28 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΕκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Σε νέα φάση οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Σε νέα φάση οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

- Advertisement -

Πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ έχουν περάσει σε άλλη φάση, από τη γνωριμία στο τι μπορούν να κάνουν μαζί, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Παπαϊωάννου έστειλε το μήνυμα αυτό, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα, εμείς πρέπει να δούμε τώρα πώς θα δώσουμε συνέχεια στα διάφορα ζητήματα», αλλά και αποτυπώνοντας το πάρα πολύ θετικό κλίμα της συνάντησης. «Η συνάντηση με τον Μπλίνκεν κράτησε γύρω στα 45-50 λεπτά. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι ήταν μια συνάντηση εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη στάση αρχής που τηρεί η Ελλάδα στο θέμα της Ουκρανίας, με τον Νίκο Δένδια να απαντά ότι για την Ελλάδα η στάση της πορεύεται από τις αρχές της: σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία όλων των κρατών.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αμερικανική παρουσία, υπενθύμισε στον Άντονι Μπλίνκεν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι έγινε με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, σημείωσε ότι στις εισαγωγικές του παρεμβάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης είναι από την ομογένεια και πως «αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι είναι μια επιτυχημένη ιστορία. Στη συνέχεια, προέβη σε μια ενδελεχή ενημέρωση του Αμερικανού ομολόγου του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατική συμπεριφορά. «Του έδωσε στοιχεία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήταν ήδη ενήμερος. Του έδειξε χάρτες. Τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός» όπως έκανε σήμερα γνωστό ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη Λιβύη και στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα. «Δυστυχώς, οι εξελίξεις στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πιθανή αποσταθεροποίηση της Λιβύης, θα μπορούσε να έχει και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη γενικότερα. Και γι’ αυτό είπε ότι και η αμερικανική πλευρά, ακόμα και αν έχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα αυτή τη στιγμή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη Λιβύη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

 

«Ο EastMed είναι ακόμα στο τραπέζι»

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ενεργειακή συνεργασία, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται στον «ανερχόμενο ρόλο της Ελλάδας» ως ενεργειακού κόμβου. Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, με έμφαση στο πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) και τον Διασυνδετήριο αγωγό IGB, καθώς και στον αγωγό EastMed. «Ο EastMed είναι ακόμα στο τραπέζι και την τελική απόφαση για την υλοποίησή του θα τη λάβουν οι επενδυτές και οι αγορές» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σημείωσε ότι στη συζήτηση ήταν παρών και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ενεργειακής πολιτικής Έιμος Χόκσταϊν και σημείωσε πως αυτό υποδηλώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τα ενεργειακά.

 

«Θα ήταν ευχής έργο να μετατραπεί η συνεργασία από 3+1 σε 4

Σε ό,τι αφορά στο σχήμα συνεργασίας 3+1 ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του είπε ότι θα ήταν χαρά τον προσεχή φθινόπωρο να υπάρξει συνάντηση με φυσική παρουσία και ότι θα ήταν ευχής έργο να μετατραπεί η συνεργασία από 3+1 σε 4 και να εξετάσουν τη δυνατότητα να ανοίξουν αυτή την πολυμερή συνεργασία. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια στρατηγική ανάπτυξης σχέσεων με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες σέβονται τις ίδιες αρχές, προβάλουν τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έκανε μάλιστα ρητή αναφορά στην Ινδία, την Ιαπωνία, στην Αυστραλία.

 

Μονόδρομος για τα Δυτικά Βαλκάνια η ευρωπαϊκή προοπτική

Εν συνεχεία, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως έγινε μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών εκτενής συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, καταρχήν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, ο υπουργός τόνισε πως ο μονόδρομος για την περιοχή αυτή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Είπε, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ότι η Ελλάδα στο βαθμό τον οποίο έχει τη δυνατότητα, θέλει και προσπαθεί να ξεμπλοκάρει οποιαδήποτε κωλύματα υπάρχουν για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών και ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί αρκετές χώρες της περιοχής ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμα ως προς το θέμα αυτό που μετέφερε η ελληνική πλευρά στην αμερικανική, είπε πως εδώ πέρα υπάρχουν δύο απαράβατοι κανόνες: όχι αλλαγή συνόρων και σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. «Αυτό για μας είναι κόκκινη γραμμή» διαμήνυσε.

Όσον αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τζον Κέρι, ο εκπρόσωπος είπε ότι συζήτησαν για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια αρκετά εκτεταμένη ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Συγκράτησε τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε κοινές πρωτοβουλίες και μάλιστα στον τομέα της προστασίας των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος.

 

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εν συνεχεία, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ του Οργανισμού, ότι η Ελλάδα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άμεσης ένταξης τους. Είναι μια ιστορική στιγμή, είναι και οι δύο χώρες εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, βαθιά δημοκρατικές, που σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπλήρωσε και τόνισε πως στο πνεύμα της αλληλεγγύης η χώρα μας προσβλέπει ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των κρατών που είναι βαθιά ριζωμένες αυτές οι αξίες και μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης...

58
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουνίου 1859: Μάχη του Solferino, το ιταλικό...

0
Σε μια από τις μεγαλύτερες -μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους- σε αριθμό στρατιωτών μάχη (συνολικά 300.000 άνδρες και από τις δύο πλευρές) ο ενωμένος στρατός...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...

NASA: Δεν θα γίνει φέτος η αποστολή προς τον αστεροειδή Psyche, λόγω προβλημάτων λογισμικού

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο εκτόξευση της αποστολής της στον πλούσιο σε μέταλλα μεγάλο αστεροειδή Psyche...

Στις ΗΠΑ ενεκρίθη νομοσχέδιο για τον περιορισμό της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, για πρώτη...