Επιθετική προώθηση του EA-18G Growler στη Φινλανδία – επίσημη πρώτη

8
2114
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 14
  •  
  •  

Η αμερικανική εταρεία Boeing και το αμερικανικό Ναυτικό θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη Φινλανδία το αεροσκάφος ηλεκτρονικής επίθεσης EA-18G Growler.

Συγκεκριμένα, δυο μαχητικά αεροσκάφη του τύπου θα παρουσιαστούν τόσο σε στατική έκθεση όσο και σε επίδειξη πτητικών ικανοτήτων κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης για την επέτειο 100 χρόνων της φινλανδικής Ααεροπίας 16-17 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Tikkakoski στην πόλη Jyväskylä.

Τα δύο αεροσκάφη EA-18G Growler που θα εμφανίστούν στην επίδειξη υπάγοναι οργανικά στην Μοίρα Ηλεκτρονικής Επίθεσης Μοίρας 129 (VAQ-129), με έδρα τον αεροναύσταθμο Whidbey Island στην πολιτεία Ουάσιγκτον.

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι μία εξελιγμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίθεσης, αλλά η ιδιαιτερότητά του είναι πως είναι το μοναδικό διαθέσιμο τακτικό αεροσκάφος με τέτοιες δυνατότητες σήμερα οπουδήποτε στον (δυτικό) κόσμο.

Η Boeing προσφέρει στη Φινλανδία το F/A-18E/F Super Hornet ως υποψήφιο για τον διαγωνισμό ΗΧ που αφορά την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου, ενώ ήδη από την δεκαετία του ’90 είχε προμηθεύσει την χώρα με μαχητικά αεροσκάφη της προηγούμενης έκδοσης F-18C/D Hornet.

H εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει το Growler ως μία προφανώς συμφέρουσα συνδυασμένη πρόταση, εκμεταλλευόμενη ακριβώς το γεγονός πως δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταγωνιστική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Boeing προωθεί το Growler και σε άλλες αγορές, για παράδειγμα για την γερμανική αεροπορία, προς αντικατάσταση των αεροσκαφών Tornado ECR, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σχετικά.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 14
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Guest

σε μας άραγε γιατί δεν το προωθεί;;;;;;;; Με τους Σ-400 κλπ. των Τούρκων δεν θα μας χρειαζόταν ένα τέτοιο ειδικό Α/Φ;

Arexis
Guest
Arexis

Το Gripen NG έχει το Arexis με ηλεκτρονικά που βασίζονται σε GalliumNitride
τα ηλεκτρονικά του Growler βασίζονται σε GalliumArsenide.

Από που και ως που είναι το μόνο όταν υπάρχει και άλλο το οποίο μάλιστα έχει εμφανές πλεονέκτημα ;

Φυσικά οι λεπτομέρειες είναι απόρρητες (όταν δεν συμφέρει τις πωλήσεις είναι η καλύτερη δικαιολογία, όταν συμφέρει όλα είναι στην φόρα).

Κάτι φήμες ότι οι παρεμβολές από το alq-99 του Growler παρεμβάλλονται με το aesa και γι’ αυτό χρειάζονται δυο χειριστές οι οποίοι είναι και πιεσμένοι από το φόρτο εργασίας, όποιος θέλει τις παίρνει υπόψη του προαιρετικά.

Spyros
Guest
Σπύρος

Οπότε το ΕΑ-6Ε Intruder είχε 4 χειριστές γιατί είχε περισσότερες παρεμβολές και ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας;

chikichiki
Guest
chikichiki

Κοίτα να δεις, κι εγώ που νόμιζα πως τα Growler ήταν off-limits για τους πληβείους…ο Next Gen Jammer θα είναι άραγε δυνητική αναβάθμιση, ή ALQ-99 και δε σας φτάνει που δίνουμε Growler αχάριστοι;

Ενδιαφέρον θα έχει και η αντιπρόταση της Saab, δε πιστεύω να χάσουν την ευκαιρία.