Οκτώ (επιβεβαιωμένα) αντιτορπιλικά Type 055 για την Κίνα

35
5214
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η κινέζικη ναυπηγική βιομηχανία κάνει πραγματική επίδειξη δύναμης με το πρόγραμμα ναυπήγησης των πιο σύγχρονων αντιτορπιλικών που έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα, τα εντυπωσιακά – στα χαρτιά τουλάχιστον – Type 055.

Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά ναυπηγούνται σε δυο εγκαταστάσεις, τα ναυπηγεία Dalian και Jiangnan αμφότερα κρατικά. Η δε ναυπήγησή τους γίνεται με την μέθοδο των ανεξάρτητων μπλοκ, έτσι ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται σε κομμάτια σε άλλα σημεία και να πηγαίνουν στις δεξαμενές μόνο για την τελική συναρμολόγηση.

Με την μέθοδο αυτή τα ναυπηγεία έχουν καταφέρει έναν αξιοθαύμαστο ρυθμό ναυπήγησης, καθώς παράλληλα με τα Type 055 ναυπηγούν και άλλες κλάσεις αντιτορπιλικών και φρεγατών με λίγες αναλογικά δεξαμενές.

Συνοπτικά αυτήν την στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής: Δυο αντιτορπιλικά της κλάσης βρίσκονται στα ναυπηγεία Jiangnan σε προχωρημένες φάσεις ναυπήγησης, και πιθανόν θα καθελκυστούν ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη γίνει μία φορά πέρυσι.

Ένα ακόμα βρίσκεται στα ναυπηγεία Dalian σε παρόμοια κατάσταση. Η είδηση τώρα είναι η επιβεβαίωση της ναυπήγησης και ενός ακόμα, τέταρτου (όγδοου συνολικά) το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής με την μέθοδο των μπλοκ, αφού σχετικές εικόνες έχουν διαρεύσει στο κινέζικο διαδίκτυο πριν λίγες μέρες.

Και φυσικά υπάρχουν και τέσσερα ακόμα που έχουν ήδη καθελκυστεί. Το πρώτο πλοίο της κλάσης που πιθανόν θα ονομαστεί Nanchang, καθελκύστηκε πέρυσι τον Ιούνιο. Ένα δεύτερο καθελκύστηκε φέτος τον Απρίλιο. Και το τρίτο και τέταρτο καθελκύστηκαν ταυτόχρονα τον Αύγουστο.

Τα τέσσερα αυτά πλοία βρίσκονται σε διάφορα στάδια δοκιμών, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης του πληρώματος και αναμένεται να κηρυχθούν επιχειρησιακά ξεκινώντας από φέτος.

Ο αριθμός των οκτώ αυτών αντιτορπιλικών μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 70+ αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του αμερικανικού Ναυτικού. Δεν είναι όμως τόσο απλό για πολλούς λόγους.

Α) Τα Type 055 είναι όλα τους εξαιρετικά νέες ναυπηγήσεις των τελευταίων 18 μηνών (!) ενώ τα Burke ναυπηγούνται συνεχώς από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τα πρώτα να είναι ήδη 30 ετών και μόνο τα τελευταία ενσωματώνουν εκ κατασκευής τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις και όπλα, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης και των υπόλοιπων.

Β) Επιπλέον, το κινεζικό Ναυτικό διαθέτει και άλλες κλάσεις αντιτορπιλικών, όπως τα προγενέστερα Type 052C και D καθώς και πολλές δεκάδες μικρότερες μάχιμες μονάδες επιφάνειας, όπως φρεγάτες Type 054A και κορβέτες Type 056. Το αμερικανικό Ναυτικό διαθέτει εναλλακτικά μόνο 22 ισχυρά αλλά παλιά καταδρομικά κλάσης Ticonderoga (το πιο νέο καθελκύστηκε το 1994 ενώ τα πιο παλιά έχουν ήδη αποσυρθεί) και κάποιες δεκάδες φρεγάτες κλάσης LCS, σχετικά αναιμικά οπλισμένες στην παρούσα τους διαμόρφωση.

Γ) Όλες οι παραπάνω κλάσεις πολεμικών πλοίων ναυπηγούνται με φρενήρεις ρυθμούς και πέφτουν στο νερό σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κινεζικό Ναυτικό έχει τριπλασιαστεί σε απόλυτους αριθμούς μέσα σε μόλις 10 χρόνια. Αντίθετα το αμερικανικό Ναυτικό δυσκολεύεται να αυξήσει τον δικό του ρυθμό ναυπήγησης αλλά και να χρηματοδοτήσει νέες σχεδιάσεις.

Δ) Το σημαντικότερο: Όλα τα παραπάνω πλοία και τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν προορίζονται να πολεμήσουν στην Καραϊβική, ούτε στην Μεσόγειο ούτε στα ανοιχτά της Γροιλανδίας. Προορίζονται για τη Νότια Σινική Θάλασσα δηλαδή την προστασία του κινεζικού εμπορίου και την επιβολή των κινεζικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Αντίθετα, το αμερικανικό Ναυτικό είναι υποχρεωμένο να έχει παρουσία σε ολόκληρο τον πλανήτη με αποτέλεσμα η προς το παρόν μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμή του να είναι διασκορπισμένη σε πολλά σημεία και αν υποθετικά συγκεντρώνονταν στη νοτιοανατολική Ασία, θα έπρεπε αφενός να αφήσει «αφύλαχτες» άλλες κρίσιμες περιοχές και αφετέρου θα πρόσφερε αυτό που λέμε «target rich environment» στα κάθε είδους κινέζικα αντιπλοϊκά όπλα σε μία μάλιστα μικρή και γνωστή στους Κινέζους περιοχή.

Με λίγα λόγια, με τις τωρινές συνθήκες και αν κάτι δεν αλλάξει ραγδαία, το κινεζικό Ναυτικό θα γίνει ισχυρότερο από το αμερικανικό νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια. Αριθμητικά, είναι ήδη ισχυρότερο, ενώ με τη συνεχή ναυπήγηση νέων σύγχρονων πλοίων, μειώνει και το σημαντικό προς το παρόν ποιοτικό χάσμα.

Το μόνο στο οποίο κατά τεκμήριο θα βρίσκεται πίσω για μεγάλο διάστημα ακόμα είναι σαφώς το κομμάτι της εκπαίδευσης και της εμπειρίας των πληρωμάτων, όπου θα χρειαστούν δεκαετίες για το κινεζικό Ναυτικό για να εξελιχθεί κατάλληλα.

Το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Bc59
Guest
Bc59

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αμερικής, αλλά και της Αγγλίας, είναι ότι μετά από μισό αιώνα τουλάχιστον αποβιομηχάνισης (έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα ναυπηγεία που ναυπηγούσαν μεγάλα εμπορικά πλοία), αυτή τη στιγμή βρίσκονται με μια ναυπηγική βιομηχανία που δεν έχει πλέον εμπειρία, ούτε μοντέρνα ναυπηγική τεχνολογία, ούτε δυνατότητες. Οταν κάποτε έγραψα ότι αξκοι του ΠΝ που επισκέπτονται Αμερικανικά πλοία, μένουν έκθαμβοι από την κάκιστη ποιότητα των σκαριών, με τρολάρατε. Θαυμάστε λεπτομέρειες από φώτος νεώτερων ναυπηγήσεων. Οσοι γνωρίζουν, απλώς γελάνε. Τα νέα αμερικάνικα πλοία από ότι φαίνεται, φτιάχνονται από ελάσματα σκράπ που εισάγονται από τις ασιατικές χώρες.

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Άκρως ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σας.

Έτσι από περιέργεια (…) πόσοι συγκολλητές που εργάστηκαν στις ΜΕΚΟ θα ήταν διαθέσιμοι σήμερα για ένα ««««Εθνικό»»»» πλοίο ή Belharra(…);

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Αλλά τι ακριβώς δημιουργεί αρνητική εντύπωση στους αξκούς του ΠΝ; Διαπιστώνουν σχεδιαστικά λάθη, με πιθανό αντίκρυσμα στην επιβιωσιμότητα; Έχουν επιφυλάξεις για τις ιδιότητες πλεύσεως; Βρίσκουν την ποιότητα κακή, τις συγκολλήσεις, τη συντήρηση; Τι από όλα;

bc59
Guest
bc59

Γενικά είναι κακής ποιότητας το σκαρί και η τεχνολογία κατασκευής παρωχημένη. Μιλάμε για το σκαρί και όχι τα ηλεκτρονικά ή οπλικά συστήματα. Η ναυπηγική τεχνολογία έχει κάνει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες και τα σκήπτρα τα κρατάνε πλέον η Κορέα η Ιαπωνία και η Κίνα με χιλιάδες ναυπηγήσεις το χρόνο. Η Ευρώπη (Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κλπ) ακόμα συμμετέχει αλλά πλέον μόνο σε εξειδικευμένες κατασκευές, όπως κρουαζιερόπλοια, επιβατικά κλπ Στους υπόλοιπους τομείς έχει τελειώσει.

Panagiotis
Guest
Panagiotis

Κακής ποιότητας κατασκευή στην Αμερική; Το ότι δεν παράγουν εμπορικά πλοία στο ρυθμό των Κινέζων, δε σημαίνει ότι είναι και χειρότερης ποιότητας.. είναι πολύ πιο ακριβά στην Αμερική. τα μέταλλα δεν είναι από σκραπ.. τα μέταλλα της Κίνας είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολύ λίγα ναυπηγεία φτιάχνουν καλά καράβια στην Κίνα. Τέλος η Αμερική φτιάχνει αεροπλανοφόρα με χρόνο ζωής 50 χρόνια..

Ww2
Guest
Ww2

Τα 50 χρόνια ζωής είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Είναι οι τεχνικές ναυπήγησης εμπορικών πλοίων χώρος όπου αναπτύσσονται καινοτομίες με δυνητική εφαρμογή και σε στρατιωτικές ναυπηγήσεις; Ερωτώ διότι είχα την εντύπωση ότι τα εμπορικά πλοία κατασκευάζονται για πολύ μικρότερο χρόνο ζωής, επειδή οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν και επειδή οι απαιτήσεις επιβιωσιμότητας δεν είναι τόσο υψηλές. Φαντάζομαι βέβαια ότι σίγουρα τα εμπορικά ναυπηγεία θα έχουν αναπτύξει τεχνικές τυποποίησης και μείωσης του κόστους, για το ίδιο αποτέλεσμα …

ccg
Guest
ccg

Γιατι ειναι ισχυρότερο αριθμητικά;

chikichiki
Guest
chikichiki

Απίστευτοι. Προσπαθώ να σκεφτώ που μπορεί πιθανώς να “έκοψαν” κάτι μπας και γίνει οικονομικά εφικτό αυτό που αντικρίζουμε (πχ μήπως η μέθοδος κατασκευής στερείται επιβιωσιμότητας, μήπως οι κεραίες των ραντάρ σε “διάταξη Aegis” κρύβουν πολύ πιο πρωτόγονα συστήματα διαχείρισης μάχης, κάτι τέλος πάντων) αλλά δε βγαίνει. Ο κινεζικός εξοπλιστικός πυρετός (μάλλον εξοπλιστική λύσσα) δεν έχει προηγούμενο, η διερεύνηση των παραγόντων που τον κατέστησαν δυνατό είναι πιστεύω πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής. Επίσης απ’ότι φαίνεται η εν λόγω κλάση θα φέρει πολύ ικανότερους αντιπλοϊκούς απ’ότι οι αντίστοιχες των ΗΠΑ, πιθανώς ανοίγοντας εκτός της αναμενόμενης συνοδείας των… Read more »

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Υποθέτω: Προδιαγραφές – πιστοποιήσεις, όταν είναι αυστηρές απαιτούν την καλύτερη δυνατή ποιότητα καλωδίου, ειδικά κράματα ελασμάτων, πριτσινιών, τις πιο ειδικές κόλλες, τις πιο ειδικές βαφές για να πετύχουν ένα 10-15% καλύτερο αποτέλεσμα. Οι συνεχείς έλεγχοι καθυστερούν την κατασκευή και αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος εφαρμογή – ανοχές, ποιότητα υλικών, Πχ. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα ζήσουν οι κινεζικοί κινητήρες αλλά αν οι κινέζοι διάλεξαν να φτιάξουν έναν φτηνό κινητήρα που να μπορεί να αντικατασταθεί μερικώς στην δεκαετία (υποθεση κάνω γιατι αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα καράβια) μπορεί τελικά να έχουν συνολικά μικρότερο κόστος απο έναν κινητήρα που χτίζεται μαζί με… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ, εξαιρετικά διαφωτιστικό για την απορία μου.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Μου αρέσει που ονειρευόμαστε παραχωρήσεις Arleigh Burke/Ticonderoga [τα ξεχάσαμε το τελευταία, αλλά με 122 βλήματα και τέσσερα illuminators είναι ικανότερα πλοία αεράμυνας από τα ΑΒ … και φυσικά λόγω επιμήκους κύτους υστερούν ίσως σε διατοιχισμό με ισχυρό κυματισμό, αλλά έχουν (λόγω μειωμένης υδροδυναμικής αντίστασης) σοβαρά υψηλότερη ακτίνα δράσης από τα ΑΒ, με ίδιο προωστικό σύστημα … σημαντικό για τον Ειρηνικό …] Φυσικά, με 2 ε/π είναι ικανότερες α/υ πλατφόρμες των πρώτων τουλάχιστον ΑΒ (χωρίς οργανικό ε/π) …

Kimon
Guest
Κίμων

http://www.thedrive.com/the-war-zone/3370/this-navy-cruiser-plows-through-some-nasty-swells-like-a-boss?iid=sr-link8

Στο παραπάνω φαίνεται η ικανότητα τους ,στο βιντεάκι που έχει μέσα στο άρθρο ,να τα πάνε πολύ καλά και να ανεφοδιάζονται σε υψηλό κυματισμό και άσχημη θάλασσα πολύ άνετα!!

Ακόμη οι ΗΠΑ τα έχουν προς απόσυρση καθώς είναι αρκετά παλιά σαν σκάφη (ικανότητα πλοία βέβαια με ικανότητες αντιβαλιστικής άμυνας συγχρονως με αντιαεροπορική) αλλά δύσκολα να παίρναμε κάτι τέτοιο, καθώς έχει τρομερά κόστη συντήρησης και πολύ υψηλή επάνδρωση!!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Θαυμάσιο, ευχαριστώ πολύ! Δεν λέγω ότι το σκαρί έχει άσχημες ιδιότητες πλεύσεως, τουναντίον, όλα τα αμερικάνικα πλοία επιφανείας φημίζονται (αναλογικά μεγάλο βύθισμα, συνήθως προσεγμένο κέντρο βάρους και μετρημένες υπερκατασκευές), και περισσότερο τα καταδρομικά και η οικογένεια Spruance (Spruance, Kidd, Ticonderoga). Αλλά τα ΑΒ έγιναν επίτηδες πολύ φαρδύτερα για το λόγο αυτό, για μικρότερο διατοιχισμό σε πολύ άσχημη θάλασσα. Και από την οικογένεια Spruance, τα Ticonderoga είναι κάπως top-heavy, λόγω AEGIS. Αλλά όχι κάτι κακό, π.χ. σαν τα ρωσικά καταδρομικά Kynda ή Kara … Βέβαια, πρόκληση είναι όντως άσχημη θάλασσα, αυτό δεν είναι ακόμη τόσο άσχημη … Και βέβαια δεν είναι… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Το έχω πει πολλές φορές ότι από ναυτικά ζητήματα δε σκαμπάζω, παρά τούτο όμως οι περιστασιακές αναφορές περί ελληνικής επιθυμίας (και μάλιστα από την ηγεσία του ΠΝ!) απόκτησης Arleigh Burke (ή χειρότερα, Τίκο) που επανειλημμένα εμφανίζονται, με χτυπάνε κατακούτελα! Η μικρή Ελλαδίτσα, που κατά τα άλλα διατηρεί οριακά μια αποτρεπτική ικανότητα απέναντι σε αντίπαλο μεγέθους τοπικής δύναμης, να διαμηνύει ότι αδυνατεί να αμυνθεί των πατρίων εδαφών και υδάτων χωρίς πλοία σχεδιασμένα να κουμαντάρουν επιθέσεις διψήφιου έως και τριψήφιου αριθμού αεροσκαφών και πυραύλων παγκοσμίου κλάσης! Για σύγκριση, μια γρήγορη αναζήτηση στη wikipedia πληροφορεί πως η THK διαθέτει περίπου 300 μαχητικά, εκ… Read more »

GMT-I
Guest
GMT-I

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό με την κινεζική πολεμική μηχανή είναι ότι η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα και σε αυτό φταίει η Δύση που όπως και ο @Bc59 ανέφερε με την αποβιομηχανιση. προφανώς ούτε και εγώ θα ισχυριστώ ότι ένα type055 μπορεί να αντιπαρατεθεί 1-1 με ένα ΑΒ αλλά τέλος πλέον ότι οι Αμερικανοί μπορούν να στέλνουν ένα πλοίο και που θα καταστρέφει ολόκληρους στόλους. Τα κινεζικά πλοία πλέον καλύπτουν αλματωδώς το τεχνολογικό χάσμα γιατί απλά ισχύει ο Νόμος του Μουρ και γιατί εκχώρησαν την τεχνογνωσία στους Κινέζους στο βωμό του χρήματος. Μπορεί να πίστευαν ότι οι… Read more »

observer
Guest
observer

Αγοράζουμε πλέον κινέζικα!!!Μετά τα κινητά που κατέκλυσαν την αγορά, η αγορά destroyers είναι μονόδρομος. Μην πω και για j-31 αντί f-35(το ξεχείλωσα λιγάκι). Η αλήθεια είναι ότι το popular science στο παράρτημα eastern arsenal μας έδειχνε όλες τις εξελίξεις στην Κίνα. Οι Κινέζοι πιστεώ δεν “παίζονται”σε πολλούς τομείς και αργά ή γρήγορα, με ειρηνικά ή πολεμικά μέσα θα εκτοπίσουν την Αμερικανική παντοδυναμία. Δυστυχώς θα ζούμε να βιώσουμε όλη αυτήν την αναστάτωση.

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Kαι ολα αυτα χωρις πελατολογιο, το οποιο ομως καποτε θα δημιουργηθει.Νομοτελειακα.
Πολυ πιθανο να δουμε μια επαναληψη της κοντρας Μποινγκ Ερμπας στο ναυτικο τομεα που θα φερει τα πανω κατω λιαν συντομως.

Nikoss
Guest
Nikos

Οι κινεζοι προσφερουν αξιολογα οπλικα συστηματα-πολλα απ τα οποια ειναι κοπιες ρωσικων οπλων-σε χαμηλες τιμες,ενδεικτικα το κοστος μιας φρεγατας 054Α ειναι στα 200εκ δολαρια και με συντομους χρονους παραδοσης,η αποκτηση ομως των οπλων αυτων ειναι ιδιαιτερα δυσχερεις για τους ευνοητους λογους..

nikos
Guest
nikos

Τρομερά τα type 55 καταδρομικα με τ ολα τους και δειχνουν πως πρέπει να ναι ένας σωστός εξοπλισμος εχει.AESA ΡΑΝΤΆΡ κ λοιπά 122 βλήματα 2 ciws minigun k 2 αντίστοιχα ραμ κ τορπιλοσωληνες κ 2 πυροβόλα 30 mm.αν έχουν κ ποιότητα πραγματική bye bye ονειρεύομαι κ για μας τετεια

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Δυσκολα state of the art οπλικά συστήματά απο Κίνα αλλα 3 κορβέτες type 056 με καποια δυτικά ηλεκτρονικά και όπλα με τιμή 200εκ συνολικά θα ήταν καλοί αντικαταστάτες των μη εκσυχρονισμενων S.(ειδικά αν μπορούσαμε να εχουμε και τις 3 σε 6 μήνες και αν δεν μας κάτσουν οι Adelaide)
Η σχέση με Κίνα και λογω cosco ισως θα έπρεπε νε ενδυναμωθούν…..διακριτικά.

recce
Guest
revipm

Συμφωνώ με την ενδυνάμωση, και μάλιστα πρέπει να τους υπενθιμίζουμε συνέχεια πως ο ερντο προσπαθεί να γίνειι και ‘πατερούλης’ και των ουιγούρων, μεταξύ άλλων. Αλλά αγορά 3 κορβετών δεν το λες και διακριτικά…
Αν τελικά όμως καταφέρουν οι τουρκοι να πάρουν και σ400 και φ35 τότε το παιχνίδι των εξοπλισμών ανοίγει διάπλατα…
Κανείς δεν θα μπορεί να μας απαγορεύσει τίποτα απολύτως…

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Διακριτική αγορά ειναι γιατι δεν ανταγωνίζεται κάποιο δυτικό προγράμμα πχ fti, LCS.
Τα χρήματα ειναι περιορισμένα και θα μπουν και δυτικά όπλα πχ Exocet, phalanx τώρα ακόμη και αν αφήναμε κινεζικά ηλεκτρονικά σιγά μην μας πειράζει για το τη cms που θα καθοδήγει ενα πυροβόλο 76mm και δυο των 30mm.
Με ενα δυτικό σόναρ θα ήταν οτι πρεπει.
Σχετικό το περί χωρών του ΝΑΤΟ και ανατολικά όπλα……osa, kornet, S300 ανατολικά…….για να μην πω για τις κινεζικές ρουκέτες των Τούρκων που εκεί βασίστηκαν (μεταφορά τεχνογνωσιασ) και έφτιαξαν τους βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν τώρα………

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε δεν αγοράζουν κινέζικα πολεμικά πλοία.

nikos
Guest
nikos

Σωστος

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλησπέρα Περι ποιότητας κατασκευής, δέστε τις φωτογραφίες από το δεύτερο σετ δοκιμών σε άγρια θάλασσα του LCS-1 (2011): https://assets.documentcloud.org/documents/339574/crack-monitoring-survey-1.pdf 17 ρωγμές από τις οποίες σχεδόν οι μισές προ δοκιμών. Στις φωτογραφίες φαίνονται επίσης και οι απόπειρες συγκολλήσεως συνοδευόμενες από σχόλιο σχετικά με το αν άντεξαν τη δοκιμασία. Και αποκορύφωμα στη σελίδα 3 η φράση: “Due to the crack below the water line rough water trials has been suspended”. Nikolaos – και όποιος άλλος ενδιαφέρεται: Διάβασε αυτά τα 2 άρθρα https://blog.usni.org/posts/2018/12/26/clock-ticking-on-the-american-lake Η κατάληξη λέει πολλά: “A final little bit of the trivia of decline; I wonder if that big crane in… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Υπόχρεως πραγματικά, όλα όσα παραθέτετε είναι λίαν διαφωτιστικά για τη “μεγάλη εικόνα”.
Και οι ναυπηγήσεις, όπως καταλαβαίνω και από τις δικές σας πληροφορίες και του φίλου Κωνσταντίνου, είναι μια τόσο ψυχοφθόρα διαδικασία για τον εργοδότη του πλοίου όσο η ανέγερση οικοδομής με αυτεπιστασία smile ….

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Σχετικά με τις ρωγμές που αναφέρονται στο link που παραθέσατε: Είναι βέβαιο ότι οι 20 ρωγμές στο μέγεθος της ίντσας δεν είναι συνήθης αστοχία; Εγω νομίζω ότι ειναι συνήθης. Για τέτοιου είδους αστοχίες γίνεται και ο έλεγχος με το μικροσκόπιο πριν το σκαρί πέσει στην θάλασσα. Να πω πως τα κράματα ακόμα και των στρατιωτικών προδιαγραφών δεν πρέπει να είναι απολύτως ομοιογενή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες κατά σημεία. Δεν είναι η συγκόλληση που αστοχεί. Η συγκόλληση ασκεί παραμορφώσεις στο μέταλλο δια της θερμοκρασίας και της τήξης που “αναγκάζει” το μέταλλο να βγάλει τις αδυναμίες του αν έχει.… Read more »

Arty
Guest
Arty

Και ρωγμές να μην παρουσίαζαν, τα LCS όπως είναι διαμορφωμένα, σε σχέση με το εκτόπισμα και το κόστος τους, είναι για τα μπάζα… και τα 30!

Πως δεν έχει πάει ακόμα κάποιος φυλακή για αυτό το σκάνδαλο…

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Παντός εάν και δεν το κατέχω με τα πλοία, φαίνετε πολύ όμορφο, οι κινέζοι το έχουν με την ομορφιά γενικά
J-20, Z10 , και οι Κινέζες είναι ωραίες, άμα έχουν και ποιότητα, που εγώ πιστεύω ότι σίγουρα έχουν αρκετά καλή ποιότητα, γιατί έχουμε φάει κόλλημα σαν Έλληνες με αστικούς μύθους, πλασαρισμένους από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ότι τα κινέζικα προϊόντα περνούν φωτιά και χαλάνε.

ivychris
Guest
ivychris

Ας φτάσουν πρώτα τον αριθμό 45 destroyers του Ιαπωνικού Ναυτικού και μετά βλέπουμε για το US Navy. Ορισμένοι που έχουμε δει με τα ματάκια μας τις “modular” ναυπηγικές κατασκευές των Κινέζων, έστω της εμπορικής ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια ναυπήγησης προ 4 ετών, έχουμε συμπεράνει ότι τα κινεζικά ναυπηγεία προτιμώνται μόνο για απλές κατασκευές με γρήγορη παράδοση. Σε κλίμακα ιεράρχισης, τα Ιαπωνικά ναυπηγεία Imabari, Sumitomo & Ishikawajima είναι 3 γενιές και τα Νοτιο-Κορεατικά Huyndai & Daewoo 2 γενιές αντίστοιχα τεχνολογικά υπέρτερα των Κινεζικών. Τα Αμερικανικά Huntington & General Dynamics είναι άλλη κατηγορία μόνα τους. Οι θωρακίσεις 20 πόντων των Αμερικανικών ΑΒ… Read more »

nikos
Guest
nikos

Πες τα χρυσοστομε

nikos
Guest
nikos

Πραγματικά η θωράκιση των burke δοκιμάστηκε κ στις συγκρούσεις με τάνκερ σε αντίθεση με ευρωπαϊκές σχεδιάσεις τύπου nansen τις Νορβηγίας που η φρεγάτα βυθίστηκε αλλά η navantia ισπανική δεν είναι.. ; τι να περιμένεις