Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε η «διπλωματία των σεισμών» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

30
1031
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 7
  •  
  •  

Στις 17 Αυγούστου πριν 19 χρόνια σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στον Μαρμαρά της Τουρκίας όπου ισοπέδωσε μεγάλες αστικές εκτάσεις κι είχε πολλές χιλιάδες θύματα.

Οι νεκροί μέχρι σήμερα έχουν υπολογιστεί περί τις 17.000 ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο έμειναν άστεγοι. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μία έκταση στο μέγεθος της Κύπρου έμεινε πρακτικά χωρίς υποδομές και το σύνολο των κτισμάτων σ’ αυτήν είτε κατέρρευσε είτε έπαθε σοβαρές ζημιές.

Ανάμεσα στις καταστροφές ήταν και το αρχηγείο του τουρκικού στόλου στο ναύσταθμο Γκολτσουκ που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού και πρακτικά έπαψε να υπάρχει μετά από αυτό, ενώ και από ανθρώπινο δυναμικό οι απώλειες ήταν μεγάλες με περί τους 600 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους αξιωματικοί και στελέχη.

Παράλληλα και πολλές άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οποίων αεροδρόμια, εργοστάσια βάσης κτλ υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να ανασταλεί ή επηρεαστεί η επιχειρησιακή τους λειτουργικότητα.

Λόγω της έκτασης της ανθρωπιστικής κρίσης, η Τουρκία έγινε αποδέκτης σημαντικής βοήθειας από την διεθνή κοινότητα, κι η Ελλάδα συμμετείχε στην βοήθεια αυτή με ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες) και μέσα που εστάλησαν στην Τουρκία για να συνδράμουν στην ανεύρεση διασωθέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ένα μικρό διάστημα αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συνέβη κι ο καταστροφικός σεισμός στην Πάρνηθα Αττικής που επηρέασε τις βορειοδυτικές αστικές περιοχές.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής από φυσική καταστροφή μέχρι τότε στην χώρα μας με τους νεκρούς να φτάνουν τους 143 και τους άστεγους χιλιάδες.

Αυθόρμητα, ή ίσως όχι και τόσο, η Ελλάδα έγινε αντίστοιχα αποδέκτης διεθνούς βοήθειας με πρώτο αποστολέα την Τουρκία που μόλις πριν λίγες μέρες θρηνούσε τους δικούς της νεκρούς.

Το κλίμα αυτό που επικράτησε εκείνο το διάστημα, για όσους το είχαν ζήσει ειδικά, ήταν πρωτοφανές. Ξαφνικά ως διά μαγείας, τα εθνικά θέματα κι οι διμερείς διαφορές σαν να είχαν πάψει να υπάρχουν.

Σαν να είχε πάψει η κατοχή της Κύπρου, σαν να είχε αρθεί το Casus Belli για τα χωρικά ύδατα, κυρίως σαν… η απώλεια των τριών πιλότων του ΠΝ 21 κι η κρίση των Ιμίων μόλις τρία χρόνια πριν να μην είχε υπάρξει ποτέ.

Το κλίμα αυτό ώθησε και τις δυο χώρες, αν και για διαφορετικούς λόγους, να εμφανίσουν μία χαλάρωση στις μεταξύ τους σχέσεις και σχετική προσέγγιση, σαν να ήταν εφικτό οι δυο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στα όπλα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή η αλλαγή στάσης είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να αφεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους.

Κι όμως, λίγο μετά την κρίση των Ιμίων, όπου ουσιαστικά είχαμε (ξανά) ντε φάκτο απώλεια εθνικού εδάφους, αναδείχθηκε η γύμνια των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλούς κρίσιμους τομείς, αλλά και το προβάδισμα που αντίστοιχα είχαν αποκτήσει οι αντίστοιχες τουρκικές.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για την ενίσχυση και των τριών κλάδων με αγορά καινούριων συστημάτων που προωθήθηκε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη προεξάρχοντος του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Χωρίς υπερβολή, από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει δρομολογηθεί ποτέ κανένα πρόγραμμα προμήθειας κύριου αμυντικού υλικού για κανένα κλάδο, με μοναδική εξαίρεση τα 30 F-16 Block 52 που αγοράστηκαν επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου το 2005.

Κάθε νέα παραλαβή νέων αεροσκαφών, αρμάτων, ελικοπτέρων, πλοίων, υποβρυχίων μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα εκείνων των συμβάσεων που είχαν δρομολογηθεί εκείνη την περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε φτάσει σήμερα εν έτει 2018 να κινούμαστε ακόμα με φρεγάτες S του 1980, Μ113 του 1960, UH-1 του 1970 και Τ-2 Buckeye του 1960 κι άλλα μουσειακά συστήματα που παραμένουν ένεκα έλλειψης εναλλακτικής σε υπηρεσία.

Για να μιλήσουμε για την υποστήριξη και συντήρηση και των πιο σύγχρονων συστημάτων που προλάβαμε να παραλάβουμε.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και κινδυνεύουμε άμεσα, ένεκα της κακώς εννοούμενης δήθεν «φιλίας των λαών» να ξαναζήσουμε την πρόσφατη ιστορίας μας, με ενδεχόμενο οι απώλειες να μην περιοριστούν «απλά» σε ένα μόνο ελικόπτερο.

Προς το παρόν έχουμε την τύχη να επωφελούμαστε από τον καταβαράθρωμα των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και την αποψίλωση του τουρκικού στρατεύματος από στελέχη μετά το πρόσφατο πραξικόπημα.

Αυτό όμως είναι μία ξεκάθαρη συγκυρία και σύμπτωση, όχι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών και σχεδιασμού. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν θα είναι πάντα στο ναδίρ, κι οι στρατιωτικές ακαδημίες στην Τουρκία σε μερικά χρόνια θα αποδώσουν νέα στελέχη.

Εμείς μέχρι τότε θα έχουμε μείνει με το «Εγώ Χριστό εσύ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» που ήταν πρώτο άκουσμα στα ραδιόφωνα το 1999 ως δικαιολογία στρουθοκαμηλισμού.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 7
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Petros
Guest
petros

Από το 1996 μέχρι το 2006 το ΚΥΣΕΑ, μέσα σε μια δεκαετία και 6 συνεδριάσεις του, αποφάσισε να δαπανήσει περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά νέων καθώς και την αναβάθμιση παλαιότερων οπλικών συστημάτων. Οπότε πότε δεν αφέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στην τύχη τους, όπως λέτε, άλλα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ήταν ο μοναδικός κρατικός οργανισμός που δέχτηκε τόσο μεγάλη οικονομική ενίσχυση. Το αν δεν έγινε σωστά η διαχείριση τους είναι άλλο θέμα και κάλο θα ήταν και εσείς να αναζητήσετε όλους τους υπεύθυνους συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού προσωπικού που φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, εξίσου με το πολιτικό προσωπικό, για… Read more »

tallyhogr
Guest
tallyhogr

1) Απο το 2006 και μετα ομως, αγαπητε Πετρο εγκαταληφθηκαν πληρως. Η διατηρηση ενοπλων δυναμεων ειναι μια διαρκης προσπάθεια. Απαξ και τα αφήσεις, σε αφήνουν (και τα πληρωνεις διπλα μετα) 2) Εξοπλιστικη φρενιτιδα η Π&Δ????? Αλλο περιοδικο διαβάζουμε. Η Π&Δ δεν εχει δώσει δειγματα στρατοκαυλίασης σε αντίθεση με αλλα site ή και περιοδικά οπου αμα τους πεις οτι “οχι να μην κοψουμε κι αλλο συντάξεις για 10 ακομα F16” θα πέσουν να σε φάνε ζωντανό και θα σε χαρακτηρισουν ως προδοτη κλπ κλπ… Η γραμμη της Π&Δ πάντα ισσοροπουσε στην λογική. Δεν ξερω πως καταληξατε σε τετοιο συμπερασμα. 3) Υπερπατριωτικες… Read more »

Petros
Guest
petros

Στο 2) και στο 3) συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Για το 1) έχω να σου πω ότι για πάρα πολλές δεκαετίες οι Ε.Δ. ήταν ο κύριος αποδέκτης, δυσανάλογων ποσών, σε σχέση με άλλους τομείς που ήταν απόλυτα εγκαταλελειμμένοι, όπως η παιδεία-έρευνα και η υγεία, σου αναφέρω δύο ενδεικτικά. Δεν μπορούμε εν μέσω κρίσεις να απαιτούμε να είμαστε η πρώτη προτεραιότητα, για τις Ε.Δ. μιλάω,πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρώτη μας έννοια είναι πλέον η συνοχή της κοινωνίας και η προσπάθεια όλων μας να ξεπεράσουμε την τωρινή μας κατάσταση ‘όσο πιο σύντομα γίνεται. Ένας από τους κύριους πρωτεργάτες θα έπρεπε… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Οι περισσότερες αγορές που έγιναν, έγιναν στον απόηχο του θριάμβου των Ιμίων, τρία χρόνια νωρίτερα. Οι περιστασιακές αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τους σεισμούς του ’99 (από τις οποίες κάποιες εκκρεμούσαν από νωρίτερα) δεν αναιρούν αυτά που πολύ σωστά επισημαίνει το άρθρο. Φυσικά το εν λόγω επεισόδιο δεν ήταν η μόνη φορά στην πρόσφατη ιστορία μας όπου επιλέξαμε σε εθνικό επίπεδο να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, ήταν όμως ένα από αυτά. Το θεωρώ αυτονόητο πως δεν αποδοκιμάζω την αποστολή βοήθειας προς κοινούς ανθρώπους που είχαν την ατυχία να χτυπηθούν από το εσαεί αδιάκριτο και ανελέητο μένος της Φύσης, αποδοκιμάζω εντονότατα όμως την… Read more »

Petros
Guest
petros

Ζούμε σε μια περιοχή, που την χαρακτηρίζει ένας όρος υποτιμητικός ( βαλκανοποίηση ),που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τονίσει την ανικανότητα εύρεσης λύσεων και διαιώνισης των όποιων προβλημάτων μεταξύ γειτονικών κρατών. Πιστεύεται ότι θα πάψετε κάποια στιγμή να έχετε γείτονες σας, την τουρκία την αλβανία ή την FYROM? Σε τι ακριβώς πιστεύεται και τι ακριβώς προτείνεται στους συνανθρώπους σας, που κατά εσάς δεν πιστεύουν σε καταψυγμένους μύθους. Στη λύση των όποιων προβλημάτων με την ισχυροποίηση των ενόπλων μας δυνάμεων και την επιβολή των θέσεων μας σε όλους τους γείτονες μας? Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης και αντιμετωπίσεις της πραγματικότητας από αυταρχικά καθεστώτα… Read more »

ΑΡΗΣ
Guest
ΑΡΗΣ

Οι οπαδοί του “ρεαλισμού” μας ζητάνε πρακτικά να αυτοκτονήσουμε. Μπερδεύουν το ιδεατό με τον πραγματικό κόσμο. Όλοι οι (γείτονες και μη) κινούνται στον πραγματικό κόσμο και η μικρή Ελλάδα βάζει το κεφάλι στην άμμο, στρουθοκαμηλίζοντας ότι “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός”.. Μιλάμε για τον αμνό που θέλει να νουθετήσει ένα κοπάδι λύκους. Δυστυχώς κύριοι ένα μέρος της κοινωνίας μας έχει υιοθετήσει αυτές τις ουτοπίες (του στυλ ότι οι διεθνείς σχέσεις προσομοιάζουν με τις διαπροσωπικές εντός μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Το διεθνές σύστημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ). 40 χρόνια μεθοδευμένης προπαγάνδας (2 γενιές ανθρώπων) απέδωσαν μία κοινωνία μαλθακή, εγωκεντρική και αυτοκτονική που… Read more »

Petros
Guest
petros

Οι κύριοι οπαδοί αυτοί την στιγμή στον πλανήτη γη, του ρεαλισμού και της ρεαλιστικής αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων, είναι η Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο., έχουν κατά εσάς αυτοκτονικές τάσεις? Δεν είναι οι δύο πιο ισχυροί οργανισμοί παγκοσμίως? Έχουμε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δαπανήσει τεράστια πόσα για την άμυνα μας,όλοι οι βόρειοι γείτονες μας μαζί (βουλγάρια,FYROM,αλβάνια,σερβία,μαυροβούνιο,κόσοβο,κροατία,βοσνία,σλοβενία.ρούμανια), δεν έχουν ούτε την μίση ισχύ των δικών μας ενόπλων δυνάμεων.άλλα κατά τα άλλα εμείς στρουθοκαμηλίζουμε και έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο και πιστεύουμε στο ¨ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός¨. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή που ανήκουμε στους δύο… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπαίτια με οποιονδήποτε τρόπο για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Καμία χώρα πανβαλκανικά δεν έχει λιγότερες αξιώσεις από τους γείτονές της απ’ότι η Ελλάδα, μοναδικό αίτημα της οποίας είναι ο αυτονόητος σεβασμός των στοιχειωδών της δικαιωμάτων ως χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Ελλάδα δεν επιβάλλεται σε κανέναν και το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά. Εκτός φυσικά αν μετράμε το δικαίωμα της χώρας να αντιδράσει εν δυνάμει στρατιωτικά σε ανάλογη απειλή ως “επιβολή”, οπότε η συζήτηση μπορεί να λάβει επί τόπου τέλος. Ο λόγος που… Read more »

jimdenin
Guest
jimdenin

Πραγματικοί εξοπλησμοί, υπήρχαν μέχρι και το 2000. Πέραν τούτου, μετά το 2000 μόνο η μεμονωμένη παραγγελία των 30 F-16 Adv υπήρξε. Τίποτα άλλο απολύτως. Επίσης, τι αποτελεί αποτελεί ρεαλιστική αντιμετώπιση; Η αθλιότητα των αντιβραβείων, το βήμα πρός βήμα προσέγγιση με την Τουρκία όταν οι προθέσεις της τελευταίας ήταν απόλυτα ξεκάθαρες σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο, τα ΜΟΕ και τέλος το απότοκο της διπλωματίας των σεισμών που ήταν η περίφημη ελληνοτουρκική φιλία; Και η οποία οδήγησε στην απόπειρα ανάληψης συνδιοργάνωσης του Γιούρο 2008 στα τέλη του 2002, ώστε να μάθουμε 5 χρόνια μετά ότι ακριβώς την ίδια εποχή κάποιοι στην γείτονα… Read more »

Petros
Guest
petros

Τι ακριβώς αποδείχθηκε και πότε? Από την στιγμή που δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος, 1923, δύο τάσεις είναι οι κυρίαρχες στο πολιτικό της σκηνικό, οι εθνικιστές-θρησκόληπτοι,οι λεγόμενοι και κεμαλιστές, και η τάση που είναι κυρίαρχη τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι θρησκόληπτοι-εθνικιστές,οι λεγόμενοι και ισλαμιστές. Το ότι ο τουρκικός λαός βρίσκεται συνεχώς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, εμάς πρέπει να μας οδηγήσει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι στην εναγώνια προσπάθεια που κάνουν κάποιοι υπερπατριώτες έλληνες να μιμηθούμε αυτό το τούρκικο μοντέλο διακυβέρνησης. Το σχέδιο βαριοπούλα που επικαλείστε δεν μπορεί να αποδειχθεί και έχει να κάνει μεταξύ της σύγκρουσης των δύο… Read more »

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Η αγορά και ο εκσυγχρονισμός των Mirage-2000 ένα άλλο. Όπως και να χει δεν ήταν οι εκσυγχρονιστές αυτοί που άφησαν γυμνή από πλευράς εξοπλισμών τη χώρα.

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Μην ξεχναμε και τα υποβρυχια που γερνανε -τοτε- και τις πυραυλακατους που ακομα παραλαμβανονται

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Απο την αλλη ομως, λενε, για να νικησεις τον αντιπαλο σου πρεπει να γινεις σαν αυτον…
Οσο τα νεα παλικαρια στην Ελλαδα πεφτουν (με την συνδρομη των κατακοκκινων στα μυαλα εκπαιδευτικων) στις “αγκαλες” της σατανικης “Αντιφα”, μην περιμενετε να υπαρξει Ελλαδα μελος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε λιγο καιρο…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θυμάμαι ένα απόγευμα που έβλεπα στην εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου Βαρυμπόμπης, να κατηφορίζει προς την Αθήνα ένας μεγάλος αριθμός τούρκων μοτοσυκλετιστών με μοτοσυκλέτες Χάρλει Ντέβιντσον, έχοντας όλες στο πίσω μέρος τους μια μικρή τουρκική σημαία. Ήταν εντυπωσιακό το θέαμα των τόσων Χάρλει. Για την ιστορία για όσους δεν ξέρουν. Το ελικόπτερο στα Ίμια δεν το κατέρριψαν οι τούρκοι. Ήταν δυστύχημα. Το πόρισμα, (είναι 170 σελίδες) δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα γιατί θα προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ήμουν και είμαι υπέρ του να δοθεί στην δημοσιότητα για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά έγινε, και για να μην… Read more »

jimdenin
Guest
jimdenin

1) Δεν γίνεται η εξωτερική πολιτική μιας χώρας μπορεί να υπαγορεύεται με διεθνιστικές ρετσέτες όταν τίθενται ζητήματα ασφάλειας. Στις διεθνείς σχέσεις σχέσεις οι διεθνιστικές ονειρώξεις “περί φιλίας των λαών” όχι μόνο δεν έπαιξαν κάποιο ρόλο αλλά τουναντίον έχουν διαψευσθεί ποικιλοτρόπως. Ακόμα περισσότερο η αφήγηση περί του τούρκικου λαού ο οποίος δήθεν βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, όχι μόνο αγγίζει αλλά και ξεπερνά τα όρια της αφέλειας. Τουναντίον όλες αυτές τις δεκαετίες η γείτονα κοινωνία ακολουθεί και ακόμα περισσότερο εμπιστεύεται την εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική αρχή. Όπως και σε εμάς, έτσι και στους γείτονες έχουν γίνει ανάλογες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης… Read more »

Petros
Guest
petros

Ανήκουμε σε δύο διεθνείς οργανισμούς, Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο. , που πρεσβεύουν τη συνεργασία και την φιλία των λαών και έχουμε συμβάλλει και εμείς τα μέγιστα, σε αυτή την αντίληψη, που είναι κυρίαρχη μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς. Άρα θέμα διεθνιστικών ονειρώξεων δεν τίθεται επ΄ ουδενί από την δική μας πλευρά, απλά μένουμε σταθεροί στις αρχές μας. Το να μετατραπούμε σε ταραξία (βλέπε Ρωσία, Κίνα, Τουρκία) στην περιοχή μας δεν είναι προς όφελος μας άλλα και ούτε προς το όφελος όλων των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους λαούς, για το… Read more »

ΑΡΗΣ
Guest
ΑΡΗΣ

Όταν απέναντι σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, απαντάμε με ουτοπίες για “φιλίες των λαών” και ευχολόγια, κουβέντα δύσκολα μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση ο αμνός που γειτονεύει με τον λύκο θα έχει την ίδια τύχη, όσες χείρες φιλίας και αν τείνει, αν δεν λάβει τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Τώρα αν τα στοιχειώδη μέτρα τον κάνουν “ταραξία” αυτό είναι καθαρά ιδεοληπτική υπερβολή (όπως και όλο το πλαίσιο της κουβέντας, μην το κρύβουμε..)

Petros
Guest
petros

Την ίδια αντίληψη με εσάς, έχουν και πολλοί τούρκοι, θεωρούν ότι είναι ο αμνός που περιβάλλεται από λύκους και το μόνο που κάνουν είναι να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. ¨Η ελλάδα προσπαθεί να μας περιορίσει στα λιμάνια μας, η συρία και το ιράκ προσπαθούν να μας αποκόψουν από την μέση ανατολή, γεωργία και αρμένια δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στη κασπία και μέχρι σχετικά προσφατά η ρωσσία ήταν ο κύριος αντίπαλος μας στη μαύρη θάλασσα¨, αυτή είναι η άποψη τους για την γειτονία τους. Εμείς, ως ελλάδα, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μετατραπούμε ποτέ σε… Read more »

ΑΡΗΣ
Guest
ΑΡΗΣ

Δεν υιοθετώ καμία ρητορική η οποία δικαιολογεί εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Και φυσικά η Τουρκία είναι ταραξίας και απειλή στην περιοχή μας, αυτό το βλέπουν και οι τυφλοί. Αλλά εδώ εξισώνετε τον θύτη με το θύμα. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με την γείτονα, από άποψη δηλώσεων, προθέσεων, δυνατοτήτων και φυσικά έργων! Εμείς δεν απειλούμε με εισβολή τους γείτονές μας, ούτε εισβάλλαμε σε εδάφη ξένα (Ίμια, Κύπρος, Συρία και Ιράκ.). Και ναι με την χαλαρή νοοτροπία της κοινωνίας μας είμαστε αμνοί και να παρακαλάμε να μην γίνει τίποτα και αποδειχθεί και στην πράξη. Αλλά ίσως θα έπρεπε να το ρισκάρουμε… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Εξαιρετικά εύστοχο άρθρο. Το ψευδοκράτος ενός λιγδιάρικου λαού ευνούχων, που αντί για το αυτονόητο “Ποτέ ξανά!” αναμηρυκάζει μαζοχιστικά τις εθνικές καταστροφές του δια της επαίσχυντης “προσφυγικής μνήμης” έχοντας εγκολπωθεί το ρόλο του αιώνιου θύματος (αλλά και καλλιεργώντας μια ύποπτη και ανιστόρητη νοσταλγία για μια κάποτε δήθεν “αρμονική συμβίωση” των λαών που δεν υπήρξε ποτέ), επινοεί διαρκώς τέτοια ευτελή ιδεολογήματα που επιτρέπουν σε πολίτες (λέμε τώρα …) και ηγέτες (λέμε τώρα …) να εκφεύγουν διαρκώς της ιστορικής ευθύνης τους και να καταναλίσκουν σαν να μην έχει αύριο όσα χρειάζονται για την αποφυγή του εξανδραποδισμού ή και της γενοκτονίας τους. Εννοείται ότι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά το συμβάν με τον Ηλιάκη, ο τούρκος πιλότος συνήθιζε να πετάει επικίνδυνα. Αυτό που ήθελε να κάνει ο τούρκος ήταν να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το F-16 του Ηλιάκη ώστε με τα καυσαέρια του κινητήρα του να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο F-16 του Ηλιάκη. Αλλά εκείνη την ημέρα ο ελιγμός του τούρκου ,,δεν του βγήκε,, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στο δικό μας F-16 και να σκοτωθεί ακαριαία ο Ηλιάκης.
Για το αν είναι θρησκόληπτος ο τούρκος μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

ΑΡΗΣ
Guest
ΑΡΗΣ

Προς σχολιαστή petros: Τα προβλήματα ασφαλείας των παραπάνω Οργανισμών, τι σχέση έχουν με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς; Θα ήθελα να μου παραθέσετε και τα ποσά που δαπάνησε (και διαχρονικά δαπανά) ο μοναδικός και προαιώνιος εχθρός της Πατρίδας μας, ο οποίος δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά προβαίνει και σε πράξεις. Τι μεγέθους ένοπλες δυνάμεις διατηρεί, τι διάταξη έχουν αυτές και ποια μέσα χρησιμοποιεί (πολύ πρόχειρα, 1η Στρατιά στην Θράκη, 4η Στρατιά στο Αιγαίο, ο μεγαλύτερος στόλος αποβατικών σκαφών (πιθανόν στον κόσμο – σίγουρα στο ΝΑΤΟ – θέλει έρευνα αυτό..) απέναντι από τα Ελληνικά νησιά κλπ κλπ (δεν χρειάζεται… Read more »