14.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Αντικατάσταση 4 φρεγατών S με κόστος κάτω από 2 δις ευρώ; κι όμως, γίνεται!

- Advertisement -

Η κατάσταση του ΠΝ είναι γνωστή σε όλους μας. Εκτός από την άμεση ανάγκη για πλοία AAW που θα καλύψουν το Στόλο στην ανάγκη του για απαγόρευση περιοχής, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΠΝ χρειάζεται καιπλοία γενικών καθηκόντων, με ιδιαίτερες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και σίγουρα προηγμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας. O λόγος; μα σε τέτοια πλοία βασίζεται το ΠΝ, όχι σε πλοία AAW.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!


Για πρώτη φορά, ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε:
• οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες S πρέπει να “φύγουν” άμεσα, το συντομότερο και χωρίς συζήτηση. Το ότι τα πληρώματα τις βγάζουν στην ανοιχτή θάλασσα και εκτελούν τις αποστολές τους, είναι ένα ελληνικός “άθλος”.
• Για να φύγουν οι S, πρέπει να βρούμε άλλα πλοία, έστω μεταχειρισμένα, που προφανώς δεν υπάρχουν στην αγορά. Κι αν υπάρχουν, κοστίζουν, δεν χαρίζονται. Κι αν χαρίζονται, έχουν κρυφά κόστη, καθώς θα μιλάμε για μεταχειρισμένα πλοία κι όχι νέα. Με μεγάλες ανάγκες στελέχωσης.
• Για την ακρίβεια, δεν χρειαζόμαστε μόνο 3 (όσα οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S), αλλά 4 πλοία γενικής χρήσης. Μην ξεχνάμε την Μπουμπουλίνα, που αποσύρθηκε.
• Το ιδανικό θα ήταν να ναυπηγούσαμε στην Ελλάδα 4 πλοία Gowind 3100, Damen 10514, LCS/MMSC, ή ακόμη καλύτερα, ALS 90 ή 100. Αυτά όμως έχουν κόστος, σωστά; που θα βρεθούν “τα λεφτά”; Μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 3 δις ευρώ. ή μήπως όχι;
• Το μεγαλύτερο κόστος όμως των πλοίων, μάλλον δεν είναι τόσο το “σκαρί”, αλλά τα συστήματα, και κυρίως τα οπλικά; σωστά;

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)


Ωραία, ας δούμε τι περίπου χρειάζεται ένα σύγχρονο πλοίο επιπέδου κορβετοφρεγάτας, φρεγατοκορβέτας, φρεγάτας ή κορβέτας, αναλόγως του τι θα επιλεγεί από το ΠΝ.
1. Πυροβόλο 76 mm OtoMelara (Leonardo πια)
2. Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή αντίστοιχο
3. Τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες
4. Τορπίλες
5. CIWS
6. Εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, 8cell Mk41 ή ακόμη καλύτερα, 16cell Mk41
7. Πυραύλους ESSM
8. 2 STIR 1.2 ή 2.4
9. Ένα σύγχρονο ραντάρ 3D, ex. NS100, TRS-3D κοκ
10. Ένα σύγχρονο ΚΠΜ, TACTICOS, CMS330, κοκ
11. Ένα σύγχρονο σόναρ τροπίδας (με ή χωρίς συρόμενο)
12. Ένα αεριοστρόβιλο LM2500, ή και όχι αν πάμε σε GODAD
13. Κινητήρες diesel (σε GODOG;)
14. Ηλεκτρομηχανές
15. Σύστημα ECM/ESM
16. Σύστημα ηλεκτρο-οπτικής παρατήρησης
17. Γυροσκοπική πυξίδα
Τώρα, προφανώς και υπάρχουν πολλά άλλα υποσυστήματα, αλλά αυτά πρέπει να είναι τα ακριβότερα. Δηλαδή, αυτά, με τους δικούς μας υπολογισμούς, είναι το 70% της αξίας του πλοίου, ίσως και περισσότερο.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Royal Navy θα αποκτήσει 5 φρεγάτες κλάσης Type 31e από την Babcock με κόστος 1,4 δις ευρώ με σχέδιο που βασίζεται στην Iver Huitfeld


Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με κάποιον τρόπο, βρίσκουμε χρηματοδότηση για 4 σκάφη, για την κατασκευή τους. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε όμως τα “υλικά” από το 1 ως το 17.
Μήπως όμως, πολλά από αυτά, υπάρχουν, είτε στις αποθήκες, είτε πάνω στις υπηρετούντες μη εκσυγχρονισμένες S; Καλά το καταλάβατε, εκεί το πάμε…

Το Ισραήλ αγοράζει 13 ναυτικά πυροβόλα των 76 χιλ. αντί 440 εκ. δολαρίων


Πυροβόλο 76 mm OtoMelara (Leonardo πια), Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες, τορπίλες και CIWS έχουμε! Από το 7 και κάτι, έχουμε ένα παλαιό STIR σε κάθε S, που πρέπει φυσικά να εκσυγχρονιστεί. Χρειαζόμαστε κι ένα δεύτερο, το οποίο και θα πρέπει να αγοραστεί.

170315-N-JC445-244
GULF OF ADEN (March 15, 2017) The Royal Danish navy frigate HDMS Peter Willemoes (F362) transits the Gulf of Aden. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Mario Coto/Released)

Τώρα, προφανώς σόναρ τροπίδας, και ΚΠΜ πρέπει να αγοραστούν, ίσως στη συνολική παραγγελία που θα γίνει για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. ‘Οπως βέβαια και κάποιο σύγχρονο σύστημα ECM/ESM, που είναι μάλλον εκ των ων ουκ άνευ.

Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι φρεγάτες του ΠΝ κλάσης S (Kortenaer); Θα ξεπεράσουν σε υπηρεσία τα “Θηρία”; Αξίζει περαιτέρω εκσυγχρονισμός;


Τώρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σύστημα ΕΟ/IR υπάρχει και μάλιστα στις φρεγάτες. Θυμίζουμε πως η MILTECH κάνει νέες τοποθετήσεις, στα πλαίσια κάποιων αντισταθμιστικών για τα … Patriot. Και είναι κορυφαίο!
Επίσης, οι S έχουν όλες, ολοκαίνουργια γυροσκοπική πυξίδα. Δεν θα μπορούσε να μπει στο νέο πλοίο;
Αν και αναφέραμε τον LM2500, που το ΠΝ τον ξέρει απέξω και ανακατωτά, ένα πλοίο επιπέδου ALS 90 ή Gowind 3100 θα μπορούσε να υπηρετήσει με κινητήρες diesel νέας γενιάς. Αν δεν μπει στρόβιλος, το κόστος θα πέσει δραματικά, ενώ θα είναι και το βάρος μικρότερο (δεν χρειάζονται μειωτήρες, ειδικές διατάξεις κοκ).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;


Φτάνουμε στα βασικά, που μάλλον σκέφτονται όλοι από την αρχή. Πρώτον, τους εκτοξευτές Mk41, και το ραντάρ.
Οι Mk41 δεν είναι τόσο ακριβοί. Και για τα 4 πλοία δεν θα ξεπερνούσαν τα 60 εκ. ευρώ. Φυσικά το πρόβλημα είναι, με τι θα τους οπλίσουμε, καθώς άδειοι οι Mk41 δεν έχουν και πολλή αξία. Προσωρινά, έχουμε δυο επιλογές. Η πρώτη είναι με τίποτα, η δεύτερη με τους NSSM από τις S. Από το ολότελα… Βέβαια, μπορούμε να αγοράσουμε και ESSM Block II.
Φτάνοντας στο ραντάρ, θα πρέπει να πούμε πως σχεδιάζομουμε μια φρεγάτα, ή μάλλον μια κορβετοφρεγάτα πολλαπλών ρόλων, άρα θα χρειαστεί να βάλουμε κάποιο εξεζητημένο σύστημα όπως το Seafire 500. Υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα φθηνές, όπως για παράδειγμα το ELM-2258 ALPHA που αναφέρεται πως έχει σχεδόν το μισό κόστος από το NS100, και σίγουρα είναι φθηνότερο ακόμη και από το SMART-S Mk2.
Φυσικά η καρδιά του πλοίου είναι το ΚΠΜ. Από την έρευνα που κάναμε για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, γνωρίζουμε πως το CMS330 είναι πολύ φθηνότερο από το TACTICOS, ενώ πολύ χαμηλό κόστος έχει και το σουηδικό 9LV. Αλλά, γεννιέται η εξής απορία, είναι δυνατόν να φτιάχνουμε ΚΠΜ για τα Ρ-3 και τα S70B6 και να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα για πλοίο; Μήπως αξίζει τον κόπο να το αναθέσουμε σε μια ελληνική εταιρεία, όπως η SCYTALIS ή η IDE, την ανάπτυξη ενός ελληνικού ΚΠΜ;

Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία


Τα 4 πλοία, ειδικά αν είναι τα ALS, μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε ναυπηγείο στην Ελλάδα, αν και την παρούσα στιγμή πρόβλημα είναι το καθεστώς της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.
Θα χρειαστεί να σχεδιαστούν και μερικά “σενάρια” για τον επιπλέον εξοπλισμό. Για παράδειγμα, τα Mk41 και οι Α/Α πύραυλοι μπορούν να αγοραστούν αργότερα, και τα πλοία να επιχειρούν στην αρχή μόνο με το CIWS. Άλλωστε, σήμερα οι S έχουν κάτι περισσότερο για προστασία;

Κάθε φρεγάτα Type 31e θα κοστίζει παραπάνω από £250 εκατομμύρια


Η ιδέα αυτή δεν είναι δική μας. Το κάνουν οι Δανοί με τις Iver Huitfeld, αλλά και οι Άγγλοι με τις Type 31e. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο που συζητάμε, το κόστος για 4 πλοία, δεν θα ξεπεράσουν το 1 με 1,2 δις.
Ικανά πλοία, που το ΠΝ θα κάνει απόσβεση του κόστους του σε λίγα χρόνια, λόγω οικονομίας σε καύσιμα, συντήρηση, και ανάγκες στελέχωσης. Αλλά και το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Εμείς δηλαδή, γιατί να “πετάξουμε” τα πάντα, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε επ’ωφελεία μας;
Αντί λοιπόν να συζητάμε για αγορά πλοίων εκ του μηδενός, μήπως να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας, για να αποκτήσουμε πλοία ικανά, που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο τις παλιές S;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Το Ναυτικό το έχει χάσει το παιχνίδι όπως και η χωρα την AOZ
Όσοι δεν είδαν SKAI : οι Γείτονες προγραμματίζουν γεωτρήσεις sta 6 nm από Ρόδο Κάρπαθο και Κρήτη αυτό το καλοκαίρι
Πάλι αδυναμία θα διαπιστωθεί και θα χώσουμε το κεφάλι στην άμμο
Aʼλλωστε ο Δένδιας δεν είχε δηλώσει πως δεν θα επεκτείνουμε χωρικά ύδατα και δεν θα κηρύξουμε AOZ
τι τα θέλουμε τα πλοία

Ioannis

Και για να διαπιστώσουμε πόσο εγκληματική είναι η αδράνειά μας στην ανατολική Μεσόγειο δείτε πως διαδίδεται πλέον και στο εξωτερικό η συγκεκριμένη περιοχή “Turkey, on the southern Mediterranean island of Crete, including “What – happy – I am a Turk – who says” in the form of what he calls 4, gerçekleştiriyor. .
exercises between 29-30 May”. Η συγκεκριμένη φράση φιγουραρει κάτω από τουρκική φρεγάτα ως περιγραφή σε αμερικανικό λογαριασμό.
Εμείς εδώ συζητάμε γΙα φρεγάτες και ιστορίες και ο αγαπητός Πάιατ στη τελευταία συνέντευξη μας λέει να τα βρείτε και να λύσουμε τα ζητήματα, να μην μαλώνετε γιατί προτεραιότητα έχει η σταθερότητα της συμμαχίας για να μην επωφεληθεί η Ρωσία και όλα όσα είπε ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΛΈΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩς ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕς ΜΕ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΣΑΝ ΚΑΛΆ ΠΑΙΔΙΆ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΟΡΙΟΘΈΤΗΣΗ, 12 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ.
ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ΚΑΙ ΌΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΆ. ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΑΥΤΟΎ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑς ΒΡΕΙ

netagra

Μπορείς να ενημερώνεσαι από όσες πηγές fake news θέλεις και μπορείς και να τις αναπαράγεις όσο θέλεις. Το καλό της δημοκρατίας που όλοι εσείς στην πρώτη ευκαιρία θέλετε να καταλύσετε.

zap

Εάν δεν πέσουμε στα γόνατα να εκλιπαρησουμε τις ΗΠΑ να μας δώσει σκάφη hot transfer, live, fully armed as is, στις επόμενες 30 μέρες, αρχές Αυγούστου ακρωτηριάζεται η Ελλάδα. Και οποίος θέλει ας τραγουγαδαει για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ή να έχουμε κάνει. You fight what you got. Ούτε τα αυτονόητα δεν καταλαβαίνουμε πια.

ptisidiastima

Αυγούστου;

zap

Με βάση τα όσα διαβάζω και αντιλαμβάνομαι από τις ανακοινώσεις της γείτονος. 100% δεν υπάρχει σε αυτά τα πράγματα. Η Τουρκία μάλλον δεν έχει να διαφυλάξει και τουριστική σεζόν από ό,τι φαίνεται εφέτος, όποτε, δικαιολογείται μια απαισιοδοξία από μέρους μου, δεν νομίζετε;

AC1

Εάν γίνει κάτι, αυτό θα συμβεί μέσα με τέλη Σεπτέμβρη. Μετά την προσπάθεια να σωθεί ότι σώζεται από την τουριστική σεζόν και 2 μήνες πριν εγκαταλείψει ο φιλος του Ερντογάν τον Λευκό Οίκο γιατί μετά μπορεί να επέλθει αβεβαιότητα στην αντίδραση της Αμερικής σε ακρέες κινήσεις των γειτόνων ή ακόμα και άμεση διαμεσολάβηση για no guns no flags όπως έγινε την τελευταία φορά. Οι γείτονες θέλουν να έχουν χρόνο για την επίτευξη περισσότερων τετελεσμένων και δεν θέλουν άμεση διαμεσολάβηση. Συνεπώς βολεύει πολύ ως περίοδος τα μέσα με τέλη Σεπτέμβρη. Οι δηλώσεις για τις γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας είναι ακριβώς για εκείνη τη περίοδο. Είπαν σε 3 με 4 μήνες. Ίσως δεν είναι τυχαίο. Εάν συμβεί λοιπόν κάτι εκείνη τη περίοδο τα μόνα που προλαβαίνουμε είναι να έχουμε πλήρως λειτουργικά τα 214 (και ελπίζουμε και με sub harpoon), κάποια περισσότερα Kiowa συναρμολογημένη και με εκπαιδευμένους πιλότους, και να παραλάβουμε την 6η ΤΠΚ. Τα hot transfer δεν παίζουνε.
Κατά τα αλλά εξαιρετικό άρθρο και σίγουρα πολύ συμφέρουσα προοπτική η εκμετάλλευση υλικού από τις S. Συγνώμη για τη αλλαγή θέματος.

Alexandros

Εγώ τώρα γιατί φοβάμαι τον Ιούλιο;

zap

Δεχομαι και την αποψη σου φιλτατε. Εχει βασεις.

Konstantinos_Zikidis

Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι οι Αμερικανοί μπορεί να μας δώσουν “σκάφη hot transfer, live, fully armed as is, στις επόμενες 30 μέρες”; Μήπως νομίζετε ότι είμαστε στην δεκαετία του ‘60 (αρχές), στον ψυχρό πόλεμο και επίκειται επίθεση της USSR; Πότε μας έδωσαν τελευταία φορά κάτι ανάλογο;
Πριν αρχίσω τις συγκρίσεις με την προσμονή για τον Άη Βασίλη, θα σας συνιστούσα να ρίξετε μια ματιά σε ένα συναφές σχόλιό μου στον Βελισάριο:
https://belisarius21.wordpress.com/2020/05/19/μέγα-το-της-θαλάσσης-κράτος/#comment-10377

zap

Ναι μπορουν. Δεν ειναι απαραιτητο τα σκαφη να παραδοθουν εντος 30 ημερων. Η ληψη αποφασης εντος 30 ημερων ειναι αρκετη. Στελνει τα μηνυματα που πρεπει και στο κατω κατω, αυτο ειναι το νοημα της συμμαχιας. Η Ελλαδα μου θυμιζει Ρωμαιους που ζουσαν στην Πομπηια. Οταν αρχιζει να τρεμει το εδαφος και το βουνο δεν κατηγορεις αυτους που εκτισαν την πολη εκει, κανεις κατι για να σωθεις. Το να μεμψιμοιρεις δεν εχει κανενα αποτελεσμα. Μπορειτε να συγκρινετε τον συμπαθη χοντρουλη κοκκινοφορεμενο αγιο με τις προσδοκιες μου οσο θελετε κ. Ζικιδη, η αληθεια της καταστασης δεν αλλαζει. Και ουτε θα αλλαξει ακομα και αν καταστρωσουμε το ορθολογικοτερο προγραμμα επανεξοπλισμου για τα επομενα 10 χρονια. Γιατι το προβλημα δεν ειναι το 2030, ειναι τωρα.

evaggelos

με το χαος που χουν τα αμερικανα σιγα μην ασχοληθουν στην καλυτερη να μας πει δυο λογια στηριξης ο πρεσβης.
για να παρουμε πλοιο θα πρεπει το ναυτικο τους να αποφασισει οτι αποσυρει καποια πλοια συν αντικατασταση(ακομη τιποτε) αφου γινει γνωστο αυτο το πενταγωνο να προτεινει την πωληση η τρανσφερ των πλοιων αφου εγκριθει απο κει να παει στον τραμπ αφου το δει κ θυμηθει να υπογραψει να παει κονγκρεσο κ εκει να αποφασιστει οριστικα συν την ενημερωση του αντιστοιχου τμηματος αμυνας,οποτε ξεχνα το 30 μερες κ οτιδηποτε αλλο μην περιμενεις κατι απο αμερικη μερια ουτε απο εε μονοι θα ειμαστε

zap

Ειμαι επιφανειακος γνωστης της διαδικασιας. Εγω ηλπιζα σε απτη, κατηγορηματικη δηλωση προθεσης, και ξεκινημα αυτης. Ισως και καποιο ελλιμενισμο ωστε να μπουν στο οπτικο πεδιο της γειτονος, και μετα ας γινει η οριστικη μεταφορα τον Οκτωβριο ή τον επομενο Ιανουαριο. Αν ακουλουθεις την σκεψη μου.

Konstantinos_Zikidis

Φίλε zap, συμφωνούμε απολύτως ως προς το επείγον της υπόθεσης. Επιμένω όμως ότι δεν είναι τόσο απλό να μας δώσουν οι ΗΠΑ ετοιμοπόλεμα πλοία. Κατ’ αρχάς, δεν τους περισσεύουν. Κατά δεύτερο λόγο, να σας υπενθυμίσω ότι είναι σύμμαχοι και με τους απέναντι. Και εντός της συμμαχίας, είναι γνωστές οι προτιμήσεις… Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα παράδειγμα κατά τα τελευταία 50 χρόνια που οι ΗΠΑ έκαναν μία σαφή κίνηση υπέρ ημών και εναντίον των Τούρκων; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι κάποιες ασαφείς δηλώσεις, στην καλύτερη περίπτωση. Η “ασαφής δήλωση” όμως απέχει πολύ από την “σαφή κίνηση” υπέρ ημών. Πέραν τούτου, δεν μπορώ να ξεχάσω το ‘74, ούτε το ‘96. Δεν νομίζω να θεωρείτε ότι τότε μας βοήθησαν οι ΗΠΑ… Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν με κάποιον τρόπο σήμερα; Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιμείνω ότι η λύση δεν είναι να “πέσουμε στα γόνατα να εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ” αλλά να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την ναυτική μας ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Μεταξύ μας μπορεί να συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι όντως τώρα και όχι αργότερα αλλά το ΠΝ διαφαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν εξηγείται αλλιώς η υπόθεση των Ρ-3 (η οποία κόστισε όσο ο π/υ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔ για έναν χρόνο) ή η διάθεση μόνο 150 εκατ. € για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ…

zap

Στην διεθνη πολιτικη καποιος (ποιος εξ ημων αραγε;) οφειλει να εκμεταλλεύεται τα παντα. Το να ζητησουμε ανοιχτα και επισημα, αναγκαζει καποιον να πει οριστικα ‘οχι’ και να ζυγισει καποιες συνεπειες. Δεν εχω τον χρονο να σκεφτομαι το 74 και το 96, ουτε και ποσες αλλες φορες μας ‘εριξαν’ για τα ματια της Τουρκιας. Αν θυμομαστε παντα το 74, δεν θα προχωρησουμε ποτε μπροστα.
Δεν εχω γνωσεις ειδικες με τα P3 και γιατι προχωρησε το προγραμμα. Αυτο που ξερω ειναι οτι προσωπικα αντι να ευχομαι να οτι ολα θα πανε καλα μεχρι να δεησει ο Θεος να εχω 2 νεα πλοια και 87 (ικανα) αεροσκαφη, να κλεψω, ξεγελασω και εκλιπαρήσω (cheat, steal and beg) Ελληνιστι ωστε να επιβιωσω σαν χωρα ακεραιη.
Το ποιο σωστο θα ηταν να ειχαμε ηδη -με οποιονδηποτε τροπο- αναβαθμισει τις S. Eστω αυτους τους τελευταιους μηνες, με οτι γινοταν και δεν γινοταν. Ακομα ονειρευομαστε συστηματα που ισως (και να μην) ερθουν στην Ελλαδα. Ειμαστε απροετοιμαστοι και θα θερισουμε αυτο που σπειραμε φοβαμαι πολυ.

massey-ferguson-65

Γιατί το λέτε αυτό καλέ μου άνθρωπε,οι Τούρκοι θα ήθελα να ρωτήσω τι κάνουν στην κυπριακή ΑΟΖ?????που έχουν υποτιθεται και τουρκοκρατούμενο το βόριο τμήμα της,….,απλός παίρνει τα κουβαδάκια τοις….εεεε τα πολεμικά της πλοία ήθελα να πω,τα βάζει να σουλατσαρουν και ούτε γεωτρήσεις ούτε τίποτα,διότι αρχικά τα πλοία αυτά δεν φτάνουν σε τέτοια βάθη,δεύτερον το δεν έχουν ερευνητικό σκάφος για να εντοπίσουν τα αποθέματα ,το barbaros είναι κοντά στην ηλικία των φρεγατών μας ως αρχαιολογικός συσμογραφος…,,και τελευταίο και ποιο αστείο,οι Τούρκοι έχουν κάνει άπειρες προσπάθειες να χτυπήσουν γεωτριση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και στον κόλπο της Αταλιας ανεπυτυχος,σε θάλασσες δηλαδή δεν μπορεί να βρει πετρελεο και θα βρει μεστη μέση της Αν.Μεσσογειου….ΟΥΔΕΠΟΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ….Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ,ΤΟ ΠΕΟΒΛΙΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ @@@@@*** ΠΟΛΗΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΑΧΘΟΎΝ ΣΤΗΝ ΌΡΕΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ Κ.ΜΠΑΚΟΗΙΑΝΝΗ “ΝΑ ΚΛΙΣΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΟΝΙΑ ΑΛΑΜΑΚΕΔΟΝΗΤΙΚΑ “ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ… ΕΛΠΊΖΩ Ο ΣΤΡΑΤΌΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΨΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΊ ΚΑΤΙ ΤΈΤΟΙΟ

adpanos

Τίποτα δεν έχουμε χάσει.
Όλα κυλούν ομαλά.
Περίμενε να δεις τι θα πάθει … και χωρίς πλοία τελευταίας γενιάς …

massey-ferguson-65

Το ναυτικό να με συνχωρηται αγαπητέ μου αλλά δεν έχει χάσει τίποτα….χάσαμε τίποτα στον εαυτό από τους λαθρομετανάστες….ΟΧΙ…μήπως ξεχνάτε το επεισόδιο στο Καστελόριζο με το barbaros…θα το ξαναυπενθημισω,μόνο το Μπαρμπαριά πέρασε τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος ,ενώ οι δύο opery,πλεανε σε τουρκικά χωρικά ύδατα….δεν πέρασαν ούτε χιλιοστό τα θαλάσσια σύνορα μας….οι ασκήσεις που κάνουν οι Τούρκοι μέσα στο Αιγαίο και τώρα Νότιος της Κρήτης οφείλεται στο γεγονός της μη επεκτάσεις των χορικών ιδατων της Ελλάς στα 12 ναυτικά μίλια,έτσι αυτά τα ύδατα ονομάζονται διεθνείς και όποια χώρα θέλει μπορεί να κάνει ασκήσεις σε αυτά τα νερά,αρκεί να λογοδοτεί στους αμερικανους,ΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΞΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΟΥΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΣΥΟΛΟΣ ΜΑΣ …ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΗΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΊΣΚΙΟ ΤΟΥΣ…ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΗΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑΣ…πείτε μου μια φορά που το πολεμικό ναυτικό μας ή η αεροπορία δεν ήταν εκεί που έπρεπε την ώρα που έπρεπε….ΠΟΤΕ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ….

zap

Εαν αναφερεστε σε εμενα, ειναι ξεκαθαρο οτι εχουμε διαφορετικες αντιληψεις για το γεωπολιτικο γιγνεσθαι της χωρας. Ας το αφησουμε εκει.

George_K

comment image

Aleko

Τάνατως στι ωρθογκραφεια ! 😛

George_K

😆

netagra

Όλοι εσείς που γράφετε αυτά τα σχόλια έχετε συγκεκριμένη στρατηγική χαραγμένη στο μυαλό σας, απαξιώνοντας το σύνολο της πολιτείας και των ενόπλων δυνάμεων, προφανώς έχει συγκεκριμένη πολιτική χροιά αυτό που γράφετε. Θα έπρεπε απλά να ντρέπεστε όταν η χώρα έχει αποδείξει την αποτρεπτική της δύναμη προσφάτως, όπως και το ότι οι γείτονες δεν κάνουν πράξη τις απειλές τους, εκτός και αν έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και δεν το γνωρίζουμε. Λίγη ντροπή ποτέ δεν έβλαψε, λίγη αυτοκριτική μας κάνει καλύτερους.

zap

Νομιζω το ιστορικο των σχολιων μου απεχει παρασαγγας απο αυτο που περιγραφετε και δεν θα πω τιποτα παραπανω. Εαν θελετε αυτοκριτικη, δωστε το καλο παραδειγμα.

Giannis

Φιλε προσωπική εκτίμηση,
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ρθουν στα 6 ναυτικα μιλια αμεσως εξω απ τα νησιά. Εκει θα φανε πουλο από αντιπλοϊκούς επακτιες συστοιχίες και αεροπορία δεν έχουν πλεονέκτημα.
Στα όρια των ΑΟΖ Κυπρου, Αιγυπτου και Λιβύης και χρονος Σεπτέμβριος με Οκτώβρης του τρέχοντος.
Σε παραπέμπω στην προσφατη αεροπορικη άσκηση στα όρια των FIR Ελλάδος Αιγυπτου Λιβυης με οπλισμένα F16 με πυραυλους AIM 120 A/B με ιπταμενα ρανταρ και τάνκερ.
Επίσης το Αναντολού κάπου εκεί θα είναι έτοιμο προς παραδοση στο τουρκικο ναυτικο και θα ηγείται της αρμαδας.

zap

Το μονο που με ανησυχει εδω αγαπητε ειναι οτι Τουρκικα UAV εξουδετερωσαν το νεωτερο ΑΑ συστημα της κατηγοριας του απο Ρωσια ανετα και πολλες φορες, σε μια εμπολεμη ζωνη που οι χειριστες ηταν σε επαγρυπνηση. Δεν γνωριζω ποσες επακτιες συστοιχιες διαθετουμε, αλλα τι ακριβως τις καθιστα ατρωτες ;

Eman202

Τα τουρκικά UAV’S εξουδετέρωσαν κάποια Pantsir πρώτης γενιάς(τέτοια είναι τα περισσότερα που λειτουργούν στην Λιβύη) τα οποία έχουν αρκετά προβλήματα γι’αυτό κ οι Ρώσοι έχουν βγάλει 2 νεώτερες εκδώσεις από τις οποίες πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι κ ήδη δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη νέου τύπου Α/Α συστήματος μικρής εμβέλειας.
Τα περισσότερα συστήματα που καταστράφηκαν ήταν πάνω σε φορείς μεταφοράς άρα δεν λειτουργούσαν ώστε να αμυνθούν .
Ακομα κ για το Pantsir -S1 που κατέστρεψε η IAF στην Συρία αποδείχτηκε μετά ότι το πλήρωμα του δεν ήταν πάνω στο όχημα, ήταν έξω περιμένοντας την αναχορηγια κ το όχημα ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας μιας κ είχε αδειάσει από πυρομαχικά λόγο της αεροπορικής επιδρομής που είχε προηγηθεί κ των βολών που είχε πραγματοποιήσει.
Υπάρχουν τουλάχιστον 2 επακτιες συστοιχίες MM40 Block 2 κ ΜM-38 οι οποίες είναι τοποθετημένες σε νησιά τα οποία είναι αρκετά μέσα στην αντιαεροπορικη ομπρέλα.
Κ όταν λέω αρκετά μέσα στην αντιαεροπορικη ομπρέλα εννοώ ότι τα νησιά αυτά καλύπτονται και από την αντιαεροπορικη άμυνα των ίδιων των νησιών αλλά κ από την ομπρέλα των PATRIOT της Σκύρου στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου αλλά κ από τους S-300 στο νότιο τμήμα του Αιγαίου.
Κ κάπου έχει πάρει το μάτι μου ότι είχε υπογραφεί κ μια συμφωνία για δύο συστοιχίες NSM.

Gerasimos-Landos

Μ’αρέσει η ιδέα σας!!! 😎

nigozs

Στα άρθρα περί φρεγατών που έχετε αναρτήσει κατά καιρούς, έχει συζητηθεί ο συγκεκριμένος τύπος πολλές φορές.
Εύκολη σύνθεση που έχει αρχές κατασκευής εμπορικών πλοίων, με στρατιωτικές προδιαγραφές.
Είναι καλή περίπτωση που εξαρτάται καθαρά από τις επιλογές εξοπλισμού και οπλισμού που θα έχει.
Επίσης ίσως έπρεπε να αφιερώσετε μερικές γραμμές και στις Absalon των Δανών, καθώς με κατάλληλες τροποποιήσεις ίσως αποτελούσαν μια χρήσιμη πλατφόρμα στο ΠΝ, για πολλούς λόγους.

ptisidiastima

Δεν μιλάμε για τις Iver Huitfeld τώρα, αλλά για τη λογική τους…

Raptor001

Κάτι πρέπει να γίνει οποιαδήποτε! Είτε αυτό λέγεται Gowind 2500/3100, Sa’ar 6, Tico/A.B, Η κατάσταση στο ΠΝ χτυπάει κόκκινο. Επιλογές υπάρχουν, θέληση και διάθεση δεν υπάρχει…

nigozs

Σωστά !
Είναι ένα real project που όπως φαίνεται λειτουργεί καλά !!

p270

Καλές ιδέες αν όλα τα συστήματα που είναι σε χρήση τώρα είναι σε καλή κατασταση ώστε να μπουν σε ένα νέο πλοίο
Από την άλλη δεν νομίζω ότι θα ακούσει κανείς από αυτούς που πρέπει τις παραπάνω ιδέες που αναφέρει το άρθρο για πολλούς λόγους,κάποιοι αυτούς τους λόγους είναι πονηροί ,ναι είμαι πολύ καχύποπτος με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον απλό λόγο ότι τα παραπάνω μειώνουν το κόστος και ο νοων νοητό
Αφήστε δε που δεν βλέπω θέληση για εξοπλιστικά γενικώς,είναι και δαιμονοποιημενα βλέπετε από τα ΜΜΕ

ShadowMan

η δαιμονοποιηση ειναι απο τους πολίτες κυριως

p270

Κοίτα σωστό αυτό που λες αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα ΜΜΕ αλλά και κάποια πολιτικά κόμματα με τα καμώματα τους

evaggelos

νομιζω το τελεταιο ειναι το καλο το σημειο του να φτιαξουμε ενα τακτικος ελληνικο,ισως αν παρουμε φρεγατες η μια τουλαχιστον να δωθει σε αυτες για την δημιουργια,αφου βεβαια το ναυτικο την αντικαταστησει ετσι δεν θα υπαρχει κ το αναλογο αγχος κ συνεργασιες με χωρες τυπου σουηδιας-ισραηλ θα μπορουσε να γινει,το θεμα ειναι τι γινεται εως τοτε?

Animades

Μήπως ένα Ελληνικής έκδοσης Iver Huitfeld είναι η λύση για τα τέσσερα σκαριά?,
Με κόστος για 4 πλοία, που δεν θα ξεπεράσουν το 1 με 1,2 δις., και χρήση όλων των όπλων και συστημάτων που υπάρχουν,
Και όχι μια νέα εντελώς κλάση που αν δεν κοστίσει παραπάνω, σίγουρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρόνια να υλοποιηθεί??

massey-ferguson-65

Πεστα βρε Χρυσόστομος…η καλητερη λύση κόστους -αποδωσης…πρωτημω να πάω να πολεμήσω με μια Iver Huitfledt έστω και να ιστερει κατά ελάχιστον στον ανθυποβριχιακο πόλεμο από τις belharra ,όμως με τέτοιο φόρτο πυραβλων,δίπλο κανόνι, διπλό ραντάρ,32 SM2 και 24 ssm2,ένα πάλιο κανόνι 75αρι από τις παλιές s και ενα κανόνι κύριο 125αρι …και για να λυθεί το πρόβλημα του μηχανοστασίου να αλλάξουμε τις μισές ντιζελομηχανες με ηλεκτρομηχανες ,και όλα αυτά με κόστος το πολύ πες 450 βαριά 500 εκατομ….με ανταλακτικα,υποστήριξη,εκπαίδευση και εκβανθηση των λιμανιών για να δένουν….ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΚΕΎΗ…..ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΤΑ …ΜΕ ΚΆΜΙΑ 200 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΧΡΩΝΟ …ΣΤΗΝ 10 ΑΙΤΊΑ 4 ΠΛΟΙΑ ΞΕΧΡΕΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ…..ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΤΟ
ΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΆ ΤΑ TF-2000…πρωτημω να πολεμήσω με μια τέτοια φρεγάτα που να ιστερει κατά πάσα πιθανότητα σε κάτι(πχ κηνητηρες ή κάτι στα στα σχέδια που δεν μας το λέει κανείς)παρά να ΠΟΛΕΜΗΣΩ με τις S και με τις meko που δεν μπορούμε να πάνε ουδέ σε ειρηνευτική ΑΠΟΣΤΟΛΉ,τα σόναρ τους είναι αρχαιλογικα ,τα ΟΠΛΙΚΑ και ηλεκτρονικά τους συστήματα απαρχαιωμένα ….ΕΙΝΑΙ ΚΛΆΣΕΙΣ ΑΝΏΤΕΡΕΣ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΣ …4-5 ΤΈΤΟΙΑ ΠΛΟΙΑ ΚΆΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΑ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΥΠΆΡΧΩΝ ΣΤΟΛΟ ΜΑΣ…ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΏ Η ΠΟΛΎΤΙΜΗ ΗΓΕΣΊΑ ΚΥΜΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩ ΝΑΥΤΙΚΩ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΆΝΕΙ ΈΝΔΟΞΑ ΜΈΣΑ ΣΤΙΣ S γιατι από ότι φένεται τις λατρεύει,σε τέτοιο βαθμό που δεν τις αποχωριζεται …ούτε στον θανατο…ΝΑ ΥΠΕΝΘΗΜΗΣΩ ΣΕ ΟΠΟΊΩΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΥΤΑ …..ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΣΟ ΔΙΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΑΧΗΡΗΣΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΙΡΕ Ο ΚΑΜΈΝΟΣ…ΚΑΘΕ ΧΡΩΝΟ ΓΕΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 200ΕΚΑΤΟΜ. ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΟΠΛΑ…ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΗΙΜΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΆΠΕΖΑ ..ΚΑΙ ΓΙΑ αυτο σιζηταει να αγοράσει belharra…λεϋτα έχουν στα ταμεία…ε αυτά τα 200 δις εάν πληρώνονται κάθε ΧΡΩΝΟ για Iver Huitfledt στην 10 αιτία?? ,να πως ξεχρεονονται 4 -5 ολοκαινουρες Iver Huitfledt
….και ούτε ΔΑΝΙΟ ούτε τίποτα και μαΚ@ίες…..αλλά που ΜΙΑΛΟ, ΚΕΙΤΑΝΕ πως θα τα φορτωσουν στους επόμενους διότι έχουν καβούρια στις τσέπες και πρέπει να προσκηναμε… και στο τέλος να μας πάρουν την γη και θαλασσα μας χωρίς να ρίξουμε ούτε μια τουφεκιά για τα μάτια τις ιστοριας και οι παπουληδες μας και οι προγόνοι μας πλήρωσαν με το Αίμα τους….και τι Αιγαίο,και το Καστελόριζο,και τον Έβρο και τις θάλασσες μας…ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΛΕΙΠΟΥΝΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΖΕΙΤΑΝΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΩΣ ΣΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΖΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ….ΦΡΟΝΤΗΣΕ ΝΑ ΖΩΡΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΣ…στο κατω-κατω τις γραφής ποιοι είναι αυτοί οι Τούρκοι που θα μας απιλησουν??,,…ΑΥΤΟΙΝ δε μπορούμε να αντιμετωπίσουν τους Σύριους και τους λυβιους.,μια χούφτα αντάρτες…και θα νικήσουν εμάς βρε ….ΜΑΛΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΜΟΥ ΦΈΝΕΤΑΙ ΒΡΑΔΙΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΟΎΜΕ….

evaggelos

κ η huitfeld ακριβα θα μας ερθει οι δανοι την φτιαξανε σε δυο τρεις χωρες με διαφορετικα φορολογικα κ μισθολογικα κοστη αν πχ τους πηγε 2 δις τα πλοια χωρις οπλικα υπολογισε αλλο ενα σε εμας συν τα οπλικα.
υγ. πρεπει να λυθουν τα ναυπηγεια να αλλαξει το φορολογικο καθεστως κ επειτα να γινουν προσληψεις κ φυσικα νεα μηχανηματα οποτε με τους ρυθμους χελωνας μια 4ετια θες γι αυτο, παντως σαν πλοιο πολυ καλη ιδεα οπως κ το αμπσαλον.

massey-ferguson-65

Σε τιμές 2010 το κόστος της FREMM ανερχόταν στα 700 εκατ. ευρώ, της F100 περί τα 600 εκατ. ευρώ, της F124 περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ της LCF στα 600 εκατ. Όλες οι επιλογές ήταν κοστοβόρες, γι αυτό ούτε λόγος.
Ελάχιστοι γνωρίζουν όμως πως τον Ιούνιο του 2008 μας είχε προταθεί κάτι πολύ φθηνότερο, αλλά εξίσου αποτελεσματικό με τις προαναφερθείσες AAW φρεγάτες και επιπλέον, εξόχως υπέρτερο στον αντιαεροπορικό πόλεμο έναντι της FREMM, το οποίο δεν μπήκαμε καν στον κόπο να εξετάσουμε: πρόκειται για τη Δανέζικη φρεγάτα AAW κλάσης Iver Huitfeldt, η οποία μας προσφέρθηκε έναντι 210 εκατ. ευρώ το κομμάτι (εξαιρουμένων των οπλικών συστημάτων) [8]. Η φρεγάτα (ναυπηγήθηκαν τρία πλοία της κλάσης για το Ναυτικό της Δανίας) είναι εφοδιασμένη με την σουίτα Α/Α πολέμου των πανάκριβων ολλανδικών και γερμανικών φρεγατών LCF και F124 αντίστοιχα (κύριος αισθητήρας της σουίτας είναι το ραντάρ διάταξης φάσης ηλεκτρονικής σάρωσης APAR, παρέχοντας δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής με βλήματα ESSM και SM2) επιτυγχάνοντας μέσω της τεχνικής διακοπτόµενης κατάγαυσης συνεχούς κύµατος (Interrupted Continuous Wave Illumination -ICWI) την καθοδήγηση 32 βλημάτων ημι-ενεργού καθοδήγησης όπως ο SM-2 ή ο ESSM, εκ των οποίων τα 16 σε τερματική φάση. Συνολικά, με τους δύο εκτοξευτές του (Mk 41 VLS & Mk 56 VLS) το σκάφος μπορεί να φέρει 32 θέσεις βλημάτων Α/Α Άμυνας Περιοχής και τουλάχιστον 24 Τοπικής Α/Α Άμυνας, αριθμός υπέρτερος της αρχικής ΜΓΕΑ! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εποχής, με 2 δις ευρώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να εξοπλιστούν και οι 6 φρεγάτες, τη στιγμή που οι Γαλλικές απαιτούσαν υπερδιπλάσιο κόστος [9], παρέχοντας μάλιστα εξόχως υποδεέστερες δυνατότητες Α/Α μάχης. Ακολουθεί σχετικό φωτορεπορτάζ (© Chris Cavas) από την επίσκεψή της τρίτης φρεγάτας (F363 Nies Huel) της αυτής κλάσης στις ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2014, για να συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση Bold Alligator.
Δεν τα λέω εγώ,η προσφορά που μας εγιναι το2008 :
http://ivan-2-google.blogspot.com/2015/09/fremm-freda.html?m=1

evaggelos

το θεμα ειναι οτι παντα επιλεγουμε με βαση τα πολιτικα,αν διαλεγαμε στρατιωτικα απλα εχει κατι καλες κ η ν.κορεα.

Astrachan

Πολύ σωστή προσέγγιση.
Είναι προτιμότερος ο “κανιβαλισμός” των S από το να φτιάξουν καινούργια πλοία από μηδέν.
Υπό αυτή τη σκοπιά να χρηματοδοτηθεί η μακέτα των ΑLS.
Προτιμότερο να εξασφαλίσουν τα βασικά οπλικά συστήματα εκ των έσω, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τι και με ποιο κόστος απόκτησης και αναβάθμισης αποδεσμευτεί από Γιανκηδες ή Πουρκουαδες.

Ilias_Skaltsiotis

Δεν χρειάζεται να ναυπηγηθούν νέα πλοία, υπάρχουν οι 8 κανονιοφόροι osprey που κατασκευάστηκαν με σπονδυλωτή λογική για να μπορουν να αναβαθμιστούν. Θα μπορούσαν να πάρουν vds captas 2, 1 ή 2 3πλους exls mk 41 για 12 ή 24 essm, harpoon από τις s, αντικατάσταση του πρυμναίου πυροβόλου με ram και ένα ραντάρ τύπου saab giraffe 4a ή το μικρότερο amb. Οι μηχανές τους θεωρούνται οι πιο οικονομικές στην κατηγορία τους. Με ένα κλάσμα των πληρωμάτων και των εξόδων θα είχαν μεγαλύτερες δυνατότητες από τις s, αλλά μικρότερα πληρώματα σημαίνει και…..

CKfurious

Βάλε και ένα ελικοδρόμιο για AB205 εξοπλισμένα με EXOSET!!!
Το τερμάτισες!!!
το CAPTAS 2 θέλει min 1500 tn τριπλάσιο από τα OSPREY/HSY
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/captas-2-variable-depth-sonar
τα πλοία ήδη σέρνονται με τις μηχανές που έχουν
Κάποιες αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό τους μπορεί να γίνουν αλλα όχι να τα κάνουμε και κορβέτες

Ilias_Skaltsiotis

Έχεις δίκιο το captas 2 τους πέφτει λίγο βαρύ, αλλά το captas 1 μια χαρά το παίρνουν και καλύτερες ανυυποβρυχιακες ικανότητες θα έχουν από τις S.
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/captas-1-variable-depth-sonar
Ή την ανθυποβρυχιακή σουίτα της visby των 640 tn (εκτός από το hull mounted sonar) :
“The main submarine detection sensor is a Hydroscience Technologies passive Towed Array Sonar (TAS) with hydrophones. It is towed up to 1000 meters astern to avoid turbulence or interference from the ship, and can also detect surface vessels running beyond the range of Visby’s radar.
For anti-submarine work, Visby also uses a towed dual-frequency Variable-Depth Sonar (VDS). Once the TAS detects a submarine, VDS fixes its position and aims selected weapons at it. A hull-mounted sonar helps classify submarines or detect mines. If the target is lying on the seabed, the ROV-S can also identify it. A Hydra multi-sonar suite from General Dynamics Canada integrates data from the towed-array, variable-depth, and hull-mounted sonars, and data from the ROVs.”
https://saab.com/naval/submarines-and-surface-ships/surface-ships/visby-class-corvette/
Το ότι έχουν χαμηλή ταχύτητα δεν σημαίνει ότι σέρνονται, απλά έχουν ντιζελοκινητήρες. Οι Wärtsilä είναι σκυλιά και οι πιο οικονομικοί στην κατηγορία τους. Πάντως εμένα όταν μας φορτώνανε με τα φουσκωτά, για να μας πάνε για ανακατάληψη βραχονησίδας, δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι σέρνονταν, αλλά δεν ήμουνα και στο μηχανοστάσιο ή την γέφυρα, για να έχω απόλυτη άποψη.
ΥΓ μην μπερδεύεσε τα super puma είναι τα μόνα Ε/Π που έχουμε και μπορούν να πάρουν exocet.

CKfurious

Σίγουρα μπορεί να βρεθούν λύσεις για μικρά πλοία όπως έχουν κάνει οι γείτονες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tuzla-class_patrol_boat

Ilias_Skaltsiotis

Από την στιγμή που όλοι λένε ότι χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις και ότι δεν υπάρχει χρόνος, το μόνο που μπορεί να αποδώσει άμεσα είναι τα χρήματα που σχεδιάζουν για 2 ή για 4 νέες φρεγάτες, να πάνε στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με 100-200 εκ/πλοίο, ξεκινώντας από την αντικατάσταση του mk48 με 41, την αναβάθμιση 4 s, με τα απάρτια που θα προκύψουν και την αναβάθμιση των osprey σε κορβετοκανονιοφόρους. Και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με νέες φρεγάτες. Η μόνη άλλη λύση είναι η αντικατάσταση των s με ticonderoga, αν αποσυρθούν και αν μας δώσουν 4-6.

adpanos

Δεν έχει άδικο ο Ηλίας, οι osprey μπορούν να φορέσουν μεγαλύτερο οπλισμό.
Το captas ίσως όχι, αλλά υπάρχουν λύσεις.

Vertigo

Τα Osprey έχουν 12 κόμβους μέγιστη ταχύτητα…. Τα προσπερνάνε ακόμα και τα πλοία της γραμμής. Μην περιμένουμε να εκτελέσουν ρόλους κορβέτας ακόμα κι αν αναβαθμιστεί ο οπλισμός και τα συστήματά τους τους, πόσω δε μάλλον ρόλους φρεγάτας!

Ilias_Skaltsiotis

Το 12 από πού προκύπτει εγώ ξέρω για 22-23 ???Και επειδή υπηρέτησα στην ΜΑΛ και συνεκπαιδευόμασταν με τις osprey (μας μετέφεραν και μας αποβίβαζαν με τα φουσκωτά μας πλησίον του στόχου) δεν θυμάμαι να ήταν τοοοοσο αργές. Άλλωστε τα σόναρ σε αυτές της ταχύτητες κάνουν σάρωση, τα σόναρ γάστρας μετά τους 12 κόμβους δύσκολα προσφέρουν κάτι. Το πρόβλημα είναι ότι μια s με 200 άτομα πλήρωμα και μια osprey με 40, δεν έχουν τις ίδιες θέσεις δκσης, ούτε το ίδιο πρεστίζ!!

Fingolfin

Σε αυτά αναφέρεται (κανονιοφόρους): speed 25 knots
https://en.wikipedia.org/wiki/Osprey_55-class_gunboatcomment image

Vertigo

Πραγματικά ελπίζω αυτό να είναι το σωστό, γιατί με 12 κόμβους δεν πας πουθενά.

Ilias_Skaltsiotis

Καμία σχέση αυτά που νόμιζες. Είναι αυτά που σου έβαλε ο Fingolfin Fingolfin
4 osprey 55 που ναυπηγήθηκαν 1990-94 και έχουν τον ίδιο εξοπλισμό με τις combatante iiib
Και 4 osprey 56 του 2000-2004 με τον ίδιο εξοπλισμό με τις αναβαθμισμένες combatante iiia
https://www.navalanalyses.com/2014/10/machitis-class-patrol-boat-of-hellenic.html?m=1

Mikros-hroas

Θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει με περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης των 6000+ τόνων!
Με χαμηλό κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα πλοίο!
Μετά κάναμε της τροποποιήσεις που θέλαμε για να γίνουν φρεγάτες.
Υπάρχουν και άλλα πλοία αναφερώμαι σε σχεδιάσεις των Ολλανδών ΧΟ135 με την ίδια λογική των Δανών.
Χοντρικά ένα επιβατικό οχηματαγωγό στοιχίζει ακριβότερα από μια φρεγάτα!
Εδώ αναφερόμαστε στο ίδιο μέγεθος εκτόπισμα με το ίδιο μηχανοστάσιο, το πόσο στοιχίζουν
τα υλικά κατασκευής στο ναυπηγείο χωρίς ηλεκτρονικά- όπλα!
Θα σας κάνει εντύπωση αυτό που γράφω αλλά είναι η αλήθεια.
Προσέξτε στο ναυπηγείο είπα όχι στον πελάτη μετά βάζουν τα λεγόμενα κρυφά κόστη:
Κέρδος, σχεδίαση, ανάπτυξη, επιπλέον κόστος για μελλοντικές σχεδιάσεις κλπ.
Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο σχέδιο πολύ εύκολα για μια μεγάλη σειρά πλοίων αλλά μεγάλου εκτοπίσματος 6000+τόνων και 10.000 τόνων να επιλέξουμε η διαφορά στο κόστος είναι μικρή!
Τα μεγάλα πλοία έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από χτύπημα και να μην βυθιστούν υπάρχουν πολλά κόλπα για να το κάνεις αυτό.
Της συμβουλές θα της δώσω άλλη φορά είναι από της μελέτες που έχω κάνει.
Δηλαδή αν διαλέγαμε μεγαλύτερου μεγέθους πλοία για περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης με δυνατότητες απόβασης των 10.000 τόνων από τα 100 εκατομμύρια θα μας στοίχιζαν 135 και όχι
160 εκατομμύρια ευρώ για να καταλάβετε το κόστος κατασκευής.

Vassilis13

Κάθε μέρα δίχως νέες φρεγάτες, δίχως υπογραφές είναι μία χαμένη μέρα.
Η κατάσταση είναι τραγική. Ελεεινή!
Προσωπικά θα ήθελα οι νεες φρεγάτες να είναι όντος ΝΕΕΣ. Με όπλα κ συστήματα που ειτε δεν τα έχουν οι απέναντί κ στην καλύτερη ούτε που θα τα αποκτήσουν.
Εκτός τις φρεγατες πρέπει να κοιτάξουμε κ οπωσδήποτε το θέμα με τα υποβρύχια. Αυτη τι στιγμή έχουμε ΕΝΑ πλεονέκτημα, καλά είναι να μην το χάσουμε κ αυτο.

sotbak

τότε η λύση είναι Μπελ, αλλά όχι 2, τουλ 6

adpanos

6 BELL θα ήταν ιδανικό σενάριο.
Και μετά περνάς και ένα πρόγραμμα ALS 115 για φρεγάτες χαμηλού κόστους με τα περισσευούμενα όπλα …
Αλλά βλέπεις δεν υπάρχει ένας πολιτικός με @ρχ..diα να υπογράψει…

Vassilis13

Μαζι σου.
Ας παμε σε 3 μπελ ελληνικής έκδοσης κ 3 γαλλικής..θα πέσει κ η τιμή κ θα έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες πλοία με υψηλή τεχνολογία.

massey-ferguson-65

Διστοιχος αυτήν η ιδέα πολύ καλή αλλά χωρίς αποτελεσματα,…για έναν αγωραστη που αγωραζη μια φρεγάτα από μια εταιρεία στο κόστος αγοράς περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένα κόστη,το κόστος κατασκευής του σκαριού,των ραντάρ,των ανθυποβριχιακα όπλων -σοναρ,το ρανταρ,τους πυραύλους τα ανταλακτικα…….ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΣΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΥΟ ΙΔΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ,μην κειτας που οι Αμερικάνοι έχουν δικές τους αιτεριες και οι ίδιες τους κάνουν καλητερες προσφορες,….Όταν είσαι αγοραστής ωδές φρεγάτες και να αγοράσεις την ίδια τιμή πάνω κάτω θα πλήρωσης…..άντε να γλυτώσεις μερικά εκατομμύρια από τις υποδομές και την εκπαίδευση….ΟΤΙ ΠΕΡΙΈΧΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΆΛΛΑΖΕΙ ΟΣΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΡΑΣΕΙΣ….ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΥΤΗΝ Η ΙΔΕΑ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ…ΑΥΤΟ ΣΤΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙ ΣΟΥ ΕΤΑΙΡΊΕΣ ΤΗΣ ΧΏΡΑ ΣΟΥ…ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙΣ

netagra

Ποια είναι η ιδιότητά σας ώστε να περιγράφετε ελεεινή την σημερινή κατάσταση;

DimitrisXr

Γιατι δεν μας λες τη δικη σου, ετσι ωστε να μπορεσεις να λυσεις και αποριες που θα τεθουν ?

Voltron

Ας κανουμε θετικες σκεψεις επιτελους. Οχι αλλη κλαψα και ηττοπαθεια . Βλεπουμε πως υπαρχει τροπος για ολα, απο θεληση και αποφασιστικοτητα πασχουμε. Και δεν ειναι δυσκολο να γινει κατανοητο οτι η ενεργητικη αμυνα ειναι η πιο εφικτη στρατηγικη. Αργα η γρηγορα η… και πιο γρηγορα ολα θα βρεθουν στον δρομο μας, και τα καλα και τα ζορικα…!!!

GK21

Βασικα απο ελλειψη χρηματων και χρονου πασχουμε.Κατα τ’αλλα συμφωνω μαζι σου.Με τους τουρκους να σχεδιαζουν γεωτρυσεις στα 6 μιλια απο Ροδο,Καρπαθο και Κρητη οντως τα “καλα” ειναι μπροστα μας.Υποχωρησεις,παραχωρησεις,συνεκμεταλευση,συγκυριαρχια……..

Vassilis13

Ρεαλισμός είναι όχι ηττοπάθεια.
Δεν φτάνει απλά τρόπος να υπάρχει..χρειαζεται κ βούληση κ ΛΕΦΤΑ.
Κ ξαναλέω…η τέχνη εξελίσσεται γρήγορα, το θεωρώ ΛΑΘΟΣ να βασιστούμε αποκλειστικά στα είδη υπάρχοντα κ να μην παμε σε εντελώς καινούριο ραντάρ η νέα όπλα που δεν τα έχουμε κ δεν τα εχουνε οι απέναντι.

Gunner

Όλα αυτά απαιτούν θέληση. Την βλέπετε πουθενά; εγώ ακούω μόνο για ενίσχυση Γερμανών επιχειρηματιών, όχι για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας μέσω και του εξοπλιστικού προγράμματος.

Manolis

Αν και υπαρχουν σοβαροι λογοι που τα καινουρια πολεμικα εχουν και νεα συστηματα, ειναι δεδομενο οτι θα χρησιμοποιηθουν και παλαια-μεταχειρισμενα. Την τελευταια φορα που εγινε αυτο σε εκτεταμενη μορφη, ηταν οταν αποσυρθηκαν τα αντιτορπιλλικα FRAM: Χαρπουν , ρανταρ αερος και ελεγχου πυρος, Οτο Μελαρα, διδυμα 40αρια Μποφορς, 2 mini TDS, συλλογες αναβαθμισης σοναρ, πηγαν σε ADAMS, κανονιοφορους , αρματαγωγα , ΠΓΥ και πυραυλακατους. Τα Φαλανγξ των 3 ΚΝΟΧ πηγαν σε φρεγατες S και τον Προμηθεα. Ακομα και τα 2 Οτο-Μελαρα του βυθισθεντος και ανελκυσθεντος ΤΠΚ Κωστακος εχουν επισκευαστει και αξιοποιηθει σε νεωτερα πλοια, ενω παλαιοι εξοσετ ΜΜ-38 απο πυραυλακατους, εχουν εξοπλισει επακτιες συστοιχιες.

chikichiki

Έλα ντε…δηλαδή τόσο καιρό, το παίζαμε λαρτζ και αγοράζαμε καινούρια υποσυστήματα ακόμη και για αυτά που δεν αλλάζαμε, και παρουσιάζεται τώρα αυτή η μέθοδος σαν κάποιο καινούριο κόλπο;;;

Tasos

Κύριοι της ΠΤΗΣΗΣ, είναι πολύ καλά και χρήσιμα τα θέματα αυτού του είδους. Όμως η συζήτηση ξεκινά και τελειώνει με το πόσο θα στοιχίσουν οι ναυπηγήσεις ή οι όποιες τροποποιήσεις. Με το κόστος….Κατά την ταπεινή μου γνώμη λανθασμένα! Δεν έχουμε ξεμείνει μόνο από χρήματα. Έχουμε ξεμείνει από κάτι πολύ πιο κρίσιμο. Από χρόνο! Δεν έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας πια….Τις αιτίες τις ξέρουμε. Δεν χρειάζεται να τις ξαναπούμε. Δεν έχουμε τον χρόνο να υλοποιήσουμε το οτιδήποτε θα αλλάξει μορφή και θα προσδώσει την ισχύ στο ΠΝ που όλοι επιθυμούμε….Άρα, μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα μεγιστοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα δομή και ισχύ του ΠΝ μας και των ΕΔ γενικότερα, ΤΩΡΑ…..
Όπλα κύριοι! Μόνο όπλα….Από σφαίρες μέχρι τορπίλες….Αλλά ΤΩΡΑ!!
Ήδη οι απέναντι προχώρησαν σε έκδοση NAVTEX για έρευνες σε περιοχές ακριβώς έξω από τα 6ΝΜ.
Όλοι περιμένουμε τον δεύτερο γύρο στον Έβρο με τις ορδές των μεταναστών και όλων των υπολοίπων που παρεισφρύουν εντός αυτής της μάζας των ανθρώπων….
Πώς θα απαντήσουμε σε όλα αυτά ΤΩΡΑ;

GK21

Για τον Εβρο μην ανυσηχεις.Κουτσα-στραβα,με τις μπουνιες,με τις κλωτσιες,με τα ΜΑΤ,με τις πετρες,με τα τρακτερ θα τα βγαλουμε περα.Τωρα για τις ερευνες που λες τι να σου πω…????Μακαρι αυτη τη φορα ο ανεμος να φυσαει αντιθετα…… 😆 😆 😆

x-m

Μην ανησυχείς. Έχε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως………..

sotbak

συμφωνώ, γιατί και οικονομικό το πακέτο είναι και με νέα πλοία θα βρεθούμε στο ΠΝ, αλλά ρωτώ: Αν αντί για 2 Μπελ έρθουμε σε συνολική συμφωνία /πακέτο με τους Γάλλους ώστε να αντικαταστήσουμε σταδιακά όλες τις Σ με Μπελ (από τις 9 συνολικά οι 4 Μπελ Α/Α οι άλλες γενικών καθηκόντων) πόσο θα κατέβαινε η τιμή της κάθε Μπελ ενόψει της παραγγελίας 9 πλοίων (παράδοση 1 πλοίο ανά διετία). Έτσι θα ανανεώναμε ουσιαστικά το στόλο με ένα τύπο φρεγάτας και όταν ερχόταν η ώρα των ΜΕΚΟ και πάλι η αντικατάσταση με όμοιο τρόπο. Θα καταλήγαμε με γαλλικό ΠΝ (δεν ακούγεται τόσο κακό) και στο βάθος των ετών η οικονομία κλίμακας θα μείωνε σημαντικά τα κόστη που τώρα μοιάζουν δυσθεώρητα.

GK21

Πολυ ωραια η ιδεα σου αλλα δυστηχως δεν υπαρχει ουτε χρονος(το πιο βασικο)ουτε χρημα για τοσα πλοια.Ακομη και κατω απο το 1δις να επεφτε η τιμη,δεν νομιζω να μπορουσαμε να παρουμε πανω απο 4 πλοια.(στη τιμη δεν υπολογιζω οπλα και λοιπα αξεσουαρ…..)

massey-ferguson-65

Δείτε στο παρακάτω λινκ ένα βιντεάκι πως οι Δανέζικες φρεγάτες που υποτηματε κοβουν και στην μέση τον ωκαιανο με κακοκαιρία και με τι ταχυτητα…έτσι όπως θα κόψουν και τον τουρκικό στόλο !! και μετά συνεχιζετς να τις αντιπαθείτε ,αντι που το πολεμικό ναυτικό έπρεπε ειδι να κληνει συμφονια για αυτά τα θηρία σε αυτήν την τιμή που πουλιούνται …μόνο και μόνο για κάτι που απλός δεν έχουν πιστοποιηση οταν οι ίδοι υπάρχον δικές μας φρεγάτες δεν έχουν καμία πιστοποίηση οτι μπωρουν να σαλπάρουν και ότι σηνωνουν έναν sea sporow και έναν harpoon ταυτόχρονα Καί τα εμπιστεύονται περισσοτερα από τις σουηδικες φρεγάτες εάν τις πάμε μια https://youtu.be/NPMkR1fvI4I

sotbak

εντυπωσιακό πραγματικά.

zap

You go to war with what you got not what you wish you had!

ETS

Τα εχουμε γράψει εδω και αλλου ματαια ομως.Καπου διαβασα οτι το σχεδιαστικο γραφειο των Δανων δεν υπαρχει πλεον η δεν προσφερει το σχεδιο πια.. ισχυει?

Angelo

Δεν ισχύει. Το ναυπηγείο έκλεισε όταν τελείωσε την τρίτη φρεγάτα.
Αν είχε κλείσει, που βρήκαν οι Άγγλοι και οι Ινδονησιοι το σχέδιο;
http://www.odensemaritime.com/

adpanos

Αυτή ήταν και η δική μου λογική από την αρχή για την αντικατάσταση των Standard και θα ήθελα την ALS 115 να είναι αυτή που θα επιλεγεί.
Όλα τα όπλα να μεταφερθούν από τις Standard στα νέα πλοία , με νέο Radar και Sonar .
Απλά να έχει μελετηθεί το πλοίο ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν MK-41, SYLVER A50 ή οτιδήποτε χρειαστεί στο μέλλον.
Πολύ οικονομικά θα μας έρθει.
Ψηφίζω διαμόρφωση με 2 X 76 άρια , έχουμε τόσα και τόσα στις αποθήκες μας .

JohnnyB

Υπόψιν πως θα περισσέψουν και 8 STIR fire control radar απο τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ.
Γενικά το Π.Ν έχει μεγάλη προίκα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν υπήρχε και ένα αξιοπρεπές budget απο το ΥΠ.ΟΙΚ.

Spyros_Kapa

Πολύ καλό και εύστοχο άρθρο οικονομία μεγάλης κλίμακας με τον τρόπο πού περιγράφεται. Αλλά μάλλον ένα ακόμη μακρινό όνειρο.

simos

Παντως εγω δεν συμφωνω με αυτη τη λογικη,δεν γινεται σε ενα καινουριο πλοιο να βαλεις παρωχημενο εξοπλισμο,δεν μπορεις να βαλεις υλικα απο 40χρονες φρεγατες σε καινουρια πλοια,καποιοι λενε στις belhara να βαλουμε τα phalanx απο τις S,δηλαδη σε πλοια του 2020 να βαλουμε συστηματα του 80 και του 90 και να χαλασουμε και την στελθ σχεδιαση των πλοιων..

npo

Να δούμε. Το βασικό είναι να έχεις τα @@ να χρησιμοποιήσεις την όποια ισχύ, αλλιώς και 10 ΑΒ να είχαμε..
Κι ένα γλωσσικό, η καρίνα λέγεται τρόπιδα αρχαιοπρεπώς, οχι τροπίδα. Η τρόπιδα, της τρόπιδας. Να πω την αλήθεια κι εγώ όποτε πάω να ψελλίσω αυτή την λέξη, τροπίδα μου βγαίνει ακόμα κι αν προσπαθώ. Αυτό το τρόπιδα δεν μου κολλάει με τίποτα. Οπότε χρησιμοποιώ ή την τυπικώς λανθασμένα τονισμένη τροπίδα ή την λατινογενή καρίνα. Δεν ντρέπομαι καθόλου να χρησιμοποιώ λατινογενείς λέξεις. βασικά μ’ αρέσουν κι όλας. Δεν ήμουν πάντα έτσι, αλλά μου έχει μείνει κουσούρι απο την μέρα που άκουσα τον μπαμπά Πλεύρη να λέει “γιατί να χρησιμοποιούμε την λατινική λέξη “σπίτι”? Οικία να λέμε”. Έπαθα ένα μικρό σοκ, διάβασα πράγματα και αναθεώρησα όσα νόμιζα ως τότε οτι ήταν ακλόνητες σταθερές.

npo

Τι έγινε flatspin flatspin , δεν συμφωνείς οτι το βασικό είναι να έχεις τα @@ να χρησιμοποιήσεις την όποια ισχύ, δεν συμφωνείς οτι η τρόπιδα τονίζεται στην πρόπαραλήγουσα, ή δεν σ’αρέσει η χρήση λατινογενών λέξεων όπως η καρίνα και προτιμάς κατευθείαν αγγλοσαξωνικές όπως keel, flat, spin κλπ?
Είμαι περίεργος.

flatspin

τιποτα… μην το παιρνεις προσωπικα, απλα μισω τα φιλολογικα… και εσυ εδω κανεις μαθημα ολοκληρο. Προτιμω να τα λεω λάθος η στα αγγλικα.

photographix

Ναι σε ολα. Και σε ολα τα ωραια αρθρα – αποψεις που διαδεχονται το ενα μετα το αλλο εδω και χρονια. Κανενα πλοιο ομως δεν βλεπουμε, ουτε καν τορπιλη. Ουτε βιδα.

ECG

η λυση που προτεινω ειναι πολυ παρομοια με την δικη σας!
Εγω προτεινω (και σιγουρα δεν ειμαι ουτε ο πρωτος ουτε ο μονος) αφου ετσι κι αλλιως αρκετα λεφτα θα δαπανηθουν να το κανουμε σωστα. Εαν σκοπος ειναι να εχουμε ΠΝ με πανω απο 10 μοναδες, τοτε η καλυτερη λυση νομιζω ειναι διαγωνισμος που το ΠΝ θα παρεχει μια λιστα με το τι θελει (σαν κ αυτη που φτιαξατε) και θα προστεθουν οι οροι να ειναι απο συμμαχικη χωρα η μητρικη εταιρια και το ολο προγραμμα να συνοδευεται και με ορους για την αμυντικη βιομηχανια (ο νικητης αναλαμβανει και το 50% των ναυπηγειων σκαραμαγκα πχ, κανοντας μια σημαντικη επενδυση; καπως ετσι… υπαρχουν πολλοι τροποι αλλα δεν ειναι εκει το θεμα) καθως και με καποια οικονομικη διευκολυνση…
Φυσικα το προγραμμα θα ειναι πολυ μεγαλης διαρκειας (20ετιας) και μπορει να αφορα 8+4 (για αργοτερα στο μελλον με τροποποιημενο μοντελο φυσικα) και ισως καποιες αναβαθμισεις (ΜΕΚΟ;). Φυσικα θα υπαρχει και η προβλεψη τα πλοια να αναβαθμιστουν σε 20 χρονια. Ολα αυτα τα λεω ωστε οι εταιριες να το παρουν ζεστα να κανουν μια επενδυση στην Ελλαδα.
Ναι μεν μιλαμε για ενα συνολικο συμβολαιο αρκετων δις αλλα αποτελει εναν συνδυασμο αμυνας και οικονομιας. To κλιμα για τα ναυπηγεια στην ανατολικη Μεσογειο ειχε βελτιωθει αρκετα πριν την πανδημια, το οτι ο Πειραιας και η Θεσσαλονικη ανεβαινουν πολυ σαν λιμανια επισης βοηθαει (ενα σημαντικο μερος του τζιρου να ειναι η ναυπηγοεπισκευαστικη). Μην ξεχναμε οτι και το Αμερικανικο Ναυτικο ψαχνει για συμβολαια στην ανατολικη μεσογειο…
Αν τις αναγκες της χωρας τις κολλησουμε και σε ενα ρεαλιστικο επενδυτικο πακετο (ρεαλιστικο λεμε ετσι; οχι να πεταξει τα λεφτα το κρατος στα τωρινα ναυπηγεια, ουτε να τα δωσει επιχειρησεις που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα… Να γινει με οικονομικους συμβουλους και η κερδοφορια της επιχειρησεις απο μη κρατικα συμβολαια μακροπροθεσμα ειναι πολυ πιθανη) το οποιο μελλοντικα μπορει να οδηγησει σε ανθηση ενος τμηματος της οικονομιας τοτε. Ενδεικτικα παραθετω αρθρο πως τα ναυπηγεια στην Ελλαδα μπορουν να εχουν τζιρο.
https://m.naftemporiki.gr/story/1456308/pos-i-naupigoepiskeui-tha-ferei-sto-aep-18-dis-euro-etisios
Ολα αυτα τα λεω γιατι καλυτερα να δωσεις 10 και να σου επιστραφουν τα 5 μετα απο το να δωσεις 8 και τελος…

Andreas1812

Εδω θα διαφωνήσω! Πιστεύω δεν έχει νόημα να αποκτήσουμε μη εκσυγχρονισμένες S ”Advanced” σε νέο σκαρί. Δεν θα καταφέρουμε εκτός απροόπτου να αποκτήσουμε τον αριθμό που χρειαζόμαστε αρα ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι η ποιότητα και η ομοιοτυπία ( στο μέτρο που μπορούμε ). Αν θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαΐκό δρόμο πρέπει να βρούμε τα χρήματα να αγοράσουμε 4 + 2 Gowind ( με ESSM εννοείται ). Αυτό θα είναι πραγματικό βήμα να πάει μπροστά το ναυτικό. Και μετα προχωραμε με Belhara. Τώρα αντί να πάρουμε φθηνό σκαρί με εμπορικές προδιαγραφές και να βάλουμε πάνω όπλα πλοίων 40 και πλέον χρονών καλύτερα να τις διατηρήσουμε τις ίδιες και να φυλάξουμε αυτα τα λεφτά μεχρί να μπορέσουμε να κάνουμε κατι όντως σοβαρό. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν ένας πολύ άσχημος οιωνός για το μέλλον του Πολεμικού ναυτικού. Για να κλείσω , φυσικά και χρειαζόμαστε φρεγάτες AAW. Εκτός αν αποφασίσαμε πως η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος είναι πάλι μακριά και θα τις αφήσουμε για να γλυτώσουμε τα υπόλοιπα. Δεν πάει έτσι όμως. Αν πέσει η Κύπρος πέφτει το Αιγαίο και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε μπροστά.

Skeptomenos_politis

Δεν μπορω να διαβαζω ανακριβειες, ΔΕΝ εχει εμπορικες προδιαγραφες η Iver Huitfeldt , αυτο εχει διαψευστει επανειλημμενα τοσο στον διεθνη τυπο οσο και επισημα.
Υπαρχουν Νατοικα στανταρντ που τηρει το πλοιο, ενω ειχε περασει και την απαιτητικη Βρετανικη ασκηση FOST (Flag Officer Sea Training) το 2015. Ουτε το Βρετανικο ναυτικο που εχει τεραστια ιστορια πισω του, αλλα και ουτε η εταιρια Babcock που κατασκευαζει απο πυρηνικα υποβρυχια μεχρι και τα ολοκαινουρια αεροπλανοφορα των Βρετανων δεν θα υιοθετουσαν το Δανεζικο σχεδιο ως φρεγατα Type-31 εαν δεν ικανοποιουσε τα Νατοικα και Βρετανικα στανταρντ.

Their commercial ship design heritage had given rise to a myth that the Huitfeldt does not meet full warship survivability standards. This is not the case and the design meets NATO shock protection certification (STANAG 4142, 4137 and 4549), nuclear, biological and chemical protection (STANAG 4447) and vital area armour protection (STANAG 4569). The ships have also passed the Royal Navy’s stringent FOST assessments and sea riders with expertise in damage control say the Huitfeldt class fully meet their high standards.

https://www.savetheroyalnavy.org/in-focus-the-arrowhead-140-type-31e-frigate-candidate/

Andreas1812

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Mea culpa σε αυτό, δεν το γνώριζα. Πως μπορεί όμως να δικαιολογηθεί το υπερβολικά μικρό κόστος ενός πλοίου 6,645 τόνων ; Παραθέτω μία άποψη που διάβασα.
That’s a lot of ship for the price. But a leading US expert, Bryan Clark, tells us that the Danes may be undercounting their costs by about $50 million, since some of the frigates’ weaponry was recycled from older ships going out of service — an economy made possible by the Danish navy’s Stanflex system of interchangeable equipment modules. That would put the frigate at under $400 million, which is still pretty good compared to LCS or international competitors. The thing is, Clark argued, the costs to the US would be much higher once the design was upgraded to US Navy standards, fitted with US weapons and electronics, and built in less efficient US yards.
With a new radar and other upgrades, “the ship would likely cost around $700-900 million, which would be similar to the (Franco-Italian) FREMM, an upgraded LCS, and the (Spanish) F-105,” said Bryan Clark, a former top aide to the Chief of Naval Operations. “It would probably be a little higher than (an upgrade of the Coast Guard) National Security Cutter.”
https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

Mikros-hroas

Γιατί έκαναν μια σωστή σχεδίαση βασισμένη στα πολιτικά στάνταρ και ας γράφει ο κάθε ένας ότι θέλει.
Τα 210 εκατομμύρια ευρώ ήταν ένα υπερβολικό νούμερο για ένα άοπλο πλοίο
για αυτό δεν δέχτηκαν οι δικοί μας.

Bridger

Το σκεπτικό του άρθρου είναι απόλυτα σωστό, αλλά θα συμφωνήσω με όσους τονίζουν ότι είναι πλέον αργά… Τι να τα κάνουμε τα καινούργια πλοία το 2028 και το 2030, όταν δεν θα έχουμε πια ΑΟΖ; Έτσι όπως τα καταφέραμε, αν θα χρειαστεί να πολεμήσει κάτι αυτό θα είναι οι S και οι ΜΕΚΟ, όπως είναι σήμερα (α ναι, και τα Type 214 χωρίς τορπίλες).
Τουλάχιστον ας ξεκινήσουν (αν ξυπνήσουν) άμεσα και με υπερεπείγουσες διαδικασίες κάποιες ουσιαστικές και όχι απαραίτητα πανάκριβες αναβαθμίσεις συστημάτων στα παλιά πλοία, ώστε να έχουν καλύτερες ελπίδες επιβίωσης. Π.χ. άμεση αναβάθμιση όλων των Oto Melara των S σε έκδοση strales αλλά και των Phalanx. Με την απόσυρση των μη εκσυγχρονισμένων S (όποτε βρεθούν μεταχειρισμένα ενδιάμεσης λύσης), θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες 4 (πλην Έλλης και Λήμνος), οπότε και οι 6 εκσυγχρονισμένες θα έχουν διαμόρφωση με 2 Strales σε πλώρη και πρύμνη και 2 phalanx στις πλευρές. Μπορεί να μην καταρρίπτουν αεροπλάνα που θα βάλλουν από θέση stand off αλλά τουλάχιστον θα κατεβάζουν κάτω ότι τις πλησιάζει μετά τα 10km. Και με τα vulcano θα κάνουν σουρωτήρι και ότι πλέει στα 40km. Επίσης, αναβάθμιση όλων των Harpoon σε Block II-ER ή έστω Block II.
Τίποτα από αυτά δεν θα πάει χαμένο γιατί θα φορεθεί προσωρινά σε παλιά σκαριά. Όποτε και αν έρθουν τα καινούργια θα έχουν ήδη την “προίκα” τους να τα περιμένει. Και τέλος, πόσο έκανε πια αυτή η αναβάθμιση των mk29 για ESSM που δεν προχώρησε ποτέ; Και γιατί οι mk48 των ΜΕΚΟ δεν έχουν ήδη φορτωθεί ΧΤΕΣ με 32 ΕSSM II, ασχέτως του προγράμματος εκσυγχρονισμού; Δεν είναι επαρκώς αυτονόητη η συγκεκριμένη ανάγκη; Θα μπορέσει δηλαδή το ΠΝ να γεμίσει τα 122 κελιά των Tico που ζητάει από τις ΗΠΑ, ενώ δεν μπορεί να προσθέσει 16 πυραύλους στην ήδη έτοιμη υποδομή της κάθε ΜΕΚΟ;
Αντί λοιπόν να έχουμε πάρει φωτιά για τα έμμεσα και τα αυτονόητα, συζητάμε χαλαρά για Bel και Romeo των 3.3 δις και ταυτόχρονα όταν μας φτύνουν οι απέναντι κάνουμε ότι βρέχει… Πολύ φοβάμαι ότι όπως πάνε τα πράγματα είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν να μας παίρνουν στα σοβαρά ακόμα και οι τελευταίοι σύμμαχοι και φίλοι μας στην περιοχή.

flashg

Οι Άγγλοι στις Τ23 βάζουν πυραύλους caam τους οποίους θα βγάλουν για να βάλουν στις Τ32 και ραντάρ Artisan. Εμείς ακόμα και στις εκσυγχρωνισμένες S δεν βάλαμε νέα ραντάρ ούτε essm. Από τις S μπορούμε να πάρουμε μόνο ένα stir το οποίο θα θέλει εκσυγχρωνισμό, ένα πυροβόλο 76mm το οποίο θα θέλει εκσυγχρωνισμό, και ένα phalanx το οποίο και αυτό θα θέλει εκσυγχρωνισμό. Τίποτα άλλο. Πόσα χρήματα θα γλιτώσουμε 2-3 εκατομμύρια? Harpoon το απόθεμα μας είναι χαμηλό και αυτό φαίνεται πλέον σε κάθε άσκηση. Άρα αυτοί που έχουμε θα πάνε στα υπόλοιπα πλοία και όλο το απόθεμα μας θέλει εκσυγχρωνισμό. Το ίδιο επίσης και οι ΜΜ40 exocet. Πλοίο καινούργιο χωρίς τουλάχιστον 1 RAM δεν γίνετε. Μπορούμε να πάρουμε κορβέτες και να τις βάλουμε 2RAM ή 1 phalanx εφόσον το εκσυχρωνίσουμε και 1RAM όπως κάνουν οι Γερμανοί αφού δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε essm. NSSM δεν έχουμε λόγο να βάλουμε σε καινούργια πλοία. Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για συμπλήρωση αριθμών στο σύστημα προστασίας των αεροδρομίων. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έτσι όπως αγοράζουμε ένα πλοίο συνήθως έτσι και μένει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Δυστυχώς δεν είμαστε σαν τους Αυστραλούς που έχουν εκσυγχρωνίσει τις ΜΕΚΟ 3 φορές μέχρι τώρα. Άρα από την αρχή το πλοίο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα συστήματα επάνω. Είχα ξαναρωτήσει ο εξοπλισμός των f122 τι έχει απογίνει? Μήπως θα μπορούσαμε να τον πάρουμε πιέζοντας κάπως την Γερμανία και να τον βάλουμε στις MEKO αφού λεφτά για εκσυγχρωνισμό δεν φαίνεται να έχουμε?

christos_choris_a

Θα πρόσθετα την ανάγκη τα νέα πλοία (ALS) να έχουν τις διαστάσεις των Kortenaer ώστε σ’ αυτά να τοποθετηθούν και οι στροβιλοκινητήρες RR των προς απόσυρση Kortenaer. Ακόμα θα πρέπει να αφαιρεθούν τα RAM από τις Super Vita και να τοποθετηθούν στις νέες φρεγάτες. Είναι εξοργιστική αβλεψία οι πυραυλάκατοι να έχουν καλύτερη αντιπυραυλική προστασία απ’ τις φρεγάτες. Το αντιπυραυλικό μεγάλου τόξου βολής που βρίσκεται πάνω απ’ το ελικοδρόμιο να είνα RAM και το αντιπυραυλικό της πλώρης να είναι Phalanx. Φυσικά στις Super Vita να τοποθετηθούν Phalanx. Ακόμη είναι ανάγκη να πάμε σε μικρότερη οροφή αριθμητικά ( στα μεγάλα πλοία ) και 6 υπερσύγχρονες φρεγάτες να αντικαταστήσουν 9 Kortenaer ( φυσικά είναι εκ των ων ούκ άνευ η απόκτηση και 2 Ticonderoga με 50 SM-2 το καθένα ).

LEON

Καλησπερα στο φορουμ.
Να πω κ εγω μια ιδεα;
Γιατι δε ξαναφτιαχνουμε τις S απο την αρχη κ να βαλουμε πανω αυτα που θελουμε;
Ξερουμε τι σκαρι ειναι τα βασικα πυροβολα κτλπ……. θα τα παρουμε απο τις παλιες απλα ηλεκτρονικα κ ρανταρ σοναρ κ ετοιμες

sotbak

θα μας βγει πιο ακριβά από τις Μπελ

christos_choris_a

Μα η διαρρύθμιση των S είναι τέτοια που δεν μπορούμε να βάλουμε αυτά που θέλουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης Α/Α πυραύλων, δεν μπορούμε να έχουμε συγχρόνως Phalanx και Oto Melara στην πλώρη, το ελικοδρόμιο δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τα S-70 και τα MH-60R γιατί είναι πολύ στενό. Φυσικά ούτε να το συζητάμε να πάρουμε ηλεκτρονικά από τις παλιές γιατί αυτά κυρίως είναι που χρειάζονται να είναι καινούρια. Τώρα αν πάρουμε τους Harpoon ή τους ESSM θα πρέπει να το κάνουμε αφού πρώτα τους αναβαθμίσουμε σε σύγχρονο block. Άσε που δεν έχουμε τα σχέδια. Έχουμε σχέδια για τις Meko και μόνο.

Fingolfin

Δηλαδή μια φρεγάτα είναι σαν lego, όπου συλλέγεις κομμάτια και τα συνδέεις με μικρό κόστος. Ok i rest my case. Αν ήταν έτσι ας δίναμε την αναβάθμιση των F-16 στην Boeing που ζητούσε και λιγότερα.comment image

Digenis

To να λείπουν από πάνω ΜΚ41 κάνει τα πλοία μη μάχιμα … Επίσης στο ελλαδισταν είναι να μην δώσεις θάρρος στο χωριάτη (πολιτικό σύστημα), πουλάν φύκια για μεταξωτές κορδέλες !! Θα λεν οτι εμεις δωσαμε τα λεφτα για τα πλοια …Οι στρατιωτικοι φτεν !!!! Ασε να μας λείπει . 100% μάχιμο οτι έρθει

dimitrov

Όλα καλά … οκ …. συμφωνώ … αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ας κάνουμε έναν πραγματικό διεθνή διαγωνισμό για πλεούμενα(με χρηματοδότηση) κι ας αφήσουμε τις αγάπες. Να δούμε πόσο θα πάνε τότε τα πλοία.

Animades

comment image
Κάποιοι ορθά ίσως ανησυχούν , σχετικά με την χρήση εκ “νέου” οπλικών συστημάτων , και αισθητήρων , απο “40χρονα πλοία” σε νεες κατασκευές , καταλαβαίνω γιατί , νομίζω όμως, οτι πρέπει να δούμε συνολικότερα αυτή την αμφίδρομη σχέση .
πρώτα από όλα μας πιέζει ο χρόνος και οι εξελίξεις , (ΑΟΖ , κοιτάσματα ,τουρκολυβικό κτλπ.)
Αρα η αμεσότερη αναβάθμιση του Ελληνικού στόλου είναι αυτή των όπλων και αισθητήρων του …
Για παράδειγμα σε όλες τις S (κυρίως στις μη εκσυγχρονισμένες ) τοποθέτηση RAM, αναβάθμιση phalanx και Πυροβόλου 76 mm σε strales , με ταυτόχρονη αναβάθμιση και αισθητήρων , όπου επιβάλλεται…
Η προϋπόθεση για αυτήν την όχι ιδιαίτερα μικρή δαπάνη , και προκειμένου να αποσβεστεί στο σύνολο της, είναι βέβαια να έχει προβλεφθεί (απαιτηθεί) από το Π.Ν. η χρήση τους σε συγκεκριμένα νέα “έργα ” …..
Αντίστοιχα επίσης έχουμε σε χρήση δεκάδες Πυροβόλα 76 mm OtoMelara, ενα όπλο με αποδεδειγμένη αξία , που όμως για κάποια από αυτά η παλαιότητα τους αρχίζει να φαίνεται…
Υπάρχει μεγαλύτερη οικονομία (αλλά και πραγματική ενδυνάμωση ) από το να αποφασίσει το Π.Ν. να τα εκσυγχρονίσει .???
(όλα) λίγα λίγα μέσα σε μια δεκαετία συνολικά (στην Ελλάδα βέβαια με μεγάλη Ελληνική προστιθέμενη αξία )
και άρα τέτοια (σχεδόν καινούργια) όπλα με νέες δυνατότητες όταν αποσύρονται τα “μέσα ” που το φέρουν θα είχαμε ενδοιασμούς να τα “μεταφέρουμε ” σε νέες σχεδιάσεις ???
εννοείτε επίσης ότι μέχρι να βρεθούν κονδύλια για νέους αντιπλοικούς πυράυλους , οι exoset και Harpoon θα πρεπει να επαναπιστοποιούνται και να συντηρούνται , για να κάνουν την “δουλεία ” όταν και άν χρειαστεί ….

Mageiras

Έτσι ναι! Εκσυγχρονισμός με εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στα νέα πλοια σημαίνει ότι εκσυγχρονιζεις πληρωνοντας μόνο εργατικά… Win win κατάσταση καθώς κερδίζεις χρόνο και χρήμα. Νόμιζα ότι οι S είχαν σαπιες λαμαρίνες αλλά από ότι φαίνεται δεν ισχύει αυτό, οπότε αξίζει.

Vertigo

Καλή σαν σκέψη, αλλα κατά τη γνώμη μου υπεραπλουστευμένη.
Το πρόβλημα υποστήριξης των S δεν πιστεύω πως αφορά τόσο το ίδιο το σκαρί, αλλά τα συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό.
Μεταφέροντας μέρος των συστημάτων αυτών στα υποτιθεμενα νέα πλοία υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουμε και μέρος των προβλημάτων. Φυσικά το ΠΝ ξέρει ποιά από αυτά δημιουργούν τα περισσότερα θέματα και θα τα αντικαταστήσει.
Σίγουρα radar, CMS και γεννήτριες σίγουρα θα πρέπει να είναι νέα (μαζί με την προσθήκη του Mk41), αλλά μόνο αυτά δημιουργούν τα προβλήματα;
Για παράδειγμα, ακόμα και τα Oto Melara που έχουμε εδώ και δεκαετίες και θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα νέα σκαριά έχουν “πολλά χιλιόμετρα” και λίγη σχέση με τα νεότερα μοντέλα της σειράς. Οι Harpoon αν δεν αναβαθμιστούν, το ίδιο.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν λόγω κόστους πάμε σε μαζική ανακύκλωση υφιστάμενων συστημάτων μήπως τελικά διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για πλοία που θα έχουν αξία σχεδόν όση αν εκσυγχρονίζαμε τις S με πολύ λιγότερα χρήματα; Γιατί εκτός από την προσθήκη του Mk41 όλα τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν και πάνω στις S!
Φυσικά δεν είμαι υπέρ αυτής της λύσης, απλά παραθέτω τον προβληματισμό μου…

Spyros_Kapa

Το όλο θέμα εχει λογική μας αφήνουν χωρίς τίποτα αποψηλωμένους από οποίο διαθέσιμο πλοίο μικρό μεγάλο δεν έχει σημασία και αφού φτάσαμε στο αμήν και έχουμε συζητήσει τα πάντα χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη έρχεται ο μεγάλος ηγέτης και βρίσκει την λύση θα αγοράσει τό ένα ή το άλλο δεν θα έχει σημασία τι απλά θα φέρει κάτι και τότε μέσα στην απελπισία μας θα το δεχτούμε ως μάνα εξ ουρανού και θα φωνάζουμε ωσαννά . Θυμήθητε το.

Nestoras

Το άρθρο είναι εξαιρετικό και η απάντηση είναι φυσικά θετική! Φυσικά και γίνεται!
Η Gowind 2500 πωλήθηκε στους Ρουμάνους προφανώς χωρίς τα όπλα, προς 315 ευρώ έκαστη! Η Damen Sigma σε εκείνο το διαγωνισμό ήταν μόλις 15 εκ ευρώ ακριβότερη!
Τι όπλα θα είχαν αυτές οι φρεγάτες? 16 Mica VL, 8 Exocet και 6 τορπίλες η πρώτη και 24 ESSM 8 Exocet ή Harpoon & 6 τορπίλες η δεύτερη! Α! και τα πυρομαχικά του κανονιού! Μιλάμε δηλαδή για πλοία των 400 εκ ευρώ οπλισμένα!
Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση πάντως, ιδίως διαβάζοντας το άρθρο σας για το “πάμε για ναυτικό 6 φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 7 πυραυλάκατων”, η στροφή προς το “δόγμα των 14 φρεγατών”! Προφανώς ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι δυνατό να ισχύσει και οι αριθμοί θα είναι ανάμεσα στο 10 και το 12, ανάλογα με τα πλοία που τελικά θα επιλεγούν.

Mageiras

Καλύτερα να εκσυγχρονίσουμε τις S με ένα RAM block2 το οποίο μετά θα πάει σε νέα ναυπήγηση. Δυστυχώς τα melara έχουν κι αυτά 40 χρόνια θάλασσα πανω τους… Ίσως και τα φαλανξ να άξιζαν μια ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό για να τοποθετηθούν σε αρματαγωγα ή άλλα πλοία.

Genesis

Η τακτική αυτή (…από την μύγα ξύγκι) θα έπρεπε να εφαρμόζεται γενικευμένα σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΕΔ.
Όχι μόνο μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά αλλά θα προσδώσει και το στοιχείο του άγνωστου σε κάποια από τα οπλικά μας συστήματα.
Σε ότι αφορά την συζήτηση σχετικά με τις εξαγγελίες των “συμμάχων” για έρευνες στα 6ΝΜ από τα νησιά μας, εκτιμώ ότι είναι σενάριο που το έχουν επεξεργαστεί οι ΕΔ και πιστεύω ότι έχουν ετοιμάσει τις ανάλογες απαντήσεις.

NikolakiEfentis

Ως γενική αρχή συμφωνώ και είναι κάτι που θα έπρεπε να πράττουν όλες οι ΕΔ. Δυστυχώς γίνεται το αντίθετο.
Στο τέλος της ημέρας ομως, δεν νομίζω ότι οι “ωέες φρεγάτες” να μπορύν να κερδίσουν πολλά. Υάρχουν κάποια συστήματα αλλά όχι σπουδαία πράγματα.
Τα OtoMelara 76mm, 40 ετών μάλιστα, σε νέο πλοίο; H έκδοση Strales βασίζεται στην έκδοση Super Rapido ταχυβολίας 120 βλημάτων/λεπτό. Τα δικά μας των S, έχουν 80-85 βλημάτων/λεπτό, εκτός αν έχουν δεχθεί το κιτ αναβάθμισης των 100 βλημάτων/λεπτό. Ακόμα κι αν τεχνικά είναι εφικτή η μετατροπή της αρχικής έκδοσης σε Strales οι επιδόσεις θα είναι σαφώς κατώτερες.
Θα ήταν όμως άριστη πηγή συστημάτων για άλλα σκάφη του ΠΝ που χρειάζονται σοβαρή “στρατιωτικοποίηση”… Πρωτίστως το ΠΓΥ Προμηθεύς και τα LST μας. Το ΠΓΥ χρειάζεται να έχει ραντάρ και σοβαρά όπλα, κι έχιε όλα τα περιθώρια για να τεγκατασταθούν, ΝSSM, DA-08/LW-08, STIR, κλπ.
Από την στιγμή που η Κυβέρνηση δίνει το “τεράστιο” ποσό των 160 εκατ. για τις ΜΕΚΟ και δεν έχει αναβαθμίσει ούτε μισό Phalanx στην τελαυταία έκδοση -Block1B τί συζητάμε…

SAAB

Τα πάντα μπορείς να κάνεις. Το ζητούμενο είναι να κατασταλάξουμε στο εάν βιαζόμαστε ή όχι. Η χρονική ανάγκη είναι αυτή που θα μας προσδιορίσει τις πράξεις.
1. Εάν δεν βιαζόμαστε. Ένα καινούργιο πλοίο κάθε τέσσερα χρόνια. Σε 56 χρόνια θα έχουμε 14 πλοία.
2. Εάν βιαζόμαστε, δομικός εκσυγχρονισμός στα υπάρχοντα πλοία. Ένα τον χρόνο. Σε 14 χρόνια είμαστε έτοιμοι με όλα.
Μετά ξεκινάμε να χτίζουμε νέα και όποτε τελειώσουμε.
Ένα άλλο δεδομένο στο οποίο πρέπει να κατασταλάξουμε είναι η διαμόρφωση. Τα πλοία δεν κατηγοριοποιούνται ως καταδρομικά ή φρεγάτες ή πολλαπλών ρόλων κοκ λόγω του μεγέθους, αλλά λόγω της διαμόρφωσης. Μόνο φρεγάτες δεν είναι αρκετές. Θέλουμε και πλοία με διαμόρφωση αντιτορπιλικού και καταδρομικού και ας έχουν το μέγεθος φρεγάτας εάν δεν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερα.

kon

Ας αφήσουμε τα περί αναβάθμισης/αντικατάστασης φρεγατών και ας ελπίσουμε να λειτουργούν τουλάχιστον οι επάκτιες α/ π και α/ε συστοιχίες.
Με αυτό που φαίνεται να έρχεται κατά πάνω μας από τις δράσεις της γείτονος που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι τα μόνα όπλα άρνησης και εκδίωξης τους.
Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε ένα από τα συστήματα έστω και shorad εναντίον αεροσκάφους που υπερίπταται πάνω από Ελληνικό νησί (με λίγες πιθανότητες να πληγεί) για να υποδηλωσουμε ότι επιτέλους θα υπερασπίσουμε την χώρα μας.
Κίνηση που θα στρέψει σε όλο τον κόσμο το τι πάει να γίνει θα βάλει τους γείτονες και σε δεύτερες σκέψεις.
Δεν θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αντιδράσουμε δυναμικά και άμεσα πλέον.
Ακόμη και αν η πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία δεν πιστεύει στις δυνάμεις της η πλειοψηφία των πολιτών δεν φοβόμαστε και είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Stratilatis

Ένα ακόμα άρθρο για το Πολεμικό Ναυτικό και την έλλειψη κυρίων μονάδων του Στόλου, που ουσιαστικά μας λέει να ναυπηγήσουμε τις ALS και να τις ντύσουμε με τα όπλα από τις Kortenaer.
Νομίζω οτι υπάρχει μία υπεραισιοδοξία σχετικά με το κατορθωτό του εγχειρήματος, το κόστος του εγχειρήματος, την αποτελεσματικότητα αυτού και τέλος ως προς το κατά πόσο αυτό είναι συμφέρον για τις ΕΔ, την Ελληνική Οικονομία και τη Χώρα.
Για να γίνω πιο σαφής. Είναι λάθος η πίστη ότι η ανάπτυξη ενός πλοίου έχει μικρό κόστος και το βασικό κόστος είναι τα ηλεκτρονικά και τα όπλα που διαθέτει. Η ανάπτυξη ενός νέου πλοίου θέλει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και η ολική ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πριν μπορέσει να ειπωθεί ότι είναι βιώσιμο πλώιμο σχέδιο θέλει περίπου 1.5 Δισεκατομμύρια ευρώ όπως μπορείτε να δείτε από τον πίνακα που παραθέτω.
[imgcomment image[/img]
Συνεπώς το να φτιάξουμε τις ALS θα μας στοιχίσει 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ πρίν ακόμα το πλοίο καταστεί έτoιμο προς παραγωγή. Βάζοντας και το κόστος 600 εκατομμυρίων ανά πλοίο που δίνετε τότε έχουμε για 4 πλοία 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε μόνο πλοία αλλά και αυτά να βελτιώσουν την Ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που οικονομικά δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά καινούριων πλοίων και θα βασιστούν σε βελτιώσεις μεταχειρισμένων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικούς μας πελάτες και πηγή εισοδήματος για την Χώρα, θεωρώ ότι η πλέον συμφέρουσα λύση για την Χώρα είναι, σε αυτή τη φάση, το πλάνο pimp my ride projects, οπότε στόχος μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου φρεγατών με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα αποτελέσει μία διαφήμιση για την βιομηχανία μας και μοχλό ανάπτυξης.
Θεωρώ ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε από τις Kortenaer μιας και έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και αν πετύχει θα είναι η καλύτερη διαφήμηση.
Από την άλλη καλό θα ήταν να αποφεύγαμε όσο πιο πολύ μπορούμε την αγορά προϊόντων από χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, λόγω του ότι οι κινούμαστε στην ίδια περιοχή και στην ίδια αγοραστική μάζα, οπότε θα αποφύγουν όσο πιο πολύ μπορούν την μεταφορά τεχνογνωσίας και την συμπαραγωγή συνεπώς θα έχουμε μείωση της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας.
Ας δούμε τις Kortenaer και πως μπορούν αυτές να αναβαθμιστούν με ένα πόσο που θεωρητικά δεν θα ξεπερνάει τα 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο των Kortenaer είναι αυτό.
[imgcomment image[/img]
Τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε.
Α) Το κήτος/υπερκατασκευή. Θεωρητικά είναι κάτι που ίσως δεν θέλει τίποτα πέρα από ένα καλό βάψιμο. Από την άλλη διαβάζω σε πολλά σχόλια ότι βάζει νερά, έχει σαπίλες και πολλά άλλα. Οπότε μπορούμε να επιχειρήσουμε βελτιώσεις. Το κήτος μπορεί να επικαλυφθεί με μία επίστρωση σάντουιτς πάχους 5cm που θα αποτελείται από δύο επιστρώσεις εξωτερικά πάχους 1cm UHMWPE και εσωτερικά από κυψελίδες από ανθρακονήματα ή 5mm Αλουμίνιο, 35mm Κυψέλες ανθρακονημάτων και 10mm UHMWPE. Αυτό θα αυξήσει την ακαμψία του κήτους, θα μειώσει την υδροδυναμική αντίσταση και τέλος θα προσδώσει μείωση του Η/Μ, I/R και ακουστικού ίχνους του πλοίου χωρίς να μεταβάλει το βάρος του, το βύθισμα ή την πλοϊμότητα του Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για βελτιώσεις της υπερκατασκευής που θα εξηγηθούν παρακάτω. Τέλος όλες οι επιφάνειες της υπερκατασκευής μπορεί να επικαλυφθούν από 5mm \RAM επίστρωσης από Nylon ή πάλι UHMWPE ή Ουρία.
Β) Εσωτερικές βελτιώσεις. Αρχιτεκτονικές βελτιώσεις των χώρων ενδιαίτησης, της Γέφυρας και του ΚΔΜ. Βελτίωση του πυροσβεστικού συστήματος και βελτίωση του συστήματος εξαερισμού και κλιματολογικού συστήματος. Νέο σύστημα αποχέτευσης και διαχείρισης λημμάτων και απορριμάτων.
Γ) Σύστημα Ισχύος και Πρόωσης. Το βασικότερο σύστημα που πρέπει να αντικατασταθεί. Ευχής έργο θα ήταν αν είχαμε τη δυνατότητα για κυψέλες καυσίμου Direct Carbon Fuel Cells. Μπορεί όμως και με συμβατική τεχνολογία να επιτευχθεί επιθυμητή βελτίωση. Πιθανές λύσεις
γ.1) Δύο, ένα κύριο και ένα επικουρικό, Αεροστρόβιλους RamGen ηλεκτροπαραγωγής με συνδυασμό ανάκτησης ενέργειας σε κύκλο Rankine (patent pending) που μπορούν να ανεβάσουν την απόδοση καυσίμου στο 95%. και με μείωση του βάρους ισχύος κατά 40% και με μείωση των κινητών μερών κατά 30%.
γ.2) Δύο, μία κύρια και μία επικουρική Free Piston Engine (patent pending), πάλι με απόδοση 90 με 95% μέσω ανάκτησης ενέργειας σε κύκλο Rankine με τα ίδια πλεονεκτήματα αλλά αρκετά low tech.
Και στις δύο περιπτώσεις τα καυσαέρια δεν θα εξάγονται στην καπνοδόχο αλλά στο σύστημα πρόωσης οπότε η καπνοδόχος θα είναι κενός χώρος και θα θα έχουμε μία μείωση στην κατανάλωση καυσίμου της τάξης του 50%.
Το σύστημα πρόωσης θα αποτελείται από δύο ηλεκτρικούς υδροστρόβιλους σε ολοκινούμενο πηδάλιο με ή χωρίς επικουρικές προπέλες μεταβλητού βήματος κατά τα πρότυπα του propfan (patent pending). Θα προσδώσει μια επιπλέον μείωση καυσίμου της τάξης του 30%.
Συνολικά υπολογίζω μία μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στο 60 με 70% κάτι που θα διπλασιάσει την ακτίνα δράσης και το κόστος χρήσης.
Ένα σύστημα μπαταριών ως buffer θα πρέπει να τοποθετηθεί και προαιρετικά το σύστημα Sailkite στην πλώρη.
Δ) Αισθητήρες/ Ηλεκτρονικά. Πάμε στο κύριο μέρος της αναβάθμισης.
1. Αντικατάσταση του radar WM25 me to ARTISAN 3D. Γενικά αποφεύγω να συστήσω βρετανικά προϊόντα λόγω πιθανού bias αλλά με το συγκεκριμένο νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Αρχικά γιατί είναι ένα από τα καλύτερα σχέδια, όχι τόσο σε κεραία όσο σε λογισμικό για electronic clustered environment. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε την κατασκευή 15 κομματιών στην Ελλάδα που θα μας δώσει την απαραίτητη τεχνογνωσία να εξελιχθούμε σε κατασκευαστή radar. Από την άλλη το SMART το κατασκευάζει εξολοκλήρου η Τουρκία, οπότε σαν σχέδιο και σαν δυνατότητες το γνωρίζει μέσα και έξω.
Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το FCS3 των Ιαπώνων για να μπούμε κατευθείαν στα AESA αλλά το λογισμικό τους δεν θα είναι το καλύτερο αν και θα προσφέρουν καλύτερη τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη βελτίωσης.
2. Αντικατάσταση του LW08 με ένα Passive Covert Radar όπως το Silent Sentry της LM ή το Ελληνικό HEMPAS
3. Στον ίδιο ιστό θα πρέπει να αναπτυχθεί και να μπει ένα LIDAR με παλμούς του 1ms.
4. Αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του STIR με νεώτερη έκδοση ή με εγχώριο αντίγραφο ή αντίστοιχο tracking, guidance and illuminating AESA στον βασικό ιστό ώστε να υπάρχει δυνατότητα multi-tracking and multi-guidance.
5. EO/IR 360 Search and Tracking. Λογικά μπορεί να κατασκευαστεί απο Ελληνική εταιρία φτάνει ο αισθητήρας να είναι 3 διαφορετικών συχνοτήτων πολλαπλών στοιχείων.
6. LASER/IR warning system. Πάλι μπορεί να αναπτυχθεί από Ελληνική εταιρία αν και το αντίστοιχο της ATLAS είναι αξιολογότατο.
7. Αναβάθμιση ECM, ESM. Κάτι που επίσης μπορεί να γίνει εγχώρια.
8. Αλλαγή SONAR. Θεωρητικά τα μοντέλα της ATLAS είναι από τα πιο καλά αλλά θα πρότεινα την συμπαραγωγή των μοντέλων της L3HARRIS type 997 και το type 980 ALOFT για τους λόγους ότι μπορούμε να πετύχουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και λόγω του οτι είναι τα μόνα πιστοποιημένα για έρευνα σε ταχύτητες 25 – 30 κόμβων
9. Δημιουργία C4ISR Network με LINK22, LINK16, LINK11, SIMPLE και εθνικό δίκτυο.
10. Αλλαγή/ βελτίωση του CMS. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το C9V λόγω κόστους αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ένα εγχώριο σύστημα μιας και υπάρχει η τεχνογνωσία.
11. Τέλος προαιρετικά μπορεί να κτιστεί ένα εσωτερικό δίκτυο με IRlight modem και ανάλογη Mobile App, για ασύρματη ενδοεπικοινωνία και σύνδεση Ιντερνετ του πληρώματος και Επικοινωνία του πληρώματος χωρίς την χρήση των πολιτικών δικτύων και μέσω ελεγχόμενου server.
E) ΟΠΛΙΣΜΟΣ.
1. Αλλαγή του πυροβόλου των 76χιλιοστων με το 127/64LW. Είναι η καλύτερη επιλογή αλλά και το αντίστοιχο Mark 45 μπορεί να τοποθετηθεί. Εκτός αν μπορούν τα ΕΑΣ να κατασκευάσουν αντίστοιχο ναυτικό πυροβόλο που θα ήταν ευχής έργο.
2. Στη θέση του ΜΚ29 μπορεί να τοποθετηθούν 32 κελιά MK41 tactical. Ο λόγος για τον ΜΚ41 και όχι τους υπόλοιπους είναι οτι έχει πιστοποιηθεί για περισσότερα όπλα και προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία όπως ESSM RIM-162, VL-ASROC , ASTER 15 ή 30, BARAK 8, VL MICA-M, Βέβαια μπορεί να γίνει και Ελληνικό αντίγραφο κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Κινέζικου.
3. Στην θέση που βρίσκονται οι εκτοξευτές των Harpoon λόγω του χαμηλού ΚΒ μπορούν να αυξηθούν σε 16 βλήματα Penguin MK4 λογω κόστους και ευελιξιας του νέου εκτοξευτή τους ή να γίνει ανάπτυξη του εγχώριου πυραύλου Τελαμών (αν ακόμα υφίσταται).
4. Στο χώρο που βρίσκεται η καμινάδα, μπορεί να μετασκευαστεί και να τοποθετηθούν 24 ώς 48 κελιά ΜΚ41 για αντίστοιχους SM-2ER RIM156 ή ASTER 30.
5. Τα πυροβόλα των 20mm μπορούν να αντικατασταθούν από 4 αντίστοιχους πυργίσκους διπλού ελέγχου ( απομακρυσμένος, επάνδρωση) με πυροβόλο των 30mm που μπορούν να κατασκευάσουν τα ΕΑΣ από το Αρτεμις 30, με συνδυασμό 24πλο εκτοξευτή ρουκετών των 70mm και εκτοξευτή 3-6 naval Hellfire, Brimstone, ή εγχώριο αντίγραφο του Kornet-M thermobaric.
6. Τα 4 12.7mm πυροβόλα θα πρέπει να αντικατασταθούν από πυργίσκο με δίδυμο 12.7mm πιθανόν multi barrel και δίδυμο αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 40mm.
7. Θέσεις περιμετρικά για πολυβόλα των 7.62mm
8. O MK32 μπορεί να παραμείνει αλλά θα πρέπει να εφοδιαστεί με συνδυασμό ΜΚ46 /5 και MU90 τορπίλες. 3+3 ανά πλευρά.
9. Τα Phalanx θα πρέπει να αναβαθμιστούν.
Μπορεί όμως να δημιουργηθεί εγχώριο CIWS. Ένα πυροβόλο 30mm διπλής κάννης κοινού κλείστρου κατά τα πρότυπα του Gsh30-2K πάλι από το Αρτεμις 30 με Ahead και αντιπυραυλικό πυρομαχικό, δίδυμο περιστρεφόμενο πολυβόλο των 12.7mm τύπου Gatling GAU-19 ή ΥΑΚ-Β με πυρομαχικά RAUFOSS, μιας και πυροβόλο των 12.7mm με μήκος κάνης 1,5 μέτρα έχει την ίδια ακτίνα δράσης με το 20mm Phalanx (2000μέτρα) και τέλος σύστημα LASER ακτίνας 8 χιλιομέτρων (patent pending). Περιφερικά 5+5 ή 10+10 ΑΑ πύραυλοι είτε RAM,ή Crotale Naval ή Stinger ή Sea Sword. Φίλος αναγνώστης με ενημέρωσε για ένα ανιχνευτή Radar/IR/EO που παράγει η ΕΑΒ με την ονομασία Τηλεμαχος. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας δεν αναφέρει τίποτα, αλλά αν ισχύουν όλα όσα αναφέρονται στον ειδικό τύπο για ανίχνευση RCS 0.001 στα 10χιλιόμετρα θα μπορούσε να αποτελέσει τον αισθητήρα του συστήματος.
10. Σύστημα αυτοπροστασίας μπορεί να παραμείνει το SRBOC. Από την άλλη ένας συνδυασμός SRBOC και NULKA θα ήταν ο προτιμότερος.
11. Τοποθέτηση AN/SLQ-25 Nixie μαζί με τοποθέτηση σε δύο σημεία (πλώρη – πρύμνη) ενός όπλου τύπου RBU-6000.
Ως project demonstrator μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παροπλισμένη Kortenaer.
Οι μετατροπές αυτές μπορούν να γίνουν και να πιστοποιηθούν σε 2-3 χρόνια και θα δημιουργήσουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Αρχικά δημιουργούν ένα στόλο ικανό για άλλα 15 χρόνια. Θα δημιουργήσουν μία παραγωγική φρενίτιδα που θα δημιουργήσει νέο αέρα στην πολεμική βιομηχανία. Και το βασικότερο αν το κράτος πραξει σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει φράγκο για την ανάπτυξη.
Ο σύνδεσμος αμυντικών βιομηχανιών μπορεί να οργανώσει το project, το κράτος να δώσει εγγυητικές επιστολές για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα και ανάπτυξη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ με ρήτρα εφόσον δεν παραδωθεί demonstrator εντός τριετίας να την αποσύρει. Αλλιώς θα αναλάβει την αποπληρωμή του 50% και την αγορά των 10 πλοίων στην προκαθορισμένη τιμή 150εκ ανά πλοίο.
Αυτός είναι ο καλύτερος και προτιμότερος τρόπος για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας.

Mikros-hroas

Stratilatis Bρε μπαγάσα πόσα θες να μας τρελάνεις;
Πρώτο λάθος κύτος:
Να περάσεις όλο το κύτος με 5 εκατοστά πολυαιθυλένιο, με συνδυασμό αλουμινίου, ανθρακονημάτων κλπ.! Υπολογισμός αύξησης του βάρους δεν μας το βάζεις να το δούμε και μας λες πως δεν αυξάνει το βάρος!!!!!! Ξέρω πόσο ζυγίζει το πολυαιθυλένιο, το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα που θα το εφαρμόσουμε σε όλο το κύτος και δεν θα έχει αύξηση του βάρους; Μου λες πως θα το εφαρμόσουμε σε πάνω από 1700 m2 και δεν θα αυξηθεί το βάρος; Θες να κάνω τους υπολογισμούς να δούμε χοντρικά την αύξηση του βάρους;
Δεύτερο λάθος υπερκατασκευές:
Μετά γράφεις να κάνουμε το ίδιο για της υπερκατασκευές δεν θα αυξηθεί το βάρος. Τώρα πως γίνετε αυτό δεν μας το λες και ξέρεις πως αύξηση του βάρους αυξάνει και το βύθισμα. Αν εδώ υπολογίσουμε τα παραπάνω όπλα που βάζεις στο πλοίο που αυξάνουν πάλι το βάρος και το βύθισμα. Τώρα πως τα γράφεις αυτά δεν μπορώ να σε καταλάβω ναυπηγός δεν είσαι; Ναι ή όχι;
Για της αρχιτεκτονικές βελτιώσεις και της άλλες βελτιώσεις δεν θα γράψω κάτι, χρειάζονται αλλά κοστίζουν.
Τρίτο λάθος το σύστημα πρόωσης:
Εδώ γράφουμε για χαμηλό κόστος και εσύ μας βάζεις την πιο πολύ πλοκή λειτουργία. Θες και μπαταρίες, υδροστρόβιλους, εξαγωγή καυσαερίων όχι από την καπνοδόχο. Χωρίς να υπολογίσεις αν χωρούν στο μηχανοστάσιο και της τροποποιήσεις που χρειάζονται να κόψεις της υπερκατασκευές ή το κύτος για να μπουν αυτά μέσα. Πρέπει σε 4 σημεία να τροποποιήσεις όλο το κάτω μέρος της πρύμνη,ς για να βάλεις τους υδροστρόβιλους και της προπέλες. Να βάλεις ολοκινούμενο πηδάλιο κλπ.
Το απλούστερο μηχανοστάσιο είναι με δυο μηχανές ντίζελ με απευθείας πρόωση στης προπέλες, 4 ντίζελ έβαλαν οι δανοί. Εσύ μας βάζεις μια πολύπλοκη διάταξη! Θες να βγάλεις και τα καυσαέρια πίσω κάτω με ειδική διάταξη, με ανεμιστήρες και σωλήνες υπό πίεση που θα στέλνουν τα καυσαέρια στο πίσω μέρος. Λες και είναι τόσο εύκολο να το κάνεις, λες και περνάς σωλήνες νερού μια ίντσας.
Θες ναι ή όχι δυο σωλήνες διαμέτρου τουλάχιστον (μισού μέτρου) 50cm ανά μηχανή; Δεν αναφέρομαι στην αρχή της διάταξης και τι πρέπει να μπει εκεί. Έχουμε λοιπόν 4 σωλήνες που θα πηγαίνουν στην πρύμνη ,χωρίς να υπολογίσουμε την εφεδρική διάταξη. Τώρα που θα μπουν αυτά και πως δεν μας το λες;
Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να έρθει με της νέες μηχανές ντίζελ. Γιατί δεν έβαλες και σύστημα με στρεφόμενες προπέλες για να κάνω και εγώ τον έξυπνο.
Τέταρτο λάθος αισθητήρες:
δεν θα διαφωνήσω αλλά δεν μας βάζεις το κόστος. Άσχετα αν δεν συμφωνώ με όλα δεν έβαλες εφεδρικό ραντάρ –έλεγχου πυρός σε πίσω ιστό. Κάτι που υπολογίζω πάντα στους δικούς μου υπολογισμούς. Ένα βλήμα πυροβολικού μπορεί να καταστρέψει τον ένα ιστό, ή μια μαζική προσβολή από UAV με κεφαλή ανίχνευσης ραντάρ και το πλοίο να είναι τελείως ανυπεράσπιστο.
Κάποιοι νομίζουν πως δεν μπορείς να παρεμβάλεις ένα ραντάρ στιγμιαία και νομίζουν, πως θα τους σώσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας που έχουν τα δικά μας πλοία. Αν ξέρατε τους χρόνους αντίδρασης από τη στροφή του πυροβόλου στον ξευδοστόχο. Την ανίχνευσης του ραντάρ στον νέο στόχο και την επαναφορά του συστήματος- πυροβόλου σε νέο στόχο, πάντα εν σχέση με την ταχύτητα του πυραύλου. Να δεις προλαβαίνεις ναι ή όχι να αντιδράσεις; Αυτό σημαίνει κάνω μελέτες, πως τα ψάχνω όλα και δεν γράφω βάλε αυτό και τελείωσε.
Έχεις το RAM και νομίζεις πως σώθηκες; Αν υπήρχε πύραυλος με κεφαλή ρουκετών των 2,75 ιντσών το γράφω απλά. Υπάρχει τρόπος να γίνει να μπουν περιμετρικά ρουκέτες, με το ανάλογο κενό για τους αισθητήρες και πίσω μπαίνει ο κινητήρας κλπ. Θα σου ρίξει της ρουκέτες από τα 8 χιλιόμετρα, αν και υπάρχουν νέας γενεάς με μεγαλύτερη εμβέλεια. Να δω πως θα σταματήσεις της ρουκέτες και με τι τρόπο για να μην χτυπήσουν το πλοίο;
Αυτά πως γίνετε να τα ξέρει ένας ναυπηγός;
Πως γίνετε να ξέρει ο αεροναυπηγός πως λειτουργεί η RAM; Που δεν είναι μια απλή επίστρωση όπως νομίζει κάποιος.
Πέμπτο λάθος οπλικά συστήματα:
Βάζεις μεγαλύτερο πυροβόλο των 127 χιλιοστών, από των 76 χιλιοστών ελαφρά την καρδία στην πλώρη. Λες ότι μπαίνει τόσο μπροστά όπως είναι το παλιό, ότι χωράει άνετα στην παλιά θέση. Ξεχνάς το βάρος και την επιβάρυνση της πλώρης σε κυματισμό.
Στην θέση των 8 πυραύλων βάζεις σύστημα εκτόξευσης με 32 κελιά! Πως θα μπουν δεν μας λες, το βάρος δεν το υπολογίζεις. Το βάρος που μεγαλώνει στην πλώρη δεν το αναφέρεις πουθεν,ά απλά μας λες πως μπαίνουν! Ξεχνάς της απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ πυροβόλου-πυραύλων- υπερκατασκευών, γέφυρας.
Μόνο με περιστρεφόμενο εκτοξευτή που θα έμπαινε το 40% κάτω από της υπέρ κατασκευές, δικής μου μελέτης θα μπορούσες να το καταφέρεις αυτό. Άσχετα αν δεν γίνετε γιατί πρέπει να κόψεις το πλοίο για να το βάλεις και να κάνει πολλές αλλαγές.
Η ιδέα με τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών εν συνδυασμό με της ρουκέτες των 2,75 ιντσών μου άρεσε. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ισχύος πυραύλους όχι ΑΤ.
Θα βάλεις ρώσικο ανθυποβρυχιακό σύστημα στο πλοίο; Δεν γίνετε!
Για τον χώρο που υπάρχει η καμινάδα δεν θα το σχολιάσω τι μπορείς να βάλεις.
Έκτο λάθος κόστος:
Μας αναφέρεις πως όλα αυτά κοστίζουν 100 -200 εκατομμύρια και στο τέλος μας γράφεις για 150 εκατομμύρια ανά πλοίο!!
Συγνώμη ξέρεις πόσο θα κοστίσουν οι διαμορφώσεις του κύτους, υπέρ κατασκευών και εσωτερικά σε ένα ναυπηγείο; Τα έχεις υπολογίσει αυτά; Μας τα προτείνεις και δεν μας βάζεις το κόστος!
Σχεδιαστής οπλικών συστημάτων είμαι και αν έγραφα ότι λες, θα με έπαιρναν με της πέτρες στο φόρουμ του DEFENCENET.
Άμα θες να σε βοηθήσω πολύ ευχαρίστως. Δεν είμαι ναυπηγός αλλά για να ξεκινήσω να σχεδιάζω μελέτησα όλα τα πλοία πάνω από 300 σχεδιάσεις και διάβασα βιβλία. Για να έχω της μικρές αλλά απαιτούμενες γνώσεις που χρειάζονται για να τα καταφέρω.
Δικαίος Γεώργιος, Μικρός Ήρωας

massey-ferguson-65

Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι καλέ μου άνθρωπε ,εάν μπωρήτε να μου απαντήσετε σε μια απορία ….??
Οι φρεγατες αεραμυνας iver huitfeldt τι δεν έχουν και υποτιμάτε σαν ιδέα ΣΤΡΑΤΙΟΥΙΚΗ πλοίου(εάν γνωρίζουμε τι ενοειται με την έκφραση “εμπορικής” σχεδίασης…?)και πόσο θα κοστηζει μια αγορά της περίπου στην Ελλάδα για μια τόσο “ισοροπημε και τέλια για μένα” φρεγάτα…και αφού δεν έχουμε και τόσα λεϋτα γιατί δεν ερευνάται σαν επιλογή για τα οικονομικά μας δεδομένα(και εάν γίνεται να μπει και ένα σόναρ τροπιδας που τους λυπει για να γίνει μια τέλεια επιλογή κωστος απόδοση για την φτωχή Ελλάδα??

massey-ferguson-65

Μπωρειτε να μου εξηγήσετε γιατί η iver huitfeldt την χαρακτηρίζουν ότι έχει εμπορικές προδιαγραφές,και πόσο θα μας κοστηζει να τις αγοραζμε καμία 6αρια με την προσθήκη ενως σόναρ τορπιδας???γιατί ενώ δεν έχουμε λεϋτα δεν διαλέγουμε την ποιο φθηνή λύση αυτή σε σύγκριση κοστους-καιρδους……Είμαι τρομερός θαυμαστής αυτής της φρεγάτας…και πιστρπο Ακράγαντα ότι μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις S με ένα κόστος 450 εκ. Με την προσθήκη σόναρ τορπιδας,καλιπτει την αγάπη του πολεμικου ναυτικού για πλοία 130 m με οπλισμό φρεγάτας αεράμυνας και κόστος (32 sm2 και 24 ssm2)μερικά 50 εκατομ. Ποιο ακριβές από τις κορβέτες gowind….???

Mikros-hroas

Είναι πολύ καλό πλοίο δεν την ήθελαν οι από πάνω γιατί δεν είχε μίζα.
Μας καλύπτει όλες μας της ανάγκες.

zap

Υποστηριζω την αναβάθμιση των S γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε 10 φρεγάτες πουθενά. Αλλά δεν χρειάζονται όλα αυτά.
Θελουμε 10 σόναρ γάστρας, 10 ραντάρ, ανάλογα Stir, και φυσικά 10χ όσους εκτοξευτές χρειαζόμαστε για μείγμα sm 2 και ESSM.
Πέταμα των μηχανών και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανων. Οι μοναδικές που λύνουν το πρόβλημα χώρου. Επίσης ξήλωμα από ότι δεν χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί χώρος όπου πρέπει.
Κάποιοι θα πουν δεν αξίζει να επενδύσεις τόσα σε παλιά πλοία. Θα πω μη σας νοιάζει, θα τα ξηλώσουμε μετά να τα βάλουμε στα καινούργια όπως προτείνεται και από το άρθρο.
Απλά τα χρειαζόμαστε τώρα. Υπό κατασκευή είναι αμερικανικά συστήματά, ας δούμε εάν μπορούμε να πάρουμε, τώρα πριν είναι αργά.

Stratilatis

Κατ’αρχή να ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε όσα έχω γράψει και τον Μικρό Ήρωα για το χρόνο που διέθεσε να μου απαντήσει ενδελεχώς και να εκφράσει τις όποιες αντιρήσεις του.
Να ζητήσω όμως συγνώμη που λόγω εργασίας δεν μπόρεσα να απαντήσω νωρίτερα.
Είναι γεγονός ότι το όλο κείμενο γράφτηκε σε ένα απόγεύμα, δεν αποτελεί προϊόν προεργασίας για αυτό γράφτηκε στο περίπου, όπως έβλεπα το σχέδιο και με ότι φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στις αποστολές που θα κληθεί μία φρεγάτα να εκτελέσει και με βάση τι θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και αν αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν.
Πάμε στα επιμέρους.
Η επίστρωση του σκάφους αποτελείται κατά 70% από αέρα και έχει βάρος 700 κιλά το κυβικό και δίνει άνωση 1100 κιλά το κυβικό. από τα 90 κυβικά μέτρα που θα είναι η επίστρωση χονδρικά, θα έχουμε 67.5 τόνους βάρος και άνωση 70 τόνους και κέρδος στην ακαμψία σαν το επενδύαμε με 3 εκατοστά σίδηρο ( σαν την θωράκιση ενός μέσου άρματος), Η μαγεία των σύγχρονων υλικών. Θα μπορούσε να γίνει με 90% αέρα η επίστρωση αλλά είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας κα΄τι που δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό να γίνει στην Ελλάδα, μπορεί και να κάνω λάθος.
Μαζί με τις μειώσεις του βάρους από την αφαίρεση μηχανών πχ μπορεί να έχεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος βάρους.
Οι Υπερκατασκευές είναι αντικατάσταση μεταλικών κατασκευών με το υλικό που προτείνω. Το μέταλο έχει βάρος 6 τόνους το κυβικό και το υλικό όπως προείπα 700 κιλά. Συνεπώς ο Ιστός χαλαρά αντικαθισταται και μας δίνει κέρδος στο βάρος ή καμία μεταβολή.
Τα RAM υλικά μπορούν να έχουν χαμηλό βάρος, ελάχιστα μεγαλύτερο από την απλή μπογιά. Αν υπολογίσουμε ότι ένα καράβι παίρνει κάπου στους 10 με 20 τόνους μπογιά το να έχεις την επικάλυψη με 20 τόνους περίπου δεν σου δίνει σημαντικό penalty βάρους.
Πάμε στο προωστικό σύστημα. Η σύγχρονη έρευνα είναι στην εισαγωγή αέρα στους υδροπροωθητές που διπλασιάζει σχεδόν την ταχύτητα εξόδου του νερού και η έρευνα γίνεται πως θα φτάσουμε να τριπλάσιάσει την ταχύτητα εξόδου. Τι πιο ευκολο να χρησιμοποιήσεις τον ήδη συμπιεσμένο αέρα από τις τουρμπίνες. Σαν αγωγός θα χρησιμοποιηθεί η τωρινή πορεία του άξονα κίνησης της προπέλας. Θεωρητικά ένας κινητήρας τύπου turbofan θα μπορούσε να λειτουργεί με συμπιεσμένο αέρα μόνο αλλά βάζω και τον ηλεκτροκινητήρα σαν εφεδρικό. Το όλο σύστημα μπαίνει σε pod εξωτερικά για να μην επηρεάσει την ευστάθεια του πλοίου με αλλαγή του κέντρου βάρους λόγω του waterjet αλλά και για αύξηση της ευελιξίας. Η αφαίρεση του κιβωτίου μετάδοσης κίνησης μειώνει τις ανάγκες συντήρησης, το προσωπικό του μηχανοστασίου και ένα σημαντικό βάρος από το κιβώτιο ταχυτήτων, τον άξονα κλπ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντι ενός αεροστροβίλου επιβατικού αεροσκάφους όπως τώρα, δύο αεροστροβίλους μαχητικών με το μισό βάρος και την μισή κατανάλωση. Συνεπώς με το βάρος του ενός μόνο αεροστροβίλου και την κατανάλωση κάνεις ένα σύστημα με buffer τις μπαταρίες και με πολλαπλάσια απόδωση και οικονομία. Ο λόγος που επιμένω σε αυτό το σύστημα είναι ότι λόγω της οικονομίας στην κατανάλωση και του ότι γνωρίζω αρκετούς έλληνες ερευνητές που κατέχουν μελέτες και πατέντες στο θέμα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, να κατασκευαστεί στην Ελλάδα και να φέρει δουλειά στα ναυπηγεία με αντικατάσταση των υπαρχόντων συστημάτων πρόωσης σε εμπορικά σκάφη.
Για τα όπλα. Για το 127mm αν και είναι υπερβολή το αναγνωρίζω, δεν προκαλεί σημαντικές μεταβολές.
Η υπερκατασκευή που βρίσκεται ο υπάρχων Α/Α εκτοξευτής είναι ήδη 6χ7μέτρα. Ένας ΜΚ 41 είναι χονδρικά αν θυμάμαι 2,5χ4 μέτρα. Από κάτω είναι κενός ο χώρος. Χωράνε άνετα 3 tactical. Αν αλλάξεις την υπερκατασκευή να την φτάσεις στο 1 μέτρο από το πυροβόλο μπορείς, χωρίς να αλλάξεις το τόξο βολής αυτού, να χωρέσεις και τέταρτο αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Εκεί που πρέπει να αλλάξεις την υπερκατασκευή είναι η καπνοδόχος για να βάλεις 3 strike MK41 αλλά είναι δυνατό. Όλα θα μπούν όσο πιο χαμηλά γίνεται για να κρατήσουν την ευστάθεια του σκάφους.
Η τοποθέτηση RAM μαζί με το πυροβόλο του CIWS σε κοινό πυργίσκο είναι σημαντικό. Το πυροβόλο των 25mm έχει ακτίνα 2χλμ (όσο και 0.50 παρεπιπτόντως) αλλά μεγαλύτερο βλήμα. Για αυτό θεωρώ, RAM για τα 8χλμ, ένα 30mm για βλήματα AHEAD και ακτίνα 3 χλμ και ένα δίδυμο 0.50 για ακτίνα 1.5χλμ θα είναι απολύτως απαραίτητο από άποψη φονικότητας/κόστος πυρομαχικό. Μπορεί να μπεί και LASER για ακτίνα 4 χλμ και ελάχιστο κόστος βολής αλλά θέλει έρευνα και πατέντες που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.
Οι αντιαρματικοί θεωρώ ότι χρειάζονται σαν ύστατη μορφή επίθεσης στα 6χλμ με χαμηλό κόστος και για αποστολές που χρειάζεται να ακινητοποιήθει ένα μεγαλύτερος στόχος και η 70 χιλιοστών ρουκέτα δεν έχει ικανή γόμωση και διατρητικότητα. πχ πλοίο με διπλή καρίνα. Ομοίως οι εκτοξευτές των 40mm για μικρά σκάφη σε μικρή απόσταση που πέφτουν εκτός τόξου βολής των 30mm.
Για το RBU 6000 υπάρχει και το αντιστοιχο δυτικό το Hedgehog. Αν πρόσεξες είπα τύπου σαν το RBU-6000. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι τίποτα περισότερο από ένα ρουκετοβόλο των 212mm ή ένας ολμος των 178mm για ανθυποβρυχιακό αγώνα αλλά και προστασία από τορπίλες σε ακτίνα 5χλμ. ( και το high-low pressure system του Μικρού Ήρωα θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά). Θα μπορούσε να συνδιαστεί σε κοινό εκτοξευτή με το SRBOC κσι το NULKA
Όλα τα όπλα μπορούν να γίνουν εξαγώγιμα με ότι ατό συνεπάγεται.
Σχετικά με τους αισθητήρες κάνοντας χρήση και των υπαρχόντων δευτερευόντων αισθητήρων έχεις 1τρισδιάστατο ρανταρ, 1 ρανταρ έρευνας, παρατήρησης και πλοήγησης, ενα έρευνας,παρατήρησης και καθοδήγησης, ένα παθητικό ρανταρ ερευνας και παρατήρησης, ένα LASER έρευνας, παρατήρησης και καθοδήγησης, 2 ρανταρ των CIWS ερευνας, παρατήρησης και καθοδηγησης και τα ηλεκτροπτικά. πόσους παραπάνω αισθητήρες να βάλεις;
Τέλος για το κόστος. Οι Βρετανοί ανβαθμίσαν τις Type23 με επικάλυψη του κύτους, αρχιτεκτονική βελτίωση και των ηλεκτρονικών της γέφυρας, του κέντρου πληροφοριών μάχης και των χώρων ενδιαίτησης, και νέους αισθητήρες και όπλα με 47 εκατομμύρια. Υποθέτω ότι στην Ελλάδα με τα μεροκάματα στα 2/3 των αγγλικών δεν υπάρχει λόγος να υπερβούμε αυτό το ποσό. Από την άλλη τα νέα όπλα και τα ελληνικής κατασκευής αισθητήρες και όπλα τα υπολογίζω στα 100 εκατομμύρια χονδρικά. Συνεπώς θεωρώ ότι το κόστος ανά όπλο θα είναι περίπου στα 150 εκατομμύρια χονδρικά.
Τα 200 εκατομμύρια θεωρώ ότι είναι το κόστος έρευνας, ανάπτυξης και ενσωμάτωσης για όλα τα Ελληνικά υποσυστήματα και για αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει το κράτος να δώσει εγγυητικές επιστολές με ρήτρα στο Project, αυτού του ύψους για να τους βοηθήσει στον δανεισμό από τις τράπεζες και όχι ρευστό που θα φαγωθεί. Αλλιώς σε κυνηγάει η τράπεζα που της χρωστάς και αλλιώς το κράτος που μπορείς να του φάς τα λεφτά.
Γενικα όλα είναι μια ιδέα που βγήκε ένα απόγευμα, αν δουλευτεί ίσως να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη λύση αλλά σε σχόλιο ενός blog αμυντικού που ο καθένας πετάει το μακρύ και το κοντό του δεν έχω ούτε το χρόνο αλλά και ούτε είναι η δουλειά μου σαν τους τύπους της ALS να κάνω πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη υπολογίζοντας μέχρι και το καλώδιο που θα μπεί. Αυτό είναι δουλειά του project manager άμα γίνει. Από την άλλη νομίζω ότι είναι περισσότερο ρεαλιστική, πατάει σε πραγματικά και πραγματοποιήσιμα δεδομένα και έχει πολύ λιγότερα λογικά άλματα και ευσεβείς πόθους από όσα μας έχουν δώσει άρθρα για την ALS σε αυτό τον Ιστοτόπο.

Jimmy

Η πιθανοτητα να ναυπηγησουμε νεες Μεκο απο τη στιγμη που αυτες που εχουμε εχουν φτιαχτει στην Ελλαδα και αρα υπαρχει η τεχνογνωσια ποσο θα κοστιζε? Και απλα βαζουμε και τα νεα συστηματα που θελουμε να βαλουμε στην αναβαθμιση των υπαρχοντων μεκο. Ειναι ενα πλοιο που αρεσει παρα πολυ στο ναυτικο , εχει αποδειχτει φερεγγυο, δεν θα υπαρχει κανενα θεμα πολυτυπιας. Εμενα αυτη θα ηταν η προταση μου. Αμεση ναυπηγηση 6 νεων μεκο-200 , με ταυτοχρονη αποσυρση 7 κορτενερ και μειωση της οροφης στα 12 κυρια σκαφη επιφανειας. Και απλα στο μελλον σε βαθος 10 ετιας αγορα 2 πιο μεγαλων και προηγμενων τεχνολογικα πλοιων να αντικαταστησουν και τις 2 τελευταιες s

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.Η Γαλλία προσβλέπει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ πολύ κοντά στην πλήρη αξιοποίηση των Mark V...

17
 H ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά να σας μεταφέρει φωτογραφίες από τις δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα σκάφη Mark V του Πολεμικού μας...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29

Related News

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.Η Γαλλία προσβλέπει...

Αποκλειστικές φωτογραφίες των Mark V της ΔΥΚ

Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου, σας παρουσιάζουμε αποκλειστικές φωτογραφίες των Mark V της ΔΥΚ σε δοκιμές που έγιναν στην Ελευσίνα.

Άρθρο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οι προτεραιότητες για το 2021

Ελληνική εθνική ασφάλεια, απολογισμός και προκλήσειςτου Θάνου Ντόκου, από την Καθημερινή, εδώ.Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική εθνική ασφάλεια και τη...