25.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (μέρος 10): «Μήπως ετοιμάζουν και κάτι άλλο;»

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (μέρος 10): «Μήπως ετοιμάζουν και κάτι άλλο;»

- Advertisement -

Δείτε το 1ο μέρος της αφήγησης εδώ, το 2ο εδώ, το 3ο εδώ, το 4ο εδώ, το 5ο εδώ, το 6ο εδώ, το 7ο εδώ, το 8ο εδώ και το 9ο εδώ.

Καστελόριζο, 26 Ιουλίου, Ώρα 22:21: Το καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού φαίνεται έρημο. Πίσω από τη σφραγισμένη ξύλινη πόρτα του, το βοτσαλωτό δάπεδο της εσωτερικής αυλής είναι άδειο, το ίδιο και τα κελιά που την περιβάλλουν περιμετρικά. Μόνο από το μικρό παράθυρο του καθολικού βγαίνει λίγο φως, από τα αναμμένα καντήλια μπροστά στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του άδειου μονόχωρου ναού. Οι εκρήξεις από το αεροδρόμιο διαταράσσουν εδώ και ώρα την ησυχία της νύχτας.

Από το δυτικό άκρο του ναού ακούγονται ομιλίες. Τα σκαλιά στο πάτωμα κατεβαίνουν προς τη σπηλαιώδη κρύπτη του Αγίου Χαραλάμπους που είναι γεμάτη ανθρώπους. Οι 200 κάτοικοι στριμωγμένοι στην κατακόμβη νιώθουν το βράχο γύρω τους να σείεται από τις βόμβες. Δεν ξέρουν αν κάποια θα πέσει από στιγμή σε στιγμή στο μοναστήρι. Ή αν θα εμφανιστούν ξαφνικά Τούρκοι στρατιώτες. Αποκομμένοι εδώ κάτω, το μόνο που γνωρίζουν είναι πως, όσο διαρκούν οι εκρήξεις, οι Έλληνες στρατιώτες ακόμα πολεμούν.

Ο πατήρ Αντώνιος ξέρει τί πρέπει να κάνει. Στέκεται μπροστά στο πανάρχαιο ψηφιδωτό που φωτίζεται από κεριά και αρχίζει να ψέλνει:
«Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια».

Σιγά σιγά κάποιοι πιστοί ψέλνουν μαζί του.
«Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον».
Ο πατήρ Αντώνιος συνεχίζει πιο δυνατά. Ένας-ένας, όλοι οι κάτοικοι του Καστελόριζου ψιθυρίζουν τα λόγια του Ακάθιστου Ύμνου: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Τανάγρα, 26 Ιουλίου, Ώρα 22:40: Στο Briefing Room της 331ΜΠΚ ο αντισμήναρχος (Ι) Καλλέργης ενημερώνει τους ιπταμένους του για την επικείμενη αποστολή.
«Οι πληροφορίες μας λένε ότι η άμυνα του Καστελόριζου ακόμα αντέχει. Όμως τα τουρκικά πλοία έχουν φτάσει 10 ν.μ. νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Στόχος τους ο αεροναυτικός αποκλεισμός του νησιού. Όσο παραμένουν εκεί, τα F-16 από τη Σούδα δεν μπορούν να βοηθήσουν, ούτε φυσικά τα Chinook να πλησιάσουν με ενισχύσεις. Αυτή την ώρα ο τουρκικός στόλος έχει σηκώσει ελικόπτερα και ψάχνουν νότια-νοτιοδυτικά τον “Παπανικολή”. Ο ναυτικός αποκλεισμός πρέπει να σπάσει πριν πέσει το νησί. Οι ναυταίοι θα επιτεθούν την ώρα 0:00. Αποστολή μας η ενίσχυσή τους. Πρέπει να συγχρονίσουμε τις βολές των Exocet μας με τους δικούς τους. Πετάμε zero emissions στα 150 πόδια μέχρι το waypoint #2. Κατεβαίνουμε στα 70 πόδια και συνεχίζουμε πορεία 0-4-0 μέχρι το σημείο άφεσης. Σε 44 λεπτά από την απογείωση θα βρισκόμαστε εκεί».

Τα Mirage της 331ΜΠΚ είναι τα μόνα αεροσκάφη της Π.Α. που δεν διαθέτουν τερματικό Link-16. Αυτό κάνει την επιχείρηση ακόμα πιο επικίνδυνη. Για 44 λεπτά θα πετούν με κλειστά ραντάρ, χωρίς να γνωρίζουν τί μπορεί να έχει συμβεί εν τω μεταξύ, ενώ για να επικοινωνήσουν με το στόλο πρέπει να χρησιμοποιήσουν μη ασφαλή κανάλια.

«Η “Φορμίων” θα μας δώσει την εντολή και την ακριβή ώρα βολής. Μόλις φτάσουμε παραμένουμε στο σημείο χαμηλά, ΔΕΝ ανεβαίνουμε στο ύψος βολής πριν επικοινωνήσουμε με το στόλο γιατί θα είμαστε εντός βεληνεκούς των Aster της “Φορμίων”. Οι νο1 και νο2 θα τους ενημερώσουμε ότι φτάσαμε από κανάλια VHF 26 και 27. Οι Τούρκοι ακούνε. Θα προσποιηθούμε πως είμαστε αιγυπτιακά αλιευτικά που μιλάνε στο Λιμενικό. Σημειώστε τη συμφωνημένη φρασεολογία».

Το σχέδιο επίθεσης με Exocet για το Καστελόριζο

Οι ιπτάμενοι σημειώνουν στις φόρμες με τους πίνακες της αποστολής τους κωδικούς επικοινωνίας με τον στόλο. Σε περίπτωση που καταρριφθούν οι νο1 και νο2, οι υπόλοιποι πρέπει να τους γνωρίζουν.
«Είμαστε 180 χλμ. νοτιοδυτικά του S-400 με radar shadow στα 2.000 πόδια. Άφεση όπλων από τα 1.500. Χωρίς απάντηση από τη “Φορμίων” δεν εκτελούμε βολές Exocet. Μόνο αφού τους ρίξουμε εμπλέκουμε τυχόν εχθρικά ελικόπτερα στην περιοχή. Αποφεύγουμε εμπλοκή με εχθρικά μαχητικά. Θα πετάνε σε μεγάλο ύψος και οι AMRAAM τους θα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους δικούς μας Mica. Μπορούμε να παραμείνουμε στο σημείο βολής έως 15 λεπτά πριν το bingo fuel για Καστέλι. Και άλλα πέντε λεπτά παραμονή με εναλλακτικό αεροδρόμιο προσγείωσης την Κάρπαθο. Ερωτήσεις;».

Πεντάγωνο, 26 Ιουλίου, Ώρα 22:50: «Το χτύπημα στο πλοίο τους ήταν λάθος σας. Nikos…» ο POTUS κάνει μια παύση για να σκεφτεί την ώρα της βιντεοκλήσης. Ή να προσθέσει δραματοποίηση σε αυτό που θέλει να πει στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Ακόμα και αν ήθελε να κάνει πίσω τώρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί. Πρέπει να δείξει ότι κάτι κέρδισε από αυτή την υπόθεση αλλιώς θα πέσει και αυτός και η κυβέρνησή του. Δεν θα δεχτεί τώρα κατάπαυση του πυρός απλώς επειδή του το ζητάνε οι ΗΠΑ».
Πρωθυπουργός: «Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Ωστόσο εμείς οφείλουμε να αμυνθούμε του ελληνικού εδάφους. Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε; Τί περιμένετε από εμένα;».

«Άκου Nikos». Ο POTUS επιμένει να αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα, σε ύφος φιλικό, που στην πραγματικότητα είναι χειριστικό. «Οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. θα πιέσουν πολύ τους Τούρκους, δεν ξέρω πως το καταφέρατε τόσο γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά θα πάρει μέρες για να το νιώσει η τουρκική κοινωνία στο πετσί της. Και εσύ και εγώ θέλουμε να έρθουν σε τηλε-διάσκεψη άμεσα, σήμερα κιόλας αν γίνεται. Μπορώ να το καταφέρω, αλλά πρέπει να βοηθήσεις, να μου δώσεις κάτι».
Πρωθυπουργός: «Σαν τi;».
POTUS: «Κάτι που θα του επιτρέψει να πουλήσει στο εσωτερικό κοινό του μια νίκη. Έχετε τόσα θέματα στην ατζέντα μεταξύ σας. Τί είναι αυτό στο οποίο είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε; Και τί ζητάτε σε αντάλλαγμα; Δώσε μου κάτι στιβαρό για να τους πείσω να ξεκινήσουν την κουβέντα».

Όση ώρα συνομιλούν οι δύο ηγέτες, ο Pete Samaras κάθεται σε μια καρέκλα εκτός κάμερας και κρατάει χειρόγραφες σημειώσεις στο σημειωματάριο. Καθώς οι δύο άνδρες συζητούν πιθανούς συμβιβασμούς, ο Samaras μεταξύ άλλων σημειώνει:
«1. Drop option to extend territorial waters to 12 miles».
«2. Half EEZ (ΑΟΖ) for Kastelorizo».

Μάχη στο νεκροταφείο

Καστελόριζο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:00: Ένας στολίσκος από 14 φουσκωτά γεμάτα Τούρκους κομάντος της τρίτης αμφίβιας μοίρας, διασχίζει ταχύτατα τη θάλασσα κάτω από το σεληνόφως. Ο Τούρκος διοικητής αποφάσισε να μην διακινδυνέψει άλλους άνδρες και ελικόπτερα απέναντι στους κρυμμένους Stingers των Ελλήνων και άλλαξε σχέδιο. Μάζεψε όσα φουσκωτά ήταν διαθέσιμα στο Kas και διέταξε απόβαση στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όχι στο λιμάνι. Καθώς τα θωρακισμένα ταχύπλοα των Τούρκων βατραχανθρώπων βρίσκονται στη Φώκαια, για συνοδεία στέλνει δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής που ακολουθούν το στολίσκο για παροχή πυρών υποστήριξης προς την ακτή, αν χρειαστεί. Η απόσταση είναι μικρή. Οι άνδρες του θα βρίσκονται απέναντι σε 10 λεπτά. Πιστεύει πως οι ελάχιστοι Έλληνες υπερασπιστές έχουν εστιάσει την άμυνά τους στις οδομαχίες στο λιμάνι. Η γρήγορη απόβαση κομάντος στα ανατολικά τους θα τους αιφνιδιάσει.

Ο λοχίας Παπαδάκης της Ζ’ ΜΑΚ είναι κρυμμένος σε προπαρασκευασμένη θέση κατόπτευσης ψηλά στο πευκοδάσος που υψώνεται πάνω από την παραλία Μανδράκι. Μέσα από την διόπτρα του τυφεκίου Barrett παρατηρεί τα τουρκικά σκάφη που πλησιάζουν όταν ακούει στην ενδοεπικοινωνία τον συνταγματάρχη Καραγιάννη: «Ψαρόνια από βόρεια. Βλέπω πάνω από 10. Έρχονται προς εσάς».
Παπαδάκης: «Τους βλέπουμε».
Αμέσως μετά λέει στον καταδρομέα δίπλα του: «Το μεγάλο της ακτοφυλακής. Έχει τηλεχειριζόμενο Bushmaster (βαρύ πυροβόλο των 25 χιλ.) στην πλώρη».
Ο δεύτερος καταδρομέας φορτώνεται τον φορητό εκτοξευτή SPIKE SR στην πλάτη και φεύγει τρέχοντας προς άλλη θέση στο δάσος, ανατολικότερα. Η θέση του Παπαδάκη δεν πρέπει να αποκαλυφθεί.

Η νυχτερινή απόβαση των Τούρκων με φουσκωτά

Τα τουρκικά φουσκωτά κοντεύουν στη νησίδα Αγριελιά. Από εκεί τους χωρίζουν μόλις 700 μέτρα από το Μανδράκι. Οι Τούρκοι κομάντος σημαδεύουν την ακτή με τα όπλα τους. Το χτύπημα των φουσκωτών στα κύματα κάνει δύσκολη τη στόχευση από τις διόπτρες τους. Προς το παρόν όμως, το Μανδράκι φαίνεται άδειο. Ώσπου… Ένα σημείο στα υψώματα πάνω από την παραλία φωτίζεται. Ο πύραυλος που εκτοξεύεται προς το μέρος τους φωτίζει την επιφάνεια του νερού στο διάβα του. «Alarm! Füze!» φωνάζουν οι επικεφαλής και όλοι τους κρατούν την ανάσα τους. Ο πύραυλος περνάει πάνω από τα κεφάλια τους και συνεχίζει βόρεια. Αστόχησε; Όχι. Καρφώνεται με δύναμη στην ακταιωρό της Τουρκικής Ακτοφυλακής που ακολουθούσε λίγο πιο πίσω. Όλη η υπερκατασκευή του σκάφους διαλύεται με μιας. Η γάστρα παραμένει στην επιφάνεια, ένα άψυχο κουφάρι που επιπλέει ακυβέρνητο. Το άλλο σκάφος της ακτοφυλακής αναστρέφει και υποχωρεί. Οι κομάντος στα φουσκωτά συνεχίζουν προς την ακτή.

Μια βολίδα μεγάλου διαμετρήματος καρφώνεται στην κονσόλα του κυβερνήτη, την διαπερνάει και βγαίνει από την άλλη πλευρά σκοτώνοντας ακαριαία τον άνδρα που τιμόνευε ένα από τα φουσκωτά. Το σκάφος στρίβει ακυβέρνητο χοροπηδώντας πάνω στα απόνερα των άλλων. Κάποιοι πέφτουν στο νερό, άλλοι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο. Όμως η βολίδα έχει καταστρέψει τα συρματόσχοινα του τιμονιού.

Ο Παπαδάκης έχει ήδη ασφαλίσει το κλείστρο του όπλου του. Το επόμενο φυσίγγιο είναι στη θαλάμη. Έχει βρει τον επόμενο στόχο του. Πυροβολεί. Η ισχύς του πυρομαχικού 0.50 BMG απέναντι σε αυτούς τους μαλακούς στόχους είναι καταστροφική.  Η βολίδα περνάει μέσα από απροστάτευτα σώματα και καρφώνεται στην εξωλέμβια μηχανή αχρηστεύοντάς την. Τα  πρώτα φουσκωτά φτάνουν στην ανατολική άκρη του κόλπου, εκεί όπου βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης. Προσεγγίζουν βιαστικά τη βραχώδη ακτή για να αποβιβάσουν τους κομάντος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να καλυφθούν από τα πυρά του ελεύθερου σκοπευτή.

Οι δύο άνδρες της ομάδας πυρός #5 της Ζ’ ΜΑΚ παραμένουν κρυμμένοι πίσω από τη βορεινή μάνδρα του κοιμητηρίου, ακούγοντας τον ήχο των εξωλέμβιων από πίσω να δυναμώνει. Από την ενδοσυνεννόηση ο λοχίας Παπαδάκης που παρατηρεί από ψηλά τους ενημερώνει: «Τώρα!».

Η σύγκρουση στο κοιμητήριο του Καστελορίζου

Οι δύο καταδρομείς σηκώνονται και βλέπουν μέσα από τις διόπτρες τους τα φουσκωτά, μόλις 10 μέτρα από την ακτή, με τους Τούρκους κομάντος έτοιμους να πηδήξουν. Ανοίγουν αμέσως πυρ, ο ένας με το νοτιοαφρικάνικο βομβιδοβόλο Milkor και ο άλλος με το βαρύ τυφέκιο SCAR-H. Το ένα μετά το άλλο, τα έξι βομβίδια ΗΕ (υψηλής εκρηκτικότητας) του Milkor αδειάζουν τον γεμιστήρα του και σπέρνουν την καταστροφή στα προπορευόμενα φουσκωτά. Τα δύο πρώτα διαλύονται τελείως, ενώ οι εκρήξεις στο νερό αναποδογυρίζουν ένα τρίτο πετώντας πολλούς κομάντος ψηλά στον αέρα. Το φονικό πυρ του SCAR-H αποτελειώνει τραυματίες που προσπαθούν να επιπλεύσουν. Όμως, ανάμεσα στις κραυγές του μακελειού ακούγεται ένα σφύριγμα στον αέρα. Μια ρουκέτα φορητού αντιαρματικού εκτοξεύεται από πιο πίσω και αμέσως διαλύει τη μάνδρα του νεκροταφείου πετώντας στον αέρα πέτρες και κλαδιά από αρμυρίκια.

Ο Παπαδάκης παρατηρεί με την διόπτρα του όπλου του προσπαθώντας να διακρίνει μέσα από τη σκόνη και τα χαλάσματα της έκρηξης. Βλέπει τον ένα από τους άνδρες της ομάδας #5 να υποχωρεί κουτσαίνοντας προς τα νότια. Πέφτει πίσω από ένα μαρμάρινο μνήμα για κάλυψη. Στο σημείο της έκρηξης λίγο πιο πίσω φαίνονται σκυφτές σιλουέτες που εισέρχονται από το ρήγμα και διασπείρονται δεξιά και αριστερά. Οι Τούρκοι μπήκαν στο νεκροταφείο.

Οι αποστολές Μεγίστη και Joker

Τανάγρα, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:15: Οι πύρινες γλώσσες της μετάκαυσης ξεχύνονται από τα ακροφύσια σπρώχνοντας τα δύο αεροσκάφη Mirage πάνω στον διάδρομο. Σύντομα οι τροχοί τους αφήνουν το έδαφος. Τα μαχητικά κερδίζουν γρήγορα υψόμετρο για να συναντηθούν με τα υπόλοιπα τέσσερα του σχηματισμού “Θησέας Yellow” που βρίσκονται ήδη στον αέρα. Κάτω από τις κοιλιές τους, τα Mirage φέρουν μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου, δύο πυραύλους AM-39 Exocet και δύο αντιαεροπορικούς Mica EM. Μόλις ενώνονται σε σχηματισμό, οι χειριστές συγχρονίζουν τα χρονόμετρα των αεροσκαφών τους στην ώρα αποστολής 0. Για δεύτερη φορά σήμερα, ο μοίραρχος της 331ΜΠΚ αντισμήναρχος (Ι) Καλλέργης οδηγεί τους ιπταμένους του στη μάχη.

Πριν ακόμα χαθούν στο σκοτεινό ουρανό οι φλόγες της μετάκαυσης των Mirage, δύο Rafale F3R της 332ΜΠΚ παίρνουν θέση στην βορειοδυτική άκρη του διαδρόμου για απογείωση. Ανήκουν στο σχηματισμό “Γεράκι Black”, συνολικά έξι αεροσκαφών, όσων είναι σε πτητική κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Τανάγρα. Οκτώ Rafale βρίσκονται στα υπόστεγα και οι μηχανικοί εργάζονται πυρετωδώς για να τα επανεξυπηρετήσουν. Άλλα έξι Rafale επιχειρούν διαρκώς από τη Σκύρο με πυραύλους Meteor. Αυτά τα έξι αεροσκάφη του σχηματισμού Black όμως, είναι φορτωμένα με διαφορετικά όπλα. Κάτω από την άτρακτό του καθενός κρέμονται δύο ογκώδεις πύραυλοι πλεύσης τύπου Scalp EG. Οι υπόλογοι που φόρτωσαν τα όπλα νωρίτερα στα shelter είχαν σχεδιάσει πάνω τους με ανεξίτηλο λευκό μαρκαδόρο κάποια σύμβολα: Ένα χαμογελαστό ζευγάρι χείλια και τη λέξη Joker.

Καστελόριζο, Κοιμητήριο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:20: Με τις βολές του από απόσταση 300 μέτρων, ο Παπαδάκης κρατάει τους Τούρκους κομάντος κολλημένους στις θέσεις τους. Έχουν προσπαθήσει να υπερφαλαγγίσουν τη θέση του τραυματισμένου καταδρομέα από τα πλάγια του κοιμητηρίου, όμως οι εύστοχες βολές του λοχία τους έχουν στοιχίσει δύο ακόμα νεκρούς και τους έχουν καθηλώσει. Από τη διόπτρα του, ο Παπαδάκης βλέπει μια χειροβομβίδα να πέφτει μπροστά στα πόδια του καθηλωμένου Έλληνα καταδρομέα. Αυτός προλαβαίνει να την πετάξει πίσω πριν εκραγεί. Φαίνεται όμως πως είναι βαριά τραυματισμένος. Δεν μπορεί να υποχωρήσει προς το εκκλησάκι του Αγίου Σάββα.

«Έρχονται κι’ άλλα ψαρόνια από βόρεια. Έχεις επαφή με την (ομάδα) πέντε;» ακούγεται ο Καραγιάννης από το ακουστικό του. Ο Παπαδάκης ενημερώνει για την κατάσταση στο νεκροταφείο. «Κρατήστε τους όσο μπορείτε» απαντά ο συνταγματάρχης. Την ίδια στιγμή μια οβίδα πυροβολικού χτυπάει το βράχο πιο ψηλά. Ο Τούρκος επικεφαλής, καλυμμένος στα αρμυρίκια της βόρειας μάντρας, μιλάει στον ασύρματο για να δίνει διόρθωση βολών στο πυροβολικό του. Οι δύο άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ ξέρουν πως οι επόμενες οβίδες θα σκάσουν πιο κοντά τους. Μαζεύουν βιαστικά τα απαραίτητα. Πρέπει να αποχωρήσουν από το σημείο αμέσως.

Κάτω στο κοιμητήριο, ο τραυματισμένος καταδρομέας έχει χάσει πολύ αίμα. Χωρίς την υποστήριξη του ελεύθερου σκοπευτή ξέρει πως όλα έχουν τελειώσει. Ξέρει επίσης πως θα τον βασανίσουν αμέσως για να μάθουν τις θέσεις των συντρόφων του. Και πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει στα βασανιστήρια, όσο αποφασισμένος και να είναι. Ξαπλωμένος με την πλάτη σε μια μαρμάρινη ταφόπλακα, πετάει το όπλο του μακριά και βάζει τα χέρια του στο κεφάλι, σε ένδειξη παράδοσης. Τούρκοι κομάντος πλησιάζουν από δεξιά και αριστερά σημαδεύοντάς τον. Του φωνάζουν υπερβολικά δυνατά, όλοι μαζί, δεν καταλαβαίνει. Ένας μεγαλόσωμος Τούρκος σηκώνει τη διόπτρα του κράνους του, τον αρπάζει από τα μαλλιά και τον σηκώνει με δύναμη ψηλά. Ο νεαρός καταδρομέας αγνοεί τον πόνο από τα τραύματά του και στέκεται μπροστά στον Τούρκο. Στο σημείο που ήταν ξαπλωμένος βρίσκεται μια ζώνη με χειροβομβίδες. Στο χέρι του, μια περόνη. Η μεγάλη έκρηξη σπάει τις μαρμάρινες ταφόπλακες και ξεσηκώνει τα μνήματα.

Πεντάγωνο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:25: Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην αίθουσα συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. «Πού βρισκόμαστε;».
Υπουργός Άμυνας: «Η Τανάγρα έχει απογειώσει τα αεροσκάφη εδώ και δέκα λεπτά. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για την ώρα 0:00».
«Με τον POTUS τί έγινε κύριε πρωθυπουργέ;».
Πρωθυπουργός: «Κλείστηκε η συνάντηση με τους Τούρκους σε είκοσι λεπτά. Θα σας πω τις λεπτομέρειες αργότερα. Από στιγμή σε στιγμή το ανακοινώνει το State Department».

Στη μεγάλη τηλεόραση της αίθουσας βλέπουν τον Αμερικανό εκπρόσωπο να ενημερώνει τους δημοσιογράφους, αλλά και όλο τον πλανήτη που παρακολουθεί τηλεοπτικά. Ξεκινά με τις συνήθεις διατυπώσεις, οι δύο χώρες είναι φίλοι και σύμμαχοι. Συνεχίζει με το διακύβευμα: Η συνοχή ολόκληρης της συμμαχίας δοκιμάζεται. Και προχωρά στο παρασύνθημα: Ο Πρόεδρος δούλεψε ακούραστα από  την αρχή αυτής της κρίσης. Έπεισε τελικά τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν υπό το συντονισμό του. Ελπίζει πως θα σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και θα λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.

Υπουργός Άμυνας: «Κύριε πρωθυπουργέ, οι επιχειρήσεις Μεγίστη και Joker θα βρίσκονται στους στόχους σε είκοσι λεπτά. Να ματαιώσουμε;».
Πρωθυπουργός: «Όχι βέβαια, δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα. Όλες οι μονάδες προχωρούν κανονικά με το σχέδιο Έψιλον. Εσύ Γιώργο θα μείνεις εδώ με τους αρχηγούς. Έχεις το τιμόνι όσο λείπω. Στη συνάντηση θα μπει μαζί μου η Ειρήνη από τις Βρυξέλλες».

Ράδιο Καστελόριζο

Καστελόριζο, πόλη, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:35: O Cem στέκεται με την πλάτη στο σκοτεινό τοίχο και το όπλο του σε ετοιμότητα. Στο προηγούμενο κτίριο ήταν μέρος του αγήματος εφόδου. Ευτυχώς δεν υπήρχε κανείς μέσα. Οι κομάντος έχουν δεχτεί πολλές φορές πυρά, οι απώλειές τους είναι τρομακτικές. Όμως οι Έλληνες δεν μένουν να πολεμήσουν, αποχωρούν στο σκοτάδι κάθε φορά πριν οι Τούρκοι ανταποδώσουν με βαρύτερα όπλα. Ο επικεφαλής τους λέει ότι νικάνε. Ο Cem σκέφτεται πως οδηγούνται απλώς από ενέδρα σε ενέδρα. Είναι τυχερός που είναι ακόμη ζωντανός.

Τώρα έφτασαν σε έναν από τους αρχικούς ΑΝΣΚ της αποστολής: Τον ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού. Ο Cem διατάχθηκε να ακροβολιστεί καθώς πέντε άλλοι κομάντος προετοιμάζονται για έφοδο στο κτίριο. Μια ελεγχόμενη έκρηξη ανατινάζει την κλειδαριά. Ο πρώτος άνδρας κλωτσάει την πόρτα και εισέρχεται. Οι υπόλοιποι τέσσερις ακολουθούν γρήγορα σε σειρά πίσω του. Ο Cem δεν ακούει ανταλλαγές πυρών όσο οι κομάντος καταλαμβάνουν το κτίριο. Μάλλον είναι αφύλακτο.

Οι πέντε Τούρκοι στρατιώτες ανεβαίνουν στον επάνω όροφο προσεκτικά. Στο στούντιο υπάρχει μια άδεια καρέκλα με ένα μικρόφωνο μπροστά της και ένα laptop που είναι σε λειτουργία. Βλέπουν μια μπαλαντέζα που τροφοδοτεί τον εξοπλισμό του σταθμού με ρεύμα. Είναι συνδεδεμένη με μια συστοιχία μπαταριών αυτοκινήτου. Στην οθόνη του laptop το πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου βρίσκεται σε λειτουργία repeat. Παίζει διαρκώς ένα εμβατήριο. Όποιοι βρίσκονται στο νησί, στη Ρω και τη Στρογγύλη, ακούν από τη συχνότητα 104,3FM τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Μόλις το συνειδητοποιεί, ένας Τούρκος στρατιώτης πατάει αμέσως STOP στο πρόγραμμα αναπαραγωγής. Τρία σπίτια πιο πέρα, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ένα παλιό τρανζιστοράκι σταματάει ξαφνικά να μεταδίδει. Οι Έλληνες καταδρομείς ξέρουν τί σημαίνει αυτό. Κλακ, κλακ, κλακ. Η ξαφνική έκρηξη διαλύει το στούντιο του Ράδιο Καστελόριζο σκοτώνοντας όσους εχθρούς βρίσκονταν εκεί.

Πεντάγωνο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:47: Ο POTUS τελειώνει την κάπως ξύλινη εισαγωγή του κατά την οποία ευχαρίστησε τον Τούρκο «κύριο πρόεδρο» και τον Έλληνα «κύριο πρωθυπουργό» που ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμά του για διάλογο».
Ο Pete Samaras σημειώνει: «Τουλάχιστον δεν τον αποκάλεσε Nikos».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει επίσης την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Τούρκο ομόλογό της που παραβρίσκονται. Αν ήλπιζε να σπάσει τον πάγο νωρίς, δεν τα έχει καταφέρει. Το παγωμένο ύφος όλων των παρευρισκόμενων και οι μονολεκτικές απαντήσεις τους το κάνουν ξεκάθαρο. Ο POTUS το αντιλαμβάνεται και αλλάζει αμέσως τακτική. Αφήνει τις ευγένειες και γυρνάει στο προσφιλές του no bullshit ύφος, που τον έχει κάνει άλλωστε τόσο δημοφιλή στη χώρα του: «Now let’s get down to business, shall we? What will it take for you guys to stop shooting at each other?».

Ο Τούρκος Πρόεδρος κοιτάζει τα χαρτιά του και κουνάει το πρόσωπό του δεξιά και αριστερά με δυσπιστία. Ο POTUS, με τη βαριά Τεξανή προφορά του, του δίνει το λόγο: «Mr. President, why don’t you go first?».
Ο διερμηνέας μεταφράζει μετά από κάθε παύση του Τούρκου Προέδρου. Αυτός ξεκινάι λέγοντας πως ο λαός του είναι βαθιά προσβεβλημένος και δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του. Ο POTUS που έχει ξανακούσει αυτό το λογύδριο στις μεταξύ τους επικοινωνίες, σκέφτεται «this is going to take long…». Η υπουργός Eξωτερικών στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό «έχουμε κι’ άλλες κυρώσεις στην Ε.Ε. αν χρειαστεί». Και ο πρωθυπουργός σκέφτεται «Χρονοτριβεί. Για να πέσει το Καστελόριζο; Ή μήπως ετοιμάζουν και κάτι άλλο;».

Βόρειο Αιγαίο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:52: Στη γέφυρα της φρεγάτας “Κίμων” ο πλοίαρχος Μπούρλας επαναξιολογεί την αμυντική τακτική που είχε σχεδιάσει. Αν είχε λάβει νωρίτερα την αποδέσμευση από τους κανόνες εμπλοκής θα είχε παρατάξει τα πλοία του αλλιώς για να επιτεθεί. Τώρα φοβάται πως οι Τούρκοι μπορεί να επιτεθούν από στιγμή σε στιγμή. Δεν ρισκάρει να τους δώσει την ευκαιρία να το κάνουν όσο τα πλοία του θα αναδιατάσσουν τις θέσεις τους. Ενώ ζυγίζει τις επιλογές του, μια κλήση από το Κέντρο Επιχειρήσεων τον ενημερώνει πως ξαφνικά χάθηκε επαφή με το Atlas, το ναυτικό ΜΕΑ του πλοίου που παρακολουθεί τον τουρκικό στόλο. To Atlas έδινε ζωντανή εικόνα ώστε σε περίπτωση επίθεσης των Τούρκων να το γνωρίζει ο στόλος αμέσως, πριν φανούν τα εχθρικά βλήματα στο ραντάρ.
Πλοίαρχος Μπούρας: «Τί δείχνει ο Λωτός;».
Αξιωματικός Επιχειρήσεων: «Ο Λωτός #2 επιστρέφει στη Λάρισα για ανεφοδιασμό, ο Λωτός #1 καταφθάνει τώρα, θα έχουμε εικόνα σε 5-6 λεπτά».

Η απόσταση μεταξύ των στόλων αυτή τη στιγμή είναι 32 ν.μ. Οι τουρκικοί πύραυλοι Atmaca πετούν στα 60 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν εκτοξεύσουν τώρα οι Τούρκοι, τα ραντάρ των ελληνικών πλοίων θα τους εντοπίσουν πολύ αργότερα, μόλις τα 13-14 ν.μ. Όσο δεν έχει εικόνα από ιπτάμενο μέσο, ο ελληνικός στόλος είναι πρακτικά τυφλός. Ο πλοίαρχος Μπούρλας είναι σχεδόν σίγουρος πως η απώλεια του Atlas δεν είναι τυχαία. Δίνει εντολή προς όλα τα πλοία: «Γενικός Συναγερμός!».

Έξι αιγυπτιακά αλιευτικά

Αν. Μεσόγειος, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:57: Τα έξι αεροσκάφη του σχηματισμού “Θησέας Yellow” καλύπτουν ταχύτατα τα τελευταία μίλια του τρίτου σκέλους της ναυτιλίας. Πετώντας στα 60 πόδια ο προπορευόμενος μοίραρχος ανοίγει τον ασύρματο και στρίβει τον διακόπτη μέχρι να σχηματιστεί στη μικρή οθόνη ο αριθμός 26 με κόκκινα ψηφία LED.
«Hellenic Coast Guard, this is Egyptian trawler Al Sarab («Αντικατοπτρισμός»), over».
«Hellenic Coast Guard, trawler Al Sarab hailing on channel 2-6, as instructed, over».
«Al Sarab and 5 trawlers in position to drop our fishing nets. Awaiting clearance, over».

Καμία απάντηση. Ετοιμάζεται να δοκιμάσει στο εναλλακτικό κανάλι 27 όταν βλέπει μακριά στο νυχτερινό ορίζοντα κάποιες λάμψεις. Είναι από βόρεια κατεύθυνση, εκεί που πρέπει να βρίσκονται οι στόχοι. Οι λάμψεις συνεχίζονται, είναι διαδοχικές, πολλές, τόσες πολλές που δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από μάχη. Δίνει εντολή στο σχηματισμό να ανοίξουν όλοι τα ραντάρ τους. Για μια τελευταία φορά δοκιμάζει στο κανάλι 26: «Hellenic Coast guard, this is Egyptian trawler Al Sarab, do you copy?».
Και τότε, ανάμεσα σε πυκνά παράσιτα ακούει μια φωνή που απαντάει αγχωμένα: «Al Sarab, drop your nets immediately. Repeat, drop nets immediately!».

Βόρειο Αιγαίο, 26 Ιουλίου, Ώρα 23:59: Στη φρεγάτα “Κίμων” η εικόνα από το ΜΕΑ Λωτός #1 επιτέλους ήρθε. Ο πλοίαρχος έχει κατέβει στο Κέντρο Επιχειρήσεων για να δει με τα ίδια του τα μάτια. Τα τουρκικά πλοία είναι στη θέση τους. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Έχουν ανοίξει τις αποστάσεις μεταξύ τους. Το κατάστρωμα του Anadolu είναι τελείως άδειο. Η κάμερα του Λωτού παραμένει πάνω στα πλοία ενώ τα μικρότερα drones του ψάχνουν για χαμηλά ιπτάμενους στόχους πιο νότια. Σύντομα οι υποψίες του Έλληνα διοικητή επιβεβαιώνονται: 9 τουρκικά ελικόπτερα εντοπίζονται να πετούν χαμηλά προς τον ελληνικό στόλο από τα δυτικά. Λίγες στιγμές αργότερα τα mini drones του Λωτού εντοπίζουν άλλον ένα σχηματισμό από 8 ΜΕΑ να προσεγγίζει από τα ανατολικά. Το ΑΙ του Λωτού αναλύει το σχήμα, το θερμικό ίχνος και τα χαρακτηριστικά πτήσης τους και τα ταυτοποιεί σχεδόν αμέσως. Είναι τα Bayraktar TB3 του Anadolu. Κι’ όμως, σαν να μην έφταναν αυτά… Στο ραντάρ της “Κίμων” αρχίζουν να εμφανίζονται ίχνη πάνω από τα τουρκικά παράλια. Ανέβηκαν πάνω από το radar shadow του SeaFire και κερδίζουν ύψος αργά με νοτιοδυτική πορεία. Από το ιδιαίτερο RCS τους ταυτοποιούνται εύκολα ως Akinci. Από τον αργό ρυθμό ανόδου τους, φαίνεται πως τα δικινητήρια αυτά ΜΕΑ των Τούρκων είναι φορτωμένα με το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τους: Δύο πυραύλους πλεύσης SOM το καθένα.

Οι χειριστές του SETIS στο Κέντρο Επιχειρήσεων της φρεγάτας Κίμων δουλεύουν ταχύτατα. Δημιουργούν χειροκίνητα στο σύστημα τα ίχνη των εχθρικών ελικοπτέρων και ΜΕΑ που βλέπει ο Λωτός αλλά δεν έχουν φανεί ακόμα στο ραντάρ SeaFire, περνούν τα χαρακτηριστικά πτήσης τους και τα ονοματίζουν. Αμέσως μετά τα στέλνουν μέσω Link-16 στον Αρχύτα #2 που πετάει στην περιοχή και αυτός τα αναμεταδίδει στα δύο Rafale F3R της ΠΑ που πετούν σε χαμηλό ύψος, περίπου 100χλμ. δυτικότερα του στόλου.

Ναυμαχία της Λέσβου, η αρχική διάταξη των δύο στόλων και των επερχόμενων μη επανδρωμένων

Ο Τούρκος διοικητής έχει ανοίξει την παρτίδα. Επιχειρεί να κυκλώσει τον ελληνικό στόλο με καταιγισμό όπλων που θα εξαπολυθούν ταυτόχρονα από τα πλοία του στο κέντρο, τα ελικόπτερα και τα ΤΒ3 από τα δύο άκρα και τα Akinci στα ανατολικά. Λίγα δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυκτα, ο πλοίαρχος Μπούρλας είναι πεπεισμένος πως η ναυμαχία της Λέσβου ξεκινά. «Προς όλα τα πλοία: Πορεία 0-3-0 ολοταχώς!».

Συνεχίζεται εδώ

Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα είναι τελείως συμπτωματική.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

99 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
99 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή...

40
Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου 1914: Δολοφονία στο Σεράγιεβο, η αυλαία...

0
Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία, πυροβολώντας τους κατά τη διάρκεια μιας παρέλασής τους...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Έκτακτο: Η προβλέψιμη Τουρκία τελικά συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική...

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή αν το ΠΝ επιθυμεί ESSM Block 2

Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...