Έναρξη ναυπήγησης της δεύτερης κορβέτας κλάσης Doha για το Κατάρ

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η Fincantieri ξεκίνησε την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας κλάσης Doha για το ναυτικό του Κατάρ στις 12 Ιουνίου 2019.

 

Προηγήθηκε η έναρξη εργασιών κατασκευής για το πρώτο πλοίο τον προηγούμενο Αύγουστο. Σύμφωνα με το «Mer et Marine», το Εμιράτο του Κατάρ έχει παραγγείλει τέσσερις τέτοιες κορβέτες, κάθε μία από τις οποίες θα έχει μήκος 107m και εκτόπισμα περίπου 4.000t. Ο κύριος οπλισμός των πλοίων θα απαρτίζεται από κύριο πυροβόλο των 76mm, οκτώ Κ/Β Exocet MM40, 16 A/A πυραύλους Aster 30 και αντιβληματικό σύστημα RAM. Η καθοδήγηση των Aster 30 θα πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ραντάρ Kronos.

 

Η Fincantieri ξεκίνησε επίσης τις εργασίες ναυπήγησης για το Κατάρ του πρώτου από τα δύο υπεράκτια περιπολικά σκάφη, τα οποία ουσιαστικά θα αποτελούν πυραυλακάτους, φέροντας τέσσερα Κ/Β Exocet MM40, οκτώ Α/Α πυραύλους MICA, κύριο πυροβόλο των 76mm και δύο πυροβόλα των 30mm.

 

To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spirit
Guest
Spirit

H Doha σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος και προσαρμοσμένη στα μέτρα μας ειναι και αυτή μια λύση για το ΠΝ

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Σίγουρα το εκτόπισμα είναι γύρω στις 4.000 tn; Γιατί στην σελίδα της εταιρίας το εκτόπισμα που δίνεται είναι 2.800 έως 3.000 tn.
Πάντως αν είναι όντως 4.000 tn παει στην κατηγορία φρεγατας και θα μπορούσε με κάποιες αλλαγές πχ ESSM, Mk41 άλλο ραντάρ κτλ να είναι υποψήφιο για το ΠΝ κάποια στιγμή. Οι Ιταλοί μάλλον είναι και πιο ευέλικτοι από τους Γάλλους όσο αφορά τον εξοπλισμό.

Spirit
Guest
Spirit

~3000 είναι

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Καλημέρα!
Έχει γίνει της μόδας φαίνεται πλοία να αποκαλούνται “κορβέτες”! Με εκτόπισμα 3.250 τόνους, 107 μέτρα μήκος και Aster 30, είναι κορβέτα?
Δεν διάβασα για ανθυποβρυχιακές ικανότητες, μάλλον δεν έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστεθούν. Ωραίο πλοίο!

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

κορβέτες 4.000 t, πιο μεγάλες και από τις ΜΕΚΟ…

George
Guest
George

Και οι Ρώσοι τελείωσαν την αναβάθμιση σε ένα παράκτιο περιπολικό της κλάσης Kirov!!

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Θα προσπαθήσω να απλοποιήσω, μέσα στο μυαλό μου, τι εστί κορβέτα, φραγάτα και τι αντιτορπιλικό: κορβέτα=μήκος κάτω από 100 μέτρα και συνήθης VLS 16, φρεγάτα=από 100 μέχρι 149 μέτρα και συνήθης οπλισμός 32 VLS και αντιτορπιλικό από 150 και πάνω μέτρα με συνήθη αριθμό VLS 64. NestorasNestoras agnostosependytis

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Διάβαζα σήμερα ένα ωραίο αμερικάνικο πόνημα για το θέμα. Είναι αμέσως μετά τον Β ΠΠ. Σε αυτό δεν υπάρχουν φρεγάτες. Τα πλοία τα ταξινομούσαν σε Battleships, Heavy Cruiser, Light Cruiser, Destroyer, Gunboat & Corvettes. Οι Κορβέτες θεωρούνταν κάτω από τις κανονιοφόρους!
https://www.history.navy.mil/research/library/online-reading-room/title-list-alphabetically/s/ship-shapes-anatomy-and-types-of-naval-vessels.html
Αυτή την τακτική εξακολουθούν πχ να ακολουθούν οι Ρώσοι που αποκαλούν κορβέτα ακόμα και πλοίο με εκτόπισμα 500 τόνων! Αντίθετα σε κάποια δυτικά ναυπηγεία, κατασκευάζονται πλοία ως κορβέτες που ξεπερνούν σε εκτόπισμα τα destroyers του ΒΠΠ, με τελευταίο το παράδειγμα την Doha Class, με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (ASTER 30!!!)!

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki
Tasos
Member
Active Member
Tasos

Αναρωτιέμαι, κάθε φορά που παρουσιάζετε άρθρο για νέες ναυπηγήσεις ή αναβαθμίσεις υπαρχόντων πλοίων από ξένα ναυπηγεία, υπάρχει κάποιος …δικός μας εν ενεργεία ή ακόμη και παροπλισμένος (έτσι για να είμαι όσο πιο κοντά στη ναυτική ορολογία) υπουργός ναυτιλίας που να αναρωτιέται με λίγη ντροπή μέσα του πώς τα καταφέρνουν οι ξένοι και αντίστοιχα πώς έφτασαν τα δικά μας ναυπηγεία στην πλήρη απαξίωση; Ειλικρινά δεν υπάρχει κανείς με όραμα σε αυτή τη χώρα;;;; Μια γιγαντιαία προσπάθεια υπερκομματικής ενοποίησης ΟΛΩΝ των φορέων (υπουργεία, πανεπιστήμια, ναυπηγεία, εγχώριες εταιρείες….) στη δημιουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ;;;;; Πραγματικά θλίβομαι με την κατάντια μας…..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

comment image

Έχουν και σχέδια για LPD, όπως φαίνεται ο πολύς ο ήλιος τελικά βαράει άσχημα http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/dimdex-2018/6072-dimdex-2018-video-qatar-emiri-naval-forces-2022-achieving-vision.html