19.5 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΑίγυπτος: Ορίζει μονομερώς θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, σοβαρή ευκαιρία για την Ελλάδα...

Αίγυπτος: Ορίζει μονομερώς θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, σοβαρή ευκαιρία για την Ελλάδα να τη “συναντήσει”

- Advertisement -

Χθες με το προεδρικό διάταγμα 595/2022 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κήρυξε την θαλάσσια οριοθέτηση στα δυτικά της χώρας του, δηλαδή με τη Λιβύη. Συγκεκριμένα ορίζονται δύο στοιχεία. Αρχικά τα 12 μίλια χωρικά ύδατα της Αιγύπτου (πάντα σε σχέση με την Λιβύη) με σημείο εκκίνησης το παράλιο σύνορο Αιγύπτου-Λιβύης. Για τον ορισμό αυτό ανακοινώθηκαν 7 συντεταγμένες (σημεία 2 έως 8) στο σχετικό διάταγμα. Στη συνέχεια, από το σημείο 8, με ευθεία γραμμή προς το Βορρά, έως το σημείο 9, ορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου.

Η οριοθέτηση της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη. Το τελικό σημείο είναι στην μέση απόσταση από την Κρήτη.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η ΑΟΖ (από το σημείο 8 έως το 9) ορίζεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων μετά τα 12 μίλια, δηλαδή ακριβώς κάπου στο μέσο της συνολικής απόστασης από την Κρήτη. Άρα η Αίγυπτος τηρεί στο σημείο εκείνο (το 9) την αρχή της «μέσης γραμμής» με την Ελλάδα.

Λεπτομέρεια της παραπάνω απεικόνισης. Το κάτω μέρος της οριοθέτησης, σημεία 2 έως 8 είναι τα χωρικά ύδατα (12 μίλια) της Αιγύπτου. Μετά η ευθεία γραμμή προς το βορρά είναι το όριο της ΑΟΖ που ορίζει.

Η Αιγυπτιακή κίνηση έτσι είναι ξεκάθαρο πως ορίζει στην συγκεκριμένη περιοχή την ΑΟΖ της, σεβόμενη την Ελληνική πλευρά και το δικό της δικαίωμα άσκησης εκμετάλλευσης. Οπότε ευθέως παρακάμπτεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο που «παρεμβαλλόταν» νότια της Κρήτης, εξαφανίζοντας και την ελληνική διεκδίκηση, αλλά και την αιγυπτιακή.

Οι αιγυπτιακές συντεταγμένες για καθορισμό χωρικών υδάτων (σημεία 2 έως και 8) και ΑΟΖ (από 8 έως 9)

Η απόφαση αυτή του Ελ Σίσι γίνεται βέβαια από θέση ισχύος καθώς η Αίγυπτος, τόσο γεωπολιτικά όσο και στρατιωτικά μπορεί να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο όριο. Η γειτονική Λιβύη, αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος της, μη διαθέτοντας ουσιαστικά οργανωμένο στρατό, με ανύπαρκτο ναυτικό και ψήγματα αεροπορίας, διχασμένη κιόλας στη μέση μεταξύ κυβέρνησης «Τρίπολης» (που αναγνωρίζεται διεθνώς) και των δυνάμεων του Χαφτάρ στα δυτικά. Ταυτόχρονα η περιοχή που πλέον μονομερώς λέει η Αίγυπτος πως «είναι ζώνη εκμετάλλευσης μου» είναι μακριά για την Τουρκία, που πολύ δύσκολα θα δομήσει εκεί ναυτικές επιχειρήσεις, είτε επίδειξης ισχύος και σημαίας είτε απόπειρας ελέγχου.

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει πως η Αίγυπτος με τη κίνηση της, που όπως φαίνεται έγινε χωρίς πρόθεση κοινής δράσης με την Αθήνα, είναι και ένα μήνυμα προς εμάς ή γιατί όχι μια προσυμφωνημένη διαδρομή. Έτσι, αν η Αίγυπτος δηλώνει διπλωματικά πως «διεκδικώ για ΑΟΖ την μέση απόσταση με εσάς, την Ελλάδα», είναι μια σπάνια ευκαιρία για τη χώρα μας να αποκριθεί, οριοθετώντας και αυτό το αντίστοιχο τμήμα. Δηλαδή τα 12 μίλια χωρικά ύδατα στα νότια της Κρήτης (μόνο εκεί, όχι σε όλο το νησί, ώστε να μην δοθεί «πάτημα» στην Τουρκία να μιλήσει για επέκταση 12 μιλιών στον Αιγιακό χώρο) αλλά -και εδώ το περαιτέρω κρίσιμο- για δικό μας ορισμό και ΑΟΖ στην ίδια περιοχή, ώστε να «συναντήσει» αυτή της Αιγύπτου.

Με κόκκινο χρώμα ο ορισμός ΑΟΖ και χωρικών υδάτων της Αιγύπτου. Με κίτρινο η δική μας πιθανή απάντηση-συμπλήρωση ώστε να συναντηθούμε στη μέση γραμμή.

Δημιουργώντας έτσι ένα κοινό τετελεσμένο για Τουρκία και Λιβύη, αντίστοιχο του Τουρκολυβικού παραδοξολογήματος «μοιράσματος ΑΟΖ». Μόνο που το ελληνο-αιγυπτιακό μοίρασμα ΑΟΖ, νότια της Κρήτης έως τα παράλια της Αιγύπτου, θα έχει πολύ μεγαλύτερο διεθνές βάρος, θα τηρεί σε σημαντικό βαθμό τη διεθνή νομιμότητα, τόσο τη γραπτή όσο και την εθιμική, και σε τελική ανάλυση θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί ως βάση διαπραγμάτευσης, εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -η Τουρκία ουσιαστικά- προσέλθουν με καλή πρόθεση σε ένα τραπέζι διαλόγου.

Το τελευταίο είναι η ορθή λογικά και νομικά διαδρομή, καθώς -πρέπει να το πούμε εδώ- οι μονομερείς κηρύξεις ΑΟΖ δεν είναι η ιδανική μέθοδος οριοθέτησης τους. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα να ορίσει “έως 200 ναυτικά μίλια” ΑΟΖ από τα παράλια της, αλλά όταν αυτά επικαλύπτονται με αντίστοιχο ορισμό γειτονικής χώρας (κάτι που είναι και καθεστώς στη Μεσόγειο, ως κλειστή θάλασσα) τότε ο μόνος δρόμος είναι η μεταξύ τους διαπραγμάτευση.

Άρα, Ελλάδα και Αίγυπτος πρέπει να “σύρουν” τη Λιβύη (τουλάχιστον, ως την πιο ασθενέστερη) σε κάποια σχετική συνεννόηση, αλλά και να δημιουργήσουν το παράδειγμα για την Τουρκία. Η τελευταία μπορεί είτε να αρνηθεί να προσέλθει, άρα θα εκτεθεί διεθνώς, μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τη δική της οριοθέτηση, άρα θα φανεί ως επιθετικός παράγοντας, είτε με δυσφορία να επιλέξει μια μακρόχρονη καθυστέρηση και διπλωματική θολότητα, που είναι και το πιο πιθανό.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

88 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
88 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κίνα: Τι προβλέπει το «ειρηνευτικό σχέδιό» της για την Ουκρανία

του Hugues Maillot αρθρογράφου  της Washington PostΣτις 24 Φεβρουαρίου, η Κίνα δημοσιοποίησε ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων για την «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης»....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τουρκικά τακτικά βαλλιστικά βληματα και εκτοξευτές πυραύλων, η κύρια απειλή

28
Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης. Αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, νο 31, Δεκέμβριος 2022Η ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, που έχει...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαρτίου 1400: Άλωση της Δαμασκού, ο Ταμερλάνος...

0
Ο Τουρκομογγολικός στρατός υπό τον Τιμούρ Λεγκ (Ταμερλάνος) καταλαμβάνει και λεηλατεί τη Δαμασκό. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης σφαγιάζονται εκτός από τους τεχνίτες, που...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Β. Νέδος από την “Κ”: Αγώνας δρόμου για τις τορπίλες από Γερμανία

Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή"Προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί μια παλιά δικαστική διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία...

Βίντεο: η ημερήσια διαταγή του ΑΓΕΕΘΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ημερήσια διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου επ'αφορμή της επετείου για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης την...

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο ρωσικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να φθάσει όχι μόνο μέχρι το Κίεβο και αλλά και τη Λβιβ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να κληθούν να προελάσουν μέχρι το Κίεβο, ακόμη κι ως τη Λβιβ (δυτική Ουκρανία κοντά στην Πολωνία), δήλωσε...