Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Draken International αγόρασε 22 F.1M και F.1B από την Ισπανία.
Τα μαχητικά αυτά, που είχαν εκσυγχρονιστεί, συμπεριλαμβανομένου και αναδιαμορφωμένου ραντάρ Cyrano IVM, είχαν αποσυρθεί οριστικά το 2013 και έκτοτε παρέμεναν σε αποθήκευση. Σύμφωνα με την Draken τα ισπανικά F.1 διαθέτουν ακόμη μεγάλο μέρος της «δομικής ζωής» τους.
Ποιος μαζεύει παλιά αεροπλάνα (2)
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2013 October #329
Αγορά
Εκείνα τα F-5A που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Μίκρα και που από τι λέγεται είναι και σε καλή κατάσταση μήπως να τα ‘σμπρώχναμε’ κάπου; Ή μήπως μετά και τα τελευταία κατορθώματα μετά Η.Α.Ε ου΄τε να το σκεφτόμαστε πλέον για πώληση μεταχειρισμένου υλικού;
Μαλλον έχετε χάσει αυτό το άρθρο μας το Καλοκαίρι
https://www.ptisidiastima.com/113pm-old-ac-374/
Στο ΥΠΕΘΑ ας βαλουν σε πώληση τα F1CG και τα Μ2000EGM. Τουλαχιστον να βγει κανα φραγκο. «απο το τιποτα…»
Τα F.CG όπως έχουν εξελιχθεί μόνο για scrap πάνε. Για τα M2000EGM… δεν το σχολιάζουμε… Αλλά σε μια δεκαετία το πολύ προς τα εκεί θα πάνε…
Παραδοξως, εμφανιστηκε φωτο F1CG στο Ακτιο, “στολισμενο” για τη γιορτη της ΠΑ.
Αγαπητέ GK,
υποθέτω ότι γνωριζόμαστε, καθώς έχουμε συνομιλήσει ηλεκτρονικά σε άλλες αναρτήσεις του παρόντος ιστολογίου. Εδώ όμως δεν συμφωνούμε. Εξηγούμαι:
Η αλήθεια είναι η εν λόγω ανάρτηση με στενοχώρησε δεόντως. Παρότι υπηρέτησα για σύντομο χρονικό διάστημα στην 342ΜΠΚ, ως Ανθσγός (Μ), και παρά το γεγονός ότι θεωρώ το Mirage F1CG το “πρώτο” μου αεροπλάνο, αντιλαμβάνομαι ότι όταν ένα οπλικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να προσφέρει επιχειρησιακά, αποσύρεται από την ενεργό δράση. Απολύτως θεμιτόν. Όχι όμως να αφεθεί απλά στην τύχη του και στα καιρικά φαινόμενα… Φυσικά, τα Mirage F1CG δεν έχουν παρουσιάσει δείγματα διάβρωσης παρά τα έτη που έχουν περάσει από την απόσυρσή τους, γεγονός το οποίο δεν μας κάνει εντύπωση, σε όσους γνωρίζουμε την αντοχή των γαλλικών αεροσκαφών. Όμως, η αναφορά στην πώληση των ισπανικών F1 μου δημιούργησε αρνητικές σκέψεις ως προς την αξιοποίηση των δικών μας F1, τα οποία επίσης διέθεταν επαρκές υπόλοιπο ζωής (για να μην πω “άλλο τόσο”), καθώς και επαρκέστατο στοκ ανταλλακτικών… Το θέμα δεν αφορά μόνον την ΠΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σε υψηλότερο επίπεδο.
Όσον αφορά τα Μ2000EGM/BGM, έχουμε πει ξανά ότι στην παρούσα φάση μάλλον δεν προσφέρουν και πολλά. Θέμα πώλησης μάλλον δεν τίθεται, καθώς δεν υπάρχει αγοραστής. Όμως, εγώ θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ να τα αποσύρω, καθώς, πέρα από τις δυνατότητες αναβάθμισης, μιλάμε για ένα οπλικό σύστημα για το οποίο διαθέτουμε πλήρη εργοστασιακή συντήρηση για όλα του τα συστήματα. Δεν θα το πέταγα έτσι απλά. Γιατί μετά θα έπρεπε να αγοράσω κάτι άλλο για να καλύψω το κενό. Το οποίο ενδεχομένως θα κόστιζε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε αναβάθμιση…
Τι όμορφο αεροπλανο αυτό το Mirage F1..!!!
Όντως ένα από τα ομορφότερα mirage και γενικά όλων των αεροσκαφών.Δεν θα μπορούσε άραγε η Π.Α. να είχε διατηρήσει ένα λειτουργικό για αεροπορικές επιδείξεις; Αλλά ξέχασα….στην Ελλάδα ζούμε που η αεροπορική κουλτούρα είναι όρος άγνωστος.
Στην χώρα του Ικάρου θα υπογραμμίζαμε…
Ευσταθιε μην λες τετοια λογια εδω μεσα, εδω το κλιμα ειναι αμερικανοπληκτο (τενεκεδοπληκτο δηλαδη).
Oλοι μαζι ας κραξουμε ΠΤΗΣΗ-ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ.
Γιατί το λες, ακόμη κι ο Μανώλης κι εγώ είμαστε λάτρεις και των γαλλικών :-). Άλλο το ότι οι Γάλλοι είναι αγιογδύτες, απατεώνες και εκβιαστές, και χρεώνουν τον εκσυγχρονισμό περισσότερο από καινούριο. Αν δεν έχει κάποιος πρόσβαση σε όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες της αμερικανικής τεχνολογίας, καλύπτουν θαυμάσια τις ανάγκες με πρωτότυπες λύσεις (τα έλεγες για τα Ιρακινά όταν συζητούσαμε για τους Πέρσες). Τώρα που εξάγονται τα πάντα απο ΗΠΑ και Ρωσία, θα χάσουν το ψωμί τους …
Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε. Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στο “απαγορευμένο άρθρο” που “έριξε” για 24 ώρες ένα συναφές ιστολόγιο του αμυντικού χώρου:
https://www.linkedin.com/pulse/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-konstantinos-zikidis/?trackingId=XlLAaWbbFac6x0pV0YZ7lw%3D%3D
Ευχαριστώ θερμά για την παραπομπή σας και παραμένω ειλικρινά υπόχρεως για το διαφωτιστικό σας άρθρο. Δεν κατανοώ γιατί να είναι “απαγορευμένο”. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος Έλληνας πολίτης αν έβλεπα αύριο να αναβαθμίζονται τα Μιράζ της ΠΑ, για να αποσβεσθεί η επένδυση αλλά και για τις σοβαρές αρετές της σχεδίασης (παροιμιώδης αξιοπιστία κινητήρα, μακρά δομική ζωή σκάφους, επιδόσεις εναέριας μάχης εφάμιλλες α/φ υψηλοτέρου λόγου ώσης/βάρος, μικρές απαιτήσεις σε προσωπικό συντήρησης, χαμηλό κόστος ανά ώρα πτήσεως). Βλέπω με θλίψη την Ευρώπη (και όχι μόνο τη Γαλλία) να αυτοχειριάζεται, σε μια εποχή που οι αναβαθμίσεις έχουν τον πρώτο λόγο και μείζονες προμήθειες γίνονται μόνο από αραβικές χώρες (με την ενδημική διαφθορά), την Ινδία και την Κίνα.
Για την αρχική προμήθεια των F-16 & Mirage 2000EG γνώριζα από τον τύπο της εποχής (από την “Π” δηλαδή) τιμές $ 940.000.000 και 1.380.000.000 αντίστοιχα, με το πρώτο προϊόν να έχει σοβαρή τεχνολογική υπεροχή εκείνη την εποχή, ιδίως στο ραντάρ. Μπορεί όμως να κάνω λάθος εγώ, ή τότε ρεπορτάζ. Και σίγουρα, υπάρχει το θέμα της υποστήριξης, στο οποίο αναφέρεστε.
Για τις επόμενες παραγγελίες, ναι μεν το αρχικό κόστος εξέλιξης και δοκιμών του F-16 επιμεριζόταν ήδη σε παραγωγή 4000 α/φ, αλλά από την άλλη (σε οδυνηρή αντίθεση με το Μ2000) υπάρχει μια συνεχής πιστοποίηση νέων όπλων στο F-16 (η ποικιλία πιστοποιημένου οπλισμού είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια, κατά την επιεικέστερη εκτίμηση), η οποία ενέχει σοβαρή και διαρκή δαπάνη εξέλιξης λογισμικού, αλλά και διενέργειας εκτενών αεροδυναμικών δοκιμών (ασφαλούς αποχωρισμού από το α/φ κλπ), τα οποία πληρώνει ο κατασκευαστής η ο αρχικός πελάτης, συνήθως με ρήτρα επιμερισμού στους επομένους.
Τα JASSM της Πολωνίας είναι με ισοτιμία 2014 350.000.000 ευρώ περίπου, επομένως όχι μακριά απο τα SCALP (αφαιρουμένων των MICA).
Εν πάση περιπτώσει, αφορμή για τις (ομολογουμένως διατυπωμένες με κάποια τραχύτητα) κρίσεις μου είναι η αδυναμία εκσυγχρονισμού σήμερα λόγω της κοστολόγησής του. Τώρα που έχουμε απτά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό των F-16, νομίζω ότι η σύγκριση – από άποψη τόσο οικονομική όσο και επιχειρησιακών δυνατοτήτων – είναι απλά συνθλιπτική και φοβούμαι ότι επιβεβαιώνει ακριβώς το στερεότυπο που επιχειρείτε να ανασκευάσετε – επιτυχώς εν μέρει – με το δόκιμο και εμβριθές άρθρο σας.
Το αμερικανοπληκτο παει στον “τενεκε” που μερα παρα μερα βλεπουμε την φωτο του, ενω κατι τετοιο δεν ισχυει πχ για το F-1.
“αγιογδύτες, απατεώνες και εκβιαστές”
Για να το πω αυτο θα πρεπει να εχω στοιχεια για το ποσο αγοραζει τα ιδια συστηματα πχ η γαλλικη αεροπορια.Αν δηλαδη η γαλλικη αεροπορια σημερα ζητουσε τον εκσυγχρονισμο 20 Μ-2000C στο επιπεδο Μ-2000-5 ποσο θα πληρωνε, αν αυτη πληρωνε 10 εκ το κομματι και εμεις 40 εκ ,ναι θα πω και εγω αυτα που λες.
Βεβαιως και μας αρεσουν (και ) τα γαλλικα, θυμομαστε ομως οτι εκτος απο του πανακριβου στα ανταλλακτικα κλπ., ουτε γαλλικη βιδα δωρεαν δεν εχει ελθει ποτε στην Ελλαδα. Ολες ακριβοπληρωμενες και με το παραπανω για την συμμαχια μας. Φαντομ δωρεαν ομως ηλθαν (και Α-7 κλπ) , γι’αυτο πετανε ακομη και γιάυτο τα βλεπoυμε μερα παρα μερα εδω – και θα τα βλεπει για πολυ ακομα o μεσιε τσιμουχάς. μεχρι να τα βλεπει στο ονειρο του.
Ξεχνας ομως οτι οι γαλλοι δεν σε ειχαν σκυλακι να κανεις οτι σου λενε ,οι αμερικανοι σε ειχαν,οποτε σου πετουσαν και κανενα κοκαλακι για να κουνα ς την ουρα σου. Οι αμερικανοι ειχαν βασεις εδω οχι οι γαλλοι, οι αμερικανοι ειχα πυρηνικα εδω, οι αμερικανοι παρακολουθουσαν τους κοκκινους απο εδω οχι οι γαλλοι.
Μου αρεσεις που εχεις επιλεκτικη μνημη, οταν οι αμερικανοι δεν σου εδιναν δευτερη μοιρα F-4 οι γαλλοι σου εδιναν οτι ηθελες αρκει να τα πληρωνες, α ξεχασα εσυ ηθελες να τα παρεις και δωρεαν.
Το αν καναμε οτι ηθελαν οι Γαλλοι ειναι θεμα προς συζητηση. Ακομα και η προμηθεια των διλιτρων δεν ηταν απαιτηση της ΠΑ, αλλα του Αντρεα γιατι του το ζητησε το φιλαρακι του ο Μιτεραν. Τοτε ΝΑΙ, εν πολλοις καναμε πολλα χατηρια των γαλλων. Ή οι Κορτεναερ ηταν μια απο τις απαιτησεις για να μπουμε στην ΕΟΚ και να καμφθουν ολλανδικες επιφυλαξεις. Αλλα μηπως οι Γερμανοι ειχαν βασεις εδω? Μηπως οι Γερμανοι ειχαν τα πυρηνικα τους εδω? Λες οι Γερμανοι να παρακολουθουσαν τους κοκκινους απο εδω, ενω ειχαν συνορα με δαυτους ? Γιατι μας εδωσαν τσαμπα πραμα? Τους πιασαμε κοτσο?
Aυτο το ” τσαμπα” (για σενα) δεν ειναι καθολου “τσαμπα¨,ηδη οι γερμανοι λενε ολα αυτα τα χρονια σας δωσαμε τοση βοηθεια (μεσα και η δικη σου “τσαμπα” στρατιωτικη βοηθεια) επομενως δεν οφειλουμε καμια αποζημιωση για τον 2ΠΠ.
Για ψαξε το και θα δεις οτι στην ζωη δεν υπαρχει τιποτα “τσαμπα”.
Χαραμιζεσαι παντως φιλαρακι. Πρεπει να πας στο Ελλαδα εχεις ταλεντο.
Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση https://www.youtube.com/watch?v=gXFr72huwNw
Μάλλον έχετε χάσει το μέτρημα στο πόσες φορές έχουμε βάλει και από τα… άλλα αεροπλάνα. Οπότε επειδή σίγουρα δεν φτάνουν τα δαχτυλάκια στο χεράκια και τα ποδαράκια να προτείνουμε ένα αριθμητήριο…
Ερωτηση ψαλτου.
Υπαρχει σε ΜΟΝΙΜΗ βαση πχ Μirage F-1 Phriday 1,2,3
Να το σκεφτούμε…
Αλλά και εξωτικά, όχι μόνο ελληνικά σε 50 αποχρώσεις του μπλε, την εξής μία …
Αφου η Παρασκευή είναι πιασμένη, να προτείνω Mirage Mardi (Τρίτη)?
😀
Όλα τα Μιράζ είναι όμορφα,αλλά το -1 είναι κουκλί ακόμη και στο έδαφος.
Σάν αρπακτικό μοιάζει.
Εσυ μια φορα να εβαζες συνδεσμο που ανοιγει.
Κάνε ένα κλίκ ν᾿ανοίξει,και άσε τις γκρίνιες.
Τα Ελληνικά F-5 δεν νομίζω ότι μπορούν να επανέλθουν σε κατάσταση πτήσης τα περισσότερα είναι Αμερικανική βοήθεια οπότε θα χρειαζόταν άδειες εξαγωγης κλπ αλλοστε υπάρχουν πολλά αν το κόσμο ποίο νέας κατασκευής για όποιον τα θέλει για αυτή την δουλειά .. Όσο για τα Μιράζ τα δικά μας έχουν τόσες πολλές ώρες πτήσης και έχουν και υποστεί και τρομερές καταπονήσεις από της αερομαχίες στο Αιγαίο που μάλλον χρειάζονται πολλή χρήμα για να επανέλθουν μάλιστα ήταν από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν .Ενώ τα Ισπανικά είναι κατασκευασμένα μια δεκαετία αργότερα και δεν είναι καταπονημένα σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες…. Γι’αυτό και τα διάλεξαν άλλωστε……
Καταρχην τα F-5 δεν εχουν καν κινητηρες λογω Τ-2.
Aυτο με τις καταπονησεις και το υπολοιπο ωρων σρα Μιραζ ειναι ενας μυθος που απλα ανακυκλωνεται…
Και φυσικα οπως καθε μυθος απεχει απο την πραγματικοτητα…
Σύμφωνα με τον κ. Ζηκίδη, τα F1 όταν αποσύρθηκαν όχι μόνο είχαν υπολογίσιμο (σχεδόν ‘αλλο τόσο’) χρόνο ζωής, αλλά είχαμε και επαρκή ανταλλακτικά.
Επανέρχομαι για τα Ισπανικά Μιράζ τα οποία όπως ανέφερα είναι κατά μία δεκαετία νεότερης κατασκευής από τα Ελληνικά και είχαν υποστεί και αναβάθμιση κατά την διάρκεια της καριέρας τους στην Ισπανική Αεροπορία….
Bάσει του Aviationist,και όπως θυμάμαι και εγώ,τα ισπανικά F-1 παραδόθηκαν την ίδια εποχή με τα δικά μας,απλώς τα α/φ της τελευταίας μοίρας ήταν της ικανώτερης διαμορφώσεως -Ε.
https://theaviationist.com/2013/01/20/spaf-mirages/
Περα απο αυτο εχουν κανει και εκσυγχρονισμο οι Ισπανοι, μερικα το εφεραν στο επιπεδο F-1M.
http://www.foromilitar.com.ar/foro/index.php?threads/dassault-mirage-f-1.564/
@ Nikolaos
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το άρθρο στο οποίο παρέπεμψα δεν είναι δικό μου. Εγώ απλά το αναπαρήγαγα, καθώς θεώρησα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφει. Επίσης, δεν υποστηρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμίσουμε τα 16 Μ2000 EGM. Σαφώς και η οικονομική παράμετρος δεν ευνοεί τα Μ2000, άλλωστε μιλάμε για μόνο 16 Α/Φ, με πολύ περιορισμένη “οικονομία κλίμακας”. Όμως, σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι θα πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη μελλοντική τους αξιοποίηση, καθώς τα Μ2000 αποτελούν ένα ώριμο και ικανό οπλικό σύστημα.
Όσο για τα “απτά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό των F-16”, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Την οποία αναμένουμε ανυπόμονα, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται ενδείξεις επιβράδυνσης στην εξέλιξη των σχετικών διαδικασιών…
Συγγνώμη για την παρανόηση, επειδή πάντοτε μιλάτε στο forum μετά λόγου γνώσεως (ως εκ του ακαδημαϊκού υποβάθρου και του λειτουργήματός σας) υπέθεσα ότι το άρθρο ήταν δικό σας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι assets για τα οποία υπάρχει συσσωρευμένη τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και εκτεταμένες υποδομές υποστήριξης (παρεμπιπτόντως, εξ όσων γνωρίζω και για τα F-16 έχουμε – από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο – προμηθευτεί την υποδομή συντήρησης/επισκευής του ραντάρ) πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν σε υπηρεσία, αλλά και να προφυλαχθούν από την επιχειρησιακή απαξίωση. Σε παρελθούσα συμβολή μου στον ιστότοπο είχα διερωτηθεί αν αξίζει να διερευνηθούν και άλλα ενδεχόμενα αναβάθμισης, με παράκαμψη του κατασκευαστή ως εργολάβου. Η “Π” απορρίπτει μετά βδελυγμίας αυτό το ενδεχόμενο, και πρέπει να πω ότι πράγματι το πλέον πιθανό είναι οι προμηθευτές των απαρτίων να είναι συμβατικώς δεσμευμένοι έναντι του κατασκευαστή να μην πωλούν απευθείας σε πελάτες, ιδίως αν αυτός έχει (όπως είναι το πιθανότερο) αναλάβει το κόστος της ολοκλήρωσης των υποσυστημάτων. Σε μια τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι επιλήψιμο εξ επόψεως δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενόψει των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς και του αντικειμένου. Το να αναζητήσουμε άλλα απάρτια και να σχεδιάσουμε (η ΕΑΒ ή έμπειρος σε αναβαθμίσεις εργολάβος, π.χ. ΙΑΙ) πρωτότυπο για 16 α/φ φυσικά είναι ασύμφορο. Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πια τι να σκεφτώ για να αποφευχθεί η απαξίωση αυτών των μέσων. Η πιστοποίηση των MICA IR είναι φαντάζομαι το ελάχιστο (ίσως και να έχει γίνει), αλλά η αδυναμία του ραντάρ μόνο με συνεργασία με τα -5 μπορεί να αμβλυνθεί, που χωρίς link 16 δεν μου φαίνεται εφικτή (τουλάχιστον όχι με όρους σύγχρονου πεδίου μάχης). Φυσικά αυτό περιπλέκει πάρα πολύ το σχεδιασμό των αποστολών, και δεν ξέρω καν αν έχει νόημα … Μακάρι να τα είχαμε αναβαθμίσει μαζί με τα υπόλοιπα, έστω αγοράζοντας λιγότερα νέα, και να είχαμε έναν μακρόβιο και ομοιογενή στόλο.
Εάν όντως διαθέτουμε αξιόμαχα αεροσκάφη ανεκμετάλλευτα γιατί δεν τα δίνουμε στην Κύπρο που είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας?
Εκτός εάν τα χρειαζόμαστε για εφεδρεία σε καιρό πολέμου