33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Κινδυνεύουμε από συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ που θα «εξαφανίζει» την Ελληνική;

- Advertisement -

Θολώνει εκ νέου η υπόθεση καθορισμού της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα δηλαδή κεντρικό σημείο τριβής στην περιοχή, που προκάλεσε και τις ένοπλες τουρκικές «παρελάσεις» του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το περασμένο καλοκαίρι. O λόγος είναι ο καθορισμός από πλευράς Αιγύπτου «οικοπέδων» για διεξαγωγή έρευνας για ορυκτό πλούτο, τα όρια των οποίων όμως δείχνουν να αναγνωρίζουν την αντίληψη της Άγκυρας για το πως διαμορφώνεται η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή.

Πριν εξηγήσουμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: Η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει μονομερώς δική της ΑΟΖ στην πλήρη της έκταση. Οι χάρτες που εμφανίζονται κατά καιρούς (όπως ο παρακάτω) που δείχνουν τη δική μας αποκλειστική οικονομική ζώνη, ουσιαστικά αποτελούν δείγμα του τι θεωρούμε ότι μας ανήκει ως περιοχή εκμετάλλευσης θαλάσσιου πλούτου, εφαρμόζοντας τους εξής κανόνες:

Αρχικά το ότι ως ΑΟΖ ορίζεται η περιοχή που φθάνει έως 200 μίλια από την ακτογραμμή μιας χώρας, όπως δηλαδή προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τον διεθνή κανόνα της «μέσης γραμμής», δηλαδή όταν οι ΑΟΖ δύο γειτονικών χωρών εφάπτονται, τα όρια είναι στο μέσο της μεταξύ τους απόστασης (ώστε να μην αδικηθεί καμία). Επίσης η Ελλάδα θεωρεί ότι ΑΟΖ έχουν όλα τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή της χώρας  όπου εμφανώς διεκδικούμε το καλύτερο για εμάς. Όμως, επειδή η ΑΟΖ μας (ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες) εφάπτεται με εκείνη των γειτονικών μας χωρών, η Ελλάδα έχει προχωρήσει πρόσφατα σε συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία, και εν μέρει με την Αίγυπτο ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η αντίστοιχη διαδικασία με Αλβανία (που έχει δρομολογηθεί), με Κύπρο, με Λιβύη (η οποία έχει μπλοκάρει εξαιτίας της γνωστής παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας) και βέβαια με την Τουρκία. Η τελευταία αμφισβητεί πλήρως το ότι η Ελλάδα ορίζει δικαίωμα ΑΟΖ γύρω από κάθε νησί, οπότε διεκδικεί μια δική της ζώνη, τελείως διαφορετική.

Στους παρακάτω χάρτες φαίνεται πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές των δύο χωρών. Στον πρώτο παρουσιάζεται η τουρκική ΑΟΖ (με μπλε χρώμα) όπως την προβάλλει η Άγκυρα, όπου διακρίνεται ότι δεν αναγνωρίζει ελληνικά δικαιώματα γύρω από το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο, την νότια και Ανατολική Κρήτη και βέβαια γύρω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στον επόμενο χάρτη αντίστοιχα, φαίνεται η ελληνική θεώρηση περί ΑΟΖ, όπου η δική μας ζώνη (με μπλε γραμμή) ορίζεται από όλα τα νησιά μας, οπότε φθάνει να εφάπτεται με αυτή της Κύπρου (πράσινη γραμμή). Στη φωτό διακρίνονται και με διακεκομμένη γραμμή οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο.

Για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, η Ελλάδα έχει δηλώσει πως καλεί την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις, και εφόσον αυτές δεν καταλήξουν, προτείνει την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Τη στάση της Τουρκίας τη γνωρίζουμε, δεν επιθυμεί μια τέτοια διαδικασία φιλικού και τελικά νομικού διακανονισμού, αλλά προτάσσει μια μαξιμαλιστική θεωρία περί «Γαλάζιας Πατρίδας», μιας δηλαδή μεγάλης σε έκταση τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία δεν θέλει να διαπραγματευθεί με τους «παράλογους Έλληνες που επιχειρούν να στραγγαλίσουν τη χώρα από τα δικαιώματα της στη θάλασσα».

 

Η Αιγυπτιακή «σφήνα»

Ποιες είναι τώρα οι τελευταίες εξελίξεις: Χθες, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογο του της Γεωργίας, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για καθορισμό των ορίων ΑΟΖ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Η Αίγυπτος, με τη σειρά της, έχει ξεκινήσει από τις 18 Φεβρουαρίου (θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο), μια διαδικασία αδειοδότησης ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, για συνολικά 9 θαλάσσια «οικόπεδα». Ως «οικόπεδο» ορίζεται μια σαφώς καθορισμένη περιοχή, όπου μια εταιρεία αναλαμβάνει να κάνει τις σχετικές έρευνες. Tα οικόπεδα αυτά φαίνονται στον παρακάτω χάρτη με σκούρο κόκκινο χρώμα, ως W11-W17-W18 και Ε1-Ε2-Ε3-Ε4-Ε5-Ε6.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα εντοπίζεται στο οικόπεδο W18, όπου η οριοθέτηση του από την Αίγυπτο, συμβαδίζει με τα όρια της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία. Στον χάρτη φαίνεται πιο καθαρά το όλο θέμα. Με κόκκινο χρώμα διαγράφεται η Τουρκική ΑΟΖ σύμφωνα με την αντίληψη της Άγκυρας, όπου στο νότιο μέρος της εφάπτεται με την Αιγυπτιακή. Εκεί λοιπόν, στο όριο ΑΟΖ Αιγύπτου-Τουρκίας (πάντα όπως το θέλει η Άγκυρα), η Αίγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για το W18 (μπλοκ με κίτρινο χρώμα), το οποίο όμως ως έκταση «μοιράζεται» εκατέρωθεν του 28ου μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έφθασε η συμφωνία με την Ελλάδα για μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, ενώ στο βορινό του τμήμα «ταυτίζεται» με το όριο της τουρκικής διεκδίκησης.

Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι δεδομένο πως η Αίγυπτος αναγνωρίζει την τουρκική ΑΟΖ όπως τη θέλει η Άγκυρα. Η πιο λογική εξήγηση είναι πως η Αίγυπτος επιθυμεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εκείνο το σημείο, καθώς στηρίζει πλέον μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της στην εξόρυξη τους, αλλά χωρίς να εμπλακεί σε διαμάχες που θα φρενάρουν ή θα ρισκάρουν τις σχετικές επενδύσεις και αποδόσεις. Έτσι «διακριτικά» ορίζει τα δικά της οικόπεδα με όρια να εφάπτονται (χωρίς να εισέρχονται όμως) σε περιοχές που γειτονικές χώρες -η Τουρκία και η Ελλάδα δηλαδή- διεκδικούν. Η κίνηση αυτή της Αιγύπτου εμφανίζεται ως διπλωματικά λογική, καθώς η οριοθέτηση οικοπέδων είναι μια κίνηση με νομικό περιεχόμενο, αλλά μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανασταλεί ή να επανακαθοριστεί. Έτσι η Αίγυπτος δεν δεσμεύεται σε βάθος χρόνου ότι αυτή είναι και η τελική δική της ΑΟΖ, ούτε ότι αναγνωρίζει και την τουρκική διεκδικούμενη οριογραμμή.

Πρέπει όμως να ανησυχεί η Ελλάδα ότι μπορεί – με βάση αυτή την εξέλιξη- η Αίγυπτος να προχωρήσει και σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία, από τον 28ο μεσημβρινό και προς τα ανατολικά; Δηλαδή εκεί που η Ελλάδα θεωρεί πως είναι δική της ΑΟΖ; Η δήλωση Τσαβούσογλου λέει ακριβώς αυτό, αλλά είναι αρκετά αμφίβολο αν η Αίγυπτος επιθυμεί μια τέτοια διαδικασία αυτή την εποχή. Καθώς αυτό θα την έφερνε σε τριβή με την Ελλάδα αλλά και με τις ΗΠΑ, που σαφώς βλέπουν με προβληματισμό τις τουρκικές διεκδικήσεις για μια τεράστια ΑΟΖ στην περιοχή. Ταυτόχρονα η Αίγυπτος ανήκει σε εκείνη την μερίδα του αραβικού κόσμου που βλέπουν με καχυποψία την τουρκική φιλοδοξία και τον μεγαλοϊδεατισμό που τα τελευταία χρόνια έχουν φορέσει και ισλαμικό «μανδύα».

Από την άλλη, η Τουρκία έχει πολλά για να παζαρέψει με την Αίγυπτο. Για παράδειγμα, η Άγκυρα, με τον κυνισμό που τη διακρίνει, θα μπορούσε να θυσιάσει μέρος της επιρροής και της παρέμβασης της στη Λιβύη ακριβώς για να κερδίσει μια συμφωνία διμερούς αναγνώρισης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η τελευταία είναι σε χρόνιο αναβρασμό εξαιτίας του λιβυκού χάους, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα εισβάλει στην Λιβύη αν δει ότι απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της, ενώ είχε παίξει σοβαρό ρόλο στην επιδρομή «αγνώστων αεροσκαφών» κατά τουρκικής βάσης στη Λιβύη που έγινε πέρυσι. Η προσέγγιση της Αιγύπτου έχει επίσης και το δέλεαρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπου ίσως η Άγκυρα υποσχεθεί συνεκμετάλλευση στην Αίγυπτο και πάλι με «αντίδωρο» τη διμερή συμφωνία ΑΟΖ, και εδώ με τουρκικές παραχωρήσεις σε περιοχές που υπάρχουν ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα.

Αν κάτι θυμίζει όλη αυτή η φιλολογία, είναι ότι έγινε τον Νοέμβριο του 2015 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Όταν δηλαδή η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 που είχε ελάχιστα βρεθεί εντός τουρκικού εναέριου χώρου, αλλά αυτό αντί να οδηγήσει σε διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων με την Μόσχα, τελικά έφερε νέες μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και τελικά μια «αμοιβαία κατανόηση», που επισφραγίστηκε με την αγορά ρωσικών S-400.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές πως η Τουρκία συνεχίζει το διπλωματικό της παιχνίδι σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο με τη γνωστή τακτική: δηλαδή ανάμικτα απειλές, με μεγαλοστομίες, αλλά και με διαπραγματεύσεις, υπόγειες συμφωνίες, εφήμερες συμμαχίες, υποσχέσεις προστασίας και υποστήριξης. Μια δηλαδή συνεχή διακύμανση πίεσης σε κάθε επίπεδο, με διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές κινήσεις να συντονίζονται. Φυσικά δεν είναι όλα αυτά ούτε πάντα επιτυχημένα, ούτε αποδοτικά. Για παράδειγμα η τουρκική ανάμιξη στη Συρία, όπου ήρθε σε συνεννόηση με Ρωσία, με ΗΠΑ, με Σύριους αντικαθεστωτικούς, με φανατικούς ισλαμιστές, συγκρούσθηκε με Κούρδους, με στρατεύματα του Άσαντ, και με υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες, έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα μεγάλο «βαλτοτόπι».

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό η Ελληνική διπλωματία να απαντήσει αναπτύσσοντας τη δική της στρατηγική προσέγγισης με το Κάιρο, γιατί όχι και με παρεμφερή επιχειρήματα. Συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, στρατηγική συμμαχία, επενδύσεις. Δυστυχώς για τη χώρα μας, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία πετρελαϊκή ή αμυντική, αλλά μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι το θέμα αγωγών μεταφοράς (σε συνεργασία με το Ισραήλ), την αγορά φυσικού αερίου, την παραγωγή ενέργειας, την ευρωπαϊκή προοπτική για στενότερη οικονομική συνεργασία. Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε σε εποχή ραγδαίων εξελίξεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

74 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
74 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koursaros312

Ούτε μια στο εκατομμύριο να υπογράψει η αιγυπτος.

Arionas

Επιτέλους ένα άρθρο επί του θέματος με λογική…..

GiannisKr

Α δηλαδή το “μπαξίσι” της αποδοχής μειωμένης επήρειας της Κρήτης στη μερική οριοθέτηση (αυτά τα λένε οι εσωτερικοί και αντιπολιτευτικοί “εχθροί”) δεν έπιασε τόπο ε; Ας προσέχαμε.
Η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται με ύποπτους ρυθμούς πολεμικής προετοιμασίας και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να το αμφισβητήσει.
Επίσης, η ίδια Αίγυπτος που δε χωνεύει τον Ερντογάν υιοθετεί πλήρως τη λογική της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής για το θέμα των νησιών μας και της ΑΟΖ, που επίσης δεν είναι του Ερντογάν, αλλά προγενέστερη.
Τώρα βγάζει στην “πιάτσα” για έρευνα τα συνοριακά “οικόπεδα” στην πιθανότητα να προλάβει, εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, να εξορύξει και να “στραγγίξει” πρώτη κανένα κοινό κοίτασμα.
Δε βαριέστε… Τριμερείς και “Μέδουσες” να γίνονται και όλα καλά….

MPAMPIS

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα, η Αίγυπτος αδειοδοτεί το οικόπεδο της με βάση την γραμμή (που μετακινήθηκε βορειότερα) με την Ελλάδα.Δεν εκφέρει άποψη για το αν συνορεύει με την τουρκική ΑΟΖ ή με την ελληνική ΑΟΖ αν τελικα δοθεί ΑΟΖ στο Καστελλόριζο.
Εγω βλέπω να μας συμφέρει η κίνηση της Αιγύπτου απο την στιγμή που σέβεται πλήρως την συμφωνία με την Ελλάδα.
Μηπως εμείς βλεπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν……..;

massey-ferguson-65

Μπα,εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο…
Θα πω μια ιδέα που έχω και θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος γνωστής εάν μπορεί….
Καταλαβαίνω ότι υπολογίζουν ότι και στην οριοθέτηση Νότιος του Καστελόριζου εάν προκύψει συμφωνία με Ελλάδα θα πάρουν και από εκεί κάποιο 5-10 % του μεριδίου μας!!!!!
Μακάρι να τους δώσουμε εμείς αυτό το ποσοστό από την ΑΟΖ του Καστελόριζου και να υπογράψουμε από κοινού ,παρά να τους το χαρίσουν οι Τούρκοι και να αναγνωρίσουν την αναγνώριση της Τουρκικής ΑΟΖ….
Από ότι κατάλαβα οι Αιγύπτιοι είναι πιο έξυπνοι και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους και θα πάρουν αυτό που θέλουν με την δικαιολογία ή ΔΙΚΟ ΜΑΣ ή ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ !!!!
ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ …. ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΜΕ!!!!!!

Tasos

επειδή τότε μάλλον δεν περιμένατε την αιγυπτιακή….σφήνα

https://www.ptisidiastima.com/mhn-diavazete-fake-news-den/

killpete

Όλη η ουσία βρίσκεται στο τελευταίο σχεδιάγραμμα όπου φαίνεται η τεράστια περιοχή που δώσαμε στην αίγυπτο, κάτω άπο τη γραμμή οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου και μέχρι την αχνή γκρί γραμμή που αποτελεί την υποτιθέμενη “μέγιστη” ελληνική θέση. Θέση η οποία και βασίζεται στο δίκαιο της θάλασσας και στη λογική της μέσης γραμμής “για να μην αδικηθεί καμία χώρα”. Άρα κανένας μαξιμαλισμός και μεγαλοιδεατισμός.
Αφού λοιπόν γίναμε τόσο large και το χαρίσαμε το φιλέτο στην Αίγυπτο πήγαμε και σταματήσαμε την οριοθέτηση ακριβώς στον 28ο και κουμπώσαμε στο σημείο που έχει ορίσει και η τουρκία τη δική της ΑΟΖ. Έτσι δώσαμε τη δινατότητα στην Αίγυπτο να κάνει την περιζήτητη νύφη και εμάς με την τουρκία να τσακωνόμαστε για το με ποιον θα κάνει συμφωνία ανατολικά του 28ου.

GiorgosRou

Εξαιρετικά νέα. Άριστη οριοθέτηση της κυβέρνησης με την Αίγυπτο μας εξασφάλισε πάλι. Ποπ κορν

DangerJetExhaust

Μην τσιμπάτε, λόγια του αέρα των Τούρκων για την δημιουργία εντυπώσεων. Καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση (ίσως μας κάνουν την χάρη), αλλά τίποτα από αυτά (περί προσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου) δεν ισχύει. Ούτε θα ισχύσει, γιατί αυτοί που κάνουν κουμάντο στην περιοχή (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ) έχουν πάρει τις αποφάσεις τους

GrandTurkeyShoot

Απο οτι φανηκε απο τις συμφωνιες που υπογραψαμε με Ιταλια & Αιγυπτο, οι ηπειρωτικες ακτες εχουν ισχυροτερα δικαιωματα σε ΑΟΖ σε σχεση με τα νησια. Παιζει ρολο ποσο μακρυα απο τις ηπειρωτικες ακτες καθε χωρας βρισκεται το νησι, το μεγεθος του και ποσο ΑΟΖ ” κοβει ” απο τις ηπειρωτικες ακτες των γειτονικων κρατων μεταξυ των αλλων. Η Τουρκια το γνωριζει οποτε τρολλαρει και με το τουρκολιβυκο μνημονιο και απαιτωντας να παραιτηθουμε ολοκληρωτικα των δικαιωματων του Καστ/ριζου, ωστε να λαβει καλυτερη θεση σε μελλοντικες ουσιαστικες διαπραγματευσεις. Διερρευσε οτι στις προσφατες διερευνητικες δε θελησαν να μιλησουν για Α Μεσογειο παρα μονο για Αιγαιο. Γνωριζουν οτι αργα ή γρηγορα η συμφωνια με τη Λιβυη θα ακυρωθει και θα αναγκαστουν να δεχτουν οτι οι ΑΟΖ τους δεν συνορευουν ΝΑ της Κρητης, οποτε για την ωρα θα επιχειρησουν λογικα να εξασφαλισουν καποια κερδη στο Αιγαιο. Αλλωστε και με τις ερευνες δεν περασαν τον 28ο. Κλειδι ειναι η αιγυπτος που εχει ορισει ΑΟΖ με κυπρο & ελλαδα, αρα και να συμφωνησει καποια στιγμη με τουρκια γνωριζουμε ηδη οτι τα θαλασσια συνορα τους θα ειναι στην καλυτερη για τους τουρκους περιπτωση ο,τι περισσευει, δλδ στον πεμπτο χαρτη αναμεσα σε W18 – E1.

Συμπερασμα γιοκ ” γαλαζια πατριδα ” . Αντιστοιχα και η Λιβυη αφου βρισκεται αναμεσα σε δυο οριοθετημενες δικες μας ΑΟΖ με Ιταλια & αιγυπτο, αργα ή γρηγορα θα αναγκαστει να βρει μια ρεαλιστικη λυση και να ξεφορτωθει το βαριδιο – τουρκια. Το τουρκολιβυκο μνημονιο ειχε απο την αρχη ημερομηνια ληξης αλλά θα φροντισουν να κερδισουν τα μεγιστα απο τη συγκυρια να βρισκεται ως αναγνωρισμενη κυβερνηση στη λιβυη συνεργατης τους που μαλιστα ειχε και απολυτη αναγκη στρατιωτικης συνδρομης. Το εισιτηριο για τις φιλοδοξιες της Αγκυρας στη μεσογειο ηταν η αιγυπτος αλλα πονταραν σε κουτσο αλογο

Αυτα ειναι τα θετικα. Το αρνητικο ειναι πως δεν υπαρχει καμια περιπτωση να καταληξουμε με ΑΟΖ που συνορευει με την κυπριακη. Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι πρεπει να παραιτηθουμε απο οτιδηποτε αφου εχουμε καθε δικαιωμα να διεκδικουμε τα μεγιστα μεχρι καποτε που η τουρκια θα ειναι ετοιμη να εγκαταλειψει τα ηγεμονικα της ονειρα και μεταξυ των αλλων να παψει να απειλει, να αμφισβητει κυριαρχια και να εχει στρατο στην κυπρο και να συμφωνησει μαζι μας σε λογικα ορια ΑΟΖ ανατολικα του 28ου

THAN

Μπλέξαμε….

MPAMPIS

Άμεση αδειοδότηση απο την Ελλάδα των οικοπέδων απο την βόρεια πλευρά της γραμμής θα σημάνει de facto αναγνώριση της ελληνοαιγηπτιακης συμφωνίας απο την Τουρκία……..εκτός αν η Τουρκία βγάλει το anadolu απο το καρνάγιο…….

Antonis_Loukas

Στο τελευταίο χάρτη, με ‘αχνή’ γραμμή, φαίνονται τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με βάση την UNCLOS και με σιέλ, το κομμάτι της ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης. Όλως τυχαίως, το κομμάτι(τραπέζιο) που ‘παραχωρήσαμε'(ξεπουλήσαμε…), είναι και το κομμάτι που περιλαμβάνει τα οικόπεδα W18, W17 και νομίζω μέρος του W11… H ‘Τιτανοτεράστια’ εξωτερική μας πολιτική, κατάφερε και έκανε μια μερική οριοθέτηση, η οποία στο κομμάτι που συμφωνήθηκε, δέχτηκε μερική επήρεια νησιών ακομηκαι για τη Κρήτη(ενώ δεν θα έπρεπε να δεχτεί για κανένα νησί που μπορεί να υποστηρίξει οικονομική δραστηριότητα και ζωή), καταφέρνοντας α) να ενισχύσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας(καλά, αυτοί λένε πως τα νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ…), β) να ‘χαρίσει’ εν δυνάμει κοιτάσματα στην Αίγυπτο και γ) να είναι και παράνομη, μιας και μερική οριοθέτηση δεν προβλέπεται… Μοναδική επιτυχία! Να πω δε ότι ‘ακύρωσε’ το τουρκολυβικό… Ούτε καν! Αντί να κάνουμε αυτές τις ‘εξυπνάδες’, έπρεπε να ανακυρήξουμε ΑΟΖ και να καλέσουμε όποιον δεν συμφωνεί, να προσφύγουμε στο Αμβούργο. Η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Αλβανία και η Κύπρος, δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν(καλά, η Κύπρος δεν ήθελε κιόλας να αρνηθεί) αφού έχουν επικυρώσει UNCLOS. Ακόμη και η Λιβύη, έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση. Ποιος θα ήταν ο αδιάλακτος μετά από όλα αυτά; Αντί να ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό, επιλέξαμε τις ‘αλχημείες’, που επιτρέπουν τον κάθε κατσαπλιά, να μας πατάει κυριολεκτικά στο λαιμό και να διαπραγματεύεται παράνομα στη ‘πλάτη’ μας… Εύγε!

Θα ακούσω προβοκάτορας αλλά νομίζω είμαι ρεαλιστης. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό αυτό που μάλλον διαφαίνεται: δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε πλήρη επήρεια στο Καστέλοριζο και ένωση ελλαδικής με κυπριακή ΑΟΖ. Το δίκαιο της θάλασσας το επιτρέπει αλλά το δικαστήριο σε άλλες περιπτώσεις έχει ευνόησει περιπτωσεις κρατών όπως η Τουρκία με μεγάλη απέναντι ακτογραμμή από μικρό νησί. Θα ήταν ένα θαύμα αν μας επιδίκαζε έστω και 10%. Για αυτό καμιά ελληνική κυβέρνηση προτιμάς την ανακοίνωση αυτή να την κάνει ένα διεθνές δικαστήριο και όχι η ίδια για να μη βρεθεί κατηγορούμενη.
Αυτό το δισταγμό βέβαια οι γείτονες τον εκμεταλλεύονται στο έπακρο και αγνοούν επιδεικτικά ΑΟΖ Κύπρου, Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου και ακόμα χειρότερα μεγάλων νησιών του Αιγαίου. Και όχι μόνο αρνούνται το δικαίωμα σε οικονομική ζώνη αλλά και σε επέκταση χωρικών υδάτων.
Είναι όντως αστείο να έχουμε αλλά εναέρια και άλλα ναυτικά σύνορα, έχουν δίκιο εδω. Παντού λοιπόν επέκταση χωρικών υδάτων και ταύτιση εναεριων συνόρων (με την πρόνοια ελεύθερων διαδρομών ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο ως δίκαιο αίτημα) 12 μίλια ακόμα και στο Καστελόριζο αλλά και επέκταση ΑΟΖ ένα δίκαιο τρόπο πχ με αναλογία μηκών απέναντι ακτών σε μικρό ποσοστό για πολύ μικρά νησια.
Δεν το πράττουμε όντως γιατί τους φοβόμαστε αλλά και επειδή πρώτα πρώτα φοβόμαστε και τους εαυτούς μας και την άγνοια της κοινής γνώμης. Πάμε να μετρήσουμε “πλην” στο σχολιο

niknik

Νομιζω οτι γινεται πολυ ντορος για το τιποτα.Ειναι μια απο τις τακτικες των τουρκων να πετανε προτασεις στον αερα.Μαι οταν δε θα γινει αποδεκτη απο την Αιγυπτο για αλλη μια φορα, μετα θα το γυρισει στις απειλες του στυλ “χωρις τη τουρκια δε θα γινει διαχωρισμος ζωνων” και τετοια.
Εγω θα μεινω στο τελευταιο κοματι του αρθρου. Η Αιγυπτος εμβαθυνει σχεσεις με τις αραβικες χωρες,με Ησραηλ αλλα και ΗΠΑ. Ο Ερντογαν παρακαλαει εδω και καιρο και το Ισραηλ και τις ΗΠΑ. Και τον εχουν στον παγο. Ποσο πιθανο ειναι η Αιγυπτος να τα χαλασει.με Ισραηλ και ΗΠΑ για χαρη του Ερντογαν; Παρεπειπτοντως,ο Σισι δε ξεχναει τι προσπαθησε να προκαλεσει στην Αιγυπτο ο Ερντογαν μετα την αναληψη της διακυβερνησης της χωρας με εξεγερσεις,ουτε το παιχνιδι που παει να κανει στη Λιβυη

niknik

“Turkey has invented a new “reconciliation,” after attempts to spread propaganda stories of “reconciliation” with Israel failed last year.”
Αυτο αναφερει η Jerusalim post σημερα.
Στην ουσια γραφδι οτι αφου “υπεγραψε” ΑΟΖ με το Ισραηλ η Τουρκια,τωρα θα υπογραψει και με την Αιγυπτο.
Λεει επισης οτι ολα αυτα ειναι ευφανταστες ιστοριες των Τουρκων,και οτι το Ισραηλ και η Αιγυπτος εχουν υπογραψει συμφωνιες με Κυπρο και Ελλαδα,και δεν τις αλλαζουν για την Τουρκια,μιας και δε θελουν να χαλασουν τις σχεσεις με την Ελλαδα και τη Κυπρο, αλλα και δεν εχουν καμια εμπιστοσυνη στη Τουρκια για να βελτιωσουν τις σχεσεις τους…
Κοινως, αστους να λενε…Ο κλοιος σφιγγει πολυ για τους μογγολους

Stealth

Η αποψη μου ειναι η εξης: Aπο την αρχη η Ελλαδα και η Κυπρος επρεπε να κανουν συμφωνια μεταξυ τους για την παραπομπη της οριοθετησης μεταξυ Ελλαδας-Κυπρου στο Διεθνες Δικαστηριο, το οποιο θα ειναι πλεον αρμοδιο ωστε να βγαλει δεσμευτικη νομικη αποφαση.

Στα πλαισια αυτα, Αιγυπτος και Τουρκια θα μπορουσαν να προσκληθουν ωστε να συμμετασχουν και να καταθεσουν τις προτασεις τους, καθως τις αφορα το ζητημα. Ετσι το ζητημα θα λυνοταν απο τα Διεθνη Δικαστηρια για ολες τις χωρες, ηρεμα και ωραια, οπως πρεπει, και οπως κανουν ολες οι χωρες διεθνως.

Εμεις αφησαμε το ζητημα χωρις να κανουμε τιποτα, και δεν καναμε τιποτα για να ενισχυσουμε τις ενοπλες δυναμεις μας, και βρεθηκαμε προ εκπληξεων, γι αυτο και αναγκαστηκαμε να υπογραψουμε συμφωνιες με Ιταλια και Αιγυπτο.

kyrNG

Μια “καλή” λύση (όπως τα καταφέραμε με το 45/55 υπέρ της Αιγύπτου) είναι να οριοθετήσουμε το υπόλοιπο τμήμα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού όπως ακρίβως προτείνουν οι Τούρκοι!!! Δηλαδή μέχρι να συμπέσει με το δυτικότερο σημείο της ήδη οριοθετημένης ΑΟΖ Αιγύπτου – Κύπρου (ας παίρναμε μαθήματα από του Κύπριους περί ΑΟΖ). Γιατί το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου να δεχθούμε βορείοτερο σημείο από το ήδη υπάρχον στην ΑΟΖ Αιγύπτου – Κύπρου. Πόσο χαζοί θα είμαστε πια.

Έτσι, ούτε οι Αιγύπτιοι έχουν να χάσουν τίποτα (αφού τα ίδια θα έπαιρναν και από τους Τούρκους, και νόμιμοι θα είναι….

Πάντως, γενικά μπλέξαμε. Να δούμε πως θα ξεμπλέξουμε

Makis

H Αιγυπτος απλά σέβεται τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες. Πως θα μπορούσε να βαλει υδατοτεμάχια σε μια ζώνη οπου σε συμφωνία αποτρέπεται κάποια μονομερής ενέργεια;;;
Ηρεμήστε λιγάκι. Το μέλλον των Αιγυπτιακών κοιτασμάτων είναι δεμένο στον EastMed

dimitrisx

Εάν απαιτήσουμε να σταματήσουν οι έρευνες στα τεμάχια που εφάπτονται στην υποτιθέμενη οριογραμμή, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν οριοθετηθεί και συνεπώς δεν γνωρίζουμε τα ακριβή στίγματα οπότε και δεν θα πρέπει να γίνονται εργασίες από κανένα συμβαλλόμενο μέρος; Στην αρχή διπλωματικά απευθείας, και αργότερα κλημακώνοντας μέσο ΕΕ με κονδύλια που απορροφά η Αίγυπτος, και στον ΟΗΕ.

Το βάθος της θάλασσας νότια της Κρήτης είναι πάνω από 4000 μέτρα.Αντίστοιχα το βάθος των κοιτασμάτων στη Βόρεια θάλασσα είναι μέχρι περίπου 100. ΄Οποιος νομίζει ότι είναι τεχνικός και οκονομικός δυνατόν να κάνει εξόρυξη στην πρώτη περίπτωση,ας πάει αν μπορεί να κάνει…

anast

ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΑΟΖ ΜΕ ΚΥΠΡΟ, ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ,
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΩΜΕ ΠΟΛΛΑ ΥΠΕΡ ΜΑΣ

korko

Το θέμα είναι απόλυτα εξειδικευμένο από πλευράς χαρτογράφησης και είναι αδύνατον να κάνουμε κριτική παρα μόνο υποθέσεις. Τον λόγο έχουν οι χάρτες. Μια συμπλήρωση. και μια προσέγγιση:
Στον νόμο Μανιάτη  Ν. 4001/2011, αναφέρονται τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ σε μη οριοθετημένες ζώνες. Λέει συγκεκριμένα “«ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ΄ης κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης» :¨Αρα στο κομμάτι του οικοπέδου w18, αν ακολουθεί την μέση γραμη, τότε δεν μας ενδιαφέρει αν ταυτίζεται και με το όριο των Τούρκων στο w 18. Πάντως οπως το βλέπω δεν φαίνεται παραβίαση των ορίων μας. Παραθέτω και έναν άλλο χάρτη που δημοσίευσαι ο Νίκος Λυγερός, για καλυτερη παρατηρηση. https://prnt.sc/10d7uc3

anas

Η Αίγυπτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Τουρκία πέραν του 28ου εάν δεν συμφωνήσει και η Ελλάδα. Είναι όρος της συμφωνίας. Ούτε η Ελλάδα μπορεί εάν δεν συμφωνήσει η Αίγυπτος.

Manosss

Αφου δεν τολμαμε να ανακυρηξουμε επεκταση υδατων σε Αιγαιο και ΑΟΖ με ολο το δικαιο που μας δινει το διεθνες δικαιο της θαλασσας…τοτε ειμαστε απλα αξιοι της μοιρας μας.

FarmerGeneral

Το σημειο επαφης ΑΟΖ Ελλαδας -Κυπρου προκύπτει απο πλήρη επήρρεια της Στρογγύλης.

GK59

Πολύ καλό άρθρο. Οι χάρτες ειδικά ξεκαθαρίζουν πολλά.
Όσο για τα σχόλια όλοι μας ως συνήθως το μακρύ μας και το κοντό μας.
‘Αν ο τάδε είπε αυτό…ίσως να εννοούσε κάτι άλλο’.
‘Αν η κυβέρνηση έκανε εκείνο….θα είχαμε όλη την Μεσόγειο δική μας από το Σουεζ μέχρι το Γυβραλταρ!´.
‘Μας προδώσανε!’.
Και πάμε λέγοντας.
Οι χάρτες δεν λένε ψέματα. Είτε το θέλουμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Τουρκία δεν φεύγει από δίπλα μας. Αν είχαμε γείτονες τους Σκανδιναβους, θα είχαμε ξεμπερδέψει. Αλλά έχουμε τις ορδές από τις ασιατικές στέπες. Αυτό δεν αλλάζει.
Οι ΑΟΖ ορίζονται σύμφωνα με UNCLOS με διμερή συμφωνία. Σε κάποια στιγμή κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει την αλήθεια που δεν θελουμε να ακούσουμε. Την Ανατολική Μεσόγειο θα την μοιραστούμε!
Φυσικά η κυβέρνηση που θα το κάνει αυτό θα εξαφανιστεί γιατί τέτοιοι είμαστε.
Ζουμε στα σύννεφα και πάντα φταίνε οι άλλοι.

luxus

Έχουμε τη συνήθεια να μηδενίζουμε τους πολιτικούς μας (τις περισσότερες φορές δικαίως) αλλά σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά τις διπλωματικές διεργασίες εντός κλειστών θυρών.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τόσα χρόνια δεν έπραξαν το παραμικρό, για να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η Αίγυπτος δέχτηκε να συμφωνήσει μαζί μας μέχρι τον 28ο. Θυμίζω πως η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδος είχε την έγκριση (για να μην πω υπόδειξη) του Πομπέο.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως κάτι θα πάρει η Τουρκία ανάμεσα σε Κύπρο και 28ο. Αυτή η προοπτική ίσως χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως τυράκι για επιστροφή της Τουρκίας στην αγκαλιά της Δύσης (μετά Ερντογάν εποχή). Επομένως το ζητούμενο είναι η διαχείριση του Καστελόριζου και ας μην πέσουμε από τα σύννεφα αν όλοι οι σημερινή σύμμαχοι βρεθούν απέναντί μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
Το Αιγαίο και τα μάτια μας λοιπόν.

Apolonical

Ας ειμαστε ρεαλιστες δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε το 100% όσων διεκδικούμε.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι άλλο. Που ακριβώς βρίσκονται τα κοιτάσματα. Εκεί είναι όλη η ουσία. Όποιος το ξέρει αυτό μπορεί να κάνει φαινομενικά υποχωρήσεις σε περιοχές όπου κρυφά γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα και να επιδιώξει ανταλλάγματα σε περιοχές όπου υπάρχουν.

Δυστυχώς αν έχουν γίνει τέτοιες μυστικές έρευνες σχετικά με την θέση των κοιτασμάτων η τελευταία που θα το ξέρει θα είναι η Ελλάδα.

MareNostrum

Ενδιαφέρον άρθρο, για ακόμη μια φορά από τον κ.Κτενά.
Επιτρέψτε μου να θέσω μια ακόμη οπτική στο ζήτημα.

Η Αίγυπτος δεν έκανε κάτι παράνομο ούτε καν παράτυπο… Ακολουθεί μια Α εξωτερική πολιτική με την οποία είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως δεν θα φτάσει στα άκρα,  τις σχέσεις της με την Τουρκία (αν δεν την αναγκάσει η Τουρκία πρώτη). Παρόλα αυτά οι θέσεις της Αίγυπτος είναι ξεκάθαρες στα θέματα με τις ΑΟΖ και δεν χρειάζεται να επεκταθώ.

Τι “μάθημα” όμως παίρνει η Ελλάδα;
Είναι κυνικό αλλά απολύτως αληθές…
ΠΑΝΤΑ ένα κράτος που θέλει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, θα κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να το πετύχει! Η Αίγυπτος το κάνει…εμείς;

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τη δύσκολη στιγμή ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μόνοι μάς!
Δεν θα έρθει κανένα ξανθόν γένος, κανένας φράγκος και κανένας θείος Σαμ, να διεκδικήσει για εμάς…ότι και να λένε οι αγαπητοί καθηγητές στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, για αμυντικές συμφωνίες κλπ…
Ευπρόσδεκτες ειναι, αλλά τις έχουμε δει, και αυτές πρόσφατα πώς λειτούργησαν στον ΠΟΛΕΜΟ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ!

Και όταν βγαίνει ο κύριος πρέσβης και λέει ότι η χώρα του δεν πουλάει απλώς σίδερο, να γνωρίζει ότι ειδικά εμείς σε αυτόν εδώ τον τόπο ξέρουμε πολύ καλά τι πουλάει η χώρα του, αλλά και πόσο καλά μπορεί και μας πουλάει.

Διάλογος γίνεται μεταξύ ίσων αγαπητοί! Και για να γίνει η Ελλάδα ίση μεταξύ ίσων, θα χρειαστεί χιλιάδες τόνους μέταλλο. Όλα στο τέλος καταλήγουν εκεί… η επιλογή που θα κάνουμε, καλώς ή κακώς, θα μας δείξει αν έχουν μάθει οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια κάτι από τις συνεχείς εξωτερικές αποτυχίες ή κοιμούνται ακόμα τον ύπνο του δικαίου. –

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Sözcü: Οι Αμερικανοί φταίνε για τις πυρκαγίες στην Τουρκία, επειδή φύτεψαν… πεύκα!

Κάθε μεγάλη καταστροφή, ανεξάρτητα τη χώρα που θα συμβεί, συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και τρελούς ισχυρισμούς.Για παράδειγμα, η εφημερίδα Sözcü, ισχυρίστηκε πως οι φωτιές...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...