Ο βαρυτικός εστιασμός, η καμπύλωση του φωτός και ο Σταυρός του Αϊνστάιν

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο βαρυτικός εστιασμός είναι το φαινόμενο της καμπύλωσης του φωτός που προκαλείται από τη βαρύτητα μεγάλων αντικειμένων (πχ γαλαξίες), στο σύμπαν. Χάρις σε αυτό το φαινόμενο, οι αστρονόμοι μπορούν να δουν τι κρύβεται πίσω από ένα ογκώδες σχηματισμό.

Το 1915 ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, στην οποία περιλαμβάνεται η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Βάση αυτής η βαρύτητα όχι μόνο επιδρά στα υλικά σώματα αλλά αλλάζει και την μορφή του χωρόχρονου. Ένα φαινόμενο το οποίο προβλέπεται είναι και η καμπύλωση μιας φωτεινής ακτίνας εξαιτίας της βαρύτητας.


Η μέτρηση της καμπύλωσης του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα που προβλεπόταν θεωρητικά επιβεβαιώθηκε το 1919 με βάση φωτογραφίες της θέσης αστεριών πολύ κοντά στον ηλιακό δίσκο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου στο νησί Πρίνσιπε του Ατλαντικού.

Σήμερα έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα καμπύλωσης του φωτός. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό είναι ο «Σταυρός του Αϊνστάιν» όπου ο παρατηρητής βλέπει τη τετραπλή απεικόνιση ενός κβάζαρ πίσω από ένα γαλαξία.

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
npo
Member
npo

Καλό άρθρο.

Θέλει ένα χτενισματάκι.

Λέμε “πίσω από ένα ογκώδες αντικείμενο”
ή “πίσω από ένα ογκώδη σχηματισμό”. Ο σχηματισμός είναι αρσενικό.

Και υπάρχει κι μια πρόταση χωρίς ρήμα. “Η μέτρηση της καμπύλωσης του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο.”

Andreas
Member
Andreas

η εξερεύνηση του Διαστήματος είχε μια απώλεια. Πέθανε προ λιγων ημερών ο Μπρους Μακ Κάντλες ο πρώτος που πέταξε με χρήση MMU και που η φωτογραφία του είχε γίνει διάσημη.
μετά την απώλεια και του Paul Weitz (skylab και πρώτος κυβερνήτης του Challenger).
Οι άνθρωποι των επιτευγμάτων φεύγουν σιγά – σιγά.