14.5 C
Athens
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός 12 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ΕΜΥ

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

. Εκσυγχρονισμός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και με παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης. Αυτός είναι στόχος του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης» που προκηρύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε, η οποία θα είναι η αναθέτουσα Αρχή.

Κύριος του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). To έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.007.500 ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί εντός δυο ετών και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και από Εθνικούς Πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο από τα τέσσερα έργα που προκηρύσσεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από  αυτά που περιλάμβανε η πρόσφατα υπογεγραμμένη προγραμματική συμφωνία, μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

– Την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση μετεωρολογικών δεδομένων.

– Την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σταθμών ανώτερης ατμοσφαίρας με Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης (ΑΣΡ) για τη μέτρηση, καταγραφή και επεξεργασία, μετεωρολογικών δεδομένων ανώτερης ατμόσφαιρας.

– Την αναβάθμιση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της ΕΜΥ για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση των μετεωρολογικών πληροφοριών του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών.

– Τη δημιουργία υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση και διάθεση κάθε τύπου μετεωρολογικής πληροφορίας, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και μεθόδους επικοινωνίας.

– Την παραγωγή και διάθεση μέσω Portal, διαδικτύου και τεχνολογιών επικοινωνίας (δίκτυο κινητής & σταθερής τηλεφωνίας) δεδομένων πραγματικού χρόνου (real time) από τους Σταθμούς, προγνώσεις καιρού, καθώς και Κλιματικών – περιβαντολλογικών μετεωρολογικών προϊόντων, προς κάθε ενδιαφερόμενο (Επιχειρησιακούς ή ερευνητικούς φορείς, συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς, διεθνείς Οργανισμούς καθώς και στο ευρύ κοινό, κ.λπ.)

Ο εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα η ΕΜΥ, ως φορέας μετεωρολογικής υποστήριξης της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά παρωχημένος και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτος, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της Υπηρεσίας και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, των επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, κρίσιμοι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί τομείς, όπως η τουριστική βιομηχανία, ο τομέας της ενέργειας, οι μεταφορές και γενικά επιχειρήσεις ή πολίτες που εκτελούν δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους ή εξαρτώνται από τη μετεωρολογική πρόγνωση, επηρεάζονται αρνητικά στην προσπάθειά τους να παρέχουν, ανταγωνιστικά με το διεθνές περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες,  και κατά συνέπεια πλήττονται οικονομικά.

Στόχος του έργου με την υλοποίηση του είναι η παροχή αναβαθμισμένης μετεωρολογικής ενημέρωσης σε όλους αυτούς τους παραγωγικούς κι αναπτυξιακούς τομείς, σε φορείς του Δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στον απλό πολίτη, με τρόπο φιλικό, μέσω του διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων καναλιών πληροφόρησης.

Ωφελούμενοι θα είναι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την μετεωρολογική πληροφορία, πολίτες που έχουν ανάγκη την γνώση της για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τους την μετεωρολογική υποστήριξη τομέων (π.χ αεροναυτιλία), καθώς και φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Επίσης, με το έργο βελτιώνεται σημαντικά η σχέση κόστους – απόδοσης σε σύγκριση με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σήμερα, επιφέρει υψηλό λειτουργικό κόστος για 24ωρη βάρδια, ενώ το πλήρες αυτοματοποιημένο δίκτυο που δημιουργείται με το έργο, έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας και είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο για την εξυπηρέτηση του συνόλου της κοινωνίας.

Τέλος, το έργο με τη δυνατότητα παροχής ακριβούς και πιστοποιημένης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μετεωρολογικής πληροφορίας σε άμεσο χρόνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από οικονομικούς φορείς, ώστε να πολλαπλασιαστεί το όφελος του.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανονισμό για κοτσίδες, αλογοουρές και αφέλειες έβγαλε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

Με τι ασχολείται η Αμερικανική Αεροπορία; Με πολλά, και ανάμεσα τους τα κοτσιδάκια των γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα. Έτσι σύμφωνα με την τελευταία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

43
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν και αυτό...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της θητείας

Κοινή ανακοίνωση Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Αν. Τομεάρχη Γιώργου Τσίπρα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ΣυμμαχίαH κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει στην αύξηση της...

Η Airbus προτείνει το H175 για την αντικατάσταση των βρετανικών Puma

Η Airbus προτείνει το ελικόπτερο γενικής χρήσης H175 σαν υποψήφιο αντικαταστάτη των ελικοπτέρων SA 330 Puma HC2 της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF).Όπως σημειώνει το «Janes»,...

Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με τον Γερμανό πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ (Ernst Reichel) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν...