ΕΕ: δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή Σύρων από την Τουρκία στη Β. Συρία

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 9
  •  
  •  

“Θέλουμε μια πολιτική λύση στην Συριακή Κρίση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και συνεχίζει και υποστηρίζει την Τουρκία και τις άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ άλλων με το πακέτο των 6 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία”, σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη Συρία θα πρέπει πρώτα, πιστοποιημένα, να πληρούνται συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ κλήθηκε σήμερα να τοποθετηθεί επί της έναρξης της επιχείρησης της Τουρκίας στη Β. Συρία και τα σχέδια της γειτονικής χώρας για δημιουργία μια “ασφαλούς ζώνης” στη Βόρεια Συρία με επιστροφή και εγκατάσταση Σύρων προσφύγων εκεί.

H Εκπρόσωπος επανέλαβε μάλιστα τη χθεσινή της δήλωση ότι “βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν θα επιτευχθεί μέσω στρατιωτικών μέσων, αλλά απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους”.

“Η ΕΕ προτρέπει και συνεχίζει να παροτρύνει τους εγγυητές της Astana, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Τουρκία, να εξασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία”, ανέφερε.

Τέλος σε  ό,τι αφορά την επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, “η ΕΕ διατηρεί τη θέση της ότι μπορεί να γίνει μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή, η οποία ασφαλώς δεν συμβαίνει ακόμη”.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 9
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Το μεταναστευτικό και η Συρία αναδεικνύουν το τεράστιο μπάχαλο που επικρατεί σε ΗΠΑ και ΕΕ.

NaturalKiller
Guest
NaturalKiller

“the EU maintains its position that it can only be done if the conditions for a safe, voluntary and decent return are met, which is certainly not the case”..Well if it is not case maybe they can migrate to their dreams to West wink

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

It would be a lot harder for you to pass your settlers as “refugees” in the West, Much easier in Syria, innit?

Nikoss
Guest
Nikos

Πολυ γαλαντομα βρισκω την κ Μαγια,μηπως μπορει να μας βρει καποια αλλη λυση για τους προσφυγες?το να επιστρεψουν στην πατριδα τους-δινοντας τους και ανθρωπιστικη βοηθεια-ειναι μια λυση απ τη στιγμη μαλιστα που η Ευρωπη εχει κλεισει την πορτα γι αυτους..