Ελληνικό Τ-33 εναντίον τουρκικού F-16 – και δεν είναι βιντεοπαιχνίδι

41
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

(για την ανάρτηση ΕΔΩ σχετικά με την άθλια τουρκική προπαγάνδα!)

Αν οι «απέναντι» ψάχνουν για μια αυθεντική ιστορία ηρωϊσμού πάνω από το Αιγαίο, πέραν αυτών που διαδραματίζονται καθημερινά όταν οι Τούρκοι αναχαιτίζονται από τους πιλότους της Π.Α στις «εκδρομές» της ΤΗΚ πιο δυτικά απ’ ότι προβλέπεται, έχουμε εμείς μια –και δεν είναι από βιντεοπαιχνίδι. Είναι η απίστευτη ιστορία της αναχαίτισης ενός τουρκικού F-16C που θέλησε να «παίξει» στην… λάθος πλευρά του Αιγαίου από ένα άοπλο εκπαιδευτικό Τ-33, όπως ακριβώς μου την διηγήθηκε ο πιλότος του, ο αείμνηστος Γιάννης Κουρατζόγλου.

Αυτό που κάνει την ιστορία δύσκολα πιστευτή αρχικά είναι ο τίτλος της: αναχαίτιση F-16 από Τ-33; Αυτό δεν γίνεται, είναι η πρώτη αντίδραση. Όμως υπάρχουν πράγματα που δεν περιγράφονται στο flight manual ενός αεροπλάνου. Το να πετάς το αεροσκάφος όχι απλώς με την «αίσθηση» αλλά με ψυχή και υψηλό φρόνημα είναι από αυτά που δεν μαθαίνει κανείς από κάποιο εγχειρίδιο…

Δευτέρα 21 Ιουνίου 1993, επέτειος της καταστροφής των Ψαρών και της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά. Δύο Τ-33A της 370 ΜΕΕ με χαρακτηριστικό κλήσεως «Πίνδος Μπλακ» απογειώνονται από την Λάρισα με προορισμό μια περιοχή 20 έως 40 ναυτικά μίλια ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου για την εξάσκηση ελεγκτών αεράμυνας στην αναχαίτιση. Καιρός καλός, με μικρή θόλωση κάτω από τα 10.000 πόδια, μετάβαση στην περιοχή ευχάριστη. Φθάνοντας στην περιοχή συνεργασίας με τα επίγεια ραντάρ, παραχωρούνται τα ύψη 16.000 και 18.000 και αρχίζει η πρώτη τοποθέτηση.

«Θα συνεχίσετε ροή τρία-τέσσερα-μηδέν και Άμυνα ένα-εννέα-μηδέν» δίνει οδηγίες το ραντάρ. «Ένα-εννέα-μηδέν η Άμυνα, προχώρα, είμαι στα 15 ζουζούνι» ακούγεται ο αρχηγός του σχηματισμού, Επισμηναγός (Ι) Κουρατζόγλου Ιωάννης, έμπειρος χειριστής αναγνωριστικών με περισσότερες από 3.000 ώρες στο ενεργητικό του εν των οποίων οι 1.000 στα Τ-33 συν 350 ώρες στα F-104G της 335Μ.

«Με οκτώ ανεβαίνω εγώ, ροή τρία-τέσσερα-μηδέν» αναφέρει από το άλλο αεροπλάνο ο κυβερνήτης του, Σγός (Ι) Κ. Π. «Στα 16 είναι» ενημερώνει τον αρχηγό του σχηματισμού ο backseater του «TR-602», Ανθσγός (Ι) Β. Τ. Τότε πετούσε με την 349 Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας αλλά πάντα θα θυμάται την αναχαίτιση F-16 που έκανε με Τ-33! Περίπου 30 μίλια ανατολικά της Σκύρου, τα αεροσκάφη μόλις είχαν αρχίσει να διαχωρίζονται όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα τρίτο αεροσκάφος.

«Ώπα, ώπα, το F-16 ανάμεσά μας είναι, το είδατε;» ακούγεται η φωνή του συγκυβερνήτη του «602». «Τί είναι αυτό, πες του να κοιτάξει ψηλότερα, τί είναι τούρκικο;» ρωτά με έξαψη στην φωνή ο Ανθυποσμηναγός. «Κοίτα δεξιά σου Κώστα, έχεις ένα αεροπλάνο» ενημερώνει σοβαρά τον Νο 2 ο αρχηγός. «Ελληνικό είναι;»

«Π…» καλεί το ραντάρ ο Επισμηναγός, «υπάρχει ανάμεσά μας ένα άλλο αεροσκάφος, ένα F-16, για κοίταξε τί γίνεται». «Είναι σε δεξιά στροφή κι έρχεται από δω τώρα». «Άστον να πιάσει, άστον να πιάσει». «Νομίζω πως είναι τούρκικο». «Τούρκικο είναι γαμώ την φάρα του, γαμώ…» ακούγεται απειλητικά ο «Μπλακ 1».

 

Με την αλαζονεία που του δίνει η τεχνολογία του αεροπλάνου του, ο εισβολέας «κολλάει» πίσω από το «Μπλακ 2» κάνοντας έξαλλο τον αρχηγό του σχηματισμού που ξεσπά σε βρισιές. «Σε ακολουθεί, στρίψε και κατέβαινε» δίνει διαταγή στον Νο 2 και ρίχνεται ξωπίσω του. «Fox 2 τον έχω».

Οι ελληνικές συχνότητες ενδεχομένως παρακολουθούνται γιατί ο χειριστής του τουρκικού μαχητικού ενημερώνεται μέσω άλλης συχνότητας και αφήνοντας το «Μπλακ 2» στρέφει εναντίον του «Μπλακ 1». «Από πάνω μας πέρασε. Έχουμε όριο g σ’ αυτό;» ρωτά ψύχραιμα ο συγκυβερνήτης του άλλου αεροπλάνου. «Ευτυχώς όχι» έρχεται από μπροστά η απάντηση.

Η συχνότητα γεμίζει από τις βαριές ανάσες των πιλότων που τραβούν g και τις φωνές του κυβερνήτη του «602». «Ματαιώνεται η συνεργασία με το «Π…» ενημερώνει τον σταθμό ραντάρ με έναν δυσοίωνο τόνο στην φωνή.

«Τον βλέπεις που τον έχω; Είναι στην «ώρα έξι» την δικιά μας, γ… το μ… της Εύας…». «Δεν φεύγει από πίσω». «Α, ρε π… να μην έχω ένα ίδιο! Σ’ αρέσει τώρα ε; Κερατά!» «Τον βλέπεις; είναι πίσω; επάνω σου είναι;». «Όχι, όχι, έφυγε τώρα». «Θα τον κατεβάσω στα μηδέν. Στα μηδέν!» ορκίζεται ο αρχηγός του σχηματισμού.

Το σχέδιό του είναι απλό: «Από τα 16.000 πόδια θα τον παρέσυρα με ελιγμούς πολύ χαμηλά και όπως θα ήταν απασχολημένος με το άλλο αεροπλάνο, θα του έριχνα την σκιά μου κάνοντάς τον να πέσει στην θάλασσα. Ή θα τον χτυπούσα με την κοιλιά του δικού μου. Θα τον έπνιγα τον κερατά και θα τον έβγαζα πνιγμένο έξω…» μου έλεγε χρόνια μετά.

Οι φόρμες αντι-g σφίγγουν σαν ατσάλινο γάντι γύρω από τα σώματα των χειριστών καθώς τα αεροσκάφη στροβιλίζονται πάνω από το Αιγαίο. Η βελόνα στο υψόμετρο γυρίζει σαν τρελλή. Τώρα μπροστά βρίσκεται ο Νο 1 του ζευγαριού των Τ-33, πίσω το τουρκικό και πιο πίσω, στα 4.000 πόδια το «Πίνδος 2».

Το «602» τρέμει σύγκορμο καθώς ο χειριστής πετά το αεροπλάνο στα όριά του, μη θέλοντας να δώσει την ικανοποίηση στον πιλότο του τουρκικού να τον βάλει στο σκοπευτικό του. «Το αεροπλάνο μας ήταν ένα από τα τέσσερα που είχε η Μοίρα χωρίς περιορισμούς σε g και εφοδιασμένο με καθίσματα Martin-Baker. Ο Β. διάβαζε τότε για να πάει στα F-16 και μου έλεγε ότι το φωτοπολυβόλο τους «γράφει» μέχρι τα 6 g. Εμείς πηγαίναμε με 6,5…» Ο κατασκευαστής έθετε όριο τα 6,7.

«Περνάμε στα 5.000 πόδια» ενημερώνει ήρεμα τον πιλότο του «602» ο συγκυβερνήτης. «Θα τον γ… τον π…!» βρυχάται από το intercom ο αρχηγός. Από το μυαλό του περνούν σαν αστραπή οι ιστορίες που του διηγούντο οι παππούδες του για τις θηριωδίες των Τούρκων στην Μικρασιατική καταστροφή, ο Νίκος Σιαλμάς, ο Μαρίνος Μητραλέξης να διεμβολίζει το ιταλικό βομβαρδιστικό. Αυτός ο Τούρκος δεν θα πανηγύριζε. «Θα τον κάνω να γυρίσει κάθετα τον π…». «Άστονε, είναι ψηλότερα, είναι ψηλότερα». «Στα μηδέν ρε π…, γ…, εκεί, στα μηδέν!»

Με κλίση σχεδόν 90ο και την μανέτα στο 90%, το αεροπλάνο «κατρακυλάει» 6.000 πόδια το λεπτό προς την θάλασσα με 6,2 g και το ταχύμετρο στους 410 κόμβους, παρασύροντας το φορτωμένο με εξωτερικές δεξαμενές τουρκικό κάτω από τα 1.000 πόδια –στο ύψος όπου ο χειριστής του «TR-602» έχει βάλει εκατοντάδες από τις ώρες πτήσης του. Οι ανάσες τους ακούγονται βαριές σαν σφυριές, το μαγνητόφωνο που καταγράφει την αποστολή από τα g «γράφει» με δυσκολία…

Το τουρκικό πέφτει στην παγίδα και ακολουθεί από κοντά, περιμένοντας το Τ-33 να «καρφώσει» στην θάλασσα που πλησιάζει επικίνδυνα. Εκεί ο αρχηγός του σχηματισμού «πετάει» αιφνιδιαστικά τα brakes έξω. Ο πιλότος του F-16C τα χάνει και με έναν ενστικτώδη ελιγμό περνάει μπροστά. Ακριβώς αυτό που ήθελε ο «Μπλακ 1».

Σε κλάσματα δευτερολέπτου «βάζω brakes μέσα, κινητήρα στο 100% και στρέφω δεξιά με κλίση 90 μοιρών, αποφασισμένος να τον χτυπήσω όπου τον έβρισκα. Είχα πει στον μικρό πίσω «τα χέρια πάνω στις χειρολαβές κι άμα σου πω να πηδήξεις έφυγες!». Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο καθώς το ελληνικό αεροπλάνο άρχισε να γεμίζει επικίνδυνα το οπτικό του πεδίο, ο Τούρκος πιλότος βάζει αστραπιαία χέρι μπροστά και το F-16C τινάζεται σαν πύραυλος, με τα καυσαέριά του να σηκώνουν ψεκάδες από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ήταν και το μόνο που μπορούσε να κάνει για να σωθεί. Ή θα «στόλαρε» και θα εγκατέλειπε ή θα «κάρφωνε». «Περνά από τα 16-20». «Περνάει, περνάει, περνάει, πέρασε…». «Δεν πάει στο διάολο!». «Έλα να τον ρίξουμε μέσα, το καθίκι» καλεί το άλλο αεροπλάνο ο Επισμηναγός βλέποντας τον «απέναντι» να σώζεται στο «παρά πέντε» από το fly-by-wire του αεροσκάφους του.

Το πιστό Τ-33 κοντεύει να χάσει τα πριτσίνια του αλλά μάταια… Το τουρκικό φεύγει «με τα χίλια» ανατολικά. «Έφυγε ψηλά και δεξιά». «Α ρε να μην έχω ένα ίδιο εργαλείο να τους γ… τη μ…!» ωρύεται έξαλλος με την αδυναμία του αεροπλάνου του. Οι συχνότητες έχουν πάρει φωτιά καθώς μιλούν έως και τέσσερεις ταυτόχρονα…

«Η χειρότερη στιγμή ήταν να τον βλέπω να ξεφεύγει…» θυμόταν απαρηγόρητος ο κυβερνήτης του «602». Ήταν τόσο κοντά. Το τουρκικό είχε φθάσει πια στην ασφάλεια του Istanbul FIR αλλά το «602» δεν θα γυρίσει αμέσως στην βάση του καθώς το πλήρωμά του είχε κάποιες «εκκρεμότητες» να επιλύσει, λίγο… ανατολικότερα.

Πίσω στην Μοίρα επικρατούσε ενθουσιασμός. Στην πίστα τους σηκώνουν θριαμβευτικά στα χέρια, το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα για συγχαρητήρια, άσε τις δεκάδες επισκέψεις. Οι μηχανικοί πάντως το πρώτο που έκαναν ήταν να ελέγξουν το αεροπλάνο αν έχει «στραβώσει». Δεν βρήκαν τίποτα. Η «Δασκάλα» άντεξε παλληκαρήσια. Γιατί την πετούσαν παλληκάρια.

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της πρώτης αναχαίτισης ενός μαχητικού 3ης γενιάς από ένα παλιό εκπαιδευτικό τζετ της δεκαετίας του ’50. Δεν την γνωρίζουν πολλοί, ούτε έγινε ποτέ viral, διότι ο Γιάννης Κουρατζόγλου εκτός από ψυχωμένος αεροπόρος ήταν και σεμνός, όπως τόσοι άλλοι συνάδελφοί του… Αν τώρα οι γείτονες θέλουν αυθεντικό ηχητικό υλικό για να φρεσκάρουν την μνήμη τους, ευχαρίστως να τους δανείσω την κασέτα της αποστολής.

Αλέξανδρος Ι. Θεολόγου

(Από παλαιότερο δημοσίευμα στην Π&Δ)

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιαννης Τσιπος
Guest
Γιαννης Τσιπος

Το πρωτοδιαβασα εκει στα μεσα της δεκαετιας του ’90.Το τευχος βρίσκεται στην βιβλιοθηκη μου όπως και όλα τα προηγουμενα από την σχεση που ξεκινησε με το πρωτο τευχος.ΠΤΗΣΗ σ’ευχαριστω για την καταδυση σε στιγμες που δεν πρεπει να ξεχναμε.

Nick
Guest
Nick

ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

x-m
Member
x-m

R-E-S-P-E-C-T !!!

Kanados
Guest
Kanados

Είμαι μεγάλος
.. κοντεύω 50.
Οπότε θα θυμηθώ τους φίλους μου το 80 που βίαζαν σκουλαρίκι και οι γονείς φωνάζανε.

Μάλλον έτσι είμαι κι εγώ τώρα με τα “respect”, πάμε για “break”, κτλ.
Σ

Φίλε, τα αυτά που θέλουμε να προστατεύσουμε με τ’αεροπλανα και τα όπλα είναι πάνω από όλα ο πολιτισμός μας.
Στα ελληνικά, υπάρχει μια πιο όμορφη λέξη που γεμίζει την καρδιά και το στόμα:
ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ, θα συμπληρώσω εγώ.

Aris
Member
Aris

Αν δεν κάνω λάθος είχατε άλλη μια αναχαίτιση αναφέρει με backseater δημοσιογράφο…γιορτή αεροπορίας αν θυμάμαι καλά.
Βάλτε την και αυτή!

Tasos
Member
Tasos

Ανατρίχιασα τότε που το διάβασα στο περιοδικό σας, ανατριχιάζω και τώρα…..Ένα καλό μάθημα για τους απέναντι από ψυχωμένους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ τη νοοτροπία του ελληναρά χτες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη…

Em.Ti
Member

Το θυμάμαι κι εγώ το δημοσίευμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη φράση “…στα 0 πόδια ρε π8ύστη, στα 0 πόδια…”. Μία από τις πολλές ιστορίες ηρωισμού στον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο εδώ και 40 χρόνια.

Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται να στηριζόμαστε μια ζωή στην ψυχή και τα χέρια αυτών των ανθρώπων για πάντα. Πρέπει να τους δίνουμε και τα κατάλληλα εργαλεία…

Quark
Guest
Quark

Από τα καλύτερα τεύχη/άρθρα που θυμάμαι. Σαν χθες μου φαίνεται το πώς ένιωθα, μικρό παιδάκι τότε, καθώς το διάβαζα. Κρίμα που το έχω χάσει από τη βιβλιοθήκη μου!
.
Ένα άλλο κομμάτι που θυμάμαι, είναι η μαρτυρία ενός δημοσιογράφου μετά από πτήση με Τ33.
Κατά τη διάρκειά της ο χειριστής τον ρώτησε να μαντέψει πόσο χαμηλά πετάνε. «Εάν υπήρχε πλοίο, σίγουρα θα τους είχαμε τρομάξει» ήταν η απάντηση, για να επανέλθει ο χειριστής: «Εάν υπήρχε πλοίο, θα τους είχαμε πάρει τη γέφυρα». Αυτές ακριβώς πρέπει να ήταν οι λέξεις! Έαν μπορείτε, ανεβάστε το και αυτό.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Το γνωρίζω το περιστατικό από την ΠκΔ κάπου στο 2000 (+ ή – θα σας γελάσω) με την ευκαιρία της απόσυρσης του τύπου.

Jester
Guest
Jester

Τεύχος 176, Φεβρουάριος 2000, σελίδα 52…

gklof
Guest
gklof

Aίεν υψικρατείν

George Smala
Guest
George Smala

Όταν τα πετάς και δε σε πετάνε… Αθάνατο πείσμα, ικανότητες, φιλότιμο, κουράγιο. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το πολιτικό, εθνοπροδοτικό και ελληνόφωνο σκουπιδαριό που μας έχει κατσικωθεί τα τελευταία 45 χρόνια τουλάχιστον (λόγω της δικής μας κουτοπονηριάς και ωχαδερφισμού) άφηνε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να κάνει απλά τη δουλειά του! Εύγε

Nikolaos
Member
Nikolaos

Άρθρο – μνημείο, “όπως τά’ γραφαν τότε” … Ο ενθουσιασμός που προκαλεί η ανάγνωσή του ίδιος, τόσα χρόνια μετά …

Γιάννης Τσίπος
Guest
Γιάννης Τσίπος

Επανέρχομαι και σήμερα στο θέμα,για να ρωτήσω για την τελευταία φωτογραφία του άρθρου,που χθες δεν είχα προσέξει το νούμερο πάνω στο Τ-33 της εικόνας.Ειναι πρόσφατη η φωτογραφία και σε ποιο αεροδρόμιο; Απλά μεθερμηνευόμενο,υπάρχει ακόμα το TR-602;

kiriakos
Member
kiriakos

Κάποτε κάπου διάβασα ότι Ελληνικο Τ33 άδιασε καύσιμα στην μούρη τουρκικου F16 σε αναλογη κατάσταση Αληθεύει;

Manolis
Member
Manolis

Φαντομ ηταν το δικο μας, εναντιον τουρκικου TF-104G με εμπειρο εκπαιδευτη μεσα που εκανε τον εξυπνο.

George74
Member
George74

Δυστυχώς σήμερα τους αφήνουνε να κάνουν ότι θέλουν, που θα έπρεπε να τους δίξουμε τα όρια

Voltron
Member
Voltron

Ελπιζω οι φιλοι και γειτονες που τιμουν συχνα πυκνα την παρεα μας και ενημερωνονται απο την ΠΤΗΣΗ ,να κανουν τον κοπο να διαβασουν την ωραια αυτη διδακτικη και πραγματικη αυτη ιστορια…!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναριχιλα ,Περηφανεια,Σεβασμος

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

πλούσια φαντασία smile
τόσο πολύ διασκεδαστικό…

Greg
Member
Greg

«Θα τον γ… τον π…!»
Τό διασκεδάζετε δηλαδή; Γι’ αυτό μπρέ δέν ξεκολάτε;

Pantelis
Member
Pantelis

Εμ όπως και να το κάνεις είναι γλυκό το γλυφιτζούρι! Έχει συνηθίσει ο Mustafa!

skylos
Member
skylos

MUSTAFAMUSTAFA
Ναι καρντάσι μου ,από την αρχαιότητα φημιζόμασταν δια τη φαντασία μας ,εξ ου και η μυθολογία και η μετέπειτα ιωνική λογογραφία και εξελιξη των, ιστοριογραφία. Αααα στην αρχαία αθήνα επειδή ηταν πιο φαντασιόπληκτοι έγραφαν και ατθίδες.Οπότε ασε μας με τους μυθους και τις φαντασιοπληκτίες μας, και ασχολήσου με τα χανουμακια και βεζύριδες εσύ.
και κάτσε μη γυρισει ο τροχος και παρουμε εμεις τα f35 και μαζί με f16v ,μετα βλέπεις το αιγαιο μόνο απο τα ρανταρ των s400 …

George K.
Guest
George K.

Έτσι ακριβώς mustafa, όπως μεγάλη φαντασία είχαν και τα μεμέτια με τα F-102…

My name is Nobody
Guest
My name is Nobody

Ω! Mustafa, συγχώρεσε αυτοίς , ου γαρ οίδασι τι γράφουσι.
Συ γαρ η μόνη αλήθεια, ω εκλεκτέ!

Αρης
Guest
Αρης

Ελατε τωρα…
Ειπαμε να λεμε και καμια υπερβολη αλλα εδω το τερματισαμε.
Σε λιγο θα μας πουνε οτι εμφανιστηκε και υπταμενος δισκος.
Λιγη σοβαροτητα, δεν ισχυει το παραπανω

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν δεν μας πιστεύετε, μην μας παρακολουθείτε. Πάντως τα ίδια λένε και οι γείτονες

Gema33
Member
Gema33

Danke Flight und Space. Sehr schöner Artikel. Ich bin stolz darüber.

Gema33
Member
Gema33

Danke Flight and Space. Ein Artikel, das uns alle stolz macht insbesondere weil er wahr ist.

chikichiki
Member
chikichiki

Γενικά είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιους ισχυρισμούς, αλλά εδώ εκτός του ότι υπάρχει η σφραγίδα Π&Δ, μνημονεύεται και κασέτα…

Aslan
Member
Aslan

smile

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Οπως καταλαβαίνεις Mustafa, ότι και να κάνετε όσα χρόνια κι αν περάσουν, μιά ζωή από πίσω σας θα είμαστε. Ασε που έχούμε καταλάβει ότι σας αρέσει!!!

Digenis
Member
Digenis

Καλά τα Γαλλικά και οι Μαγκιές αλλά τα τουρκικο τον ειχε δει απο μακρια απο το ρανταρ .Επισης τον ειχε για πολυ ωρα την ”ουρα” . Η βύθιση δεν ήταν άσκοπη όμως ,Μπράβο τους

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Διαβάζοντας το άρθρο, μια σκέψη μου ήρθε στο μυαλό (ακούω δύο φίλους του χώρου να λένε: στο ποιό?). Αντιπαρέρχομαι και συνεχιζω. Πάμε για scrabble? Ληστής 5 βαθμοί. Γριούλα 8 βαθμοί (δεν θυμάμαι το ακριβές σκορ). Ο δάγκας με το F16 ειτε θεωρουσε πως το Τ33 θα φτασει στις δομικες του αντοχες (ή πως οι Ελληνες χειριστές θα φοβηθούν αυτό ακριβώς το όριο) ή πως ο J33 θα τα φτύσει, οπότε είτε έτσι (δομικό knock out) είτε αλλιώς το Τ33 θα πέσει και οι γιουνανιδες θα κλαίνε χρήμα και ζωες ιπταμένων. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβει, οι άτρακτοι ήταν ακόμη προϊόντα ironworks… Read more »

LaM
Member
LaM

250kg @@ έκαστος. Κόψτε το αν θέλετε το μηνυμα, αλλά δεν θα αντεχα να μην το πω. Ηρωες με τα φτερα του Αρχάγγελου Μιχαηλ που κανουν βολτα στο Αιγαιο.

president
Guest
president

Where would Greeks be without their myths lol

chikichiki
Member
chikichiki

1. This magazine is one of few reliable sources on Greek military news & history,

2. Did you miss that part where they speak of a tape?