Άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ!

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί μέσω και ανακοίνωσης στον ημερήσιο Τύπο για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΕ που βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης από την Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Ερνστ & Γιανγκ, κηρύχθηκε άγονος…

Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός αφορά:

  1. Ακίνητα

α. ένα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τετραγωνικών μέτρων στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 25 της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

β. ένα οικόπεδο έκτασης 76.957 τετραγωνικών μέτρων στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

γ. ένα οικόπεδο έκτασης 5.322 τετραγωνικών μέτρων στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

  1. Κτιριακές εγκαταστάσεις ευρισκόμενες στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης
  2. Εξοπλισμός
  3. Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες IT και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρία. Σύμφωνα με τη διακήρυξη ως κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς οριζόταν το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ήταν η 15η Μαΐου 2017 και ώρα 17.00.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα ώστε να διαμορφώσει κανείς σαφή γνώμη για την κατάσταση. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο είτε για μειωμένο ενδιαφέρον, είτε για προβλήματα στους «φακέλους» των δυο υποψηφίων που εμφανίστηκαν.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε σπεύσει σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο να διατυπώσει σαφή προτίμηση για την υποψηφιότητα της νοτιοαφρικανικής εταιρίας Paramount, έναντι αυτής της προμηθεύτριας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL, τη γερμανική Krauss Maffei Wegmann (KMW). Μια ενέργεια «αντισυμβατική» καθώς η διαγωνιστική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, η οποία είχε προκαλέσει εύλογα, έκπληξη και απορία.

Τι άραγε «στράβωσε»; Οι συγκεχυμένες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, θέλουν τη μια υποψήφια εταιρία να καταθέτει μεν φάκελο, από τον οποίο όμως δεν προέκυπτε «σαφές ενδιαφέρον» για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ. Είναι ένα πρώτο σημείο που χρήζει διευκρίνισης, αφού αυτά τα δύο, η συμμετοχή από τη μία και η «αδιαφορία» από την άλλη, δεν μοιάζουν να βγάζουν ιδιαίτερο νόημα.

Πρόβλημα φέρεται να υπήρχε όμως και με την άλλη υποψηφιότητα, καθώς «ακούγεται» ότι δεν προέκυπτε με σαφήνεια η σχέση ανάμεσα στη μητρική εταιρία και αυτή που δημιουργήθηκε εδώ στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, κάτι που επίσης θέλει διευκρίνιση.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι το ότι από τη στιγμή που ο διαγωνισμός αφορούσε πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας ΕΛΒΟ με ελάχιστο τίμημα τα 10 εκατομμύρια ευρώ, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπέβαλαν προσφορές συγκεκριμένου οικονομικού ύψους συνοδευόμενες με εγγυητική επιστολή, ύψους που προφανώς ορίζεται εκ των προτέρων, ενός αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Σχετικά με αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ανέκυψε θέμα ενός τουλάχιστον εκ των συμμετεχόντων, με δικαιολογία το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων που ισχύουν στην Ελλάδα (capital controls), όχι τόσο για την εισαγωγή των χρημάτων στην Ελλάδα, αλλά για την ανάκτησή τους σε περίπτωση που δεν επιλεγεί ο υποψήφιος.

Και αυτό όμως, εάν ισχύει, μοιάζει προβληματικό, αφού εξ όσων γνωρίζουμε, όταν πιστωθούν χρήματα σε έναν λογαριασμό προερχόμενα από το εξωτερικό, περιορισμός υπάρχει μόνο για την ανάληψη σε μετρητά και ο κάτοχος εάν το επιθυμεί δικαιούται να τα μεταφέρει εκτός Ελλάδας.

Η έκδοση εγγυητικής επιστολής λογικά ίσως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα λόγω δεσμεύσεων που φέρονται να έχουν αναλάβει οι «συστημικές» τράπεζες για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν στον τομέα της άμυνας. Όμως, ακόμα και να είναι αληθές, λογικά ήταν γνωστό σε όσους προκήρυξαν τον διαγωνισμό και δεν μπορεί παρά να υπάρχει κάποια νόμιμη οδός αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλιώς ο διαγωνισμός δεν θα είχε νόημα.

Η πιο προφανής περίπτωση που ο διαγωνισμός μπορεί να κηρυχθεί «άγονος» είναι εάν οι υποβληθείσες προσφορές ήταν χαμηλότερες των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά επειδή αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί σχεδόν αμέσως μετά την κατάθεση των προσφορών, μπορεί να υποτεθεί ότι οι λόγοι κήρυξης του διαγωνισμού ως «άγονου» θα πρέπει να αναζητηθούν στις λεπτομέρειες των προσφορών.

Φυσικά μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις μπορούν να διευκρινίσουν το ζήτημα.

(Πηγή Defence-Point)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Δε ξαναποστάρω το ‘When I See You Again’, ακόμα και σαν απαισιοδοξία καταντάει βαρετό…

Φίλιππος
Guest
Φίλιππος

Φαίνεται πως η ΕΛΒΟ δυστυχώς θα καταλήξει σε ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό των ναυπηγείων Σκαραμαγκά…
Χωρίς παραγγελίες απο το εσωτερικό κανένας επενδυτής δεν είναι πρόθυμος να αγοράσει μια τόσο προβληματική βιομηχανία.

Aris
Guest
Άρης

Η νύφη δεν είναι παρθένα και σχόλασε ο γάμος ή η προίκα λίγη…

Gilan
Guest
Gilan

Ούτε για μπάτσες δεν μας έχουν!

Em.Ti
Guest
Εμ.Τ

Κατάντια…

παναγιωτης
Guest
παναγιωτης

αυτά συμβαίνουν όταν την χωρά την διοικούν ερασιτέχνες και κάποιοι που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα και αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση

AIRMAN
Guest
AIRMAN

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΑΚ
Guest
ΑΚ

10 εκατο…μύρια! Δηλαδή ούτε ενάμισο LEO2HEL !!!!!!

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Βλέπω να τη αγοράζει ο ρωσοπόντιος товарищ …

dimitrov
Guest
dimitrov

Συγκρίνοντας κανείς την γελοιότητα της ΕΛΒΟ με την τουρκική αμυντική βιομηχανία – γενικώς και ειδκώς – καταλαβαίνει πολλά και για το που πάει το πράγμα με τα ελληνοτουρκικά …. Δείχνει το πράγμα τόσο πολύ το πως έρχεται η καταστροφή. Όσο για την παρέμβαση του ΥΠΑΜ και για τον ΥΠΑΜ γενικώς τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Παντως αυτή η Paramount έχει κάποια πολυ ενδιαφέρον προιόντα !

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Παραχωρηση της εταιριας στον ΕΣ.
Υπαγωγη των τεχνικων υπαλληλων της στο πολιτικο προσωπικο του ΕΣ, με τον αντιστοιχο μισθο.
Κλεισιμο των ΠΕΒ και μεταφορα τηων δραστηριοτητων τους στην ΕΛΒΟ.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν νομίζουμε ότι γίνεται αυτό που λέτε…

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Μα ούτε να αγοράσουν σε ”ξεπούλημα” τα ”διαμάντια” μας δεν θέλουν;

Τα ”φιλέτα”;