O East Med συνεπάγεται αποδυνάμωση της Τουρκίας

18
3920
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η απόφαση του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου να συμφωνήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού East Med, σηματοδοτεί την έναρξη (περαιτέρω) επιδείνωσης των ισραηλοτουρκικών σχέσεων, και μείωση της γεωστρατηγικής βαρύτητας της Άγκυρας στην περιοχή, σύμφωνα με ανάλυση του Joseph Dana για το Euractiv.

Μέχρι τη στιγμή που το Ισραήλ έστειλε ιατρούς για να βοηθήσει τα θύματα του τραγικού σεισμού της Τουρκίας το 1999, οι δύο χώρες μοιράζονταν στρατιωτική τεχνολογία και το διμερές εμπόριο ήταν σε ανοδική πορεία. Η σχέση ακολούθησε ξαφνική μεταβολή, αρχικά σε λεκτικό επίπεδο, όταν ξέσπασε ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που σταδιακά απομάκρυνε τις δυο χώρες.

Πολλοί παρατηρητές, ωστόσο, πίστευαν ότι η συμμαχία ποτέ δεν βρισκόταν σε κίνδυνο, εξαιτίας του τεράστιου όγκου του εμπορίου που διακινούταν μεταξύ των δύο χωρών.

Αλλά τώρα, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Η ανακάλυψη μαζικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ πριν από μια δεκαετία και οι επακόλουθες προσπάθειες εξαγωγής αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποκάλυψαν τις πραγματικές ρωγμές στην τουρκο-ισραηλινή συμμαχία. Τα πρόσφατα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι μια ουσιαστική μετατόπιση της συμμαχίας είναι αναμφισβήτητα σε εξέλιξη.

Ο Ερντογάν έπεισε τους Τούρκους ότι η Τουρκία αναμένεται να “επανιδρυθεί” ως μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα. Με το συντηρητικό του θρησκευτικό υπόβαθρο, ο Ερντογάν είδε τον εαυτό του έναν νέο σουλτάνο για αυτό το νέο-οθωμανικό κράτος, ο οποίος κατάλαβε γρήγορα πώς να συνδυάσει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική με την κοινωνικά συντηρητική πολιτική. Ενώ η οικονομία ανθούσε, ο Ερντογάν είχε λίγους λόγους να δημιουργήσει εχθρούς. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια άνοιξαν τις φτηνές ταμειακές ροές που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Τουρκία υιοθέτησε επίσης στάση μιας μοναδικής μορφής “μαλακή δύναμη” που περιλάμβανε μια πολιτική «χωρίς προβλήματα με τους γείτονες». Στη συνέχεια, η Αραβική Άνοιξη σάρωσε την περιοχή και, αισθανόμενος μια μετατόπιση της δυναμικής της εξουσίας, ο Ερντογάν στοιχημάτισε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν μια προβληματική υπόθεση και η πολιτική του “χωρίς προβλήματα με τους γείτονες”, εγκαταλείφθηκε. Ταυτόχρονα, η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων άρχισε να τελειώνει καθώς η οικονομία των ΗΠΑ άρχισε να ενισχύεται. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας άρχισε να μεγαλώνει, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Με το νεο-οθωμανικό όραμα να “ξεφουσκώνει”, ο Ερντογάν έκανε αυτό που έκαναν και πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην ευρύτερη περιοχή: υποστήριξε την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο Ερντογάν έγινε ένας από τους πιο φανατικούς οπαδούς των παλαιστινιακών δικαιωμάτων στην περιοχή, επιτιθέμενος αδιάκοπα στο Ισραήλ. Επέτρεψε σε ένα πλοίο γεμάτο ακτιβιστές να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές σε μια προσπάθεια να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ακόμη και αυτή την εποχή όμως, οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών συνεχίζουν να γνωρίζουν άνθηση.

Αυτό μας φέρνει στο φυσικό αέριο του Ισραήλ. Η Τουρκία υπολείπεται ιδίους ενεργειακούς πόρους, αλλά βρίσκεται ιδανικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις περιοχές που διαθέτουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Μέρος του μεγάλου οράματος του Ερντογάν ήταν να καθιερώσει την Τουρκία ως κυρίαρχο διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο.

Η ανακάλυψη από το Ισραήλ μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν ένα κρίσιμο μέρος αυτής της στρατηγικής. Με την Ευρώπη να αναζητά νέους τρόπους για να προμηθευτεί φυσικό αέριο και να απεξαρτηθεί από την Ρωσία, επιδιώχθηκε η προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Ακόμη και όταν ο Ερντογάν ασκούσε δριμύτατη κριτική στο Ισραήλ για τους Παλαιστινίους, η κυβέρνησή του εργάζονταν ακούραστα για να συνάψει ενεργειακή συμφωνία με τους Ισραηλινούς.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φλέρταρε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ για τη δημιουργία ενός νέου πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο μέσω του τουρκικού εδάφους στις ακτές της Μεσογείου. Παρά την επιτάχυνση της στρατιωτικής δράσης κατά των κουρδικών ανταρτικών ομάδων, ο Ερντογάν επιτάχυνε και τις διαδικασίες για τη δημιουργία αγωγού, παρά την τεράστια δυσαρέσκεια της ιρακινής κυβέρνησης.

Το 2018 δεν ήταν καλό για τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Το Ισραήλ συμφώνησε για τη κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα και την Κύπρο, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Η συμφωνία θα αποκόψει (ή ορθότερα θα παρακάμψει) την Τουρκία από το φυσικό αέριο του Ισραήλ μέσω του αγωγού EastMed μήκους 2.000 χιλιομέτρων, που θα διέρχεται από Κύπρο και Ελλάδα, και θα προμηθεύει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση με αέριο. Με κόστος 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Τουρκία απέρριψε σθεναρά το σχέδιο, απειλώντας ότι θα κινητοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις εάν η Κύπρος επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο χωρίς την άδεια της Άγκυρας.

Ενώ το Ισραήλ κάποτε ήταν πρόθυμο να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας, βλέπει πλέον πολύ λιγότερη αξία σε μια τέτοια εταιρική σχέση. Ο Νετανιάχου καλλιέργησε νέες συμμαχίες με Ευρωπαίους δεξιούς ηγέτες όπως ο Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε διατεθειμένος να προστατεύσει τις πολιτικές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Η Τουρκία, στην εξασθενημένη οικονομική και γεωπολιτική της κατάσταση, έχει πολύ λιγότερα να προσφέρει.

Ενώ η τουρκο-ισραηλινή “συμμαχία” μπορεί να συνεχιστεί υπό κάποια μορφή, μόλις η συμφωνία του αγωγού υπογραφεί επίσημα φέτος, μετά από τον ρυθμιστικό έλεγχο της ΕΕ, η σχέση των δυο χωρών θα εισέλθει σε μια νέα και εξασθενημένη φάση. Τα οικονομικά, τελικά, οδηγούσαν πάντα τις στρατηγικές και των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε εχθρό της χώρας μας

Handelsblatt: Πολλαπλά οφέλη της Ελλάδας από τον East Med


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Θράκη
Guest
Θράκη

Η στρατηγική της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο είναι αυτή που θα απελευθερώσει την Κύπρο από την κατοχή καθώς και αναβαθμίζει την Ελλάδα Γεωστρατηγικά και οικονομικά βέβαια. Η οποιαδήποτε μιζέρια, αντικρούεται μόνο και μόνο από την εξέλιξη της ενεργειακής πορείας της Κύπρου! Ήταν πολλοί αυτοί που χαίρονταν να δημοσιεύουν τις πρώτες απειλές που είχε εξαπολύσει ο Τούρκος Πρόεδρος, πως δεν θα επέτρεπε να γίνει καμία γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γελοίο δεν σκοτώνει βέβαια, αλλά τώρα είναι πάλι κάποιοι που μας πρήζουν με τα ίδια, ενώ έχουμε ήδη τον τρίτο γύρο αδειοδότησης των οικοπέδων, στην ΑΟΖ της Κύπρου και… Read more »

TurkishStream
Guest
TurkishStream

Do anyone believe in this fairy tale?? First of all, the only feasible pipeline in this depths is curently at 10 bcm/year currently. Hopefully the said 7 billion Dollar estimated construction cost, which is overwhelmingly under estimated, is covering both lines!! Otherwise this project will never have a positive ROI. For comparison, both, TurkishStream and TANAP, will have over 60 bcm/annual capacity each in the final stage. Good luck Greece and Cyprus to decrease your depths….

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

You probably mean debts… Please if you may It’s our debts not yours so stay out! It’s our problem not yours, so don’t you worry. …. or maybe it is? The problem is with Turkey because you’ve managed to unite 4 countries against your country and your precious interests in the area. Because what you did in 1974 in Cyprus, now backfires. The future will tell how this will end for you. Cyprus is an open wound for Turkey as much as it is for us and even bigger and the reason for this is that he won’t recognize south… Read more »

ECG
Guest
ECG

Οχι φίλε βαθος εννοει… και καλα επειδη το βαθος της θαλασσας απ οπου θα περναει ο αγωγος ειναι μεγάλος, ειναι μεγαλη και η πίεση που θα ασκείται απ εξω προς τι αγωγό. Φυσικά διατηρώ αμφιβολίες σε αυτα που λεει οτι το μαξ που μπορει να φτάσει ειναι τα 10δις κυβικά το χρόνο (ο ΤΑP μπορει να φτασει τα 20)

Ναι ενταξει προφανως ο αγωγος δεν θα ειναι τεραστιας χωρητικότητας, και παλι ομως κατι σημαίνει το γεγονος οτι δεν θελουν να περναει απ τη Τουρκία…

Αν καποιος περισσοτερο σχετικος μπορει να ριξει φως παρακαλω ας το κανει

Chris
Guest
Chris

Why do you care? If what you say is true so much the better for you. Let us worry about the EastMed and our fairy tales. Go suck you Turkish stream, and mind your own business.

Γ.Π.
Guest
Γ.Π.

Επραξες σωστά και πολύ ευγενικά….γιατι εγω θα έχωνα πιο άγρια. Καλημέρα

sotbak
Guest
sotbak

+1

TurkishStream
Guest
TurkishStream

Actually you do not get my point. Why is Turkeys Position weakened when there is a flow of 120 bcm natural gas through Turkey alone by Turkstream/TANAP compared to 20 bcm through EastMed. Also in relation to Europes consumption of 500 bcm annually its really insignificant. EastMed is a wet dream of Isreal which is not feasible and wont attract any investors. On the other hand, a LNG plant in Crete is more likely and promising as “Thras” has written. Dependant on what resources Greece will find in the future.

Γ.Π.
Guest
Γ.Π.

It is obvious that what the terms of the agreements about quantities, capabilities of the pipelines etc, is less according to plan, minimum than realistic expectations and it happens for a reason (I mean the announces for “publicity reasons” has no relation with reality about prospects, facts etc). So don’t stay focus on such numbers because you will be surprised by the real figures…
Also, have in your mind that during the next month’s things will change dramatically in our neighborhood. Don’t laugh because you will be on the wrong side at that time.

MAN
Guest
MAN

@ TurkishStream How you calculate ROI? Do you exclude possible subsidies from EU? Are you taking into account low-rate subsidized loans? I guess that ROI for the private investors will be satisfactory; which means considerably lower than similar projects in Turkey since it will be in euros and based on a much-much lower risk free rate. Moreover, connecting Israel and maybe Egypt with EU through the EastMed gas pipeline and the Eurasia electricity cable is not just a good (or poor if you like) deal. It highlights the swift of Israeli interests away from Turkey. It indicates the “side of… Read more »

Δημητρακης
Guest
Δημητρακης

Στον συνδεσμο ο Ν. Λυγερος κανει μια αναλυση πανω στο θεμα των αποθεματων Φ. αεριου και της ΑΟΖ.

https://www.youtube.com/watch?v=PQunPSuFjus

Som
Guest
Som

i do not see greece vessel on east-med route grin i see turkish vessels on map grin

Δημητρης
Guest
Δημητρης

i will guess the world is not ready to wellcome a new othoman empire, maybe next time, if you see more closely the map you will see

Θράκη
Guest
Θράκη
Thras
Guest
Thras

O EastMed προγραμματίζεται να γεμίσει από Ισραηλινό, κυπριακό και ίσως αιγυπτιακό αέριο. Θα είναι τεράστια τα οικονομικά οφέλη πρώτα για την Κύπρο, μετά για το Ισραήλ και τέλος για την Αϊγυπτο (λόγω πληθυσμού και ποσοτήτων που απομένοπυν για εξαγωγές) Λογικά σε 3-5 χρόνια θα έχουν ανακαλυφθεί και επιβεβαιωθεί και τα κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ, οπότε είτε θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου στην Κρήτη για εξαγωγή του ως LNG, είτε θα προκριθεί ένας HellasMed που θα πηγαίνει Κρήτη-Πελοπόνησσο-Ιταλία και θα έχει χωητικότικότητα τουλάχιστον όσο και ο EastMed. Σε αυτό το νέο αγωγό είνια πιθανό να μπούν και ποσότητες από λιβυκό… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

sotbak
Guest
sotbak

O East Med πέρα από το οικονομικό σκέλος και τα αυτονόητα οφέλη για τις χώρες που συμμετέχουν συνιστά το μεγαλύτερο ισορροπιστή γεωπολιτικής ισχύος στην Αν. Μεσόγειο, καθόσον αναβαθμίζοντας τις χώρες που συμμετέχουν επιφέρει ή αποκαθιστά την ισορροπία δυνάμεων σε σχέση με την Τουρκία, ενώ με δεδομένο ότι η Τουρκία διατρέχεται και από άλλους αγωγούς και πάλι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ισορροπία και στο θέμα της μεταφοράς ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο. Συνεπώς, ο East Med είναι το πιο ευφυές δημιούργημα της Δύσης στην περιοχή.

Bioshock
Guest
Bioshock

Έτσι ακριβώς, απλά και ωραία…+1