Ο Ντουτέρτε προσφέρει φιλιππινέζους στρατιώτες στην Ιορδανία εναντίον του ISIS

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Πρόεδρος της Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντούτεrτε, προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα στην Ιορδανία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση ισλαμιστών μαχητών, αφού συμφώνησε να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής για να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντούτερτε στην Ιορδανία επιθεωρούν το τιμητικό άγημα της φρουράς των Βεδουίνων στο Βασιλικό Παλάτι στο Αμάν στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. (REUTERS / Muhammad Hamed)

Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με την επιρροή του Ισλαμικού Κράτους, με την Ιορδανία να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε διεθνή συνασπισμό και τις Φιλιππίνες σε επιφυλακή μετά από πέντε μήνες κατοχής μιας πόλης στην επικράτειά της από ισλαμιστές αντάρτες – τη χειρότερη σύγκρουσή που βιώνει η χώρα αυτή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, αν σας λείπουν άντρες από τον στρατό σας, να μου το πείτε», δήλωσε ο Ντουτέρτε την Πέμπτη σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Αμμάν σε σχόλιο προς τον βασιλιά Αμπντουλάχ, ο οποίος νωρίτερα θρηνούσε το “κακό” που αντιμετωπίζουν και τα δύο κράτη.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των δυνάμεων της Δύσης στη Μέση Ανατολή, με την Ιορδανία να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρέχοντας στρατιωτική, πληροφοριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε πρόσφατα, όπως είχαμε αναφέρει σχετικά, ότι θα παράσχει στις Φιλιππίνες δύο επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανταρτών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •