25.3 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Δυο Beechcraft King Air 350C για το ΕΚΑΒ!

Δυο Beechcraft King Air 350C για το ΕΚΑΒ!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δυο δικινητήρια στροβιλοελικοφόρα King Air 350C θα ενταχθούν στον στόλο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δωρεάς ύψους 25 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο. Να θυμίσουμε ότι εκτός της αγοράς των νέων αεροσκαφών το πρόγραμμα αφορά και την επισκευή των δυο υφιστάμενων ελικοπτέρων AW109, ήδη στην κατοχή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, τα οποία ακινητούν από χρόνια.

 

Με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που συνέταξε το ΕΚΑΒ με την βοήθεια άλλων δημόσιων φορέων τα δυο αεροπλάνα είναι Beechcraft King Air 350C, την προμήθεια των οποίων ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου 2020 η κατασκευάστρια εταιρία Textron Aviation, με βάση παραγγελία της Sundt Air, η οποία δρα ως ανάδοχος.

 

Ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του τύπου έχει δοθεί στην εύκολη πρόσβαση στην καμπίνα με την έκδοση του King Air 350C που διαθέτει θύρα cargo μεγάλου ανοίγματος για την είσοδο ασθενών/τραυματιών σε φορείο. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη απόπειρα απόκτησης εναερίων μέσων σταθερών πτερύγων από το ΕΚΑΒ την δεκαετία του 80 αφορούσε στην αγορά δυο Piaggio P.180 Avanti. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα υψηλών επιδόσεων (που ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό για το οποίο αγοράστηκαν), παραδόθηκαν από τον κατασκευαστή αλλά δεν έγιναν αποδεκτά από την επιτροπή του ΕΚΑΒ όταν κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω μικρής θύρας εισόδου για την πρόσβαση φορείου. Η σχετική προδιαγραφή όμως δεν είχε ποτέ συμπεριληφθεί στις προδιαγραφές και τα αεροπλάνα μεταπουλήθηκαν τελικά χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

 

Τα King Air 350C εξοπλισμένα με cargo door διαθέτουν το σύστημα μεταφοράς δυο ασθενών της Spectrum Aeromed με πλήρεις δυνατότητες διαμόρφωσής του για ειδικές περιπτώσεις και με υποδομή υποστήριξη παροχής ιατρικής παρακολούθησης/περίθαλψης κατά την διαδικασία μεταφορά από το συνοδό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στην καμπίνα υπάρχει χώρος και για μεταφορά επιβατών.

 

Η σύμβαση αγοράς των King Air 350C περιλαμβάνει και το πρόγραμμα ProAdvantage της Textron Aviation, που εξασφαλίζει χαμηλό σταθερό κόστος χρήσης με προϋπολογισμένα κόστη συντήρησης και ανταλλακτικών.

 

Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2019 μεταξύ ΙΣΝ και δημοσίου:

* Η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί.

* Το ελληνικό Δημόσιο έχει την ευθύνη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών (προσβάσεις, προετοιμασία χώρων, χρονικός προγραμματισμός, επάρκεια προσωπικού) για την παραλαβή και λειτουργία των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

* Το Δημόσιο και το ΕΚΑΒ οφείλουν να διασφαλίζουν την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των εναέριων μέσων, μέσω της συνεχούς εξασφάλισης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η συντήρηση θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση προμήθειας.

* Τα εναέρια μέσα θα φιλοξενούνται σε βάσεις αεροδιακομιδών, τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Θα βρίσκονται στην πλήρη κυριότητα και χρήση του ΕΚΑΒ, αποκλειστικά για τη διακομιδή βαριά ασθενών σε νοσοκομεία ή τη μεταφορά γιατρών για παροχή πρώτων βοηθειών σε βαριά ασθενείς.

* Η διάθεσή τους προς τρίτους ή η αντικατάστασή τους αποκλείεται ρητά στη σύμβαση, πλην της περίπτωσης φθοράς ή απαξίωσής τους και εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
29 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Το κόστος λοιπόν περνάει επιτέλους στο ΕΚΑΒ? Καιρός ηταν…Μικρά έστω βηματάκια προς τα εμπρός

Last edited 1 month ago by Mageiras
Tazos

Και η Π.Α. να πληρώνει το κόστος, η εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με την χρήση C-130 είναι τόσο μεγάλη που θα τους φανεί αστείο το κόστος (κάτω απο 2000€ η ώρα)

Mageiras

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι (μόνο) το κόστος όσο η υποψία αλλαγής νοοτροπίας…

Nick

Πολύ ευχάριστη είδηση. Αχρείαστα να ναι.

My_name_is_Nobody

Το ΕΚΑΒ πληρώνει την ΠΑ για το κόστος των αεροδιακομιδών;
Δεν ρωτάω αν προβλέπεται…

viper3000ad

Δεν προβλέπεται. Γενικώς το ΕΚΑΒ και η Π.Α σπανίως συνεργάζονται αρμονικά, η Π.Α θεωρεί τις αεροδιακομιδές ως αποστολές S&R. Επίσης από καιρό σε καιρό επειδή πολλές διακομιδές γίνονταν με καταχρηστικό χαρακτήρα, θεωρούνταν από το ιπτάμενο προσωπικό ως καταναγκαστική εργασία. Πάγια έκκληση και από τις δύο πλευρές ήταν να υπάρχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες. Από τα τέλη του 90 εώς το 2003 τα ΑW 109 πετούσαν με προσωπικό που είχε διαθέσει η Helitalia. Θυμίζω στην περίοδο υπήρχαν 3 θανατηφόρα ατυχήματα του τύπου. Τα ελικόπτερα πετούσαν συνεχώς και νύχτα, ακόμη και υπο πολύ δύσκολες συνθήκες. Νομίζω το ΕΚΑΒ πρέπει να έχει δικό του ιπτάμενο… Read more »

Mageiras

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πληρώνει (μάλιστα αν κατάλαβα καλά τα 25εκ είναι μια ευρύτερη δωρεά της οποίας τα συγκεκριμένα είναι ένα σκέλος) και προφανώς είναι με το πακέτο υποστήριξης…

desperadonik

Η αεροπορία στέλνει τον λογαριασμό στο ΕΚΑΒ και μάλιστα το ποσό είναι 9ψηφιο. Το πιστόλι του ΕΚΑΒ κάνει μεγάλο κροτο

viper3000ad

desperadonik desperadonik Συγνώμη αλλά το ΕΚΑΒ δεν έχει έσοδα, από που πληρώνει; Μήπως ισχύει οτι στην επιτήρηση δασών που η Π.Α βάζει απλά το καύσιμο στους ιδιώτες;
Mageiras Mageiras Ναι συμφωνώ το ΙΣΝ δίνει, αλλά δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε οτι τα τρώνε. Εδώ λέμε οτι με 4 εκ ευρώ τιμή μονάδας, έπαιρνες άλλα 5 ακόμη αεροσκάφη και σου περίσσευαν και χρήματα. Τι υποστήριξη είναι αυτή.

ShadowMan

εχετε υπόψιν οτι οποιος και να πληρώνει απο την ιδια τσέπη βγαινουν τα λεφτά…. τη δική μας. Λίγη σημασία εχει λοιπον ειτε εκαβ ειτε ΠΑ. Εκτός και αν ερχοντουσαν λεφτά απέξω για τις αεροδιακομιδές. Τότε να το συζητάγαμε.

Tango.Alpha

ΟΚ το ΕΚΑΒ πέρα από τα χρήματα από το Υπουργείο Υγείας χρεώνει, νομίζω, στα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος των αεροδιακομιδών. Αρα τυπικά έχει έσοδα τα οποία μπορεί να περνά στην Π.Α.

Επίσης δεν υπάρχει άρα μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για ξένους υπηκόους που έχουν ασφάλεια (πολύ συνηθισμένο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και αυτονόητο στις ΗΠΑ) και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, να χρεώνονται και να πληρώνει η ασφάλειά τους.

Αλλά τι λέω τώρα…

Christosv

Και κλασικά θα συνεχίζουν να στέλνουν ελικόπτερα και μεταγωγικά των ΕΔ… κλασικές αξίες. Η δωρεά μέχρι την χρήση τους έχει μεγάλη απόσταση. Είδαμε και τα Dauphin του ΛΣ πόσο χρησιμοποιήθηκαν.

Agamemnon

Επιτελους!!

Tazos

Ακόμα και στην επιλογή των μέσων ο ιδιώτης έκανε πολύ καλή επιλογή σε σχέση με το δημόσιο που δεν ήξερε τι ήθελε και κατασπατάλησε χρήματα. Ίδια αεροσκάφη έχει και ο Ε.Σ., είναι εξαιρετικά άεροσκάφη για τον ρόλο και με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης(2000€/ώρα ή και μικρότερο), σε συνδυασμό με τα Α109 θα στηθεί επιτέλους ένα σωστό σύστημα αεροδιακομιδών χωρίς να σπαταλάμε χρήματα. Αν είχαμε αγοράσει αυτά τα αεροσκάφη πριν 15 χρόνια θα είχαμε κάνει απόσβεση στο πολλαπλό, έστω και αργά, μπράβο στο Ίδρυμα Νιάρχος για τις πετυχημένες κινήσεις που κάνει.

viper3000ad

Δεν είμαι βέβαιος ποιά επιτροπή έκανε την επιλογή και πως, το ΙΣΝ συνήθως ΔΕΝ επιλέγει, χρηματοδοτεί. Τα αεροσκάφη είναι υπερσύγχρονα, με συμπιεσμένη καμπίνα, πλήρως εξοπλισμένα με IFR όργανα και δικηνητήρια. Με λίγα λόγια τα βλέπει ο ιδιώτης και του τρέχουν τα σάλια. Στην φωτό δεν βλέπω εξοπλισμό με αναπνευστήρες ή άλλο ιατρικό μόνιτορ, αλλά μέσα σε όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι θα έχει μέχρι και φωσφοριζέ πτυσσόμενα στατώ. Παρόλα αυτά η δική μου γνώμη είναι οτι χρειαζόμαστε οργάνωση σε απομακρυσμένες ιατρικές δομές, όχι αγχωμένες αεροδιακομιδές. Με 25 μύρια ξαναέκανες όλο το νοσοκομείο της Ρόδου, για να μην πω της Νάξου,… Read more »

Panagiotis

Μπορεί τα King Air 350C να είναι απίστευτα αεροσκάφη αλλά τα P.180 ήταν άψογα για τον ρόλο που προορίζονταν. Το ζήτημα με την λάθος θήρα πρόσβασης που δεν χωρούσε το φορείο να περάσει είναι τουλάχιστον κωμικό για τον απλούστατο λόγο πως ο ίδιος τύπος χρησιμοποιούνταν από ένα σωρό υπηρεσίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών διάσωσης/μεταφοράς ασθενών. Πρέπει η πολύ χαζός να ήταν όποιος συνέταξε τις προδιαγραφές η κάποιο άλλο συμφέρον να μπήκε στην μέση, είτε για την αγορά είτε για την πώλησή τους.

viper3000ad

Πράγματι το γιατί έγινε αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που κανένας δεν ασχολήθηκε. Αλλά που να προλάβουν οι άνθρωποι, τότε είχαν τις παραγγελίες του Άκη, το μετρό της Αθήνας, το Τράμ, το νέο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Αττική οδό και την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Μόνο η Αττική όδος είχε υπέρβαση 50% (από 500 δις δραχ πληρώσαμε 1τρις). Γιατί στο σήμερα τι νομίζετε οτι γίνεται ; Ποιος θα τους ελέγχει ;

viper3000ad

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης Γνωρίζετε μήπως σε τι τιμή και πότε πωλήθηκαν τα P.180 ;

Tango.Alpha

Αν μπορώ να παρέμβω στη συζήτηση: πωλήθηκαν γύρω στο 2007-2008 από την PIAGGIO κατευθείαν στις ΗΠΑ δεν παραλήφθηκαν ποτέ από το ΕΚΑΒ.

viper3000ad

Σας ευχαριστώ για την πληροφορία. Το έχετε δει κάπου γραμμένο ; Νομίζω οτι ήταν ως πρόσφατα σε φυλασσόμενα υπόστεγα. Είναι ράδιο αρβίλα; Υπέροχα αεροσκάφη πάντως.

viper3000ad

Μπράβο…P180 έγιναν MPA ! Για φαντάσου. Βέβαια στην wiki στους επίσημους χρήστες από ναυτικό αναφέρει μόνο την Ιταλία !

Tango.Alpha

“Το Δημόσιο και το ΕΚΑΒ οφείλουν να διασφαλίζουν την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των εναέριων μέσων, μέσω της συνεχούς εξασφάλισης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η συντήρηση θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση προμήθειας.” Θα κινηθεί το Δημόσιο να κάνει τώρα μια σύμβαση υποστήριξης ώστε να έχει επάρκεια ανταλλακτικών ώστε όταν φτάσει η στιγμή για το πρώτο κύκλο συντήρησης να υπάρχουν ανταλλακτικά για να συνεχίσουν να πετούν τα μέσα; Γιατί ένα σενάριο που βλέπω είναι να πετούν αυτά μέχρι να εξαντληθούν οι ώρες μέχρι το πρώτο επίπεδο συντήρησης που απαιτεί ανταλλακτικά. Δεύτερον κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες ότι τα… Read more »

Del

Για διευκρινήση στις 6-7 παραγγελθηκαν στην κατασκευαστεί εταιρία. Όμοια αεροσκάφη υπάρχουν στην αεροπορία στρατού αλλά για να βεβαιωθούμε ότι θα πετάνε μάλλον καλλίτερο είναι να πουλήσουμε κανένα Embraer και να αγοράσουμε ένα ίδιο king air 350 για τον πρωθυπουργό. Δεν κάνω πλάκα.!!

Panagiotis

Μια 20αρια χρόνια μόνο από τότε που ήρθαν τα P.180.

x-m

Σπουδαίο νέο , αρκεί να πετάνε. Γιατί πολλά έχουν αγοραστεί και έχουν αραχνιάσει.

Panos71

Δηλαδή τώρα μόνο εμένα μου προξενεί αποστροφή το ότι, ΠΑΛΙ με δωρεά αποκτούμε πολύτιμα εργαλεία;

nigozs

Άρα, ο υπεύθυνος προδιαγραφών που αγοράστηκαν τα Piaggio , τιμωρήθηκε ?

viper3000ad

Σίγουρα πράγματα…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην...

7
 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 2.29

Related News

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην ΑΟΖ…

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...

Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΠΕ-ΜΠΕΆμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.Ειδικότερα,...

Αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις!

Ενώ η τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα εξελίσσονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο άλλο «μέτωπο» του Αιγαίου οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου...
- Advertisement -