Διορία 72 ωρών δόθηκε στον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να εγκαταλείψει την Ελλάδα

20
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Δημήτρης Μάνωλης

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Noble Member
p270

ο πρέσβης τις Τουρκίας άραγε θα απελαθεί; μαζί με την Λιβύη δεν έκαναν την συμφωνία ;
η δεν μας παίρνει να τον απελάσουμε ;

τυπικές ερωτήσεις με γνώστες απαντήσεις βεβαιως βεβαιως

Hermis
Member
Member
Hermis

τι τα σκαλίζεις κ εσυ τωρα…

p270
Member
Noble Member
p270

ελα ντε ,ειπα να πω

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Ξέρεις αν γίνει αυτό που λες, θα απελαθεί και ο δικός μας ως αντίποινα. Είμαστε έτοιμοι για αυτό;

p270
Member
Noble Member
p270

και αν απελαθεί τι νομίζεις ότι θα γίνει ; εγώ λέω τιποτα

dimitrisx
Member
dimitrisx

Μαζί με τον πρέσβη, θα έπρεπε να απελαθεί ο πρόξενος στην Ξάνθη μαζί με όλους τους πράκτορες τους εκεί, ψευτομουφτήδες και κάποιους βουλευτές (Ζειμπέκ κλπ), θα τους έτσουζε. Αν το συνέχιζαν, ευκαιρία να ανταποδώσουμε ετεροχρονισμένα μεν τα αίσχη τους το ’55 στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν είδη παραβιάσει την Συνθήκη της Λωζάνης, άσχετα αν οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά κάνουν τα στραβά μάτια. Είδαμε ότι μετά την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο που σαν αντίδραση οι Έλληνες σταμάτησαν να επισκέπτονται την Αδριανούπολη, οι Τούρκοι έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ για την χασούρα στον τζίρο. Οπότε όπλα στην φαρέτρα της Ελλάδος υπάρχουν, αρκεί να… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Νομίζω πως ο Πρόξενος στην Ξάνθη αποκλείεται να απελαθεί. Υπάρχει τεράστιο Εθνικό συμφέρον να αποκλείσουμνε αυτό το ενδεχόμενο. Απορώ πως και δεν το γνωρίζεις φίλε μου.

Στέργιος
Guest
Στέργιος

Κανονικά πρέπει να υποβαθμίσουν τις σχέσεις, σταματώντας οποιαδήποτε συνομιλία με την τούρκικη κυβέρνηση. Η μόνη επικοινωνία να γίνεται μέσω πρεσβευτών. Και αν οι Τούρκοι ζητήσουν συνάντηση, να τους πουν όταν σταματήσετε τις παραβιάσεις πολύ ευχαρίστως να συναντηθούμε.

Tasos
Member
Tasos

να αγιάσει το….πληκτρολόγιό σου!!!!!!

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Δε νομίζω να έχουμε ακόμα Πρέσβη εκεί: θα στέλναμε όταν έφτιαχναν οι συνθήκες.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Ο Πρέσβης της Λιβύης κυρήσσεται persona non grata λόγω της παραπλανήσεως του Έλληνα ΥΠΕΞ από τον Λίβυο ομόλογό του Mohamed Taher Siala στην συνάντηση του Σεπτεμβρίου. O Λίβυος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον κ.Δένδια πως δεν επίκειτο υπογραφή καμμίας συμφωνίας με την Τουρκία. Στην ανακοίνωση του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.” Αυτός είναι ο λόγος που εκδιώκεται ο Λίβυος Πρέσβης. Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν υφίσταται καμμία εξαπάτησις. Επίσης, σπανίως… Read more »

Anios
Guest
Anios

Η διαφορά είναι πως η Τουρκία είναι κανονικό κράτος, και επομένως, απέλαση του πρέσβη τους, θα προκαλούσε απέλαση και του δικού μας από αυτούς, ουσιαστικά πάγωμα (προσωρινό; επ’ αόριστον;) των διπλωματικών σχέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε μια τόσο τεταμένη περίοδο, κατά την οποία, ακόμη και η όποια υφιστάμενη, έστω και τυπική συνέχιση των σχέσεων, συνομιλιών, στρατιωτικών διαύλων, δεν εγγυάται καθόλου την ομαλή συνέχεια. Με απέλαση του τούρκου, θα επιταχύναμε τα “σκληρά” σενάρια, για τα οποία όμως είμαστε έτοιμοι; Έχουμε αποφασίσει τί θα κάνουμε; Η σειρά της κανονικής διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία, θα έρθει όταν/αν θα έχουμε αποφασίσει οριστικά… Read more »

p270
Member
Noble Member
p270

η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει απλά την αδυναμία μας και δινει δικαιώματα ,η τους διώχνεις και τους δυο η κανέναν

και οι δυο αμφισβητούν και κάτι παραπάνω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ,αν δεν δείξεις πυγμή έστω και ετσι τότε δεν μπορείς να περιμένεις τιποτα

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

σωστός, αλλά θέλει balls…

JohnnyB
Member
Famed Member
JohnnyB

Έναν SCALP EG θέλει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Κάνεις λάθος σε όλη την συλλογιστική σου. Αυτό που σε σώζει είναι πως δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις δομημένη γνώση περί τεχνικών Διπλωματικών θεμάτων. Γι’αυτό θα σου πρότεινα να μην εκφράζεις τόσό εύκολα και γνώμη. Κάνε και καμμία ερώτηση βρε αδερφέ δεν θα πέσει η υπόληψή σου πια.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Να υπογράψουμε ανάλογο μνημόνιο με την Βουλγαρία αγνοώντας τα στενά γιατί ως γνωστόν υπόκεινται σε ιδιαίτερο καθεστώς.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1 for Thinking Out Of The Box.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Τίθεται από συνομιλητές το θέμα της απέλασης Τούρκων διπλωματών. Για κάτι τέτοιο έχουν υπάρξει άπειρες αφορμές στο παρελθόν (π.χ. δράση Προξενείου Κομοτηνής), αλλά δεν προκρίθηκε ποτέ η απέλαση, διότι η αναπόφευκτη ανταπόδοση μας αποστερεί πολύτιμα και αναντικατάστατα HUMINT resources … Υπάρχουν πολλοί αφανείς Έλληνες ήρωες που παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους για το καθήκον, και ακούν μόνο τον ψόγο, και αστήρικτες εικασίες για δήθεν πολυτελή βίο … Ο νοών νοείτω … Δεν λέγονται, ούτε γράφονται όλα …

Diogenis
Member
Diogenis

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης ….. αλλά από την άλλη ..Κανονικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία διαμηνύει το Μαξίμου. Τι ακριβώς μήνυμα θέλουμε να στείλουμε και στην Τουρκία και στα κράτη που έχουμε κοινή ΑΟΖ και στο υπόλοιπα κόσμο ; Τελικα είναι παράνομο το μνημόνια και γιαυτό απελαύνουμε τον πρέσβη ή είναι κανονικό οπότε και συνεχίσουμε ΜΟΕ ……που τελειώνει η λογική -στρατηγική και που ο παραλογισμός -φοβία .