31.4 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ «Το εμβληματικό F-4 Phantom πλησιάζει στην επιχειρησιακή δύση»

«Το εμβληματικό F-4 Phantom πλησιάζει στην επιχειρησιακή δύση»

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 411
  •  
  •  

Υπήρξε η επιτομή της αμερικανικής αεροπορικής ισχύος στον Ψυχρό Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο Βιετνάμ και ήταν σε ενεργή υπηρεσία δεκαετίες αργότερα. Αλλά τώρα, το εμβληματικό μαχητικό F-4 Phantom II είναι στη δύση της επιχειρησιακής του καριέρας.

Σύμφωνα με το «Stars and Stripes», μόνο λίγες δεκάδες Phantom παραμένουν σε ενεργή υπηρεσία διεθνώς από τα 5.195 που κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του 1950. Σε αμερικανική υπηρεσία, τα τελευταία χρησιμοποιηθήκαν και καταρρίφθηκαν ως ιπτάμενοι στόχοι, αφού πρώτα τροποποιήθηκαν στη μη επανδρωμένη έκδοση QF-4. Όσα παραμένουν ακόμη σε χρήση με άλλες χώρες, προορίζονται να αποσυρθούν στο κοντινό μέλλον.

Με ανώτατη ταχύτητα που υπερβαίνει τα 2,2 Mach, το υπερηχητικό, μακράς εμβέλειας μαχητικό-βομβαρδιστικό ακόμη μνημονεύεται στοργικά, ιδιαίτερα από όσους πέταξαν μαζί του. Το F-4 ήταν, «στα χέρια ενός ταλαντούχου πιλότου και χειριστή οπλικών συστημάτων… έξοχο και σχεδόν άτρωτο, είπε ο απόστρατος πτέραρχος Ronald Keys, που πέταξε Phantoms στο Βιετνάμ το 1969-70. Το αεροπλάνο ήταν μία «αληθινή πλατφόρμα πολλαπλού ρόλου» που «έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο» σε αρκετές συγκρούσεις, συμπληρώνει ο Alan Warnes, συντάκτης και συγγραφέας στο βρετανικό περιοδικό «Air Forces Monthly».

F-4E/RF-4E PHANTOM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ελληνική διάσταση ενός αεροπορικού θρύλου

«Στο Βιετνάμ το F-4C ήταν το κυρίαρχο κομμάτι αεράμυνας… Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, το Phantom ήταν παντού – υπήρχαν πάνω από 1.000» υπηρετώντας τη Δυτική Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, είπε.

Τα σοβιετικής κατασκευής MiG-21 ήταν ο κύριος εχθρός του Phantom κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Σε σύγκριση με το μικροκαμωμένο MiG, το οποίο μπορούσε να μεταφέρει 4.400 λίβρες φορτίου, το Phantom ήταν ικανό να φέρει 18.000 λίβρες πυρομαχικών, περιλαμβανομένων βομβών, πυραύλους αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος, σε εννέα σημεία. Ένα από τα πιο κολακευτικά παρατσούκλια που δόθηκαν στο Phantom, με την πάροδο των ετών, ήταν «ο μεγαλύτερος διανομέας κομματιών MiG στον κόσμο».

Το Phantom αποσύρθηκε επίσημα από τις αμερικανικές Μοίρες το 1996, πέντε χρόνια αφότου πέταξε πολεμικές αποστολές στο Ιράκ κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου. Αλλά βρήκε μια δεύτερη ζωή, με εκατοντάδες να τροποποιούνται σε ιπτάμενους στόχους που χρησιμοποιηθήκαν να εκπαιδεύσουν πιλότους στην εναέρια μάχη και σε δοκιμές πυρομαχικών. Το τελευταίο τροποποιημένο αεροσκάφος βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2013. Τρία χρόνια αργότερα, η Αμερικανική Αεροπορία διοργάνωσε μια τελική εθιμοτυπική πτήση για το Phantom στην αεροπορική βάση Holloman στο Νέο Μεξικό, σημαδεύοντας το τέλος σχεδόν 60 χρόνων υπηρεσίας με τις ΗΠΑ.

Εκσυγχρονισμένα F-4E AUP της ΠΑ. Μια νέα καριέρα πάνω από το Αιγαίο (ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ)

Σήμερα, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ιράν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι οι τελευταίοι χρήστες του αεροσκάφους. Με την εξαίρεση του Ιράν, όλες οι χώρες που πετούν ακόμα τα Phantoms ψάχνουν να τα αντικαταστήσουν με πιο σύγχρονα αεροσκάφη.

Αλλά ακόμη και το Ιράν, στο οποίο η Ουάσινγκτον πούλησε 225 F-4 στη δεκαετία του 1970, ο στόλος των ενεργών Phantoms αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων υποστήριξης, καθώς τα αεροπλάνα γίνονται μεγαλύτερα σε ηλικία. Οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις παραδόσεις των ανταλλακτικών και την υποστήριξη συντήρησης στο Ιράν για τα αεροπλάνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, αλλά περίπου 50 Phantoms ακόμη πετούν, κυρίως επειδή οι Ιρανοί έχουν κανιβαλίσει μέρη από άλλα αεροπλάνα, αποκτήσει λαθραία ή αντιγράψει άλλα τμήματα.

Ακόμη και στο απόγειό του, το F-4 είχε ζητήματα, σαν «την ορατότητα από το πιλοτήριο, τους κινητήρες που κάπνιζαν (υπερβολικά), όχι η καλύτερη μηχανή που στρίβει, τεχνολογία ραντάρ πρώτης γενιάς», είπε ο Keys, ο οποίος πέταξε το Phantom στο Βιετνάμ. «Συγκρινόμενο με κάτι όπως το F-15 Eagle, F-16 Viper, F-22 ή F-35, ήταν ουσιαστικά τεχνολογία αναλογικού ρολογιού σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ψηφιοποίηση».

F-4 Phantom, 60 χρόνια

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών υπηρεσίας, οι επικριτές έχουν επίσης κάνει πλάκα με τη λιγότερο από κομψή εμφάνιση και τ’ άλλα ελαττώματα, δίνοντάς του όχι κολακευτικά προσωνύμια όπως το ιπτάμενο αμόνι, ο γέρος που καπνίζει κ.α.

Καθώς πετά προς τη δύση, ένα αστείο για την έμφαση του σχεδίου στη δύναμη θα μνημονεύεται τόσο από τους οπαδούς όσο και τους επικριτές: Το F-4 ήταν απόδειξη ότι ακόμη και ένα τούβλο μπορούσε να πετάξει, με έναν αρκούντως ισχυρό κινητήρα.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 411
  •  
  •  
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Περιμένετε, γιατί μπορεί να δούμε το Ιράν να τα αντιγράφει και να τα εμφανίζει ως νέες σχεδιάσεις.

Georgios

My_name_is_Nobody My_name_is_Nobody μακάρι…

Andreas

Πείτε του ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι ποινικό αδίκημα, όπως και η προσβολή των θεσμών όπως το Phantom.

Nikolaos

Θα μας πει κανένας την ιστορία πίσω από το πώς βρέθηκε αυτό το Φάντομ στο κατάστρωμα του “Bonnie Dick” (USS Bonhomme Richard), και προπάντων πώς έφυγε από αυτό; Τα κλάσεως Έσσεξ (έστω και ως 27Charlie) δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν με τον τύπο … το ξύλινο κατάστρωμα όλα τα λεφτά …

Nick

Αληθεύει ότι τα F-4 AUP βλέπουν ποιο μακριά από τα 16ρια ?

chikichiki

Έχουν διαφορετικό ραντάρ. Τα F-16 έχουν εκδόσεις του APG-68, τα AUP έχουν το ίδιο ραντάρ με τα F/A-18A/B, το APG-65. Το δεύτερο αν θυμάμαι καλά έχει λίγο μεγαλύτερη εμβέλεια, νούμερο ακριβώς δε θυμάμαι νομίζω κάπου +20χλμ χοντρικά.

STRATOS

Το αεροσκάφος F-4E Phantom είναι αξεπέραστο σαν σχεδίαση μαχητικού και απέδειξε την αξία του πολεμώντας σε πολέμους υψηλής έντασης και όχι βομβαρδισμό ροπαλοφόρων.

Η τεχνολογική του υστέρηση σε θέμα ηλεκτρονικών και κινητήρων είναι αστεία δικαιολογία…καθώς απέδειξε και στις δύο περιπτώσεις (βλέπε F-4E AUP, F-4E SUPERPHANTOM) ότι μπορεί να αναβαθμιστεί και να στείλει τις νεότερες σχεδιάσεις στα τάρταρα..

Άλλοι είναι οι λόγοι που αποσύρεται από το προσκήνιο..

Ευτυχώς σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με 1 αξιωματικό – χειριστή F-4E AUP της ΠΑ στο AFW, ήταν κατηγορηματικός ότι θα βλέπουμε τα Phantom για πολλά χρόνια ακόμη στους Ελληνικούς ουρανούς..

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

251
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
none
none
none

Related News

Η Γερμανία παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Προεδρίας της για την Ευρωπαϊκή Άμυνα

Τις προτεραιότητές στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί τη αναλήψει της προεδρίας για το δεύτερο μισό του 2020 ανέλυσε...

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αεροσκάφος με αμερικανικά εθνόσημα

Στις 9 Ιουλίου, η Διοίκηση Στρατηγικών Επιχειρήσεων των Εθνικών και Βολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως κατέρριψε ανγώστου τύπου αεροσκάφος με σειριακό αριθμό...

Halifax for ever! Ο Καναδάς εγκρίνει πρόγραμμα συντήρησης των φρεγατών του για 6 ως 20 ακόμα χρόνια

Με ένα συμβόλαιο αξίας 72.6 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (περί τα 53,41 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) η καναδική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης των...

Το Βιετνάμ καθελκύει τρίτο αρματαγωγό τοπικής ανάπτυξης

Το τρίτο αρματαγωγό εγχώριας ναυπήγησης για λογαριασμό του Λαϊκού Ναυτικού του Βιετνάμ καθελκύστηκε στις 22 Ιουνίου από τα ναυπηγεία Song Thu Corporation, στο Da...

Όλμους των 60 mm της Hirtenberger αγοράζει ο Γαλλικός Στρατός

Η αυστριακή εταιρεία Hirtenberger Defence Europe GmbH είναι ο νικητής του διαγωνισμού του Γαλλικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια όλμων των 60 mm, ο...
- Advertisement -