22.1 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Αίγυπτος, προβάδισμα για την ΜΕΚΟ Α200

Αίγυπτος, προβάδισμα για την ΜΕΚΟ Α200

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Αίγυπτος φαίνεται να προτιμά τη γερμανική φρεγάτα MEKO A200 από τη γαλλική κορβέτα Gowind 2500, μεταδίδει η «La Tribune».

 

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό θέλει την προμήθεια δύο νέων κύριων μονάδων επιφανείας, με το κόστος των δύο MEKO A200 να φθάνει το €1 δις. Το Κάιρο είναι αυτή τη στιγμή σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την TKMS, την οποία βοηθά ο γνωστός μας Iskandar Safa, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

 

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα οπλικά συστήματα και τους αισθητήρες που θα φέρουν τα δύο πλοία, με πιθανή την εγκατάσταση του γαλλικού Α/Α πυραύλου Aster 15 για πρώτη φορά σε γερμανικό πλοίο. Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή του νοτιοαφρικανικού Umkhonto IIR. Να θυμίσουμε, ο Aster 15 εξοπλίζει τη μοναδική αιγυπτιακή φρεγάτα FREMM, ενώ προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως η Αίγυπτος ήθελε να εγκαταστήσει στην MEKO A200 τον Aster 30.

Gowind 2500 vs MEKO A200 για την Αίγυπτο

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός των πλοίων θα περιλαμβάνει Κ/Β Exocet MM-40 Block III, αντιβληματικά πυροβόλα των 35mm της Rheinmetall, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για το ποιο θα είναι το κύριο πυροβόλο. Οι MEKO A200 προσφέρονται, τέλος, με CMS TACTICOS, ραντάρ AESA Kronos και σύστημα σόναρ Atlas.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolakiEfentis

Αν ολοκληρωθεί ο Aster στο TACTICOS θα είναι πολύ καλό για εμάς – εννοώ μελλοντικά…

Ranger

Αν και η tkms εχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα αναφορικά με τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για τις mks 180 και τα λάθη στην κατασκευή των f 125, οι meko a200 φαίνονται πολύ ικανα πλοία και θα ταίριαζαν και σε εμάς αν υπήρχαν λεφτά. Μου κάνει εντύπωση βέβαια που δεν προβαίνουν σε αγορά επιπλέον gowind ή fremm και επιλέγουν πολυτυπια.

Όπως και να έχει, διαμορφώνουν ένα ισχυρό ναυτικό. Ειδικά οι πυραυλακατοι τους οι ezzat είναι φοβερά πλοία.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H ιδανική φρεγάτα για την Ελλάδα.

kostas

Σε σχεση με τις de zeven ας πουμε θεωρεις αυτες ιδανικες?
Το λες επιχειρησιακα η πολιτικα?
Θα ηθελες να επεκταθεις?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Iδανικές με βάση τα ελληνικά δεδομένα. Για την κάλυψη των αναγκών μας μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια.
Σε ότι αφορά τις ολλανδικές LCF είναι πανάκριβες για εμάς. Είναι απίθανο να αγοράσουμε πλοία αεράμυνας.
Ακόμη και να μας δώσουν δώρο τις LCF από οικονομική άποψη θα δυσκολευτούμε να γεμίσουμε με SM-2 τα κελιά τους. (αυτό έχει ειπωθεί από το ΓΕΝ)
Τα δε γαλλικά πλοία είναι ακριβά.

Η ΜΕΚΟ Α-200 είναι ένα οικονομικά προσιτό πλοίο και θα κάνουμε μια χαρά την δουλειά μας με αυτή.

Ranger

Μια ερώτηση για σενα Γιάννη και για τον προηγούμενο σχολιαστή, το cms tacticos δεν θεωρείται παλαιό πλεον; σε σύγκριση με νεώτερα όπως το setis της Γαλλίας ή το 330 της lockheed canada; δεν ξέρω αν το εξελίσσουν βέβαια ακόμα. Θα μπορούσε η Ελλάδα να φτιάξει ενα δικο της συστημα οπως η τουρκια με το genesis;

NikolakiEfentis

Υπάρχουν διάφορες υποεκδόσεις των τόσο του SETIS όσο και του TACTICOS ώστε να παραμένουν πάντα σύγχρονα. Η ομοιότητες όμως σε όλους τους τομείς χρήσης θα διευκόλυνε το ΠΝ σε περίπτωση που το επέλεγε. Ενδεχομένως της LM να είναι ανώτερο.

Η Ελλάδα δεν έχει τώρα την δυνατότητα να αναπτύξει CMS για φρεγάτα. Αν κατάφερνε να αναπτύξει σε πρώτη φάση ένα CMS για ολοκλήρωση/διαχείριση αισθητήρων και όπλων μιας κανονιοφόρου μας θα ήταν τεράστια επιτυχία κατά την ταπεινή μου γνώμη. Το Genesis δεν είναι 100% Tουρκικό, ενσωματώνει και λογισμικό του TACTICOS, κατόπιν αδείας από την THALES…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για να φτιάξουμε δικό μας δεν υπάρχει περίπτωση.
Το Tacticos από τι ξέρω έχει τα χρόνια του. Τα άλλα δύο δεν τα ξέρω.

Ranger

Ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις σας. Σίγουρα η ομοιοτυπία είναι κάτι πολύ σημαντικό, τόσο από πλευράς συστημάτων όσο και προσωπικού και εκπαίδευσης. Της LM Canada δεν ξέρω αν είναι ανώτερο, νομίζω πάντως είναι βασισμένο στο 9LV Mk 4 της saab και στο combatss 21 της ίδιας της LM.

Όπως και να έχει όσον αφορά το άρθρο, οι a200 είναι εξαιρετικά πλοία και μακάρι να υπήρχε χρηματοδότηση για να αντικαταστήσουν σε ένα βαθμό τις standard. Άλλες επιλογές νομίζω θα ήταν ακριβές, με εξαίρεση τις gowind που όμως θεωρούνται κορβέτες.

FOX

Τι ιδανικό βλέπεις;

jimdenin

Καλό για το ΠΝ, θα ήταν να υπάρξουν πρώτον, χρήματα για την απόκτηση τέτοιων πλοίων και δεύτερο, διαγωνισμός όπου θα συμμετάσχουν και άλλα ναυπηγεία. Αυτή την στιγμή π.χ Ολλανδία και Βέλγιο αναπτύσσουν απο κοινού τον αντικαταστάτη των Μ. Η Αγγλία, επιπλέον, αναζητά μέσω του προγράμματος Type-31, ένα σκάφος γύρω στους 3500-4000 τόνους. Η Ισπανία αναπτύσσει την F-110 για την αντικατάσταση των Perry που διαθέτει κλπ.

Thras

Πιθανότητα πολλές απο αυτές τις σχεδιάσεις να μας ενδιαφέρουν, αλλά πρέπει να ενταχθούμε νωρίς και να γίνει συμπαραγωγή. Διαφορετικά θα αγοράζουμε και πάλι έτοιμα πλοία, προσπαθώντας να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας. Το ελληνικό ΠΝ μπορέι να αντικαταστήσει τις φρεγάτες S με μικρότερου εκτοπίσματος πλοία (μεγέθους κορβέτας) με ανώτερες επιχειρησιακές δυατότητες/οπλισμό και χαμηλότερο κόστος απόκτησης/συντήρησης. Ηκλάση Gowind και πολλές άλλες αποτελούν καλές προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και επαρκούν για το περιβάλλον του Αιγαίου. Σίγουρα πάντως δεν μπορείς να ελέγχεις την Ανατολική Μεσόγειο και το κρητικό/Λιβυκό πέλαγος με σκάφη εκτοπίσματος 2.500 τόνων. Εκεί χρειάζονται μεγαλύτερα και ικανότερα σκάφη (μεγάλη φρεγάτα/αντιτορπιλικό)… Read more »

Spirit

Κανονικά χρειάζονται έως 12 νέες κύριες μονάδες που θα αντικαταστήσουν όλα τα υφιστάμενες φρεγάτες του ΠΝ, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ. Ποιος θα μας δανείσει;

Thras

Κανένας δεν πρέπει να μας δανείσει. Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε επιδόματα και να αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό!

Τι να κάνουμε δεν είμαστε Ελβετία… έχουμε δίπλα μας τους τούρκους!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Μελλοντικά το Π.Ν θα έχει λιγότερες φρεγάτες. Ακούγεται για 10. ,,Παίζει,, και το σενάριο συνδιασμού 8 φρεγάτες και 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης 80 μέτρων. Για να αγοράσουμε 12 νέες φρεγάτες αποκλείεται. Ένας συνδιασμός 4 ΜΕΚΟ-200 MLU, 4 MEKO A-200 και 4 O.P.V 80m. είναι κάτι μέσα σε λογικά πλαίσια. Στην χειρότερη περίπτωση δεν είναι κακό ούτε ένα σενάριο 4 ΜΕΚΟ-200 MLU, 4 F-123 MLU και 4 O.P.V 80m. Tα 4 O.P.V 80m το ναυτικό τα θέλει πιο πολύ για περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 80 μέτρων για να μπορούν να δένουν… Read more »

HELLAS

Προσωπική μ άποψη είναι πως το π.ν. δεν νομίζω να έχει στα σχεδία του τίποτα για κορβέτες…τις belharra τι γίνεται γιατί όλοι τις ξεχνάμε ;;;αναβάθμιση του οπλισμού των meko200 των δικών μας;;Καλές οι f123 και οι MEKO Α 200 και εγώ μαζί σας. Αλλά η έκδοση belharra HN έχει καθοριστεί για να γνωρίζουμε τις δυνατότητές της και να πάρουμε απόφαση;;;Ιδανικό σενάριο για μένα είναι 4 αναβαθμισμένες meko 200 hydra 4 belharra με τουλάχιστον 8 κάθετους εκτοξευτές Α70 (για τον αγαπητό μας scalp τον απλό έστω) 4 f 123 και αλλιώς άκυρο οι belharra και βάζουμε 4meko A200. Πιστεύω πως με… Read more »

NikolakiEfentis

Καλησπέρα. Το αν θα συρρικνωθεί κι άλλο ο ήδη πετσοκομμένος στόλος της Διοίκησης Φρεγατών θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες. Είναι προφανές νομίζω πως το ΠΝ δεν θα επιθυμούσε μείωση του αριθμού των φρεγατών και το έχει δείξει πολλές φορές αυτό. Οι αποστολές των 4 OPV φυσικά από επιχειρησιακή άποψη είναι σημαντικές για το ΠΝ, για τις ΕΔ γενικότερα θα έλεγα, αλλά διαφορετικές από εκείνες των φρεγατών μας που είναι κυρίως στο πλαίσιο πολέμου υψηλής έντασης. Συνεπώς, μακάρι να είχαμε 4 OPV 80m αλλά οι φρεγάτες είναι φρεγάτες, έστω κι αν κάποια καλά εξοπλισμένα OPV θα μπορούσαν… Read more »

Ranger

Περιπολικά ανοικτής θαλάσσης δεν θα ήταν καλύτερα να προμηθευτεί το λιμενικό και όχι το ΠΝ; έτσι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και τυχόν ευρωπαϊκά κονδύλια. Εξάλλου οι κανονιοφόροι του ΠΝ σε τέτοια καθήκοντα είναι επαρκείς νομίζω για τώρα. Νικολάκη Εφέντη, σίγουρα παίρνουν και mk 41 vls με essm οι a200, θα πρέπει να ψάξω την φωτογραφία νομίζω στο navyrecognition την είχα δει. Όσο για μεταχειρισμένα, η πλειονότητα των ιταλικών είναι παλιές, οι καναδικές halifax και οι αυστραλιανές anzac θα αποσυρθούν βάσει προγράμματος στην καλύτερη από το 2027 και μετά οπότε και αυτές θα είναι μεγάλες σε ηλικία, οι ολλανδικές και βελγικές… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

 Hellas Από το ΓΕΝ λένε ότι χρειαζόμαστε καινούργιες φρεγάτες, (όμως λεφτά δεν υπάρχουν) και σε ότι αφορά τις κορβέτες. αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε νέες φρεγάτες ή όσες θέλουμε, αναγκαστικά θα μπουν και οι κορβέτες στο ,,παιχνίδι,, , για οικονομικούς λόγους. Σε ότι αφορά τις μεταχειρισμένες φρεγάτες το Π.Ν είναι επιφυλακτικό αλλά έχουν εξεταστεί και αυτές. Σε ότι αφορά τις ιταλικές υπήρξε ενδιαφέρον για τις Lupo που παρά τα χρόνια τους αξίζαν λόγω ότι έχουν βαρύ οπλισμό. Σε μεταχειρισμένες αυτές που έχουν μπει στο στόχαστρο είναι οι γερμανικές F-123 και οι ολλανδικές Μ. Σε ότι αφορά τις γαλλικές Μπελαρά οι… Read more »

HELLAS

Ωραία άρα το γεν πάει καλά, γνωρίζει και προχωρά ας δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε!

CKfurious

Βλέπω πως πολλοί εξακολουθούν να ονειρεύονται φρεγάτες αεράμυνας και [email protected] του 1 bill
Ας διαβάσουν την σκληρή αλλα απόλυτα ρεαλιστική ανάλυση στο blog του Bελισσαρίου
https://belisarius21.wordpress.com/

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

@Νικολάκη Εφέντης
Οι γερμανοί είχαν απαντήσει το Π.Ν ότι οι F-123 θα είναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένη χρονολογία. Μετά από μερικά χρόνια.
Σε ότι αφορά τις 9 S από το Π.Ν έχει ειπωθεί ότι οι 6 πρέπει να έχουν παροπλιστεί, αν δεν κάνω λάθος μέχρι το 2022.

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Κώστας Στούπας για τις Κρατικές Ελληνικές Αμυντικές Εταιρείας: Τα λάθη του...

5
Παρατηρώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων κάποιος δεν μπορεί να μην προσέξει τον ήχο από το ακόνισμα των "μαχαιριών" των κρατικοδίαιτων συμφερόντων που οσμίζονται...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 1.99

Related News

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από έκρηξη στο παλαιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ

ΑΠΕ-ΜΠΕΈνας άνδρας Ρομά έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στο παλαιό εργοστάσιο της...

Βηρυτός: Συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας – Ένας αστυνομικός νεκρός

AΠΕ-ΜΠΕΈνας Λιβανέζος αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού σήμερα, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο...

Η Ουκρανία βγάζει σοβιετικό Α/Α σύστημα από τη «ναφθαλίνη»!

Ένα παροπλισμένο Α/Α σύστημα S-125 (SA-3 κατά NATO) έχει επιστρέψει σε ενεργή υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού...

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την πώληση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων και το Europa Defense Group

Οι οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις πωλήσεις όπλων και με αυτή την αφορμή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παρουσιάσουν νέους τρόπους...
- Advertisement -