Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε η «διπλωματία των σεισμών» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

30
1011

Στις 17 Αυγούστου πριν 19 χρόνια σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στον Μαρμαρά της Τουρκίας όπου ισοπέδωσε μεγάλες αστικές εκτάσεις κι είχε πολλές χιλιάδες θύματα.

Οι νεκροί μέχρι σήμερα έχουν υπολογιστεί περί τις 17.000 ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο έμειναν άστεγοι. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μία έκταση στο μέγεθος της Κύπρου έμεινε πρακτικά χωρίς υποδομές και το σύνολο των κτισμάτων σ’ αυτήν είτε κατέρρευσε είτε έπαθε σοβαρές ζημιές.

Ανάμεσα στις καταστροφές ήταν και το αρχηγείο του τουρκικού στόλου στο ναύσταθμο Γκολτσουκ που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού και πρακτικά έπαψε να υπάρχει μετά από αυτό, ενώ και από ανθρώπινο δυναμικό οι απώλειες ήταν μεγάλες με περί τους 600 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους αξιωματικοί και στελέχη.

Παράλληλα και πολλές άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οποίων αεροδρόμια, εργοστάσια βάσης κτλ υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να ανασταλεί ή επηρεαστεί η επιχειρησιακή τους λειτουργικότητα.

Λόγω της έκτασης της ανθρωπιστικής κρίσης, η Τουρκία έγινε αποδέκτης σημαντικής βοήθειας από την διεθνή κοινότητα, κι η Ελλάδα συμμετείχε στην βοήθεια αυτή με ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες) και μέσα που εστάλησαν στην Τουρκία για να συνδράμουν στην ανεύρεση διασωθέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ένα μικρό διάστημα αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συνέβη κι ο καταστροφικός σεισμός στην Πάρνηθα Αττικής που επηρέασε τις βορειοδυτικές αστικές περιοχές.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής από φυσική καταστροφή μέχρι τότε στην χώρα μας με τους νεκρούς να φτάνουν τους 143 και τους άστεγους χιλιάδες.

Αυθόρμητα, ή ίσως όχι και τόσο, η Ελλάδα έγινε αντίστοιχα αποδέκτης διεθνούς βοήθειας με πρώτο αποστολέα την Τουρκία που μόλις πριν λίγες μέρες θρηνούσε τους δικούς της νεκρούς.

Το κλίμα αυτό που επικράτησε εκείνο το διάστημα, για όσους το είχαν ζήσει ειδικά, ήταν πρωτοφανές. Ξαφνικά ως διά μαγείας, τα εθνικά θέματα κι οι διμερείς διαφορές σαν να είχαν πάψει να υπάρχουν.

Σαν να είχε πάψει η κατοχή της Κύπρου, σαν να είχε αρθεί το Casus Belli για τα χωρικά ύδατα, κυρίως σαν… η απώλεια των τριών πιλότων του ΠΝ 21 κι η κρίση των Ιμίων μόλις τρία χρόνια πριν να μην είχε υπάρξει ποτέ.

Το κλίμα αυτό ώθησε και τις δυο χώρες, αν και για διαφορετικούς λόγους, να εμφανίσουν μία χαλάρωση στις μεταξύ τους σχέσεις και σχετική προσέγγιση, σαν να ήταν εφικτό οι δυο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στα όπλα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή η αλλαγή στάσης είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να αφεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους.

Κι όμως, λίγο μετά την κρίση των Ιμίων, όπου ουσιαστικά είχαμε (ξανά) ντε φάκτο απώλεια εθνικού εδάφους, αναδείχθηκε η γύμνια των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλούς κρίσιμους τομείς, αλλά και το προβάδισμα που αντίστοιχα είχαν αποκτήσει οι αντίστοιχες τουρκικές.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ για την ενίσχυση και των τριών κλάδων με αγορά καινούριων συστημάτων που προωθήθηκε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη προεξάρχοντος του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Χωρίς υπερβολή, από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει δρομολογηθεί ποτέ κανένα πρόγραμμα προμήθειας κύριου αμυντικού υλικού για κανένα κλάδο, με μοναδική εξαίρεση τα 30 F-16 Block 52 που αγοράστηκαν επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου το 2005.

Κάθε νέα παραλαβή νέων αεροσκαφών, αρμάτων, ελικοπτέρων, πλοίων, υποβρυχίων μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα εκείνων των συμβάσεων που είχαν δρομολογηθεί εκείνη την περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε φτάσει σήμερα εν έτει 2018 να κινούμαστε ακόμα με φρεγάτες S του 1980, Μ113 του 1960, UH-1 του 1970 και Τ-2 Buckeye του 1960 κι άλλα μουσειακά συστήματα που παραμένουν ένεκα έλλειψης εναλλακτικής σε υπηρεσία.

Για να μιλήσουμε για την υποστήριξη και συντήρηση και των πιο σύγχρονων συστημάτων που προλάβαμε να παραλάβουμε.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και κινδυνεύουμε άμεσα, ένεκα της κακώς εννοούμενης δήθεν «φιλίας των λαών» να ξαναζήσουμε την πρόσφατη ιστορίας μας, με ενδεχόμενο οι απώλειες να μην περιοριστούν «απλά» σε ένα μόνο ελικόπτερο.

Προς το παρόν έχουμε την τύχη να επωφελούμαστε από τον καταβαράθρωμα των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και την αποψίλωση του τουρκικού στρατεύματος από στελέχη μετά το πρόσφατο πραξικόπημα.

Αυτό όμως είναι μία ξεκάθαρη συγκυρία και σύμπτωση, όχι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών και σχεδιασμού. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν θα είναι πάντα στο ναδίρ, κι οι στρατιωτικές ακαδημίες στην Τουρκία σε μερικά χρόνια θα αποδώσουν νέα στελέχη.

Εμείς μέχρι τότε θα έχουμε μείνει με το «Εγώ Χριστό εσύ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» που ήταν πρώτο άκουσμα στα ραδιόφωνα το 1999 ως δικαιολογία στρουθοκαμηλισμού.

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από το 1996 μέχρι το 2006 το ΚΥΣΕΑ, μέσα σε μια δεκαετία και 6 συνεδριάσεις του, αποφάσισε να δαπανήσει περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά νέων καθώς και την αναβάθμιση παλαιότερων οπλικών συστημάτων. Οπότε πότε δεν αφέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στην τύχη τους, όπως λέτε, άλλα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ήταν ο μοναδικός κρατικός οργανισμός που δέχτηκε τόσο μεγάλη οικονομική ενίσχυση. Το αν δεν έγινε σωστά η διαχείριση τους είναι άλλο θέμα και κάλο θα ήταν και εσείς να αναζητήσετε όλους τους υπεύθυνους συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού προσωπικού που φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, εξίσου με το πολιτικό προσωπικό, για τα λεγόμενα εξοπλιστικά σκάνδαλα. Και τέλος δεν υπάρχει η κακώς εννοούμενη φιλία των λαών, που λέτε και εσείς, άλλα υπάρχει η ρεαλιστική αντιμετώπιση των γεγονότων, ακόμα και από το κοινό στο οποίο απευθύνεστε (στρατιωτικοί), και η οποία δεν είναι η φρενίτιδα που εσείς υπερασπίζεστε στα εξοπλιστικά άλλα η ώριμη αντιμετώπιση και η διαχείριση των όποιων καταστάσεων με μόνο γνώμονα το κοινό καλό που είναι και η μόνη λύση στα όποια προβλήματα των λαών των Βαλκανίων. Ασχοληθείτε λίγο με τον γιουγκοσλάβικο εμφύλιο,που είναι και η πιο πρόσφατη σύγκρουση στην περιοχή μας, για να δείτε που οδηγούν τις κοινωνίες οι υπερπατριωτικές εξάρσεις και θα καταλάβετε ότι όσα λέω παραπάνω δεν βρίσκονται στη σφαίρα της θεωρίας άλλα βασίζονται στη μελέτη πραγματικών καταστάσεων.

  • Το να θες να ξεφορτωθείς συστήματα όπως τα Μ113 και τα Χιούι δεν είναι φρενίτιδα εξοπλισμών. Κάτι έχετε καταλάβει λάθος.

   Επίσης, το το αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ και τι υλοποιείται τελικά είναι δύο διαφορετικά κι άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Κι εδώ κάτι έχετε καταλάβει λάθος.

   Δεν μπορώ όμως εγώ να κάνω τίποτα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

   • Μια χαρά καταλάβαμε…Καλό θα ήταν να μάθατε εκεί στην Πτήση να δέχεστε κριτική όταν εκφράζετε λανθασμένα συμπεράσματα/απόψεις ως ειδήσεις. Το ότι δεν είστε το ίδιο χαλιά με άλλα παρόμοια site δεν σας κάνεις αλαθαστους .

    • 1) Δεν χρειάζεται να μιλάτε για τον εαυτό σας στο πρώτο πληθυντικό. Εκτός αν δεν ειστε ένας αλλά… πολλοί 😉 !!

     2) Μπορείτε να διαφωνείτε με ένα συμπέρασμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος για τον λόγο αυτό (επειδή εσείς διαφωνείτε).

     3) Το άρθρο φιλοξενείται κάτω από την υποκατηγορία “Απόψεις”. Φυσικά κι είναι άποψη. Δεν το παρουσιάσαμε για είδηση, πόσο δε μάλλων 19 (!) χρόνια μετά. Αυτό είναι άλμα λογικής δικό σας.

     Ευχαριστούμε για το έστω αρνητικο input που όπως βλέπετε δημοσιεύθηκε.

  • 1) Απο το 2006 και μετα ομως, αγαπητε Πετρο εγκαταληφθηκαν πληρως. Η διατηρηση ενοπλων δυναμεων ειναι μια διαρκης προσπάθεια. Απαξ και τα αφήσεις, σε αφήνουν (και τα πληρωνεις διπλα μετα)

   2) Εξοπλιστικη φρενιτιδα η Π&Δ????? Αλλο περιοδικο διαβάζουμε. Η Π&Δ δεν εχει δώσει δειγματα στρατοκαυλίασης σε αντίθεση με αλλα site ή και περιοδικά οπου αμα τους πεις οτι “οχι να μην κοψουμε κι αλλο συντάξεις για 10 ακομα F16” θα πέσουν να σε φάνε ζωντανό και θα σε χαρακτηρισουν ως προδοτη κλπ κλπ… Η γραμμη της Π&Δ πάντα ισσοροπουσε στην λογική. Δεν ξερω πως καταληξατε σε τετοιο συμπερασμα.

   3) Υπερπατριωτικες εξάρσεις? Οχι σε αυτό το site. Ουτε καν τα μέλη του.

   4) Η κακώς εννοουμενη φιλια υπάρχει και αντικατοπτριζεται στα ελληνοτουρκικα. Πως ακριβώς θα το χαρακτήριζε κανεις το οτι μονιμα η Ελληνική πλευρά τεινει χειρα φιλίας και η Τουρκίκη πλευρά ενεργει μονομερώς δημιουργώντας ζητήματα και εγείρωντας ανηκουστες αξιώσεις? Βεβαια σε αυτό φταίμε εμεις. Γιατι εμείς τεινουμε την χειρα φιλίας ενώ θα επρεπε να τείνουμε την κάννη απο κανα Leo2 στις οποιες προκλήσεις.
   Εμεις φταίμε γιατι πιστεύουμε οτι ειναι δυνατή η φιλία μετα τα οσα εχουν προηγηθεί, ειδικά δε απο την εισβολη στην Κύπρο και μετά. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά φιλια (ουτε καν διπλωματικη σχεση) οσο κατέχουν ελληνικό εδαφος…

   Δεν ειμαι πολεμοχαρης, ρεαλιστης ειμαι.

   • Στο 2) και στο 3) συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Για το 1) έχω να σου πω ότι για πάρα πολλές δεκαετίες οι Ε.Δ. ήταν ο κύριος αποδέκτης, δυσανάλογων ποσών, σε σχέση με άλλους τομείς που ήταν απόλυτα εγκαταλελειμμένοι, όπως η παιδεία-έρευνα και η υγεία, σου αναφέρω δύο ενδεικτικά. Δεν μπορούμε εν μέσω κρίσεις να απαιτούμε να είμαστε η πρώτη προτεραιότητα, για τις Ε.Δ. μιλάω,πρέπει να μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρώτη μας έννοια είναι πλέον η συνοχή της κοινωνίας και η προσπάθεια όλων μας να ξεπεράσουμε την τωρινή μας κατάσταση ‘όσο πιο σύντομα γίνεται. Ένας από τους κύριους πρωτεργάτες θα έπρεπε να είναι οι Ε.Δ. σε αυτή την προσπάθεια καθώς και αυτοί που των εκφράζουν, δες ο και λεγόμενος ειδικός τύπος. Όσο για το 4) διαφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν σε χαρακτηρίζω πολεμοχαρή άλλα ούτε ρεαλιστή μπορώ να σε χαρακτηρίσω.

  • Οι περισσότερες αγορές που έγιναν, έγιναν στον απόηχο του θριάμβου των Ιμίων, τρία χρόνια νωρίτερα. Οι περιστασιακές αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τους σεισμούς του ’99 (από τις οποίες κάποιες εκκρεμούσαν από νωρίτερα) δεν αναιρούν αυτά που πολύ σωστά επισημαίνει το άρθρο. Φυσικά το εν λόγω επεισόδιο δεν ήταν η μόνη φορά στην πρόσφατη ιστορία μας όπου επιλέξαμε σε εθνικό επίπεδο να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, ήταν όμως ένα από αυτά. Το θεωρώ αυτονόητο πως δεν αποδοκιμάζω την αποστολή βοήθειας προς κοινούς ανθρώπους που είχαν την ατυχία να χτυπηθούν από το εσαεί αδιάκριτο και ανελέητο μένος της Φύσης, αποδοκιμάζω εντονότατα όμως την παρερμήνευση αυτών των γεγονότων ως κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η Τουρκία δείχνει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τις περιστασιακές “φιλίες” που κάνει ο λαός της, φιλίες τις οποίες πολλές φορές καθορίζει η ίδια. Οποιοδήποτε στοίχημα βασιζόμενο σε αυτές θα έχει απευκταία κατάληξη. Τα λοιπά περί “ρεαλιστικών αντιμετωπίσεων” και παραλληλισμών (γιατί πράγματι, δεν τέμνονται οι δυο καταστάσεις!!!) της ανάγκης μας για άμυνα με αληθινά ανθυγιεινές υπερεθνικές εξάρσεις ειλικρινά παραπέμπουν σε ανακοινώσεις τύπου Μέγαρου Πραβδίμου, καθότι για τους περισσότερους ανθρώπους τουλάχιστον πρόκειται για κατεψυγμένους μύθους που έχουν λήξει εμπράκτως (πρόσφατα, αλλά έχουν λήξει).

   • Ζούμε σε μια περιοχή, που την χαρακτηρίζει ένας όρος υποτιμητικός ( βαλκανοποίηση ),που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τονίσει την ανικανότητα εύρεσης λύσεων και διαιώνισης των όποιων προβλημάτων μεταξύ γειτονικών κρατών. Πιστεύεται ότι θα πάψετε κάποια στιγμή να έχετε γείτονες σας, την τουρκία την αλβανία ή την FYROM? Σε τι ακριβώς πιστεύεται και τι ακριβώς προτείνεται στους συνανθρώπους σας, που κατά εσάς δεν πιστεύουν σε καταψυγμένους μύθους. Στη λύση των όποιων προβλημάτων με την ισχυροποίηση των ενόπλων μας δυνάμεων και την επιβολή των θέσεων μας σε όλους τους γείτονες μας? Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης και αντιμετωπίσεις της πραγματικότητας από αυταρχικά καθεστώτα τύπου ρωσίας (πούτιν) και τουρκίας (ερντογάν). Ή το να έχει ένας κράτος της Ε.Ε. και μέλος του Ν.Α.Τ.Ο. , σαν πρότυπο του το μιλιταριστικό ισραήλ είναι η ενδεδειγμένη λύση στα όποια προβλήματα του? Ο ρεαλισμός και η ρεαλιστική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, είναι το Α και το Ω στην παγκόσμια διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις, το ότι εσείς το αγνοείται και πιστεύεται μάλιστα ότι οι δύο αυτές καταστάσεις δεν τέμνονται, είναι δικό σας συμπέρασμα, το οποίο δεν ισχύει πουθενά. Συνεχίζεται και μιλάτε για
    ¨παραλληλισμών της ανάγκης μας για άμυνα με αληθινά ανθυγιεινές υπερεθνικές εξάρσεις ειλικρινά παραπέμπουν σε ανακοινώσεις τύπου Μέγαρου Πραβδίμου¨, συγχέεται μάλλον την πραγματικότητα των ελληνικών εξοπλισμών με την υπερπατριωτική έξαρση του μεγαλύτερου μέρους των βόρειων γειτόνων μας,στα τέλη του εικοστού αιώνα, που οδήγησε στο πλήρη κατακερματισμό τους και την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Το ότι σαν λαός δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι γνωστό, το να μην συμβουλευόμαστε την ιστορία είναι ολέθριο.

    • Οι οπαδοί του “ρεαλισμού” μας ζητάνε πρακτικά να αυτοκτονήσουμε. Μπερδεύουν το ιδεατό με τον πραγματικό κόσμο. Όλοι οι (γείτονες και μη) κινούνται στον πραγματικό κόσμο και η μικρή Ελλάδα βάζει το κεφάλι στην άμμο, στρουθοκαμηλίζοντας ότι “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός”.. Μιλάμε για τον αμνό που θέλει να νουθετήσει ένα κοπάδι λύκους.

     Δυστυχώς κύριοι ένα μέρος της κοινωνίας μας έχει υιοθετήσει αυτές τις ουτοπίες (του στυλ ότι οι διεθνείς σχέσεις προσομοιάζουν με τις διαπροσωπικές εντός μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Το διεθνές σύστημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ). 40 χρόνια μεθοδευμένης προπαγάνδας (2 γενιές ανθρώπων) απέδωσαν μία κοινωνία μαλθακή, εγωκεντρική και αυτοκτονική που αρνείται την κοινή λογική. Ένα Κόμμα Κοινής Λογικής κατά τον ΚΚ είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ…

     ΥΓ: Για τα χάλια των ΕΕΔ δεν ευθύνεται πρωταρχικά οι αγρίως πετσοκομμένες πιστώσεις (για να μην κατηγορηθώ για οπαδός των πολεμικών βιομηχανιών του θανάτου (sic) αλλά η νοοτροπία εντός και κυρίως εκτός αυτών. Κοινωνία η οποία αρνείται να συνεισφέρει τα αναγκαία για την δημιουργία ανάλογου με τις απειλές στρατού (θητεία, βύσματα, εκπαίδευση κλπ) είναι βέβαιο ότι θα υποστεί τις συνέπειες. Μετά οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες του “ρεαλισμού” θα είναι καθημερινότητα και οι αχάριστοι “γκιαούρηδες” θα πεθάνουν από ασφυξία στην “στοργική” αγκάλη του πολυχρονεμένου Σουλτάνου… Τουλάχιστον στον άλλο κόσμο θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες περί φιλίας των λαών και της εφικτότητος του “άλλου κόσμου”…

     Καλή Κυριακή

     • Οι κύριοι οπαδοί αυτοί την στιγμή στον πλανήτη γη, του ρεαλισμού και της ρεαλιστικής αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων, είναι η Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο., έχουν κατά εσάς αυτοκτονικές τάσεις? Δεν είναι οι δύο πιο ισχυροί οργανισμοί παγκοσμίως? Έχουμε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δαπανήσει τεράστια πόσα για την άμυνα μας,όλοι οι βόρειοι γείτονες μας μαζί (βουλγάρια,FYROM,αλβάνια,σερβία,μαυροβούνιο,κόσοβο,κροατία,βοσνία,σλοβενία.ρούμανια), δεν έχουν ούτε την μίση ισχύ των δικών μας ενόπλων δυνάμεων.άλλα κατά τα άλλα εμείς στρουθοκαμηλίζουμε και έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο και πιστεύουμε στο ¨ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός¨. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή που ανήκουμε στους δύο παραπάνω οργανισμούς και υποχρέωση μας απέναντι τους, είναι, να οδηγήσουμε τα υπόλοιπα βαλκάνια, μακριά από άγνωστες ατραπούς, να τα βοηθήσουμε να αποτινάξουν από πάνω τους το καρκίνωμα του εθνικισμού και να ορθοποδήσουν οικονομικά, αν και αυτό το τελευταίο το προσπαθούμε ακόμα και εμείς. Κατά τα άλλα η ¨μεθοδευμένη προπαγάνδα¨ την όποια δεχόμαστε, σύμφωνα με την άποψη σας, τα τελευταία 40 χρόνια και έχει αποδώσει δυο γενιές μαλθακών ανθρώπων,είναι μόλις 25 χρόνια ¨προπαγάνδας¨ από την Ε.Ε. και πολλά περισσότερα χρόνια ¨προπαγάνδας¨,66 συνολικά, από το Ν.Α.Τ.Ο. . Ουτοπίες λοιπόν οι κύριες απόψεις αυτών των δύο οργανισμών.

    • Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπαίτια με οποιονδήποτε τρόπο για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Καμία χώρα πανβαλκανικά δεν έχει λιγότερες αξιώσεις από τους γείτονές της απ’ότι η Ελλάδα, μοναδικό αίτημα της οποίας είναι ο αυτονόητος σεβασμός των στοιχειωδών της δικαιωμάτων ως χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Ελλάδα δεν επιβάλλεται σε κανέναν και το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά. Εκτός φυσικά αν μετράμε το δικαίωμα της χώρας να αντιδράσει εν δυνάμει στρατιωτικά σε ανάλογη απειλή ως “επιβολή”, οπότε η συζήτηση μπορεί να λάβει επί τόπου τέλος. Ο λόγος που η Ελλάδα εξοπλίζεται είναι για να μην επιβληθούν άλλοι σε αυτήν.

     Το Ισραήλ είναι μάλλον ατυχές παράδειγμα για τις θέσεις σας, αφού η τολμηρή του βία και εξωτερική πολιτική τού έχει εξασφαλίσει ευημερία που για τα δεδομένα του θα έπρεπε να θεωρείται αδύνατη.

     Ο “παραλληλισμός” αφορούσε τη σύγκριση που κάνετε μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία πολύ απλά είναι απ’τα άγραφα. Και όχι τον αόριστο “ρεαλισμό” της εξωτερικής πολιτικής. Να πω πάντως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θέση που πρεσβεύει το άρθρο (ότι δηλαδή είναι αφέλεια να θεωρούμε συμβάντα όπως τη βοήθεια του ’99 ως κομβικά σημάδια βελτίωσης στις διμερείς σχέσης, τα οποία χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να “χαλαρώσουμε”) φαίνεται να αντιπροσωπεύει απόλυτα τον πολιτικό ρεαλισμό. Στον οποίο συναισθηματισμοί του τύπου “είναι καρντάσι μου γιατί ανταλλάξαμε κουβέρτες” δεν χωρούν.

     Πρέπει να πω πως δεν κατάλαβα. Εσείς πρώτος αναφερθήκατε στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους, κι εγώ με τη σειρά μου σας είπα πρώτος ότι δεν έχει νόημα να αναφέρονται εδώ γιατί δεν υφίσταται σχέση με τη δική μας κατάσταση. Τώρα μου λέτε όμως ότι -εγώ- τα συγχέω…

 2. Πραγματικοί εξοπλησμοί, υπήρχαν μέχρι και το 2000. Πέραν τούτου, μετά το 2000 μόνο η μεμονωμένη παραγγελία των 30 F-16 Adv υπήρξε. Τίποτα άλλο απολύτως.

  Επίσης, τι αποτελεί αποτελεί ρεαλιστική αντιμετώπιση; Η αθλιότητα των αντιβραβείων, το βήμα πρός βήμα προσέγγιση με την Τουρκία όταν οι προθέσεις της τελευταίας ήταν απόλυτα ξεκάθαρες σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο, τα ΜΟΕ και τέλος το απότοκο της διπλωματίας των σεισμών που ήταν η περίφημη ελληνοτουρκική φιλία; Και η οποία οδήγησε στην απόπειρα ανάληψης συνδιοργάνωσης του Γιούρο 2008 στα τέλη του 2002, ώστε να μάθουμε 5 χρόνια μετά ότι ακριβώς την ίδια εποχή κάποιοι στην γείτονα χώρα προετοίμαζαν το περίφημο σχέδιο “Βαριοπούλα”;

  Είδαμε που οδήγησαν αυτές οι ιστορίες με κορύφωση την περίπτωση Ηλιάκη και υπερκορύφωση την αποκάλυψη του σχεδίου “Βαριοπούλα” απο τους ίδιους τους γείτονες. Και ένας στρατός “εκσυγχρονιστών” πολιτικών και γραφιάδων σε συγκεκριμένα έντυπα ΜΜΕ να επιδίδονται στην γνωστή “ρετσετολογία” κατηγορώντας ως υπερπατριώτες, πατριδοκάπηλους, ελληναράδες κλπ όσους μίλαγαν ότι η εν λόγω πολιτική δεν οδηγούσε πουθενά, όπως και εν τέλει αποδείχθηκε.

  • Τι ακριβώς αποδείχθηκε και πότε? Από την στιγμή που δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος, 1923, δύο τάσεις είναι οι κυρίαρχες στο πολιτικό της σκηνικό, οι εθνικιστές-θρησκόληπτοι,οι λεγόμενοι και κεμαλιστές, και η τάση που είναι κυρίαρχη τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι θρησκόληπτοι-εθνικιστές,οι λεγόμενοι και ισλαμιστές. Το ότι ο τουρκικός λαός βρίσκεται συνεχώς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, εμάς πρέπει να μας οδηγήσει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι στην εναγώνια προσπάθεια που κάνουν κάποιοι υπερπατριώτες έλληνες να μιμηθούμε αυτό το τούρκικο μοντέλο διακυβέρνησης. Το σχέδιο βαριοπούλα που επικαλείστε δεν μπορεί να αποδειχθεί και έχει να κάνει μεταξύ της σύγκρουσης των δύο παραπάνω τάσεων στην πολιτικό-στρατιωτική σκηνή της τουρκίας. Για τον ηλιάκη και την κατάρριψη του πρέπει να ξέρετε ότι πραγματοποιήθηκε από ένα φανατικά θρησκόληπτο αξιωματικό, οπαδό του παντουρκισμού, μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς για την νοητική και διανοητική κατάσταση των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων? Και όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ένα πρόγραμμα που μου έρχεται πρόχειρο, η παραγγελία των 12 AH 64D πραγματοποιήθηκε το σεπτέμβριο του 2003, άρα υπήρχαν εξοπλιστικά προγράμματα και μετά το 2000.

   • Η αγορά και ο εκσυγχρονισμός των Mirage-2000 ένα άλλο. Όπως και να χει δεν ήταν οι εκσυγχρονιστές αυτοί που άφησαν γυμνή από πλευράς εξοπλισμών τη χώρα.

    • Ό,τι αφορά τα Μ2Κ ήταν απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη το 1999, που για όποιον το θυμάται, είχε βγει λάιβ σε εθνικό δίκτυο να το ανακοινώσει με την μεταξύ άλλων αλήστου μνήμης φράση του «60 F-16 μπλοκ 52 πλΟΥς.»!!! Το ίδιο και τα καινούρια Απάτσι, ουσιαστικά δώρο στη Boeing για την μη επιλογή των F-15. Και τα δυο αυτά ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα κεκτημένης ταχύτητας. Το επόμενο διάστημα μετά τους σεισμούς και μέχρι σήμερα οι αμυντικές προμήθειες είναι ανύπαρκτες. Κανείς δεν έχει τολμήσει να εγκρίνει χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα μόνα χρήματα που έχουν ξοδευτεί είναι για το προσωπικό (μισθοί-συντάξεις) και για υποστήριξη υπαρχόντων συστημάτων, ενώ ό,τι επιπλέον έχει παραληφθεί ήταν μεταχειρισμένα συστήματα δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή. Ακόμα και συστήματα που είχαν παραγγελθεί για διάφορους λόγους αναβάλλονταν η παραλαβή τους για να μην φαίνεται λογιστικά η διάθεση ποσών για την άμυνα. Η μοναδική εξαίρεση σε νέα αγορά ήταν το Peace Xenia IV και τα 450 ΒΜΡ-3 που ακυρώθηκαν πανηγυρικά.

     Σε κάθε περίπτωση το αν ήταν οι «εκσυγχρονιστές» υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη παρακμιακή πορεία είναι αδιάφορο κι εκτός θέματος επί της παρούσης, αφού ούτως ή άλλως ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, υιοθέτησαν αυτήν την πολιτική με αποκορύφωμα την σημερινή και το περιβόητο «θα το ρισκάρουμε!» Προς το παρόν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν τα έχουμε νιώσει για εντελώς άσχετους λόγους (βλέπε τελευταίες παραγράφους), αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό.

     • Τη θυμάμαι τη φράση και αφορούσε τα F-16. Ο εκσυγχρονισμός όμως και η επιπλεόν αγορά των Μιραζ έγινε τον Αύγουστο του 2000, όχι το 1999. Όσον αφορά τα Απάτσι, συγνώμη τώρα… δεν υπήρχε ανάγκη απόκτησης; Και ήταν απλά ένα δώρο στην Boeing? Σοβαρά μιλάμε;;

   • Μην ξεχναμε και τα υποβρυχια που γερνανε -τοτε- και τις πυραυλακατους που ακομα παραλαμβανονται

    • Για τους ίδιους λόγους που αναφέρει το άρθρο, υπήρξαν πολλά προβλήματα με τους προηγουμένως παραγγελθέντες εξοπλισμούς. Αιωρούνταν η βεβαιότητα ότι κακώς παραγγέλθηκαν και δεν ήταν πλέον απαραίτητοι, εξού και πολλά από τα προβλήματα ήταν κατασκευασμένα ή ανύπαρκτα, ή θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί λύσεις. Κι αλλού που υπήρχαν όντως προβλήματα, φουσκώθηκαν τεχνητά ώστε να είναι αδύνατο να υπάρξει λύση.

   • Απο την αλλη ομως, λενε, για να νικησεις τον αντιπαλο σου πρεπει να γινεις σαν αυτον…
    Οσο τα νεα παλικαρια στην Ελλαδα πεφτουν (με την συνδρομη των κατακοκκινων στα μυαλα εκπαιδευτικων) στις “αγκαλες” της σατανικης “Αντιφα”, μην περιμενετε να υπαρξει Ελλαδα μελος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε λιγο καιρο…

 3. Θυμάμαι ένα απόγευμα που έβλεπα στην εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου Βαρυμπόμπης, να κατηφορίζει προς την Αθήνα ένας μεγάλος αριθμός τούρκων μοτοσυκλετιστών με μοτοσυκλέτες Χάρλει Ντέβιντσον, έχοντας όλες στο πίσω μέρος τους μια μικρή τουρκική σημαία. Ήταν εντυπωσιακό το θέαμα των τόσων Χάρλει.

  Για την ιστορία για όσους δεν ξέρουν. Το ελικόπτερο στα Ίμια δεν το κατέρριψαν οι τούρκοι. Ήταν δυστύχημα. Το πόρισμα, (είναι 170 σελίδες) δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα γιατί θα προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
  Ήμουν και είμαι υπέρ του να δοθεί στην δημοσιότητα για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά έγινε, και για να μην το παραμυθιάζουν διάφοροι απατεώνες (που έχουν κλέψει και δημόσιο χρήμα) περί καταρρίψεων και ηλεκτρονικών παρεμβολών. Το συζήτησα το θέμα με κάποιους και μου εξήγησαν για ποιους λόγους δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα. Δυστυχώς δεν έπεσε στα χέρια μου να το διαβάσω αλλά φίλος που του το έδωσαν να το διαβάσει (λόγω δουλειάς) μου είπε λεπτομερώς τι γράφει.

  • Η απώλεια του ελικοπτέρου ήταν συνέπεια της κρίσης. Δεν έχει σημασία αν δεν ήταν συνέπεια εχθρικής δράσης. Το ατύχημα αυτό σε κανονικές συνθήκες δεν θα είχε συμβεί. Με αυτή την έννοια το αναφέρω ως απώλεια. Φυσικά γνωρίζω όλα αυτά που λες για την εκ των υστέρων καπήλευση του θανάτου των τριών μελών του πληρώματος, και συμφωνώ απόλυτα.

 4. 1) Δεν γίνεται η εξωτερική πολιτική μιας χώρας μπορεί να
  υπαγορεύεται με διεθνιστικές ρετσέτες όταν τίθενται ζητήματα ασφάλειας. Στις διεθνείς σχέσεις σχέσεις οι διεθνιστικές ονειρώξεις “περί φιλίας των λαών” όχι μόνο δεν έπαιξαν κάποιο ρόλο αλλά τουναντίον έχουν διαψευσθεί ποικιλοτρόπως. Ακόμα περισσότερο η αφήγηση περί του τούρκικου λαού ο οποίος δήθεν βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, όχι μόνο αγγίζει αλλά και ξεπερνά τα όρια της αφέλειας. Τουναντίον όλες αυτές τις δεκαετίες η γείτονα κοινωνία ακολουθεί και ακόμα περισσότερο εμπιστεύεται την εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική αρχή. Όπως και σε εμάς, έτσι και στους γείτονες έχουν γίνει ανάλογες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης για τους δικούς τους θεσμούς και σε αυτή την περίπτωση οι ΤΕΔ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τον μέσο τούρκο πολίτη.

  2) Το σχέδιο “Βαριοπούλα” δεν έχει αποδεχθεί; Ελπίζω πραγματικά το τελευταίο να αναφέρεται ως κακόγουστο αστείο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί σε διάλογο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εκτός και αν κάνουμε πλάκα μεταξύ μας. Όχι απλά αποδείχθηκε, αλλά έγιναν διώξεις σε ποινικό βαθμό και η έκταση τους ήταν τέτοια που αριθμός ανωτέρων/ανωτάτων αξιωματικών των ΤΕΔ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις τελευταίες υπο την κατηγορία της συμμετοχής. Επίσης η δημοσιοποίηση του σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ανάγκασε ή δεν ανάγκασε ολόκληρο ΓΕΣ να επανεξετάσει τον γενικότερο σχεδιασμό του Δ.Σ.Σ στον Έβρο; Και τέλος το ότι η όλη ιστορία αφορούσε την ανατροπή της τότε νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Ερντογάν τι αναιρεί; Την σταθερή εξωτερική πολιτική της γείτονας σε σχέση με εμάς ως προς τις διεκδικήσεις τους; Γιατί με αυτούς που κάναμε τα ζειμπέκικα τις κουμπαριές και τα χαζοπανηγυράκια κάποιων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αν.Αιγαίου με ομόλογους τους των τούρκικων πόλεων της ανατολικής ακτής του αιγαίου στο “όνομα της φιλίας των λαών”, αυτοί ήταν ήταν που δεν το είχαν σε τίποτα να προκαλέσουν ολόκληρη σύγκρουση μεταξύ των δυό χωρών.

  3) Και για να το προχωρήσουμε ακόμα παρακάτω. Στην περίπτωση του άτυχου Κ.Ηλιάκη το να λέμε είναι ότι το θέμα εξαντλείται σε έναν θρησκόληπτο Τούρκο πιλότο είναι τουλάχιστον αστείο. Μιλάμε για σχηματισμό/πακέτο 4 αεροσκαφών ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πήγαινε προς Κρήτη προς φωτογράφηση των S300. Ενέργεια λίαν πολεμική, λίαν επιθετική που για άλλο κράτος θα σήμαινε αυτομάτως την κατάρριψη τους. Και όχι μόνο αυτό αλλά είδαμε τους γείτονες να ζητούν και τα ρέστα στην όλη ιστορία απαιτώντας να τους αποζημιώσουμε το χαμένους αεροσκάφος και υπάρχει και άλλη ένδειξη η οποία έδειχνε ότι εκείνη την ημέρα οι γείτονες πήγαιναν για χοντρό τσαμπουκά- ο όποιος δύσπιστος, ας ανατρέξει στους διαλόγους Χηνοφώτη-Οζκιόκ. Για τον δε πιλότο, ο οποίος όταν πήγε να τον περισυλλέξει ελληνικό ελικόπτερο, τράβηξε το περίστροφό, αν αυτό ως τακτική έχει να κάνει μόνο με κάποιαν ενδεχόμενη θρησκοληψία, τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα.

  4) Η συντριπτική πλειοψηφία απόκτησης οπλικών συστημάτων αφορά το εξοπληστικό πρόγραμμα του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 90. Το αν υπήρχαν κάποιες παραγγελίες και μετά δεν αναιρεί το παραπάνω. Η πραγματικότητα λέει ότι τα 30 F-16adv ήταν η τελευταία παραγγελία πολεμικού υλικού και μάλιστα ως μεμονωμένη. Στα περί φρενήτιδας απλά θα παραθέσω δυό απόψεις: την άποψη του Θάνου του Τζήμερου για τα στοιχεία των συντάξεων και την άποψη Σταθάκη για τα εξοπληστικά και το επαχθές χρέος. Οπότε ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του, στο τι πραγματικά αποτέλεσε την φρενήτιδα σε αυτό τον τόπο:

  α) http://www.iefimerida.gr/news/140071/t%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B8%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1

  β) http://www.thepresident.gr/2018/08/17/%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7/

  • Ανήκουμε σε δύο διεθνείς οργανισμούς, Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο. , που πρεσβεύουν τη συνεργασία και την φιλία των λαών και έχουμε συμβάλλει και εμείς τα μέγιστα, σε αυτή την αντίληψη, που είναι κυρίαρχη μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς. Άρα θέμα διεθνιστικών ονειρώξεων δεν τίθεται επ΄ ουδενί από την δική μας πλευρά, απλά μένουμε σταθεροί στις αρχές μας. Το να μετατραπούμε σε ταραξία (βλέπε Ρωσία, Κίνα, Τουρκία) στην περιοχή μας δεν είναι προς όφελος μας άλλα και ούτε προς το όφελος όλων των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους λαούς, για το πως λειτουργεί μια δυτικού τύπου δημοκρατία, έστω και με τα πάρα πολλά προβλήματα που έχουμε, και η μόνη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε είναι προς την κατεύθυνση της διάδοσης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, των ιδεών που πρεσβεύει η Ευρωπαική Ένωση. Το σχέδιο βαριοπούλα ισχύει στο βαθμό που ισχύουν και οι διώξεις που γίνονται στην τουρκία εδώ και δύο χρόνια, όποιος καταφέρεται εναντίον του ερντογάν είναι και εν δυνάμει εχθρός του έθνους-τρομοκράτης, κάτι αντίστοιχο συνέβη στις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος, εκείνη την περίοδο, σε μια προσπάθεια του ερντογάν να τις ελέγξει πλήρως η τουλάχιστον στο βαθμό που αυτός πίστευε ότι ήταν αρκετός. Στο θέμα του ηλιάκη και του τούρκου πιλότου, όπως λέτε και εσείς η συμπεριφορά ακόμα και κατά την διάσωση του ήταν εντελώς παράλογη, τράβηξε όπλο,τι μας λέει αυτό, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εθνικιστή ο όποιος για να σας το πάω και παρακάτω, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος, αργότερα στην χώρα του, για το ότι συνέβαλε στο να σκοτωθεί ένας άνθρωπός, ο οποίος του ήταν άγνωστος και με τον όποιο δεν είχε καμία προσωπική διάφορα, πέρα από τις φαντασιώσεις του περί αλλοεθνών και αλλόθρησκων εχθρών. Όσων αφορά τα εξοπλιστικά θα σας παραπέμψω στον ν.τράμπ, ο οποίος ακόμα μας φέρνει ως παράδειγμα, για τα ποσά που δαπανούμε για την άμυνα, παρότι μας χαρακτηρίζει μια μικρή και φτωχή χώρα.

   • Όταν απέναντι σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, απαντάμε με ουτοπίες για “φιλίες των λαών” και ευχολόγια, κουβέντα δύσκολα μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση ο αμνός που γειτονεύει με τον λύκο θα έχει την ίδια τύχη, όσες χείρες φιλίας και αν τείνει, αν δεν λάβει τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Τώρα αν τα στοιχειώδη μέτρα τον κάνουν “ταραξία” αυτό είναι καθαρά ιδεοληπτική υπερβολή (όπως και όλο το πλαίσιο της κουβέντας, μην το κρύβουμε..)

    • Την ίδια αντίληψη με εσάς, έχουν και πολλοί τούρκοι, θεωρούν ότι είναι ο αμνός που περιβάλλεται από λύκους και το μόνο που κάνουν είναι να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. ¨Η ελλάδα προσπαθεί να μας περιορίσει στα λιμάνια μας, η συρία και το ιράκ προσπαθούν να μας αποκόψουν από την μέση ανατολή, γεωργία και αρμένια δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στη κασπία και μέχρι σχετικά προσφατά η ρωσσία ήταν ο κύριος αντίπαλος μας στη μαύρη θάλασσα¨, αυτή είναι η άποψη τους για την γειτονία τους. Εμείς, ως ελλάδα, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην μετατραπούμε ποτέ σε αμνό, τώρα αν εσείς θεωρείται ότι η τουρκία απλά παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα και αυτά δεν την καθιστούν ταραξία στην περιοχή, απλά να σας ενημερώσω, ότι υιοθετείτε απόλυτα την ρητορική τους, η οποία, τους επιτρέπει να κάνουν τα πάντα, σε ένα πλαίσιο, που μόνο αυτοί μπορούν να αντιληφθούν, μιλώντας απλά και μόνο για αυτοπροστασία.

     • Δεν υιοθετώ καμία ρητορική η οποία δικαιολογεί εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Και φυσικά η Τουρκία είναι ταραξίας και απειλή στην περιοχή μας, αυτό το βλέπουν και οι τυφλοί. Αλλά εδώ εξισώνετε τον θύτη με το θύμα. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με την γείτονα, από άποψη δηλώσεων, προθέσεων, δυνατοτήτων και φυσικά έργων! Εμείς δεν απειλούμε με εισβολή τους γείτονές μας, ούτε εισβάλλαμε σε εδάφη ξένα (Ίμια, Κύπρος, Συρία και Ιράκ.). Και ναι με την χαλαρή νοοτροπία της κοινωνίας μας είμαστε αμνοί και να παρακαλάμε να μην γίνει τίποτα και αποδειχθεί και στην πράξη. Αλλά ίσως θα έπρεπε να το ρισκάρουμε με την Τουρκία, όπως κάνουμε για το κάθετι στην Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα (δεν χρειάζεται νομίζω να τα αναφέρω..).

 5. Εξαιρετικά εύστοχο άρθρο.
  Το ψευδοκράτος ενός λιγδιάρικου λαού ευνούχων, που αντί για το αυτονόητο “Ποτέ ξανά!” αναμηρυκάζει μαζοχιστικά τις εθνικές καταστροφές του δια της επαίσχυντης “προσφυγικής μνήμης” έχοντας εγκολπωθεί το ρόλο του αιώνιου θύματος (αλλά και καλλιεργώντας μια ύποπτη και ανιστόρητη νοσταλγία για μια κάποτε δήθεν “αρμονική συμβίωση” των λαών που δεν υπήρξε ποτέ), επινοεί διαρκώς τέτοια ευτελή ιδεολογήματα που επιτρέπουν σε πολίτες (λέμε τώρα …) και ηγέτες (λέμε τώρα …) να εκφεύγουν διαρκώς της ιστορικής ευθύνης τους και να καταναλίσκουν σαν να μην έχει αύριο όσα χρειάζονται για την αποφυγή του εξανδραποδισμού ή και της γενοκτονίας τους.
  Εννοείται ότι οι σεισμοί και η ακόλουθη μαζική παράκρουση του “αχ και βαχ” ήρθαν βούτυρο στο ψωμί του (ικανού διαχειριστή των δημοσίων οικονομικών, κατά τα λοιπά) τότε πρωθυπουργού Σημίτη και του ιδεολογικού του κύκλου, ο οποίος είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα όταν με τις ανιστόρητες και σε εριστικό τόνο αναφορές του στην ανάγκη μείωσης των αμυντικών δαπανών (προγραμματικές του δηλώσεις, ελάχιστες ώρες πριν από το δράμα των Ιμίων) έδωσε στον εχθρό το εντελώς λάθος μήνυμα και έπειτα απρόθυμα ανέλαβε τις συνέπειες της εθνικής ταπείνωσης με την έναρξη του εξοπλιστικού προγράμματος. Ο ίδιος, προσαρμοζόμενος στην οικονομική πραγματικότητα, κράτησε από τις βαριές μαρξιστικές αποσκευές που κουβαλούσε μόνο την οργανική, ενστικτώδη, σχεδόν εμπαθή απέχθεια για το εθνικό αφήγημα και τους παραδοσιακούς θεσμούς (μεταξύ των οποίων και οι ΕΔ), ενώ πολλοί από το ιδεολογικό κλίμα του θα βρίσκονταν ευχερώς στα νερά τους κατά τη διαβόητη Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο τσε Τουνγκ.
  Φυσικά, το βολικό νέο αφήγημα της φιλίας εναγκαλίσθηκε και εμβάθυνε (με κουμπαριές κλπ) πρόθυμα ο διάδοχός του, γνωστός οπαδός της ήσσονος προσπάθειας. Κι έπειτα ήρθε η κατάρρευση … Θαυμάσιο πρόσχημα για την εγκατάλειψη των ΕΔ …

 6. Σε ότι αφορά το συμβάν με τον Ηλιάκη, ο τούρκος πιλότος συνήθιζε να πετάει επικίνδυνα. Αυτό που ήθελε να κάνει ο τούρκος ήταν να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το F-16 του Ηλιάκη ώστε με τα καυσαέρια του κινητήρα του να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο F-16 του Ηλιάκη. Αλλά εκείνη την ημέρα ο ελιγμός του τούρκου ,,δεν του βγήκε,, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στο δικό μας F-16 και να σκοτωθεί ακαριαία ο Ηλιάκης.
  Για το αν είναι θρησκόληπτος ο τούρκος μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

 7. Προς σχολιαστή petros:

  Τα προβλήματα ασφαλείας των παραπάνω Οργανισμών, τι σχέση έχουν με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς;

  Θα ήθελα να μου παραθέσετε και τα ποσά που δαπάνησε (και διαχρονικά δαπανά) ο μοναδικός και προαιώνιος εχθρός της Πατρίδας μας, ο οποίος δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά προβαίνει και σε πράξεις. Τι μεγέθους ένοπλες δυνάμεις διατηρεί, τι διάταξη έχουν αυτές και ποια μέσα χρησιμοποιεί (πολύ πρόχειρα, 1η Στρατιά στην Θράκη, 4η Στρατιά στο Αιγαίο, ο μεγαλύτερος στόλος αποβατικών σκαφών (πιθανόν στον κόσμο – σίγουρα στο ΝΑΤΟ – θέλει έρευνα αυτό..) απέναντι από τα Ελληνικά νησιά κλπ κλπ (δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα)…

  Και τέλος υποχρέωσή μας δεν είναι να οδηγησουμε κανέναν πουθενά!! Αντιθέτως υποχρέωσή μας κύριε είναι να φροντίσουμε για την οικονομική ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ευημερία της Πατρίδας μας και τίποτα άλλο! Όταν αυτά γίνουν, τότε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ και εγώ προσωπικά θα επικροτήσω να διαφωτίσουμε στα του ανθρωπισμού και της ειρηνικής συμβίωσης τους αξιολάτρευτους γείτονες..

  Όπως καταλάβατε διαφωνούμε στις προτεραιότητες. Εγώ καταρχήν και πριν σώσω τον πλανήτη γη, επιθυμώ την Πατρίδα μου θεσμικά κοινωνικά και οικονομικά θωρακισμένη. Εσείς τα θέλετε ανάποδα.. Μαντέψτε τι προβλέπει η κοινή λογική σε αυτή την περίπτωση..

  Με τιμή
  ΑΡΗΣ

Comments are closed.