Ολλανδικά F-16 με βιοκαύσιμο από… καμμένα λίπη

8
1397
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα μαχητικά F-16 της ολλανδικής αεροπορικής βάσης Leeuwarden μπορούν αισίως να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, το υπουργείο άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου 2019.

 

Η Leeuwarden μπορεί να αξιοποιήσει πλέον ένα είδος βιοκηροζίνης, που περιλαμβάνει καμένο λίπος. Ένα λίτρο βιοκηροζίνης μειώνει τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα κατά 60-80% συγκριτικά με το φυσιολογικό καύσιμο.

 

Η Ολλανδία ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με δοκιμές από το 2010. Στόχος της Ολλανδικής Αεροπορίας είναι να μειωθεί η εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα στο 80% το 2030 και να χρησιμοποιείται ακόμη λιγότερο φυσιολογικό καύσιμο το 2050.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Ξέρουμε τι αποδόσεις δίνει το συγκεκριμένο καύσιμο;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Και πόσο κοστίζει παρακαλώ η συλλογή και επεξεργασία αυτών των αποβλήτων, ώστε να είναι αρκούντως ασφαλή για τροφοδοσία αεροπορικού κινητήρα; Θα μου πείτε, τι σε μέλλει … Το πετρέλαιο είναι τόσο φθηνό, που οι νέες γεωτρήσεις (τεράστια εντοπισμένα κοιτάσματα ανά τη γη, επαρκή για αιώνες …) να είναι ασύμφορες … Αλλά τα έθνη έχουν περάσει στην ομηρία κάποιων επιτήδειων, που εφευρίσκουν δουλειές πληρωμένες αποκλειστικά από το δημόσιο κορβανά … Μεγάλη μπίζνα η οικολογία … Μόνο που τα φράγκα τελειώνουν: Με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μεταφορά του βιομηχανικού δυναμικού στην Ανατολή, το δυτικού τύπου κράτος προνοίας πνέει τα λοίσθια… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Εξαρτάται, άμα προμηθεύονται το λίπος από τα καταστήματα εστίασης πέριξ κι εντός της βάσης (δίκιο έχετε, μπίζνα από τις λίγες!), με in-house επεξεργασία, μπορεί και να μην είναι τόσο ακριβό, και μειώνει και τις εξαρτήσεις σε καιρό πολέμου smile

nexus
Guest
nexus

Και όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων των απογόνων μας, ας απολαύσουμε τις συνέπειες της μαζικής χρήσης ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Τα βιοκαύσιμα δεν είναι εναλλακτική λύση, και έχουν ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Δάση εκχερσώνονται για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για παραγωγή βιοαιθανόλης. Τεράστιες εκτάσεις γυρίζουν από δημητριακά σε τεύτλα κλπ για τον ίδιο λόγο, με αποτέλεσμα τη σπάνη και την άνοδο των τιμών διεθνώς, με τραγικές συνέπειες για τους φτωχότερους πληθυσμούς. Οι βαριεστημένοι πλούσιοι των ανεπτυγμένων χωρών διασκεδάζουν τις τύψεις που κάποιοι επιτήδειοι του δίδαξαν να έχουν στερώντας το καρβέλι από το τραπέζι των πιο ευάλωτων ανθρώπων στη γη. Και βέβαια, η συγκεκριμένη εφαρμογή, αν και με πρώτη ύλη απόβλητα (που καλώς, κατ’ αρχήν, ανακυκλώνονται), φαίνεται… Read more »

nexus
Guest
nexus

Καμία αντίρρηση σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα που αναφέρατε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχουμε βιομάζα αποβλήτων. Η καύση βιομάζας, εφόσον δεν έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς οι ποσότητες CO2 που παράγονται κατά την καύση της, έχουν ήδη δεσμευτεί από την ατμόσφαιρα κατά την δημιουργία της. Συνεπώς η βιομάζα παρουσιάζει μηδενικό ισοζύγιο παραγωγής CO2, θεωρητικά τουλάχιστον. Ασφαλώς και έχετε απόλυτο δίκιο όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει μία ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο προσπάθειες γίνονται και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο (πρωτόκολλο Κυότο, συμφωνία των Παρισίων). Το ζητούμενο είναι σε αυτές να συμμετέχουν και… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Συμφωνώ απολύτως με την εκτίμησή σας ότι μόνο η πολυμερής δράση και δέσμευση μπορεί να αποφέρει το όποιο αποτέλεσμα. Υπό αυτή την έννοια, το κεκτημένο του Κυότο και των Παρισίων είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Το πρωτόκολλο του Κυότο εισάγει για πρώτη φορά ένα λειτουργικό σύστημα ανταλλαγής (με κόστος) δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, που είναι ένα λειτουργικό μοντέλο και δίνει κίνητρα για μετάβαση σε χαμηλότερες εκπομπές χωρίς να στραγγαλίζει εκείνους με τεχνολογικό ή ανταγωνιστικό έλλειμμα. Αυτό για τη βιομάζα και το μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακος μου προκαλεί οξύτατη εντύπωση (ατυχώς δεν είμαι χημικός μηχανικός). Τυχαίνει να έχετε κάποια παραπομπή; Θα με… Read more »

nexus
Guest
nexus

Καθόλου αδικαιολόγητα δεν σας προκάλεσε τόση εντύπωση, έχετε κάθε λόγο γι’αυτό. Το ζήτημα της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα από την χρήση βιομάζας είναι υπό επιστημονική διερεύνηση. Καθώς ούτε εγώ τυχαίνει να είμαι χημικός μηχανικός, είχα την επιπολαιότητα να μεταφέρω βιαστικά τα γραφόμενα της Βικιπαίδειας, στο λήμμα της βιομάζας. Ζητώ συγγνώμη.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B1
Με μια εν τάχει έρευνα, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και πολυδιάστατο από αυτή την υπεραπλουστευμένη εκδοχή. Το παρακάτω άρθρο του έγκυρου περιοδικού είναι αρκετά ενδεικτικό του τί συμβαίνει…
https://www.scientificamerican.com/article/congress-says-biomass-is-carbon-neutral-but-scientists-disagree/