40.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Τι είπε ο Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης, στη συνέντευξη του για τη φρεγάτα HF2: σημαντικές λεπτομέρειες…

- Advertisement -

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπεύθυνος Ύλης του ptisidiastima.com Χρήστος Κτενάς πήρε μια live συνέντευξη από τον Δρ. Γρηγόρη Κουτσογιάννη, διευθυντή της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, με ερωτήσεις για την φρεγάτα HF2, τις οποίες όμως είχαν κάνει οι ίδιοι οι αναγνώστες μας. Η διαδικασία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, και είναι προς τιμήν του Δρ. Κουτσογιάννη και της Lockheed Martin, πως παρά την αρνητική δημοσιότητα που έχει το πλοίο που προσφέρεται στο ΠΝ, δέχθηκαν να υποβληθούν στη “βάσανο” μιας ζωντανής συνέντευξης (χωρίς κανένα μοντάζ ή προετοιμασία). Ο Χρήστος Κτενάς είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα “χαριστεί”, και νομίζουμε πως πλέον έχουμε όλες τις απαντήσεις που θέλουμε για το πλοίο, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα των δυνατοτήτων ή των ελλείψεών του.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη για τη HF2, με τον Δρ. Γρηγόριο Κουτσογιάννη, διευθυντή Ανάπτυξης Lockheed Martin RMS για την Ελλάδα

Για όσους θέλουν να ξαναδούν τη συνέντευξη, υπάρχει φυσικά στο Facebook, αναρτημένη εδώ και καιρό. Χαιρόμαστε επίσης πως την πρωτοπορία της ΠΤΗΣΗΣ, ακολουθούν, έστω και καθυστερημένα, κι άλλα μέσα.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε, πως η Lockheed Martin, μαζί με την Damen (και την απορριφθείσα Navantia) έχουν δώσει εκτενή πληροφόρηση για τις προτάσεις τους, και συνεπώς μπορούμε να κρίνουμε. Πρέπει να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη, κάποια σημεία που ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μάλλον πέρασαν χωρίς να σημειωθούν, καθώς όσοι σχολίασαν, έμειναν μάλλον στα αρνητικά. Εμείς λοιπόν, ακούγοντας εκ νέου τη συνέντευξη, αλλά κάνοντας και μερικές περαιτέρω διευκρινιστικές ερωτήσεις, σημειώσαμε τα εξής:

Φρεγάτα HF2: Έχει ελπίδες, κι αν ναι, πως θα μπορούσαμε να τις δούμε στο ΠΝ;

 1. Το πλοίο μπορεί να πάρει περισσότερα κελιά…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

147 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
147 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MareNostrum

Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε αναφέρει πάρα πολλοί εδώ στα σχόλια.
Ότι δηλαδή η LCS, δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο βελτίωσης.

Η μονάδα που μας προτείνεται προσφέρει το maximum των δυνατοτήτων του πλοίου, με μηδενική δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον.
Αυτό δεν θα ήταν τόσο σημαντικό, αν αυτή η διαμόρφωση ήταν ένα σκαλί παραπάνω από όλες τις υπόλοιπες βασικές διαμορφώσεις των ανταγωνιστών.
Το πρόβλημα προκύπτει, διότι οι LCS Flight III, είναι ένα σκαλί ΚΑΤΩ από όλες τις άλλες προτάσεις που μας έχουν γίνει!

Δηλαδή, το βέλτιστο της Αμερικανικής πρότασης είναι πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες που προσφέρονται από όλες τις άλλες σχεδιάσεις!

Κακά τα ψέματα… Η LM έχει κάνει πολύ κακή δουλειά με αυτό το σκαρί… σκεφτείτε μόνο ότι η Damen στα ίδια μέτρα και τονάζ, μπορεί να σου δώσει μέχρι δυνατότητες αεράμυνας περιοχής!

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το πλοίο αυτό θα είναι το ΠΡΩΤΟ… που θα κοπεί από το ΠΝ
Οι διεργασίες που θα γίνουν απο πίσω όμως, (ξέρετε…αυτές που το έβαλαν στη shortlist αντί να το κόψουν από τον 1ο γύρω)… αυτές ναι, με ανησυχούν

ΥΓ
Παρακαλώ, αν είναι δυνατόν να μην αναφερόμαστε στη LCS ως φρεγάτα… γιατί πολύ απλά, ΔΕΝ είναι!

ΥΓ2
Η απόφαση, είναι πλέον σίγουρο πώς πάει για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο;

Elrond

Η LM κάνει προσπάθειες για να βελτιώσει το πλοίο της, αλλά αυτές δεν επαρκούν. Παραμένει προβληματικό σε πέντε βασικούς τομείς: 1) έχει χαμηλή ταχύτητα πλεύσης με ντίζελ (10 κόμβους) και περιορισμένη γενικά αυτονομία, 2) παραμένει η απουσία του σόναρ τρόπιδας που όσο και να υποστηρίζουν κάποιοι πως δεν χρειάζεται, η διεθνής τάση είναι υπέρ της τοποθέτησής του, ακόμη και σε κορβέτες μικρού εκτοπίσματος (1.000-2.000 τόνων), 3) το ραντάρ TRS-4D δεν μπορεί να κατευθύνει μέσω link πολλαπλά βλήματα ESSM και γι’ αυτό προέκυψε αίφνης η λύση -ανάγκης εν προκειμένω- του CAMM, 4) το πλοίο δεν μπορεί να φέρει ραντάρ σταθερών κεραιών διάταξης φάσης, αλλά ούτε και δεύτερο Mk41 (εξ ου και η «λύση» των τριών SCL), 5) το πλοίο δεν έχει άλλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, γεγονός που είναι μη αποδεκτό για μονάδες που θα παραμείνουν σε υπηρεσία για 40+ χρόνια με το ΠΝ. Επιπλέον, κατέπεσε και το αφήγημα της επένδυσης της αμερικανικής DFC στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά ούτε και στην Ελευσίνα έως τώρα, ενώ πλέον γίνονται ασαφείς αναφορές «περί υποστηρίξεως των πλοίων από τα ελληνικά ναυπηγεία». Ακόμη και σε συνδυασμό με τυχόν αποδέσμευση Ticonderoga, το HF2 δεν παρέχει κανένα σημαντικό πλεονέκτημα στο ΠΝ εν όψει της κλιμακούμενης τουρκικής απειλής, αλλά υπολείπεται δυνατοτήτων ακόμη και σε σύγκριση με πλοία μεγέθους κορβέτας, όπως η προτεινόμενη από την Damen, Sigma 10514.

skapeti

Σωστές ερωτήσεις έγιναν όμως οι απαντήσεις αρκετές φορές δεν ήταν ικανοποιητικές.Παρόλα αυτά μπορεί να βγεί το συμπέρασμα ότι είναι μακράν η πιο αδύναμη πρόταση.

MT4

Πρόταση.. Μια σύγκριση μεταξύ των 2 πιο γνωστών προτάσεων σε όλα τα επίπεδα!

Gatekeeper

Ας δεχτούμε καλοπιστα, ότι το πλοίο κάνει τη δουλειά του, σε τι είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα? Μάλλον σε τίποτα ενώ είναι και πιο ακριβη επιλογή. Το είπε και άλλος αλλά αν δεν ήταν η LM από πίσω δεν θα το συζητούσαμε καν!

CEF

Δεν έχουμε «κλείσει» καθόλου με την HF2. Εκτός από τα SCL της LM υπάρχει και ο MK56 της Raytheon. Γιατί δεν μεταφέρουν το υπόστεγο πιο πίσω, να τοποθετήσουν 2 εκτοξευτές εκεί και να κατεβάσουν και τους NSM πλευρικά; Χρειαζόμαστε ελικοδρόμιο για Σινούκ; Στην πλώρη δε, καλά θα ήταν να βάλουμε πυροβόλο 127mm για το βεληνεκές του αλλά και για το ότι το 76mm με κατευθυνόμενα βλήματα είναι λίγο, γιατί με τους αισθητήρες, μπαταρίες, πτερύγια κλπ μένουν μόνο 2,5kg εκρηκτικής ύλης – δηλ. μόνο με άμεσο πλήγμα μπορεί να πετύχει αποτέλεσμα. Επίσης έχουμε πολλά νησιά κοντά στις Τουρκικές ακτές όπου το πλοίο δε θα μπορεί να πλησιάσει, οπότε χρειαζόμαστε και το βεληνεκές του για να μπορεί να τα υποστηρίξει. Για τον ίδιο λόγο θέλουμε και το βεληνεκές του ESSM II και όχι τον CAMM-ER. Καμία ορατή ανάπτυξη πλοίου από τη μέση και πίσω (Flight III???).

Πού είναι νέο σόναρ (ΤΒ-37Χ MFTA) που βάζουν στις LCS πλέον, αλλά και στα εκσυγχρονιζόμενα ΑΒ, Tico. Στους Αμερικανούς θα πηγαίναμε για τεχνολογία, όχι για σκαριά.

Από το MCM module δε μας ενδιαφέρει τίποτα; Το Knifefish (υποβρύχιο drone), που μπορεί να εξουδετερώνει νάρκες σε απόσταση από το πλοίο, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση απόπειρας ναυτικού αποκλεισμού ακριτικού νησιού, γιατί Ν/Θ δύσκολα θα πλησιάσουν για να ανοίξουν δρόμο για ανεφοδιασμό και ενισχύσεις (Knifefish Unmanned Undersea Vehicle – General Dynamics Mission Systems (gdmissionsystems.com)).  Βάζω και το MCM module (φωτό από το περιοδικό του USN) ώστε αν σας ερεθίσει να τον ρωτήσετε). Δεν είναι μόνο τα VLS, όπου βέβαια βάζουν +3 ανά εξάμηνο…

LCS MCM.gif
CKfurious

Πάλι γράφετε φρεγάτα HF2!!

’Aλλαξαν οι προδιαγραφές επιιβιωsiμοτιτας του πλοίου ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί φρεγάτα?
Δεν νομίζω να είπε τίποτα τέτοιο ο Dr!!

Passivesonar

Μπορεί κάποιος να μας πει δυο λόγια για το Nixie; Θελουμε hull sonar για τον εντοπισμό τορπιλων, το άρθρο λέει ότι προσφέρει τέτοια δυνατότητα. Μας καλύπτει; Μπορεί να είναι αναρτημένο συνεχόμενα; Προσφέρει συνεχόμενη προστασία (οκ τίποτα δεν είναι ανοικτό 24/7…)

GrandTurkeyShoot

Παρατηρω το lead image του αρθρου και αναρωτιεμαι αν δικτυοκεντρική φιλοσοφια σημαινει οτι το πλοιο πρεπει να συνοδευεται απο ενα σκασμό εναέριων και πλωτών μεσων ωστε να εχει ελπίδες επιβίωσης !!!

MPAMPIS

14 κελιά ειναι σχεδόν…..16 κελιά….
Η κρίσιμη ερώτηση:τι βάζεις μέσα;;;;;;;;;;

I.K.

Ποιο το νόημα να ασχολούμαστε και να ξαναασχολούμαστε με τη χειρότερη πρόταση (σε σχέση με τις υπόλοιπες) δε μπορώ να καταλάβω. Πόσο πιο πολύ ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Πχ για τις Ιταλικές δε ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Για τις Ολλανδικές δε γνωρίζουμε πόσο ανέβηκε η τιμούλα με τις νέες προσθήκες. Λέμε ουάου με το καινούριο ραντάρ και τα 16 επιπλέον κελιά, αλλά έχουμε μείνει στην παλιά τιμή. Για τις Βρετανικές έχει δοθεί μια διαμόρφωση με τον αστερίσκο ότι μπορεί να αλλάξει σε ότι και όπως θέλουμε, οπότε: Έχουμε αντιπροτείνει μια πιο επιθυμητή διαμόρφωση? Ποια και πόσο θα κοστίσει? Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση φάντασμα της Γερμανίας? Τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούμε να μάθουμε για προτάσεις με υπαρκτές πιθανότητες να κερδίσουν τον διαγωνισμό κι εμείς ασχολούμαστε με την Αμερικάνικη που δεν έχει απορριφθεί ακόμα μόνο και μόνο για λόγους ευγενείας (διπλωματίας).

Scalp_eg

Λοιπον για να κάνουμε παραγωγικό διάλογο.
Με 14 vls τελικά το πλοίο μπορεί και 40 Camm-er και 4 Asroc.
Το θεωρώ εντυπωσιακό.
Με την δυνατοτητα της νεότερης έκδοσης του Nixie για torpedo detection, ενα μεγάλο μειονέκτημα της έλλειψης σταθερού σόναρ σε μεγάλο βαθμό πιστέυω καλύπτεται.
Ποια τορπίλη θα χρησιμοποιει το πλοίο και θα κάνει  hard kill εισερχόμενων τορπιλών?
Με κάποιο άλλο τρόπο?
Εντυπωσιακές λεπτομέρειες αν ισχύουν.
Το μεγάλο μείον του πλοίου η έλλειψη πυράυλου ΑΑW μεγάλης εμβέλειας παραμένει.
Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, μπορούμε και χωρίς Αεράμυνα περιοχης τώρα και αργότερα μπορούμε να κάνουμε τις pesco σαν τις doha class με 16 Aster30.
Το πρόβλημα είναι η ακριβή τελική τιμή.

Daskalogiannis

Θα εστιάσω περισσότερο εκεί που συγκρίνονται οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης uav του πλοίου, με πλοία των 25 και 30 ετών, που ομολογουμένως θεωρούνται έτοιμα προς απόσυρση, δεν τιμάει καθόλου την συζήτηση. Ίσα ίσα που υποβαθμίζοντας τέτοια πλοία προσπαθεί να μας πείσει ο Αξιότιμος κος Κουτσογιάννης, ότι τα πλοία τους παρέχουν, σε σχέση με τα άλλα, αυτές τις δυνατότητες. Αλλά μέχρι εκεί όμως είναι οι “υπέρτερες” δυνατότητες των LM. Χωρίς sonar τροπίδας, υποεξοπλισμένη και μηχανολογικά προβληματική καθίσταται ένα πλοίο προς αποφυγή.

Johnny

Λοιπόν μπράβο για την συνέντευξη στην Πτήση.
Καλό θα ήταν να γίνει με όσους από τους κατασκευαστές είναι πρόθυμοι.
Επίσης μπράβο για το ύφος και γιατί κάνατε σκληρές ερώτησεις όπως τόσο καιρό διατυπώνουμε οι αναγνώστες σας μαζικά σχετικά με το πλοίο και όχι δημόσιες σχέσεις.
Ο εκπρόσωπος της Lockheed μάλλον δεν περίμενε τόσο σκληρό μαρκάρισμα και φάνηκε πολύ αμήχανος και είτε δεν μπορούσε να σχολιάσει είτε ήταν απόρρητα είτε δεν θυμόταν.

Johnny

Από αυτά που κατάλαβα εγώ:
Επίσης επιβεβαίωση για τις Κασσάνδρες.
Αν το vds και το ελικόπτερο δεν πετούν μένουν μόνο τα nixie σαν soft kill.
Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν ελπίδες για άσους από το μανίκι αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή.
Ούτε 2mk41 χωράνε ούτε σταθερό ραντάρ ούτε δύο ελικόπτερα χωρίς επανασχεδιασμό με εκτόξευση κόστους.
Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να υπερτερεί απο τον ανταγωνισμό εκτός απο το fms.
Ενώ έχουμε και Αγγλία και Ολλανδία να δίνουν χρηματοδότηση με την Αγγλία να δίνει και GtG.
Νομίζω μέχρι και ο πιο φανατικός οπαδός της Lockheed δεν θα υπέγραφε.
Το πλοίο δεν μπορεί να ξεφύγει από τους περιορισμούς της κλάσης lcs όσο και να το ελπίζαμε.
Ας κρατήσουν όλοι την αξιοπρέπεια τους και να επικεντρωθεί η Lockheed στο συμβόλαιο της Σαουδικής Αραβίας και να επικεντρωθεί η εταιρεία σε μια συζήτηση για viper και f35 με εμάς.

Johnny

Όσο για την εμβέλεια του πλοίου με 10 κόμβους cruising speed και 30 max με μεγάλη μείωση αυτονομίας είναι ανέκδοτο.
Δηλαδή στην οικονομική ταχύτητα για να μην χαλάσει το καύσιμο θέλει 30 ώρες να φτάσει Καστελόριζο απο Σαλαμίνα και για Κύπρο 50 ώρες!!!!
Νά μην πούμε γιαε τα ΗΑΕ που υπογράψαμε και ρήτρα αμυντικής συνδρομής θα κάνει καμία εβδομάδα να πάει.
Καλύτερα να στείλουμε με την ακτοπλοϊκή γραμμή δυνάμεις γιατί μέχρι να φτάσει το πλοίο θα έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης στη Γενεύη.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

 1. Όντως η συνέντευξη ήτο εξαιρετική και πολλά συγχαρητήρια στην Πτήση.
 2. Ξεκαθάρισε πως το πλοίο δεν δύναται να φέρει 2 mk41. Αυτό σημαίνει πως έχει μηδέν δυνατότητες αύξησης του όγκου πυρός στο μέλλον.
 3. Δεν δύναται να πάρει σταθερό ραντάρ λόγω του ότι θα χρειαστεί επανασχεδίαση. Αυτό σημαίνει πως και στο μέλλον μία τέτοια αναβάμιση θα είναι εξαιρετικά ακριβή, εάν δύναται.
 4. Το πλοίο θα φέρει μονο 3 (!) ανθυποβρυχιακά όπλα. Αυτό σε σχέση με τις 12 με 16 τορπίλες των υπολοίπων πλοίων είναι μεγάλο μειονέκτημα.
 5. Το AN/SLQ-25 Nixie είναι συρόμενο. Αυτό σημαίνει πως έχει όλα τα μειονεκτήματα και του συρόμενου σόναρ. Όταν δεν θα δύναται το πλοίο να τα χρησιμοποιεί, τότε είναι τυφλό.
 6. Soft/Hard kill torpedo -> Όλα δύνανται να φέρουν αν το ζητήσουμε. Δεν είναι θέμα σχεδίασης.
 7. Counter Uav -> Επίσης Όλα δύνανται να φέρουν αν το ζητήσουμε. Δεν είναι θέμα σχεδίασης.
 8. Έχουμε συνεπώς μία σχεδίαση πλοίου που προσφέρει μόνο σοβαρά μειονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και μηδαμινή προοπτική αναβαθμίσεως.
 9. Η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή και θέλω να το τονίσω αυτό. Η τιμή σε όλα στον κόσμο τα αγαθά κρίνεται από αυτά που προσφέρει το προϊόν. Τα 4 δις για πλοίο που δεν δύναται να φέρει 2 mk41 είναι σκέτη κοροϊδία. Η αλφα 4000 της Ναβάντια δύναται να φέρει !! Και θα ήτο και απίστευτα πιο φθηνή. Αν δε μας ενδιαφέρουν οι 2 mk41 να πάμε σε πλοίο 3000 με έναν.
 10. Με 4 δις δυνάμεθα να πάρουμε φρεγάτα με σταθερό ρανταρ, δύο mk41 ++ και μεγάλη δυνατότητα αναβαθμίσεως.
 11. Η πρόταση της L.M. είναι η ίδια μία κοροϊδία. Τοποθέτησαν 10 ( !!!! ) πενηντάρια λες και θα αλώσουμε τους Πέρσες σε μάχη εκ του συστάδην στην Σαλαμίνα. Απλά και μόνο για να φανεί το πλοίο τους armed to the teeth στους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τους εξοπλισμούς. Και το ίδιο κάνουν και στον τύπο. Βλέπεις άρθρα που ο μόνος τους σκοπός είναι να πείσουν τους αγνώμονες. Υψηλή ταχύτητα ( ναι σπουδαία διαφορά οι 28 με 29 κόμβοι με τους 30 ), διαλειτουργικότητα ( τα τακτικος και τα σετις δεν δύνανται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ) και το απόλυτο επιχείρημα διαλειτουργικότητα με το ελικόπτερο ( ιλι ιλι λαμά σαβαχθανί ).
 12. Δε λέω, φυσικό είναι. Εταιρεία είναι, να βγάλει λεφτά θέλει, εκμεταλεύεται την πολύ στενή σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Είναι θέμα της κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προστατέψει το Π.Ν.

Με εκτίμηση,

Tasos96

Εγώ να μείνω στα αρνητικά γιατί μου φαίνεται τα ξεχνάμε:
1) Ανεπαρκέστατο VDS, που θα είναι LFATS ή CAPTAS-2, με χαώδης διαφορά από το CAPTAS-4 που προτείνουν όλοι οι υπόλοιποι και παντελής απουσία σόναρ τροπίδας. Τα περί ελικοπτέρου και διαλειτουργικότητας δεν δικαιολογούν αυτή την έλλειψη.
2)Λιγότερα από 16 κελιά mk41 σε αντίθεση με την SIGMA (αν μείνουν 11 είναι -20 πύραυλοι, είναι μεγάλη διαφορά).
3) Δεν έχει τορπιλοσωλήνες (αν είναι δυνατόν δηλαδή), άρα από τα μόλις 11 κελιά τουλάχιστον 3 θα τα πιάσουν τα vl-asroc.
4) Δεν υποστηρίζει αεράμυνα περιοχής με SM-2 και ούτε πρόκειται μελλοντικά σε αντίθεση με την SIGMA.
5)Οικονομική ταχύτητα και αυτονομία υποδεέστερα με διαφορά από τον ανταγωνισμό.

Υ.Γ Πάμε για 11515HN, αλλιώς κοροιδευόμαστε μεταξύ μας.

Johnny

Ακολουθεί σατιρικό σχόλιο:
Έκανα και την τελευταία δόση του εμβολίου σήμερα και έχω δέκατα.
Παρά τα όσα έχω γράψει εδώ για το αμερικανικό πλοίο όλο κοιτάω την HF 2 και όσο ανεβαίνει ο πυρετός τόσο παραπάνω μου αρέσει πιάνετε άραγε για παρενέργεια;

Digenis

Πολυ καλο …. αντι για κορβετοφρεγατα pesco καταπληκτικό θα ηταν ,αυτους μπορει να ανταγωνιστή επιχειρησιακα , βαρια Gowind ,S114 κτλπ … οχι για αυτο το διαγωνισμό .Τώρα πάμε για σκληρό ροκ πλοίο …

Dimitrios-Ikonomidis

Αυτό το counter UAV σύστημα θα μπορούσαμε να μάθουμε ακριβώς ποιό είναι και ποιές οι βασικές λειτουργίες του;

Simos183

Δεν μας φτάνουν τα 32 Camm-er? Άντε να γίνουν 40 Camm-er!!! Τι θέλουμε παραπάνω? Η hf2 είναι δυνατό σκαρί!!! Η Sigma και η FDI είναι όμως paper ships!!! Η μόνη λύση είναι FREMM η HF2!!! Αν βάλουν για εμάς Mk41 στην FREMM bye bye HF2!!!

RedBaron

Παντως από την επιμονή σας στο σημερινό θέμα διακρίνω εντονες μαζοχιστικές τάσεις!!!
Anyway… Show must go on !!!

Spectrum

Ακουσαμε πολυ καλα τι ειπε. Δεν υπαρχει τιποτα το ενδιαφερον σε αυτο το πλοιο

Stealth

Η HF2, δηλαδη η LCS Freedom, δεν ειναι απλα το χειροτερο πλοιο του διαγωνισμου, ειναι ενα απο τα χειροτερα πλοια σε πλανητικο επιπεδο.

Το US Navy εχει σταματησει πλεον να παραλαμβανει την κλαση LCS Freedom, λογω των τεραστιων προβληματων που εχει εμφανισει η κλαση, κυριως στο συστημα προωσης.

Επισης, το US Navy εχει βαλει για αποσυρση πλοια της κλασης που ενταχθηκαν σε υπηρεσια μολις το 2018, δηλαδη πριν απο μολις 3 χρονια. Προκειται για το USS Little Rock (LCS-9). Σε ποια αλλη χωρα εχει γινει κατι τετοιο αντιστοιχο??? Εαν υπηρχε τετοια ανακοινωση απο αλλη χωρα, οτι το υποψηφιο πλοιο της θα παει στο διαλυτηριο μετα απο 3 χρονια υπηρεσιας, τοτε σε ποση ωρα θα ηταν εντελως εκτος του διαγωνισμου?

Εχει επιβιωσιμοτητα Level 1+ επιπεδου ναρκαλιευτικου απο πλαστικο, και οχι επιβιωσιμοτητα οπως μια κανονικη φρεγατα, δηλαδη τουλαχιστον Level 2.

Εχε περιστρεφομενο ρανταρ οταν πλεον ακομη και κορβετες αρχιζουν να φερουν ρανταρ σταθερης διαταξης. Φερει επισης μονο εναν ΜΚ41, οπως ακριβως και οι κορβετες των 2-3 χιλιαδων τονων.

Δεν ειναι κυρια μοναδα μαχης, ειναι πλοιο Β’ διαλογης. Οι Αμερικανοι το χρησιμοποιουν ως ναρκαλιευτικο και για να πολεμαει ανταρτες και ναρκο-εμπορους στη Λατινικη Αμερικη, δηλαδη για επιχειρησεις χαμηλης εντασης. Ακομη και σε αυτες τις απλες επιχειρησεις ομως, 2-3 πλοια εχουν παθει ζημιες μονα τους και εχουν μεινει ακυβερνητα και χωρις ρευμα. Χρειαστηκε να στειλουν ρυμουλκα οι Αμερικανοι για να τα διασωσουν και να τα φερουν στους ναυσταθμους. Εαν αυτα συμβαινουν σε περιοδο ειρηνης, τοτε φανταστειτε τι εχει να γινει σε περιπτωση πολεμου. Θα ειναι σαν να μην εχουμε πλοια.

Δεν εχει σοναρ γαστρας, ουτε τορπιλοσωληνες, επομενως εχει τεραστιο μειονεκτημα σε ανθυποβρυχιακες επιχειρησεις. Ακομη και το συρομενο ειναι αναιμικο, φτηνιαρικο και μπαινει συνηθως σε μικρες κορβετες, οχι σε φρεγατες. Ολα τα πλοια πρωτης γραμμης οπως φρεγατες εχουν σοναρ τροπιδας διεθνως. Εχετε δει εσεις καποια φρεγατα η αντιτορπιλικο / καταδρομικο να μην εχει σοναρ τροπιδας σε οποιαδηποτε σοβαρη χωρα οπως ΗΠΑ, Γαλλια, Βρετανια, Ολλανδια, Ιταλια, Αυστραλια, Καναδας, Γερμανια κτλ????

Οχι φυσικα. Ολα τα πλοια επιπεδου φρεγατας και ανω εχουν σοναρ τροπιδας. Τα HF2 / LCS Freedom δεν εχουν σοναρ τροπιδας και εχουν μονο αναιμικο συρομενο επειδη πολυ απλα η συγκεκριμενη κλαση ΔΕΝ ειναι πλοιο πρωτης γραμμης, ουτε καν φρεγατα. Ειναι απλα ενα παραφουσκωμενο ναρκαλιευτικο-κορβετα.

Εαν το σοναρ τροπιδας ειναι αχρηστο, τοτε γιατι εχουν σοναρ τροπιδας σε ολα τα αντιτορπιλικα και καταδρομικα τους? Πολυ απλα, αυτα ειναι πλοια πρωτης γραμμης και χρειαζονται ισχυρους ανθυποβρυχιακους αισθητηρες. Αντιθετως πλοια β’ γραμμης που ειναι στα μετοπισθεν δεν χρειαζονται τετοιες δυνατοτητες.

Ας μην ξεχναμε οτι οι Αμερικανοι εχουν βραβευσει τον συνδυασμο σοναρ τροπιδας BlueMaster και συρομενο CAPTAS-4 ως τον καλυτερο ανθυποβρυχιακο συνδυασμο.

“It should be noted that early 2020 two French Navy FREMM Frigates – both fitted with BlueMaster and CAPTAS-4 – won the US Navy’s “Hook’em” award for their ability to find and track submarines.”

https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/underwater-warfare/bluescan/hull-mounted-sonars

Με λιγα λογια εαν δεν ηταν Αμερικανικο πλοιο και δεν το προωθουσε η μηχανη της LM, δεν θα ηταν υποψηφιο πλοιο ουτε για αστειο.

Μας πουλανε κουτσο αλογο και το παρουσιαζουν ως καθαροαιμο.

Astrolavos

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις – διευκρινίσεις.
Τελικά δεν έχει τίποτε καλύτερο σε χαρακτηρηστικά και δυνατότητες από τις άλλες υποψήφιες φρεγάτες, με εξαίρεση το counter-UAV. Είναι κατώτερη σχεδόν σε όλα και το βασικότερο δεν μπορεί να δεχτεί αναβαθμίσεις – επεκτάσεις στο εξοπλισμό της σε βάθος 40ετίας!
Νομίζω πως δεν κάνει για το Ελληνικό Π.Ν.

ΠΡΟΤΑΣΗ: παρακαλώ να γίνει μια αξιολόγηση σε πίνακα των υποψήφιων φρεγατών ώστε να δούμε τα υπέρ και τα κατά τους “μαζεμένα”.

Stelios

Ποιά η τιμή του πλοίου;

Mavi70

Συγχαρητήρια στον κ.Κτενά για την συνέντευξη και για τις ερωτήσεις τις οποίες έκανε. Εγω από όλη τη συνέντευξη θα μείνω σε δυο σημεία που θεωρώ ότι θέλουν περαιτέρω ανάλυση. Τα υπόλοιπα τα πάνω κάτω τα γνωρίζαμε και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γινεί περισσότερη συζήτηση.

 1. Το nixie(SLQ-25) όπως σωστά παρατήρησε και ο κ.Κτενάς είναι συρόμενο!! Κάτι που εγώ το γνώριζα αλλά ίσως κάποιοι από εμάς δεν το γνώριζαν. Αυτό πρακτικά μας οδηγεί σε μειωμένες δυνατότητες εντοπισμού τορπιλών. Η απουσία σταθερού sonar λόγω σχεδίασης οδηγεί σε αποτυχία(ή μειωμένη ικανότητα) ενός σημαντικού επιχειρησιακού κομματιού(ASW) που υποτίθεται ότι μπορεί να καλύψει μια φρεγάτα.
 2. Μου κάνει εντύπωση η επιμονή του κ. Κουτσογίαννη στις δύσκολες ερωτήσεις του κ.Κτενά να απάντα συνέχεια ότι το πλοίο το προσφέρουμε σε διαμόρφωση σύμφωνα με αυτή που μας έχει ζητήσει το ναυτικό μέσω LOR. Εγώ βγάζω πολλά συμπεράσματα από αυτή την απάντηση.
 3. Καλό βράδυ σε όλους.
Fedas

Ερώτηση προς γνωστές :
Ενδέχεται η ταχύτητα πλεύσης να είναι τόσο χαμηλή στους 10 κόμβους λόγω μη ύπαρξης σόναρ τροπίδας , και μήπως το nixie λόγω ότι εκ φύσεως δεν είναι σόναρ αλλά αντίμετρο απαιτείται να έχει όσο λιγότερο θόρυβο γίνεται για να επιτελέσει τον ρόλο του εντοπισμού που αναφέρεται στο άρθρο ;;

Andreas3

Ο κ. Κτένας έκανε τις σωστές ερωτήσεις και επέμεινε όσο έπρεπε. Συγχαρητήρια για τη συνέντευξη.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν να εκτεθούν ακόμα περισσότερο οι πολλές αδυναμίες του πλοίου που το κάνουν ακατάλληλο για επιλογή από το ΠΝ.

zap
 1. Το πλοίο μπορεί να πάρει περισσότερα κελιά αν το ζητήσει το ΠΝ. Αλλά από τα συμφραζόμενα, δεν μπορεί να πάρει 2 x Mk41, όπως για παράδειγμα η SIGMA 11515HN. Συνεπώς, μάλλον μπορεί να πάρει +3 SCL, κάτι που μας επιβεβαιώθηκε σε νεότερη επικοινωνία. Δηλαδή, να φτάσει συνολικά τα 14 κελιά, αντί των 16 που προσφέρουν οι 2 x Mk41. ——————————————–Αρα ειχαμε δικιο ολοι εμεις που τα λεγαμε ..και ας ελεγαν καποιες αναφορες για 3 ΜΚ41 !!!
 2. Το πλοίο φέρει πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, με δυνατότητες, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και αντιμετώπισης UAV. O Δρ. Κουτσογιάννης μίλησε για counter-UAV δυνατότητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα πλοίο του ΠΝ (ή άλλο μέσο των Ενόπλων Δυνάμεων) σε επίπεδο ηλεκτρονικού πολέμου.———–Τρομαρα μας ο ηλεκτρονικος πολεμος μας μαρανε. Αυρο μονο λειπει απο τις S, αλλιως δεν θα τις αλλαζαμε!
 3. Το EW Suite εκτός από πλήρες, είναι και ολοκληρωμένο στο COMBATSS-21 (integrated).
 4. To πλοίο ακόμη και σε στάση μπορεί να εντοπίσει εισερχόμενες τορπίλες, μέσω του Nixie. Το Nixie στα νεότερα μοντέλα του, δεν έχει μόνο δυνατότητες θορύβου, αλλά και εντοπισμού εισερχόμενων τορπιλών (torpedo detection).————————Παλι καλα που εχει εστω αυτο.
 5. Το πλοίο θα έχει σύστημα soft kill αλλά και hard kill εισερχόμενων τορπιλών.
 6. To πλοίο φέρει decoys, εκτός για αντιμετώπιση των τορπιλών, για βλήματα και απειλές RF και IIR.
 7. Το MH-60R είναι απόλυτα ενσωματωμένο, με software και hardware τρόπο στο COMBATSS-21, και λειτουργεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι του πλοίου. Αυτό του δίνει πλεονέκτημα στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.———————————–Η ΗF2 Ερχεται με μαγικα ελλικοπτερα που δεν χρειαζονται καυσιμα και πετουν με καθε καιρο;
Flt_Lt_Stathopoulos

Putting aside the usual and well known comments about the ship itself, Ptisi deserves a lot of credit for doing this interview and for getting answers to the questions that have been ages by the readers over the months

Thanos74

Damen Sigma 11515……
UAV δεν θα πλησιασει ποτε φρεγατα ακομα και παλιο sea sparrow να ριξεις θα το πετυχει……

Arionas

Πολλά μπράβο για όλη την προσπάθεια που κάνετε όχι μόνο για την ενημέρωση μας στο θέμα τον πλοίων αλλά και γενικότερα την δουλειά για την έκθεση όπως μας την μεταφέρατε..

Για την κορβετα τα έχουμε πει, αν δεν ήταν η Αμερική από πίσω και η LM θα ήταν η κορβετα έξω η Ισπανία μέσα … Πιστεύω πως όλα τα άλλα πλοία του διαγωνισμού θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αποτροπή σκέψεις επιθετικής ενέργειας… Οπως επίσης πιστεύω πως η Ολλανδία ήταν και είναι η πρόταση που ανέβασε το επίπεδο του διαγωνισμού… Είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής αγοράς και γενικότερα εξοπλισμού ακόμα και αν η κορβετα ήταν ισάξιο πλοίο με τα υπόλοιπα..να είμαι ειλικρινής με 3 tico η δύο ΑΒ θα άλλαζα την άποψη μου σε σχέση με τα παραπάνω.

Scalp_eg

Πτήση κάντε ένα σχόλιο στις φήμες που ακούγονται ότι τα 3 Lcs freedom που θα αποσυρθούν σύντομα προορίζονται για εμάς πακέτο με τις 4 HF2.

dimitrisx

Σχεδόν για κάθε αδυναμία του σκάφους η απάντηση του εκπροσώπου ήταν θα το αναλάβει το ελικόπτερο. Τι να πρωτοκάνει το ελικόπτερο;

massey-ferguson-65

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά δύστυχος είναι η “χειρότερη ” από όλες τις φρεγάτες που μας έχουν ΠΡΩΤΑΘΕΙ…
Με την έννοια χειρότερη το εννοώ: -Σε θέμα οπλισμού (όλοι εκτός των Γερμανών και τους Γάλλους που προσφέρουν 32 βλήματα … όλοι οι άλλοι προσφέρουν από 64 και πάνω!!)
-Σε θέμα ραντάρ… Είναι το ποιο αδύναμο ραντάρ από όλους….
-Σε θέμα σειρομενου σόναρ….όλα εκτός των mmcs φέρουν το captor-4!
ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΊΟ ΣΟΝΑΡ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!!
-Στο θέμα Επιβιωσημοτητας δεν μας πείθουν με τίποτα…ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΕΙΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ!!!
-Οσο για την ναυπήγηση στην Ελλάδα…δεν θέλω να σας απογοητεύσω ότι ακουστικές ότι δεν θα ναυπηγηθουν εδώ…αλλά και να ναυπηγηθουν θα ναυπηγηθουν μόνο οι 3 από τις 4 …όταν οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ!!!!
Τα μειωνεκτηματα είναι πάρα πολλά που δεν κρύβονται με τίποτα…

Bridger

Ανυπομονώ για την στιγμή που το ΠΝ θα πετάξει επιτέλους εκτός διαδικασίας αξιολόγησης αυτή την τραγική συμμετοχή, ώστε να πάψουμε εμείς αλλά και (κυρίως) εσείς να αναλώνουμε χρόνο και κόπο για να ασχολούμαστε μαζί της.
Η LM στον αμερικανικό διαγωνισμό της FFGX, από σεβασμό στο USN αλλά και στον εαυτό της αποσύρθηκε διακριτικά από τη διαδικασία. Η επιμονή της να προωθήσει το συγκεκριμένο προϊόν εδώ, μόνο κακό της κάνει επικοινωνιακά, καθώς γεννάει αυθόρμητα την εντύπωση πως θεωρεί το ελληνικό ΠΝ πελάτη β’ διαλογής, κάτι που είναι πραγματικά κρίμα. Έχει αμέτρητα αξιόλογα προϊόντα που πραγματικά αξίζει να αγοράσουμε. Το συγκεκριμένο σκαρί απλά δεν είναι ένα από αυτά.

harval

Θετικα: (ακριβως αυτα που ειπε και ο κ. Κουτσογιαννης ,απλα λιγο ανοιγμενα …)
1) Μπορεί να πάρει περισσότερα κελιά αν το ζητήσει το ΠΝ.
2) δηλαδη μπορεί να πάρει +3 SCL
3) Δηλαδή, να φτάσει συνολικά τα 14 κελιά,
4) Φέρει πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου,
5) Με δυνατότητες, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και αντιμετώπισης UAV.
6) Υπαρχουν και δυνατοτητες counter-UAV 
7) Το EW Suite είναι πλήρες,
8) Το EW Suite είναι και ολοκληρωμένο στο COMBATSS-21 (integrated).
9)Σε στάση μπορεί να εντοπίσει εισερχόμενες τορπίλες, μέσω του Nixie.
10) Το Nixie στα νεότερα μοντέλα του, δεν έχει μόνο δυνατότητες θορύβου, αλλά και εντοπισμού εισερχόμενων τορπιλών (torpedo detection).
11) Θα έχει σύστημα soft kill εισερχόμενων τορπιλών.
12) θα εχει συστημα hard kill εισερχόμενων τορπιλών.
13) To πλοίο φέρει decoys για αντιμετώπιση των τορπιλών.
14) To πλοίο φέρει decoys για βλήματα και απειλές RF .
15) To πλοίο φέρει decoys για βλήματα και απειλές IIR.
16) Το MH-60R είναι απόλυτα ενσωματωμένο, με software τρόπο στο COMBATSS-21,
17) Το MH-60R είναι απόλυτα ενσωματωμένο, με hardware τρόπο στο COMBATSS-21
18) εχει και RAM !!!
19) εχει και STRALES !!!
20) πιάνει 30+ κομβους αλλα επειδη ειναι ολοκληρωμενο και κατασκευασμενο σκαφος …δεν ξερουμε ακομα ακριβως. Θα δουμε……
Αρνητικά : (μολις ενα)
1) Δεν παιρνει πανω απο 1 ΜΚ41 και οποιοδηποτε αλλο κελι θα κοβει βολτες στο κατάστρωμα με την ευγενικη βοηθεια Αμερικανας ταξιθετριας, εχει εξανεμισθει καθε σχεδιασμος stealth, δεν φερει τορπίλες, αρα τουλαχιστον 3 κελια φευγουν για Asroc (χανονται 12 Α/Α πύραυλοι) δεν εχει captas 4,(ουτε καν 2) δεν εχει σοναρ τροπιδας , δεν βγαζει εμβελεια παρα μονο με 10 μιλια, δεν υποστηρίζει SM2, δεν εχει ηλεκτροκινηση, δεν εχει οτι καλυτερο σε ρανταρ (ποιοτικο μεν αλλα.ο συναγωνισμος πολυ καλυτερος), παρουσιασε κατι μικροπροβληματακια στο “σασμαν”και το “μπλοκε” ανευ σημασιας, εχει κατασκευασθει σαν ταχυπλοη ελαφρια κορβετα και οχι φρεγατα απολυτα ετοιμοπολεμη σε υψηλο επιπεδο, αρα δεν υπαρχει κατασκευασμενο. (πολυ ψιλα γραμματα)

Δηλαδη εχουμε απειρα και κομβικα θετικα ,20 τον αριθμο, και μολις ενα αρνητικούλι και μαλιστα μικρης σημασιας.
Και το συζητάμε ???
Ειναι μοναδικη ευκαιρια. Οι ναυαρχιδες μας μεχρι το 2060.

sotbak

Εμένα ο Δρ δεν με έπεισε και δεν θα μπορούσε γιατί όπως και να το κάνουμε το πλοίο δεν είναι φρεγάτα ούτε μπορεί να γίνει όσο και να προσπαθούν κάποιοι. Οι επιλογές είναι 3 με την κάτωθι σειρά προτεραιότητας: 1) ΣΙΓΜΑ, 2) Φρεμμ-ΙΤ, 3) ΦΔΙ. Με λυπεί πραγματικά η αδυναμία των Γάλλων.

ndial

Βασικά ΔΕΝ ειναι φρεγάτα, ας αρχισουμε από εκει. Το αν το βαπτισαν φρεγατα βαζοντας του ενα Mk41 και 3 SCL προκειμένου να μας το πουλησουν ως φρεγατα ειναι στην δικη τους φαντασια. Και στο κατω-κατω, γιατι δεν τα κρατανε ετσι οπως τα προτεινουν οι ιδιοι οι Αμερικανοι; Αφου ειναι φρεγαταρες με την διαμορφωση αυτη!
Τι σχεση εχει ενα τροποποιημενο littoral combat ship με μια φρεγατα; Καμια. Με μια κορβετα; Οριακα…χειροτερο….

Τωρα αναφορικα με τις τορπιλες και τα υποβρυχια…. προφανως και οι ευρωπαιοι (Damen, Naval, Ficcanteri κτλ) ειναι ασχετοι και βαζουν τορπιλοσωληνες κτλ. Οι Αμερικανοι ξερουν οτι με ενα Nixie και ενα MH-60R η δουλεια γινεται κανονικα. Εεεε τοτε γιατι δεν τα κρατανε για την παρτη τους να συνοδευουν τα αεροπλανοφορα τους, να ειναι ασφαλη;

Νομιζω οτι απλα κοροιδευομαστε. Δλδ επειδη τα πε ο καθε συνεργατης της LM. (σεβαστη η γνωμη του), πρεπει εμεις οι φορολογουμενοι να ησυχασουμε και να αποδεχθουμε την αξια (ποια αξια;) του πλοιου αυτου; Η αστειοτητα φτανει στο μεγαλειο της, συγκρινοντας το με την SIGMA 11515HN…. Το οτι η SIGMA 11515HN μπορει να παρει 4 Mk1 (εφοσον το επιθυμει το ΠΝ για μια Extended AAW) τους λεει κατι εκει στην LM; Το ιτι η SIGMA 11515HN ειναι εξ αρχης φρεγατα και οχι wannabe με τροποποιησεις, μπαλωματα και ημιυπαιθρια στο σκαρι, τους λεει κατι;

Αυτο το counter-UAV δυνατότητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα πλοίο του ΠΝ, τι είναι; Μπορει να μας γινει πιο συγκεκριμενος ο Δρ Κουτσογιάννης; Ειναι κατι που δεν προσφερουν οι υπολοιπες προτασεις;

Τελος παντων, την δουλεια τους κανουν, να πουλησουν θελουν οι ανθρωποι να βγαλουν τα “σπασμενα” απο το ατυχες προγραμμα των LCS.. Εμεις οι Ελληνες που ζουμε και εργαζομαστε εδω (ναι εμεις οι φορολογουμενοι) να δουμε πως θα ξεμπερδεψουμε απο αυτες της αστειοτητες.

Τι να λεμε ξανα και ξανα, τσαμπα τα γραφουμε.

Kostasmel

Μπράβο στον κ. Κτενα και στην Πτήση.
Εξαιρετικές ερωτήσεις όπως έπρεπε, χωρίς χάδια.
Νομίζω και ο πλέον δύσπιστος κατάλαβε ότι το πλοίο δεν κάνει.
Ας ελπίσουμε ότι ότι οι Γάλλοι θα κάνουν ρελανς με gowind και να κριθεί μεταξύ 🇨🇵🇱🇺.

mexicano

”counter-UAV” is the new interoperability…

Faethon

Προσωπικά πιστεύω πως η LM πίεσε την Αμερικανική κυβέρνηση και με τις γνωριμίες της αλλά και τη βαρύτητα της ετοαρείας, για την υποστήριξή της σε ένα πλοίο που είχε πάρει την κάτω βόλτα ως σχεδίαση, ουσιαστικά “εκβιάζοντας” για θέσεις εργασίας και κλείσιμο γραμμής παραγωγής και ναυπηγείων εάν δεν έπαιρναν την παραγγελία.Τώρα τρέχουν να εξηγούν πως μία κορβετούλα παράκτιων επιχειρήσεων, “μετατρέπεται” σε φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στα χαρτιά.Εκμεταλλευόμενοι το καλό κλίμα μεταξύ των 2 χωρών, ο Πρέσβης προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του χωρίς να ξέρει βέβαια τι πατάτα είναι το πλοίο.Δεν είναι αυτή η δουλειά του.Η δουλειά του είναι οι καλές σχέσεις και οι παραγγελίες.Το ΠΝ είμαι σίγουρος ότι ξέρει πολύ καλά τι ΕΙΝΑΙ το πλοίο και έχει ενημερώσει και αυτούς που θα λάβουν τις αποφάσεις για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν. Απλά προσπαθούν να τηρήσουν τις ισορροπίες στο όνομα των καλών σχέσεων και ποντάρουν ότι έχουν δοθεί άλλα συμβόλαια που τρέχουν με την LM και τέλος.Στοίχημα ότι μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο για την MMCSHF2LCS, το τμήμα που ασχολήθηκε με αυτή τη σχεδίαση θα πάρει πόδι..

Mikros-hroas

Τι να γράψω τώρα; μην ξεχνάς η TAHLES είναι ένα μονοπώλιο και η Λ/Μ το ίδιο!
Για να επιβιώσουν κάνουν τα πάντα πχ: Η Λ/Μ μπήκε συμπαραγωγός στα ραντάρ
των Ισραηλινών μόλις έμαθε για της κορβέτες SAAR-6 και το ραντάρ που θα της
έβαζαν επάνω και τα πρότεινε το 2019 στην Αμερική.

Αν πας και αγοράσεις το F-35 η Λ/Μ φταίει που στο πούλησε; Ή εσύ που το αγόρασες;
Το ίδιο ισχύει για της MMCS ποιος θα φταίει μετά;
Τι κάνει η TAHLES και οι άλλες εταιρίες; Σου βάζουν στο πλοίο ένα έτοιμο ιστό με τα 4 πάνελ ραντάρ, όπως βάζουν τα ΜΚ-41 κλπ.

Τι κάνει η DANEM; Βάζει έτοιμα συστήματα άλλων σε μια σχεδίαση πλοίου.
ΠΧ ΜΑΝ ντίζελ, κλπ.

Τα μονοπώλια κυβερνούν τον κόσμο δεν το βλέπουμε; Και πουλάνε σε ότι τιμές θέλουν.

Επειδή είσαστε ξεροκέφαλοι θα σας πω μια παλιά ιστορία: πληρώσαμε 1,5 δολάρια τα ραντάρ SELENIA για τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών που βάλαμε στα αντιτορπιλικά FRAM και δεν παραγγείλαμε τα ραντάρ των Σουηδών, για το Άρτεμις 30 που μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα στην ίδια τιμή και για χρήση ΑΑ πυραύλους.

Μετά πάνε στράφει όλα όσα είχαν γίνει γιατί κάποιος μπουμπούκος αποφάσισε πως ήθελε μίζες η τσέπη του.

Να σας γράψω πόσα μπουμπούκια το αποφάσισαν αυτό την ίδια περίοδο με διαφορά δυο-τριών ετών;

Και ο ξένος τεχνικός έκανε διακοπές στο Καβούρι στην μονάδα της Αεροπορίας, ελέγχοντας το ραντάρ και την πολύ καλή για την εποχή της κάμερα, βλέποντας τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής.!!

Με δυο λόγια θα μπορούσε το σύστημα ελέγχου πυρρός να κατευθύνει και πυροβόλα των 76 χιλιοστών και πυραύλους Ασπίντ. Που θα μπορούσαν όλα αυτά να έμπαιναν μαζί με τους 4 πυραύλους επιφανείας στα παλιά αντιτορπιλικά.
Είχαν βρει και θέσεις τοποθέτησης των δίδυμων πυροβόλων Άρτεμις στα πλοία.
Θα είχαμε από το 1987 τοποθετημένο στα παλιά πλοία ΑΑ σύστημα και νέο SONAR!
Το SONAR το παραγγείλαμε για 3 πλοία τα άλλα όχι!

Μαντέψτε μετά ποιος έφυγε πρώτος; Ένας χαζός που τα έλεγε όλα αυτά και τα υποστήριζε.
Μετά αναρωτιόμαστε πως έφτιαξαν οι Τούρκοι πολεμική βιομηχανία;!

Alex1975

Εξαιρετικη συνεντευξη. Δεν γιναμε και σοφοτεροι να λεμε την αληθεια. Οι αμερικανοι αυτο το πλοιο εχουν να προτεινουν αυτο προτεινουν σε συγκεκριμενο μεγεθος παντα. Ο σχεδιασμος του εγινε με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα και αυτα δεν αλλαζουν σε οποια διαμορφωση και αν το δωσουν. Ειναι σχεδιασμενο για υψηλες ταχυτητες και για να μπορουν να εκτελουν συγκεκριμενες αποστολες οπως διαταζονται. Η προσπαθεια να γινει πολλαπλων ρολων ειναι δυσκολη αν και συνολικα η προταση βαση των περιορισμων που εχει το σκαρι ειναι καλη. Το οτι δεν πρεπει να επιλεχθει δεν το συζηταμε. Παμε τωρα σε καποιες λεπτομερειες. Οι αμερικανοι απο αυτον τον τυπο εχουν αρχισει να καταργουν το σταθερο σοναρ. Μπορει τα ΑΒ να εχουν αλλα αν δειτε την δεκαετια που σχεδιαστηκε θα καταλαβετε τι εννοω. Η νεα φρεγατα που στηριζεται στο σχεδιο της FREMM επισης δεν εχει τετοιο σοναρ. Πιστευουν προφανως οτι τα μειονεκτηματα σε θεμα πλευσης σε σχεση με την χρησιμοτητα του ειναι περισσοτερα συν οτι εχουν βρει αλλους τροπους πιο συμφεροντες. Εγω σε αυτο δεν μπορω να τους αμφισβητησω εχουν το καλυτερο ναυτικο στο κοσμο με διαφορα και ενεργουν σε παρα πολλα μετωπα. Το προβλημα στο συγκεκριμενο ειναι αυτο που ουσιαστικα απεφυγε να απαντησει σε σχεση με την εμβελεια του πλοιου που στα υπολοιπα ειναι πολυ ανωτερη, το οτι στο μελλον για αλλαγες συστηματων ειναι πολυ περιορισμενα λογω που το πλοιο ειναι φορτωμενο στο οριο η επιλογη του ρανταρ που δεν ειναι κακο αλλα υπαρχουν και πολυ καλυτερες επιλογες τουλαχιστον στις δυο απο τις τρεις βασικες ανταγωνιστριες την Ολλανδια με τον συνδιασμο των δυο ρανταρ η το seafire του γαλλικου. Για το Kronos της Fremm νομιζω οτι ειναι πανω κατω στα ιδια κυβικα με το TRS 4D. Θα θελαμε περισσοτερες λεπτομερειες για τον σοναρ που εχει επιλεχθει γιατι οντως ειναι κρισιμο και θα ηθελα να μαθω περισσοτερες λεπτομερειες για τον νεο σοναρ του αμερικανικου ναυτικου.

Tazos

Αν η L.M θέλει να δεί το πλοίο με Ελληνικά χρώματα τότε πρέπει να αλλάξει ρότα. Αντί να βάζει πράγματα επάνω που δεν χωράνε πρέπει να του κάνει δίαιτα!
1.Αφαίρεση του ΜΚ41
2.12 EXLS πίσω για Camm και Camm ER και VL ASROC
3.Αφαίρεση ότι συστήματος δεν χρειάζεται για φρεγάτα
4.Διατήρηση των θετικών (12Χ NSM, 76mm και RAM, LFATS)

Και θα έχουμε μια σούπερ κορβέτα με ταχύτητες 35++ κόμβους που θα ήταν πολύ χρήσιμες στο Αιγαίο.
Το μεγάλο ατού του LCS είναι η ταχύτητά του, με αυτήν έχει ελπίδες να πουλήσει, αν την ρίξεις γιατί του γεμίζεις συστήματα τότε το τρώει ο ανταγωνισμός.

kostaskarozos

Πολύ κακό πλοίο. Χωρίς δυνατότητες αεράμυνας περιοχής θα χρειαστεί το ΠΝ να επιλέξει και 2ο τύπο. Αυτό και μόνο είναι αρκετό να απορριφθεί. Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις με ένα σχέδιο καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις του ΠΝ για το μέλλον περιλαμβανομένης και της αεράμυνας περιοχής.

aris32

τι παραπανω προσφερει η hf2 σε συγκριση με την sigma 10514;
ρανταρ: trs4d — ns110
κελια : 1mk41 και 6(μαχ) scl — 16mk56 ή 2mk51
sonar: 1 συρομενο — 2 σοναρ και συρομενο και γαστρας
τερματικη αμυνα:1strales 1 ram — 1 ram 1 strales
συστημα διαχειρισης μαχης : combat s21 — tacticos ( μπορει το combats21 να ειναι καλυτερο αλλα το tacticos ειναι εκτος απο γνωστο στο ΠΝ αλλα υπηρετει σε 17 μοναδες σχεδον)
εμβελεια : με 10 κομβους 5000νμ — 14κομβοι 5000νμ
κ/β : 8κ/β harpoon/nsm — 8 κ/β harpoon/nsm/exocet
ecm: πληρες – πληρες
ελικοπτερο : υποστηριξη mh60 — υποστηριξη Mh60
οπλα asw: vl asroc – vlasroc και τορπιλες

τιμη: 500 εκτ χωρις οπλα – 350εκτ χωρις με 1 mk56 ή να φανταστω κοντα στα 500 εκτ με 2Xmk51.

δεν θα κανω συγκριση με την καλυτερη δυνατη εκδοση της 11515 οπου το ενα πλοιο δεν εχει καμια σχεση με το αλλο απο αποψη δυνατοτητων.
Αλλα και με τα αλλα πλοια βλεπουμε οτι η hf2 ακομα και με την fdi χωρις strales αν την συγκρινουμε εκτος απο την τιμη οπου η fdi εχει σχεδον διπλασια τιμη οι δυνατοτητες της hf2 ειναι χειροτερες απο το γαλλικο πλοιο.

θεωρω οτι το πλοιο ειναι στο μεγιστο των δυνατοτητων του και το βλεπουμε και στις μακετες οπου πολλα συστημα κρεμονται εκτος της κυριας κατασκευης οι επιδοσεις του σαν πλοιο ειναι οι χειροτερες του ανταγωνισμου και ορισμενα συστηματα που ειναι σημαντικα πχ ρανταρ ειναι το χειροτερο του ανταγωνισμου.

Αν οντως θελουμε να βγαλουμε πλοιο απο την παρουσια μας στο προγραμμα epc τοτε η επιλογη της καλυτερης δυνατης εκδοσης της sigma 11515 ειναι μονοδρομος διοτι το epc προγραμμα θα μας παρεχει το πλοιο γενικων χρησεων στους περιπου 3000 τονους που θελουμε.

Daskalogiannis

Πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το σύστημα που είναι τόσο αξιομνημόνευτο από τον Κο Κουτσογιάννη και που το βάζει εφάμιλλο με το sonar τροπίδας ή τα captas; Από αυτά που διαβάζω δεν φαίνεται και τόσο σύγχρονο ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα με τα εξελιγμένα υποβρύχια και τορπίλες. Μια μικρή διαφώτιση από τους γνώστες παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει δυο Type 23 ως Ενδιάμεση Λύση στην Ελλάδα

Οι Times αναφέρουν πως δύο από τις υπό απόσυρση φρεγάτες Type 23, προσφέρονται στην Ελλάδα ως Ενδιάμεση Λύση, προκειμένου να προκριθεί η επιλογή της...