Η πτώση άρχισε εδώ και καιρό και δεν είναι το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα του 2018 (αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης). Εξελίσσεται σταδιακά και αργά και είναι η πιο ενδεικτική τάση, παρά τα απότομα άλματα της δημοτικότητας του που παρατηρούνται. Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας και ο κόσμος νοιώθει ότι δεν μπορεί να ζήσει φυσιολογικά», λέει ο Γκουντκόφ. Παράλληλα ο Γκουντκόφ επισημαίνει ότι τα ποσοστά των Ρώσων που εγκρίνουν το έργο του διατηρούνται στα ίδια επίπεδα του 67-70% εδώ και έξι μήνες. Αυτό εξηγείται με το ότι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ρώσοι προς το πρόσωπο του απορρέει πρωτίστως από την αξιολόγηση που κάνουν για τον τομέα των κοινωνικών παροχών, η έγκριση δε του έργου του σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική, τη ρητορική της «πάτριας φροντίδας» που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος.

«Δηλαδή- λέει ο Γκουντκόφ- υπάρχουν διάφοροι ρόλοι του προέδρου- ο ρόλος του στην διεθνή σκηνή και ο ρόλος του εντός της χώρας. Η αξιολόγηση του έργου του στην εξωτερική πολιτική συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, ενώ στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής διαρκώς μειώνεται».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Levada Cent απάντησε λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξαρτώνται από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν, αλλά το Κρμελίνο λαμβάνει υπ’ όψιν του τα αποτελέσματα και αυτής της δημοσκόπησης και άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν διαφορετικές τάσεις.

Η δημοσκόπηση του Levada-Cent πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 23-29 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.603 ατόμων σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Spyrosnd301Hellasepampapas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
epampapas
Member
epampapas

Αυτό που δεν έχετε καταλάβει οι στενότατοι φίλοι των αμερικάνων είναι πως ο Τραμπ είναι η νέμεσις σας και για αυτο σας εξοργίζει. Είναι το ρωσικό alter ego σας με την έννοια ότι ξ προσωπολατρία βασανίζει τη Ρωσία επί αιώνες.
Και το συνταξιοδοτικό είναι η ουσία της πτώσης της δημοτικότητας του Πούτιν. Του πότε θα βγει ο κόσμος στη σύνταξη. Αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Όποιος έκανε τη σχετική προσαρμογή πλήρωσε και το πολιτικό κόστος. Το φάγαμε και εμείς εδώ με τα μνημόνια, φυσικά πλην στρατιωτικών που είναι οι ιερές αγελάδες της Ελλάδος.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Κι άλλοι φαίνεται να εξοργίζονται, και καρφώνονται…

Hellas
Guest
Hellas

Τι εννοείται, πλην στρατιωτικων;

nd301
Member
Active Member
nd301

I see there is a Putin obsession, not sure why the popularity of a foreign leader is reported in a defence Greek website.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Because unpopular leaders tend to do flamboyant gestures (or worse), to divert attention elsewhere.