Σήμα Κινδύνου πυρηνικής απειλής στάλθηκε κατά λάθος σε εκατομμύρια ανθρώπους στον Καναδά

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Καναδοί πολίτες σε όλη την επαρχία του Οντάριο, που έχει πληθυσμό 14,5 εκατομμύρια ανθρώπους, έλαβαν νωρίς το πρωί της Κυριακής επείγον μήνυμα τύπου Alert για “πυρηνικό επεισόδιο” στην πόλη του Pickering, 30 λεπτά μακρυά από το Τορόντο.

Το μήνυμα απευθυνόταν σε ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Pickering και προκάλεσε πανικό παρά το ότι συνοδευόταν από τη φράση “ΚΑΜΙΑ ανωμαλία δεν παρατηρείται στο επίπεδο ραδιενέργειας γύρω τον σταθμό”. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε πάνω από μια ώρα αργότερα με δεύτερο μήνυμα που αποκάλυπτε πως το πρώτο μήνυμα ήταν λάθος.


Συγκεκριμένα, στις 07:30 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωνε για περιστατικό και ότι “προσωπικό εκτάκτων αναγκών” έσπευδε στην περιοχή αλλά ειδοποιούσε του κατοίκους της περιοχής πως δεν χρειαζόταν να λάβουν κανένα “έκτακτο μέτρο” παρά να περιμένουν νεώτερη ενημέρωση.

Στις 08:30 οι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν πως ο συναγερμός ήταν λάθος και η αποστολή του πρώτου μηνύματος δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Κάποιοι έλαβαν κι ένα ακόμα μήνυμα λίγο μετά τις 09:00 με την ένδειξη “δεν υφίσταται ΚΑΝΕΝΑ πυρηνικό ζήτημα” και δήλωσε πως το προηγούμενο ήταν λάθος αλλά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έλαβαν όλοι αυτό το μήνυμα.


Οι διαψεύσεις συνεχίστηκαν για να καθησυχάσουν τον κόσμο. Η πόλη του Pickering ανακοίνωσε στο Twitter πως “δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το κοινό” παρά τον πυρηνικό συναγερμό. Το ίδιο έκανε και ο δήμαρχος του Pickering στον προσωπικό του λογαριασμό:

“Ανησύχησα ιδιαίτερα, όπως πολλοί από εσάς, από το μήνυμα που έλαβα σήμερα το πρωΐ. Αν και αισθάνομαι ανακούφιση γιατί δεν υπάρχει πραγματικό επείγον περιστατικό, είμαι πολύ αναστατωμένος που ένα λάθος σαν κι αυτό έλαβε χώρα. Μίλησα με την Περιφέρεια και απαίτησα να γίνει πλήρης διερεύνηση του περιστατικού”.

Διάψευση του περιστατικού και επιβεβαίωση πως δεν υπάρχει κίνδυνος έκανε και η Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας του Οντάριο, που έχει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού. Αν και τρομακτικό, το καναδικό περιστατικό απέχει παρασάγγας από τον τρόμο που βίωσαν οι κάτοικοι της Χαβάης όταν πριν από σχεδόν δύο χρόνια ξύπνησαν με ηλεκτρονικά μηνύματα που τους ειδοποιούσαν για επικείμενη επίθεση με βαλλιστικά βλήματα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of