Βιοκαύσιμα (και) σε F-16, αυτή τη φορά της Ολλανδίας

4
902

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένα F-16AM της βασιλικής Ολλανδικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις σε μείγμα καυσίμου με την προσθήκη βιοκαυσίμου σε ποσοστό 5% προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου στην επίσημη σελίδα της Αεροπορίας.

 Οι εν λόγω πτήσεις, οι οποίες εκτελούνται από την αεροπορική βάση του Leeuwarden, σταμάτησαν καθώς τα αποθέματα βιοκαυσίμου που εξασφαλίστηκαν για τις δοκιμές εξαντλήθηκαν μετά από δύο εβδομάδες πτήσεων.

Το συγκεκριμένο καύσιμο παρασκευάζεται από χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο που αναμιγνύεται με κανονικό καύσιμο κινητήρων τζετ. Το μίγμα παράγεται από την AltAir Fuels με έδρα την Καλιφόρνια (ΗΠΑ).

Η Αεροπορία της Ολλανδία δηλώνει ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα και τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της συντήρησης σε πτητική κατάσταση των αεροσκαφών.

Το συγκεκριμένο F-16 εκτελούσε ακριβώς το ίδιο πτητικό πρόγραμμα με όταν εφοδιαζόταν με συμβατικό καύσιμο. Αργότερα φέτος, προγραμματίζεται να αρχίσουν να επιχειρούν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της Leeuwarden με βιοκαύσιμα.

Δοκιμές με βιοκαύσιμα στην αεροπορία δεν είναι βέβαια κάτι νέο κι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές με πολλούς τύπους αεροσκαφών, από F-22 μέχρι… Β-1Β και βέβαια κι επιβατηγά αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας.

Ο λόγος της προώθησής του είναι κατά κύριο λόγο η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Είναι πολύ σπάνιο αν όχι πρωτόγνωρο να γίνεται επίκληση λόγων περιβαλοντικής προστασίας (μείωση καυσαερίων).

Καλώς ή κακώς είναι περίπου αδύνατο τα συμβατικά καύσιμα να εγκαταλειφθούν τελείως ή έστω να υποκατασταθούν μόνο σε ένα ποσοστό αλλά επί μονίμου βάσεως, διότι τότε ακόμα κι όλη η διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη του πλανήτη θα έπρεπε να δεσμευθεί για την καλλιέργεια μόνο φυτών που παράγουν βιοκαύσιμα και πάλι δεν θα ήταν αρκετή.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 5% βιοκαύσιμο; Ουάααααααου…

    Κάτι τέτοιο είχε κάνει και η Virgin Atlantic με ένα 747-400, αλλά μόνον για τον ένα κινητήρα (αν θυμάμαι καλα) και πάλι μόνον σε μικρό ποσοστό…

    …και μετά πέρασαν 10 χρόνια, και δεν έγινε τίποτα παραπέρα.

  2. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου με βιο-καύσιμο σε κινητήρα ντίζελ, είναι απαράδεκτο απλά…μείωση ιπποδύναμης και αίσθηση μυρωδιάς τηγανητών πατάτων!
    Θέλω να δω F16 να μυρίζει σαν σουβλατζίδικο…

  3. Η μαχητική πολιτική οικολογία, με τη χαρακτηριστική της καταφρόνηση για τον άνθρωπο και την αφηρημένη στράτευση για τον “πλανήτη”, αφού φόρτωσε στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις την κατάρα του ντήζελ (έκτενείς μελέτες για τη συσχέτισή του με τον καρκίνο του πνεύμονος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας θα δούμε ποτέ, ή δεν δίνουν τα ευαγή ιδρύματα υποτροφίες όταν τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορεί να θίγουν κυρίαρχες βιομηχανίες;) καθιστώντας μέτρο του παντός τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (από το οποίο δεν πέθανε ποτέ κανείς …) σε αγαστή συνεργασία με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και με κουμπάρα – ποιον άλλον – την κ. Μέρκελ (τελικά θα βγει στην αποστρατεία πριν χαρεί το γάμο των δήθεν “χριστιανοδημοκρατών” με τους Πρασίνους, που στήνει χρόνια τώρα …) , έβαλε σαν επόμενο στόχο να οδηγήσει στην πείνα εκατοντάδες εκατομμύρια, δεσμεύοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις για βιοκαύσιμα (τα τηγανέλαια κλπ είναι PR, και αφορούν αμελητέο κλάσμα των βιοκαυσίμων). Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μελέτες της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής των τροφίμων/καρπών σε σχέση με τις δεσμευμένες για βιοκαύσιμα εκτάσεις, και το αποτύπωμα τις εξέλιξης αυτής στη διατροφή των πτωχών λαών (αλλά και στην πολιτική συγκρότηση των κοινωνιών τους, η Αραβική Άνοιξη πυροδοτήθηκε μεταξύ άλλων από αφόρητες για τους πτωχούς αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, λόγου ανόδου της διεθνούς τιμής των σιτηρών …).

  4. Όμως η ΕΕ αποφάσισε να μην επιδοτεί αλλά να σταματήσει την παραγωγή βιοκαυσιμων γιατί δεν πρέπει να χαραμίζουμε καλλιεργήσιμη γη για αυτό τον σκοπό. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν βλάπτουν τους κινητήρες ντηζελ των ΙΧ.

Comments are closed.