Η Αίγυπτος καθέλκυσε τη δεύτερη γαλλική κορβέτα Gowind 2500

25
H Gowind 2500
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 έγινε η τελετή καθέλκυσης της δεύτερης αιγυπτιακής κορβέτας Gowind 2500. Η Αίγυπτος υπέγραψε το 2014 συμβόλαιο αξίας €1 δισ. για την αγορά 4 Gowind 2500 με προαίρεση για άλλες 2

 

Το πλοίο, που φέρει το όνομα «Port-Said», είναι μία από τις τρεις κορβέτες του προγράμματος που κατασκευάζεται στην Αίγυπτο, από το ναυπηγείο Alexandria Shipyard. Η Αίγυπτος έχει παραγγείλει συνολικά τέσσερις Gowind 2500, εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε υπηρεσία. Στο πρόγραμμα υφίσταται option για άλλες δύο Gowind 2500, αλλά είναι άγνωστο αν αυτό εξασκηθεί, ιδιαίτερα ύστερα από τη διαφαινόμενη απόκτηση των δύο φρεγατών MEKO A200.

Οι γαλλικής προελεύσεως κορβέτα πολλαπλών ρόλων  Gowind 2500 φέρει 3D PESA ραντάρ τύπου SMART-S και είναι οπλισμένη με πυροβόλο Oto Melara των 76mm, κάθετο εκτοξευτή για 16 βλήματα MICA VL, 8 βλήματα Exocet και ένα πυροβόλο M621 των 20mm.

Εικόνα εξώφυλλου και βίντεο από την παράδοση της πρώτης Gowind 2500 στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ranger
Guest
Ranger

Να σημειωθεί ότι αν και η κατασκευή των τεσσάρων πλοίων κοστίζει 1 δις ευρώ, ο λοιπός εξοπλισμός τους κοστίζει επιπλέον 600 εκ. ευρώ, επομένως βγαίνει συνολικά ανά πλοίο 400 εκ. ευρώ ενώ στην περίπτωση της Μαλαισίας που η έκδοση είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος βγαίνει συνολικά περίπου 3 δις ευρώ δηλαδή 450-500 εκ. ευρώ ανά μονάδα. Τα παραπάνω περιλαμβάνουν τον οπλισμό, ραντάρ, αντίμετρα, εγχώρια κατασκευή και στην περίπτωση της Μαλαισίας και μεταφορά τεχνολογίας. Οι αντίστοιχες meko a200 κοστίζουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για την πιθανή πώληση στην Αίγυπτο 500 εκ. ευρώ ανά πλοίο. Η πώληση στην Αλγερία δυο meko a200 κόστισε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Μαλαισία ειναι 2,8 δισ. δολάρια και μάλλον με τον οπλισμό του πλοίου.
Όπως και να έχει αυτό είναι το μέγεθος που πρέπει να κινηθεί το ΠΝ, ιδίως αν η Belharra κοστίζουν κοντά στο δισ. με οπλικό φορτίο.

Spirit
Guest
Spirit

Σε ότι αφορά τα 600 εκ. ειναι και η μία FREMM στην μέση οπότε λάθος ο υπολογισμός που κάνεις.

Ranger
Guest
Ranger

Έχεις δίκιο για το πρόγραμμα της Μαλαισίας, μάλιστα έκανα λανθασμένη αναφορά σε ευρώ αντί για δολάρια. Η αιγυπτιακή Fremm ανήκει σε ξεχωριστό πακέτο μαζί με τα αιγυπτιακά rafale που παραγγέλθηκαν τότε οπότε δεν σχετίζεται με το μετέπειτα πρόγραμμα των αιγυπτιακών gowind.

Lefteris
Member
Lefteris

Γιατί οι Αιγύπτιοι μπορούν να προγραμματίζουν τους εξοπλισμούς τους, να βρίσκουν τα κονδύλια, να ναυπηγούν και να κάνουν συμπαραγωγές, να συντηρούν και να χρησιμοποιούν αμερικάνικα, ευρωπαϊκά και ρωσικά οπλικά συστήματα σε άψογη διαδραστικότητα μεταξύ τους;

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Η περίπτωση της Αιγύπτου θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα και όχι ως γενικό παράδειγμα. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των τελευταίων ετών καλύπτεται από δανειακές συμφωνίες, ευκολίες αποπληρωμής, παροχές οικονομικής βοήθειας για αμυντικές δαπάνες, καθώς και παραχωρήσεις υλικού, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών με τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες εντάσσονται στη ευρύτερη στρατηγική πολιτική των τελευταίων, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αυτά αλλά και τα γενικότερα δεδομένα της ευαίσθητης περιοχής στην οποία βρίσκεται…

Όσον αφορά πάντως την “άψογη διαδραστικότητα” (sic) όλων αυτών, ποιος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και ποιος την εγγυάται;

Christos
Guest

4 [email protected] και 4 gowind, και το ναυτικό μας θα είναι παρά πολύ καλά μακάρι να ξυπνήσουμε

Pagoboy
Guest
Pagoboy

Σωστος

nicolas
Guest
nicolas

ακομα καλυτερα 2 freda ,4 belharra και 6 gowind,.ονειρικα βαλε 12 super vita, 8 u-214 και αλλα 8 seahawk. ονειρικα και ενα με δυο lpd μτχ η νεότευκτα αλλα χαμηλου κοστους οπως αυτα της ινδονησιας

randomname
Member
randomname

βάλε και δύο, τρία, δέκα αεροπλανοφόρα, και καμιά 20 Zumwalt destroyers. Βγήκαμε απο τα μνημόνια. Ξυπνάτε!

nicolas
Guest
nicolas

ε ενταξει υπερβολες και μενα μονο zumwalt την καναμε την δουλεια. κακο δεν ειναινα ονειρευονμαστε τσαμπα ειναι:)

Pagoboy
Guest
Pagoboy

Σωστος

ECG
Guest
ECG

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι έχετε τοσο αγάπη για τις Gowind και τις θέλετε και για το Αιγαίο. 400 εκ/ ανα πλοιο για να φέρει 16 Mica και ένα μέτριο ρανταρ; Το ιδιο έχουν και οι τουρκικές μονο που φέρουν το RAM που ισως να ειναι και καλύτερο για point defence απο τις MICA (απ ότι κυκλοφορεί στο διαδικτυο). Και είναι και πιο οικονομικές και χαρακτηρίζονται ως ανθυποβρυχιακές. Και σε καμια περίπτωση δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Παράδειγμα ειναι ίσως οι Ισραηλινές Saar 6 με πολλαπλάσιες δυνατότητες και παραπλήσια τιμή. Το μόνο αξιέπαινο στις Gowind είναι η εμφάνιση και… Read more »

Π. Ν.B
Guest
Π. Ν.B

+1

Το βασικότερο πρόβλημα του ΠΝ είναι η Τουρκική Αεροπορία.

1) Γενναίος εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ με βελτίωση της Α/Α προστασίας αλλά έμφαση στις ASW δυνατότητες,
2) Belhara
3) αντικατάσταση πυραυλάκατων με νέα γρήγορα πλοία επιπέδου οπλισμού Super Vita με προσθήκη κάποιου SHORADS

Spirit
Guest
Spirit

Το πρόβλημα το ΠΝ ειναι ότι θέλει νέες μονάδες, μεγάλο πρόβλημα είναι η Τουρκική αεροπορία αλλά τα επόμενα χρόνια και τα τουρκικά 214, θέλει και νέας τεχνολογίας VDSonar. 1) Οι ΜΕΚΟ πατάνε τα 26-24 χρόνια, ακόμα δεν έχει κλείνει κανένας εκσυγχρονισμός, μέχρι να παρθούν οι αποφάσεις ναι να τελειώσει η διαδικασία θα ειναι ήδη 30 χρονών πλοία. Συνεπώς εκτεταμένος εκσυγχρονισμός είναι ασύμφορος πια. 2) Belharra ειναι πανάκριβες, βολευόμαστε με κάτι φθηνότερο. 3) Οι Super Vita έχουν του RAM block 2 είναι το πλέον ικανό “SHORADS” στον κόσμο. Καλή λύση θα ήταν οι μικρές κορβέτες 800-1000 τόννων που να μπορούν να… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Οτι επέλεξαν οι Αιγύπτιοι αυτή την σύνθεση οπλισμού δεν σημαίνει ότι αυτή δεσμεύει και τους επόμενους. Η GoWind μπορεί να φορτωθεί εως και 4xA50 sylver.
Το ΠΝ για αρχή καλό θα ειναι να επιλέξει μια εκδοχή με 2xΑ50 και στο μέλλον αν βρεθούν χρήματα τοποθετεί άλλα δύο Sylver. Ο οπλισμός AAW θα μπορούσε να είναι 12 Aster-30 με 24 CAMM-ER.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι απίθανο να υπάρξει Gowind-2500 με Aster-30.
Kαι να επιλέξει κάποιος τον Aster-30 για την Gowind του δεν θα συμφέρει πρακτικά και οικονομικά το εγχείρημα. Μιας που θα πληρώσει για τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου -για τους Aster-30- αυτά θα πρέπει να είναι σε μεγαλύτερο πλοίο που θα φέρει περισσότερους Aster-30.

Spirit
Guest
Spirit

Απίθανο δεν είναι, το προσφέρουν οι Γάλλοι και προφανώς δεν μιλάμε μόνο για την 2500. Τις Formidable της Σιγκαπούρης μάλλον δεν τις έχουν ακουστά; Μάλλον είναι χαϊβάνια που σε 3000 τόνους πλοίο (Όσο περίπου η Gowind της Μαλαισίας) έχουν 4 Sylver…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά την Gowind-2500 από το ΓΕΝ έχει ειπωθεί ότι δεν έχει την απαιτούμενη αυτονομία (ημέρες πλεύσης) και τον απαιτούμενο οπλισμό.
Αν μπουν οι κορβέτες στο ναυτικό μας αυτό θα γίνει για καθαρά οικονομικούς λόγους. Επειδή δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερα πλοία. (φρεγάτες)

Spirit
Guest
Spirit

Εχεις κολλήσει με την 2500, ας δουν όσοι τα λένε αυτά τις επιδόσεις της Gowind Μαλαισίας, δηλαδή ήμαρτον πραγματικά να λένε τέτοια πράγματα μέσα από το ΓΕΝ….

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Αυτα τα λενε αυτοι που επισης λενε οτι πολεμος δε θα γινει οποτε….καταλαβαινεις…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα πλοία της Μαλαισίας δεν είναι ακριβώς Gowind-2500 αλλά μία επιμηκυμένη έκδοση η οποία επίσης φέρει 16 MICA VL. Η Μαλαισιανή SGPV είναι φρεγάτα. (αναφέρεται ως stealth frigate)
H Formidable είναι φρεγάτα και έχει διαφορά από την κορβέτα Gowind-2500.

Spirit
Guest
Spirit

Γιατί είπε κανείς ότι είναι ίδια; Είτε κορβέτα την πεις, είτε φρεγατοκορβέτα… Gowind είναι.
Η Formidable αναφέρθηκε ως παράδειγμα για να διαφανεί ότι αυτό που αναφέρεις ότι είναι απίθανο υπάρξει σε αυτό το μέγεθος ASTER-30. Σου λέω λοιπόν ότι και στην 2500 είναι εφικτό να τοποθετηθεί ο ASTER-30, αν και είμαι υπέρ ενός πλοίου περίπου στο μέγεθος της Μαλαισίας.
Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα δίνονται ανά εξάμηνο για τέσσερα χρόνια αν εκπληρώνουμε τα συμφωνηθέντα. Οι Γάλλοι δεν αποτελούν εξαίρεση ως προς αυτό, συνεπώς η παπάτζα της χρηματοδότησης με αυτό τον τρόπο μας τελείωσε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τους γάλλους αυτοί λένε ότι με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα χρηματοδοτούν μόνο την αγορά των Μπελαρά. Έχουν απαντήσει αρνητικά στο να χρηματοδοτήσουν αγορά Gowind-2500.