Που βρίσκονται τα ελληνικά RQ-20 Puma;

40
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό (και φυσικά δεν είναι πρώιμο πρωταπριλιάτικο). Σύμφωνα με «ανοικτές» πηγές (αμερικανικά υπηρεσιακά έγραφα on line,  γιατί δεν συνηθίζουμε να δημοσιοποιούμε διαβαθμισμένες πληροφορίες) η Ελλάδα έγινε κάποια στιγμή το περασμένο Φθινόπωρο αποδέκτης αριθμού συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων της RQ-20 Puma της AeroVironment (κατηγορίας small UAS).

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για MEA εκπετάσματος 2,8 μέτρων και βάρους περίπου 6 κιλών που εκτοξεύονται στον αέρα με το χέρι. Κινούνται με ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες έχοντας ικανότητα να πετάξουν με ταχύτητα 85 km/h σε αποστάσεις 15 χιλιομέτρων από το σημείο αναχώρησης και έχουν αυτονομία τουλάχιστον 2 ώρες (3,5+ ώρες με διάφορες προαιρετικές επιλογές εξοπλισμού περιλαμβανομένων ισχυρότερων μπαταριών ή ηλιακών κυψελών στην πτέρυγα).

Μεταφέρουν κάμερα EO (electro-optical) και IR (infrared) μαζί με illuminator υλοποιώντας αποστολές  ISRT (intelligence, surveillance, reconnaissance and targeting) αν και μπορούν επίσης να δράσουν ως κόμβοι αναμετάδοσης επικοινωνιών, γεωτοποθέτηση στόχων, κατάδειξη κ.ά.

Τα αρχικά RQ-20A είχαν αποκτηθεί από τη αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων το 2008 αλλά το 2012 μεγάλος αριθμός (1000+) αποκτήθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό, το Σώμα των Πεζοναυτών και την USAF, ενώ και το USN χρησιμοποιεί Puma σε ναυτικό περιβάλλον.

Το μικρό UAS, πετώντας αυτόνομα και με βάση προγραμματισμό σημείων αναφοράς επιτρέπει την επιτήρηση στόχου («eyes on target»).

Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα η Ελλάδα εμφανίζεται ως αποδέκτης ενός «πακέτου» αξίας 1,358 εκατομμυρίων δολαρίων για συστήματα RQ-20B Puma II (βελτιωμένη έκδοση του RA-20A AE) η παραγγελία του οποίου εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η μεταφοράς τους προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 2017. Το «πακέτο» περιλαμβάνει (απροσδιόριστο αριθμό συστημάτων), αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών, υποστήριξη του αναδόχου και εκπαίδευση.

Αναφορικά με το πόσα UAS αφορά η ελληνική προμήθεια είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Κάποιες πηγές αναφέρουν ως τιμή «συστήματος» τις 250.000 δολάρια αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό αφορά σε μια μονάδα αεροσκάφους ή πολλαπλές μονάδες (που είναι και το πιθανότερο) και παρελκόμενα.

Πιθανολογείται ότι αποδέκτες των RQ-20B είναι κάποιες από τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, αλλά αυτό απομένει να επιβεβαιωθεί.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

Να και μια καλή είδηση.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

ποιος διαβάζει οδηγίες χρήσεις τώρα, για παρέλαση δεν πολύ κάνουν θα κάθονται σε καμιά αποθήκη να σαπίζουν πολύ πιθανόν

Theo
Guest

Ωραίο το εργαλιάκι.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Σε καμιά αποθήκη θα σαπίζουν, εμείς δεν είμαστε για τον πόλεμο του 2020, είμαστε για γιουρούσι σύστεμ και αέεεερααααα. Ακόμη θυμάμαι φίλο μου στο ΠΝ που μου διηγούνταν ιστορίες (προς 15ετίας) από συνεκπαίδευση με Αμερικάνους σε απόβαση, όπου ο Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός σε μια φάση σχεδόν δακρυσμένος είπε στον Έλληνα συνάδελφό του ότι συγκινήθηκε, γιατί το γιουρούσι από την ράμπα, του θύμισε την τακτική αποβάσεων των προγόνων του. Οι Αμερικανοί είχαν κάνει απόβαση και είχαν κλειδώσει τους λόφους χωρίς να βραχούν σχεδόν και οι Έλληνες αγκομαχούσαν τρέχοντας στην παραλία. Οι Τούρκοι και όλοι οι άλλοι στρατοί έχουν εντάξει τα drones… Read more »

Luz
Member
Luz

Πιο άσχετος πεθαίνεις

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Όπως νομίζεις… σήμερα το στράτευμα έχει εξελιχθεί και στις αποβατικές ασκήσεις όπως στα Βρασνά έχουμε Απάτσι που κάνουν loop πάνω από την θάλασσα (αυτό δεν ήταν γιουρούσι συστεμ, αλλιώς το λένε)

Luz
Member
Luz

Συγνώμη αλλά αυτές οι απόψεις που διατυπώνονται με τόση ευκολία μόνο κακό κάνουν για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν εδώ . Απλά αυτό το ” ειπε ένας φίλος ” πρέπει να σταματήσει σε αυτή τη χώρα επιτέλους.Η πραγματική άποψη των αμερικανών για το ελληνικό στράτευμα εχει γίνει γνωστή από τα επίσημα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA για την κρίση του σισμικ τη δεκαετια του 80 και δεν εχει καμία σχέση με αυτό που περιγραφεις. (που με την λογική σου το στράτευμα ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τις αρχές του 2000 μιας και αναφέρεσαι… Read more »

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Δεν ξέρω αν με χαροποιεί περισσότερο η ανάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία 2ετία, ή η εφαρμογή του απορρήτου στις προμήθειες. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η πρακτική στα πρότυπα του Ισραήλ και να ανακοινώνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στο ευρύ κοινό.

Greg
Member

“…… η ανάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία 2ετία, ή η εφαρμογή του απορρήτου στις προμήθειες…..”
Καλό μήνα, καλό μήνα. Μόνο πού τά πρωταπριλιάτικα είναι σέ άλλο θέμα.

Fozzy Bear
Guest

Βόμβες μπορούν να κουβαλήσουν;

darede
Member
darede

Δεν υπάρχει αυτό το σύστημα σε χρήση απο τον ελληνικό στρατό, μάλλον οι πηγές έχουν μπερδέψει την ελλάδα με την αίγυπτο.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν μιλάμε για δημοσιογραφικές πηγές, αλλά πηγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτοί ξέρουν που δίνουν τα όπλα τους…

darede
Member
darede

Δηλαδή τα παραλάβαμε; Αν ναι είναι κρίμα γιατί προχθές η εταιρεία παρουσίασε το Puma IIΙ, που είναι πιο ικανά και με καλύτερη προστασία απο jamming

https://www.uasvision.com/2018/03/27/aerovironment-releases-new-puma-3/

tallyhogr
Guest

Ελα μωρε τώρα… ειδες πολλες φορες σε παρέλαση να γίνεται jamming? grin

sotbak
Member

ωραία, αλλά αναρωτιέμαι, εμείς δεν έχουμε τεχνογνωσία να παράξουμε κάτι αντίστοιχο και πρέπει να το προμηθευτούμε από τους φίλους μας του Αμερικανούς;;;;;; Εντάξει για κανονικό Α/Φ το κόστος είναι μεγάλο να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο μόνοι μας,το καταλαβαίνω, αλλά κάτι σαν το ΜΕΑ ΠΟΥΜΑ;;;;;……………………………………………………………………

tallyhogr
Guest

250 χιλιάρικα το τεμάχι?
Τι λε ρε παιδι μου…τα πουλανε για εξωγηινη τεχνολογια, λες και εχουν καμια τρομακτική διαφορα απο τα εμπορικά drone.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

true story ας περνάνε από σκρουτζ κάνα με 500 άντε 1000 ευρώ, καλύτερη δουλειά θα κάνανε π.χ ενα DJI Mavic Pro φτάνει 7km περίπου …Αυτό που δώσανε 250,000 το ένα είναι ξεφτίλα ας δίναν για έρευνα και ανάπτυξη κάνα 5 χιλιάρικα σε κάνα ΤΕΙ ώστε να το αναβάθμιση(το drone εμποριου) σε θέμα ασφάλειας και δυνατοτήτων και τελείωσε πεταμένα λεφτά για παπαριες έδωσαν

tallyhogr
Guest

Πραγματικά αγαπητε μου, υπάρχει το Parrot Disco το οποιο ειναι για μας που θελουμε να κάνουμε τον χαβαλέ μας. Ενα 500αρικο εχει και εχει κανα 40λεπτο+ αυτονομια και κατι χιλιομετρα εμβέλεια. Διαφοροι χρήστες με ελαφρες τροποποιησεις το φτάσανε σε κάτι ωρες διάρκεια πτησης και πλεον μπορεις να προγραμματισεις πτήσεις πλέον των 50km με waypoints κλπ. Αυτο ειναι για Amateurs. Ποσο δύσκολο θα ηταν να διπλά-τριπλασιασουμε το μεγεθος και να βαλουμε ακομα καλυτερα εξαρτήματα, και οπως λετε και σεις, να εμπλακουν τα πανεπιστημια στα συστηματα ασφάλειας μετάδοσης δεδομένων κλπ κλπ… αντε το 500αρικο να φτανε στο πεντοχίλιαρο… αντε θα ειμαι large…… Read more »

Stamatis
Guest
Stamatis

Πραγματικά συμφωνώ απόλυτα. Προσωπικά είμαι σε φάση να κάνω έναν διαγωνισμό με σκοπό τον προγραμματισμό αντίστοιχων drone, Σκοπός είναι να προκύψει πηγαίος κώδικας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ένα πραγματικό drone/ UCAV αργότερα,

STRATOS
Member
STRATOS

Πως γίνεται με 5000 δολάρια να αναπτύξεις (ή μετατρέψεις) σύστημα του εμπορίου σε στρατιωτικών προδιαγραφών μη επανδρωμένα αεροσκάφη , με δυνατότητα παρακολούθησης ημέρα – νύχτα με το ηλεκτροπτικό του συγκρότημα (που περιλαμβάνει και θερμική κάμερα), δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποίησης τους ως κόμβο αναμετάδοσης τηλεπικοινωνιών, και δυνατότητα ανάρτησης καταδείχτη λέιζερ (στην τελευταία έκδοση του Puma, αυτή που αγόρασε ο ΕΣ), δυνατότητα κάθετης πτώσης για περισυλλογή ακόμη και από ελαστική λέμβο, δυνατότητα αμφίβιων επιχειρήσεων (προσθαλάσσωση στο νερό), 1 (Ελληνικός) θεός ξέρει?? Προφανώς πιάστηκαν κορόιδα και Αμερικάνοι – Βέλγοι – Ολλανδοί που αγόρασαν-μίσθωσαν Puma εσπευσμένα όταν έστειλαν περίπολα ειδικών δυνάμεων… Read more »

barbun
Guest

Αναθεμα το χαλι μας…ουτε σαιτες δε φτιαχνουμε σε αυτο το τοπο;

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

Πέφτω από τα σύννεφα! Δηλαδή δεν ήταν αλήθεια τα δημοσιεύματα των «αφυπνισμένων» ιστοσελίδων που μας πληροφορούσαν πως η NASA ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τα blueprints της χάρτινης σαΐτας που είχε φτιάξει ο μαθητής από το Καστελόριζο;…

…Αρτέμη, όπου κι αν είσαι, έλα να μας σώσεις!

JohnnyB
Member
JohnnyB

Εαν κι εφόσον χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά από τις Ειδικές Δυνάμεις δεν βλέπω τον λόγο να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους.
Το τελευταίο 6μηνο συγκεκριμένα έχει αναφερθεί μπόλικη συνεκπαίδευση με αντίστοιχες μονάδες των Αμερικανών τον οποίων το δόγμα οιοθετούμε σε κάποια σημεία.

Προβοκάτωρ
Guest

Και τα ΑΝΚΑ και άλλα UAV’s του εχθρού, οργώνουν το Αιγαίο και τον Έβρο ανενόχλητα..

Stamatis
Guest
Stamatis

Έριξα μια ματιά στα Βιογραφικά της εταιρίας Milsoft που έχουν αναλάβει να φτιάξουν το ΑΝΚΑ. Έχουν πάρει την αφρόκρεμα από τα Πανεπιστήμια τους. Έφυγαν από την Milsoft και πήγαν Google, Facebook σε κορυφαίες εταιρίες του κλάδου. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Ο “μιλιταρισμός” δεν έχει θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν μπορείς να βρεις εύκολα Avionics Software Engineers/ Embedded Systems Software Engineer,
Πάντως μπράβο στους Τούρκους μηχανικούς για το ΑΝΚΑ! Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

trackback

[…] ptisidiastima.com […]

AlxPorto
Member
Αλέξανδρος Πορτοκάλης

Κάτι έχει γίνει και στην Ελλάδα, όπως το Πήγασος και κάποια μικρότερα για την αστυνομία.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν φτιάχνεται τίποτα στην Ελλάδα, αλλά ότι η όποια προσπάθεια δεν φτάνει σε επίπεδο βιομηχανικής/μαζικής παραγωγής.
Το βλέπω το έργο από τότε που ήμουν πιτσιρικάς και διάβαζα για το Άρτεμις 30

Stamatis
Guest
Stamatis

Είναι προφανές ότι με 5.000 € δεν μπορείς να φτιάξεις ένα στρατιωτικών προδιαγραφών Puma. Ωστόσο θα πρέπει σε αυτήν την χώρα να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα ελληνικό ΑΝΚΑ. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα drone (βασισμένο σε εμπορικό μοντέλο) που να στοιχίζει μερικές χιλιάδες Ευρώ και με βάση αυτό να αναπτυχθούν από ανεξάρτητούς φορείς/ εταιρίες κάποια υποσυστήματα. Π.χ. το λογισμικό πλοήγησης ή ένα λογισμικό στόχευσης βασισμένο σε μια πιο απλή κάμερα. Ας γίνει ένα μικρό βήμα και σιγά – σιγά θα βρούμε την… Read more »

d.b
Member
d.b

Δεν υπήρχαν ποτέ Puma.

Μονο τα παρακατω……

http://www.redstar.gr/Foto_red/Eng/HAF/Molyvadas_1.html
http://www.redstar.gr/Foto_red/Eng/HAF/Army_Irakleitos.html

παρακαλω βοηθήστε γιατί θα τα χάσουμε τα μυαλα με αυτα που κυκλοφορούν σστο διαδύκτιο