Ποια είναι τα πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα που θα επιδοτήσει το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο

8
4770
Μοιραστείτε το άρθρο
 • 19
 •  
 •  

Στις 19 Μαρτίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τις προτάσεις συγχρηματοδότησης κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων την χρονική περίοδο 2019-2020, με €525 εκατ. του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου.

 

Η Dassault θέλει επιδότηση για το MALE RPAS

Τα πρώτα προγράμματα που θα επιδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους επικεντρώνονται στα ΜΕΑ, τις δορυφορικές επικοινωνίες, την έγκαιρη προειδοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη, την Κυβερνοάμυνα και τη ναυτική επιτήρηση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν περισσότερα στοιχεία γνωστά, αλλά σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές μεταξύ άλλων θα χορηγηθούν:

 • €80 εκατ. για την ανάπτυξη ικανοτήτων ανίχνευσης CBRN ή αντιμετώπισης ΜΕΑ
 • €182 εκατ. για την ανάπτυξη μηχανισμού Κυβερνοάμυνας, επίγνωσης τακτικής κατάστασης και έγκαιρης προειδοποίησης ή ναυτικής επιτήρησης
 • €71 εκατ. για την ανάπτυξη ή αναβάθμιση ικανοτήτων χερσαίας κρούσης ακριβείας, χερσαίων μαχητικών ικανοτήτων, αεροπορικών ικανοτήτων και μελλοντικών ναυτικών συστημάτων
 • €27 εκατ. για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, εικονικής πραγματικότητας και Κυβερνοτεχνολογιών
 • €100 εκατ. για την ανάπτυξη του Eurodrone
 • €37 εκατ. για ασφαλείς στρατιωτικές επικοινωνίες

 

Πρόγραμμα OCEAN 2020 με συμμετοχή της Ελλάδας

Περισσότερο αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.


Μοιραστείτε το άρθρο
 • 19
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Χωρίς γενικότερες πολιτικές δεσμεύσεις θα μιλάμε μόνο για επιχορήγηση κάποιων συστημάτων κι όχι για Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Κλείτος ο Μέλας
Guest
Κλείτος ο Μέλας

Αντί να δημιουργήσουν αρχικά τρείς ευρωπαικες ναυτικές διοικήσεις ,βόρειας,ατλαντικού και μεσογείου με ανάλογο στόλο και να ακολουθήσει παρόμοιος αεροπορικός σχεδιασμός ,αποδεικνύουν για άλλη μια φορά οτι δεν υπάρχει ουσιαστικά Ενωση και απλά τρώνε τα λεφτά ορισμένοι γραφειοκράτες και συμφέροντα….

bob batons
Guest
bob batons

Σε πληροφορώ αγαπητέ ότι οι γραφειοκράτες στους οποίους αναφέρεσαι, προωθούν συνεχώς σχέδια ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης, το θέμα είναι οι αντιδράσεις των κρατών. Λες παραδείγματος χάριν, “να δημιουργήσουν αρχικά τρείς ευρωπαικες ναυτικές διοικήσεις ,βόρειας,ατλαντικού και μεσογείου” ποιος Έλληνας είναι πρόθυμος να έρθει αντιμέτωπος με τους Ρώσους στη Βαλτική; Το ίδιο θα πούνε και οι βόρειοι για εμάς στη Μεσόγειο και τους Τούρκους. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών κάνουν τη δουλειά τους, τα εμπόδια όμως είναι δυστυχώς ανυπέρβλητα.

sotbak
Guest
sotbak

αφού οι γραφειοκράτες διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό χωρών και κυρίως της δικής μας, μετά θυμήθηκαν την κοινή άμυνα…….

Κλείτος ο Μέλας
Guest
Κλείτος ο Μέλας

Οι γραφειοκράτες,φίλτατε για να προωθήσουν την αμυντική ολοκλήρωση πρέπει να αναθεωρήσουν τα άρθρα 3 έως 6 ΣΛΕΕ,κύριως το 3,και τότε θα επέλθει αυτομάτως η ολοκλήρωση χωρίς εμπόδια από τα κράτη μέλη.

Thomas
Guest
Θωμάς

Νομίζω ότι παραβλέπετε το γεγονός ότι αλλαγή συνθηκών και οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι κατεξοχήν πολιτική απόφαση. Η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σίγουρα επηρεάζει αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνόδους κορυφής από τους αρχηγούς των κρατών και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Κοινοβούλιο.

Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αλλά μην τους κατηγορουμε για πράγματα που δεν μπορούν να επηρεάσουν (άμεσα τουλάχιστον)

evaggelos
Guest
ευαγγελος

καλα οκ μεχρι οι ευρωπαιοι να ξυπνησουν κ να ενωθουν(πραγμα γελοιο) ας παρουμε κανα ισραηλινο η αμερικανικο ντροουν κ οταν σε 20χρονια φτιαξουν το γιουροντρουν το συζηταμε.

G - 164g ag-cat
Guest
G - 164g ag-cat

Όλα καλά είναι και ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλώς να το κάνουμε. Παρόλα αυτά, είναι όντως αποσπασματικά τα μέτρα, πολύ λίγα και ήρθαν πάρα πολύ αργά. Από την άλλη γιατί να ενδιαφερθεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής για θεσμοθέτηση μηχανισμού αντιμετώπισης πυρκαγιών αφού δεν ενδιαφέρεται ο Έλληνας ή ο Ιταλός ευρωβουλευτής; Πάντως τείνω κι εγώ να πιστέψω ότι οι ροές ανταλλακτικών και όπλων των ΗΠΑ και η καινοτομία του Ισραήλ είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη λύση για τις ανάγκες μας. Όσο για τους γραφειοκράτες της Ένωσης… Δεν υπάρχει ούτε ένα 10% από αυτούς που γράφει, διαβάζει και διαβιβάζει έγγραφα/πολιτικές της ΕΕ στις… Read more »