26.7 C
Athens
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑDW: ΗΠΑ-Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης στη βόρεια Συρία

DW: ΗΠΑ-Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης στη βόρεια Συρία

- Advertisement -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης στη βόρεια Συρία, απειλώντας να προκαλέσουν μια νέα επικίνδυνη φάση στο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, να υπονομεύσουν τον αγώνα ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» και να αναδιαμορφώσουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, αναφέρει η Deutche Welle.
Το επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης είναι η Manbij, όπου οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι επαναστάτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωποι μια εύφλεκτη πρώτη γραμμή.
Οι περιφερειακές πολυπλοκότητες θολώνουν τον χάρτη ελέγχου της περιοχής
Το SDF, μια μικτή αραβική και κουρδική δύναμη, κατέλαβε τον Manbij από το ISIS με αμερικανική στήριξη τον Αύγουστο του 2016, επεκτείνοντας τα όρια της de facto αυτόνομης Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας ή της Ροβάβα, κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Ευφράτη.
Ο φόβος πως η κουρδική πολιτοφυλακή του YPG, που είναι η κυρίαρχη δύναμη στις τάξεις της SDF, θα επεκταθεί προς τα δυτικά για να ενωθεί με το καντόνι του Αφρίν, οδήγησε στη παρέμβαση της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2016, με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”.
Επτά μήνες αργότερα η Τουρκία και οι σύμμαχοί τη είχαν καταλάβει το ISIS μια ζώνη ελέγχου στη βόρεια Συρία. Η “Ασπίδα του Ευφράτη” έθεσε το θεμέλια για τον τουρκικό στρατό για να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον του YPG στο Αφρίν, το οποίο καταλήφθηκε πριν λίγες ημέρες.
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής
Σύμφωνα με τον Cengiz Candar, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής στον πρώην Τούρκο Πρόεδρο Turgut Ozal στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δομών διακυβέρνησης – “μοιάζουν περισσότερο με την εδραίωση μόνιμης τουρκικής παρουσίας στα βόρεια μέρη της Συρίας που θα εξυπηρετήσουν την Άγκυρα, πετυχαίνοντας πολλαπλούς στόχους με ένα χτύπημα. ”
“Οι τουρκικοί στόχοι ξεπερνούν απλώς την αποτροπή των Κούρδων και θέτουν την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη ή τουλάχιστον ως μεσίτη, ως δυναμικό παίκτη στο χάρτη της Συρίας και αν είναι δυνατόν, στο Ιράκ, για να διαμορφώσει το μέλλον της περιοχής “, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευθεί για την εκκαθάριση της βόρειας Συρίας από τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θεωρεί ότι το YPG, και η πολιτική του πτέρυγα, το PYD, είναι μια τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), που βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και τρεις δεκαετίες με τη Τουρκία.
Η Τουρκία απειλεί
Στις 28 Μαρτίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι «οι τρομοκράτες στο Manbij πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως ειδάλλως η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλία όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές. Η Τουρκία θα διατηρήσει την ίδια στάση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων και ανατολικά του Ευφράτη.”
Η απειλή έρχεται καθώς οι Αμερικανοί και Τούρκοι διπλωμάτες συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις στη βόρεια Συρία μετά από συναντήσεις του Φεβρουαρίου, ενώ η Τουρκία ζητάει από τις ΗΠΑ να πιέσουν το SDF να αποχωρήσει από το Manbij στα ανατολικά του Ευφράτη.
Σε αντίθεση με το Αφρίν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της έχουν ειδικές δυνάμεις στο Manbij και ανατολικά του Ευφράτη για να υποστηρίξουν την SDF ενάντια στο ISIS και να αποτρέψουν την επέμβαση οποιεσδήποτε άλλης ένοπλης ομάδας,  συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Manbij: Το επόμενο σύνορο
Ο θύλακας του Manbij καταλαμβάνει στρατηγική θέση στην πολυσχιδή σύγκρουση της Συρίας και από εθνολογική  άποψη, η πόλη είναι περίπου 80% αραβική. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij, ένα σε μεγάλο βαθμό αραβικό όργανο που συμμάχησε με το SDF, ελέγχει την περιοχή και θεωρείται επιτυχημένη ενσωμάτωση των Αράβων στο SDF, δήλωσε ο Nicholas Heras, συνεργάτης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Center for a New American Security.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij είναι πιθανώς ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ενσωμάτωσης αραβικής δύναμης στο SDF“, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει τους Κούρδους της Συρίας να συμπεριλάβουν τους Άραβες μέσα στο SDF ως προϋπόθεση για υποστήριξη.
Η Τουρκία αντιτίθεται στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αραβο-κουρδική δύναμη
Από την πλευρά της Τουρκίας, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέτωπο για το PKK / YPG που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και έχει ενστερνιστεί πλήρως την ιδεολογία του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν για «δημοκρατική αυτονομία» και έχει επίσης αναστατώσει κάποιες αραβικές φυλές στην περιοχή, σύμφωνα με τον Heras.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij υπήρξε ένα από τα βασικά στοιχεία του SDF, στη καταπολέμηση της ISIS  όχι μόνο στο Manbij, αλλά και στην Raqqa και ακόμη πιο ανατολικά γύρω από Deir ez-Zor.
Ο αμερικανικός στρατός αντιστάθηκε στο να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία στον Manbij εξαιτίας της ανησυχίας ότι μπορεί να διαλύσει το προσεκτικά συναρμολογημένο συνασπισμό Κούρδων και Αράβων που αγωνίζονται κατά του ISIS, κάτω από την ομπρέλα των Αμερικανών.
Μετά την αδιαφορία των ΗΠΑ στη κατάκτηση του Αφρίν από τους Τούρκους, μια βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Manbij θα θεωρηθεί ως ακόμη μια προδοσία από το SDF.
Το Manbij για τους Αμερικανούς είναι η δίοδος που εξασφαλίζει την ύπαιθρο της Raqqa που με τη σειρά της είναι το παράδειγμα προς μίμηση για τη σταθερότητα στη μετά-ISIS εποχή“, δήλωσε ο Heras.
Οι ΗΠΑ θα κατευνάσουν τον Ερντογάν;
Κάθε παραχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία στο Manbij εγείρει επίσης το ερώτημα εάν θα ήταν αρκετό για να κατευνάσει τον Ερντογάν.
Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πιστεύουν ότι η όρεξη του Ερντογάν είναι μεγαλύτερη από το Manbij και λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις δηλώσεις του ότι το “Manbij εκτείνεται μέχρι τα σύνορα του Ιράκ.”
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν από το Manbij, εκτός αν υπάρχει σαφής συμφωνία σε χαρτί με τους Τούρκους ως προς τα όρια όπου θα επιχειρήσει η Τουρκία στα ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, οι Αμερικανοί δε φεύγουν από τη Manbij“.
Η πολιτική των ΗΠΑ είναι ασαφής
Η αμερικανική πολιτική δίνει ανάμεικτα μηνύματα, τα οποία ενδέχεται να ενθαρρύνουν την Τουρκία και να αποθαρρύνουν το SDF, ενδεχομένως δελεάζοντας τους Κούρδους να συμμαχήσουν με το καθεστώς του Άσαντ κατά της Τουρκίας.
Καθώς ο αμερικανικός στρατός επανειλημμένα δεσμεύεται να κρατήσει τις θέσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα θα φύγουν από τη Συρία “πολύ σύντομα”, αφήνοντας έκπληκτο Υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο.
Η αμερικανική αναποφασιστικότητα ενθαρρύνει τον Ερντογάν να ακολουθήσει μια απερίσκεπτη πολιτική στη Συρία που θα μπορούσε να καταλήξει σε απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οτιδήποτε δεν θα ερμηνευόταν ως κατευνασμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια νηφάλια συμβουλή για τους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαχείριση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Η νηφαλιότητα όμως δεν είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Λάθος ο σχεδιαζόμενος εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM-70, πρέπει να αλλάξει

Πριν λίγους μήνες, όταν είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για την παραχώρηση μεταχειρισμένων, σοβιετικής εποχής, οπλικών συστημάτων από τον Ελληνικό Στρατό στην Ουκρανία, είχαμε προτείνει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: To Αμερικανικό Ναυτικό κάνει τα ελικοπτεροφόρα του μίνι-αεροπλανοφόρα με F-35B

22
Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσιφίδη και Brian Schofield - aerospace & defense analystH STOVL έκδοση του JSF αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τη Ναυτική Αεροπορία...
- Advertisement -
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 2008: Ο Πόλεμος της Νότιας Οσσετίας,...

2
Σε μια απονενοημένη κίνηση, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, ο γεωργιανός στρατός προσβάλει τις αυτόνομες περιοχές Νότιας Οσσετίας και Αμπχαζίας. Οι...
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Κινεζικά αντίποινα στις ΗΠΑ για την επίσκεψη Πελόσι στην Ταϊβάν

H κινεζική ηγεσία προχωρά στην αναστολή της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων...

H Mόσχα καλεί την Άγκυρα να μην αποσταθεροποιήσει τη Συρία

Η Μόσχα καλεί την Τουρκία να μην προβεί σε νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία - κάτι που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Ερντογάν -...

Παραιτήθηκαν ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο ΓΓ του πρωθυπουργού

Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.Στην ίδια...