Οπλισμένο MQ-9 Reaper εξουδετέρωσε συριακό άρμα μάχης Τ-72 που «κινείτο απειλητικά» για να επιτεθεί σε Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους των Ειδικών Δυνάμεων και αντάρτες των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) οι οποίοι επεδίωκαν να εξασφαλίσουν μια πετρελαιοπηγή στο Ελ Τάμπεϊ, στην ανατολική Συρία. Η εμπλοκή σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου αλλά μόλις τώρα επιβεβαιώθηκε από την US Central Command.

Το τριμελές πλήρωμα του άρματος, το οποίο υποστήριζε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που έβαλλαν με πυρά ελαφρών όπλων και όλμους κατά των θέσεων των Αμερικανών κομάντος και των Σύριων συμμάχων τους, δεν γλύτωσε από την προσβολή του Reaper. Η ταυτότητα των νεκρών αρματιστών παραμένει ασαφής. Κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση, η επίθεση έγινε «από την ίδια ομάδα φιλοκυβερνητικών δυνάμεων» που την περασμένη εβδομάδα έπληξε με την υποστήριξη αρμάτων Τ-72 αρχηγείο των συνεργαζόμενων με τον πολυεθνικό συνασπισμό αντικαθεστωτικών ανταρτών του SDF.

Στην αντεπίθεση με σφοδρά πυρά πυροβολικού και αεροπορικές προσβολές που εξαπέλυσαν τότε οι Αμερικανοί, 100 φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους. Ωστόσο, πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφεραν ότι 200 ή 300 Ρώσσοι «μισθοφόροι» σκοτώθηκαν στην περιοχή από τα σαρωτικά πυρά καθώς Ρώσοι «παραστρατιωτικοί» φέρεται να συμμετείχαν στην επίθεση των καθεστωτικών. Θεωρητικά οι ΗΠΑ έχουν επικοινωνία με τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Συρία αλλά πληροφορίες αναφέρουν το τελευταίο διάστημα αύξηση της παρουσίας «παραστρατιωτικών» στην χώρα.

Οι δυνάμεις του SDF και οι ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ανατολικά του Ευφράτη. Ο Συριακός Στρατός, ο οποίος υποστηρίζεται από ρωσικές δυνάμεις και πολιτοφύλακες φίλα προκείμενων στο Ιράν, επιχειρεί στην απέναντι όχθη, πλησίον του Ντέϊρ ε-Ζορ όπου εδώ και μήνες έχει καταστεί θέατρο σκληρών μαχών.

Σημειωτέον ότι η προσβολή του συριακού Τ-72 σημειώθηκε την ίδια ημέρα που ισραηλινό ελικόπτερο κατέρριψε ένα ιρανικό drone πάνω από ισραηλινό έδαφος. Οι αεροπορικές προσβολές που εξαπέλυσε στην συνέχεια η ισραηλινή Αεροπορία εναντίον δώδεκα «ιρανικών στόχων» στην Συρία, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός διθέσιου F-16I Sufa (Καταιγίδα) το οποίο χτυπήθηκε επιστρέφοντας και κατέπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην κοιλάδα Jezreel στα βόρεια του Ισραήλ.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Επί του θέματος και επειδή θέλουμε να είμαστε εμπρός από τις εξελίξεις, στο τρέχον τεύχος μας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναλύει την δικτυοκεντρική επιχειρησιακή χρήση Apache-UCAV στη Συρία και το Ιράκ με Guardian και Reaper που συμβαίνει ήδη εδώ και πολλούς μήνες!