- Advertisement -

East Med: Η γεωπολιτική του σημασία για την Ελλάδα

- Advertisement -

“Η Ελλάδα μετατρέπεται γρήγορα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, και εγγυήτρια της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης”. Η παραπάνω πρόσφατη δήλωση ανήκει στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναβαθμίσουν τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας. Εκτός από τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, η περίπτωση του αγωγού East Med, που θα φέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές τις Ευρώπης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο γεωπολιτικό “βάρος” στο ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας
Τα αποθέματα αερίου της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντικά. Το κοίτασμα Leviathan ανακαλύφθηκε το 2010 ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, και το μέγεθός του σε φυσικό αέριο εκτιμάται στα 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ομοίως σημαντικά φαίνεται πως είναι και τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο East Med προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ. κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου ο αγωγός θα συναντά τον σχεδιαζόμενο αγωγό Poseidon ο οποίος θα καταλήγει στο Ότραντο της Ιταλίας απ’ όπου το αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο. 1.300 χλμ. του αγωγού θα κατασκευαστούν υποθαλάσσια σε βάθη που φτάνουν τα 3.000 μέτρα αυτό συνιστά μεγάλη τεχνική πρόκληση. Οι συνομιλίες μεταξύ των τριών εθνών για το θέμα ξεκίνησαν το 2015 και έχουν προχωρήσει σε μια συμπαγή συμμαχία. Ελλάδα δεν θα μπορούσε μόνο να συγκεντρώσει τα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου και να ενισχύσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και να εκμεταλλευτεί τον αγωγό για να καλύψει τις δικές του ανάγκες.
Με κόστος 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει στην Ευρώπη, 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την υλοποίηση του αγωγού, για να βοηθήσουν στην ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης και να στερήσουν πολύτιμο συνάλλαγμα από τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων.
Το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία
Οι λόγοι που η Ευρώπη πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, δεδομένου πως μεγάλο μέρος τον αναγκών της, καλύπτονται από τη ρωσική αγορά. Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις γεωστρατηγικής για να αντιληφθεί κάποιος πως οι μεγάλοι χαμένοι από την κατασκευή του αγωγού East Med, είναι η Τουρκία και η Ρωσία.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2016, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου από την ΕΕ προέρχονταν από την Ρωσία (32%), τη Νορβηγία (12%), τη Νιγηρία και την Σαουδική Αραβία (και 8%) και το Καζακστάν (7%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία (40%), τη Νορβηγία (25%) και την Αλγερία (12%), ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των εισαγωγών στερεού καυσίμου (κυρίως άνθρακα) από τη Ρωσία (30%), την Κολομβία (23%) και την Αυστραλία (15%).
Στην ΕΕ το 2016, το ποσοστό εξάρτησης ήταν ίσο με 54%, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ καλύφθηκαν από εισαγωγές. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από πάνω από 90% στη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, έως κάτω από το 20% στην Εσθονία και τη Δανία. Το ποσοστό εξάρτησης αυξήθηκε σε 54% το 2016, από 47% που ήταν το 2000.
Το συμπέρασμα είναι πως η ΕΕ εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία για εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και στερεών καυσίμων.
Δεν είναι μυστικό πως οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πολλές χώρες μέλη όμως, έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ρωσία που εκτείνονται μέχρι το 2025 και ορισμένα (λίγα) φτάνουν ως το 2030, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες, θεωρούν επισήμως την Μόσχα αναξιόπιστο πάροχο. Η ΕΕ αναζητά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, εναλλακτικές πηγές ενέργειας από χώρες της Μέσης Ανατολής, από Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν και από εισαγωγές από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ανατολική Αφρική.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών συνεργασιών τους, “επενδύοντας” στον αγωγό East Med, τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, τον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τις υπεράκτιες έρευνες της Exxon με τα ΕΛΠΕ στη νότια Κρήτη.
Επιπλέον, η δραστηριότητα των τριών μεσογειακών χωρών συμβαίνει σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αναμένει την παραλαβή του Α/Α συστήματος S-400. Το τελευταίο έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι πρέπει πλέον να στηρίζεται σε πιο έμπιστους συμμάχους στην περιοχή.
H κοινή διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σχετικά, με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, συμπυκνώνει τα συμπεράσματα της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης, που έλαβε χώρα στις 7 Αυγούστου, η οποία τονίζει: “Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κώστας Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεώργιος Λακκοτρύπης, του Κράτους του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτζ και ο Βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα Φράνσις Φανόν, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Φάνον υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας. Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να διερευνήσει και να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο“.
Όσον αφορά το ζήτημα του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν κρατούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ο υφυπουργός εξωτερικών για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell ενθάρρυνε τη Λευκωσία να συνεχίσει τον σχεδιασμό της, χαρακτηρίζοντας την τουρκική θεώρηση «μειονότητα» απέναντι στη διεθνή επικρατούσα άποψη και εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πρόκληση εις βάρος της Κύπρου.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η απόφαση του Ισραήλ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου να συμφωνήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού East Med, σηματοδοτεί την έναρξη (περαιτέρω) επιδείνωσης των ισραηλοτουρκικών σχέσεων, και μείωση της γεωστρατηγικής βαρύτητας της Άγκυρας στην περιοχή.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη από την ενεργειακή της “αναβάθμιση”, τα οποία -μεταξύ άλλων- είναι οικονομικής φύσεως (τέλη μεταφοράς) και κυρίως γεωπολιτικά, με την ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο. Eίναι προφανές από δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, πως η τρέχουσα διάθεση της Ουάσιγκτον, δεν είναι να αφήσει την Άγκυρα (και τη Ρωσία) να ανακατευτεί στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και προτιμά έναν αξιόπιστο άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ + Αιγύπτου, για να εξορυχθούν οι υδρογονάνθρακες και να κατευθυνθούν στην ενεργειακά “πεινασμένη” και εξαρτώμενη από τη Ρωσία, Ευρώπη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
scram
scram
1 year ago

Good dreams.. 🙂 Turkey is drilling on the yelow line now.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  scram

Πού είσαι Scram (Ουστ από δω) με το ευρηματικό ψευδώνυμο.
Σε χάσαμε και ανησύχησαμε.
Μάθε να γράφεις το yellow σωστά και μετά μας γράφεις τις εξυπνάδες σου.

cep0
cep 0
10 months ago
Reply to  scram

ιζ ντρίλλινγκ παρανόϊκ ντρίμς

agnostosependytis
agnostosependytis
10 months ago
Reply to  scram

The only thing that bothers us with Turkey, is the ecological problems that is drilling program creates. In a couple of years, all the bottom of the Mediterranean Sea will be full of holes created by the many drilling ships bought by Turkey. The financial problem will be of the Turkish citizens who financed this strange approach (a drilling ship costs hundreds of thousands per day), but for the rest it has two effects.
1) The ecological one having a bottom of sea that will look like a cheese with many holes and
2) the financial one, as it will make easy for all other to find gas and petroleum, by simply drilling in the only places that Turks did not drill

Chris
Member
Chris (@chris)
10 months ago
Reply to  scram

turkey is drilling holes in the water

epampapas
Epam Papas
1 year ago

Εγώ πάλι διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε πως οι ποσότητες της Κύπρου και της περιοχής είναι πολύ μικρές όσο περισσεύει για εξαγωγή δηλαδή, και το κόστος τόσο μεγάλο που με τις παρούσες τιμές της αγοράς που έχουν και πτωτική πορεία ο πανάκριβος αγωγός δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, ότι επίσης η απεξάρτηση της Ευρώπης θα γίνει μάλλον με τις ΑΠΕ και εν τέλει κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ρωσία που πουλάει σε σχεδόν μισή τιμή απο την τιμή που θα είναι κερδοφόρο το κυπριακό αέριο.
Εν τέλει πολλά αντιφατικά ακούγονται, πάντως Ισραήλ και Αίγυπτος που έχουν προηγηθεί και έχουν μεγαλύτερα κοιτάσματα δεν έχουν κάνει ούτε ιδιαίτερες εξαγωγές ούτε απεξάρτησαν την Ευρώπη, ούτε η Ρωσία δείχνει να ανησυχει και πολύ…

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  Epam Papas

Με τιμές του πετρελαίου πάνω από 50 $ το βαρέλι το κυπριακό, ισραηλινό αιγυπτιακό και μελλοντικά ελληνικό αέριο είνια μια χαρά βιώσιμες. Είνια σχεδόν βέβαιο ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι πάνω από αυτό το όριο κατά το 95% του χρόνου, όπως συμβαίνει άλλωστε την τελευταία δεκαπενταετία.
Οι ΑΠΕ δεν μπορούν μεσοπρόθεσμα να είναι απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια, αφού η κάθε KWh παράγεται με πολύ υψηλότερο κόστος και οι εταιρείες επιβιώνουν μόνο χάρη στις επιδοτήσεις…
Μια σύντομη ενημέρωση για την Ανατολική Μεσόγειο:\
Η Αϊγυπτος δεν κάνει εξαγωγές γιατί όσο αέριο έχει ανακαλύψει μέχρι και το κοίτασμα Zohr (έναρξη παραγωγής πέρισυ) κατευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά των 100εκ. Ακόμα και χωρίς εξαγωγές, κατα΄φερε να μηδενίσει την εξάρτηση από εισαγωγές και να βελτιώσει σημαντικά το εμπορικό της ισοζύγιο, καταργώντας εξαγωγές συναλλάγματος πολλών δις ετησίως.
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αναπτύξει τα κοιτάσματα, εκτός του μικρότερου Tamar το οποίο κάλυψε την εσωτερική ζήτηση, έγινε συμφωνία με την Ιορδανία για εξαγωγές και επίσης σταμάτησε το σχέδιο για αγωγό αερίου από την Αϊγυπτο (άρα εισαγωγές) αφού του επαρκεί το δικό του αέριο. Τα κοιτάσματα έξω από τη Γάζα φαίνεται ότι θα παραχωρηθούν στην παλαιστινιακή αρχή, αλλά η αξιοποίηση του Leviathan και μελλοντικών ανακαλύψεων, θα κατευθυνθεί σε εξαγωγές, για αυτό άλλωστε συζητά για τον EastMed.
Η Κύπρος λόγω μικρού πληθυσμού, καλύπτει τις ανάγκες της μόνο με την Αφροδίτη. Τα Καλυψώ και Γλαύκος θα κατευθυνθούν μόνο για εξαγωγές και πιθανές νέες ανακαλύψεις συνδυαστικά με νέες από Ισραήλ και Αίγυπτο θα δικαιολογήσουν είτε την κατασκευή του EastMed, είτε μονάδας υγροποίησης στο Βασιλικό (κανένα από τα δύο σχέδια δεν έχει εξασφαλισμένες ποσότητες για να λειτουργήσει ακόμα).
Στα δικά μας, μόλις προχθές κυρώθηκαν από τη Βουλή οι πρώτες παραχωρήσεις για έρευνες. Η Ελλάδα είνια 10 με 15 χρόνια πίσω από τις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της. Μέχρι στιγμής συζητάμε μόνο αγωγούς που διέρχονται από το έδαφός μας και όχι για αξιοποίηση δικών μας κοιτασμάτων.
Να σημειώσω ότι η κατασκευή του EastMed δεν απειλεί με εξοβελισμό τη Ρωσία από την Ευρώπη, αφού τα 20 δις/ έτος είναι πολύ λίγα για να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές από Ρωσία. Ουσιαστικά φαίνεται ότι από τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας, οι ποσότητες από την Ανατολική Μεσόγειο θα νατικαταστήσουν τη φθίνουσα παραγωγή από Νορβηγία και Μεγάλη Βρετανία που εξαντλούν σιγά – σιγά τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

mike sarafis
mike sarafis
1 year ago
Reply to  Epam Papas

Νομιζω ειναι ατοπη η συγκριση Ρωσιας με τις χωρες της Ανατολικης Μεσογειου.Τα κοιτασματα αεριου των Ρωσων ειναι ανεπτυγμενα εδω και 50
χρονια ενω οι χωρες της Μεσογειου τωρα κανουν τα πρωτα βηματα.
Η ενεργειακη απεξαρτηση της Ευρωπης απο την Ρωσια (αν ποτε πραγματοποιηθει) δεν μπορει να γινει σε 5-6 χρονια.Σε σχεση με τα προβλεπομενα εσοδα των χωρων και των εταιριων σε βαθος 20-30 ετων(μπορει να φτασουν σε τρις)
το κοστος του East Med δεν ειναι ιδιαιτερα μεγαλο.

Japanair
Japanair
10 months ago
Reply to  Epam Papas

Οι ΑΠΕ θα καλύπτουν σοβαρές ενεργειακές ανάγκες μόνο μετά από τριάντα χρόνια. Κάτι το οποίο το έχουν επιβεβαιώσει πολλοί σοβαροί επιστήμονες στην Ελλάδα. Επιπλέον η ΕΕ ενθαρρύνει την χρήση φυσικού αερίου καθώς είναι αν όχι η πιο πράσινη πηγή ενέργειας αλλά σιγουραπιο οικολογική από κάρβουνο η λιγνίτη.

AlxPorto
AlxPorto (@alxporto)
1 year ago

Με τις αντιρρήσεις της Ιταλίας τι γίνεται; Αν τελικά αρνηθούν – παρά τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθεί – την σύνδεση μέσω του Poseidon, δεν θα οδηγηθεί όλο το έργο σε αδιέξοδο; Ποιες οι εναλλακτικές σε αυτή την περίπτωση; Να γίνει αγωγός που θα διασχίζει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια; Λίγο δύσκολο ως αδύνατον φαίνεται το τελευταίο.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  AlxPorto

Η καλύτερη εναλλακτική σε περίπτωση (ακατανόητη) που αρνηθεί η Ιταλία τη σύνδεση με την Ελλάδα, είναι το LNG.

Chris
Member
Chris (@chris)
10 months ago
Reply to  Thras

Η Ιταλία έχει πρόβλημα και με την Ελληνική ΑΟΖ κυρίως λόγω αλιείας. Το LNG πρέπει να προχωρήσει ακόμα κι αν γίνει ο EastMed (κάτι που δεν είναι ακόμα βέβαιο). Η Αίγυπτος έχει κάνει ήδη σταθμό και θα πάρει την υπεραξία από το Κυπριακό αέριο με βάση την τελευταία συμφωνία. Η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν στην επένδυση για δημιουργία σταθμών υγροποίησης, που πάντως είναι σημαντική. Δεν ξέρω αν τέτοια έργα λόγω στρατηγικού χαρακτήρα μπορούν να συν-χρηματοδοτηθούν από ΕΕ. Διάβασα πάντως ότι και έλληνες εφοπλιστές έχουν κάνει επενδύσεις σε καράβια LNG.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
10 months ago
Reply to  Chris

Για να γίνουν σταθμοί LNG πρέπει είτε να υπάρξει αρκετό αέριο, είτε να υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την βαλκανική ή ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει…

IannisB.
IannisB.
1 year ago

Χασαμε την ευκαιρια μα περασει απο Ελλαδα ο αγωγος με ρωσικο αεριο και η Βουλγαρια καρπωθηκε αυτήν.Αντιθευτα εμείς οι ιθαγενεις του αμερικανικου λαι γερμανικού προτεκτοράτου χανουμε υελη διέλευσης ! Εσείς αυτα τα λετε ευκαιριες; Σοβαρα τωρα;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  IannisB.

Ναι…
Επίσης, πως χάσαμε την ευκαιρία; Ξέρετε;

Opt1musPr1me
Δημητρης Παιξος
1 year ago
Reply to  IannisB.

Πως χασαμε την ευκαιρια αφου δεν κερδιζει τιποτα η Ελλαδα απο το περασμα του αγωγου. Ο Ελληνισμος πρεπει να βγαλει τους υδργονανθρακες που εχει για να μπορεσει να συνέλθει απο την οικονομική κρίση. Για να μπορεσει να ενισχυθεί αμυντικα και κοινωνικα απο τους πορους αυτους. Ολα αυτα τα χρονια σταματαγαν οι ερευνες γιατι καποια ντοπια συμφεροντα και βεβαια οι φιλοι μας οι Ρωσοι φρόντιζαν γιαυτό. Απλα μαθηματικά.

Scalp_eg
vladimiros
1 year ago
Reply to  IannisB.

Μπράβο ορθόδοξο τέκνο μου, ο ρωσικός λαός σε αγαπάει

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  IannisB.

Χάσαμε την ευκαιρία να περάσει από την Ελλάδα ο αγωγός με ρωσικό αέριο και η Βουλγαρία την καρπώθηκε. Αντίθετα εμείς οι ιθαγενείς του Αμερικανικού και Γερμανικού προτεκτοράτου χάνουμε τέλη διέλευσης ! Εσείς αυτά τα λέτε ευκαιρίες; Σοβαρά τώρα;
Πήρα την πρωτοβουλία να κάνω λίγο πιο ευανάγνωστο το κείμενό σου.
Δεν είναι κακό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο παραπάνω στην επιμέλεια του κειμένου μας. Το κάνει πιο κατανοητό στους αναγνώστες.

Jolly_Roger
Trusted Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
10 months ago
Reply to  IannisB.

@ IannisB.,
Έλα πες την αλήθεια. Έχεις αγοράσει όλα τη σειρά εκδόσεων του τηλεπλασιέ.

Mavi70
Active Member
Mavi70 (@mavi70)
10 months ago
Reply to  IannisB.

Άσε φίλε ακόμα πονάει ο πωπός μας από τις συμφωνίες αυτές. Παραλίγο να γίνουμε η χρήσιμοι ηλίθιοι όπως ακριβώς γίνονται οι Τούρκοι σήμερα!

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago

Η χώρα μας πέρα από τις προσπάθειες ανακάλυψης κοιτασμάτων καθώς και τη δημιουργία του East Med, θα πρέπει να κάνει γοργά βήματα στους τομείς των ΑΠΕ αλλά κυρίως (κατ’ εμέ) της ενεργειακής αποδοτικότητας. Το κονδύλι για το πρόγραμμα “εξοικονομω κατ οικον” θα πρέπει να αυξηθεί. Γενικότερα η ενεργειακή αποδοτικότητα θα έπρεπε να είναι ο Νο 1 στόχος μας. Φυσικά αναμένω αρχές του επόμενου έτους την πρωτοβουλία με τη Γερμανία για επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  Fingolfin

Όπως έγραψα παραπάνω,
“Οι ΑΠΕ δεν μπορούν μεσοπρόθεσμα να είναι απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια, αφού η κάθε KWh παράγεται με πολύ υψηλότερο κόστος και οι εταιρείες επιβιώνουν μόνο χάρη στις επιδοτήσεις…”
η Ελλάδα δεν αντέχει να στηριχτεί στις ΑΠΕ για την ενέργειά της. Θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρά την συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα, αλλά η βέλτιστη κίνηση για την επόμενη μέρα, είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ΑΟΖ μας (αλήθεια θα την ανακυρήξουμε ποτέ;) ώστε να γλυτώσουμε απο εισαγωγές, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο και πιθανά μεταβάλλοντάς το σε πλεονασματικό. Αν μάλιστα γίνουν και εξαγωγές, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό!
Το ΦΑ πρέπει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και στη συνέχεια τον λιγνήτη στην ηλεκτροπαραγωγή, το πρώτο για οικονομικούς και το δεύτερο για περιβαλλοντικούς λόγους…

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago
Reply to  Thras

Το κόστος των ΑΠΕ σιγά σιγά ελλατώνεται. Νομίζω κοντά στο 2030-2035 το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δε θα χρειάζεται επιδότηση τιμής.
Αναφέρομαι στο να αυξήσουμε στο 35% το ποσοστό των ΑΠΕ επί της συνολικής παραγωγής ενέργειας και όχι να βασιστούμε μόνο στις ΑΠΕ. Δηλαδή να έχουμε σαν παράδειγμα τις σκανδιναβικές χώρες.
Πάντως θα το ξαναπώ, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των ενεργειακών αναγκών κάθε χώρας.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
1 year ago
Reply to  Fingolfin

Έτσι συμφωνούμε!

Chris
Member
Chris (@chris)
10 months ago
Reply to  Thras

Τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η καύση του λιγνίτη μπορούν να αντιμετωπιστούν από ήδη διαθέσιμες τεχνολογίες, π.χ. φίλτρα για δέσμευση σωματιδίων και ιπτάμενης τέφρας, αποθείωση για όξινη βροχή κλπ. Σε αυτά οφείλονται κυρίως και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Το θέμα της χαμηλής θερμικής απόδοσης είναι δεδομένο λόγω του χαμηλού ενεργειακού περιεχομένου του ελληνικού λιγνίτη αλλά και της παλιάς τεχνολογίας των καυστήρων στις μονάδες της ΔΕΗ που έχουν μικρότερη απόδοση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καταστροφή του φυσικού τοπίου από την εξόρυξη και οι απαιτήσεις σε νερό. Αυτά δεν ξέρω αν και με ποιό κόστος είναι αντιμετωπίσιμα.
Από την άλλη δεν είναι δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι τόσο περιβαλλοντικά φιλικές όσο λέγεται. Η μελέτη του κύκλου ζωής μέχρι πριν από μερικά χρόνια έδειχνε ότι οι ΑΠΕ είχαν αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή για την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση μιας μονάδας απαιτείται περισσότερη ενεέργεια από όση θα αποδόσει στη διάρκεια της λειτουργίας της. Αυτό ίσως να έχει αλλάξει, ή να αλλάξει στο μέλλον λόγω αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων ή της βελτιστοποίησης των μεθόδων κατασκευής.
Το φυσικό αέριο είναι ίσως το καταλληλότερο για την μερική ή σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη. Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία δέσμευσης και ἐκμετάλλευσης του παραγόμενου από την καύση CO2 στην πηγή, για λόγους τόσο περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς. Μέχρι τότε βέβαια πρέπει να γίνουν πολλά για να φτάσουμε να βγάλουμε και να εκμεταλευτούμε το ελληνικό ΦΑ.
Τελικά η ανακύρηξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για τον ελληνισμό, από άποψη, οικονομική, περιβαλλοντική, και γεωπολιτική. Ελπίζουμε να γίνουν τα δέοντα.

Κ N
Κ N
10 months ago
Reply to  Fingolfin

Έχετε δίκαιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι κατασκευές κτλ είναι υψηλά ενεργοβόρες. Οι αναβάθμιση των κτιρίων, χρήση συσκευών νέας γενιάς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης πχ inverter κλιματιστικά , αλλαγή όλων των λαμπτήρων με Led, χρήση ειδικων υλικών σε δρόμους κτλ όπου αντανακλουςν θερμότητας είναι μερικά που θα οδηγήσουν σε μείωση σταδιακά ένα 15-20%. Επιπλέον ανακύκλωση και αύξηση του πρασίνου μέσα στις πόλεις…. Θα δώσουν ακόμη υψηλότερες δυνατότητες…. Ειδικά στις πόλεις όπου το καλοκαίρι γίνονται καυτές.
Εννοείται και η χρήση ΑΠΕ θα βοηθήσουν…. Αλλά κάνοντας τις άλλες αλλαγές κάθε προσπάθεια θα μετράει δίπλα τριπλάσια και τετραπλασια κερδίζοντας συνολικά η κοινωνία πλούτο (υγείας, ευημερίας)

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
1 year ago

Από Ελλάδα (αγωγοί) και Έλληνες (LNG πλοία) θα περάσουν όλα τα μεθάνια της Αν. Μεσογείου, και τα Κρητικά σε λίγα χρόνια, θα πουλάμε και στους Τούρκους, αφού υπογράψουν τα χαρτιά που πρέπει.. στην Λευκωσία.

MUSTAFA
MUSTAFA (@mustafa)
10 months ago

East Med
The End.

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
10 months ago
Reply to  mustafa

Τι ζήτησες από τον Αγιο Βασίλη από την Καισαρεία να σου φέρει Μουσταφά; Ελπίζω ένα ζεστό Yurt γιατί θα βγάλεις το νέο έτος χωρίς αέριο..

A.K.
Α.Κ.
10 months ago
Reply to  mustafa

Τι πινεις Μουσταφα? Ζαλισμενο σε βλεπω να γραφεις… Να το κοψεις, σε χαλαει.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  mustafa

Μουστάρδα είσαι καλά;
Ρωτάω από ενδιαφέρον γιατί βλέπω πως ξέχασες το τελείες (…)

cep0
CEP 0
10 months ago

τα αποθέματα στα οποία αφορούν είναι ανεπαρκή για να στηριχθεί βιώσιμα με οικονομικούς όρους (θα έχει το κόστος του ανάλογου αγωγού που ολοκλήρωσαν Ρώσσοι//Γερμανοί στην Βαλτική, κοντά στα 10 δισ$), ο εν λόγω αγωγός (αποτελούν για παράδειγμα το 10% αυτών της Αλγερίας) αλλά με μια διασύνδεση με αυτά της Αιγύπτου (το Ζόρ) και με λίγη γαιωπολιτική υπερβατική φαντασία –και ίσως αυτός είναι ο τελικός στόχος–με διασύνδεση (μέσω Ιορδανίας) Σαουδικών αποθεμάτων, η αξία απογειώνεται//το θετικό είναι ότι οι Ισραηλινοί (Νετανιάχου) είναι κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε σύνδεση μέσω Τουρκίας (σενάριο που φαντασιώνονταν και προωθούσε το Εβρ.Λόμπυ εν ΗΠΑ\\δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πλέον) … με την διασύνδεση των αποθεμάτων Δυτικά της Κρήτης/Ιονίου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία —και με ένα ακόμα άλμα μέσω Κυρηναϊκής+Κρήτης, με διάσύνδεση των αποθεμάτων μιάς ελεύθερης Λιβύης τότε αλλάζουν όλα

Mavi70
Active Member
Mavi70 (@mavi70)
10 months ago

Ο East Med όταν φτιαχτεί(προσωπικά δεν το πιστεύω) δεν πρόκειται πότε να υποκαταστήσει το Ρώσικο αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη .Και ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα αρκετό αέριο για να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από το αέριο της Ρωσίας. Επίσης η τιμή του θα είναι πιο ακριβή από το Ρώσικο.Το αέριο είναι μόνο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η εξάρτηση της Ευρώπης,και η τιμή του αερίου της Ρωσίας. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Η υπογραφή για τον East Med είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό για την χωρά διότι στην ουσία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο. Οπουδήποτε κίνηση έχει κάνει μέχρι τώρα η Τουρκία ήταν στην κατεύθυνση της ακυρώσεως της συμφωνίας.Και απέτυχε.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
10 months ago
Reply to  Mavi70

Σωστή τοποθέτηση.
Το αέριο της Ανατολιής Μεσογείου θα βοηθήσει στις δυνατότητες ενεργειακής διαφοροποίησης των πηγών προέλευσης και άρα στη συμπίεση των τιμών (μέσω αύξησης του ανταγωνισμού). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα πάνω από 350 bcm/έτος που χρειάζεται ετησίως η ΕΕ, αφού σχεδιάζεται να συνεισφέρει 20 bcm/έτος.

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
10 months ago
Reply to  Mavi70

H Gasprom παρέχει το 37% του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ο eastmed θα δώσει 10%+ της κατανάλωσης. Πέρα από το μεσαίο δάκτυλο προς την Ρωσία-Τουρκία, αποκρυσταλώνονται συμμαχίες για επόμενα 30+ χρόνια, με τον Ελληνισμό στο κέντρο. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι η κατασκευή του και η πορεία του κοντά σε τεράστια κοιτάσματα στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου, θα επιταχύνει θεαματικά την εκμετάλλευσή τους (εξόρυξη) καθώς το κόστος ανάπτυξης νέων πεδίων μειώνεται, και ταυτόχρονα εισέρχονται άμεσα στην αγορά της ΕΕ που είναι διψασμένη τώρα και θα λυσάει στο μέλλον για ΦΑ, οπότε αναμένεται και θεαματική αύξηση των τιμών.

randomname
Member
randomname (@randomname)
10 months ago

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως η Τουρκία θα αφήσει να χτιστεί ο αγωγός; Ρεαλιστικά τώρα.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
10 months ago
Reply to  randomname

Εφόσον τον αγωγό πρωθούν και υποστηρίζουν ΗΠΑ με ΕΕ και όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες παραγωγής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Τουρκία, είναι να κοιτάζει θυμωμένη και απομονωμένη από τη γωνιά της…

epampapas
Epam Papas
10 months ago

H Toυρκία μόλις έβαλε ένα ακόμα μεγάλο κόστος στο υψηλό κόστος (λόγω βάθους) του αγωγού. Αυτό της προστασίας. Και εκεί που ήταν μεγάλη συζήτηση κατά πόσο ήταν ασύμφορος φρόντισε να γίνει στα σίγουρα.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
10 months ago
Reply to  Epam Papas

Να δω την Τουρκία να σαμποτάρει τον αγωγό που θα στέλνει το αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη και τι στον κόσμο.
Υπόψην ο αγωγός θα είναι σε βάθος περίπου 2000μ, άρα σαμποτάζ επιπέδου κατσαπλιάδων και ανακοινώσεις του τύπου δεν ξέρω ποιος το έκανε, δεν παίζει.

Athan
Athan (@athan)
10 months ago

Είναι τουλάχιστον αβλεψία να μην περιληφθεί στο λεπτομερές αυτό άρθρο, η απόλυτη αλληλεξάρτηση του Eastmed με τον Euroasia Interconnector. Κατά τα άλλα, καλώς.

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
10 months ago
Reply to  Athan

Απόλυτη εξάρτηση εννοείς δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο; To Euroasia Interconnector έχει βγει στο σφυρί, το φτιάχνει άλλη εταιρία. Αν εννοείς γεωπολιτικά ναι, γιατί ακολουθούν την ίδια διαδρομή.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν οπλισμένα drones στην Ταϊβάν, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δυνητική πώληση οπλισμένων drones MQ-9B στην Ταϊβάν, με εκτιμώμενο κόστος $600 εκατομμύρια.Σύμφωνα...

Επίσκεψη στον Ο.Λ.Α. αξιωματικών της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκαν αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ (Israeli National Defense College- IND), στο πλαίσιο ερευνητικού-εκπαιδευτικού...

Μεταξύ των ξένων συλληφθέντων για την υπόθεση τρομοκρατίας στη Βιέννη υπάρχουν και Ρώσοι πολίτες

ΑΠΕ-ΜΠΕΠολίτες μερικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με τον 20χρονο από...