Η Αίγυπτος θέλει Rafale, SCALP-EG, Cougar και Patroller αλλά δεν βιάζεται για Gowind

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά από μία «αμήχανη» περίοδο στην αμυντική συνεργασία της Αιγύπτου και της Γαλλίας που επέφερε η εμπλοκή στις παραδόσεις των πυραύλων SCALP-EG, οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συζητούν εκ νέου τη σύναψη καινούριων εξοπλιστικών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνει η «La Tribune», το ζήτημα των πρόσθετων 24 μαχητικών Rafale συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες μαζί με τους SCALP-EG, στην πώληση των οποίων αντιδρούν οι ΗΠΑ. Το θέμα  συζητείται μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον και εκτιμάται ότι μπορεί να επιλυθεί χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο Δυτικών χωρών. Παρόμοιο πρόβλημα με χρήση αμερικανικών μερών υφίσταται σε ατρακτίδια του μαχητικού (βλ. Talios;), οι άδειες εξαγωγής των οποίων προς την Αίγυπτο πρόσφατα αποδεσμεύτηκαν. Η πώληση των 24 νέων Rafale θα μπορούσε να υπογραφθεί σύντομα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Από εκεί και πέρα, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για πρώτη φορά για ελικόπτερα Cougar, για χρήση από το ναυτικό. Στην ατζέντα υπάρχει ακόμη η περίπτωση πώλησης 30 εξοπλισμένων ΜΕΑ Patroller και οι δύο πρόσθετες κορβέτες Gowind 2500. Οι τελευταίες, ωστόσο, θεωρούνται από τους Αιγύπτιους ακριβές στην αγορά και την υποστήριξη και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

 

Από τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο την περίοδο 2014 – 2017 η Γαλλία αποκόμισε €7 δισεκατομμύρια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Περίπλοκο θέμα άρα ενδιαφέρον!!Μέρος ευρύτερης συμφωνίας ΗΠΑ και Αιγύπτου και μπορεί να επιτρέψει την πώληση AIM-120 ,targeting pods air-to-ground weapon για τα F-16 .
Προυπόθεση ήταν η υπογραφή της CISMOA που δεν ηθελε η Αίγυπτος.
Egypt would be obliged to let the US military access its facilities and communications equipment – these concerns have delayed the CISMOA agreement.
https://www.middleeastobserver.org/2018/03/27/despite-the-refusal-of-consecutive-regimes-in-egyptal-sisi-signs-cismoa-agreement-with-usa/
http://www.inss.org.il/publication/israel-united-states-military-assistance-egypt/
Διαπραγματεύσεις και με ινδία
https://indianexpress.com/article/explained/comcasa-why-us-india-cant-connect-5234691/
http://diplomacybeyond.com/articles/india-to-purchase-warfare-helicopters-from-us/΄

Spirit
Guest
Spirit

Ενδιαφέρον θα ειχε να δούμε αναλυτικά τα κόστη ανά επιλογή…