13.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Ελληνορωσικές σχέσεις: Δυόμισι αιώνες θρησκευτικής “γοητείας”, δεισιδαιμονιών και ρωσοπληξίας

- Advertisement -

Το 2018, η διαΝΕΟσις διεξήγαγε μια μια ενδιαφέρουσα έρευνα με τίτλο “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”. Ένα από τα ερωτήματα προς τους συμμετέχοντες, ήταν με ποιον θεωρούν ότι πρέπει να μοιάζει ένας ιδανικός πολιτικός. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγκέντρωσε ποσοστό 0,8%. Το παράδοξο όμως είναι ένα άλλο στοιχείο. Πρώτος και με διαφορά (30%), αναδείχτηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γιατί λοιπόν ο Πούτιν και η Ρωσία γενικότερα, απολαμβάνουν τόσο μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα;

Επισήμως, η Ελλάδα απέκτησε διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία το 1828. Έκτοτε υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις, θετικές και αρνητικές. Στο πρόσφατο παρελθόν, κατά τη δεκαετία της δεκαετίας του 2000, υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως στην ενέργεια (αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), έως την άμυνα (παραλίγο αγορά 415 BMP-3). Οι σχετικά καλές σχέσεις συνεχίστηκαν ως το 2018, όταν η Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες, που φέρεται να επιχείρησαν να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λόγος της ρωσικής ανάμειξης στο ζήτημα είναι προφανής. Η αναγνώριση της “Βόρειας Μακεδονίας” από την Ελλάδα, ήρε το βέτο για την ένταξη του βαλκανικού κρατιδίου στους κόλπους του ΝΑΤΟ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Μόσχας στην περιοχή.

Η Ελληνορωσική “φιλία” που καλλιεργήθηκε βασιζόμενη σε μύθους και δισιδαιμονίες

Για πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπήρξε ένας μύθος που εντέχνως και εσκεμμένα καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα, ότι η Ρωσία, το λεγόμενο “Ξανθό Γένος”, είναι ένας στενός σύμμαχος της Ελλάδας που θα στέκεται πάντα δίπλα της. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτήν την άποψη (στην πραγματικότητα, η ρωσική και σοβιετική εξωτερική πολιτική ήταν συχνά κατά της Ελλάδας), αυτή η αντίληψη είναι κοινή και ιδιαιτέρως διλοφιλής, ακόμη και μέχρι σήμερα.

Πως ξεκίνησε ο μύθος του “Ξανθού Γένους”

Το 1751 περίπου, ο Έλληνας αρχιμανδρίτης και λόγιος Θεόκλητος Πολυειδής δημοσίευσε το “Όραμα του Αγαθάγγελου”, το οποίο αναφέρεται σε έναν ιερέα-μοναχό με το όνομα Ιερώνυμος Αγαθάγγελος που υποτίθεται ότι βίωσε προφητικό όραμα ενώ βρισκόταν στη Μεσσήνη της Ιταλίας το 1279 στο οποίο του είχαν αποκαλυφτεί αρκετές προφητείες.

Θεόκλητος Πολυειδής

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι “προφητείες” ήταν πλαστογραφημένες και είχαν δημιουργηθεί και γραφτεί από τον Πολυειδή ώστε να είναι ασαφείς και διφορούμενες έτσι ώστε να μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως.

Οι “προφητείες” του (ανύπαρκτου ως πρόσωπο) Αγαθάγγελου είναι το πιο διαδεδομένο κείμενο ολόκληρης της χρησμολογικής παράδοσης, που μετρά ήδη πάνω από 2,5 αιώνες ιστορίας (Αγαθαγγελισμός). Η επιλογή του ονόματος του Αγαθάγγελου (αγαθή αγγελία), παραπέμπει σε ένα “χαρμόσυνο” μήνυμα για τη σωτηρία και την ανύψωση του τότε (1750) σκλαβωμένου Ελληνισμού. Στην πορεία, το “μήνυμα” του Αγαθάγγελου θα ταυτιστεί με τη ρωσσοφιλία και το μύθο του “Ξανθού Γένους”, καθότι η “λύτρωση” -σύμφωνα πάντα με την “προφητεία”- θα ερχόταν μόνο μέσω της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με τις «προφητείες», η Ελλάδα θα γινόταν μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, μέσω του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, κάτι που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας νέας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως το 1840, με τη βοήθεια του «Ξανθού Γένους», που ο Αγαθάγγελος προέβλεπε ότι θα ήταν η Ρωσία. Μεταγενέστερες προσθήκες ενίσχυσαν την έννοια του “Ξανθού Γένους” στον προφητικό μύθο, και ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ήδη σε παρακμή, η έννοια εξακολουθούσε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, η ιστορία του “Ξανθού Γένους” συνδέθηκε ακόμη περισσότερο με το όραμα του Αγαθάγγελου, μετά τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του 1768 – 1774 και 1787 – 1792, που και οι δύο κατέληξαν σε ρωσικές νίκες. Αυτά τα γεγονότα αύξησαν την πίστη στο ρόλο της Ρωσίας ως σωτήρα-προστάτη της Ελλάδας, κάτι που προωθήθηκε και από την τσαρική αυλή, παρά το γεγονός ότι το 1770, τα Ορλοφικά στην Ελλάδα, που υποκινήθηκαν από τη Ρωσία για να αποσπάσει την προσοχή των Οθωμανικών δυνάμεων κατά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους του 1768 – 1774, κατέληξαν σε αποτυχία και οδήγησαν σε σφαγές μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού, που αφέθηκε στις τύχες του από τη Ρωσία.

Μια εξέγερση στην Ακαρνανία κατά των βαυαρικών εκκλησιαστικών μεταρρυθμίσεων το 1836, εμπνεύστηκε από τις ιστορίες του Αγαθάγγελου. Οι τρεις πρώτες εκδόσεις των “προφητειών” εμφανίστηκαν το 1837 και 1838 (μέχρι τότε, οι “προφητείες” κυκλοφορούσαν ευρέως σε φυλλάδια), όταν οι Ρωσόφιλοι είχαν μεγαλύτερη επιρροή στο κυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο.

Οι “Προφητείες του Αγαθάγγελου”, είχαν τεράστια απήχηση στην αυλή της Αικατερίνης Β’ στην Πετρούπολη και ενίσχυσε σημαντικά το φιλελληνισμό στις ευρωπαϊκές πόλεις, που ο Πολυειδής επισκέφθηκε. Ταυτόχρονα, προώθησαν το επαναστατικό πνεύμα των υπόδουλων Ελλήνων, επειδή προέλεγαν τη μελλοντική απελευθέρωση του υπόδουλου Ελληνισμού. Ίσως αποτελούν μια ύστατη υπόμνηση του οικουμενικού χαρακτήρα του Ελληνισμού, που σαφώς βασίστηκε στον πόθο των Ελλήνων για απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Φτάνοντας στις μέρες μας, ένας μεγάλος αριθμός “προφητειών” από Έλληνες αγίους, γέροντες και μοναχούς, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν αλυτρωτικό και ενίοτε καταστροφολογικό (για την Τουρκία) χαρακτήρα, ισχυρίζονται ότι η Κωνσταντινούπολη για άλλη μια φορά θα τεθεί υπό ελληνικό έλεγχο, είτε με θεϊκή παρέμβαση ή βοήθεια από τους Ρώσους (ή και τα δύο), είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλά ηλεκτρονικά δημοσιεύσεις.

Οι πιο διάσημες “προφητείες” προέρχονται από (τον αγιοποιημένο πλέον) μοναχό Γέροντα Παϊσιο, ο οποίος υποτίθεται ότι, μεταξύ άλλων, προφήτευσε για το “Ξανθό Γένος” και τον ρόλο του στη βοήθεια της Ελλάδας για την αποκατάσταση
της λεγόμενης βυζαντινής δόξας.

Αν και αυτές οι “προφητείες” συχνά έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, είναι ευρέως δημοφιλείς στην Ελλάδα, κυρίως στον ηλεκτρονικό και σπανιότερα στον έντυπο Τύπο. Οι προφητείες από αγίους, μοναχούς και γέροντες μοιράζονται εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες φορές μέσω των κοινωνικών δικτύων. Εκτός από αλυτρωτισμό, ενίοτε έχουν ακόμη και αντισημιτική χροιά.

Πολλά, κυρίως ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δημοσιεύουν κατά καιρούς άρθρα με πηχυαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι οι “προφητείες” βρίσκονται πολύ κοντά στην εκπλήρωσή τους. Τα πιο πρόσφατα και συνάμα πιο κραυγαλέα παραδείγματα, κυκλοφόρησαν το 2015, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 και το 2018, με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ. Η “εκπλήρωση” ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και ούτε πρόκειται.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μια σεβαστή μερίδα των Ελλήνων, να βλέπουν τον Πούτιν και τη Ρωσία να υπερτερούν σε σχέση με την ΕΕ/ ΝΑΤΟ / ΗΠΑ, σε ζητήματα που κυμαίνονται από την ηθική ανωτερότητα, έως τη στρατιωτική υπεροχή.

Ο Πούτιν δε χάνει ευκαιρία να αυτοπαρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας.

Αυτοί οι μύθοι καλλιεργούνται συστηματικά με τα χρόνια, και το γεγονός πως τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία έχει ξεπεράσει το σοκ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, γινόμενη σταδιακά μια καπιταλιστική (και ολιγαρχική) υπερδύναμη, έχει αναθερμάνει τις ελπίδες πολλών Ελλήνων πως η Ρωσία θα σπεύσει προς βοήθεια της Ελλάδας όταν χρειαστεί.

Haci Productions

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ορθόδοξη Πίστη αποτελεί εργαλείο άσκησης μαλακής ισχύος της Ρωσίας. Το Πατριαρχείο της Μόσχας επηρεάζεται απευθείας από το Κρεμλίνο, ενώ διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις αποτελούν εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Θυμίζουμε την περίπτωση της “Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης,” μιας οργάνωσης που φέρεται να προωθούσε ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Η “Ένωση” δρα υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές, κάτι που έχει παραδεχτεί ακόμη και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σχετίζεται ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Εξυπακούεται πως οι “προφητείες” και τα μυθεύματα περί “Ξανθού Γένους”, δεδομένης της προβολής τους από ΜΜΕ (ορισμένα με μεγάλη αναγνωσιμότητα) που είναι φίλα προσκείμενα στη Ρωσία, ή απλά “πουλάνε” αλυτρωτισμό για κέρδος, διαμορφώνουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης (ρωσοπληξία), αποσπώντας την προσοχή από πραγματικά προβλήματα.

Η “Τρίτη Ρώμη”

Στα μέσα του 15ου αιώνα και λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς εμφανίστηκε το ρωσικό δόγμα της “Τρίτης Ρώμης”. Η Ρωσία δηλαδή, αυτοχρήστηκε ως ο συνεχιστής της Ορθοδοξίας, αναλαμβάνοντας τα πρωτεία μετά τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που επισήμως και δικαίως κατέχει τα “πρωτεία” και η Ελλαδική Εκκλησία, αναγνώρισαν και υποστήριξαν το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκάλωντας τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, που για τους δικούς της λόγους, επιθυμεί να διατηρήσει το ρόλο του συνεχιστή της Ορθοδοξίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και “αθέμιτα” μέσα. Επί παραδείγματι, η Ελλαδική Εκκλησία, πριν καν αναγνωρίσει την Ουκρανική, δέχτηκε απειλές από το Πατριαρχείο Μόσχας, για “πιθανές κυρώσεις” που θα επηρεάσουν τα έσοδα από τον προσκυνηματικό τουρισμό, καθότι αποτελούν σημαντικό έσοδο για την οικονομία της Ελλάδας.

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Στις μέρες μας, η “γεωπολιτική των Εκκλησιών” που εκτυλίσσεται (και) στη χώρα μας, είναι ένα πολύπλοκο παίγνιο ισχύος για τη διατήρηση της ρωσικής επιρροής στην ελληνική κοινωνία, καθώς και του κύρους του Κρεμλίνου ως θεματοφύλακα των χριστιανικών αξιών, τις οποίες, σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα, έχει απωλέσει η Δύση.

Καταλήγοντας στο σήμερα, βιώνουμε έναν ιδιότυπο σουρεαλισμό, [από τις γαλλικές λέξεις sur (επάνω, επί) και réalisme (ρεαλισμός, πραγματικότητα)] όπου στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως “πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα”, αναφορικά με αρκετούς συμπολίτες μας, που στηρίζουν το μέλλον τους σε αλυτρωτικές “προφητείες”, που αποδεδειγμένα, με βάση τα προαναφερθέντα, όχι μόνο δεν ωφέλησαν την Ελλάδα, αλλά μάλλον την έβλαψαν. Περιττό να πούμε πως οι γεωπολιτικές φιλίες δεν μπορούν να βασιστούν σε μυθεύματα.

 

Πηγές

διαΝΕΟσις: Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2018

Agathangelos Prophecies Concerning the Future of the Nations and Greece

Dictionary of Greek – Πολυειδής ή Πολυείδης, Θεόκλητος

ORACULAR PROPHECY AND THE POLITICS OF TOPPLING OTTOMAN RULE IN SOUTH EAST EUROPE By MARIOS HATZOPOULOS

Russia and the Making of Modern Greek Identity, 1821-1844 By Lucien J. Frary

Μιχαλόπουλος Δημήτριος, Αγαθάγγελος. Από τη νοσταλγία της νίκης στο όραμα του σύγχρονου κόσμου. Περιοδικό “Ευθύνη”, 230, Φεβρ. 1991, σ. 56-60

Βιβλιοφιλία, Τεύχος 133, 2011

FROM AGATHANGELOS TO THE MEGALE IDEA: RUSSIA AND THE EMERGENCE OF MODERN GREEK NATIONALISM – JOHN NICOLOPOULOS

Σλάβοι και Ελληνικός Κόσμος, Πρακτικά ‘Α Επιστημονικής Ημερίδας Τμήματος Σλαβικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

79 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”Οι πιο διάσημες “προφητείες” προέρχονται από (τον αγιοποιημένο πλέον) μοναχό Γέροντα Παϊσιο, ο οποίος υποτίθεται ότι, μεταξύ άλλων, προφήτευσε για το “Ξανθό Γένος”
  Λίγο σεβασμό παρακαλώ για τους άγιους (γνωστούς και άγνωστους) αυτούς ανθρώπους που αποτραβήχτηκαν απο τον κόσμο για να αφιερωθούν στην προσευχή για την σωτηρία του κόσμου.

  • Αγαπητέ, με κάθε σεβασμό και χωρίς να είμαι δικηγόρος του περιοδικού, θεωρώ ότι δεν έχετε δίκιο ως προς το σχόλιό σας.
   Ο αρθρογράφος δεν αμφισβητεί την αγιότητα του Γέροντος αλλά την αξιοπιστία όσων ερήμην του, γράφουν “ότι τους κατέβει” επικαλούμενοι δήθεν δικά του λόγια. Με άλλα λόγια, όσους προσπαθούν να προσδώσουν βαρύτητα στις απόψεις τους, ισχυριζομενοι ότι δεν είναι δικές τους αλλά του Γέροντα, φυσικά ψευδόμενοι. Αυτοί δεν δείχνουν σεβασμό στη μνήμη και στις πράξεις του και όχι όσοι τους ξεμπροστιάζουν.

   • Agamemnon,

    …ώπα, για στάσου! Και οι μάγιστροι της φυλής κλέφτες θα γίνουνε; Αν δεν υπάρχουν (και δεν συντηρούνται) οι θρησκευτικές δοξασίες οι οποίες πηγάζουν (και ποντάρουν) από τον ανθρώπινο φόβο του θανάτου για να τις χάφτουν οι αδαείς, τότε πως θα επιβιώνουν τα ξυπνοπούλια;

    Η συνταγή είναι γνωστή και δουλεύει άψογα χιλιάδες χρόνια τώρα: Σπείρε την ιδέα του φόβου του θανάτου, πούλα ΄προφητείες’ και εσχατολογία και με τόσους βλαμμένους & αμόρφωτους, πάντα θα έχεις την πολυτέλεια να ζεις παρασιτικά (και μάλιστα σαν άρχοντας) εις βάρος των χαζών που θα χάφτουν όσα λες. Δοκιμασμένη & αλάνθαστη μέθοδος!

    Πως το είχε πει ο θείος Κάρλ Μαρξ… α, ναι: “Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού” και ίσως είναι το μοναδικό σωστό που είχε πει (ε, είναι γνωστό πως ακόμη κι ένα χαλασμένο ρολόϊ, δείχνει σωστή ώρα δυο φορές την ημέρα), διότι για όλα τα υπόλοιπα οι ρήσεις του μας άφησαν καμμένη γη

   • ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    Εκπλήσσομαι! Δηλαδή ΑΥΤΟ δεν είναι ο Ζαντανάς ο ίδιος; Αυτό ΕΔΩ δεν είναι ‘πατερική σοφία και αγάπη‘; Α, πα πα πα!

    Μα, τι άλλο θα ακούσουμε πχια! Σε λίγο θα μας πείτε πως υπήρξαν και δεινόσαυροι, ενώ κάθε ενάρετος πιστός γνωρίζει μετά βεβαιότητος πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε το 5508πΧ – δεν το λέω εγώ, το Πατριαρχείο το λέει (κλικ ΕΔΩ)

    https://i.postimg.cc/NMfss57k/Dhmioyrgia-Kosmou.jpg

    …σε λίγο βρε σατανάδες, θα μας πείτε πως ο προφήτης, δεν πολέμησε τον Γιωργάκη τον Σαολίν (απόσπασμα από το “Ὁ Ἀσυρµατιστής τοῦ Στρατοῦ καί τοῦ Θεοῦεκδόσεως ΓΕΣ παρακαλώ! Τονίζω του ΓΕΣ της Ελλάδας, όχι του Ιράν!

    (Οποιαδήποτε) Θρησκεία: Παράγουμε σανό σε πολλές γεύσεις, πιο γρήγορα από όσο ο ηλίθιος λαός μπορεί να καταναλώσει. Da da da da da, I’m loving it!

    • πραγματικά Ὁ Ἀσυρµατιστής τοῦ Στρατοῦ καί τοῦ Θεοῦ είναι ο ορισμός του σουρρεαλισμού που αναφέρει και ο αρθρογράφος!!
     Διαβάζοντάς το πλημμύρισα εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα του στρατεύματος.

     Δεν γνωρίζω για να σχολιάσω τον βίο και το ποιόν του ανθρώπου (δύο γνωστοί μου που τον έχουν συναντήσει μιλούσαν για έναν πολύ αγαθό και πράο άνθρωπο), αλλά ποτίζοντας τον κόσμο με γελοιότητες σαν το παραπάνω σύγγραμμα, νομοτελειακά θα παίρνουμε Πούτιν, Γραμμάτια της Τράπεζας της Ανατολής, Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, covid που δεν κολλάει από το κουταλάκι και ό,τι άλλη ανοησία πουλήσει ο κάθε επιτήδειος.

     από τα σύννεφα δικαιούνται να πέφτουν μόνο εκπαιδευμένοι αλεξιπτωτιστές

     • …“Ὁ Ἀσυρµατιστής τοῦ Στρατοῦ καί τοῦ Θεοῦ” είναι ο ορισμός του σουρρεαλισμού. Διαβάζοντάς το πλημμύρισα εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα του στρατεύματος…

      ghallas,

      Και που να δεις εκδόσεις ΔΙΣ/ΓΕΣ με “μαρτυρίες” στρατιωτών που δήθεν είδαν με τα μάτια τους την Παναγία στη σκοπιά ή στο χαράκωμα μαζί τους και κάποιοι έλεγαν πως έπιασαν και κουβέντα μαζί της κλπ, κλπ, κλπ…

      Κι άντε το καταλαβαίνω, μπορεί ένας, δυο, πέντε ή δέκα βλαμμένοι ή χασικλήδες στρατιώτες υπό συνθήκες ισχυρού ψύχους, κόπωσης, κακουχιών ή ακόμη και φόβου, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου να έβλεπαν οράματα με την Παναγιά ή τον Χριστό πολυβολητή…

      …καταλαβαίνω επίσης η (τότε) Δκση του Στρατεύματος η οποία έγινε αποδέκτης τέτοιων “μαρτυριών” από 3-4 στρατιώτες που είχαν αρχίσει να χάνουν τα λογικά τους, όχι μόνο δεν τους έστειλε στον αγύριστο, αλλά το διαφήμισε κιόλας διότι είχαμε Πόλεμο και έπρεπε να τονωθεί το φρόνημα, ο Πατριωτισμός και η θρησκευτική συνείδηση των μαχομένων τμημάτων που πολεμούσαν χωρίς να γνωρίζουν εάν θα ζουν την επόμενη μέρα

      Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω, είναι τι σκεφτόταν ο εκείνος ο άγνωστος κόπανος στη ΔΙΣ/ΓΕΣ που την δεκαετία του ’90 και ’00 ενέκρινε κονδύλια για να εκδοθούν μερίμνει του Στρατεύματος οι ανοησίες για υπερήρωες προφήτες VS δαιμονικού (και αλλόθρησκου) Σαολίν που μάλιστα άκουγε και στο όνομα “Γιωργάκης”. Δηλαδή ρε φίλε, πόσο μαλ…ς πρέπει να είναι κάποιος αξιωματικός για να επενδύει χρόνο και Δημόσιο χρήμα για να ρίχνει στην κυκλοφορία τέτοια σκουπίδια. Πόσο;

     • AESA,

      Έτος “μηδέν” δεν υπάρχει! Η χρονολόγηση που χρησιμοποιούμε πηγαίνει από 23:59’59” της 31ης Δεκεμβρίου του έτους “-1“, στην 00:00′:00” της 1ης Ιανουαρίου του έτους “+1

      ΥΓ 1. Η στιγμή (όχι έτος) “μηδέν” είναι ένα σημείο στο χρόνο, χωρίς διάρκεια. Η έννοια του “μηδενός” άλλωστε στα Μαθηματικά δεν αποδίδει καμία διάσταση – είναι σαν να ψάχνει κάποιος να δει τι πάχος έχουν οι γραμμές που σχηματίζουν ένα τρίγωνο ή πόσο παχύ είναι ένα επίπεδο που σχηματίζεται από τρία τουλάχιστο σημεία ή τι διαστάσεις έχει η κουκκίδα ενός σημείου κλπ, κλπ, κλπ

      ΥΓ 2. Επειδή ακριβώς η χρονολόγηση αρχίζει με το έτος “+1“, η δεκαετία, θα συμπληρωθεί την 23:59’59” της 31ης Δεκεμβρίου του έτους “+10“, ο “αιώνας” την 23:59’59” της 31ης Δεκεμβρίου του έτους “+100“, η χιλιετία την 23:59’59” της 31ης Δεκεμβρίου του έτους “+1000” κλπ, κλπ, κλπ. Κατά τον ίδιο τρόπο, το “Millenium” συμπληρώθηκε κανονικά την 23:59’59” της 31ης Δεκεμβρίου του έτους “2000 μΧ” και όχι στο πέρασμα μεταξύ 1999 προς Πρωτοχρονιά του 2000 που το ‘γιόρταζαν’ οι ανίδεοι κόπανοι – προφανώς οι ίδιοι κόπανοι που λίγα χρόνια αργότερα χόρευαν στο Σύνταγμα με νταούλια για να φοβηθεί η Μέρκελ και πολύ πιθανόν οι ίδιοι κόπανοι που νομίζουν πως το εμβόλιο έχει τζιπάκι του 5G με το 666

  • “…αποτραβήχτηκαν απο τον κόσμο για να αφιερωθούν στην προσευχή για την σωτηρία του κόσμου…”

   billy,

   Εικάζω πως στα πάρτι πρέπει να είσαι η ψυχή της παρέας! Με τέτοια καλαμπούρια & χωρατά, όλοι θα θέλουν να σ’ ακούσουν

    • billy,

     Χιούμορ κάνω φίλε. Εάν παρ΄ όλα αυτά σε πείραξε ή ίσως δεν το απέδωσα εγώ σωστά, ζητώ συγνώμη

     ΥΓ. Το χιούμορ είχε στόχο την πρόταση που αφορά τους λόγους που ώθησαν κάποιους να απομονωθούν, όχι εσένα προσωπικά. Ασφαλώς δεν ήσουν εσύ ‘στόχος’ και ασφαλώς δεν θεωρώ την απόφαση κάποιου να απομονωθεί “για να σώσει τον κόσμο” παράλληλη με τη Λογική

   • “…αποτραβήχτηκαν απο τον κόσμο για να αφιερωθούν στην προσευχή για την σωτηρία του κόσμου…”

    Που είναι το λάθος;

    Έτσι είναι η πραγματικότητα (ουσιαστικά αυτοθυσία), αποτραβήχτηκαν από τον κόσμο για να αφιερωθούν στην προσευχή για την σωτηρία του κόσμου.

    • Έχω ακούσει για Επιστήμονες που αφιερώθηκαν στη μελέτη και απομονώθηκαν από αρκετές χαρές της ζωής, για να καταφέρουν να ανακαλύψουν το Α ή το Β ώστε να βοηθήσουν τον Κόσμο και να σώσουν ζωές…

     …το να απομονωθεί κάποιος για να προσευχηθεί σε “κάτι” που ΔΕΝ υπάρχει (εκτός ίσως μόνο μέσα στο μυαλό του) νομίζοντας πως έτσι θα πετύχει κάτι και “θα σώσει τον κόσμο” με προσευχή, νηστεία και λιτανεία, ελπίζοντας πως κάποιος θα τον δει από ψηλά και θα πει “να βρε το παιδί, προσπαθεί, ας σώσω τον κόσμο για χάρη του” ε, δεν το λες και φυσιολογικό! Κι εδώ που τα λέμε… τόσο προσευχή κι αποτέλεσμα μηδέν! Δεν έχω δει τελικά να σώνεται ο Κόσμος ή να παύουν οι Πόλεμοι, η αδικία και η δυστυχία με την προσευχούλα! Αντιθέτως, πολλά κακώς κείμενα διορθώνονται και πολλά προβλήματα λύνονται με σκληρή εργασία, με επιμονή και με την Επιστήμη

     Τεσπα, δεν θα μαλώσουμε τώρα για θρησκείες! Άλλος είναι Ολυμπιακός, άλλος είναι ΠΑΣΟΚτσής, άλλος είναι Χριστιανο-Μουσουλμανο-ταδε. Κάθε θρησκεία, απευθύνεται και στο ανάλογο κοινό

    • Σας στέλνω σαν αμνούς εν μέσω λύκων ήταν η προτροπή προς τους Αποστόλους, δεν το βρίσκεις λίγο εγωιστικό και λάθος το να αποτραβηχτούν από τα εγκόσμια. Δηλαδή αν είχαν ασκητέψει οι Απόστολοι πως θα βοηθούσαν τον κόσμο, εκτός και αν οι 12 ήταν λάθος και είναι καλύτερος ο καθένας που ασκήτεψε; Και μην με χαρακτηρίσεις υβριστή αν δεν καταλάβεις καλά τι γράφω.

     • Οι μοναχοί είναι μέρος της θρησκείας, άλλος είναι παπάς, άλλος είναι ιερομόναχος, δεν είναι δυνατόν όλοι να είναι το ίδιο, ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο και οι “12” τον δικό τους ρόλο.

      Ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορώ να σου δώσω γιατί δεν είμαι γνώστης θεολογίας

  • Φίλε μου Άγιος σύμφωνα με την Αγία Γράφη θα είναι ο καθένας που θα εισέλθει στον παράδεισο μετά την κρίση ή 2α Παρουσία. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να ανακηρύξει κάποιον άλλο Άγιο. Δεν αμφισβητώ τον άψογο βίο και τις αρχές κανενός, αλλά τονίζω πως είναι βλασφημία το να κρίνεις (μην κρίνετε για να μην κριθείτε) είτε θετικά είτε αρνητικά, και η αγιοποίηση περιέχει κρίση.

 2. Τζιζ, καίει το θεμα για πολύ κόσμο, αλλά όπως σωστά λέτε η ιστορία έχει γράψει πολλά άσχημα για την Ελλάδα κεφάλαια που έχουν σχέση με την Ρωσία, π.χ. η συμβολή της Ρωσίας (Λένιν) στην μικρασιατική καταστροφή που είναι ιστορικά καταγεγραμένη. Μήπως όμως θα πεί κάποιος οτι και οι άλλοι σύμμαχοι δεν έκοβαν τα χέρια των Ελλήνων που προσπαθούσαν να ανέλθουν στα πολεμικά στον κόλπο της Σμύρνης για να σωθούν; Αλήθεια και αυτό, αλλά αυτό με το “ξανθό γένος” φτάνει στα όρια της γελοιότητας. Σύμμαχός σου είναι μόνο ο εαυτός σού, οι άλλες συμμαχίες είναι ευκαιριακές και ευμετάβλητες.

  • …η συμβολή της Ρωσίας στην μικρασιατική καταστροφή που είναι ιστορικά καταγεγραμένη…

   Tdmrider,

   Ότι κακό μας έχει συμβεί, από Έλληνα το πάθαμε – όχι από ξένο! Κανόνας που επιβεβαιώνεται με εκπληκτική συνέπεια, εδώ και αιώνες! Οπότε πριν ρίξεις (με ευκολία) το φταίξιμο σε ξένους σκέψου λίγο τη συμβολή και τις ευθύνες της ίδιας της Ελλάδας στην Mικρασιατική Kαταστροφή

   Τροφή για σκέψη 😉

  • Πριν ανεβάσεις τον πίνακα, ελεγξες ποιανού κεφάλι βρίσκεται κάτω από τα “μπαλακια” της αρκούδας; φοράει άσπρο τουρμπανι με ψηλό ερυθρό λοφίο και φέρει μουσι, στοιχεια που παραπέμπουν σε μουσουλμανο…Ποιος να είναι αραγε;

   • …φοράει άσπρο τουρμπανι με ψηλό ερυθρό λοφίο και φέρει μουσι…

    HCG Class 01,

    Αν πρόσεξες έχει και σώμα γαλοπούλας! Χμμμ κάτι μου θυμίζει αυτό.

    – Παιδιά, πως είπαμε πως λέγεται η γαλοπούλα στα Αγγλικά;

    – Κυρία, κυρία, κυρία, να πω εγώ; να πω; να πω;

    – Εντάξει Αλέξη, πες μας εσύ πως λέγεται η γαλοπούλα στα Αγγλικά…

    – “Galopoul bird” κυρία!

    – Όοοοχι Αλέξη, δεν λέγεται “Galopoul bird”. Παύλο, πες μας εσύ πως λέγεται η γαλοπούλα στα Αγγλικά

    – Λέγεται “κούβος” τσυρία. Να τσι φας με κοχλιούς τσε λαδορίγανη, να γλύφεις τα δαχτύλια σου τσυρία

 3. Νομίζω έχετε βγάλει και άλλο παρόμοιο άρθρο παλαιότερα αν όχι το ίδιο.
  Εντάξει το να πιστεύουμε στο ξανθό γένος κλπ είναι μπούρδα αλλά είναι μπούρδα το να μην προσπαθούμε να έχουμε και καλές σχέσεις.Το μόνο σίγουρο είναι ότι περιμένω και παρόμοιο άρθρο για τον θείο Σαμ.

  • Αυτό το έχω ξαναδιαβάσει από κάποιον συνχολιαστή αλλά είχα ξεχάσει να επισημάνω αυτό που ήθελα. Ένα άρθρο, το οποίο θα μας λέει πως δεν υπάρχουν φιλίες στη γεωπολιτική, έχοντας ως επίκεντρο τις ΗΠΑ όπως το τωρινό με τη Ρωσία, και πως αν πιστεύουμε σε αυτές μόνο κακό θα μας κάνει (αυτό άλλωστε είναι το μύνημα του κειμένου εστιάζοντας όμως σε ένα είδος μονάχα από τα αρκετά που υπάρχουν στην Ελλάδα) πιστεύετε πως θα έχει κάποια ανταπόκριση; Είναι δηλαδή κάποιος που θα διαφωνήσει πάνω σε αυτό; Όχι και για αυτό δεν έχει νόημα ένα τέτοιο άρθρο. Εν αντιθέσει, το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται στην ψευδαίσθηση που έχουμε για “το ξανθό γένος” και άρα εκεί πρέπει να εστιάσουμε αφού εκεί υπάρχει η παραπληροφόρηση, προκαταλήψεις και εμπόριο ελπίδας ώστε να το εξαλείψουμε.

 4. Κύριε Thano σας αρέσει να αγγίζετε ευαίσθητα θέματα πλέον είμαι σίγουρος για αυτό…
  Να ξεκαθαρίσω κάτι αν και δεν χρειάζεται… άλλο πράγμα οι πολίτες της Ρωσίας άλλο οι μύθοι άλλο πράγμα η εξωτερική πολιτική της.. Οι Ρώσοι (πολίτες) πραγματικά έχουν μια αγάπη για την Ελλάδα την ιστορία μας ακόμη και την μυθολογία, έτυχε να γνωρίζω Ρώσους που γνώριζαν την μυθολογία καλύτερα και απο πολλούς Έλληνες.. Πολλές πόλης τους έχουν ονόματα από την μυθολογία και όχι μόνο και σίγουρα άμα πεις σε Ρώσο ότι είσαι Έλληνας δεν θα αντιμετωπίσεις τον ρατσισμό πχ τον Άγγλων η των Γερμανών το αντίθετο μάλιστα αν και λαός λόγο κουμουνισμου θα χάρουν να ανοίξουν μια κουβέντα μαζί σου..
  Αντίθετος η καπιταλιστική μοναρχία που επικρατεί στην Ρωσία είναι ότι χειρότερο, παλιά έφευγαν από την Ρωσία λόγο φτώχειας σήμερα φεύγουν νέοι κυρίως λόγο πολιτικής κατάστασης.. Δυστυχώς είμαι από αυτούς που πριν ανακαλυφθεί το ίντερνετ πίστευα και εγώ διάφορα από αυτά που γράψατε και μετά ξύπνησα, το χειρότερο από όλα είναι να το παίζεις προστάτης της ορθοδοξίας και να δίνεις όπλα σε χώρες που στην ουσία είναι ο εχθρός όχι μόνο της ορθοδοξίας αλλά και της δημοκρατίας..πιστεύω πως μόλις αλλάξουν δυο με τρεις γενιές ακόμα θα επέλθει αλλαγή στην κατάσταση εκεί γιατί ένας Ρώσος πχ που είναι 55 χρόνων που έχει περάσει άσχημες καταστάσεις βλέπει τον πουτιν σαν Θεό ένας νέος όμως βλέπει αλλιώς τα πράγματα και σε αυτό βοηθάει πολύ η τεχνολογία… Οσο για τους Έλληνες που ακόμα πιστεύουν τα όσα γράψατε θα πω πως εδώ βάλαμε στην βουλή την ΧΑ αυτό θα μου κάνει εντύπωση… Respect για τους Ρώσους πολίτες έχουν περάσει τα χειρότερα και ακόμα παλεύουν όπως και για τους Τούρκους πολίτες (αυτούς που δεν είναι σαν αυτούς που στην Ελλάδα ψήφισαν ΧΑ) καλή λευτεριά….

  • 2 και 3 γενιές είναι σχεδόν 100 χρόνια. Αν όντως θέλουν να κάνουν κάτι για την χώρα τους, πρέπει να το κάνουν τώρα. Ένας λαός δεν κρίνετε μόνο από το πόσο φιλικός είναι απέναντι σε εμάς, αλλά και με τους γείτονές του και κυρίως με αυτούς που ψηφίζει να τον κυβερνούν. Στην Ρωσία από ότι φαίνεται έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στους δικτάτορες.

 5. Η ανάγκη των αδύναμων χαρακτήρων, να προσβλέπουν σε “απο μηχανής Θεούς”, είναι διαχρονική, μόνιμη και δυστυχώς μη αναστρέψιμη, μιας και είναι ίδιον χαρακτηριστικό του ψυχισμού, ποσοστού –μειοψηφικού αλλά όχι ασήμαντου- μέρους της φυλής μας.
  Πάντα θα υπάρχουν αφελείς, που αρνούνται να δεχθούν ότι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους (σε κάποιο έστω βαθμό) και θα έλκονται απο “ποιμένες”, “πατερούληδες”, “μεγάλους τιμονιέρηδες” και φυσικά … αδελφούς λαούς, που θα πολεμήσουν για μάς, ώστε να επωφεληθούμε εκ του ασφαλούς.
  Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν, χρησιμοποιώντας κατάλληλη προπαγάνδα ώστε αυτοί που τα πιστεύουν να λειτουργούν τελικά υπέρ της χώρας μας και να μη γίνονται υποχείρια ξένων κέντρων. Δύσκολο, απαιτεί πολλά χρήματα (και “σκιώδεις” επιχειρήσεις – sic) αλλά μπορεί να γίνει.
  Καλό βράδυ και χρόνια πολλά στην Π.Α. μας!

 6. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό κάποιοι να πιστεύουν και να ελπίζουν στις αλυτρωτρες πατρίδες που στο κάτω κάτω δεν κοστίζουν και τίποτα. Δεν είναι κακό να ονειρεύεται κανείς. Όσο αφορά τον Άγιο Παΐσιο είναι τουλάχιστον άτοπο να χρησιμοποιείται το όνομά του για να γεμίσει κάποιες γραμμές το άρθρο.

 7. Με τους Ρώσους, εννοώ τον λαό, έχουμε δυο κοινά. Το ένα είναι η ορθοδοξία. Το ρωσικο μοναστηρι με τους μπλε τρουλους στο αγιον όρος στις δόξες του στεγαζε λέει 3000. Δεσποζει ακόμα στην ακτη. Βλεπει κανεις τους ρωσους νεαρους ευσεβεις να περιδιαβαίνουν τα μοναστηρια. Η ορθοδοξία έχει και κοινωνική σημασία. Οι παπαδες μας μοιαζουν, το ράσο ειναι οικίο. Η κατάνυξη ειναι οικία, αλλά και η ψυχη επιρεαζεται ομοια απ αυτο το δόγμα.
  Τα λεω αυτα γιατι αντιστοιχα ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμος μας ειναι ολοτελα ξένα μη πειστικά, άσχημα. Στο παρον σχολιο μου ειναι αδιαφορη η προσπαθεια επιρεασμου δια της κοινης θρησκέιας. Αν και άθεος βλέπω το θέμα και αισθιτικά και πνευματικά. Οι ρωσοι σε αυτά ειναι συγγενεις.
  Το δευτερο κοινό ειναι οτι και οι δυο λαοι φλερτάρουν την δυση, προσβλέπουν στην δύση, οι έλληνες για 200 χρόνια οι ρώσοι για 370 χρόνια, αλλά και οι δυο λαοί δεν ειναι δυτικοί. Ειναι ανατολίτες. Και οι δυο κοινωνιες ειναι δυο ταχυτήτων. Υπαρχει η καθαρα δυτικοποιημένη αστική κουλτουρα και τα λαικά ανατολιτικα ηθη. Και ως προς αυτο αμφότεροι λαοι είναι διχασμένοι και αυτο φαινεται στις αντιφάσεις του πολιτικου βιου.
  Γιατι πιστευουν τους ρωσους; Γιατι μοιάζουμε, κι ας ειναι ξανθοί.
  Προσωπικά η Ρωσια ως χώρα ως ηθη κι οχι ως πολιτική, μου αρέσει, μου αρέσει η γλώσσα, λατρευω την λογοτεχνία του 19ου αιώνα την αρχιτεκτονική, τις διαστάσεις και την ποικιλία αυτης της χωρας και προσωπικά απο ιδιοσυγκρασία την προτιμώ απο την δυση. Και βεβαια ξερω που στεκώμαστε. Αν η Ελλάδα διαλεξε αυτη την θέση θα την στηρίξω. Ετσι κι αλλιως η Ρωσία δεν ειναι ικανος ανταγωνιστης της δύσης στην περιοχή. Μα αν ερθει η στιγμη που θα φαγωθουν οι απο εδω με τους απο εκει του ξανθου γένους, θα λυπηθω γιατι αυτά που μας ενωνουν δεν προκειται να εκλείψουν επειδη μια προπαγανδα όσο επιμονη κι αν ειναι δεν θα μου αλλάξει αποψη

  • Stavrogin1,

   Πέφτεις σε παγίδες και αναφέρεις πλήθος από κλισέ και αναπόδεικτες θεωρίες – δεν φταις εσύ, αλλά δυστυχώς έχεις πιστέψει παραμυθάκια. Ας σταθώ σε μερικά από αυτά:

   • …με τους Ρώσους, εννοώ τον λαό, έχουμε δυο κοινά. Το ένα είναι η ορθοδοξία…

   Από που κι ως που οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι; Ποιός το λέει αυτό; Ο γνωστός cult τηλεβιβλιοπώλης (που υποστηρίζει επίσης θεωρίες της κοίλης Γης των Νεφελίμ) ή μήπως ο έτερος πωλητής κηραλοιφών; Μήπως “οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι” επειδή το λέει η κυρα Νίτσα ή ξεματιάχτρα της γειτονιάς ή ο κυρ Μελέτης ο περιπτρεράς; Διότι τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία απογραφής πληθυσμού 2012 για τη Ρωσία, αποκαλύπτουν ένα ποσοστό μόλις 41% επί του πληθυσμού (ενώ η Ρωσική Εκκλησία με ‘δικά της στοιχεία & πηγές‘ φιλοδοξεί να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 71%. Άρα, ΜΥΘΟΣ πως οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι

   • …Οι παπαδες μας μοιαζουν, το ράσο ειναι οικίο. Η κατάνυξη ειναι οικία, αλλά και η ψυχη επιρεαζεται ομοια απ αυτο το δόγμα…

   Το ράσο σημειολογικά παραπέμπει στα (ριχτά) ρούχα που φορούσαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες και οι Ευγενείς – σε χρώματα μεν και όχι μαύρο. Γενικώς η εκκλησιαστική ενδυμασία με το ράσο (και για επισκόπους τα ‘χρυσά‘ πχ η ράδβος κλπ) προσομοιάζουν και παραπέμπουν στον Αυτοκράτορα διότι σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο κλήρος (ιερείς & επίσκοποι) ασκούν τα καθήκοντα του Αυτοκράτορα… μέχρι αυτός (ο Αυτοκράτορας) να επιστρέψει στο θρόνο. Και μαντέψτε πως ‘μεταφράζει‘ η Ρωσική Εξωτερι΄κή Πολιτική σήμερα, τον μύθο του Αυτοκράτορα που πρέπει να επιστρέψει στο θρόνο. Άρα, ΜΥΘΟΣ πως οι παπάδες μας μοιάζουν. Είναι σαν να λες πως ένα πορτοκάλι μοιάζει με ένα άλλο πορτοκάλι. Δύο πράγματα ίδια, δεν μοιάζουν – είναι ίδια

   • …ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμος μας ειναι ολοτελα ξένα μη πειστικά, άσχημα…

   Τα Κεντρο-ΔυτικοΕυρωπαϊκά δόγματα (πχ καθολικισμός & προτεσταντισμός) δείχνουν στα μάτια μας διαφορετικά διότι προέρχονται σημειολογικά και κυριολεκτικά από την Δυτική Αυτοκρατορία και όχι την Ανατολική (Βυζάντιο) με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Και να είσαι βέβαιος, πως όπως μας φαίνονται ολότελα ξένοι αυτοί, έτσι φαινονται και οι δικοί μας παπάδες (με τα μούσια και τα μακρυά ράσα) σε αυτούς (τους ΔυτικοΕυρωπαίους, σαν μεσανατολίτες μουζαχεντιν τρομοκράτες. Άρα, ΜΥΘΟΣ πως οι δικοί μας παπαδες είναι εντάξει, ενώ οι ΚαθολικοΠροτεστάντες είναι ΄’περίεργοι’

   • …και οι δυο λαοί δεν ειναι δυτικοί. Ειναι ανατολίτες…

   Μέγα λάθος, μέγας μύθος που πλασάρεται από περίεργα και πονηρά ‘κέντρα’ και δυστυχώς βρίσκει πολλούς αποδέκτες που βιάζονται να υιοθετήσουν εσφαλμένες απόψεις! Για αρχή ας ορίσουμε ποιον θεωρούμε “δυτικό” και ποιον “ανατολίτη” – και γιατί! Για παράδειγμα είναι “ανατολίτες” οι Εγγλέζοι που επί πολλούς αιώνες έκτιζαν αποικίες και μετέφεραν την αυτοκρατορική τους αίγλη σε εγγύς & άπω Ανατολή και Ασία. Όχι, δεν είναι οι Εγγλέζοι “ανατολίτες”, παρά το γεγονός πως έκαναν παρέα με κατ’ εξοχήν ασιάτες / ανατολίτες επί πολλούς αιώνες. Άρα, ΓΙΑΤΙ να θεωρείται ο Έλληνας “ανατολίτης”; Κάθε άλλο μάλιστα! Η Ελληνική διανόηση, είναι ΚΑΘΑΡΑ ΔΥΤΙΚΗ και αν δεν υπήρχε (η Ελληνική διανόηση, δεν θα υπήρχε Δύση! Είναι σαν να λέει κάποιος “η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη” την στιγμή που η λέξη “Ευρώπη” είναι Ελληνική! Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι είναι ΑΣΙΑΤΕΣ! Ναι, καλά διαβάσατε! ΑΣΙΑΤΕΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία! Και μην μπερδεύεστε από φωτογραφίες όμορφων Ρωσίδων του σήμερα και μεγάλο ποσοστό των εξευγενισμένων Ρώσων της Μόσχας ή της Αγίας Πετρούπολης. Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των Ρώσων της στέπας και της επαρχίας (δηλαδή όλοι όσοι ζουν εκτός Μόσχας & Αγίας Πετρούπολης) είναι Ασιάτες με φυσικά χαρακτηριστικά που ΕΧΟΥΝ οι Ασιάτες (μάτια, μαλλιά κλπ). Όσο είναι “Ρωσίδα” η όμορφη εξΕυρωπαϊσμένη κοπελίτσα με Δυτικά χαρακτηριστικά που ποζάρει στο Instagram, άλλο τόσο είναι “Τουρκάλα” η αντίστοιχη κοπελίτσα που έχει ρίζες Ελληνο-Βαλκανιο-Ευρωπαικές! Έχετε δει πως μοιάζουν οι πραγματικοί/κες Τούρκοι / Τουρκάλες; Για δείτε και τα ξαναλέμε. Αρα, ΜΥΘΟΣ πως Ελληνες & Ρώσοι είναι ‘το ίδιο’ & ‘ανατολίτες’

   • Οκ. θα δοκιμασω να απαντησω.

    Russian Orthodoxy (41.1%)
    Believers, but not adherents of any particular religion (25.2%)
    Atheists (13.0%)
    Muslims[a] (6.5%)
    Other Christians[b] (6.3%)
    Neopagans and Tengrists[c] (1.2%)
    Buddhists (0.5%)
    Other religions[d] (0.7%)
    Undeclared (5.5%)

    οποτε get your numbers right. το οτι η ορθοδοξη θρησκεία ειναι 41 % .
    Μουσουλμανοι+ Βουδιστες + Νεοπαγκαν + αλλοι χριστιανοι = 14,5%
    Αν δε κοιταξουμε μονο την ευρωπαική ρωσία μιας και προφανως δεν εννοω μογγολοφατσες (νο οφενσ) το ποσοστο τν ορθοδοξων ανεβαινει κατακορυφα.

    Δευτερο υποτιθεμενο επιχειρημα. Αυτα που παραθετεις περι “ράσου” ειναι εγκυκλοπαιδικά. Δεν νομιζω οτι λειτουργει το επιχειρημα σου
    Δεν ειπα οτι οι δικοι μας παπαδες ειναι εντάξει και οι δυτικοι δεν ειναι. Το οτι οι παπαδες μας φαινονται σα ταλιμπαν στους δυτικους, δεν βλέπω σε τι ενδιαφέρει τους Έλληνες.
    googlare greek prist kai russian priest και πες μου πως δε μοιάζουν.

    Τριτο θέμα: Ανατολικοι – δυτικοί
    “Η Ελληνική διανόηση, είναι ΚΑΘΑΡΑ ΔΥΤΙΚΗ και αν δεν υπήρχε (η Ελληνική διανόηση, δεν θα υπήρχε Δύση!”
    Η δύση δανείστηκε από την αρχαία ελλάδα. Η νεα Ελλάδα ασπάζεται την δυτική γνωση. Η Νεα Ελλάδα ΔΕΝ ειναι η Αρχαία. Τη λέμε δυτικη γνωση και οχι ελληνική λόγω των Φιλοσοφων και Επιστημόνων που αυγάτισαν ή ακομα και διόρθωσαν την αρχαία ελληνική γνώση αλλά δεν κατόρθωσαν να αναγνωρίσουν ορισμένα καίρια σημεία, με κυριοτερο απ όλα την θέση του πολίτη στην Αθηναική κοινωνία. Και δεν εννοώ τα της αθηναϊκής δημοκρατίας τοσο όσο τη διαμορφωση του αστικου περιβάλλοντος με τρόπο που να αναδεικνύει το άτομο – πολιτη σαν το κυρίαρχο το ψηλότερο στοιχείο της κοινωνίας. Αυτα ασφαλως δεν τα κατεχουν στο ελαχιστο οι συγχρονοι ρώσοι.
    Η πραγματική αυγή της δυτικης νόησης ειναι ο διαφωτισμος που ειχε κυριο αίτημα τον ορθό λογισμό, τη νικη επι της δεισιδαιμονίας και του μύθου, και να τερματίσει την κυριαρχια των εκκλησιών. ο διαφωτισμος επιδίωξε να ξυπνησει ο άνθρωπος να σκεφτει λογικά να επιδιωξει την πρόοδο και την δημοκρατία του.
    Αυτοι υποθέτω είναι οι βασικοί αξονες του σχολιασμού σου. Αλλά αυτα φιλε μου ειναι ήδη 300 ετών. Απο τον διαφωτισμό στο μεταξύ προέκυψε ο κομμουνισμός, ο φασιμός και ο Ναζισμός. Αλλα η δριμεία κριτική στον διαφωτισμό μετρά ήδη 160 χρόνια. 80 χρόνια μετρά η διαλεκτικη του διαφωτισμου των Αντόρνο Χορκχάιμερ – σχολή της φρακφούρτης και συχτιρίζω για τον γιγαντιαιο αριθμο των “διαφωτισμένων” που δεν μπηκαν ποτε στον κόπο να αναζητήσουν τις αδυναμίες, τις αστοχίες δηλαδη τα ΟΡΙΑ αυτου που λέμε ορθολογισμός και δυτική σκέψη.
    Κυριε δεν εισαι εκσυγχρονισμένος επειδη ασπάζεσαι μια θεωρία 300 ετων, επειδη οι αντιπαλοι σου έχουν μείνει σε ένα δογμα 1600 ετων.
    Συνοψιζω: Η λεγόμενη δυτικη σκέψη και ο ορθολογισμός της έχουν όρια. Δεν ειναι πανακεια και συχνά αστοχούν. Προτιμουνται συγχρονοτερες μέθοδοι, αλλα πρέπει να πουμε οτι οι θρησκειες και άλλα φαντάσματα του παρελθόντος καλύπτουν κενά που ο ορθος λογος ουτε καν βλέπει.
    Κάποια απο αυτά τα κενά ο “ανατολιτης” τα βλέπει.
    Η διακριση ανατολης – δυσης ορίζεται έτσι ως:
    1. Δυτικη νοηση – μη δυτική νόηση.
    2. Αστική κουλτουρα – λαική κουλτούρα
    Το 1830 η Ελλαδα μετρουσε μια χουφτα μορφωμένους. όλοι οι άλλοι επι 30-40 γενναιές ηταν ανατολιτες αντι του ορθου λογου ειχαν άλλες τεχνικές με τις οποιες επιβίωσαν και έπλασαν μια διακριτή ταυτότητα, αρα δεν μπορει να ειναι του πεταματού. Στοιχεια της ηταν και η θρησκεία, δεισιδαιμονία, πονηριά καπατσοσύνη, να δίνεις τον λόγο σου και να δινεις λόγο. Ανοιξε Παπαδιαμάντη διαβασε 100 διηγηματα και θα δεις ακριβως την περιγραφη του ανατολίτη.
    Δεν θεωρώ λοιπον ότι 4-5 γενναίες αρκούν για να αναγνωριστούμε ως δυτικοί. Εντος μας έχουμε ακομα αρκετα στοιχεια ανατολιτη. φαινεται στην πολιτική, στην κατασκευη, στις πόλεις μας παντου. Δυστηχως ο αμετανοητος ανατολιτης εχει πολλες φορες δικιο στην καχυποψία του προς την δυση, αλλά κρατα ως λυση την επιστροφη σε ένα παρελθόν που έχει (ως παρελθόν) παρέλθει και επιστροφή δεν έχει.

   • …και που πλακώνουν στο ξύλο τις γυναίκες τους καθημερινά! Δεν είναι τυχαίο που στην Ρωσική ενδοχώρα, η έννοια της οικογένειας (όπως την γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα) είναι αδιανόητη!

    Στην Ρωσική ενδοχώρα, αυτό που συναντά κανείς (σε ποσοστά συντριπτικής πλειοψηφίας) είναι ζευγάρια που κάνουν γάμο σε μικρές ηλικίες (20-22 max), κάνουν 1-2 παιδιά και μέσα σε 2 χρόνια έχουν χωρίσει είτε επειδή ο σύζυγος μεθάει και ξυλοκοπεί συνεχώς τη σύζυγο, είτε επειδή λόγω φτώχειας φυτοζωούν σε διαμερίσματα των 25 τετραγωνικών. Αποτέλεσμα, οι άντρες φεύγουν να ζήσουν μόνοι μεθοκοπώντας (πιθανότατα για το υπόλοιπο της θλιβερής ζωής τους) και οι νεαρές γυναίκες διαζευγμένες μητέρες σε ηλικία 22-25 ετών βρίσκονται με 1-2 παιδιά στην αγκαλιά και επιστρέφουν είτε στη μαμά τους (η οποία είναι επίσης διαζευγμένη και μόνη για τους ίδιους λόγους) να μεγαλώσουν τα παιδιά ή προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην με “εναλλακτικές” μεθόδους που όλοι μας γνωρίζουμε. Και αυτό δεν είναι μια, δυο περιπτώσεις, αλλά αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία κι ένα θλιβερό φαινόμενο που μαστίζει την Ρωσία και τις όμορες χώρες που ήταν κάποτε ΕΣΣΔ (πχ Ουκρανία)

    …αυτή είναι η κατάσταση! Αυτή είναι η Ρωσία (και οι πρώην ΕΣΣΔ χώρες). Και όσα γράφω, δεν αποτελούν μυθοπλασία ή φήμη, αλλά προσωπική εντύπωση που αποκόμισα έπειτα από μακροχρόνια διαμονή στα μέρη του (πρώην) Σιδηρού Παραπετάσματος. Τώρα, αν εσείς προτιμάτε να νομίζετε πως Ρωσία είναι η λαμπερή εικόνα του Instagram ή αυτό που σας παρουσιάζουν εντέχνως, δικαίωμά σας, αλλά δυστυχώς η αλήθεια θάβεται κάτω από την παχιά λάσπη (ρασπουτίτσα) της Ρωσικής / Ουκρανικής επαρχίας που τα πάντα πωλούνται κι αγοράζονται έναντι ελαχίστων Αμερικανικών δολαρίων, ακόμη και σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές

     • Φίλε Nikolaos,

      Εάν – υποθετικά μιλώντας – κάποια στιγμή δημοσιεύσω εδώ στο φόρουμ φωτογραφίες από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ζωή στη Ρωσική ή Ουκρανική επαρχία και την πρώην ΕΣΣΔ ανατολικότερα του Εκατερίνενμπουργκ οι παραπονιάρηδες Ελληναράδες της γενιάς των €700, θα νιώσουν προνομιούχοι μεγιστάνες του Μόντε Κάρλο

      Μερικοί δεν έχουν βγει από τη γειτονιά τους, δεν έχουν βρεθεί σε μέρη που θυμίζουν ταινίες θρίλερ, δεν πέρασαν έστω κι ένα δευτερόλεπτο σε περιοχή που ‘βρέχει’ RM70, δεν έχουν πολίτες να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά στο πεζοδρόμιο υπό θερμοκρασίες -20 Κελσίου για να αγοράσουν παστές ρέγγες, δεν έχουν δει από κοντά να μεγαλώνουν παιδιά σε σπίτια με την τουαλέτα σε υπαίθρια ξύλινη ‘καμπίνα’ 50m μακρυά από το σπίτι. Πολλές φορές ξεχνάμε, και θεωρούμε καθημερινές μας ανέσεις και πολυτέλειες ως δεδομένες. Ε, ρε κούνια που εκούναγε μερικούς, να ‘ξέραν μόνο τι “ωραία” που είναι η καθημερινότητα στη Ρωσική επαρχία. Μερικοί νομίζουν πως οι συμπαθέστατες καλλονές που επισκέπτονται την Ευρώπη και το Ντουμπάϊ, το κάνουν από χόμπι

      Και για όσους αναρωτιούνται εάν αυτά συνέβαιναν ΄παλιά, η απάντηση είναι όχι. Συμβαίνουν ακόμη και σήμερα! Και να είστε βέβαιοι πως σε χώρες που ο κομμουνισμός ακόμη κρατεί δυνατά πχ Κίνα, οι καταστάσεις είναι αδιανόητες για τον μέσο Έλληνα/ίδα που μεγάλωσαν σε σπίτι με πλακάκια στο μπάνιο και είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι

     • Τι σε κανει να πιστευεις ότι δεν τα χουμε δει; ποτε πέρασες τελευταια φορά απο τον ασπρόπυργο;

     • Πέρασα μερικά χρόνια – όχι πολλά, μόνο δέκα περίπου – της ζωής μου εκεί, σε κάποιο παραθαλάσσιο κάμπιγκ και αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις σχετικά με τις συνθήκες πλάϊ στους ‘κοινωνικά ευαίσθητους συλλέκτες χαλκού‘, αλλά η κατάθλιψη, η φτώχεια, η λάσπη, οι ανήκουστες για Ελλάδα χαμηλές θερμοκρασίες και η έντονη επιθυμία να τινάξεις τα μυαλά σου στον αέρα για να ξεφύγεις από την Σοβιετίλα που βιώνει καθημερινά ο μέσος κάτοικος της Ρωσικής επαρχίας, κάνει τον Ασπρόπυργο να δείχνει ως Ηλιοβασίλεμα στο Ημεροβίγλι στη Σαντορίνη…

      …βέβαια, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν και χειρότερα πχ Αφρική, Ινδία, οι Βραζιλιάνικες φαβέλες κλπ, αλλά ας περιοριστούμε σε μέρη που τουλάχιστον ο κόσμος έχει το προνόμιο να φοράει παπούτσια και να μην πεθαίνει από δυσεντερία

 8. Μεγάλη κουβέντα και δύσκολο θέμα από πολλές πλευρές. Προσωπικά ηδονίζομαι με όλες αυτές τις προφητείες και γουστάρω πάρα πολύ τον Βλαδίμηρο. Δλδ από τα όρια του χαβαλέ με τους διάφορους -όπουλους που φυτρώνουν στην συμβασιλεύουσα μέχρι και το σοβαρό κομμάτι δλδ τον Βλαδίμηρο και την Ρωσία του. Ειδικά αν την συγκρίνουμε με αυτήν του Γιέλτσιν ή του κατά άλλα συμπαθούς σε εμένα – μη με βρίσετε – Γκορμπατσώφ.
  Είτε μας αρέσει είτε όχι η Ρωσία παίζει πολύ πάνω από τα κυβικά της κι έχει κάνει ΕΕ και ΝΑΤΟ ροντέο εφαρμόζοντας ανηλεώς την Μασκίροβκα.
  Είτε καλώς είτε κακώς παίζουν και οι άλλοι “μπάλα” κι όταν έχουν ομαδάρα τουλάχιστον τους σέβεσαι.
  Το θέμα πάντως που θίγετε είναι πολύ μεγάλο. Γενικά τα λέτε καλά αλλά και όχι. Θέλει πολύ ανάλυση. Εγώ θα πω πως γενικά οι προφητείες θέλουν προσοχή στην ανάλυση και μελέτη. Όπως παλιά και οι χρησμοί …. ξύλινα τείχη κλπ. Από την άλλη δεν χρειάζεται να είμαστε βασιλικότεροι των ΗΠΑ σε θέματα Ρωσίας. Ναι μεν απέναντι αλλά με διαύλους επικοινωνίας και ανοιχτές πόρτες. Αν απλώνουν το χεράκι τους το χτυπάμε αλλά δεν χρειάζεται να το κόψουμε κιόλας. Μην ξεχνάμε πως οι αγάπες τους με την Τουρκία είναι λυκοφιλίες.

 9. Οι ελληνορώσικες σχέσεις όπως τις φανταζόμαστε είναι καθαρά θεωρητικές και υποθετικές από την δική πλευρά μας γιατί, έχουμε κυριαρχηθεί συναισθηματικά εξαιτίας των προφητειών, μύθων και εννοείται το διαβόητο ομόθρησκο (σημαντικός παράγοντας για τις ημέρες στα μυαλά πολλών συμπατριώτων μας). Δυστυχώς, είναι μεσαιωνικοί και “άλογοι” παράγοντες που αμβλύνουν περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα μικρή ελάχιστη κριτική σκέψη που έχει ο ελληνικός λαός σε γεωστρατηγικά και διεθνείς θέματα (μιλώντας πάντα για τον απλό μέσο Έλληνα και όχι για τους ειδικούς προφανώς) ζώντας ακόμη σε επαναστατικές και προεπαναστατικές αντιλήψεις της τουρκοκρατίας περί ξανθού γένους και καθόδου της οργισμένης αρκούδας.

  Είναι καιρός να απεξαρτηθούμε από όλες αυτές τις ανοησίες και να πάρουμε την μοίρα και την ελευθερία μας στα χέρια γιατί, κανείς δεν θα έρθει να σώσει ή να πολεμήσει ή ακόμη να θυσιαστεί για τα όμορφα μάτια του έθνους μας,ο καθένας κοιτάζει να προωθήσει τα συμφέροντα της πατρίδας του και έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς.

 10. Αυτά που αναφέρετε για τον Γέροντα Παϊσιο είναι αυτά που διάφοροι τηλεοπτικοί και έντυποι “προφητολόγοι”, ισχυρίζονται ότι έχει πει. Αν διαβάσετε όμως αυτά που καταγράφηκαν από πιο αξιόπιστες πηγές μάλλον το ακριβώς αντίθετο έχει υπονοήσει ο Γέροντας Παϊσιος: ότι τελικά οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να υφαρπάξουν την Κωνσταντινούπολη, θα γίνει επέμβαση από τους Δυτικούς και τελικά θα δοθεί μεν η διοίκηση της πόλης στους Έλληνες, αλλά από τους Δυτικούς. Τώρα τι θα βγει αληθινό, ο χρόνος θα δείξει.

  • Αυτό ακριβώς αν και αναφέρει ότι η διοίκηση της Πόλης θα είναι κυρίως στους Έλληνες αλλά θα υπάρχουν και Ρώσοι και δυτικοί. Βέβαια φαντάζει αδύνατο το πως η Ρωσία θα καταφέρει να συντρίψει τόσο ‘εύκολα΄την Τουρκία χωρίς την χρήση πυρηνικών (εδώ με την Γεωργία και είχε απώλειες και πολύ κακή οργάνωσή από ‘οτι έχουμε διαβάσει) καθώς υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία θα πάψει να υφίσταται σαν κράτος και πως θα υπάρξουν τόσα εκατομμύρια νεκροί γιατί θα μιλάμε για εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας αν και έχει αναφέρει ότι θα υπάρξουν αρρώστιες που θα αφανίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού . Βεβαία όπως έχω ξαναγράψει καλό είναι να μην παίρνουμε σαν δεδομένο τα λόγια των πιστών γιατί πολλές φορές εκτός του ότι δεν ξέρουμε αν είναι αξιόπιστα τα όσα λένε σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν παραφράσει τα λόγια του και να έχουν βγάλει δικά τους λανθασμένα συμπεράσματα.Γιατί με βάση τα βιβλία που έχω διαβάσει ‘φέρεται΄να έχει πει σε άλλους ότι θα μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι και σε άλλους λέει οι Γάλλοι και οι άγγλοι.Το τι πραγματικά έχει πει είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε. Έχει αναφερθεί επίσης ότι θα χάσει όλους τους συμμάχους η Τουρκία ακόμα και τους παραδιοσικά φίλους της τους Γερμανούς. Το μόνο σίγουρο που έχει επαληθευτεί είναι ότι ‘έπεσε μ’εσα’ στο ότι θα διαληθούν τα 2 μεγάλα κόμματα το πρώτο διαλύθηκε μένει να δούμε να θα γίνει και το δεύτερο (πρώτη φόρα το είχα διαβάσει γύρω στο 04-05 και δεν το έδωσα τότε σημασία).
   Η Πτήση δεν αναφέρει ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε περι ξανθά γένη ήταν ο Κοσμάς ο αιτωλός νομίζω είναι ο πρώτος που αναφέρθηκ στον ενδεχόμενο Ρωσο τουρκικο πόλεμο.

  • “…αν διαβάσετε όμως αυτά που καταγράφηκαν από πιο αξιόπιστες πηγές…”

   ICON,

   Στα περίπου 3000-3500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ανθρώπινης Ιστορίας, μπορείς να αναφέρεις ΕΣΤΩ ΜΙΑπροφητεία‘ (από οποιαδήποτε θρησκεία – από τις περίπου 4000 καταγεγραμμένες θρησκείες), που να επαληθεύτηκε;

   …έστω ΜΙΑ επαληθευμένη ‘προφητεία‘ να ακούσω, εμένα μου αρκεί

   • Μπαίνοντας ο Ελληνικός Στρατός στην Πόλη, θα περάσει τελείως απαρατήρητος μέσα στο κυκλοφοριακό χάος … τα Λέο θα θεωρηθούν εξωτικοί Aggressors του Τουρκικού Στρατού, και θα συγκεντρώσουν πλήθος Κωνσταντινουπολιτών spotters & modellers για φωτογραφίες. Οι δικοί μας ίσως υποθέσουν ότι είναι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες που τους επευφημούν 😉 …

 11. Ετος 2021- Αιωνας 21ος – Ορθοδοξια ?- Καθολικισμος ?- Προτεσταντισμος ?- Ιουδαισμος ?- Ζωροαστρισμος ? – Βουδισμος ?- Μουσουλμανισμος ?- Ινδουισμος ?- Κομφουκιανισμος ? – Ταοϊσμός ? – Σιντοισμος ?
  Καθε θρησκεια και απο πισω της καποιοι καταπληκτικοι λαοι. Κινεζοι, Ιαπωνες, Αγγλοι, Ιταλοι, Ισπανοι, Βραζιλιανοι, Ρωσοι, Αραβες, Περσες, Ινδοι, Ελληνες, Ισραηλιτες, Ινδοι , κ.λ.π.     Ποιοι κατεχουν την αληθεια ? Αν για παραδειγμα, την κατεχουν οι Καθολικοι τοτε ολοι οι αλλοι ειναι ηλιθιοι. Ζουνε σε ενα ψεμα . Οι μαγκες και γνωστες ειναι τα εθνη του Καθολικισμου. Και παει λεγοντας.Οι μαγκες και γνωστες ειναι τα εθνη της Ορθοδοξιας, του Μουσουλμανισμου, του Σιντοισμου κ.λ.π
  Εαν απλα συνδεουμε την εκαστοτε θρησκεια με πολιτισμικες προεκτασεις, ηθη, εθιμα, διαμορφωση ιστοριας αρα τμημα της γενικης κουλτουρας ενος λαου το κατανοώ. Αλλα φανατισμος γνωσης της αληθειας ?
  Δεν θα ελεγα παντως οτι τα πιο πετυχημενα και δυνατα (σε πολλους τομεις) εθνη-κρατη ειναι αυτα που εχουν ως κυρια θρησκεια τον Καθολικισμο , την Ορθοδοξια, τον Μουσουλμανισμο . (Συμπεριλαμβανομενης της Ρωσιας) Υπαρχουν και πιο μαγκες εκει εξω.
  Με καθε σεβασμο προς τα πιστευω του καθενος , θα ελεγα να σοβαρευτουμε λιγο.

 12. Αγαπητή πτήση, είμαι αναγνώστης σας εδώ και πολλά χρόνια και σας θεωρώ ίσως το καλύτερο περιοδικό σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

  Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να μην σας ασκήσω κριτική για τα δημοσίευμα σας σχετικά με την Ρωσία. Ναι συμφωνώ πως υπάρχουν αρκετοί τρελοί που πιστεύουν στο ξανθό γένος κτλ, αλλά υπάρχουν και άλλοι τόσοι που έχουν το ίδιο τρελές και καταστρεπτικές απόψεις υπέρ άλλων δυνάμεων. Γιατί δεν κάνετε και ένα άρθρο για τους φανατικούς γαλλόφιλους ή τους φανατικούς αμερικανόφιλους;

  Στο YouTube κυκλοφορούν ένα σωρό «αναλυτές» που ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγαν πως θα ήταν «προδοσία» να μην αγοράζαμε τις γαλλικές φρεγάτες ή ζητούν η Ελλάδα να υποστηρίζει ασυζητητί κάθε τι που προστάζει το αμερικανικό συμφέρον, ακόμα και αν αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτοί δεν κάνουν κακό στην χώρα; Επί ψυχρού πολέμου υπήρχαν άνθρωποι που θεωρούσαν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» την νούμερο ένα απειλή για την χώρα και προωθούσαν την τουρκοποίηση των Πομάκων γιατί φοβόντουσαν ότι η σλαβική τους καταγωγή τους έκανε «επιρρεπείς στον κομμουνισμό». Αυτοί δεν έβλαψαν την χώρα μας;

  Προς θεού, δεν θέλω να αθωώσω τους ρωσόφιλους. Πολλοί από αυτούς είναι τρελοί που βλάπτουν την χώρα μας με την δουλοπρέπεια τους στην Ρωσία. Απλά λέω ότι το ίδιο πολύ βλάπτουν την χώρα μας και όσοι είναι δουλοπρεπείς σε άλλες δυνάμεις και θα ήθελα από την πτήση να κρατά ίσες αποστάσεις έναντι σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

 13. Ποτε θα καταλαβουμε επιτελους οτι η Ρωσια ειναι πραγματικος συμμαχος μονο με τον εαυτο της και κανεναν αλλο,Αν βολευεις ειναι μαζι σου οταν πλεον δεν χρειαζεσαι σε πουλαει με τον ποιο ξεδιαντροπο τροπο απο οποιονδηποτε αλλον.
  Δεν κραταει καν τα προσχηματα πχ δειτε τις απο λαθος αεροπορικες επιδρομες στους τουρκους στην Συρια οταν πανε να μπουν εκει που τους εχουν πει οχι,
  Τελος ποιος εχει συμφερον το αεριο Κυπρου Ισραηλ και Αιγυπτου να μην φτασει στην Ευρωπη?
  Μην πειτε Τουρκια αυτοι απλα παιζουν τον ρολο του χρησιμου ηλιθιου……..

 14. Ψεύτικες ελπίδες, οι Ρώσοι δεν ήταν οι πανασίες που περιμέναμε. Μας έχουν προκαλέσει μεγάλη θλίψη τον περασμένο αιώνα, καθώς συνέβαλαν στις 2 μεγάλες καταστροφές μας, το 1922 και τον εμφύλιο, και τώρα εξοπλίζουν την Τουρκία με πυραύλους και πυρηνικά. Δεν είναι αληθινοί φίλοι.

 15. Όποιος μου αναφέρει ΜΙΑ (μόνο ΜΙΑ) ‘προφητεία’ από τις χιλιάδες που έχουν ονειρευτεί διάφοροι μάγιστροι, ιεροπροφήτες, εσχατολόγοι, μουεζίνηδες κλπ οποιασδήποτε θρησκείας, δόγματος ή άλλης αρλούμπας έχει καρφωθεί στο μυαλό, από οποιαδήποτε στιγμή της Ανθρώπινης Ιστορίας, κερδίζει πλούσια δώρα

  …α, μην ξεχάσω με κλικ ΕΔΩ κι ΕΔΩ κλπ χαρακτηριστικό απαύγασμα ‘άγιοσύνης‘ και ‘σοφίας‘ και ‘αγάπης‘. Μιλήστε μου για ‘θρησκείες‘ να γελάσουμε όλοι μαζί. Α, και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις… έτσι και πιάσουμε το Ισλάμ (κι όχι μόνο τους δικούς μας μαγίστρους), η ανοησία κτυπάει επίπεδα επιστημονικής φαντασίας

  • Ίσως η μοναδική προφητεία που επαληθεύτηκε ήταν η Εβραική για τον ερχομό του Μεσσία, ή για εμάς Ιησούς. Λέω ίσως γιατί την επαληθεύουν τουλάχιστον τρεις. Εβραική, Χριστιανική και Μουσουλμανική όλες που ήταν στην ίδια γειτονιά.

   • AESA,

    Την εποχή εκείνη, κάθε σαλεμένος κόπανος – όχι μόνο Εβραίος, αλλά οποιοσδήποτε – έβγαζε κι από μία τουλάχιστο προφητεία, ανάλογα πόσο κρασί είχε πιει ή τι παραισθησιογόνα είχε καταναλώσει. Έχοντας κάβα μερικές χιλιάδες “προφητείες” έτοιμες να κουμπώσουν πάνω σε κάποιον βολικό “Μεσσία” που ταιριάζει στην περιγραφή, ήταν παιχνιδάκι μετά ο “προφήτης” να ισχυριστεί “είδατε; σας τα έλεγα εγώ!

    Η (ούτως ή άλλως διφορούμενη εκ φύσεως) Εβραϊκή “προφητεία” άλλα έλεγε! Κι ανέμεναν οι Εβραίοι ένα Μεσσία που θα τους λύτρωνε από τους κατακτητές τους και θα τους μετέτρεπε από θύματα σε κυρίαρχους του κόσμου. Το οτι τους ήρθε βολικό να ταιριάξει μία από τις χιλιάδες “προφητείες” σε κάποιον που έμοιαζε να ταιριάζει με την περιγραφή… είναι απλά μία στατιστική πιθανότητα, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη

 16. Στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα, κάποιοι διοργάνωναν λιτανείες για να… φύγει (!!!) η Οικονομική κρίση

  Στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα, κάποιοι διοργανώνουν λιτανείες για να… φύγει (!!!) ο COVID

  …στην Ελλάδα (και όχι μόνο, αφού είναι παγκόσμιο ‘φαινόμενο’) του 21ου Αιώνα, κάποιοι, ακόμη και παγκόσμιοι ηγέτες (!!!), Πρόεδροι (!!!), Πρωθυπουργοί (!!!), Στρατηγοί (!!!) που ηγούνται Ενόπλων Δυνάμεων με πυρηνικά όπλα, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ & ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ Επιστήμη (εμβόλια), διότι – λένε πως – θίγει τα ‘θρησκευτικά πιστεύω’ τους (δηλαδή ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ εσχατολογικές θεωρίες)

  Κιμ, εκείνο το κουμπί που έχεις στο γραφείο… πάτα το ρε φίλε σε παρακαλώ, πάτα το!

 17. Ετσι για την δεοντολογια στην ιδια ερευνα Κυριάκος Μητσοτάκης 0,1 Πίνακας Α35: Ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα, με ποιον θα έμοιαζε; <blockquote class=”imgur-embed-pub” lang=”en” data-id=”a/aVddboW” data-context=”false” ><a href=”//imgur.com/a/aVddboW”></a></blockquote><script async src=”//s.imgur.com/min/embed.js” charset=”utf-8″></script>

 18. Πίστευε και μη, ερεύνα (είτε πιστεύεις είτε όχι να ερευνάς).

  Κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να βάλουμε τον προβληματισμό στην ζωή μας: τι είμαστε, γιατί υπάρχουμε, γιατί ζούμε.

  ΟΙ θεωρίες είναι 2, ο Δαρβινισμός (είμαστε εξέλιξη πιθήκων) και ο Χριστιανισμός (είμαστε δημιούργημα ενός ανώτερου Θεού).

  Η 3η θεωρία του ότι προερχόμαστε από εξωγήινους  κολλάει στο ανωτέρω δίλημμα  από πού προήλθαν οι εξωγήινοι από εξέλιξη ή δημιουργία ενός ανώτερου Θεού άρα από μόνη της δεν είναι επαρκής.

  Όσοι πιστεύουν ότι προέρχονται από τους πιθήκους ζουν αντίστοιχα, χωρίς κανένα πνευματικό ή μεταφυσικό προβληματισμό, εφήμερα, ηδονικά, ρηχά και όταν πλέον  κορεστούν από όλα, βαρετά και ενδεχομένως καταστροφικά.

  Για όσους έχουν μεταφυσικές ή υπαρξιακές ανησυχίες, ο Θεός έχει δώσει άπλετα τις αποδείξεις της ύπαρξής του.

  Ένας τρόπος της έκφρασής του είναι μέσω θαυμάτων π.χ.:

  το θαύμα της Αξιωματικού που ήταν η μόνη επιζήσασα από την πτώση του ελικοπτέρου το 2017, όταν επικαλέστηκε το όνομα της Θεοτόκου όταν  όλοι οι άλλοι συνεπιβάτες της σκοτώθηκαν,

  το θαύμα με το χωριό Προκόπι φέτος το καλοκαίρι στην Εύβοια, όταν μετά την λιτανεία που έκαναν οι κάτοικοι, εμφανίστηκε ένα σύννεφο από το πουθενά και έβρεξε γύρω από το χωρίο και δεν άφησε την φωτιά να πειράξει το χωριό όταν το ίδιο διάστημα η μίση Εύβοια που με όλες  τις ανθρώπινες ενέργειες και προσπάθειες έγινε στάχτη

  το αιώνιο θαύμα του να μην έχουν ακόμη οι Εβραίοι ένα ιερό μέρος, έναν Ναό του Σολομώντα  να προσευχηθούν και προσεύχονται στα ερείπια του παλαιού Ναού γιατί έτσι όρισε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός  να γίνεται εδώ και 20 σχεδόν αιώνες.

  Όλα τα ανωτέρω σας τα αναφέρω γιατί είναι θαύματα πρόσφατα που μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει απλά ανοίγωντας το Google ή το Youtube και υπάρχουν εν ζωή μάρτυρες που μπορούν να τα πιστοποιήσουν. Μπορεί κάποιος να μην πιστέψει και να πει ότι δεν υπάρχει Θεός όταν μελετήσει έστω και ένα από αυτά τα 3 θαύματα?
   
  Ένας  άλλος τρόπος είναι μέσω προφητειών. Οι προφητείες είναι η παρηγοριά του Χριστού για τον βασανιζόμενο λαό του, να μην πέσουν σε απελπισία από τον διάβολο.

  Όπως ο Κύριος ελκύει του πιστούς με την Αγάπη, ο διάβολος του κερδίζει με την απελπισία, ότι ο Θεός σε ξέχασε, δεν υπάρχει, δεν θα σε σώσει γιατί έκανες  το ένα ή το άλλο  κακό κ.α.

  Η προφητεία κατά κάποιο τρόπο αποκαλύπτει το σχέδιο του Θεού και η επιβεβαίωσή της αποτελεί απόδειξη της εξουσίας του και της ύπαρξής του.

  Η  προφητεία του «Ξανθού Γένους» όπως σας έχω ξαναγράψει δεν είναι του Αγαθάγγελου που εύκολα μπορεί να αμφισβητήσεις άλλα του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν  Σαλού και κακώς επιμένετε να γράφετε την πλάνη για τον Αγαθάγγελο.

  Είναι προφητεία Αγίου και όχι ενός κληρικού και δεν μπορείτε να την λαμβάνετε επιπόλαια.

  Επίσης η προφητεία δεν μιλάει ούτε για την υποστήριξη του «Ξανθού Γένους» στου Έλληνες ούτε για την ελευθέρωση των Ελλήνων όπως περίμεναν στα Ορλοφικά.

  Η προφητεία λέει ξεκάθαρα ότι την Κωνσταντινούπολη θα την πάρει το «Ξανθό Γένος» που το όνομά του αρχίζει από «Ρ». Έτσι απλά. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι από ανθρώπους που βάζουν προσωπικές ελπίδες ή προσδοκίες και αλλοιώνουν το νόημά της, όπως κάνει και  ο Thanos.

  Όσο για τα εκκλησιαστικά που αναφέρει ο Thanos, επειδή είτε δεν το γνωρίζει είτε δεν θέλει να το πει, το πρόβλημα με τη Ρωσία ξεκινά με την ψευτοσύνοδο του Πατριάρχη Βρθολομαίου στην Κρήτη το 2016 και τις αιρετικές αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί ερήμην της Ρωσικής Εκκλησίας που διαφώνησε με την σύγκλισή της και δεν συμμετείχε.

  Απλά η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Οικρανικής Εκκλησίας ήταν η πληρωμένη απάντηση του Βαρθολομαίου (μετά βέβαια από ξενική παρότρυνση αντίπαλης χώρας) στην Ρωσική απαξίωση της Συνόδου του.

   • A.K.,

    Τι κάθεσαι κι ασχολείσαι… Τζάμπα πλήκτρα χτυπάς, κι εσύ κι εγώ. Πιο εύκολα θα εκπαιδεύσουμε ένα φίκο στη γλάστρα να πηγαίνει και να ποτίζεται μόνος του, παρά έναν θρησκοταλιμπαν να αντιληφθεί πως αυτό που του νομίζει δεν υπάρχει και πως είναι θύμα μιας σπείρας που εκμεταλεύεται ανοήτους

  • Φίλε μου αν και έβαλες κόμμα στο και μή, αν και θα έπρεπε να βάλεις άνω τελεία, σε βλέπω λίγο αποδομητικό στα υπόλοιπα. Ο πίθηκος με τον Homo erectus δεν έχουν καμία σχέση ούτε βιολογικά ούτε και μορφολογικά, οπότε διάβασε καλύτερα την θεωρία του Δαρβίνου που είναι αποδεδειγμένη. Να φανταστώ πως πιστεύεις και στις 7 ημέρες της δημιουργίας, αλλά δεν θα επεκταθώ. Για εσένα τα θαύματα συμβαίνουν μόνο στους Χριστιανούς; Δηλαδή έχουμε πάρει την αντιπροσωπία; Σε χιλιάδες αεροπορικά και όχι μόνο δυστυχήματα υπάρχουν επιζώντες, γιατί κάποιος θεός να επελέξε αυτόν η αυτή που καθόταν στο 12D και όχι στο 12C, μήπως γιατί ήταν Χριστιανός. Ασπάζομαι τον Χριστιανισμό ως προς τις αρχές του. Όταν αρρωστήσω πάω στον Γιατρό και όχι στην Εκκλησία. Κάθε πρωί που θα ξυπνήσω και πριν κοιμηθώ λέω πάντα σε ευχαριστώ Θεέ μου. Κατάγομαι από ναυτική γενιά. Στο σπίτι μου μια εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι σε περίοπτη θέση και τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό σε ότι τον αφορά και έχω πολλές ιστορίες για την δύναμη που έδωσε σε οικείους μου. Από την άλλη πιστεύω και είναι αποδεδειγμένο πως αν βρίζεις ή φωνάζεις σε βοηθά να αντιμετωπίσεις και να αντέξεις τον πόνο. Αν σε κάποιους δίνει δύναμη το να πιστεύουν στον Βούδα, στον Δαλάι Λάμα ή στον Γκάντι δεν θα το σχολιάσω και δεν θα το κατακρίνω, καλά κάνουν. Μπορώ να ακούσω όλες τις θρησκείες πλην του ισλάμ που απεχθάνομαι γιατί μου έχει φάει όλες τις παρθένες και δεν βρήκα καμιά εκτός από τα ζώδια.

   • Επειδή έχω σπουδάσει πάνω σε επιστήμη που εμπεριέχει Βιολογία οργανισμών, γνωρίζω πολύ καλά τι είπε ο Δαρβίνος.

    Ο Δαρβίνος έχει 2 θεωρίες: την εξέλιξη των ειδών που είναι απόλυτα σωστή και που αποτελεί νόμο του Θεού και την προέλευση των ειδών, ότι όλα τα έμβια είδη προέρχονται από εξέλιξη ενός άλλου είδους, εν προκειμένω ο άνθρωπος έχει ένα πρόγονο πίθηκο, που είναι εντελώς λάθος.

    Η εξέλιξη αφορά τα άτομα ενός συγκεκριμένου είδους π.χ. άνθρωποι που έχουν ένα γονίδιο που τους κάνει ανθεκτικούς π.χ. στον κορονοϊό και δεν πεθαίνουν αλλά είναι ασυμπτωματικοί έναντι άλλων που πεθαίνουν, οπότε στο μέλλον (αν δεν υπήρχαν φάρμακα) θα επικρατούσαν αυτοί που είναι ανθεκτικοί και ο ασθενής γονότυπος θα εξέλειπε. Αυτό λέγεται εξέλιξη, η προσαρμογή και επιβίωση των ισχυρότερων οργανισμών.

    Η προέλευση των ειδών που είσήγαγε ο Δαρβίνος δηλ. όλα τα είδη προέρχονται από εξέλιξη ενός προηγούμενου είδους είναι παντελώς λάθος, δεν μπορεί π.χ. να σχηματίστηκε ο πρώτος οργανισμός στην θάλασσα, με πτερύγια και βράγχια και στην συνέχει με κάποια μετάλλαξη να εξελίχθηκε σε πουλί.

    Το ενδιάμεσο στάδιο, μισό ψάρι – μισό πουλί, δεν θα επιβίωνε ούτε στο νερό ούτε στον αέρα. Επίσης σε κανένα πείραμα τύπου «κοσμικής σούπας» δεν κατόρθωσαν οι επιστήμονες σε προσομοίωση των τυχαίων συνθήκων, όπως αυτές στην απαρχή του Κόσμου, να δημιουργήσουν κάτι ανώτερο χημικά από αμινοξύ, πόσο μάλλον ολόκληρη την αλυσίδα DNA ακόμη και του πιο απλού οργανισμού, γι’ αυτό και τα παράτησαν και πλέον ψάχνουν το Μποζόνιο Higs στο Cern για να κάνουν το νέο σόου τους.

    Για τον λόγο αυτό κατέληξα ότι η μόνη αλήθεια για την προέλευση του ανθρώπου είναι ο Θεός. Όσο για την δημιουργία του κόσμου σε 7 ημέρες, αν διαβάσεις την θεωρία του Big Bang, περιγράφει τα ίδια στάδια με αυτά της Παλαιάς Διαθήκης που γράφηκε χιλιετίες πριν.

    Όλα αυτά τα γράφω (π.χ. για τα θαύματα) για να σας προκαλέσω τον υγιή προβληματισμό να διερευνήσετε αν όντως υπάρχει Θεός. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε και ο Παύλος «στον αιρετικό μετά Πρώτη και Δευτέρα νουθεσία παραιτού..»

    Όσο για τις προφητείες που είπε ο Jolly Roger, θεωρώ τον εαυτό μου πιστό και δεν μου χρειάζονται η Προφητείες για να πορευθώ.

    Δύο μόνο προφητείες πιστεύω: η μία είναι η έλευση του Ιησού Χριστού ως Μεσσία.

    Ο Θεός έστειλε στους Εβραίους τους Προφήτες να προφητεύσουν την έλευση του Μεσσία και να τους δώσει παρηγοριά και κουράγιο να πορευθούν στα δύσκολα χρόνια που ζούσαν.

    Οι Προφήτες προφανώς προφητεύουν για κάτι που πρόκειται να γίνει στο μέλλον και όχι για κάτι που ήδη συνέβη.

    Στην Εβραϊκή θεολογία, μετά την έλευση του Κυρίου Ιησού Χριστού, δεν αναφέρεται κανένας άλλος Προφήτης εδώ και περίπου 2000 χρόνια, ασχέτως αν ακόμη περιμένουν τον Μεσσία τους. Παλιότερα σχεδόν κάθε 100 – 200 χρόνια είχαν και ένα Προφήτη για να τους νουθετεί.

    Γιατί? Μα γιατί η Προφητεία εκπληρώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

    Να μία εκπληρωμένη προφητεία για τον Jolly Roger, όσο άβολη και αν του φαίνεται.

    Η Δεύτερη Προφητεία που πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί είναι αυτή της Αποκάλυψης του Ιωάννη και της 2ας Παρουσίας του Ιησού Χριστού, ιδιαίτερα μετά που θα επιτρέψει ο Κύριος το χτίσιμο του Νέου Ναού του Σολομώντα.

    • Νομίζω πως πολύ σωστά το έγραψες το πίστευε και μη, ερεύνα. Επειδή τα Ελληνικά δεν στερούνται ούτε εννοιών ούτε περιγραφών, αν ήθελαν να πουν πιστεύεις ή μη, ερεύνα θα το έλεγαν. Χρησιμοποιούν προστακτική για την σκέψη και αυτό είναι βαρύ για το στομάχι μου. Έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Σε ευχαριστώ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

16
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1943: Η γερμανική αεροπορική επιδρομή στο...

0
Με τη συμμαχική εκστρατεία στην ιταλική χερσόνησο σε εξέλιξη, 105 γερμανικά βομβαρδιστικά αιφνιδιάζουν πλήρως τις συμμαχικές δυνάμεις εκτελώντας έναν αστραπιαίο νυχτερινό βομβαρδισμό στο λιμάνι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Στην προτελευταία θέση ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, μετά την Αλβανία

Καθώς η Επιτροπή Καθορισμού Κατώτατου Μισθού της Τουρκίας συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να καθορίσει τον κατώτατο μισθό για το 2022, το Επαναστατικό Εργατικό...

Και μυαλό δε βάζουν: Η Οκλαχόμα μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της Εθνικής Φρουράς

Η πολιτεία της Οκλαχόμα κατέθεσε αγωγή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για να σταματήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 για την Εθνική Φρουρά, ανακοίνωσε...

Άσκηση μείζονος ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Εικόνες)

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά άσκηση μείζονος ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της...