21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Οι MEKO A200 της Αιγύπτου θα φέρουν νοτιοαφρικανικούς Α/Α πυραύλους Umkhonto

Οι MEKO A200 της Αιγύπτου θα φέρουν νοτιοαφρικανικούς Α/Α πυραύλους Umkhonto

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η νοτιοαφρικανική εταιρεία Denel θέλει να πουλήσει Α/Α πυραύλους Umkhonto στην Αίγυπτο, για τον εξοπλισμό των 4 υπό παραγγελία φρεγατών MEKO A200.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το «Mail & Guardian», η Denel έχει συμφωνήσει την πώληση 96 Α/Α πυραύλων Umkhonto-R και στοχεύει να πουλήσει άλλους 32 Umkhonto-IR. Το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας φθάνει τα R4,5 δις (€269,7 εκατ. με την τρέχουσα ισοτιμία), εκ των οποίων τα R1,5 δις θα δοθούν ως προκαταβολή.

Η Denel βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη οικονομική κατάσταση και το αιγυπτιακό συμβόλαιο θα αμβλύνει το πρόβλημα, χωρίς να απαιτηθεί οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Παρόλα αυτά, η εξαγωγή των Umkhonto στην Αίγυπτο «σκοντάφτει» στη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την πώληση οπλικών συστημάτων σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως κατηγορείται η Αίγυπτος), βρίσκονται σε πόλεμο ή υπόκεινται σε εμπάργκο από τον ΟΗΕ.

Κάθε MEKO A200 φέρει 32 Α/Α πυραύλους Umkhonto, με ενδεικτική εμβέλεια 20km για τον Umkhonto-IR και 60km για τον Umkhonto-R.

Οι πρώτες 3 MEKO A200 της Αιγύπτου θα είναι έτοιμες το 2024

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Ας ρωτήσουν τους Γερμανούς να μάθουν πως εξάγουμε όπλα σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Τουρκία).

adpanos

Νομίζω πως η Denel βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία από την στιγμή που μπλέχτηκε με Γερμανούς ….
Όπου πάνε οι Γερμανοί, συντρίμμια αφήνουν.

filon26

Η οικονομική δυσπραγία ξεκίνησε πρώτα από την απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων. Τα ανώτατα στελέχη αποστρατεύθηκαν, τα εξοπλιστικά πάγωσαν και τα περισσότερα προγράμματα έμειναν στα συρτάρια, κάποια πουλήθηκαν και άλλα εκλάπησαν, όπως στην περίπτωση του ΖΤ6 Mokopa, του οποίου τα σχέδια βρέθηκαν το 2010 στα χέρια της Μοσάντ. Ο δεύτερος λόγος, ήταν η κακοδιαχείρηση, που έγινε η μάστιγα μιας βιομηχανίας, η οποία τα χρόνια του εμπάργκο κατάφερνε να δημιουργεί πρωτοποριακά συστήματα με πενιχρά μέσα. Για την κακοδιαχείρηση, η δική μου άποψη, (που βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα), είναι πως ήταν αποτέλεσμα του brain-drain των αρχών της δεκαετίας του 90, αλλά και… Read more »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ίσως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε προμήθεια Α/Α πυραύλων Umkhonto – ανάλογα με τις ανάγκες μας- ζητώντας συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας από την εταιρεία Denel , αμβλύνωντας ακόμη περισσότερο την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και ποιος ξέρει ίσως (λέμε τώρα) να ξεκινούσαμε κάτι καλό . . . ! ! !

filon26

Σαν ιδέα είναι κατ’ αρχήν καλή. Βρίσκεις μια εταιρία που βρίσκεται σε αδιέξοδο (τους πολιτικο/κοινωνικούς λόγους που κατέστρεψαν τις νοτιαφρικανικές υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια δεν τις αναφέρω γιατί είναι εκτός θέματος) και αγοράζεις φθηνά προγράμματα και τεχνογνωσία. Μετά αναπτύσσεις έκδοχα, τους δίνεις όμορφα αρχαιοελληνικά ονόματα και κάνεις εσύ τον mustafa να κοκκινίζει. Και δεν μιλάμε μόνο για τον (πολλά υποσχώμενο κάποτε) Umkhonto, πρωτοποριακό κ/β κατηγορίας CAMM (για ναυτική και χεραία χρήση), που βάλτωσε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την SANDF. Μιλάμε και για τον αντιαρματικό ΖΤ3 (Ingwe), τον ΖΤ6 (Mokopa), τον νοτιοαφρικανικό Hellfire με κεφαλές αντιαρματικές και αντιπλοικές (του οποίου… Read more »

Nestoras

Πολύ ακριβοί. Θεωρούσα ότι είναι επιπέδου ESSM II. 128 πύραλοι 267 εκ ευρώ? Δηλαδή 2,1εκ ο πύραυλος, πάμε σχεδόν στο επίπεδο των ASTER 30.

Spirit

ASTER-30 μάλλον πολύ πάνω από 3εκ. τουλάχιστον αυτό εκτιμώ.
Απο εκεί και πέρα παράλογο γιατί δεν πήγαν στην ίδια επιλογή με Gowind.
To κόστος αφορά και την δημιουργία υποδομής και υποστήριξης του πυραύλου.

filon26

Οι Gowind θα έχουν τον MICA (20km), στις ΜΕΚΟ πιθανότατα θέλουν συνδυασμό Umkhonto-IR/R για short/medium κ/β.

Spirit

Προσωπικά δεν το πιστεύω ότι θα πάνε με αυτό το συνδυασμό… απλά επέλεξαν Umkhonto-IR ως φθηνότερη διαθέσιμη επιλογή

filon26

Ο -R είναι στην κατηγορία ESSM/CAMM-ER, ο -IR (block 2) είναι στην κατηγορία του CAMM. Η έκδοση -IRb2 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το φινλανδικό ναυτικό (πρώτο εξαγωγικό πελάτη) και σε δοκιμές κατέστρεψε στόχους στα 20 χιλιόμετρα (μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που έδινε ο κατασκευαστής). Αυτό έδωσε και το έναυσμα στην Denel να αναπτύξει επίγειο εκτοξευτή, όμως η ανεπαρκής στήριξη από τις ΕΔ της χώρας, καθυστέρησε σημαντικά το πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια συνεργασία με την Saab για την προώθηση του επίγειου Umkhonto σε συνδυασμό με το Giraffe (αντί του νοτιοαφρικανικού Reutech που χρησιμοποιήθηκε αρχικά). Είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Umkhonto,… Read more »

Larisaios

Πραγματικά, πολύ ακριβός. Αν δεν είναι στα επίπεδα του Aster 30 είναι σίγουρα στα επίπεδα Αster 15, που έχει παρόμοιες επιδόσεις,και μετά βεβαιότητας πολύ ακριβότερος των ESSM, MICA VL, ακόμα και των SM-2 (που δεν είναι σίγουρο ότι είναι διαθέσιμοι για την Αίγυπτο).

Spirit

500εκ το πλοίο και προσθέτουμε επιπλέον για τα όπλα;
Προφανώς για να αποφευχθεί οποιοδήποτε επιπλέον κόστος πιστοποίησης ESSM οπότε πήγαν στα γνωστά.
Γενικότερα πάντως αποπνέει γεωστρατηγική επιλογή. Ίσως ακολουθήσει κάποιο συμβόλαιο για τα κοιτασματα τους.

filon26

Ο Umkhonto ενωματώθηκε πρώτη φορά στις ΜΕΚΟ της Νοτίου Αφρικής (Valour) και κατόπιν στης Αλγερίας πριν επιλεγεί για τις Αιγυπτιακές ΜΕΚΟ, κατά συνέπεια είναι ένα σύστημα δοκιμασμένο στις ΜΕΚΟ. Έρχεται σε δικά του κάνιστρα, δεν απαιτεί προσθήκη VLS.

Μπορεί όμως και να τον διάλεξαν αυτοί που χρηματοδοτούν και τους Αλγερινούς και τους Αιγύπτιους, δεν ξέρουμε. Αν είναι έτσι, ίσως είναι γεωστρατηγική επιλογή, αλλά με κοιτάσματα δεν νομίζω να έχει καμία σχέση. Απλά μια τέτοια προμήθεια έχει και τον μανδύα της Αφρικανικής αλληλεγγύης και τηρούνται και τα προσχήματα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

30
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 2.29

Related News

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι στο εξής θα «τιμωρούν» όποιον «παραβιάζει» τις «κυρώσεις του ΟΗΕ»

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Σάββατο ότι οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν...

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά...

Μ. Σχοινάς: Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

ΑΠΕ-ΜΠΕΣτη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό, που πρέπει να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και ειδικότερα...

“Red-on-Red”: Ρωσικό άρμα Τ-90Α χτυπήθηκε κατά λάθος σε ασκήσεις του Ρωσικού Στρατού

Ρωσικό άρμα Τ-90Α χτυπήθηκε και καταστράφηκε από αντιαρματικό πύραυλο στη διάρκεια ασκήσεων του Ρωσικού Στρατού.https://www.ptisidiastima.com/mig-31-shot-down-not-accident/To άρμα μάχης λάμβανε μέρος σε τακτικές ασκήσεις του ρωσικού...

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...
- Advertisement -