- Advertisement -

Εκτεταμένες καταστροφές από το πέρασμα του Ιανού στη Λαμία

- Advertisement -
Ήδη ο δήμος της Λαμίας και ο δήμος της Μακρακώμης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μπροστά σε πρωτοφανείς για τη Φθιώτιδα καταστροφές, βρίσκονται πλέον τα συνεργεία των δήμων που καταγράφουν τις ζημιές που άφησε πίσω του ο Ιανός.
Ήδη ο δήμος της Λαμίας και ο δήμος της Μακρακώμης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι παρεμβάσεις με μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων, έτσι ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να αποκαταστήσουν κάποιες προσβάσεις, είτε στις εγκαταστάσεις τους, είτε ακόμη και στα σπίτια τους.
“Το μόνο θετικό είναι ότι δεν μας στοίχισε αυτή η κακοκαιρία με ανθρώπινες ζωές” σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος. “Οι ζημιές είναι τεράστιες, τόσο στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, όσο και στις εγκαταστάσεις, στα σπίτια, τις αποθήκες και τις επιχειρήσεις. Ήδη συγκροτήθηκαν οι επιτροπές καταγραφής και ξεκίνησαν, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια απολύτως σαφή εικόνα”.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στο οποίο μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης, η επίσκεψη του υπουργού των Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και οι σχετικές ανακοινώσεις για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως επίσης και η επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζου μαζί με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άμεση έναρξη των διαδικασιών έτσι ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιές είναι το μοναδικό στοιχείο το οποίο καθησυχάζει πλέον τους πληγέντες στα χωριά της Λαμίας.
“Η καταστροφή, κυρίως στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι μεγάλη” σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ενώ, αναφερόμενος στις δημόσιες υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του “Ιανού” τις κρίσιμες ώρες, τονίζει πως “όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους – κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μην θρηνήσουμε θύματα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες”. Ο περιφερειάρχης εκτιμά, ότι “τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα φέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας». Ταυτόχρονα, ο κ. Σπανός σημειώνει πως «εμείς δουλεύουμε ταχύτατα για την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής”.
Εκείνο το οποίο προκύπτει από τους ελέγχους που ξεκίνησαν στις υποδομές από χθες το πρωί, είναι ότι “τα βασικά έργα υποδομής, δηλαδή τα αντιπλημμυρικά στο Σπερχειό ποταμό, άντεξαν σε αυτή τη δοκιμασία – γιατί αν είχαν καταρρεύσει στα διάφορα κρίσιμα σημεία, θα μιλούσαμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις” σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακάτζας. «Τα αναχώματα στο Σπερχειό άντεξαν ιδιαίτερα, όπως επίσης δεν δημιούργησαν πρόβλημα και δύο ή τρεις σημαντικοί χείμαρροι που βρίσκονται στην Λαμία και οι οποίοι στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές». Σημειώνει μάλιστα με νόημα, πως «το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχιστεί η δημιουργία των αντιπλημμυρικών έργων, δείχνοντας κυρίως προς τους κατασκευαστές του Ε65, καθώς όπως σημειώνει, «ο κάμπος της Λαμίας έγινε λίμνη από κάποιες αστοχίες κατασκευαστικές οι οποίες και θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα».
Εξάλλου, ανακοινώθηκε επίσημα, ότι τα διδακτήρια του Μουσικού Σχολείου της Λαμίας και του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου δεν θα λειτουργήσουν την αυριανή μέρα, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά θα λειτουργήσουν την Τρίτη κανονικά.
Οι πρώτες καταγραφές
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν καταγραφεί ολοσχερώς ορνιθοτροφεία, καθώς σκεπάστηκαν από νερό και ψόφησαν χιλιάδες πτηνά που βρίσκονταν εντός τους. Εξαφανίστηκαν μελίσσια τα οποία βρίσκονταν σε διάφορα σημεία απ’ όπου πέρασαν οι χείμαρροι όταν φούσκωσαν, ενώ σε ό,τι αφορά τις οικοσκευές, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο χωριό Ζηλευτό, όπου οι χείμαρροι μετέφεραν, εκτός από αυτοκίνητα και γεωργικά εργαλεία, ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους στο ανεξέλεγκτο πέρασμά τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι σώθηκαν, γιατί κατέφυγαν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό σημείο χωρίς να μπορούν να φτάνουν εκεί τα νερά της κακοκαιρίας.
Μακρακώμη
Τις ίδιες κινήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταγραφή αλλά και την αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών, κάνει και ο δήμος Μακρακώμης, καθώς η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιώργο Χαντζή έχουν πάθει τεράστιες ζημιές αρκετές υποδομές κυρίως σε γέφυρες μεταξύ των οποίων και η γέφυρα στην εθνική οδό Λαμίας Καρπενησίου κοντά στο χωριό Παλιούρι που δεν άντεξε την πίεση των υδάτων, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί ζημιές σε αρκετά χωριά του δήμου Μακρακώμης. Το χωριό Μεσοποταμία έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη λίμνη με τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις και αγροτική παραγωγή. Ακόμη, ζημιές έχουν καταγραφεί στην Παλαιοβράχα, στη Φτέρη, αλλά και σε άλλα χωριά του δήμου.
Τα τρένα
Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των τρένων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Στην τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει σοβαρές ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, στην είσοδο του τούνελ της Όθρυος από την πλευρά της Φθιώτιδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γύρω χείμαρροι, μετά την έντονη βροχόπτωση μετέφεραν στην είσοδο των τούνελ χιλιάδες τόνους φερτών υλικών, με συνέπεια να δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα σε ό,τι αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού. Επειδή ωστόσο εντοπίζονται και άλλες ζημιές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ενεργοποιήσει λεωφορειακή σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας για να παρακάμπτει με αυτό τον τρόπο όλα τα απροσπέλαστα σημεία των υποδομών. Οι επιβάτες από Αθήνα φτάνουν μέχρι το Λιανοκλάδι με τρένο, και στη συνέχεια με λεωφορείο πάνε στη Λάρισα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Το αντίστροφο γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο εργάζονται συνεχώς ειδικά συνεργεία,χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της κανονικότητας στην συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Diogenis
Member
Diogenis (@diogenis)
1 month ago

ΙΑΝΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑhttps://www.youtube.com/watch?v=8aEa9qyhhcM&feature=emb_logo
https://www.thessaliatv.gr/category/21/news-karditsa/

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

106
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99

Related News

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...

Οπτικό Υλικό από τις Εκδηλώσεις στο Πλαίσιο Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

https://www.youtube.com/watch?v=zmXZ9lxrcFwhttps://www.youtube.com/watch?v=0XFDDsYGEs4https://www.youtube.com/watch?v=0iKYVHcJHrU

Τηλεδιάσκεψη Ν. Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας – Προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων και των πολιτικών επαφών της Ελλάδας και της Ινδίας και της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές...