14.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο μάχης ΗΠΑ-Ντουμπάι;

- Advertisement -


Η είδηση ότι η Emirates ξεκινάει νέα καθημερινή πτήση από το Dubai προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, μέσω της Αθήνας, από τις 12 Μαρτίου 2017 κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται κατ’ αρχήν ευχάριστη για μια χώρα που έχει να ελπίζει πλέον σε πολύ λίγα πράγματα και ένα από αυτά είναι ο τουρισμός.
Υπάρχει όμως και μια σκοτεινή πτυχή της οποίας τις επιπτώσεις είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή.
Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές τόσο στον ιστότοπο όσο και στην Π&Δ υπάρχει μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του παγκοσμίου συστήματος αερομεταφορών, ειδικά σε ότι αφορά τους Mega-carriers του Κόλπου τους οποίους οι  μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η ιστορία είναι γνωστή. Όπως υποστηρίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όλοι οι μεγάλοι αερομεταφορείς που προέρχονται από τα εμιράτα του Κόλπου γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν με βάση τον πλούτο των αντίστοιχων κρατών που ρέει σε συγκοινωνούντα δοχεία, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να πληρώνουν φόρους (σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους) την ίδια στιγμή που εταιρίες στην Ευρώπη κλείνουν λόγω των απαγορεύσεων κρατικών επιχορηγήσεων.
Το θέμα έχει ιδιαίτερη ένταση στις Ηνωμένες Πολιτείες (καθώς στην Ευρώπη βιομηχανίες όπως η Airbus και κάποια από τα προγράμματά της όπως το Α380 ζουν από τους αερομεταφορείς του Κόλπου) και ο Τραμπ έχει πολλές φορές αναφερθεί προεκλογικά στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού.  Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι η προεδρία του  (και με βάση τα δείγματα γραφής μέχρι τώρα) θα αναζητήσει μια χαρακτηριστική ευκαιρία για να αντιδράσει και μάλιστα άκρως τιμωρητικά.
Στις ΗΠΑ μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι η πτήση Αθήνας-Νέας Υόρκης είναι μια πρόκληση (5th freedom right) που ο Τραμπ ίσως δεν αφήσει ανεκμετάλλευτη και το πεδίο αντίδρασης είναι ευρύ και ο Ντόναλτ εντελώς… απρόβλεπτος. Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο το 2013 με μια αντίστοιχη προσπάθεια από το Μιλάνο. Τότε όμως δεν ήταν ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον…
Στην ελληνική περίπτωση βέβαια (σε αντίθεση με το Μιλάνο)  δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού καθώς δεν υπάρχει σήμερα πτήση σε 12μηνη βάση μεταξύ Αθηνών-Νέας Υόρκης άρα πως μπορεί να είναι αθέμιτος. Όταν όμως μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο το να κρατά κανείς λεξικό και να προσπαθεί να εξηγήσει την διαφορά είναι μάλλον… άσκοπο.
Θυμηθείτε τα παραπάνω λοιπόν όταν σκάσει η βόμβα γιατί θα σκάσει και το ερώτημα είναι σε ποιανού τα χέρια ΦΓΚ

Κατά τα άλλα το νέο δρομολόγιο Dubai-Athens-Newark της Emirates, θα παρέχει μία καθημερινή απευθείας πτήση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, δρομολόγιο που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2012. Η πτήση θα εκτελείται από το ευρείας ατράκτου αεροσκάφος τύπου Boeing 777-300ER προσφέροντας 8 θέσεις στην Πρώτη Θέση, 42 θέσεις στην Business και 304 θέσεις στην Οικονομική Θέση, καθώς και 19 τόνους χωρητικότητα φορτίου εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με την Emirates η Αθήνα αποτελεί μια αγορά που παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά μέσα στο σημερινό περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού στον αεροπορικό κλάδο. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό, ξεπερνά ετησίως τους 570.000 επιβάτες, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2016, η  κίνηση με απευθείας πτήσεις (εποχικές συνδέσεις) προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τους 156.000 επιβάτες. Συνεπώς, το μέγεθος της αγοράς της Νέας Υόρκης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εντός Ευρώπης για την ανάπτυξη ετήσιας αεροπορικής δραστηριότητας προς τις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η Emirates έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό και να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά.
Ο Sir Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates Airline δήλωσε: «Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσέγγισαν την Emirates πριν αρκετό καιρό, με σκοπό την υλοποίηση ενός δρομολογίου μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση, η Emirates κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επέκταση μιας από τις πτήσεις μας που εκτελούν το δρομολόγιο Dubai-Αθήνα, προς Newark είναι εμπορικά και λειτουργικά βιώσιμη. Είμαστε χαρούμενοι που ανταποκρινόμαστε και ικανοποιούμε μία μεγάλη ανάγκη των επιβατών, την οποία άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν παραβλέψει και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τους συνεργάτες μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη στήριξή τους σε αυτό το νέο δρομολόγιο
Ο Tim Clark προσέθεσε: «Οι καθημερινές διεθνείς πτήσεις υψηλής ποιότητας, αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών αλλά και πολιτισμικών δεσμών. Ειδικά το εμπόριο προϊόντων τόσο μεγάλης αξίας, όσο και ευαίσθητων χρονικά (σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τους), θα διευκολυνθεί από την αυξημένη χωρητικότητα φορτίου εμπορευμάτων των αεροσκαφών τύπου Boeing 777 της Emirates. Παράλληλα αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα λάβει τρομερή ώθηση από τη διαθεσιμότητα καθημερινών πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.»
Η Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μας και ενόψει του κοινού μας στόχου για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της επέκτασης σε μακρινές αγορές, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Emirates για τη θετική ανταπόκρισή της στο αίτημά μας σχετικά με το νέο δρομολόγιο που θα συνδέει όλο το χρόνο το Dubai με τη Νέα Υόρκη μέσω της Αθήνας. Αυτή η στρατηγική επιλογή στηρίζει σημαντικά τις προσπάθειές μας στο Υπουργείο Τουρισμού για περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη αυξανόμενης ροής επισκεπτών στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ετήσια βάση, που ταξιδεύουν είτε για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.
Ο Δρ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε σχετικά: «Με την ισχυρή επιβατική ανάπτυξη προς τη Νέα Υόρκη αφενός και την περιορισμένη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης αγοράς με απευθείας πτήσεις (μόνο μέσω εποχικών συνδέσεων), η αγορά της Αθήνας διαμορφώνεται ως ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΑΑ παρουσίασε αρχικά το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο και σε συνεργασία με την Emirates, επένδυσε σε αυτό την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό και με βάση την πολιτική του ΔΑΑ για συμμετοχή στο ρίσκο των αεροπορικών εταιρειών στην ανάπτυξη νέων δρομολογίων, το αεροδρόμιο της Αθήνας στηρίζει πλήρως τα σχέδια της Emirates με σημαντικές ενέργειες σε επίπεδο μάρκετινγκ και προώθησης, καθώς και μέσω του ενισχυμένου προγράμματος κινήτρων που προσφέρει στους αεροπορικούς συνεργάτες του.»
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Αυτό ακριβώς μας έλειπε.

f.karaiosifidis

Είναι μια πιθανότητα the big storm εάν συναντηθούν οι “θυελλες” των αμερικανικών συνδικάτων και του Τραμπ με το “America First”.

Tango.Alpha

Μερικές γρήγορες σκέψεις για τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια του ΦΓΚ
Αναρωτιέμαι, αρχικά, πόσα χρήματα θέλουν να επενδύσουν οι ΜΕ3 σε ομάδες πίεσης (lobby στα Ελληνικά) ώστε να υπερασπισθούν τη γραμμή και τις θέσεις τους και πόσα θέλει να επενδύσει η Boeing σε αντίστοιχες ενέργειες (ποιος είναι ο μεγαλύτερος χρήστης Boeing 777 στον κόσμο;). Επίσης τυπικά υπάρχει σε ισχύ η συμφωνία ΗΠΑ- Ε.Ε. που αφορά και τέτοιου είδους πτήσεις έτσι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αντιδράσει ο Πρόεδρος Τράμπ. Και τέλος πότε θα μπει και η Turkish ως Μ4 σαν εταιρεία που αναπτύχθηκε με παρόμοιες συνθήκες;
Πάντως πριν ενθουσιαστούμε για τη δωδεκάμενη σύνδεση Ελλάδας – ΗΠΑ θα ήταν καλό να δούμε πόσο θα αυξήσει ουσιαστικά την κίνηση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα

dimitrov

Έλα μωρή Ελλαδάρα σκίζονται πάνω στο πτώμα σου τα δολλάρια με τα πετροδόλλαρα …… τελικά λεφτά υπάρχουν … για τους άλλους.

f.karaiosifidis

Πάντα υπήρχαν… διερχόμενα…

Θανασης

Οσο ξερω παντως το 767 είναι αποδοτικοτερο και πιο φθηνο στην συστηρηση και καταναλωση αλλα για τις περισσοτερες κυβερνησεις δεν συμβαινει τιποτα το αξιοσημιοτο.

f.karaiosifidis

το 767 είναι που “αποδοτικότερο και πιο φθηνό” και τι σχέση έχει το Β767 με την ανάρτηση;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.Η Γαλλία προσβλέπει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ πολύ κοντά στην πλήρη αξιοποίηση των Mark V...

17
 H ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά να σας μεταφέρει φωτογραφίες από τις δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα σκάφη Mark V του Πολεμικού μας...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 2.29

Related News

Αγοράζει το Πακιστάν κινεζικά μαχητικά J-10;

Μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνει ένα μοντέλο κινεζικού μαχητικού Chengdu J-10 με τα χρώματα της Πακιστανικής Αεροπορίας.Ακόμα πιο...

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.Η Γαλλία προσβλέπει...

Αποκλειστικές φωτογραφίες των Mark V της ΔΥΚ

Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου, σας παρουσιάζουμε αποκλειστικές φωτογραφίες των Mark V της ΔΥΚ σε δοκιμές που έγιναν στην Ελευσίνα.