24 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Κάποιοι στην Ελλάδα επιθυμούν ένα νέο 1897 και 1922, κι όχι ένα...

Κάποιοι στην Ελλάδα επιθυμούν ένα νέο 1897 και 1922, κι όχι ένα 1912-13

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκτενόμενα στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στη γειτονιά μας. Αντίστοιχα όμως παρατηρούμε τι συμβαίνει και στα εσωτερικά μας. Βλέπουμε μια νέα κυβέρνηση, που μετράει αρκετούς βέβαια μήνες στη Κυβέρνηση. Βλέπουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, και κάποια Κόμματα της Αντιπολίτευσης, που πάνω κάτω προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ κομματικού συμφέροντος και εθνικής γραμμής. Και βλέπουμε και … τις λοιπές αντιδράσεις. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…

«Τεχνικό ζήτημα» κι όχι «συνοριακή διαφορά» λέει τώρα ο Τούρκος πρέσβης για τον Έβρο

Έχουμε μια κυβέρνηση που δείχνει να ενδιαφέρεται δυναμικά για την προβολή της ισχύος της χώρας μας, και την προστασία της Εθνικής μας Ακεραιότητας. Όπως άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και οι κυβερνήσεις πριν από αυτές.

Κάπου εδώ θα πούμε πως εκφράσεις του στυλ “οι προδότες πολιτικοί”, “οι πουλημένοι πράκτορες” κλπ, δεν έχουν θέση εδώ. Κάθε κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί δημοκρατικά, είναι η Κυβέρνηση όλης της Ελλάδος, καθώς στη Δημοκρατία η ευθύνη είναι συλλογική.

Όλες οι απαντήσεις που ζητούν οι αναγνώστες μας για το “περιστατικό στον Έβρο” σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Αν κάποιοι, εκούσια ή ακούσια, αρχίσουν την αποδόμηση οποιασδήποτε κυβέρνησης, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν παράθυρα σε ιδεολογίες των άκρων, και να προσπαθούν να νομιμοποιήσουν κυβερνήσεις όπως η Χούντα του 1967. Συνεπώς, όχι απλά δεν κάνουμε δεκτά τέτοιου είδους σχόλια, αλλά καλό είναι αυτοί που τα πιστεύουν να μην μας διαβάζουν καν.

Πιστεύουμε ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, ή οποιουδήποτε άλλου Κόμματος “Εξουσίας” είναι καλύτερη της οποιασδήποτε λύσης που θα προέλθει από “κάποιους σωτήρες”.Είμαστε απόλυτα σαφείς, πιστεύουμε στη Δημοκρατία.

Επιμένει η Τουρκία στον Έβρο: “Οι Έλληνες παραβίασαν τα σύνορά μας” λέει το υπουργείο εξωτερικών τους

Πιστεύουμε πως κανένα Κόμμα, καμία Κυβέρνηση, δεν θέλει το κακό της Χώρας. Μας κυβερνούν Έλληνες, που τους εκλέγουν Έλληνες. Η διαφορά τους είναι στην ικανότητα αλλά και το αν κάποιοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό. Με την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαμε διαφωνήσει σε σχέση με τις περίφημες “Πρέσπες”, καθώς η Συμφωνία έδωσε πρόσβαση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, Γλώσσα και Εθνότητα, και δεν πήρε ούτε καν διαδικασία συμμόρφωσης σε παρεκκλίσεις.

Αλλά πρέπει να πούμε πως έλυσε ένα χρονίζον πρόβλημα, με κάποιον τρόπο. Τι έχασε η χώρα; Ουσιαστικά πολλά διαπραγματευτικά ατού. Ίσως πολλές φορές τα ανταλλάγματα είναι αφανή, θα δούμε σε βάθος χρόνου τι συνέβη.

Έρευνα Bellingcat για το θάνατο μετανάστη από ελληνικες σφαίρες: Τουρκική προπαγάνδα, μονόφθαλμοι δικαστές, “ανεξάρτητοι αναλυτές” και οι σάλπιγγες της νέας επίθεσης στον Έβρο

Πάμε τώρα στα Ελληνοτουρκικά. Συνήθως τα ελληνοτουρκικά είναι μια μόνιμη, μια διαρκής διαδικασία. Η ελληνική πολιτική σκηνή, μετά τη Μεταπολίτευση, ήταν κατά κύριο λόγο δικομματική. Τα Κόμματα συνήθως συνεργάζονταν στις ελληνοτουρκικές κρίσεις.

Το “Βυθίσατε το Χόρα”, η στήριξη Παπανδρέου από τη ΝΔ το 1987, η συμφωνία των Κομμάτων μετά τα Ίμια για την έναρξη των ΕΜΠΑΕ, δείχνει ότι κάτι γίνεται στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Λάθος – “ξελάθος”, κάτι γίνεται.

Στ. Πέτσας: Ο εκβιασμός της Τουρκίας σταμάτησε τον Φεβρουάριο στον Έβρο

Ας έρθουμε στο σήμερα. Την ευθύνη πολιτικά για την αντιμετώπιση της Τουρκίας την έχουν κατά κύριο λόγο τρεις άνθρωποι, ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ και ο ΥΕΘΑ. Και οι τρεις, συντονισμένοι (ελπίζουμε), αντιμετωπίζουν όπως πρέπει την τουρκική προκλητικότητα. Ή όπως πιστεύει, ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός, και η δημοκρατική νομιμοποίηση κυβέρνηση της χώρας. Δεν γίνεται να κάνουν ότι νομίζει το κάθε μικρό Κόμμα, ούτε το κάθε διαδικτυακό καφενείο.

Η ύπαρξη της χώρας μας σε θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει βοηθήσει στην κατακόρυφη αύξηση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων της Ελλάδας. Αν τώρα, κάνουμε ότι προτείνουν διάφοροι “θερμοκέφαλοι” εξυπνάκηδες, του στυλ “ας καταλάβουμε τα Σκόπια”, “ας βουλιάξουμε το Ουρούκ Ρέις”, ας επιτεθούμε στους Τούρκους στρατιώτες, τότε αυτομάτως θέτουμε σε κίνδυνο, όχι μόνο την Εθνική μας Ακεραιότητα (ευκαιρία θέλει η Τουρκία να εισβάλει), αλλά και τη θέση μας στο Διεθνές Στερέωμα, και το βιωτικό επίπεδο της χώρας μας. Και η Βόρεια Κορέα έχει δομηθεί έτσι, και τα καταφέρνει μια χαρά, εμείς όχι.

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ για το ενδεχόμενο “ατυχήματος” σε Έβρο και Αιγαίο παρά τον κορωνοϊό

Κάθε κυβέρνηση, πρέπει να τα φέρνει όλα σε μια ισορροπία. Θέλει να δείχνει “ειρηνική”, χωρίς να είναι ενδοτική. Θέλει να δείχνει αποφασιστικότητα, χωρίς να είναι επιθετική. Τι πρέπει να κάνει; αυτό που πάντα λέμε, όχι μόνο εμείς εδώ στη ΠΤΗΣΗ, αλλά αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο (Si vis pacem para bellum).

Συνήθως οι Υπουργοί γνωρίζουν περισσότερα από όσα εμείς οι κοινοί θνητοί, και σίγουρα περισσότερα από τους ειδικούς των Διαδικτυακών καφενείων. Έχουν στο μυαλό τους εισηγήσεις πραγματικών ειδικών, έμπειρων διπλωματών, στρατιωτικών με σπουδές στη Σχολή Πολέμου κι όχι μόνο, πληροφορίες από τα Μέσα της ΕΥΠ κι όχι μόνο, συζητήσεις με Συμμάχους και εχθρούς. Άρα, οι κινήσεις τους κρίνονται από αυτά, κι όχι από την Κοινή Γνώμη.

Ν. Δένδιας: Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε στον Έβρο

Τώρα, έχουμε στηλιτεύσει το πόσο λάβροι σαν λαός είμαστε με χώρες επιπέδου Βόρειας Μακεδονίας (έχουμε δει μέχρι και “κατάρες” προς την ΠΤΗΣΗ για την χρήση του όρου αυτού, θα το συζητήσουμε άλλη φορά), καθώς δεν έχουμε δει ουδεμία διαδήλωση για τις τουρκικές απειλές. Η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου, απειλεί τα αδέλφια μας Κυπρίους, μπαίνει στην ΑΟΖ της, απειλεί την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν κάνει συλλαλητήρια. Γιατί; Διότι πολύ απλά, πολιτικά πουλάει καλύτερα το Μακεδονικό, από τα ελληνοτουρκικά. Επίσης, δεν υπάρχουν “σπόνσορες” για τα ελληνοτουρκικά. Και στην τελική, εδώ βάλαμε μέσο για να φύγει το “παιδί” από τον Έβρο, τώρα θέλετε να ξαναρχίσουμε τα “μπαμ μπουμ”;

Βέβαια, καθώς το Μακεδονικό έχει “κλείσει”, η αγαπημένη ασχολία κάποιων “ινφλουένσερς” είναι τα ελληνοτουρκικά. Έτσι κρίνουν διάφορες κινήσεις μόνο με τη λογική των κλίκς. Για παράδειγμα, πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι η Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ΜΟΝΟ για τα θέματα της Υφαλοκρηπίδας (και της ΑΟΖ). Αντίθετα, η Τουρκία, να πήγαινε, θα πήγαινε για όλα τα ανύπαρκτα θέματα που θέτει κατά καιρούς. Κάτι που επίσης ουδεμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται.

Φωτίζεται ο Έβρος, ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στη μάχη φύλαξης των συνόρων

Τώρα, σε συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός δήλωσε αυτό που δηλώνουμε παγίως από το 1977, πως δεχόμαστε να πάμε στη Χάγη, ΜΟΝΟ για την Υφαλοκρηπίδα. Δικαστήριο είναι έτοιμοι από πάντοτε είμαστε, το δίκιο είναι με το μέρος μας, θα δικαιωθούμε και θα λήξει το “πανηγύρι” των τουρκικών προκλήσεων. Εμ τι ήθελε και αυτός να το πει, ξεκίνησε ένα διαδικτυακό πανηγύρι περί επικείμενης “εθνικής προδοσίας” αν πάμε στη Χάγη.

Πρέπει να ξέρουμε, πως αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται παρά μόνο με δυο τρόπους. Είτε με πόλεμο (κι αν λυθούν), είτε με διεθνή διαιτησία και προσφυγή στη Χάγη. Με τον δεύτερο τρόπο να είναι ο καλύτερος, γιατί μια στρατιωτική ήττα φέρνει αλυτρωτισμό στον ηττημένο και διαιωνίζει την έχθρα. Δηλαδή, αν κάνουμε ότι προτρέπουν οι “υπερπατριώτες”, ξεκινήσουμε πόλεμο, και νικήσουμε, το μόνο που θα γίνει είναι να αφήσουμε το πρόβλημα και στις επόμενες γενιές.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

Διαχρονική μας θέση, εδώ στη ΠΤΗΣΗ είναι, πως η χώρα μας πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Τουρκία. Πρέπει να έχουμε τις ικανές ένοπλες δυνάμεις που χρειάζονται προκειμένου οι Τούρκοι να μην πιστέψουν πως ένας πόλεμος εναντίον της χώρας μας θα είναι ένας απλός περίπατος. Αν το “ρισκάρουμε” να αφοπλιστούμε, ρισκάρουμε Θράκη και νησιά του Αιγαίου. Τόσο απλό.

Επίσης, δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις διεθνείς μας συμμαχίες προκειμένου να πολεμήσουμε. Κανείς, μα κανείς, μα κανένας, μα ούτε ένας, δεν θα έρθουν να πολεμήσουν για εμάς. Δεν είναι κανείς ηλίθιος, προκειμένου να έρθει να “ματώσει” για ξένα νησιά, ξένα αέρια, και ξένη ΑΟΖ. Μπορεί να μας στείλουν, αν μας στείλουν, υλικό και πυρομαχικά, αλλά αυτά σε μια περιορισμένης διάρκειας σύγκρουση είναι μάλλον άχρηστα. Πρέπει εμείς να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε για τη χώρα μας. Χωρίς δεκανίκια. Ούτε το Ξανθό Γένος, ούτε το Ξανθό Mαλλί δε θα μας σώσει.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ στο ελληνικό έδαφος

Τώρα, βλέποντας το τρόπο που κάποιοι υποδέχονται “μετριοπαθείς” προσεγγίσεις στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε συγκρίσεις με το τι συνέβαινε την περίοδο πριν το 1897. Αξίζει να το διαβάσει κανείς το λήμμα στη wikipedia, εδώ. Εμείς απλά θα μεταφέρουμε αυτό που θεωρούμε σημαντικότερο.

Η τότε κυβέρνηση, υπό την δημαγωγική πίεση του αρχηγού της τότε αντιπολίτευση, Δημητρίου Ράλλη, μπήκε σε μια πολεμική περιπέτεια, χωρίς να έχει ούτε την κατάλληλη προετοιμασία, ούτε τις απαραίτητες συμμαχίες με το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα; Χάσαμε τη Θεσσαλία, και μπήκαμε κάτω από Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 / 18 Απρίλιου 1897: ο ‘ατυχής’ ελληνο-τουρκικός πόλεμος ξεκινά

Μάλιστα, η χώρα τότε ήταν μόλις λίγα χρόνια μετά την Πτώχευση του 1893. Και η δημαγωγία ήταν στο κόκκινο. Οτιδήποτε μετριοπαθές αντιμετωπιζόταν με επιθετικότητα από τους ακραίους. Ο Ράλλης μάλιστα είχε δηλώσει πως αν η χώρα δεν έμπαινε σε πόλεμο με την Τουρκία για το θέμα της Κρήτης, τότε απειλούσε και με εμφύλιο! Δυστυχώς, οι εμφύλιες συρράξεις, είναι ένα από τα αγαπημένα αιματηρά χόμπι των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέτυχαν την πρώτη νίκη. Ο τουρκικός ελιγμός απέτυχε, οι γείτονες εκτέθηκαν, οι Έλληνες ενώθηκαν

Σήμερα τι έχουμε; Αποθεώνουμε κάθε ΥΕΘΑ που το παίζει “άγριος”, που νομίζει πως παίζει στο Top Gun 2, αλλά δεν αγοράζει ούτε σφαίρα για τις ΕΔ, θαυμάζουμε πολιτικούς που ζητάνε τα πάντα, ενώ ξέρουν πως δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά που υπόσχονται, ενώ δεν “μασάμε” να κόψουμε τη χώρα στα δυο γιατί ένα αθλητικό δικαστήριο μπορεί και να τιμωρήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Δεν πάμε πολύ μακρυά. Πριν λίγες μέρες, Τούρκοι στρατιώτες, έκαναν το αδιανόητο. Στρατοπέδευσαν εντός τουρκικού εδάφους στον Έβρο! Άκουσον άκουσον! Πήγαν στρατιώτες της Τουρκίας σε τουρκικό έδαφος! Μα είναι ποτέ δυνατόν; που είναι το Κράτος; τι κάνει ο ΥΠΕΞ; τι κάνει ο ΥΕΘΑ; Τι κάνουν τα Επιτελεία; τι κάνει το ΝΑΤΟ; Τι κάνει η ΕΕ; Τι κάνει η UEFA; Γιατί δεν παρεμβαίνει η FIBA; Ποια είναι η θέση του Αστρόστολου; Γιατί δεν παρεμβαίνει η Αυτοκρατορία;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 / 21 Μαΐου 1897: Το τέλος του “ατυχούς” πολέμου . Ανακωχή πριν την ταπείνωση…

Καθώς στην Ελλάδα ζούμε, που όλα τα θαύματα κρατούν 3 μέρες, το θέμα ξεφούσκωσε γιατί πολύ απλά κανείς Τούρκος δεν μπήκε σε ελληνικό έδαφος. Αν είχε μπει, τότε θα είχαμε πόλεμο. Όχι γιατί έτσι το θέλει η Κυβέρνηση, αλλά γιατί έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα.

Όταν ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους, κανείς δεν μπήκε σε ελληνικό έδαφος, όλο το θέμα ξεφούσκωσε. Η Τουρκία φωνάζει πως η Ελλάδα παραβίασε τα τουρκικά σύνορα, αλλά στην πραγματικότητα την πονάει ο φράκτης. Τα διάτρητα σύνορά μας ανέκαθεν ήταν πεδίο πλουτισμού για την Τουρκία. Χιλιάδες ταλαίπωροι, που πληρώνουν από 2000 μέχρι 15000 δολάρια το κεφάλι φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη με πτήσεις της Turkish Airlines, και μετά, με διακινητές περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, είναι ο Έβρος μια μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 / 17 Μαΐου 1897: Μάχη του Δομοκού, ο τραγικός επίλογος του Ελληνο-Τουρκικού πολέμου

Η ξεκάθαρη νίκη του Φεβρουαρίου, πόνεσε τις “νικηφόρες” τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Όταν οι “απέναντι” δεν είναι ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι Κούρδοι, τότε δεν τα βγάζουν πέρα. Η νίκη όμως δεν ήταν νίκη της Κυβέρνησης ή του κυβερνώντος Κόμματος, ήταν νίκη της Ελλάδος και των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Τώρα, δημιούργησαν θέμα με τον Έβρο που δεν υπήρχε, και δεν τόλμησαν να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη. Βέβαια, εδώ δεν ζήτησαν συγγνώμη κάποιοι από τις ύβρεις που δεχτήκαμε σαν ιστοσελίδα, καθώς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για fake news. Το τι μας είπαν, δεν λέγεται ή δεν περιγράφεται. Κάντε μια βόλτα σε κάποια από τα σχόλια που είχαμε εγκρίνει τις μέρες αυτές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου / 6 Μαΐου 1897: Μάχες στα Φάρσαλα και στο Βελεστίνο, σκόνη, θάρρος κι έλλειψη οργάνωσης

Κάποιοι θεωρούν πως έτσι κάνουν αντιπολίτευση. Πως “χτυπώντας το σαμάρι πονάει ο γάιδαρος”. Το μόνο που κάνουν είναι ζημιά στην Πατρίδα. Κάποιοι θέλουν να ξεθάψουμε έτσι χαλαρά, το τσεκούρι του πολέμου. Να “ρίξουν τα κανόνια”. Και ότι γίνει. Αυτό κάναμε και το 1897. Και χάσαμε.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

127 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
127 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs

Ξεκινάτε το κείμενο σαν να θέλετε να απολογηθειτε για κάτι. Συνεχίζετε με διαπιστώσεις, ολοσωστες ! Κριτικάρετε τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις αλλά και κυβερνήσεις. Όλα καλά. Ενοχλούμαι όμως όταν προδιαγραφετε την ήττα ! (“ευκαιρία θέλει η Τουρκία να εισβάλει” – σε δύο σημεία του κειμένου σας). Εδώ, θα περίμενα να στηριζατε τις ΕΔ και, εσχάτως, τα σώματα ασφαλείας καθώς αυτοί είναι μπροστά και κοπιαζουν για εμάς. Τέλος, θα έπρεπε να βάλετε στο κάδρο και την πιθανότητα του ισοδύναμου εκ μέρους μας έναντι της Τουρκίας και των ανεξέλεγκτων επιθυμιών της. Πρέπει κάποια στιγμή να πιστέψουμε και να σχεδιάσουμε πραγματικά ένα ισοδύναμο, ίσως και… Read more »

A.K.

Συμφωνω με το αρθρο.

kK19641970

Αν και επιφυλακτικός τις πρώτες ώρες των δηλώσεων περί εισβολής όσο αναφορά τον τρόπο αντίδρασης του ΥΠΕΞ, σας στηρίζω απόλυτα και σας συγχαίρω για τα άρθρα σας και για τον τρόπο που πλαισιώσατε το θέμα.

MaxRomana

…… εύστοχοι προβληματισμοί και εξαιρετικό το άρθρο σας για την πατρίδα των Barista, των νυχάδικων και tattoo artist. Στην πατρίδα που το 60% κάθε “σειράς” καπνίζει δυο, τρεις μπάφους πριν την πύλη … και ζητά αναβολή για ψυχολογικά.

Tango.Alpha

Και γιατί να μην το κάνουν. Μαγκιά τους από το να υπηρετήσουν σε ένα στρατό παρελάσεων, υποδοχής λαθρομεταναστών και λειτουργίας 5άστερων θερέτρων για καραβανάδες η προοπτική της αναβολής είναι απίστευτα ελκυστική. Και ακόμα θυμάμαι να μη γίνεται η διάλεξη για την ασφάλεια πληροφοριών για να γίνουν περισσότερες δοκιμές ορκωμοσίας απλά είμαι πολύ πιο έξυπνος από τον υπεύθυνο εκπαίδευσης της ΠΑ για να μην πω και πολλά άλλα αντίστοιχα παραδείγματα Προσωπικά μετάνιωσα που δεν πήρα αναβολή και να απέφευγα τη δίμηνη κουραστική επιστασία στη Λέσχη Αξιωματικών – όταν στο ίδιο διάστημα δεν είχα σχεδόν καθόλου στρατιωτική δραστηριότητα. Για τα υπόλοιπα θα… Read more »

Greg

Toλμώ νά πώ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Βάλατε τά πράγματα στή θέση τους. Επαναπροσδιορίσατε τό ρόλο τού site καί τών σχολιαστών, πού κάθε μέρα ξέφευγαν καί περισσότερο. Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτοί πού μπαίνουν στήν Πτήση καί σάς διαβάζουν, πρέπει νά ξέρουν ΚΑΙ πού μπαίνουν ΚΑΙ γιατί σάς διαβάζουν. Ετσι απλά καί ξεκάθαρα. Η Πτήση, καί λόγω τής ιστορίας της, δέν γίνεται νά θεωρείται χώρος ξεκατινιάσματος από κανένα καί ειδικά από κάποιους, πού μέ πρόφαση ένα όψιμο καί προσχηματικό ενδιαφέρον γιά τά Εθνικά θέματα καί τούς εξοπλισμούς βρήκαν ευκαιρία γενικού ξεσαλώματος καί χώρο πολιτικού αλωνίσματος. Δέν ξέρω τί κόστος μπορεί νά έχει γιά σάς.… Read more »

x-m

Κάνετε λάθος, η “Πτήση” ζητάει αυτό : :shutmouth: :shutmouth: :shutmouth:

Επειδή ξέρουμε και που μπαίνουμε και τι διαβάζουμε το άρθρο είναι άκυρο.

Εκτός και αν μιλάμε πια για μια “άλλη Πτήση”……..

Greg

Αυτό καταλάβατε ότι επιδιώκει η Πτήση; Σοβαρά τώρα; Μέ 1300+ σχόλια αισθανθήκατε ότι φιμώνεστε; Γιατί αυτό πού κατάλαβα εγώ, είναι ότι ζητάει από τούς αναγνώστες καί σχολιαστές υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση, επίπεδο. Καί κυρίως ενότητα κι ομοψυχία κι όχι κραυγές, αναθέματα καί ιδεολογικές εμμονές καί σκοπιμότητες. Κι εγώ δέν συμφωνώ μέ τίς εκτιμήσεις τής Πτήσης γιά τίς συμπεριφορές τών κυβερνήσεων διαχρονικά. Τό προσπερνάω όμως, αφού η μεγάλη εικόνα είναι τό σήμερα καί οί δυσκολίες πού διαφαίνονται στό αύριο. Πού πρέπει νά μάς βρεί ενωμένους, τουλάχιστον όσοι μπαίνουμε εδώ καί άρα κατά τεκμήριο νοιαζόμαστε γιά τήν Πατρίδα καί τούς κινδύνους πού περνάει… Read more »

Mikros-hroas

Καλά θυμάσαι αν και νευριάζω κάποιες φορές με το γράψιμο των συνεργατών της. Όχι με την κακή έννοια όπως νομίζει κάποιος, δεν κάνουμε μια απλή μετάφραση γράφουμε και τα δικά μας σχόλια.
Για της δυσκολίες γράφω για δεκαετίες και για τα επερχόμενα δεινά.
ΥΣ δεν μπορεί να έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό των Ελλήνων Μεταλλειολόγων το 1993 όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου φυσικού αεριού και ότι άλλο έχουμε από φυσικούς πόρους και οι από πάνω να μας λένε πως δεν έχουμε τίποτα και να μας κοροιδεύουν τόσα χρόνια.

x-m

Προφανώς δεν αισθάνομαι ότι φιμώνομαι…….. Το αναφέρω και σε άλλο σχόλιο, η “Π” ζητάει αυτολογοκρισία όσον αφορά την κριτική αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τουρκία. Θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε πίστη ( 😮 ) στους εκλεγμένους μας γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα. Αυτό ,την ώρα που η ζωή σκληρά έχει δείξει πολλάκις, ότι δεν είναι και τόσο ικανοί ή έχουν δεσμεύσεις που τους κάνουν να μην φαίνονται ικανοί, και άρα να μην υπηρετούν τα συμφέροντα της Πατρίδας. Θα μπορούσα να (αντι)γράψω σεντόνι με τα κατορθώματά τους αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται, είμαι σίγουρος ότι θυμάστε. Το να λέω ότι… Read more »

Greg

Αντί απάντησης:
https://www.eboulevard.gr/2018/10/21/epos-toy-1940-i-exoteriki-kai-diplomatiki-politiki-toy-ioanni-metaxa
Αν δέν βαριέστε, εννοείται.

Συγκρίνοντας τό τότε μέ τό τώρα, η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι η ύπαρξη τού διαδικτύου. Είμαι σίγουρος ότι θά καταλάβετε τί εννοώ.

x-m

Όντως πολύ ενδιαφέρον!! Διαφωνώ παρόλα αυτά , τίποτα δεν είναι ίδιο εκτός απο το ότι τον ρόλο της Αγγλίας έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Σήμερα δεν υπάρχει συστηματική προετοιμασία για οτιδήποτε.(Λάθος , προετοιμάζουμε συστηματικά χιλιάδες επιστήμονες να πάνε για δουλειά στο εξωτερικό, αυτό ναι , το κάνουμε). Κυρίως όμως σχεδιασμοί υπάρχουν μόνο εκεί που πρόκειται να βγάλουν λεφτά οι επιτήδειοι. Αν υποθέσουμε ότι το κείμενο παραθέτει την αλήθεια ”ήταν αποφασισμένος για κάθε θυσίαν υπέρ της τιμής της Ελλάδος” παρά να υποκύψει στις ατιμωτικές ιταλικές αξιώσεις. Και όσο και αν είναι αποκρουστικό να εκφράζεται κανείς θετικά για έναν δικτάτορα, τότε, παραμονές της… Read more »

Greg

Μέ τήν αναφορά στό ’40 ηθελα νά πώ ότι καί τότε η ηγεσία τής χώρας δέν απαντούσε στίς προκλήσεις, κρατούσε χαμηλά τό κεφάλι καί τηρούσε ουδέτερη έως παθητική έως κατευναστική στάση, προσπαθώντας νά μήν εξαγριώσει τό “θηρίο” καί νά αποφύγει τήν πολεμική εμπλοκή πάση θυσία. Τήν κατάλληλη στιγμή δόθηκε η ένδοξη απάντηση πού φυσικά γνωρίζετε. Απλά τότε δέν είχε τή δυνατότητα ο κάθε ξαναμμένος νά κάνει τόσο θόρυβο, λέγοντας τό μακρύ του καί τό κοντό του καί μετά νά μοιράζει αναθέματα δεξιά κι αριστερά γιά προδότες, ενδοτικούς, καί ξεπουλημένους, επειδή δέν έχει όπως απαιτεί λεπτομερή κι επί παντός ενημέρωση από… Read more »

x-m

Greg Greg

…..επίσης , επιτρέψτε μου να σημειώσω το αυτονόητο: ο εχθρός δεν είναι ανάμεσα μας (εντάξει, με εξαίρεση αυτό το pet τον Tarkan), είναι ανατολικά. Όλοι εδώ, τις ίδιες αγωνίες έχουμε.

Aegeanhawk

Εξαιρετικό άρθρο.
Είθε να βοηθήσει όποιους έχουν “ερμητικά κλειστά αυτιά και μάτια”.

Vassilis13

Μα το θέμα είναι ότι ΔΕΝ είμαστε έτοιμοι για πόλεμο.
Με σαράβαλα μ113 κ φρεγάτες των 70ς & 80ς δεν πας πουθενά. Για αυτό τον λόγο κρατάμε.η προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία.
Πόλεμο κανένας δεν θέλει.
Η άλλη αλήθεια είναι όμως οτι μερικοί πολιτικοί βάζουν το εγώ κ την τσέπη τους πάνω απο εθνικα συμφέροντα. Μια αλήθεια που πονάει.
Κ Επίσης οτι τα προγράμματα προχωράνε πολυ αργά κ εχουν παρθεί ΠΟΛΛΕΣ λάθος αποφάσεις

flatspin

“ας βουλιάξουμε το Ουρούκ Ρέις”, ας επιτεθούμε στους Τούρκους στρατιώτες, τότε αυτομάτως θέτουμε σε κίνδυνο, όχι μόνο την Εθνική μας Ακεραιότητα (ευκαιρία θέλει η Τουρκία να εισβάλει), αλλά και τη θέση μας στο Διεθνές Στερέωμα, και το βιωτικό επίπεδο της χώρας μας. ———– Αν δεν εχεις σκοπο να επιβάλλεις τα δικαια σου , δεν εχει νοημα να ετοιμάζεσαι για πόλεμο. Αφου δηλώσατε οτι θα ειναι πισωγυρισμα κλπ κλπ. Κανεις δεν ειπε οτι ο πολεμος ειναι ευχάριστο γεγονός ή οτι δεν θα έχει επιπτώσεις. Την αφορμη μας την δινουν οι Τουρκοι, οχι εμεις σε αυτούς. Μην μπερδευεστε. Το αν θέλει ο… Read more »

skylos

Η άποψη μου είναι οτι το άρθρο είναι κομματικά στρατευμένο και γεμάτο ανακρίβειες.Θα αρκεστώ μόνο να αναφέρω η Κυβέρνηση πως ενδιαφέρεται δυναμικά??…που είναι οι τορπίλες βαρέως τυπού για τα 214 ή η ενίσχυση του ΠΝ με νέες μονάδες?? Η στάση των Σκοπίων δίνει πάτημα επίκλησης της συνθήκης Βιέννης…δεν βλέπω να κινείται τίποτα..Η θήτεία ακόμη να γίνει 12μηνη… Η ΕΥΠ με ποιόν επικεφαλής πορεύεται,βέβαια κάποιοι θα πουν τη πραγματική δουλειά την κάνει ο δεύτερος τη τάξη ..ΤΕΣΠΑ.. οι υπουργοί τι?? γνωρίζουν τι?? εισηγήσεις .. Αν είχε μπει Τουρκος θα γινόταν τι ?? επιτάσσει το Σύνταγμα…αυτό είναι λαικισμός γιατί,μπορεί να φυσάει αέρας… Read more »

Xenofon

“ας βουλιάξουμε το Ουρούκ Ρέις”, ας επιτεθούμε στους Τούρκους στρατιώτες, τότε αυτομάτως θέτουμε σε κίνδυνο, όχι μόνο την Εθνική μας Ακεραιότητα (ευκαιρία θέλει η Τουρκία να εισβάλει), αλλά και τη θέση μας στο Διεθνές Στερέωμα, και το βιωτικό επίπεδο της χώρας μας.” Δεν τα γράφει καλά το άρθρο. Που μας έχει οδηγήσει αυτη η” στρατηγική” της ψυχραιμίας ;; Τόσα χρόνια αντιδρούμε τελείως παθητικά σε κάθε δραστηριοτητα των Τούρκων τα αποτελέσματα φαίνονται παντού, βλεπε πχ στην Κύπρο.Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Σε μερικές δεκαετίες το πολυ, εαν δεν ειμαστε παλι υπο τους τουρκους θα είμαστε μια περιθωριακή χώρα υπο την επιρροή… Read more »

George_K

Όταν κάποια στιγμή φτάσουμε στο σημείο, σαν κοινωνία, σαν λαός, να μην χρειαζόμαστε ιδιαίτερη εξήγηση για τα αυτονόητα, και να τα καταλαβαίνουμε – να τα βλέπουμε στην πραγματική τους διάσταση, τότε νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα…

Pantelis82

Πτήση, μια ένσταση. Η στάση σας δεν κράτα ίσες αποστάσεις. Και αυτό γιατί στην προηγούμενη κυβέρνηση χρεώνατε συνολικά τη δήλωση ενός μεμονωμένου βουλευτή περί ρίσκου ενώ σήμερα άστοχες δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών τις περνάτε στα ελαφρά με το σκεπτικό ότι όλοι αγαπάνε την πατρίδα και κανένας δεν θέλει το κακό της. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα διαβάζαμε εδώ μέσα τόσο από συντάκτες όσο και από σχόλια αν τις ίδιες δηλώσεις σας αυτές του Δένδια τις ακούγαμε από το στόμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό για αρχή γιατί ομολογώ ότι με ξένισε το ξέπλυμα δηλώσεων του στυλ “για 16… Read more »

Xenofon

Πολυ ωραία τα γράφεις, συμφωνώ απόλυτα

Dimitris

Το άρθρο καταδικάζει όσους λαϊκιστές και πολεμιστές του πληκτρολογίου καλούν σε πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία, ακόμα και όταν δεν υπάρχει σαφής λόγος για εμπλοκή. Συμφωνώ απόλυτα ότι εαν δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να αναλαμβάνεται στρατιωτική δράση. Δυστυχώς όμως ανάμεσα στο 1897 και στο 2020 υπάρχει το 1996. Τα Ίμια έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της ηγεσία δεν προετοιμάζονται για πόλεμο. Απλά προσπαθούν να τον αποφύγουν. Τα παραδείγματα πολλά. Το κυριότερο, η τουλάχιστον ασυντόνιστη και σίγουρα αναποτελεσματική εξοπλιστική μας πολιτική. Και εδώ η ομοιότητα με την αποφράδα ημερομηνία είναι δυστυχώς σημαντική. Διαβάζω στη wikipedia:… Read more »

npo

Οι υπερπτήσεις ακόμα και πάνω απο την Λήμνο που έχει στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, το κάζους μπέλλι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, οι παρενοχλήσεις στην θάλασσα διότι αμφισβητούν την κυριότητά μας σε 50 νησιά και νησίδες, η οργανωμένη διοχέτευση μεταναστών μετα στρατιωτικής συνοδείας, η συμφωνία με την Λιβύη, το χώσιμο και τα πρακτοριλίκια στην Θράκη, όλα αυτά τι είναι αν όχι παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων? Και δεν έπιασα καν το Κυπριακό.. Δεν είμαι υπέρ της πολεμικής κλιμάκωσης, μας κρίνω και ανέτοιμους, αλλά το κυριότερο, είναι πολύ κρίσιμη απόφαση για να αποφασιστεί με συναισθηματικά κριτήρια. Αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε και υλικά… Read more »

Dimitris

Συμφωνώ και επαυξάνω. Και να καταλάβω ότι οι εξοπλισμοί κοστίζουν. Η θητεία; Γιατί να μην αυξηθεί; Ή γιατί να μην καθιερωθεί πιο εντατική επανεκπαίδευση της εφεδρείας σε μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι μέχρι τώρα;

GK21

Aπο που να αρχισεις και που να τελιωσεις…… 1ον)Που ακριβως την ειδατε εσεις τη δυναμικη προβολη ισχυος απο αυτη η η απο την προηγουμενη κυβερνηση στα εθνικα θεματα????? 2ον)Το να ελεγχουμε και να σχολιαζουμε τα πεπραγμενα της εκαστοτε κυβερνησης ειναι δικαιωμα και υποχρεωση μας και οχι αποδομηση. 3ον)”Καμια κυβερνηση δεν θελει το κακο της χωρας”.Αρα εγινε καποια παρεξηγηση και υπογραφτηκαν οι συνθηκες Ζυριχης-Λονδινου,κατα λαθος εγιναν τα Ιμια και ακολουθησε η συμφωνια της Μαδριτης,απο κακοτυχια χρεωκοπησε η χωρα και μιας και μιλαμε για αμυνα,απο καθαρη γκαντεμια επεσαν μιζες μεχρι τελικης πτωσης στα εξοπλιστικα,ειδικα απο το 96′ και μετα.Ολες αυτες οι κυβερνησεις… Read more »

Vassilis13

Αυτο είναι το κακό! Καναμε ΑΠΛΑ τα ΑΥΤΟΝΌΗΤΑ κ πανηγυρίζουμε σαν να τα βάλαμε με 4000 τούρκους στρατιώτες κ άτομα τις ΜΙΤ.

Λάδι βλέπω, τηγανιτά όχι.
Δίχως υπογραφές για τορπιλες κ ΜΗ αμερικανικές φρεγάτες μέχρι Ιούλιο/Αύγουστο δεν βλέπω κατι θετικό.

Gunner

Ποτε, αν μπορείς μήνα, ξεκίνησε ο έλεγχος των συνόρων και όλα αυτά τα έργα στην περιοχή του Έβρου;

GK21

Ολα εγιναν λιγο μετα τα επεισοδια στα νησια και πριν αρχισει η ιστορια με τον κορονοιο.Tα ελικοπτερα ξεκινησαν τις περιπολιες λιγο νωριτερα,τελη δεκεμβριου με αρχες Ιανουαριου.Μετα αρχισαν σιγα-σιγα να ερχονται κλουβες με ΜΑΤ,τμηματα στρατου απο αλλες περιοχες και τμηματα του φραχτη πανω σε αρματοφορεις.Προς το τελος ηρθαν και τα κασχεμενα ημιφορτηγα του Χαφταρ,για τα οποια σε αλλο site διαβασα πως βγαζουν πολλα προβληματα λογο μακρας ακινησιας.Τελος μια εταιρεια απο την Αλεξανδρουπολη εκανα δωρεα 14 προβολεις LED υψηλης ισχυος για το φωτισμο των συνορων ενω αλλες εταιρειες απο διαφορα μερη της Ελλαδας εκαναν δωρο στο στρατο και την αστυνομια διοπτρες και… Read more »

Gunner

Άρα οι ήρωες, και δεν μιλώ για το προσωπικό που επάνδρωσε τα σύνορα κι έκανε την δουλειά του και τίποτα παραπάνω αλλά τους πολιτικούς, δημιούργησαν το πρόβλημα, αφήνοντας τα σύνορα ορθάνοιχτα όπως η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα μας το παίζουν και σωτήρες.

Θα λογοδοτήσει κάποιος για όλα αυτά;

Athan

Να λογοδοτήσει η Ηγεσία, Πολιτική και Στρατιωτική, επειδή ασφάλισε τα σύνορα όταν απειλήθηκαν; Σοβαρά τώρα;
Όμως βρίσκεσαι προφανώς σε σύγχυση αγαπητέ:
Ή άφησαν τα σύνορα ορθάνοιχτα “όπως η προηγούμενη κυβέρνηση” και είναι Εθνικοί μειοδότες, ή έκλεισαν τα σύνορα “και τώρα μας το παίζουν και σωτήρες” με το δίκιο τους (φαίνεται πως αυτό δεν αντέχεις).
Τελικώς βέβαια, τα Λογικά άλματα υποκρύπτουν ή άγνοια ή βαριά αντιληπτική προκατάληψη, και αφού εμείς εδώ δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να σου ζητήσουμε να λογοδοτήσεις για τις αερολογίες σου, διάλεξε και πάρε ένα από τα παραπάνω.
Φιλικά. Πάντα.

Gunner

Τον 7/2019 ανέλαβαν, και τα σύνορα ήταν οθρανοιχτά μέχρι τον 3/2020. Το έκανα πιο λιανά;

Το ξέρω πονάει η αλήθεια αλλά αυτή είναι.

Δεν σου επιτέθηκα από όσο θυμάμαι.

Athan

Φίλε  Gunner Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε “λιανά” διότι έχεις απόλυτη άγνοια για το θέμα. Παρ’όλη την άγνοιά σου, κάνεις αξιολογικές κρίσεις μόνον και μόνον για να φθάσεις σε βολικά συμπεράσματα που ταιριάζουν με την υποθετική σου πραγματικότητα. Αυτό ευγενικά λέγεται προκατάληψη. Επίσης φαίνεται πως ενημερώνεσαι επιλεκτικά από την ΠΤΗΣΗ στην οποία ελεύθερα σχολιογραφείς, “μαθαίνοντάς” μας μάλιστα πράγματα που ζήσαμε, πράξεις που κάναμε και αγώνες που δώσαμε. Διαφορετικά θα γνώριζες όλο το παρασκήνιο της νίκης που άφησε άφωνους όχι μόνον τους Έλληνες αλλά και αρκετούς ξένους “φίλους”. Δεν θα εκθέσω γεγονότα που είναι γνωστά στους περισσότερους εδώ. Η επανάληψη της… Read more »

Gunner

Δες την αλήθεια. Δεν την γράφει το Πτήση αλλα ο ημερήσιος τύπος. Λένε κι αυτοί ψέματα;

https://www.ethnos.gr/ellada/80530_metanasteytiko-diplasies-roes-sto-aigaio-2019-asfyxia-sta-nisia

Μάλλον εσύ κατέχεις την μοναδική αλήθεια.

x-m

Έτσι ακριβώς !!

Falcon7

Τα είπες όλα αγαπητέ. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Με έβγαλες δε από τον κόπο να κάτσω να γράψω ένα κατεβατό σαν σχόλιο- απάντηση στο άρθρο της Π&Δ. I owe you one!

KaizerAmstelVonLagerS

Αδερφε μου συγχαρητηρια ακομα μια φορα.Με κανεις να μπαινω εδω για να σε υπερψηφισω.Τα γραφεις οπως θα τα εγραφα.

Το αρθρο προετοιμαζει….Δεν συνοψιζει.Και κεκαλυμμενα επιβεβαιωνει την πεποιθηση σου(και εν τελη και δικη μου) οπως την εγραψες σε αλλη αναρτηση σου στο αρθρο για το ναυτικο.

Το αρθρο προετοιμαζει….

Luz

Αν και εσείς έχετε προβεί κατά καιρούς σε λεκτικές ακρότητες και σε κάποιες περιπτώσεις επιτίθεστε σε ανθρώπους που απλά τυχαίνει να έχουν διαφορετική άποψη .
Οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι ψύχραιμο και βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους.

Athan

Ένα πολύ καλό άρθρο Αρχών, από ένα Περιοδικό που έμεινε στην καρδιά μας ακριβώς για αυτές του τις Αρχές. Που και που χρειάζεται λοιπόν και κάποια τέτοια διαπαιδαγωγική παρέμβαση, για να καταλάβουν μερικοί πως τα υπόλοιπα σκουπίδια που τους χαρίζουν απλόχερα την πρόσβαση στα σχόλιά τους, δεν είναι ο κανόνας στο Επικοινωνιακό Οικοσύστημα. Πέραν τούτου και όσον αφορά το πρόσφατο ψευδές κατασκεύασμα των Εσωτερικών Εχθρών, και όχι της αντίπαλης Τουρκίας, δηλαδή την περίφημη Ψευδή Είδηση για την καταπάτηση Εθνικού Εδάφους στον Έβρο, έχω την τιμή και την υπερηφάνεια, όπως και στις άλλες περιπτώσεις με κατευθυνόμενα fake news και ενώ ήμουν… Read more »

Xristoforos

Δυστυχώς αγαπητέ μου, για να πάρετε απάντηση στο ερώτημα θα πρέπει πρώτα να παραδεχτούν το λάθος τους, πράγμα που απαιτεί αυτογνωσία, ήθος, γενναιότητα κτλ κτλ,
… κομμάτι χλωμό το κόβω…

ΥΓ. Να σας κόψουν το σχόλιο.???.. Ποτέ.!!
Δομημένος λόγος και πάντα με αξιοπρέπεια και επιχειρήματα.

Gunner

Πότε έκλεισαν τα σύνορα στον Έβρο και σταμάτησαν οι ροές; με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ή στις αρχές του 2020;

x-m

Τον Μάρτιο του 2020.

x-m

Athan Athan
Έχετε παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Όταν σας έγραψα ότι “τα άλογα που ποντάρετε είναι κουτσά” ( και επιμένω), δεν εννοούσα την παρούσα Κυβέρνηση (μόνο). Εννοούσα γενικώς το πολιτικό σύστημα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να μπω στον κόπο να το γράψω γιατί το σχόλιο θα κοπεί. Αρκεί όμως να θυμηθείτε τα πεπραγμένα των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια. Χωρίς παρωπίδες και εξαιρέσεις. Όχι απλώς κουτσά, χωρίς πόδια είναι τα άλογα……..
Το αν εσείς καταλάβετε αναφορά μόνο στους παρόντες……….

Γιατί κάνω τι ; Γιατί δεν ξεχνάω ; Δηλώνω ΕΝΟΧΟΣ !!!

Athan

Αυτός ο καραμελωτός παράμυθος για “τα τελευταία σαράντα χρόνια” δεν σημαίνει πλέον τίποτε. Και δεν με ενοχλεί εάν εννοούσες τους “παρόντες” ή τους “παρελθόντες” τους οποίους άλλωστε όλοι σας ψηφίζατε όταν όλα ήταν μέλι γάλα. Εξ’άλλου προσωπικώς τους βλέπω όλους ως Εργαλεία της Ιστορίας και πάντα διαλέγω την “πλευρά”που θεωρώ πως προάγει την τύχη των συνανθρώπων και της Πατρίδας μου, απολογούμαι δε για τις επιλογές μου και όχι για το ποιόν τους, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ. Αυτό που με εξοργίζει πραγματικά, είναι πώς γίνεται αυτοί που εσείς ψηφίζατε “τα τελευταία σαράντα χρόνια” να ήταν καλοί όταν σας κρατούσαν… Read more »

x-m

Η διαφωνία μας είναι βαθύτατη. Καλή τύχη στις επιλογές σας.

x-m

 Athan Να υπενθυμίσω το σχόλιο μου: “Σαν να διαβάζω εισήγηση σε Κεντρική Επιτροπή κάποιου ΚΚ……. Το ότι βλέπετε εχθρούς και πεμπτοφαλαγγίτες………. shock Γνωρίζετε , θα εκθέσετε ή όχι , ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ, πολεμάτε , καίτε πληγές , είναι ενδιαφέρουσα προσέγγιση αν μη τι άλλο……….. eek Ποιό συνυποσχετικό και με ποιόν Λαό; Ο Λαός έχει φλομώσει απο τις αρλούμπες όπως και επι συριζαίων. Δεν βλέπει μπροστά του……… Πριν ένα χρόνο ήταν μπάχαλο τα πάντα και τώρα θα τα ΚΑΝΕΤΕ όλα…….. shock Επειδή ότι η πραγματικότητα σας διαψεύδει καθημερινά (και θα συνεχίσει να το κάνει) περιμένω σε εύλογο χρονικό διάστημα στο μέλλον να δω… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητε Athan…μιας και εχω την υποψια οτι μεσα στους “εθνομηδενιστας” που εχεις χαρακτηρισει πολλους ειναι και η αφεντομουτσουναρα μου….να σε ενημερωσω για να αισθανθεις ομορφα….οτι εχω πει πως θα απεχω απο τον σχολιασμο στο site…οποτε δεν θα σου κανω το χατιρι να απαντησω. Απαντησε για εμενα πιο πανω ομως και με τα ιδια ακριβως επιχειρηματα που θα χρησιμοποιουσα ενας Εβριτης….Συντοπιτης σου… Καλη σου συνεχεια λοιπον…Θα διαβασω ομως με ενδιαφερον αυτα που θα γραφεις εν καιρο…Οπως πολυ καλα ξερεις….το αρθρο…προετοιμαζει… Την απαντηση στην ερωτηση σου λοιπον…θα την δωσεις ο ιδιος. https://www.youtube.com/watch?v=wCZe70UfjPA “There is low life in high places” Athan… Τα δικα… Read more »

Athan

Πράγματι, έχεις δίκιο φίλε.
Πολλοί άνθρωποι στην πορεία της ζωής τους κατάφεραν να κάνουν τα παράσημά τους κουρέλια.

“But I have friends in low places” Kaizer…

https://www.youtube.com/watch?v=p0_der_5hRM

p270

“Δεν πάμε πολύ μακρυά. Πριν λίγες μέρες, Τούρκοι στρατιώτες, έκαναν το αδιανόητο. Στρατοπέδευσαν εντός τουρκικού εδάφους στον Έβρο! Άκουσον άκουσον! Πήγαν στρατιώτες της Τουρκίας σε τουρκικό έδαφος! Μα είναι ποτέ δυνατόν; που είναι το Κράτο” αν δεν είχαν μπει δεν θα είχαμε δηλώσεις του τύπου (16 στρεματα ήταν μόνο)από τον ίδιο τον υπουργό ούτε θα είχαμε καταιγισμό δηλώσεων του υπουργείου και του ίδιου του υπουργού για το αντίθετο Σε όλα τα υπόλοιπα σύμφωνο απόλυτα με μια μικρή ένσταση ο υπουργός που το έπαιζε top gun και από εμένα εδώ μέσα ειχε ακούσει πολλά κατι πίρε τελικά έστω και λίγα έστω… Read more »

IliasSkaltsas

Να προσθέσω μια διαπίστωση με αφορμή το πολύ σημαντικό άρθρο σας που χτυπάει καμπάνες στις πολιτικές ηγεσίες. Μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2020, Πέμπτη βράδυ, κανένα ΜΜΕ και η κυβέρνηση δεν έδειχναν στον απλό πολίτη τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Παρασκευή μεσημέρι 28 Φεβρουαρίου στις ειδήσεις ξαφνικά όλα αλλάζουν, γινόμαστε πατριώτες και υποστηρίζουμε σθεναρή αντίσταση στην εισβολή. Όλα κόβονται μαχαίρι. Το μπάτε σκύλοι αλέστε παίρνει τέλος. Κυβέρνηση, ΥΕΘΑ, ΕΥΠ γνώριζαν αλλά τηρούσαν σιγή. Η ξαφνική αλλαγή με βάζει σε υποψίες, για τον τρόπο αντίδρασης της ηγεσίας. Ήταν ο κορονοϊός, η τουρκική απειλή, ο εκρηκτικός συνδυασμός και των δύο? Η κατάσταση είχε προ πολλού… Read more »

Mavi70

Μπράβο και από εμένα συνεχίστε να προσφέρεται σωστή πληροφόρηση! Όπως επίσης πρέπει να συνεχίσετε να ανεβάζεται τα σχόλια όλων εκείνων που διαφωνούν με το site και βλέπουν κάτι διαφορετικό!!Ακόμα και του Tarkan που κάνει προπαγάνδα. όπως είχε πει και ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ…. μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό! Η αλήθεια στο τέλος πάντα αποκαλύπτετε.

JCC

Δεν νομιζω ότι κανένας στην Ελλάδα επιθυμεί ένα νέο 1922 η 1897 γιατί κανένας δε θέλει να χάσουμε πόλεμο, εγώ δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Η Χάγη είναι non-strategy, εργαλείο PR και πολιτικό όργανο όχι πραγματικό option. Αναφέρεται απ την πολιτική τάξη γιατί δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα στα μάτια και πετάνε τη καυτή πατάτα στον επόμενο. Κατ αρχας, απαιτείται συμφωνία των δυο χωρών για το τι θα παραπέμψουν στο Δικαστήριο και οποίος πιστεύει ότι θα συμφωνήσουν οι Τούρκοι να παραπέμψουμε μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας ας μας το πει, για μένα είναι gross miscalculation. Και αν ακόμη, ω… Read more »

Mtsak

Συμφωνώ σε όλα όσα λέτε σχετικά με τα ιστορικά λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Όσες φορές επικράτησαν στην χώρα ακραία εθνικιστικές απόψεις είχαμε εθνικές καταστροφές. Από την άλλη όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μου επιτρέψετε να έχω έντονες επιφυλάξεις. Η κριτική που γίνεται είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε από τον απλό κόσμο δεν πρέπει να την επικρίνετε. Δεν μπορούν να είναι όλα μαύρο ή άσπρο. Τα ενδεχόμενα λάθη πρέπει να εντοπίζονται, να στηλιτεύονται για να μην ξαναγίνονται για το καλό της πατρίδας. Είναι ολέθριο λάθος να μην υπάρχει έλεγχος, να κρύβουμε κάτω από το χαλί λάθη… Read more »

gdmast

Αυτά όσον αφορά τον Έβρο είναι σωστά. Για το αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμαστείς για πόλεμο. Μάλιστα. Και ΠΩΣ γίνεται πράξη αυτό τα τελευταία 15-20 χρόνια? Και πως γίνεται και φέτος με πενιχρό προϋπολογισμό για τις Ε.Δ.? ΕΔΩ υπάρχουν απαντήσεις?
Το 1897 οκ ήμασταν απροετοίμαστοι. Τώρα ΓΙΑΤΙ να είμαστε? Δεν μάθαμε τίποτα από 1922? από το 1955? από το 1974? Από τα Ίμια? Τι έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση? Για πείτε μας.

GeoMoust

Πάτε τώρα κι εσείς να βγάλετε άκρη με τους ΥΕΘΑ του πληκτρολογίου. Αν η χώρα αγόραζε ότι λέει εδώ μέσα ο ένας και ο άλλος, θα είχαμε πτωχεύση κατά προσέγγιση 2489 φορές σε διάστημα λίγων μηνών. Το ερώτημα πχ μπορεί να είναι f-35 ή [email protected] Απλό, λιτό, κατανοητό θα έλεγε κάποιος ε; Αμ δε! “Η αΜυΝα ΔεΝ θΕλΕι ΕκΠτΩσΕιΣ” λένε και ως άλλοι Μεγαλέξανδροι λύνουν αυτόν τον γόρδιο δεσμό των αμυντικών εξοπλισμών που εμείς οι αδαείς δεν μπορούμε. ΚΑΙ F-35 ΚΑΙ [email protected] ΚΑΙ τα αμερικανικά ΚΑΙ φορτηγά ΚΑΙ τυφέκια ΚΑΙ πυραύλους ΚΑΙ υποβρύχια ΚΑΙ ελικόπτερα ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ… Ε βάλτε… Read more »

Athan

Φίλε GeoMoust GeoMoust
Εάν απλά έγραφες πως στην Ελλάδα επικρατεί συχνά ο αγνωσιακός μαξιμαλισμός των μικροσυμφερόντων, τον οποίον μαξιμαλισμό ανάλογα με την πλευρά του Πολιτικού φάσματος στην οποία ανήκουν, “πασπαλίζουν” οι φορείς του είτε με γερές δόσεις Υπερεθνικισμού, είτε με καταιγισμό αιτημάτων “κοινωνικής δικαιοσύνης”, δεν νομίζω πως θα τολμούσε να σε καταψηφίσει κανείς. Εγώ πάντως συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά που εννοείς και θα σου δώσω την ψήφο μου. 🙂

GeoMoust

Δεν ήταν σκοπός μου να το πάω στο πολιτικό, χωρίς πάντως να χεις άδικο. Ήθελα να αναφερθώ αποκλειστικά στους συναναγνώστες της Πτήσης. Ευχαριστώ και ανταποδίδω πάντως την ψήφο.

Genesis

+1000 από εμένα. Διαβάζοντας το άρθρο νοιώθω λιγότερη απογοήτευση και λιγότερο μόνος…

Mitsos_Mantzos

Ας μην κοροϊδευόμαστε πτησάρα μας ωραίο άρθρο αλλά προς λάθος κατεύθυνση. Που διαφωνώ. φάσκει και αντιφάσκει. Οι πολιτικοί ηγέτες του τότε που ήταν πραγματικοί ηγέτες όπου τους σεβόντουσαν όλοι και όταν έβγαιναν στην Ευρώπη οι ευρωπαίοι βαρούσαν προσοχή σε αντίθεση με το τώρα που τους ρίχνουν καρπαζιές και ήταν καθαρά ιδεολογικά πολιτικοί αντίπαλοι αλλά με υπέρτατο σεβασμό ο ένας προς τον άλλον σαν άνθρωποι, συμφωνήσανε και είπανε μαζί βυθίσατε το χόρα, τωρα τι έχει αλλάξει αγαπητή μας πτήση και όποιος πει ας βουλιάξουμε το Ουρούκ Ρέις είναι θερμοκέφαλος; Δηλαδή, αν κάνουμε ότι προτρέπουν οι “υπερπατριώτες”, ξεκινήσουμε πόλεμο, και νικήσουμε, το… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Ο ΥΠΕΞ, φάνηκε ότι είναι ανεπαρκής για την θέση του γιατί : “Όταν ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους, κανείς δεν μπήκε σε ελληνικό έδαφος, όλο το θέμα ξεφούσκωσε. “. Όμως αντί από την πρώτη στιγμή να διαψεύσει το δημοσίευμα της sun και να ζητήσει την διερεύνηση του, έκανε δηλώσεις περι λίγων δεκάδων μέτρων, που θα μπορουσε να κάνει με φίλους ή συνεργάτες του, αλλά είναι απαράδεκτες για δημόσιες δηλώσεις ΥΠΕΞ.
Βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου (psy/op) και η πρώτη του αντίδραση ήταν να παρει το όπλο του και να αυτοπυροβοληθεί.

nigozs

Το θέμα, για εμένα, είναι ότι σχεδόν κανείς δεν διάβασε το άρθρο της Sun η οποία, ειρησθω εν παροδο, είναι μια σκανδαλοθηρικη εφημεριδα της Αγγλίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ilias_Skaltsiotis

Το άρθρο θυμίζει, τα ψεύτικα άρθρα που ξεκίνησαν τον Αμερικανό-Ισπανικό πόλεμο του 1898. Το ΥΠΕΞ έπρεπε να διαψεύσει το άρθρο και την λανθασμένη τοποθεσία από την πρώτη ημέρα. Στην συνέχεια να ζητήσει να διερευνηθεί, αν ήταν λάθος του ρεπόρτερ (που λόγω του επιπέδου της εφημερίδας δεν αποκλείεται) ή κατασκευασμένες πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες ή/και πολιτικά κόμματα. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγους μήνες στην Βρετανία, πρώην κυβερνητικοί σύμβουλοι και αδερφοί πρώην υπουργών, διαδήλωναν ότι και οι Έλληνες είναι φονιάδες των λαών, ενώ σε αυτήν την κρίση, τα ίδια ακριβώς άτομα έγραφαν σχόλια στα μέσα κ.δ. για τουρκική εισβολή.

Athan

 Ilias_Skaltsiotis Φίλε μου, το πρώτο άρθρο της SUN όπως και η αρχική “κάλυψη” του ψευδούς γεγονότος, ήταν αναπαραγωγή των “πληροφοριών” που πρωτοδημοσίευσε η κ. Ιωάννα Ηλιάδη στο Armyvoice. Η πρωτογενής πηγή λοιπόν της “είδησης” δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα άρθρο μίας Ελληνίδος Δημοσιογράφου και όχι κάποιου “ξένου” Μέσου. Η δε κ. Ηλιάδη είναι γνωστό με ποιόν χώρο συνδέεται. Πάντως η SUN του BoJo “άρπαξε” την ευκαιρία, μάλλον διότι η Βρετανία πασχίζει να αποτρέψει τους Εγγλέζους από τον τουρισμό στο Εξωτερικό. Δεν μπορείς να πας τουρισμό σε μία Χώρα με σύνορα υπό κατάληψη. Αυτό ήταν το narrative. Για την “χαλαρότητα”… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Athan Athan
Αντί να τα “ακούσει” θα προτιμούσα να τον αντικαταστήσει με τον Α. Συρίγο. Από την στιγμή που όμως δεν κάνει γενικότερο ανασχηματισμό, καταλαβαίνω ότι θα είναι χοντρό χαστούκι και γι’αυτό δεν το κάνει.
ΥΓ Συμφωνώ και το είχα γράψει σε άλλο σχόλιο, ότι οι τουριστικές ροές μπορεί να είναι το ζητούμενο απο τρίτη χώρα, μέσω της έντασης Ελλάδας-Τουρκιας.
https://www.ptisidiastima.com/n-dendias-h-antipoliteysh-na-mhn-egklwbizetai-se-fake-news/#comment-216944

MPAMPIS

Το 1897 η Ελλάς ξεκίνησε πόλεμο με την οθωμανική αυτοκρατορία για να ενσωματώσει την Κρήτη που είχε βουλιάξει στο αίμα απο τις συνεχόμενες επαναστάσεις…..υπέστη μια ταπεινωτική ήττα…..αλλα ενα χρόνο αργότερα η Κρήτη εγινε ανεξάρτητο κράτος και καποια χρονια αργότερα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα…… Καμια σύγκριση με τα σημερινά γεγονότα με εξαίρεση ισως το οτι τα 3/4 της Κρήτης κατα την άποψη της Τουρκίας μπορεί να ειναι οθωμανική της κληρονομιά….. Οταν τελειώσουν με Συρία και Λιβυη ποιος έχει σειρά;απο εμάς εξαρτάται ή απο τους Τούρκους αν πάμε σε πόλεμο; Ποιος φράχτης;Ο φράχτης ειναι το πρόβλημα μας ή οτι σαφώς λένε οτι θα… Read more »

npo

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο. Πιάνει ακροθιγώς πολλά θέματα και θά ‘θελα να τα θίξω λίγο παραπάνω. Θα βγει σεντονάκι φοβάμαι, αλλά τσάμπα είναι, κι όποιος θέλει το διαβάζει. Για τις Πρέσπες (α) τα ανταλλάγματα δεν είναι “ίσως αφανή”, δεν υπάρχουν ανταλλάγματα. Πλην μιας χαλαρής υπόσχεσης οτι θα προσδεθούν στο δικό μας Νατοϊκό άρμα κι όχι στης Τουρκίας. Η εναλλακτική όμως θα ήταν η “Σαλουταρίνα” (Μακεντόνια Σαλουτάρις λεγόταν επι Ρωμαϊκών χρόνων, ενώ η σημερινή δική μας λεγόταν Μακεντόνια Πρίμα – κάτι που επιμελώς κρύβουν οι δήθεν μακεδονομάχοι) θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Πρώην Γιουγκοσλαβική, Δημοκρατία της… Read more »

SAAB

+1 για τα περί Τουρκίας.

Stavrogin1

Αυτή η οικογένεια των Ράλληδων μόνο έναν άνθρωπο πολιτικό της προκοπής έβγαλε, τον εγγονό τον Γεώργιο μπορεί να μην ήταν στόφα ηγέτη αλα παπανδρέ αλλά ήταν έντιμος, αλλά οι πρόγονοι του ο δημητράκης και ο γιαννάκης, ο θεός να σε φυλάει.

Krateros

Το άρθρο φαίνεται να είναι κομματικά στρατευμένο, με επιχειρήματα μετεφηβικής εμπνεύσεως. Δικαίωμά σας, κανείς δεν με υποχρεώνει να σας διαβάζω. Παρόλα αυτά αναρωτιέμαι αν ο Τουρκικός ειδικός τύπος, γράφει και αναλύει τα γεγονότα από την ίδια ηττοπαθή οπτική γωνία?? Να κυκλοφορούν άραγε οι αντίστοιχες τουρκικές ιστοσελίδες με τίτλους “κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν ένα 1821 και όχι ένα 1922″…με επίλογο ότι όποιος κάνει πόλεμο τον χάνει… Ηττοπάθεια, ηττοπάθεια, ηττοπάθεια… Αισθάνομαι ότι κάποιοι ιδρώνουν στην ιδέα ότι μπορεί και να χρειαστεί να πολεμήσουν όντας πολιτικοί και στρατιωτικοί κυβερνήτες και διοικητές της χώρας. Ενώ φαίνεται πως ο μανδύας της ” σωφροσύνης” και της… Read more »

phormio

Γι αυτους που βαυκαλιζονται πολεμο: εχουμε το 1/8 του πληθυσμου της τουρκιας και το 1/4 του αεπ. Η ψαλιδα θα ανοιγει καθε χρονο που περναει, ακομα και εαν μαγικα αποκτησουμε 10 Ελ Βενιζελους στο κοινοβουλιο και 40 Μανσταιν στο στρατευμα. Η Ελλαδα εχει ηδη φινλανδοποιηθει. Εχουμε ηδη χασει, αυτη εινσι η πικρη αληθεια. Ας παρουμε ομως παραδειγμα απο τους Φινλανδους του Ψυχρου Πολεμου και να δουμε πως να διατηρησουμε εδαφικη ακεραιοτητα, παρα το γεγονος οτι δεν ειμαστε σε θεση να ασκησουμε εντελως ανεξαρτητη εξωτερικη πολιτικη. Η Πτηση πολυ σωστα αναφερει το 1897 ως παραδειγμα προς αποφυγη. Εγω θελω να αναφερω… Read more »

SAAB

Και τώρα που το ξέρουμε τι κάνουμε; Καταστρέφουμε τις εφεδρείες κλείνοντας στρατόπεδα που θα στείλουν στρατιώτες σε δεύτερο χρόνο.

npo

Οτι έχουμε ήδη φινλανδοποιηθεί είναι γεγονός. Αφού δεν κάνουμε .ο,τι θέλουμε εντός του κύκλου των δικαιωμάτων μας. Και είναι γενναίο να το παραδεχόμαστε.
Διαφωνώ όμως οτι ήταν αναπόφευκτο ή είναι μη αναστρέψιμο. Επίσης νοιώθω πως αν συνεχιστεί αυτό θα εξαφανιστούμε ως έθνος. Οπότε δύσκολο ξεδύσκολο υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε την μάχη να αποφιλανδιποιηθούμε αγαπητέ.

phormio

Αναποφευκτο δεν ηταν, συμφωνω! Πλεον ομως φοβαμαι οτι ειναι μη αναστρεψιμο εκτος αν καποια στιγμη στο μελλον η Τουρκια γινει failed state απο μονη της. Ο αγωνας τωρα ειναι για τη Θρακη (ΜΙΤ’s backyard) και το Αιγαιο μαζι με την ΑΟΖ. Χρειαζεται σοβαροτητα πλεον, η οποια λειπει τοσο στην πολιτικη οσο και στρατιωτικη ηγεσια. Αυτοι δε που κανουν τους υπερπατριωτες ειναι ειτε συμφεροντολογοι ειτε αποκομμενοι απο την πραγματικοτητα.

chriss8

Βαλκανικοί Πόλεμοι. Μεγάλος θρίαμβος. Φριχτά λάθη. Αν για αυτά τα λάθη, που στοίχησαν τόσες ζωές, κρεμούσαν και 2-3 υπεύθυνους, ίσως σήμερα να ήμασταν πολύ μεγαλύτερη χώρα!!!

papa309

Ως αναγνώστης του περιοδικού σας από το 1985, βαθύτατα ομολογώ επηρεασμένος από την αγάπη του για την Αεροπορική Ιδέα, καθώς και τις ρηξικέλευθες (για την τότε αλλά και την τωρινή εποχή) απόψεις του κ. Κ. Καββαθά αναφορικά με την αγάπη προς την ιδέα της υπεράσπισης της Πατρίδος, εκτιμώ ότι έχω ένα δικαίωμα ένστασης στο εν λόγω άρθρο. Θα σας παραπέμψω αρχικά σε ένα άρθρο του κ. Χριστογιαννάκη (εκτιμώ ότι ήταν το 1990), σχετικά με μία Αερομαχία στο Αιγαίο και κάποιο “αρνητή στράτευσης” επιβάτη του παρενοχλημένου από Τουρκικά F-4 Αεροσκάφους των Ελληνικών Αερογραμμών (σας προκαλώ να δημοσιεύσετε το εν λόγω άρθρο… Read more »

Voiceofreason

Καλησπέρα. Διαφωνώ σε πολλά σημεία του άρθρου σας και εάν μου επιτρέψετε θα σας τα αναφέρω ένα – ένα. 1. ¨Έχουμε μια κυβέρνηση που δείχνει να ενδιαφέρεται δυναμικά για την προβολή της ισχύος της χώρας μας, και την προστασία της Εθνικής μας Ακεραιότητας.¨ Η κυβέρνηση πράγματι έδειξε δείγματα γραφής για την προστασία της Εθνικής μας Ακεραιότητας στην αντιμετώπιση της εισβολής στον Έβρο και ΜΠΡΑΒΟ της, όμως δεν είδα κάποια κίνηση για την προβολή ισχύος της χώρας εκτός αν κάτι μου διαφεύγει… 2. ¨Όπως άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και οι κυβερνήσεις πριν από αυτές.¨ Λυπάμαι αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς… Read more »

CKfurious

Πως μια κυβέρνηση που ενδιάφερεte”‘ δυναμικά για προβολή ισχύος της χώρας”” συνεχίζει την ίδια πολιτική στους εξοπλισμούς της χώρας που έχει ως αποτέλεσμα τραγικές διαθεσιμότητες υπάρχοντος υλικού?? Ποσα από C130,C27J, M2000, NH90, SEA HAWK , SUPER PUMA πετάνε ? Πως μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την Εθνική ακεραιότητα έχει επιτρέψει στη Τουρκικη αεροπορία να πετάει πάνω από Εβρo και από μεγάλα κατοικημένα νησιά κατά βούληση? Επίσης είναι κοινό μυστικό πως οι Υπουργοί ʼAμυνας και Εξωτερικών δεν μιλιούνται μεταξύ τους εξού το μπάχαλο με δηλώσεις επί δηλώσεων επί fake news και δηλώσεων Τα ίδια ισχύουν και εντός του Υπουργείου Aμυνας μεταξύ… Read more »

Mavi70

Με σκανδαλίζεις τώρα!!! Αλλά θα μείνω αναμάρτητος!!! 😆 😆 😆

SpaceMan

Σωστά αυτά που λέτε αλλά δεν γίνεται να μην σχολιάσω…Μιλάτε για το σύνταγμα που επιτάσσει πόλεμο σε περίπτωση εισβολής ξένων δυνάμεων στο έδαφός μας. Καταλαβαίνετε πως το παράδειγμά σας δεν είναι ακριβές από την στιγμή που Τουρκικά αεροσκάφη, συχνά – πυκνά πετάνε πλέον πάνω από ελληνικά νησιά. Όχι στα 10 ούτε στα 6 μίλια εναερίου χώρου αλλά στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια των συμπολιτών μας. Προσωπικά δεν νιώθω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία υπό αυτές τις συνθήκες. Όπως αντίστοιχα μιλάτε για τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που δεν βρήκαν απέναντί τους ρακένδυτους και ταλαιπωρημένους Κούρδους έτσι… Read more »

Leo13131313

Ηρεμήστε, κανένας πόλεμος δεν ξεκίνησε επειδή το ήθελε – ή δεν το ήθελε – κάποιος λαός. Τους πολέμους τους ξεκινάνε οι ηγεσίες, και κανείς δεν θα σας ρωτήσει. Απλά θα πουν ότι δεχόμαστε επίθεση και αυτό αρκεί για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε πόλεμος. Όσο για το να είναι η Ελλάδα προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Τούρκους, αυτό δεν γίνεται. Διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε κατά το ένα τρίτο για κάτι τέτοιο. Και δεν προβλέπεται να την αποκτήσει, εκτός κι αν πιστεύετε ότι θα έρθει οικονομική ανάπτυξη την ώρα που όλος ο κόσμος αρχίζει να παραπαίει. Το μόνο θετικό… Read more »

space_invaders

Να αντιστρέψω το ερώτημά σου;
Είναι έτοιμη η Τουρκία για ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας;

Leo13131313

Η Τουρκία δεν χρειάζεται ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Το αέριο νότια της Κύπρου χρειάζεται σε πρώτη φάση. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι θα γίνει πόλεμος για να κατακτήσουν οι Τούρκοι την Κομοτηνή.

sotbak

δεν μπορεί κανείς λογικός & νουνεχής να διαφωνήσει με το κείμενο. Το ζήτημα είναι όμως ότι, ακριβώς για να μην υπάρξει νέο 1897, πρέπει συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ να προχωρήσουν με συγκεκριμένα/απτά αποτελέσματα. Φοβάμαι ότι ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε βέβαια και από τις προηγούμενες υπάρχει σαφής αντίληψη των υστερήσεων και των ενεργειών που πρέπει άμεσα να γίνουν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό διαπιστώνω. Πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα (όλοι γνωρίζουμε ποια είναι) ΑΜΕΣΑ.

simos

Τα πραγματα ειναι απλα:η εξοπλιζομαστε η χανομαστε..θα πρεπει να καταλαβουμε οτι δυστηχως δεν μπορουμε να αποφυγουμε το-σημαντικο-κοστος των εξοπλισμων..δεν μπορουμε να εχουμε και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο..πριν λιγο καιρο ο κ Πετσας ειχε πει οτι συνειδητα θυσιασαμε ενα κομματι της ευημεριας μας χαρην της δημοσιας υγειας..ετσι λοιπον πρεπει να θυσιασουμε ενα ακομη κομματι της “ευημεριας”μας προς χαρην των Ενοπλων Δυναμεων..αν οι διαπραγματευσεις,οι πολιτικες πιεσεις και παρεμβασεις αποτυχουν τοτε ο μονος που μπορει να σωσει τη χωρα ειναι οι Ενοπλες Δυναμεις..καλες και χρησιμες οι συμμαχιες ομως απο μονες τους δεν φτανουν..βλεπουμε τι γινεται στην Κυπρο..και σαφως οι ακραιες… Read more »

x-m

Παρόλο το σεβασμό που σας έχω (κυριολεκτώ), διαφωνώ κάθετα με το άρθρο γιατί ουσιαστικά λέει: “Δεν είστε πρωθυπουργοί, υπουργοί, ΑΓΕΕΘΑ, αρχηγοί ΕΥΠ. ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ. Μόνο αυτοί γνωρίζουν, και όποιος κάνει κριτική ευνοεί απολυταρχικές λύσεις και ταυτόχρονα ωθεί τη χώρα σε περιπέτειες”. Και τι έγινε που έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις; Αυτές δεν μας έριξαν στα βράχια των μνημονίων; 😡 Δεν είμαστε ούτε υπουργοί οικονομικών, αλλά και αυτοί δεν αποδείχθηκαν αλάνθαστοι, κάθε άλλο !!!! Στην κουβέντα δεν υπάρχει χώρος για χούντες, τελεία και παύλα. Όμως είναι δεδομένο ότι οι πολιτικοί μας δεν διακρίνονται ούτε για την αποτελεσματικότητα τους ,ούτε για… Read more »

Antonis_Loukas

Φάσκετε και αντιφάσκετε… Γράφετε ‘Καθώς στην Ελλάδα ζούμε, που όλα τα θαύματα κρατούν 3 μέρες, το θέμα ξεφούσκωσε γιατί πολύ απλά κανείς Τούρκος δεν μπήκε σε ελληνικό έδαφος. Αν είχε μπει, τότε θα είχαμε πόλεμο. Όχι γιατί έτσι το θέλει η Κυβέρνηση, αλλά γιατί έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα.’. Με βάση το παραπάνω, η κυβέρνηση των Ιμίων(δεν ονοματίζω γιατί θα ερεθιστούν διάφοροι), ενήργησε ενάντια στο Σύνταγμα, με τον ‘μη πόλεμο'(ή αλλιώς, ‘ευχαριστούμε τους Αμερικανούς’).. Γιατί και Τούρκοι πάτησαν σε ελληνικό έδαφος και εν τέλει οδηγηθήκαμε σε έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής μας κυριαρχίας… Τόσο απλά! Στο θέμα της Μακεδονίας(και της …Μαϊμουδονίας), η… Read more »

Mavi70

 Antonis_Loukas Την καλημέρα μου αγαπητέ μου και καλή δύναμη. Δεν θα σχολιάσω την δημοσίευση σας όλη όχι γιατί απαραίτητα συμφωνώ ή διαφωνώ(έχω σχηματίσει άποψη για τα γεγονότα στα όποια αναφερθήκατε και με το να καταθέσω την άποψη μου δεν θα είχε καμία σημασία και δεν θα βοηθούσε τον διάλογο) Μου έκανε εντύπωση το τελευταίο σκέλος που γράψατε και αφορά την Δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι τέλειο σύστημα αγαπητέ μου όπως και κανένα θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα. Είναι το καλύτερο όμως και ναι είναι η απόλυτη μαγεία,το μπλε χάπι όπως προείπατε ! Και για αυτό θα μπορούσα να σας… Read more »

Antonis_Loukas

Το ανέφερα κι εγώ ως Αντί-Δημοκρατία(RE-PUBLIC). Χωρίς να επεκταθώ ιδιαίτερα, ακόμη και η αρχική ‘ιδέα’ της Δημοκρατίας(με αναλογικά, λίγους αλλά μορφωμένους πολίτες σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό) , αφορούσε σε περιπτώσεις max σημερινών Δήμων. Είναι ανεφάρμοστη σε μεγάλους και ανομοιογενείς πληθυσμούς(βλέπε σημερινές χώρες). Είναι ανεφάρμοστη, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συν το χρόνο, μεγάλες συντεχνιακές/πολιτικές/κοινωνικές ομάδες/trust, όπου αρχίζει το αλισβερίσι με την εξουσία/κράτος και τίθεται σε προτεραιότητα το ατομικό/συντεχνιακό συμφέρον, έναντι του γενικού. Διαφωνώ ότι η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Θα μπορούσε να είναι σε ένα πληθυσμό γενικά πολύ υψηλού επιπέδου(από άποψη παιδείας και μόρφωσης με μεγάλο ενδιαφέρον για… Read more »

Mavi70

θα έλεγα απλά ότι χρειάζεται χρονική εκπαίδευση. Η παιδεία σε γενικό ορισμό μπορεί εύκολα να αποκτηθεί ξεχωριστά από την μόρφωση! Μπορεί να αποκτηθεί από την οικογένεια αρχικά και στην συνέχεια με την συμμετοχή στα κοινά. Είναι πάντως μεγάλη κουβέντα.

Antonis_Loukas

Ποια παιδεία όμως και από ποιους θα δοθεί; Από την οικογένεια που παρακολουθεί αποχαυνωμένη τουρκοσήριαλ και παλεύει να ζήσει με 3 κ 60, έχοντας το νου της στο πως θα βησματωθεί καλύτερα, γιατί ‘έτσι την έμαθαν’; Από το κράτος; Οι κατευθυντήριες γραμμές των περισσότερων κυβερνήσεων, έχουν μάλλον διεθνιστική οπτική και μια διαρκή απο-ελληνοποίηση των πάντων με διαρκές στρογγύλεμα της Ιστορίας. Οι θεσμοί που άλλοτε αποτελούσαν τη κόλλα της κοινωνίας(το… γνωστό τρίπτυχο…), βάλλονται από παντού και όλους, έχοντας χαρακτηρισθεί ως γεννήματα οπισθοδρομικών αντιλήψεων και περασμένων εποχών. Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί, έχουν μια πολύ μεγάλη μερίδα τους(δεν θα πω πλειοψηφία γιατί μάλλον φοβάμαι… Read more »

npo

Η δημοκρατία (Αθηναϊκού τύπου) ούτε στην αρχαία Αθήνα μπόρεσε να εφαρμοστεί, αφού τους πήγε μεν ψηλά αλλά αμέσως μετα τους κατέστρεψε. Το Σπαρτιατικό πολίτευμα – μια μορφή δημοκρατίας των ολίγων – επίσης κατέστρεψε την Σπάρτη σε μερικές μόνο γενιές απ την ακμή της, διότι δημιουργούσε αποκλεισμούς και συνεχείς τριβές. Η Ρωμαϊκή ρεπούμπλικα απο την άλλη είχε αρκετά αντίβαρα και συνεπώς εξανάγκαζε σε συνέργειες, είτε σε ομάδες εντός πόλης είτε με άλλες πόλεις. Όχι οτι δεν είχε ελαττώματα, ο Πολύβιος τα έχει αναλύσει ωραία όλα αυτά στις “Ιστορίες” του. Αλλά η σημερινή δημοκρατία δυτικού τύπου αυτό έχει ως βάση. Ούτε τέλειο… Read more »

papa309

Αγαπητέ μου φίλε, από την ανάγνωση (ελαχίστων ομολογώ) σχολίων σου στην παρούσα ιστοσελίδα, διαπιστώνω ότι έχουμε ένα πολύ κοινό τρόπο αντιλήψεως. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εφόσον είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώμες και σκέψεις και εκτός ιστοσελίδας. [email protected] είναι το e-mail μου.

npo

Αυτά που λες για τις Πρέσπες χρήζουν αντιλόγου φίλε μου. 1ον είναι ηττοπαθή 2ον είναι παράλογα. Λες πχ οτι λόγω της συμφωνίας “όταν ωριμάσουν οι συνθήκες” θα μας την πέσουν οι ΒορειοΜακεδονέζοι για να μας κόψουν κομμάτι. Οι υπόλοιποι, Αλβανία Τουρκία Βουλγαρία θα κάτσουν να κοιτάνε λες? Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται αγαπητέ. Υποχρέωσή μας είναι να μην ωριμάσουν τέτοιες συνθήκες, μα άλλες… Άλλη απορία. Αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία, κι ωριμάσουν πες οι συνθήκες, θα μας κοιτάνε και θα λένε “φτού ρε γαμώτο, δεν έχουμε πάτημα να αρπάξουμε κανα κοματάκι”? Αν μπορείς και θες να φάς κομματάκι βρίσκεις… Read more »

Antonis_Loukas

Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι η καρπαζιά έρχεται… Τώρα το από που, λίγη σημασία έχει… Στα υπόλοιπα, ΔΙΑΦΩΝΩ τόσο ριζικά, που έχοντας και τελείως διαφορετική οπτική για τα θέματα που αναφέρουμε, είναι ανούσιο να μπούμε σε συζήτηση με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα(χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης προς το πρόσωπο σου), καθώς αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και τις εξελίξεις. Για εμένα, σε κάποια πράγματα/θέματα/ζητήματα, υπάρχει σωστό/λάθος, διαπραγματεύσιμο/αδιαπραγμάτευτο. Κατσαπλιάδες σαν τους γύρω μας(μιλάω για σχεδόν όλους τους γύρω μας), δεν τους αφήνεις κανένα πάτημα, ούτε περιθώρια αμφισβητήσεων. Η Ιστορία αυτό διδάσκει… Όταν αφήνεις ‘καρκίνους’ στο αρχικό στάδιο χωρίς θεραπεία, τότε κάποια στιγμή, φτάνει το… Read more »

npo

Όχι, έχει πολύ σημασία απο πού έρχεται, μπας και προλάβεις να βάλεις κανα χέρι μπροστά.
Αν κοιτάμε αλλού θα φάμε την λεγόμενη “ουρανοκατέβατη”

Αυτά που λέω πάντως δεν τα λέω απο μεγαλοψυχία, απλά εκτιμώ τελείως διαφορετικά τα πράγματα και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

x-m

Ν’ αγιάσει το στόμα σου !

Paliouras

Με ολο το σεβασμο, δεν φοβομαστε τους γιγαντες σκοπιανους…
Τους ανθρωπιστικους βομβαρδισμους φοβομαστε για απελευθερωση της μακεδονιας απο τους ελληνες

npo

Palioura, δεν βλέπω πως η μη συμφωνία θα απέτρεπε μελλοντικούς ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς

ANDREW

Δεν συμφωνω με καποια απο αυτα που αναφερατε. Πρωτον αλλο το τι επιτασσει το συνταγμα και αλλο η αμυνα της πατριδας μας, του εθνους μας του λαου μας. Δεν χρειαζεσαι το συνταγμα για να εχει την εσωτερικη ορμη και το αισθημα που θα σε κατευθυνει να πολεμησεις για την ελευθερια της οικογενειας σου, των φιλων σου και των απογονων σου. Εαν αρκουσε το συνταγμα δεν θα ειχαμε την διχως μαχη ηττα των Ιμιων, ουτε θα μας εκαναν υπερπτησεις καθε μερα στο Αιγαιο. Αρα, το συνταγμα δεν μπορει να τεθει σαν a priori και επαρκη αρχη. Δεν ειναι καλα καλα αναγκαια… Read more »

STRATOS

Πολύ σωστή η ΠΤΗΣΗ και όλοι οι προλαλήσαντες σχολιαστές. Είναι βέβαια γεγονός ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε μόνο επί Δικτατορίας 1909 (Στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί, προπαρασκευή Ε.Σ και Ε.Β.Ν – εσπευσμένη αγορά θωρακισμένου καταδρομικού Γ.Αβέρωφ – νικηφόρα έκβαση Βαλκανικών πολέμων 1912-1913) και 1936-1941 (εποποιία Ι.Μεταξά, κινητοποίηση , άριστη οργάνωση και εξοπλισμός για τον μεγαλύτερο στρατό στην Ελληνική ιστορία, 400.000+ άνδρες, επιτυχής αντιμετώπιση για 7 μήνες συνδυασμένης εξωτερικής επίθεσης από 4 κράτη (συμπεριλαμβανομένων 2 αυτοκρατοριών της εποχής) που δημιούργησε το λεγόμενο «Ελληνικό θαύμα» στον ελεύθερο κόσμο!!) αλλά κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μιλάμε για ειδικές συνθήκες! Επί “δημοκρατίας” φυσικά η κατάσταση που… Read more »

kakaouskia

Καλημέρα Μια διευκρίνση για το “« όταν οπαδοί της μίας από τις 2 μεγαλύτερες (Ελληνο)κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες σηκώνουν πανό « η Κύπρος είναι τουρκική»!! και «Γ@@ω την Ελλάδα σας».” Επειδή έτυχε να είμαι στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ένας ηλίθιος σήκωσε σημαία της Τουρκίας μέσα στην κερκίδα των οοργανωμένων και τον πλάκωσαν οι υπόλοιποι οπαδοί αμέσως. Διότι άλλο η αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών και άλλο η ηλιθιότητα. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύπλοκη στο θέμα Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενεά του 1974 είναι ακόμη εν ζωή. Και για αρκετούς από αυτούς, η Ελλάδα ορθά ή λάθος ευθύνεται για το θάνατο των δικών… Read more »

STRATOS

Ναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που αναφέρεις. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην Κύπρο, έχω ζήσει και εγώ στην Κύπρο και είχα μιλήσει χρόνια μετά με Κύπριους φοιτητές στην Αγγλία. Υπήρχαν αυτοί που μόλις μάθαιναν ότι είσαι Έλληνας, ερχόντουσαν και σε αγκαλιάζανε και δακρύζανε! και υπήρχε και το άλλο είδος, που πήγαινες να τους μιλήσεις και να τους συστηθείς μιλώντας Ελληνικά και σου απαντούσαν στα Αγγλικά!!! Το ζήτημα είναι ότι ο επικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959 η τελευταία αναλαμπή του Ελληνικού έθνους) έγινε για την ΕΝΩΣΗ και όχι για το προτεκτοράτο κουβανικού τύπου του μακαρίου. Ο μακάριος είναι απόλυτα υπεύθυνος… Read more »

x-m

Σε ποιό άρθρο του επιτάσσει το Σύνταγμα ότι αν μπει τούρκος (ή οποιοσδήποτε άλλος) σε ελληνικό έδαφος θα έχουμε πόλεμο;
Και σε ποιό άρθρο ακριβώς εξαιρεί την θάλασσα και τον αέρα;
Το Σύνταγμα μιλάει για Επικράτεια η οποία αν δεν κάνω λάθος τα περιλαμβάνει ΟΛΑ.

SAAB

Την χρονική ροή των πραγμάτων την έχουμε ζήσει όλοι. Ο τρόμος της κάθε κυβέρνησης για την απλή αναλογική είναι δεδομένος. Δεν τα παίρνει όλα με μια απλή πλειοψηφία. Γι’ αυτό, ότι σοβαρή αντίδραση υπάρχει τους κάνει και “τρέχουν”. Μετά τα γεγονότα με τα ΜΑΤ στην Μυτιλήνη, η νέα κυβέρνηση κατάλαβε ότι η περίοδος χάριτος έληξε άδοξα. Έπρεπε να ρεφάρουν και τους δόθηκε η ευκαιρία με το μεταναστευτικό. Μετά ήρθε το “Λιβυκό”. Μόνο πολιτικές ενέργειες και τίποτα άλλο. Λες και αυτός ο τόπος ζει και αναπνέει μόνον από αυτούς. Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα για να του πουν τί; Με τα… Read more »

dokimos

Κύριοι της αγαπητής μας Π&Δ τα άρθρα σας σε πολους από εμάς είναι και ψυχοθεραπεία μας φυτιλιαζεται εκτονωνομαστε και ηρεμουμε. Με τις Πρεσπες κακήν κακός έγινε τι εγινε δεν είναι ζωτικός κίνδυνος για την χώρα, τα γάβγισματα ακούγονται από την ανατολή. Πρεπει πραγματι όλες οι δημοφιλές ιστοσελίδες να διοργανώσετε πορείες για την συσπείρωση του λαού (και την προετοιμασία του ψυχολογικά ) στο τσουναμι που έρχεται, ετσι θα περάσει και το μήνυμα στους απεναντι ότι ο λαός είναι έτοιμος, οι ογκώδης πορείες άλλωστε για της Πρέσπες το απέδειξαν .Όσο για την Χάγη δεν μου φαίνεται καλή ιδέα απλούστατα διότι διεκδικη μόνο… Read more »

DP80

Εγώ θεωρώ ότι η κίνηση στην βόρεια Μακεδονία που πλέον άλλαξε ονομασία από σκέτο Μακεδονία, και η επαναθέρμανση των σχέσεων με την περιοχή συμβάλει στην μακροπρόθεσμη επέκταση των πολιτιστικών συνόρων του Ελληνισμού. Το ίδιο και η προσπάθεια προσέγγισης της αλβανικής πλευράς και της κοινής επέκτασης της ΑΟΖ που δυναμιτίστηκε από τον θάνατο του Κατσίφα προς όφελος της Ιταλίας που ψαρεύει γαρίδα στην περιοχή. Τώρα φωνές που ακούγονται κυρίως έχουν να κάνουν με τους “μετανάστες” που τους διαφημίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ σαν πλουραλισμό της Ελληνικότητας, ενώ στην πραγματικότητα και πολιτιστική ασυμβατότητα υπάρχει μεταξύ των γηγενών και αυτών, και οι περισσότεροι είναι… Read more »

Terafox

Πολύ σωστή τοποθέτηση σε όλα τα θέματα, τα ίδια πιστεύω και εγώ.

Mikros-hroas

Μια κουτή ερώτηση αγαπητή Πτήση σας έστειλα ένα κείμενο πως με 150 εκατομμύρια ευρώ θα άλλαζε ο στρατός μας. Το έστειλα για να σας εξηγήσω πως με 5 εκατομμύρια κάθε έτος για 30 χρόνια θα τα είχαμε όλα. Σας το έστειλα για να δείτε το συνεχές ψέμα που μας λένε πως δεν έχουμε χρήματα. Που δεν έχουμε οπτικά σκοπευτικά στα όπλα μας, να μου πει κάποιος πως γίνετε με 50 εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζουν 500.000 οπτικά σκοπευτικά να μην έχουμε να τα δώσουμε; Θα μπορούσαμε να τα είχαμε όλα με σωστό προγραμματισμό αλλά αυτό δεν το θέλει καμία κυβέρνηση. ΥΣ… Read more »

Diogenis

Ενδιαφέρον άρθρο , μερικές ερωτησεις , λέτε κάποιοι στην Ελλάδα , μήπως αυτοί οι κάποιοι είναι τυφλά πιστοί στην συμμαχία και ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι άλλοι θιασώτες του ομόθρησκου ξανθού γένους;Τώρα σχετικά με το 1897 Ο πόλεμος του 1897 βρήκε την Ελλάδα χωρίς την αναγκαία προπαρασκευή. Ο στρατός δε διέθετε τις απαραίτητες Υπηρεσίες για τη συντή­ρησή του, ούτε τον απαιτούμενο αριθμό στελεχών και τον αναγκαίο οπλισμό. Η εκπαίδευσή του ήταν πολύ καθυστερημένη. Ασκήσεις πεδίου μάχης σπάνια είχαν εκτελεστεί. Ασκήσεις μάχης με τη συμμετοχή όλων των Ό­πλων (Πεζικό – Ιππικό – Πυροβολικό – Μηχανικό) ουδέποτε είχαν γίνει. Το ηθικό του… Read more »

npo

Στα σχόλια βλέπω ήδη κάποια δείγματα ντεφετισμού. Εδώ. Φαντάζομαι τι θα συνέβαινε σε μη αμυντικό ιστόχωρο… (Α) Να θυμίσω πως κλασσική περίπτωση ντεφετισμού βρίσκουμε στην Γαλλική κοινωνία πρό Β’ΠΠ. Ο ντεφετισμός εκείνος οφειλόταν εν μέρη στις μνήμες του Α΄ΠΠ, κυρίως όμως σε ψυχολογικές επιχειρήσεις των Γερμανών και στην θλιβερή γραμμή του PCF. Αποτέλεσμα. Η Γαλλία στον Β’ΠΠ ξαπλώθηκε κάτω με το πρώτο χτύπημα. Και είναι τυχεροί οι Γάλλοι που οι Γερμανοί δεν τους θεωρούσαν κάτι σαν τους εβραίους ή τους σλάβους. Οι Τούρκοι εφαρμόζουν ακριβώς αυτό στοχεύοντας την Ελληνική κοινή γνώμη. Αυτής το μυαλό θέλουν να σπάσουν. (Β) Αν αφεθούμε… Read more »

antonios

Ο αρθρογραφος πρεπει να ειναι μικρος σε ηλικια. Γραφει ” Το “Βυθίσατε το Χόρα”, η στήριξη Παπανδρέου από τη ΝΔ το 1987, η συμφωνία των Κομμάτων μετά τα Ίμια για την έναρξη των ΕΜΠΑΕ, δείχνει ότι κάτι γίνεται στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Λάθος – “ξελάθος”, κάτι γίνεται.” 1ον Το “Βυθισατε το Χορα το ειπε ο Παπανδρεου επι πρωθυπουργιας Κ.Καραμανλη . 2ον Το ’87 ομως η αξιωματικη αντιπολιτευση ηταν εναντιον της “επιθετικης” στασης του τοτε Πρωθυπουργου Α.Παπανδρεου ζητωντας “διαλογο” , με την Τουρκια. Για του λογου το αληθες 2 βιντεο! https://www.youtube.com/watch?v=6_0YSNG-9P8 Προσεξτε το σημειο που λεει για μη παραγωγικη σταση της… Read more »

Thanos74

Οι τουρκοι δοκιμαζουν μονιμος τα αντανακλαστικα μας και οταν δουν οτι σοβαρολογουμε κανουν την παπια. Θυμιζω την προσπαθεια πριν κανα χρονο του ερευνιτικου συνοδεια 2 φρεγατων αν δεν κανω λαθος κοντα στην Ροδο. Οταν η δικη μας φρεγατα εκανε σαφες οτι δεν παιζει τα μαζεψαν και εγιναν καπνος, Ειμαι σιγουρος οτι βασιζονται στο οτι δεν θελουμε πολεμο και κανουν ψευτομαγκιες. Αν πιστευαν οτι θα κερδιζαν να ειστε σιγουροι οτι θα το ειχαν δει κανει το ντου αλλα φοβουντε οτι μαλλον ειναι σκουρα τα πραγματα. Ισως στις απειλες πολεμου ενα μηνυμα του στυλ δοκιμαστε εδω ειμαστε εμεις και τα λεμε θα… Read more »

NikolakiEfentis

Οι συνφορουμίτες έχουν σχολιάσει πολύ καλά το σχετικό άρθρο. Το άρθρο παραθέτει γενικές αρχές που οι περισσότεροι εδώ νομίζω πως τις συμμεριζόμαστε. Όμως αγαπητή Π&Δ, διαφωνώ με το ζήτημα περί προδοσίας. ΟΚ, ο νεοέλληνας κατηγορεί και υπερβάλλει με βλακώδη τρόπο. Το πρόβλημα μας όμως είναι το «προδότης» ή οι ΝΕΚΡΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ(!!!); ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ «ΑΦΘΟΝΟ» ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΛΑΦΡΟΤΥΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ παρέχουν οι ψύχραιμοι νεοέλληνες πολιτικοί μας!!! Δυστυχώς, οι Κυβερνήσεις τις συμμερίζονται τις αρχές που αναφέρετε. Δυστυχώς, το γενικό πνεύμα να δεχτούμε αξιωματικά ότι πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό και να εφαρμόζουμε δογματικά τον κατευνασμό. Η… Read more »

npo

Μα γιατί νομίζεις οτι οι Τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην Ελληνική κοινή γνώμη? Την ελίτ μας μαζί και με λίγο Αμερικανικό σπρώξιμο την έχουν στο τσεπάκι. Αυτό που οι ελίτ μας τυφλωμένες απο την ιδεοληψία περι “Ευρωπαϊκής ιδέας” ΔΕΝ μπορούν να δουν είναι πως οι Τούρκοι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να σταματήσουν σε μια “συνολική διευθέτηση” δλδ με συνολικές παραχωρήσεις απο μέρους μας. Όπως δεν σταμάτησαν όταν έφαγαν τον μικρασιατικό Ελληνισμό, τους Ρωμιούς της Πόλης, τους κατοίκους της Ίμβρου και της Τενέδου, και όταν κατάπιαν την βόρεια Κύπρο. Το πολύ πολύ να κάνουν ένα διάλειμμα για μερικά χρόνια και μετά θα συνεχίσουν… Read more »

Mavi70

+ από εμένα. Η τελευταία συνολική διευθέτηση που είχαμε με τους Τούρκους ήταν η συνθήκη της Λωζάνης!! Δεν έχουμε κλείσει 100 χρόνια από τότε και ζητούν πάλι διευθέτηση. Και το μισό Αιγαίο να τους δώσεις σε μερικά χρόνια θα θέλουν και το άλλο μισό!!! Ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι κάναμε επανάσταση και απαλλαχτήκαμε από δαύτους!!! Υ.γ Φήμες λένε ότι για να συνηθίσουν την ιδέα ότι δεν καταφέρνουν να μας κάνουν καλά, στις σχολές οδηγών στην Τουρκία η πρώτη ταχύτητα που μαθαίνουν να βάζουν είναι η όπισθεν και το πρώτο μάθημα αφορά την οπισθογωνία!!! Από αυτά τα μαθήματα ο… Read more »

Mikros-hroas

Θυμάμαι το τι κάζο έπαθα όταν έκανα την πρόταση στην τότε κυβέρνηση και μετά πήγα στην τότε ΕΒΟ. Όταν πρότεινα το 1990 να κατασκευάσουμε 1500 κιλιβάντες πυροβόλου που να δέχονται τα τότε αποσυρόμενα πυροβόλα των αρμάτων των 90 χιλιοστών, αλλά και τα νεότερα των 105 χιλιοστών όταν θα γινόταν διαθέσιμα. Από τα αποσυρόμενα άρματα Μ47 και Μ48. Με τα 1500 ΑΤ πυροβόλα το θέμα Έβρος είχε λήξει θα είχαμε ένα πυροβόλο ανά 100 μέτρα που στην πράξη είναι περισσότερα. Θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε επιθετικά, με επίθεση διάσπαση του μετώπου,τοποθέτηση των ΑΤ πυροβόλων που θα κατέστρεφαν τα άρματα και της… Read more »

evaggelos

με το συναισθημα παντως καναμε την επανασταση το 21 αν ακλουθουσαμε τους φιλους μετερνιχ ακομα οθωμανικη αυτ. θα ημασταν. Εαν η χωρα δεχεται εισβολη οφειλει να απαντηση αναλογα προφανως το ορουτς δεν το βυθιζεις αλλα αν εχει φρεγατες τοτε ναι,το ιδιο ισχυει κ για τα αεροπλανακια που κανουν βολτες στο αιγαιο ακομα κ στα αναγνωρισμενα συνορα,ολα τα αλλα ειναι διπλωματιες της ηττας. Λετε κ ορθως οτι σε συρραξη δεν θα εχουμε συμμαχους τοτε γιατι ειμαστε στο νατο? ποιο το νοημα? η αμερικη? τι ακριβως περιμενουμε δηλαδη? – το 67-74 απο τους συμμαχους δεν εγινε? ο διαμελισμος της κυπρου απο τους… Read more »

chriss8

Παρόλο που στην ιστορία μας αυτό μάθαμε, δηλ περί συναισθήματος, η ελληνική επανάσταση ήταν μια ορθολογικά σχεδιασμένη κίνηση!
Ρίσκο μεγάλο, αλλά δεν υπήρχε ούτε καλύτερη στιγμή ούτε καλύτερη εκτέλεση από αυτά που έγιναν! Όσο για την προετοιμασία! Επικό το έργο της φιλικής εταιρίας!

evaggelos

μα φυσικα αν δεν ηταν οι φιλικοι τιποτα δε θα γινοταν απλα πιστευω οτι το συναισθημα επαιξε επικουρικο ρολο.

efialtis1971

Αγαπητη Πτηση μια ταπεινη ερωτηση: Αφου Τουρκοι Στρατιωτες ηταν σε Τουρκικο Εδαφος , τοτε γιατι καναμε εμεις 2 διαβηματα? μηπως ηταν σε ελληνικο εδαφος? (λεω εγω)

Babis

Έχω μπει πολλές στον πειρασμό να φτιάξω λογαριασμό, αλλά το αποφάσισα τελικά για να πω πόσο συμφωνώ με αυτό το άρθρο. Λοιπόν παιδιά, αν δείτε την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, όλες οι εθνικές καταστροφές συνέβησαν όταν την εξουσία είχαν οι υποτιθέμενοι πιο μαξιμαλιστές πατριώτες. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την εξωτερική πολιτική με τον τσαμπουκά μαχαλόμαγκα. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, όπως άλλωστε και η ελληνική κοινωνία, έχει γνωστές και σαφείς ανεπάρκειες και ελαττώματα, αλλά δεν αποτελείται ούτε από προδότες, ούτε από πουλημένους, όπως οι ακραίοι εκ δεξιών και εξ αριστερών προσπαθούν να μας πείσουν, μόνο και μόνο για το δικό… Read more »

nick74

χωρις πολιτικες παρωπιδε. Χωρις ανουσιο φανατισμο ,ολοι να λενε την γνωμη τους ,χωρις βομωλοχιες,και χωρις αποκλεισμους..Και να αποδομουν οποιαδηποτε κυβερνηση θεωρουν οτι κανει λαθοι.Αυτο ειναι δημοκρατια .Οσο μπορουμε να περιοριστουμε ανα τετραετια εκλογικης διαδικασιας.Κανενας αποκλεισμος αγαπητη μου ΠΤΗΣΗ.Το αρθρο κατα 80% ειναι θεσμικο!!!Ολοι ξερουμε στο site οτι τελουμε υπο αιφνιδιαστικη επιθεση τα τελευτσια 30 χρονια.Κανεις δεν θελει πολεμο.Ας ελπισουμε να μην παμε σαν τους Γαλλους το 40.Με πουρκουαδες και αθλια τακτικη κσι στρατηγικη.

dimitrov

Για αρχή να πω πως το άρθρο είναι σωστό κατά την γνώμη μου …. και θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δλδ είναι τόσο όσο πρέπει. Τώρα όσοι θερμοκέφαλοι θέλετε πόλεμο … με το καλό …. πηγαίνετε. Δεν ξέρω τι ηλικία έχετε αλλά εγώ είμαι 46 με λευκό απολυτήριο. Και να πάω εθελοντικά θα μου πουν στην στρατολογία: ” Σας ευχαριστούμε, αν χρειαστεί θα σας φωνάξουμε όταν σας χρειαστούμε ….”. Οπότε να σας παριστάνω τον Ράμπο του πληκτρολογίου προκειμένου να πάτε να σκοτωθείτε δεν μου πάει η καρδιά. Από την άλλη είμαι βέβαιος πως πολλοί Ράμπο(και όχι μόνο) θα… Read more »

Mikros-hroas

Φίλε μου είμαι 58 ετών και έτοιμος για πόλεμο! ‘Αμα θες να πας και γίνει πόλεμος θα υπάρχουν τόσα κενά που θα σε χρειαστούν. ΥΣ αξιωματικός μου έχει πει έλα εσύ ντυμένος με όλα όσα χρειάζονται στον Έβρο και θα σε βολέψουμε κάπου! Με τόσες ελείψεις που θα έχουμε σε στρατιώτες σε ένα χαράκωμα θα μας είσαι πολύτιμος. ΥΣ2 όλοι μπορούμε να πάμε να πολεμήσουμε αρκεί να ξέρουμε γιατί πάμε. Θα μπορούσα να σας πω τι θα έχετε μαζί σας εξάρτηση πολυβολητή ή πολλές θήκες για διπλό ρόλο βοηθός πολυβολητή ή βοηθός οπλοπολυβολητή και χειριστής βομβιδοβόλου να δείτε για πότε… Read more »

dimitrov

Οκ το έπιασα το νόημα …. θα έρθω με το δικό μου όπλο. Για σιγουριά. Ελπίζω τουλάχιστον να δίνουν πυρομαχικά 7,62χ39 …. μη κουβαλάω κι από δαύτα.

gdmast

Καλά, ας κάνουν πρώτα οι κυβερνήσεις να δουλεύουν οι μηχανές των φρεγατών, που μια γύρισε πίσω άρον άρον και μετά συζητάμε για το τι κάνουν ή δεν θα κάνουν.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

21
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $

Related News

COVID-19: Η Ολλανδία δωρίζει κινητό νοσοκομείο στην Ελλάδα

Καθ' οδόν προς την Ελλάδα βρίσκεται κινητή μονάδα νοσοκομείου που η Ολλανδία δωρίζει στην χώρα μας.Σύμφωνα με σχετικό tweet στον επίσημο λογαριασμό της Πρεσβείας...

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Ντεμίρ: Επιτυχημένη βολή 200 χλμ. του εγχώριου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA

Όπως ανακοίνωσε και στο λογαριασμό του στο twitter ο Ismail Demir, πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Κατασκευαστών Αμυντικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (SSB), o εγχώριας ανάπτυξης...

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και όχι!

Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...
- Advertisement -