Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

56
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών ο Μανώλης Γλέζος. Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία). Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.
Τα παιδικά του χρόνια ο Μ. Γλέζος τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αθήνα και το 1940 ο εκλιπών περνά στην ΑΣΟΕΕ. Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει το «παρών» στην αντίσταση του λαού μας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.
Όμως, η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Και οι δύο έφηβοι έχουν περιγράψει σε κατοπινές συνεντεύξεις τους πώς ανέβηκαν, πού κρύφτηκαν αμέσως μετά (στις σπηλιές του Βράχου που είναι ταυτισμένος με το ιδανικό της Δημοκρατίας), πώς έκρυψαν στον κόρφο τους ένα κομμάτι από τη σημαία… Η θέα της σημαίας που λείπει από τον ιστό, προκαλεί την επομένη εκνευρισμό στον κατακτητή, δίνει κουράγιο στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η ποινή, ερήμην σε θάνατο.
Ακολουθεί η Απελευθέρωση και η δραστηριοποίηση του Μανώλη Γλέζου, διαδοχικά μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, αλλά και η ενασχόλησή του με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σε διευθυντικές θέσεις πρώτα στο «Ριζοσπάστη» αμέσως μετά την απελευθέρωση, και μια δεκαετία αργότερα, στην «Αυγή». Συνολικά παραπέμφθηκε σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’40 καταδικάσθηκε δις εις θάνατον, καταδίκες που δεν εκτελέστηκαν μετά από ελληνική και διεθνή καμπάνια. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.
Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εξόριστων εκλεγμένων βουλευτών της ΕΔΑ. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, με την απελευθέρωση κάποιων από αυτούς. Ακολουθεί η δίκη για «εσχάτη προδοσία» το 1958, ενώ στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εξελέγη και πάλι βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.
Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο Μ. Γλέζος συλλαμβάνεται μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και ακολουθούν φυλακίσεις σε Γουδή, Πικέρμι, Γενική Ασφάλεια, Γυάρο, Παρθένι Λέρου, Ωρωπό, από όπου αποφυλακίζεται το 1971. Συνολικώς, 16 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε εξορίες και φυλακές.
Μεταπολιτευτικά δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ -στα ψηφοδέλτια του οποίου εξελέγη, ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής τη δεκαετία του ’80.
Όμως, ο Μ. Γλέζος ποτέ δεν τα είχε καλά με θητείες και μονιμότητες, και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 επιστρέφει στην αγαπημένη του Απείρανθο, όπου οι συγχωριανοί του τον εκλέγουν κοινοτάρχη και εκείνος, από τη δική του πλευρά, εισαγάγει το θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατέρχεται επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος.
Επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, κάνοντας ως κεντρικό θέμα της θητείας του τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Έγραψε, άλλωστε, και βιβλίο για το θέμα, υπό τον τίτλο, «Και ένα μάρκο να ήταν…» (Εκδόσεις Λιβάνη). Χαρακτηριστική, ωστόσο, της προσωπικότητάς του, η κίνησή του το καλοκαίρι του 2017 να δώσει εκείνος το στεφάνι στο Γερμανό πρεσβευτή Γενς Πλέτνερ, στο μνημείο εκτελεσθέντων κατοίκων του Διστόμου. Τελευταία εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, το Σεπτέμβριο του 2015.
Ο Μ. Γλέζος δεν ήθελε να τον αποκαλούν «ήρωα», για εκείνον ήρωας ήταν ο μικρότερος αδελφός του, Νίκος, που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή το Μάιο του ’44, αφήνοντας πίσω του το εξής σημείωμα για τη μάνα τους: «Αγαπητή μητέρα σας φιλώ, χαιρετισμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση. Πάω. Πέφτοντας για τον ελληνικό λαό». Ήταν ένας καημός μέσα του ο πρόωρος χαμός του αγαπημένου του Νίκου, ένας καημός για τον οποίον σπάνια τον άκουγες να μιλά.
Η τελευταία, ίσως, δημόσια παρουσία-παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το 2018, όταν με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μανώλης Γλέζος πήγε και κάθισε στο πλευρό της μητέρας του, Μάγδας.
Από σήμερα, ο «Τελευταίος Παρτιζάνος» -όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα για τον Μανώλη Γλέζο- δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ν.Π.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

56
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
46 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
STRATOSTasosGregFu_MantsuStavrogin1 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
dokimos
Member
Trusted Member
dokimos

Δεν αδιαφορο σε πιο πολιτικό χώρο βρίσκονταν για μένα ήταν πατριωτης

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Ένας πολύ σημαντικός Έλληνας αγωνιστής που εκτός των άλλων είχε το σπάνιο θάρρος να παραδέχεται λάθη του δημοσίως και το ακόμη σπανιότερο να μην μισεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Καλό ταξίδι Μανώλη.

d.b
Member
Noble Member
d.b

https://www.typosthes.gr/politiki/144672_sygklonise-o-manolis-glezos-sto-polytehneio?amp

Πριν 2.5 χρόνια στο Πολυτεχνείο.
Ευχαριστούμε κύριε Γλέζο.

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Συλληπητηρια στην οικογενεια του. Εγω θα κρατησω ως θετικο πως στηριξε την Ελληνικοτητα της Μακεδονιας και ηταν αντιθετος στη συνθετη ονομασια που περιεχει τον ορο Μακεδονια. Ειμαι ομως εξαιρετικα σκεπτικος σχετικα με το κατορθωμα του να κατεβασει την πολεμικη σημαια των Γερμανων απο την Ακροπολη. Ο στρατος συνηθως κανει υποστολη της σημαιας κατα τη δυση του ηλιου, και ανεγερση κατα την ανατολη του ηλιου. Πως ειναι δυνατον οι λατρεις της τυπκοτητας οι Γερμανοι να αφησαν την πολεμικη σημαια τους στο ιστο κατα τη διαρκεια της νυχτας? Επισης πως ειναι δυνατον καποιος χωρις εξειδικευμενα ρουχα, παπουτσια και εξοπλισμο να σκαρβαλωσει στην… Read more »

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

καμια διαφορα με τον Σαντα. Υπαρχουν συνεντευξεις παρέα. οσο για τα ειδικα παπουτσια και εξοπλισμο, αρκουσαν τα 19 τους χρόνια. Την επόμενη ημέρα δεν υπηρχε σημαια στον ιστό.

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Ο Σάντας βγήκε μια φορά στην τηλεόραση (εποχές φρέντι γερμανού) και δεν πολιμίλαγε γιατί ήξερε ότι και αυτό και ο γλέζος ήταν θεατές στην αφαίρεση της σημαίας (όχι κατέβασμα) και προς τιμή του δεν ξανασχολήθηκε με το θέμα…..σε αντίθεση με τον γλέζο που έκανε καριέρα πάνω σε αυτό..

Ακόμη και αν ήταν αλήθεια η συγκεκριμένη ενέργεια, ο γλέζος θα την είχε κάνει σαν μέλος της ΕΟΝ (νεολαίας Μεταξά) και όχι σαν αριστερός.

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Εσύ δέν θα μάθεις τήν αλήθεια γιατί προφανώς υπάρχει δυσκολία ανάμεσα στα αυτιά σου , ακόμα και αν τα ψεκασμένα σάιτ αποτελούν τήν εντός εισαγωγικών μόρφωση σου θα έπρεπε πρίν βιαστείς να αποδώσεις στόν εαυτό σου τήν μεγαλοπρεπή άποψη τού “σκεπτόμενου πολίτη” να αντιληφθείς τι περιέχει και τι σηματοδοτεί η λέξη μύθος . Ακόμα και άν όλα είναι ψέμματα, πού δέν είναι , αλλά βολεύει τήν δηθενιά πού υπάρχει μέσα σας , ακόμα κι αν είναι ψέμα , ακόμα κι άν είναι μύθος , τό ότι ένας 18χρονος ανεβαίνει όχι κάπου αλλά συγκεκριμένα στήν Ακρόπολη και ξεκρεμάει τήν σημαία τού… Read more »

Greg
Member
Trusted Member
Greg

Αυτόν αγαπητέ γιατί δέν τόν θυμάται κανείς;

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

“….Ακόμα και άν όλα είναι ψέμματα….”, όπως σωστά λές.

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Τί να σού πώ , δέν ξέρω γιατί δέν τον θυμάται κανείς .Αν το πηγαίνεις εκεί πού νομίζω , δέν έχεις άδικο σε κάποιο βαθμό , αλλά δέν μπορεί να φταίει ο κάθε ένας πού θυμόμαστε για κάποιον άλλο πού δέν θυμόμαστε. Γενικά όμως , σάν λαός με τήν μνήμη δέν τα πάμε καλά και ίσως να είναι και αυτοπροστασία αυτό , γιατί συνήθως αντί να διδασκόμαστε από τα λάθη τού παρελθόντος μας , ξαναμπαίνουμε σε διαδικασίες διχαστικές καί αδυνατούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα μπροστά .

Greg
Member
Trusted Member
Greg

O.k. είσαι σαφής. Δέν ξέρεις, δέν πειράζει.

Εγώ όμως ξέρω γιατί “… συνήθως αντί να διδασκόμαστε από τα λάθη τού παρελθόντος μας , ξαναμπαίνουμε σε διαδικασίες διχαστικές καί αδυνατούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα μπροστά …..”

Νά σού πώ;
Γιατί οί μισές γιορτές μνήμης κάποιας θλιβερής ιστορικής περιόδου τής νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, έχουν στιγματιστεί απ’ τήν Αριστερά ώς γιορτές μίσους καί διχαστικές, γι’ αυτό καί δέν γιορτάζονται, ενώ άλλες τόσες πού αφορούν τήν ίδια περίοδο, καί γιορτάζονται καί τιμώνται (όχι ώς ενωτικές, αλλά γιά τή δόξα τού κόμματος) καί θά συνεχίσουν νά γιορτάζονται καί νά τιμώνται αφού έχουν τήν έγκρισή της. Αυτά.

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Γειά σου φίλε , εκ τών υστέρων διάβασα τήν λίγο πιό κάτω ανάρτηση σου , αυτό πού γράφεις εννοούσα όταν έλεγα για το πού τό πηγαίνεις . Ομως και στόν βαθμό πού ο σύντομος γραπτός λόγος μπορεί να εκφράσει σκέψεις και απόψεις , μήπως θα έπρεπε να είχαμε ήδη βαρεθεί το παρελθόν σάν σκανδάλη έριδων καί παθών ? Οτι έγινε , έγινε , αν αυτό το χρησιμοποιούμε για να ξανακάνουμε λάθη τότε δέν πάμε πουθενά . αν χρησιμοποιούμε τόν Χρόνο γιά άντληση διδαγμάτων ok . Η διαιώνιση μιάς βεντέτας 70-80 ετών είτε φανατίζει χωρίς προοπτική τούς νέους , είτε τούς… Read more »

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Eσένα ποιος σου είπε ότι έχει ξεχαστεί; Ακόμα και στο link που παραθέτεις, αν είχες τη διάθεση να το διαβάσεις θα έβλεπες ότι αναγράφει ρητά το εξής στο σημείο Εκδηλώσεις Μνήμης: ….Ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε το 2000 αναμνηστική πλακέτα στους πρόποδες της Ακρόπολης από τη μεριά της Πλάκας, στην οδό Θρασύλλου, ενώ τιμητική πλάκα τοποθετήθηκε και στους στρατώνες της Προεδρικής Φρουράς. Επίσης ο Μανώλης Γλέζος είχε προτείνει την μετονομασία πλατείας σε πλατεία Κωνσταντίνου Κουκίδη…..

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Επίσης από το δικό σου link στο σημείο Αμφισβήτηση:… Ωστόσο, αμφισβητείται ακόμη και η ίδια η ύπαρξη του Κουκίδη. Η αμφισβήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ύστερα από σχετικές έρευνες, δεν έγινε δυνατό να ανευρεθεί κανένα στοιχείο για στρατιώτη ή εύζωνα με αυτό το όνομα στα σχετικά στρατιωτικά αρχεία. Όπως αναφέρει ο Νίκος Σαραντάκος σε σχετικό του άρθρο,[2] “σε συνέντευξη που έδωσε στον Λ.Σ. Μπλαβέρη, ο τότε Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, ίσως ο πλέον αρμόδιος για την υπόθεση Κουκίδη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πόλεμος και Ιστορία, τεύχος 46, Νοέμβριος 2001, σελ. 42-43, “Το θέμα αυτό παραμένει,… Read more »

Greg
Member
Trusted Member
Greg

Τελικά εσύ πού τό διάβασες πού καταλήγεις; Υπήρξε ή δέν υπήρξε, μιάς καί ο μέν Γλέζος τόν πρότεινε κλπ, αλλά η ΔΙΣ/ΓΕΣ ακόμα τόν ψάχνει; Τί αντίφαση έ; Μέχρι νά καταλήξεις λοιπόν, νά σού πώ ότι στήν απάντησή μου στόν neverwill δέν έψαχνα αυτό πού τόσο ευγενικά καί αναλυτικά μού εξηγείς, αλλά τό άν πρέπει νά γιορτάζεται η μνήμη κάποιων ακόμα καί άν είναι μύθοι, ακόμα κι άν δέν υπήρξαν ποτέ. Καί αφού μπήκες στόν κόπο, τό αρχικό μου ερώτημα ήταν άν σήμερα οί ήρωες γιορτάζονται καί τιμώνται μέ τόν ίδιο τρόπο, τήν ίδια “ένταση”, άν τούς απονέμεται ο ίδιος… Read more »

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Θεωρώ ότι φυσικά υπήρξε ένας Εύζωνας που έπραξε αυτό που έμεινε στην Ιστορία, αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο από την ΔΙΣ/ΓΕΣ. Άρα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ΙΣΩΣ ο Εύζωνας αυτός να είχε άλλο επίθετο….

Τώρα όσο για τον Παύλο Μελά αλίμονο αν περίμενε από εμένα να τον χαρακτηρίσω αυτό που ήδη είναι: ΗΡΩΑΣ που δυστυχώς δε θα υπάρξει παρόμοιος ποτέ ξανά!

Greg
Member
Trusted Member
Greg

Ούφ καί είχα ένα άγχος wink
Αν καί αρχικά δέν πίστευα ότι θά βρίσκαμε σημείο συνενόησης, ομολογώ ότι ο διάλογός μας ήταν ένας από τούς πιό διεξοδικούς, διευκρινιστικούς καί παραγωγικούς πού είχα ever. Kαί είμαι καί σίγουρος ότι πολιτικά διαφωνούμε. Αλλά εδώ είναι καί η ομορφιά.

Τήν καλημέρα καί (πάλι) τά σέβη μου.

Υγ. Ρέ μπαγάσα άν μού κάνεις πλάκα, χαλάλι σου. Τήν κατάπια αμάσητη grin .

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος… Εξάλλου εσύ τουλάχιστον δεν απαξίωσες τον νεκρό αλλά αθάνατο στην Ιστορία Μανώλη Γλέζο. Όλοι κάνουν λάθη στην πορεία της ζωή τους και ο Γλέζος έκανε τα δικά του….Όμως στο τέλος, το γενικό ισοζύγιο είναι απόλυτα θετικό για την προσωπικότητά του και την ιστορία του. Η ηρωϊκή πράξη του Απόστολου Σάντα και του Μανώλη Γλέζου δεν πρόκειται να σβήσει ούτε και να απαξιωθεί ποτέ! Όσο και να προσπαθούν κάποιοι νοσταλγοί και υμνητές των ναζί και της χούντας των συνταγματαρχών…. Υ.Γ: έτσι, για την ιστορική έρευνα, η μεγαλύτερη απόδειξη για το κατόρθωμα Σάντα Γλέζου ήταν η μαρτυρία ενός… Read more »

Greg
Member
Trusted Member
Greg

Προσωπικά δέν είμαι άξιος ούτε νά αμφισβητήσω ούτε νά επιβεβαιώσω οτιδήποτε. Απλά δέχομαι τά πιό έγκυρα ιστορικά ντοκουμέντα. Στή συζήτηση μπήκα γιά άλλο λόγο πού στόν είπα. Τελικά έμεινα μέ τήν απορία. Αλλά στό κάτω κάτω δέν είναι καί όλες οί απορίες γιά λύσιμο. Ομως μεταξύ μας τώρα, ανάμεσα σέ Γλέζο καί Σάντα προτιμώ Σάντα. Καί ξέρεις γιατί; Ηρωες καί οί δύο, πάει αυτό τό είπαμε. Ο ένας όμως έκανε καριέρα πάνω σ’ αυτό. Ο άλλος έζησε καί έφυγε ταπεινά καί αθόρυβα, χωρίς νά αξιοποιήσει τό δικό του “asset”. Από ένα προσωπικό βίτσιο πάντα πίστευα ότι οί πραγματικοί ήρωες είναι… Read more »

harryst
Member
harryst

neverwill,

Γράφεις
“ακόμα κι αν είναι ψέμα , ακόμα κι άν είναι μύθος , τό ότι… είναι παρακαταθήκη”

και μετά, ειρωνικά
“By the way , η γή είναι επίπεδη , τήν ερχόμενη βδομάδα καταφθάνουν οι El ”

Λοιπόν η είναι ψέμα, όπως το ό,τι η γη είναι επίπεδη, η δεν είναι. Αποφάσισε.

Επίσης, οι παρακαταθήκες είναι γι αυτούς που τις έχουν ανάγκη (για πες μας για την παρακαταθήκη του “μαρμαρωμένου βασιλιά” – για λέγε)

ΥΓ Είμαι βέβαιος ό,τι την κατέβασαν. Αλλα τα “ακόμα κι αν είναι ψέμα” είναι για τα δημοτικά (πρώτες τάξεις)

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Με συγχωρείς , αλλά ειλικρινά δέν μπορώ να αντιληφθώ τί θές να πείς στήν περίπτωση πού κάτι θές να πείς , ίσως όταν πάω στό δημοτικό να καταλάβω αλλά πρός τό παρόν , δέν …..

harryst
Member
harryst

Οταν λες “ακόμα κι αν είναι ψέμα , ακόμα κι άν είναι μύθος , τό ότι ένας 18χρονος… στήν Ακρόπολη… είναι παρακαταθήκη” (άρα κάτι θεμιτό) και καπάκι κοροϊδεύεις “η γή είναι επίπεδη”, τότε κάνεις διακρίσεις στα παραμύθια (ανάλογα με το ευγενές του σκοπού εκάστου).

Αυτά… επιτρέπονται στο δημοτικό.

Brainp
Member
Active Member
Brainp

Μα την επόμενη του γεγονότος οι Γερμανικές αρχές κατοχής έβγαλαν ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες της εποχής. Είχαν κανένα συμφέρον οι ναζί να αυτορεζιλευτουν λέγοντας ότι μας κλέψανε την σημαία; Το γεγονός ότι η σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη δεν μπορεί να αμφισβητήθει ,υπάρχουν δεκάδες απόκομματα του τύπου της εποχής εκείνης. ( Ιούνιος του 1941 ) Υπάρχει βεβαια και το ερώτημα και γιατί την σημαία να την κατέβασε ο Σάντας με το Γλέζο και όχι κάποιος άλλος; Η αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα (1945) από το συμβάν στις εφημερίδες της εποχής . Μάλιστα άρθρα… Read more »

Vasilis82
Member
Active Member
Vasilis82

Οι εφημερίδες που τις έλεγχαν οι κατοχικες δυνάμεις μια χαρα εγραψαν το κλέψιμο της σημαίας οπως και το κυνηγητό των αρχων. Τωρα γιατί οι Γερμανοί αφησαν τη σημαία τους ολη τη νύχτα αυτο δεν το γνωρίζω, ίσως απλα θεωρουσαν οτι κανένας δε θα τολμούσε τέτοιο πράγμα ειδικά στις αρχές του πολέμου

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Καλό θα ήταν να διαβάσεις και να ψάξεις πριν κάτσεις μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και γράψεις ότι σου κατέβει στο κεφάλι….σκεπτόμενε! Γράφεις, ότι οι Γερμανοί αποκλείεται να άφησαν τη σημαία στον ιστό διότι, γράφεις, ο στρατός κάνει υποστολή της σημαίας στη δύση του Ηλίου….Ξεχνάς όμως μια σημαντικότατη λεπτομέρεια: οι Γερμανοί ήσαν κατοχικός στρατός στη χώρα και ως τέτοιος συμπεριφέρονταν. Ως κατοχική δύναμη λοιπόν έπρεπε να δείξουν ΚΑΤΟΧΗ. Αυτό το επιτύγχαναν, πέρα από την βρώμικη συμπεριφορά τους με εκτελέσεις και βασανιστήρια ΚΑΙ με το ότι ΔΕΝ κατέβαινε ποτέ η αιμοσταγής σημαία τους από τον ιστό της εκάστοτε χώρας που δυστυχώς κατείχαν!!!… Read more »

Panagiotis
Member
Noble Member
Panagiotis

Έχω δει τύπο να ανεβαίνει τον Όλυμπο ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ με τζιν και πουκάμισο κουμπωμένο ως την κοιλιά (να φαίνεται και η τρίχα ε).
Κουφάθηκα όπως και όλοι όσοι ήμασταν ντυμένοι λες και πηγαίναμε στο Έβερεστ…Μετά έμαθα πως ο τύπος ανεβοκατέβαινε καθημερινά και εκείνη την μέρα πήγε ως την κορυφή. ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ! Η ανάγκη ειδικού εξοπλισμού είναι σχετική πολλές φορές.
Επίσης η Ακρόπολη έχει εσωτερικά ανοίγματα που ανεβαίνουν ως πάνω, δεν είναι μυστικό η θεωρίες, αν κάνεις μια ξενάγηση γύρω από τον βράχο τα βλέπεις.

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Για να είμαστε ακριβοδίκαιο. Το βίντεο ανέβηκε από λίνκ του οποίου δεν εστερνίζομαι τις απόψεις του περί UFO κ.α της χαλιμάς αλλά επειδή είναι το μόνο λίνκ που βρήκα https://www.youtube.com/watch?v=rXxDni0vwZQ

agregorio
Member
Noble Member
agregorio

R.I.P.
Respect…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

αιωνία η μνήμη. Ήταν αγωνιστής & παλικάρι, ασχέτως κομματικής/πολιτικής τοποθέτησης και το έδειξε και με τη στάση του στο Μακεδονικό.

Augusto
Member
Active Member
Augusto

Ο Γλέζος συμμετείχε στην κηδεία του Χότζα.(Δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες δυστυχώς)
Του Χότζα που έστειλε χιλιάδες Έλληνες στην φυλακή, που σκότωσε, που εξαφάνισε, που βασάνισε, που τυράννησε τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου μας.
Ο Γλέζος που ήταν αρχισυντάκτης του ριζοσπάστη,του ριζοσπάστη, που έγραψε πως ευτυχώς που νικηθήκαμε στη Μικρά Ασία!
Αν υπάρχει Θεός,ας τον συγχωρέσει,τα θύματα του Χότζα,του συμμοριτοπολέμου και όσοι γνωρίζουν Ιστορία και την εθνομηδενιστική στάση της εν Ελλάδι αριστεράς,θα δυσκολευτούμε..Άνθρωποι είμαστε,έχουμε τις αδυναμίες μας..

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Ο Μεγάλος αγωνιστής της δημοκρατίας μανώλης γλέζος χαιρετά τον αλία και την υπόλοιπη αλβανική ηγεσία (που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες διώξεις, φυλακίσεις και διωγμούς Ελλήνων Βορειοηπειρωτών) , στην κηδεία του συναγωνιστή χότζα!!!

https://www.youtube.com/watch?v=xB1jHhU2OZQ

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Και εσύ ‘Augusto’ έχοντας σαν avatar τη φωτογραφία του Πινοτσέτ τι πρόβλημα έχεις ακριβώς με τους αιμοσταγείς δικτάτορες; Ή μήπως υπάρχουν καλοί και κακοί αιμοσταγείς δικτάτορες;

Augusto
Member
Active Member
Augusto

Να σε πληροφορήσω ότι δεν είναι όλοι οι δικτάτορες το ίδιο.
Δεν είναι ο ίδιο π.χ. ο Φιντέλ με τον Χότζα.
Υπάρχουν καλοί δικτάτορες και αγαπητοί στους λαούς τους επειδή τους έσωσαν από επερχόμενα δεινά,υπάρχουν και καθάρματα.
Ο στρατηγός Πινοσέτ ανήκει στην πρώτη κατηγορία και μία επίσκεψη στην Χιλή θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για να ακούσεις από πρωτογενείς πηγές την αλήθεια και όχι από τα σοσιαλίμπεραλκρατούμενα ΜΜΕ.
Δυστυχώς για τον Πολ Ποτ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο..

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τι σημαίνει δικτάτορας ?

Augusto
Member
Active Member
Augusto

Με συγχωρείς,ξεχάστηκα..
Οι ”δικοί μας” ήταν επαναστάτες.
Οι ”άλλοι” ήταν δικτάτορες..

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Ο Πολ Τοτ ήταν ένα κτήνος και οι ερυθροί Χμερ ήταν μία συμμορία. Τέλος στην τυραννία των ερυθρών Χμερ έβαλε το Βιετνάμ με τις ευλογίες της Σοβιετικής Ένωσης και επειδή προφανώς δεν τα θυμάσαι καλά οι ερυθροί Χμερ είχαν την υποστήριξη και της Κίνας και των ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τον κύριο Πινοτσέτ δεν ήταν παρά ένας πραξικοπηματίας ένας άνθρωπος ο οποίος ενώ ορκίστηκε ότι θα προστατεύσει τη νόμιμη κυβέρνηση την ανέτρεψε και εφάρμοσε μία στυγνή και ανελέητη δικτατορία.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Οι Χμερ είχαν την υποστήριξη της Κίνας, όχι των ΗΠΑ. Λόγω αυτών, και της λυκοφιλίας Κίνας-ΕΣΣΔ επί Βιετνάμ που επέβαλλε στους Χμερ να εξασφαλίζουν ασφαλείς περιοχές επιμελητείας στο Βορειοβιετναμικό Στρατό εντός της Καμπότζης και πλησίον της Σαϊγκόν, στις λεκάνες των ποταμών Μεκόνγκ και Μπασσάκ, οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το 1970 τον Καμποτζιανό μονάρχη Πρίγκηπα Σιχανούκ (όργανο της Κίνας και συνοδοιπόρο των Χμερ) ενισχύοντας το πραξικόπημα του Στρατηγού Λον Νολ κατά του μονάρχη. Την ίδια περίοδο (άνοιξη 1970 οι ΗΠΑ εισέβαλαν από το Ν. Βιετνάμ στην Καμπότζη για να εκκαθαρίσουν τις βορειοβιετναμικές εστίες, που είχαν την κάλυψη των Ερυθρών Χμερ. επί χρόνια… Read more »

Fu_Mantsu
Member
Trusted Member
Fu_Mantsu

Αν δε με απατα η μνημη μου, τον Πολ Ποτ (και αξιζει ο νεος αναγνωστης να ψαξει το ποιον του) τον ανεχτηκαν για να μη πω βοηθησαν εμμεσα με την διακοπη σχεσεων και επιβολης ολων οσων ακολουθουν του χαρακτηρισμου ως κρατους παρια για την Καμποτζη οι παντες. Και η Δυση και η Ανατολη και ολα αυτα με εξοδα των αμοιρων Καμποτζιανων, Τον αφησαν να δουλευει με λιγα λογια για να φαγωθουν μεταξυ τους οι ιδεολογικες φατριες των Σοβιετικων κ Κινεζων του Μαο με εξοδα των Καμποτζιανων θυματων. Στο ζενιθ της κολεκτιβοποιησης κατηργησε τη γραφειοκρατια, κ ολοι εξωθηθηκαν στα χωραφια, δασκαλοι,… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Ως καποιος με επαφες απο Χιλη…και εχοντας παει καποιες φορες μπορω να πω με απολυτη σιγουρια οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των πρωτογενων πηγων που αναφερεις εχουν εντελως διαφορετικη αποψη.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Χιλιαδες Ελληνες στην φυλακη εστειλε και ο Μεταξας.Εστειλαν και τα “μαχιμια” της χουντας που ξερανε μονο να χτυπανε Ελληνες αλλα μπροστα στους Τουρκους τα εκαναν πανω τους….Χιλιαδες Ελληνες εστειλαν στην φυλακη και πολλες Ελληνικες κυβερνησεις συγκεκριμενης ιδεολογικης προελευσης…Χιλιαδες Ελληνες σκοτωσαν οι χιτες,οι ταγματασφαλιτες και οι τυποι με τις κουκουλες.

Augusto..Τι γλυκο να κλαις για τα αισχη των αλλων…αλλα να μην μιλας για τα Caravan of Death εεε;;;

Και κατι αλλο…Ο Γλεζος μπορει να αντιπροσωπευει μια πολιτικη ιδεολογια που δεν σου αρεσει και δικαιωμα σου…Αλλα αυτος κατεβασε την σημαια.Αυτος εκανε αντισταση…
Η πολιτικη ιδεολογια την οποια εσυ αντιπροσωπευεις….τι εδωσε στην Ελλαδα;

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Οι μοναδικές ένοπλες μονάδες που εστάλησαν να ενισχύσουν την Κύπρο στον αγώνα επιβίωσης της, ιστορικά εστάλησαν μόνο από την χούντα Ιωαννίδη (αυτούς που λες εσύ ότι τα κάναν επάνω τους) με όλον τον πλανήτη να είναι απέναντι τους (σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, μετά την διαβόητη ομιλία μακαρίου στον ΟΗΕ, που καλόυσε τους τούρκους να επέμβουν!!!). Από το 1974, η Ελληνική πολιτεία στέλνει μόνο τις ευχές της στην Κύπρο και κλαψουρίζει στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε, ‘η πρώτη φορά αριστερά‘ μάλιστα ζήτεισαι να καταργηθεί και το καθεστώς των εγγυήσεων (κοινώς να μείνει η μικρή Κύπρος έρμαιο των ορέξεων της τουρκίας!!!).. Το… Read more »

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Oχι ότι έχει κάποιο νόημα , αλλά αυτό το προβληματάκι να ταυτίζεις όποιον έχει διαφορετική γνώμη με τόν Αλέξη να το προσέξεις . Υπάρχει και άλλος κόσμος εκτός από σένα και τόν Αλέξη .

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Εσύ το νου σου, τώρα που ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει πλήρως τι αντιπροσωπεύετε (και τι αντιπροσωπεύατε)..

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Πάλι λάθος διαπίστωση κάνεις , δέν πειράζει .

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Δεν ξέρω αν έχεις βγάλει εσύ δημοτικό όπως γράφεις ειρωνικά σε άλλον σχολιαστή, αλλά σίγουρα είσαι τσακωμένος με την ιστορία της Κύπρου και με το ποιος στην πραγματικότητα κάλεσε τους τούρκους να εισβάλλουν στο νησί! Κοίτα προς χούντα μεριά, ξέρεις, εκεί που υποστηρίζεις για το ποιος απέσυρε τη μεραρχία και πότε……Επίσης κοίτα να μάθεις ποιος έκανε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου….

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Σε κανένα σχολιαστή δεν έγραψα (ποτέ) τέτοιο πράγμα (με μπέρδεψες με άλλον). Εσύ λογικά πρέπει να είσαι καθηγητής πανεπιστημίου με αυτά που κάθεσαι και γράφεις. Ο μακάριος καταστεναχωρήθηκε όταν έφυγε η Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο, γιατί επί 3 χρόνια φώναζε (αυτός και οι πραιτοριανοί του) «Να φύγει ο Στρατός Κατοχής από την Κύπρο» και πλάκωναν στο ξύλο οι πληρωμένοι τραμπούκοι του τους απλούς εθνικόφρονες πολίτες. Το πραξικόπημα εναντίον του μακαρίου, προηγήθηκε η διαβόητη «επιστολή προς Γκιζίκη» του μακαρίου, που ζητούσε (ο μακάριος) να διαλυθεί η Εθνική Φρουρά Κύπρου (δηλαδή οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο!!), και την οποία (επιστολή)… Read more »

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Άρα κατά τα γραφόμενά σου καλώς έγινε ότι έγινε στην Κύπρο το 1974….Καταλαβαίνεις ότι ρίχνεις νερό στον μύλο των Τούρκων;; Tα ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους! Ειρηνευτική αποστολή τη χαρακτηρίζουν….Το ότι ψάχνεις απεγνωσμένα δικαιολογίες για να υποστηρίξεις την εγκληματική απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο τον Νοέμβριο του 1967 (τέσσερις μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους χουντικούς που υποστηρίζεις) καθώς και το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, αποδεικνύει αυτό που έγραψα στην αρχή: έχεις τσακωθεί με την Ιστορία της Κύπρου! Φυσικά δεν περίμενα κάτι καλύτερο…..

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Νερό στο μύλο των τούρκων έριξε ο δικτάτορας μακάριος στις 19.Ιουλίου.1974 με την ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο του ΟΗΕ, που καλούσε τους τούρκους να επαναφέρουν την νομιμότητα (την εξουσία του) στην Κύπρο!!!(και αυτό έχουν επικαλεστεί και πολλοί από την τότε τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και τούρκοι δημοσιογράφοι και ιστορικοί, όσο και να δεν σας αρέσει). Για σένα θεωρείται μέγα έγκλημα η απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας το 1968 από την Κύπρο (και εν μέρη θα συμφωνήσω αν και για τον μακάριο που υπερασπίζεσαι ήταν η ευτυχέστερη στιγμή), ενώ η επικείμενη διάλυση την Εθνικής φρουράς τον Ιούλιο του 1974… Read more »

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Χούντα τη λένε!!!! Άκου ελληνική ηγεσία…..Ντροπή! Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνω ασχολίαστα γιατί επιβεβαίωσες τα περί δικαιολογιών της χουντικής προπαγάνδας!

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Οκ έχεις δίκιο τελικά, καλά έκανε τότε ο ‘δημοκράτης‘ μακάριος και ενημέρωσε την χούντα για την επικείμενη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, ώστε οι τούρκοι να μην χρειαστεί να πολεμήσουν για να πάρουν ολόκληρη την Κύπρο.

Greg
Member
Trusted Member
Greg

Βλέποντας τίς τιμές καί τό σεβασμό πού (επιβάλλει καί απαιτεί η Αριστερά νά) αποδίδονται απ’ όλους μας, σέ όσους η ίδια θεωρεί μέσα απ’ τά ιδεολογικά της φίλτρα ήρωες, απλά αναρωτιέμαι γιατί δέν ισχύει τό ίδιο καί γιά κείνους πού δέν ήταν γραμμένοι στά μητρώα της, ή δέν περνάνε απ’ αυτά τά φίλτρα. Πού άν καί στήν Ελληνική Ιστορία υπήρξαν καί τέτοιοι ήρωες, σήμερα ή λοιδωρούνται, ή αμφισβητούνται ή αγνοούνται. Καί σίγουρα η μνήμη τους δέν τιμάται υποχρεωτικά. Τελικά αυτό τό “μονοπώλιο” σέ τέχνες, γράμματα, ανθρωπιά, αγώνες, αγωνιστές καί δέν ξέρω καί γώ τί άλλο, μυρίζει πολύ κομματική εκμετάλλευση γιά… Read more »

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Προς ΠΤΗΣΗ: καλό θα ήταν να υπάρξει ένας έλεγχος για τα άτομα που συνδέονται και υμνούν τη χούντα ή που έχουν ως φωτογραφία τον Πινοσετ…..Το επίπεδό σας δεν συνάδει με αυτή την εικόνα…..

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

“η δε “εθνική αντίσταση” που αναφέρεις είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ιστορία του Β παγκοσμίου”

Η Πτηση αφησε σχολιο που μηδενιζει την Ελληνικη Εθνικη αντισταση και εκοψε δικο μου που απανταει σε αναλογο υφος(δικαιολογημενο πιστευω μετα την αναγνωση τετοιων πραγματων).Σχολιο που στο κατω κατω της γραφης δεν αναφερει ανακριβειες….

Μεγαλο κριμα και μαλλον θα αρχισω να αμφιβαλλω σοβαρα για το επιπεδο που αναφερεις.

Augusto
Member
Active Member
Augusto

Υμνητής μίας χούντας ήταν και ο Γλέζος που έσπευσε στην κηδεία του στυγνού δικτάτορα Χότζα που προκάλεσε τόσα δεινά στην ελληνική μειονότητα.Μπροστά στον Χότζα (και τους άλλους συντρόφους δικτάτορες του ανατολικού μπλόκ που τόσο αγαπούσε ο αποθανών) οι κατά καιρούς Έλληνες δικτάτορες ήταν νήπια..

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Τι γλυκο Augusto….που οι χουντες των αλλων ειναι αχρειες…αλλα οι δικες μας ειναι “νηπια” Αλλα υπαρχει μια λογικη ασυνεχεια στην ιδεολογια σου.Βλεπεις αν πιστευεις αυτα που λες…τοτε ο καθε δικτατορας…καθε χουντας…σε οποιαδηποτε χωρα…αν ακολουθει αυτα που λες,αν κανει αυτα που θεωρεις σωστα…σε οποιον και αν τα κανει….τοτε…ειναι σωστος.Στο κατω-κατω της γραφης….τους δικους του ξενους,τις δικες του μειονοτητες,τους δικους του πολιτικους αντιπαλους….τους αντιμετωπιζει οπως αντιμετωπιζεις εσυ τους δικου σου.Την χωρα του θελει να καθαρισει απο τα “μιασματα” οπως και εσυ θελεις να κανεις το ιδιο στην δικια σου…. Και αν εσυ θεωρεις πως οι μειονοτητες…η οι κομμουνιστες…η αυτοι που δεν συμφωνουν… Read more »

Fu_Mantsu
Member
Trusted Member
Fu_Mantsu

Καιζερ
Πολυ καλογραμμενο σχολιο με αψεγαδιαστη επιχειρηματολογια σε απλη και απολυτως κατανοητη γλωσσα.
Συγχαρητηρια.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Πως γινεται να εχει κανεις ινδαλμα τον Πινοσετ και να μην ειναι νεοναζί; αυτος ο αριστερος ο Αλλιεντε εθνικοποιησε το ορυχειο χαλκου, το μεγαλυτερο στον κοσμο. θα το ξερεις φανταζομαι. την ιδια μερα οι Ηπα αποφασισαν την ανατροπή του. Με το που ανεβηκε ο πινοσετ το ορυχειο γυρισε στους αμερικανους ιδιοκτήτες του. ο Πινοσετ εκτος απο φρικτος φονιας ηταν υπαλληλος, ενος Μιλτον Φριντμαν της ibm και του κισσινγκερ. Εναν υπάλληλο θαυμάζεις, υπακουο και πιστό και σαδιστή.