Ένα κράνος του 1915 προστατεύει καλύτερα τους στρατιώτες από αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός σύμφωνα με μελέτη

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα γαλλικό κράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προστατεύει καλύτερα, σε περίπτωση εκρήξεων, τους στρατιώτες σε σύγκριση με τα κράνη που χρησιμοποιεί σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

«Οι ερευνητές βιοϊατρικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ απέδειξαν ότι (…) τα σύγχρονα στρατιωτικά κράνη δεν προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλο από το ωστικό κύμα που προκαλείται από μια έκρηξη σε σύγκριση με εκείνα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

«Ιδιαίτερα ένα μοντέλο, το γαλλικό κράνος Adrian, δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τα σύγχρονα μοντέλα για την προστασία από τις εκρήξεις», αναφέρεται στην έρευνα αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι 109 Αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν εγκεφαλική διάσειση εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων που έπληξαν τη βάση τους στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου.

Το κράνος Adrian άρχισε να μοιράζεται από το 1915 στους Γάλλους στρατιώτες για να τους προστατεύσει από τις οβίδες που εκρήγνυνταν πάνω από τα χαρακώματα. Ο τραυματισμός στο κεφάλι ήταν μία από τις κύριες αιτίες απωλειών στο μέτωπο και αυτό το ελαφρύ κράνος, το οποίο δεν ήταν ικανό να σταματήσει μια σφαίρα τουφεκιού ή μυδραλιοβόλου, διέθετε στην κορυφή του μια προεξοχή, ένα κομμάτι μέταλλο προορισμένο να μετριάσει το σοκ που ερχόταν από ψηλά.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τρία κράνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με εκείνο που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός, καθώς θεώρησαν ότι ο πόλεμος των χαρακωμάτων είναι αυτός που προσεγγίζει περισσότερο στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων: το στρογγυλό, χωρίς προεξοχές κράνος Brodie που χρησιμοποιούσαν πριν από έναν αιώνα οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στρατιώτες, το γερμανικό Stahlhelm (χρησιμοποιήθηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και το γαλλικό Adrian.

Η πίεση που ασκήθηκε στην επάνω πλευρά του κράνους ήταν ίση με εκείνη που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών ήταν 50% χωρίς κανένα κράνος, κάτω από 10% με το γερμανικό και το βρετανικό κράνος, 5% με το σύγχρονο αμερικανικό κράνος και μόλις 1% με το γαλλικό.

«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό επειδή το γαλλικό κράνος ήταν κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά με το γερμανικό και το βρετανικό και ήταν πιο λεπτό, σημείωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Γιοστ Οπτ Άιντε. «Η βασική διαφορά τους ήταν ότι υπήρχε αυτό το λοφίο στην κορυφή του κράνους. Μολονότι το έβαλαν για να προστατεύσουν τους στρατιώτες από τα μεταλλικά θραύσματα, το χαρακτηριστικό αυτό μπορούσε επίσης να προστατεύσει από τα ωστικά κύματα», πρόσθεσε, συστήνοντας στον αμερικανικό στρατό να ξανασχεδιάσει τα κράνη που χρησιμοποιεί για να προστατεύουν καλύτερα από τις εκρήξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SpyrosNikolakiEfentisnigozsLebowskip270 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Noble Member
p270

Ας πάρουν τα δικά μας που έχουν διπλό ρόλο κάνουν και την κατσαρόλα όταν χρειάζεται

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ας σημειωθεί πως το Γαλλικό κράνος του Α’ΠΠ ήταν σχεδιασμένο κυριολεκτικά στο πόδι. Ουσιαστικά αντέγραψαν βιαστικά ένα ήδη υπάρχον σχέδιο κράνους για χρήση από πυροσβέστες!

Οι Γάλλοι μπήκαν σε εκείνον τον πόλεμο εντελώς απροετοίμαστοι, με “Ναπολεοντικές” στολές με έντονα χρώματα, και φυσικά χωρίς κράνη. Δεν ήταν οι μόνοι, βέβαια. Οι Γερμανοί είχαν τα γνωστά κράνη με τη «λόγχη» στο πάνω μέρος, αλλά το κύριο υλικό αυτού του κράνους ήταν το… δέρμα. Το Stahlhelm ήρθε αργότερα.

Το Γαλλικό κράνος επιβίωσε με ελάχιστες αλλαγές μέχρι τον Β’ΠΠ.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Υποθέτω ότι η χρησιμότητα της ενίσχυσης στην κορυφή είχε να κάνει με προστασία από βαριά υλικά που αλλιώς θα παραμόρφωναν/έσπαγαν το κράνος. Παρόμοια ενίσχυση (σταυρωτή) είχε γίνει στο ΡωμαΙκό κράνος ύστερα από την πρώτη αποτυχημένη εκστρατεία στην Δακία για προστασία από τα χτυπήματα τσεκουριών.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Λογικά έτσι είναι.

Αν δεν πάμε στη Ρωμαϊκή εποχή για να βρούμε την έμπνευση, θα λέγαμε πως μάλλον αρχικά το συγκεκριμένο κράνος απέκτησε αυτή την ενίσχυση για προστασία των πυροσβεστών, από πτώσεις φλεγόμενων δομικών και άλλων υλικών στα κεφάλια τους!

Lebowski
Member
Lebowski

“109 Αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν εγκεφαλική διάσειση εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων που έπληξαν τη βάση τους στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου”
119 ; Σοβαρά ; 119 ;

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
Δεν είμαι ειδικός, όμως η παρατήρηση που έχω είναι πως μάλλον ο σύγχρονος σχεδιασμός έχει να κάνει περισσότερο με το τί ακριβώς μπορεί να “φέρει” το κράνος σε συνδυασμό με την ασφάλεια παρά η χρηστικότητα του, ανάλογα με το ποιός στρατιώτης το φορά ( ειδικές δυνάμεις, πεζικάριος, μηχανικό, πεζοναύτης κλπ)