21.3 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο μάχης ΗΠΑ-Ντουμπάι;

Πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο μάχης ΗΠΑ-Ντουμπάι;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  


Η είδηση ότι η Emirates ξεκινάει νέα καθημερινή πτήση από το Dubai προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, μέσω της Αθήνας, από τις 12 Μαρτίου 2017 κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται κατ’ αρχήν ευχάριστη για μια χώρα που έχει να ελπίζει πλέον σε πολύ λίγα πράγματα και ένα από αυτά είναι ο τουρισμός.

Υπάρχει όμως και μια σκοτεινή πτυχή της οποίας τις επιπτώσεις είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή.

Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές τόσο στον ιστότοπο όσο και στην Π&Δ υπάρχει μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του παγκοσμίου συστήματος αερομεταφορών, ειδικά σε ότι αφορά τους Mega-carriers του Κόλπου τους οποίους οι  μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η ιστορία είναι γνωστή. Όπως υποστηρίζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όλοι οι μεγάλοι αερομεταφορείς που προέρχονται από τα εμιράτα του Κόλπου γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν με βάση τον πλούτο των αντίστοιχων κρατών που ρέει σε συγκοινωνούντα δοχεία, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να πληρώνουν φόρους (σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους) την ίδια στιγμή που εταιρίες στην Ευρώπη κλείνουν λόγω των απαγορεύσεων κρατικών επιχορηγήσεων.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη ένταση στις Ηνωμένες Πολιτείες (καθώς στην Ευρώπη βιομηχανίες όπως η Airbus και κάποια από τα προγράμματά της όπως το Α380 ζουν από τους αερομεταφορείς του Κόλπου) και ο Τραμπ έχει πολλές φορές αναφερθεί προεκλογικά στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού.  Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι η προεδρία του  (και με βάση τα δείγματα γραφής μέχρι τώρα) θα αναζητήσει μια χαρακτηριστική ευκαιρία για να αντιδράσει και μάλιστα άκρως τιμωρητικά.

Στις ΗΠΑ μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι η πτήση Αθήνας-Νέας Υόρκης είναι μια πρόκληση (5th freedom right) που ο Τραμπ ίσως δεν αφήσει ανεκμετάλλευτη και το πεδίο αντίδρασης είναι ευρύ και ο Ντόναλτ εντελώς… απρόβλεπτος. Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο το 2013 με μια αντίστοιχη προσπάθεια από το Μιλάνο. Τότε όμως δεν ήταν ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον…

Στην ελληνική περίπτωση βέβαια (σε αντίθεση με το Μιλάνο)  δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού καθώς δεν υπάρχει σήμερα πτήση σε 12μηνη βάση μεταξύ Αθηνών-Νέας Υόρκης άρα πως μπορεί να είναι αθέμιτος. Όταν όμως μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο το να κρατά κανείς λεξικό και να προσπαθεί να εξηγήσει την διαφορά είναι μάλλον… άσκοπο.

Θυμηθείτε τα παραπάνω λοιπόν όταν σκάσει η βόμβα γιατί θα σκάσει και το ερώτημα είναι σε ποιανού τα χέρια ΦΓΚ

Κατά τα άλλα το νέο δρομολόγιο Dubai-Athens-Newark της Emirates, θα παρέχει μία καθημερινή απευθείας πτήση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, δρομολόγιο που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2012. Η πτήση θα εκτελείται από το ευρείας ατράκτου αεροσκάφος τύπου Boeing 777-300ER προσφέροντας 8 θέσεις στην Πρώτη Θέση, 42 θέσεις στην Business και 304 θέσεις στην Οικονομική Θέση, καθώς και 19 τόνους χωρητικότητα φορτίου εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την Emirates η Αθήνα αποτελεί μια αγορά που παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά μέσα στο σημερινό περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού στον αεροπορικό κλάδο. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό, ξεπερνά ετησίως τους 570.000 επιβάτες, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2016, η  κίνηση με απευθείας πτήσεις (εποχικές συνδέσεις) προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τους 156.000 επιβάτες. Συνεπώς, το μέγεθος της αγοράς της Νέας Υόρκης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εντός Ευρώπης για την ανάπτυξη ετήσιας αεροπορικής δραστηριότητας προς τις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η Emirates έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό και να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά.

Ο Sir Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates Airline δήλωσε: «Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσέγγισαν την Emirates πριν αρκετό καιρό, με σκοπό την υλοποίηση ενός δρομολογίου μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση, η Emirates κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επέκταση μιας από τις πτήσεις μας που εκτελούν το δρομολόγιο Dubai-Αθήνα, προς Newark είναι εμπορικά και λειτουργικά βιώσιμη. Είμαστε χαρούμενοι που ανταποκρινόμαστε και ικανοποιούμε μία μεγάλη ανάγκη των επιβατών, την οποία άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν παραβλέψει και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τους συνεργάτες μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη στήριξή τους σε αυτό το νέο δρομολόγιο

Ο Tim Clark προσέθεσε: «Οι καθημερινές διεθνείς πτήσεις υψηλής ποιότητας, αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών αλλά και πολιτισμικών δεσμών. Ειδικά το εμπόριο προϊόντων τόσο μεγάλης αξίας, όσο και ευαίσθητων χρονικά (σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τους), θα διευκολυνθεί από την αυξημένη χωρητικότητα φορτίου εμπορευμάτων των αεροσκαφών τύπου Boeing 777 της Emirates. Παράλληλα αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα λάβει τρομερή ώθηση από τη διαθεσιμότητα καθημερινών πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.»

Η Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μας και ενόψει του κοινού μας στόχου για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της επέκτασης σε μακρινές αγορές, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Emirates για τη θετική ανταπόκρισή της στο αίτημά μας σχετικά με το νέο δρομολόγιο που θα συνδέει όλο το χρόνο το Dubai με τη Νέα Υόρκη μέσω της Αθήνας. Αυτή η στρατηγική επιλογή στηρίζει σημαντικά τις προσπάθειές μας στο Υπουργείο Τουρισμού για περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη αυξανόμενης ροής επισκεπτών στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ετήσια βάση, που ταξιδεύουν είτε για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.

Ο Δρ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε σχετικά: «Με την ισχυρή επιβατική ανάπτυξη προς τη Νέα Υόρκη αφενός και την περιορισμένη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης αγοράς με απευθείας πτήσεις (μόνο μέσω εποχικών συνδέσεων), η αγορά της Αθήνας διαμορφώνεται ως ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΑΑ παρουσίασε αρχικά το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο και σε συνεργασία με την Emirates, επένδυσε σε αυτό την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό και με βάση την πολιτική του ΔΑΑ για συμμετοχή στο ρίσκο των αεροπορικών εταιρειών στην ανάπτυξη νέων δρομολογίων, το αεροδρόμιο της Αθήνας στηρίζει πλήρως τα σχέδια της Emirates με σημαντικές ενέργειες σε επίπεδο μάρκετινγκ και προώθησης, καθώς και μέσω του ενισχυμένου προγράμματος κινήτρων που προσφέρει στους αεροπορικούς συνεργάτες του.»

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Αυτό ακριβώς μας έλειπε.

Tango.Alpha

Μερικές γρήγορες σκέψεις για τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια του ΦΓΚ Αναρωτιέμαι, αρχικά, πόσα χρήματα θέλουν να επενδύσουν οι ΜΕ3 σε ομάδες πίεσης (lobby στα Ελληνικά) ώστε να υπερασπισθούν τη γραμμή και τις θέσεις τους και πόσα θέλει να επενδύσει η Boeing σε αντίστοιχες ενέργειες (ποιος είναι ο μεγαλύτερος χρήστης Boeing 777 στον κόσμο;). Επίσης τυπικά υπάρχει σε ισχύ η συμφωνία ΗΠΑ- Ε.Ε. που αφορά και τέτοιου είδους πτήσεις έτσι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αντιδράσει ο Πρόεδρος Τράμπ. Και τέλος πότε θα μπει και η Turkish ως Μ4 σαν εταιρεία που αναπτύχθηκε… Read more »

dimitrov

Έλα μωρή Ελλαδάρα σκίζονται πάνω στο πτώμα σου τα δολλάρια με τα πετροδόλλαρα …… τελικά λεφτά υπάρχουν … για τους άλλους.

Θανασης

Οσο ξερω παντως το 767 είναι αποδοτικοτερο και πιο φθηνο στην συστηρηση και καταναλωση αλλα για τις περισσοτερες κυβερνησεις δεν συμβαινει τιποτα το αξιοσημιοτο.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Αντί να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη που συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις...

31
 Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους που θα μπορούσαμε να το πούμε. Το έχουμε πει με το καλό, με το κακό, με το...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά

Related News

Osprey πάνω από το Κίεβο! Ασκήσεις και υπερπτήσεις με νόημα

Για τους παλιότερους, η είδηση της πτήσης αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από μια μεγαλούπολη της Ανατολικής Ευρώπης θα προκαλούσε ρίγος αλλά στη νέα εποχή αυτό...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Κατάληψη στα γραφεία της ΠΤΗΣΗΣ από συντάκτες που δεν θέλουν την αγορά των Rafale (αλλά είναι οπαδοί των F-35)

 Κατάληψη στα γραφεία μας από ομάδα συντακτών που αντιτίθεται στην αγορά των Rafale από την ΠΑ, και επιμένει να αγοραστούν F-35 και μάλιστα άμεσα....

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε Μάικ Πομπέο: Η αποκλιμάκωση απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός διαλόγου

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο...

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ την Παρασκευή στην Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah Bin Zayed Al Nahyan), θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 25...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Στόλτενμπεργκ

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τηλεφωνική...
- Advertisement -