Η Γερμανία ζητά να μάθει από τις ΗΠΑ αν το EF-2000 θα φέρει πυρηνικά όπλα

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

Η Γερμανία πιέζει τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν αν το EF-2000 Typhoon θα μπορεί να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το «Reuters».

Η ευρωπαϊκή χωρά δεν διαθέτει δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά αριθμός βομβαρδιστικών Tornado της Γερμανίας έχουν την ικανότητα να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα συμμετέχοντας σε συγκεκριμένο νατοϊκό πρόγραμμα.

Η κοινοπραξία κατασκευής του Ευρωμαχητικού θεωρεί εφικτή την πιστοποίηση των όπλων στο αεροσκάφος μέχρι το 2025, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες αν το Eurofighter Typhoon δύναται να φέρει σε πέρας μια αποστολή τέτοιου ρόλου. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η πιστοποίηση πυρηνικών όπλων στο EF-2000 θα ολοκληρωθεί 7-10 χρόνια ύστερα από την απόσυρση των Tornado.

Το EF-2000 Typhoon είναι υποψήφιο σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προμήθειας ΝΜΑ στην Ευρώπη, το πρόγραμμα αντικατάστασης 89 Tornado IDS/ECR της Luftwaffe. Το γερμανικό υπουργείο άμυνας έστειλε επίσημη επιστολή στο Αμερικανικό Πεντάγωνο τον Απρίλιο για το ζήτημα, αλλά φοβάται ότι η αμερικανική πλευρά κωλυσιεργεί, ώστε να ευνοηθούν οι αμερικανικές υποψηφιότητες στον διαγωνισμό.

 

Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε. γύρω από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία θα εξοβελίσει τα αμερικανικά οπλικά συστήματα από την ευρωπαϊκή αγορά.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Με 2 scalp να παιρνουν το καθενα, (και ενα σωρο βαριες βομβες) μηπως καμια 20αρια tornado ειχαν ενδιαφερον για μας?

Agamemnon
Member
Agamemnon

Περα απο την προσθηκη αλλου ενα τυπου στο οπλοστασιο της ΠΑ ,τα γερμανικα Tornado ειναι αχρηστα και παρωχημενα για τις αναγκες μας…..Μονο τα βρετανικα GR4 και αν…

Em.Ti
Member
Em.Ti

Όχι.

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Μήπως οι γερμανοί θέλουν άλλος (ΗΠΑ) να πληρώσει την πιστοποίηση των πυρηνικών όπλων στο Eurofighter και δήθεν ανησυχούν ή έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους ; Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το ζήτημά τους.
Το Rafale σε αυτό το ζήτημα πού είναι; Ναι μεν έχουν δικά τους πυρηνικά οι γάλλοι, αλλά μπορούν να μεταφέρουν και τα αμερικά πυρηνικά όπλα;

x-m
Member
x-m

Ψωμί – τυρί δεν έχουν οι Γερμανοί, ραπανάκια για την όρεξη . Ελάχιστα πετάνε,σχεδόν τίποτα δεν πλέει, τιποτα δεν κινείται, τα πυρηνικά τους μάραναν.