Τίτλοι τέλους για την επιχείρηση “Ασπίδα του Εφράτη”, οι Τούρκοι ΔΕΝ θα μπουν στην Ράκκα

4
1846
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 88
  •  
  •  


Με μια απλή ανακοίνωση του τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, έγινε γνωστός ο τερματισμός της επιχείρησης Euphrates Shield, της τουρκικής εισβολής στην Συρία. Ο σκοπός της επιχείρησης ήταν θεωρητικά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά στην πραγματικότητα οι Τούρκοι κατάφεραν να κόψουν στην “μέση” την λωρίδα γης που ελέγχουν οι Κούρδοι στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Αρχικός αντικειμενικός σκοπός ήταν η κατάληψη του Αλ-Μπαμπ, κάτι που το πέτυχαν, αλλά με μεγάλο κόστος σε άντρες και υλικό. Στην διάρκεια της επιχείρησης οι Τούρκοι εκτός του ISIS ήρθαν αντιμέτωποι με τους Κούρδους αντάρτες του YPG, ενώ σε κρίσιμες στιγμές δέχτηκαν και την αεροπορική υποστήριξη της Μόσχας (η είδηση εδώ). Τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι ήθελαν να είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θα προελάσουν προς την Ράκα, άτυπη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, προσπαθώντας να “εκτοπίσουν” τους Κούρδους από την επιχείρηση. Όλες όμως οι πλευρές ήταν μάλλον αρνητικές, καθώς ούτε ο Άσαντ, ούτε οι Αμερικανοί (και οι περισσότερες ομάδες ανταρτών που εξοπλίζουν), ούτε οι Ρώσοι, αλλά ούτε και οι Κούρδοι (που έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος της προσπάθειας κατά του Ισλαμικού Κράτους) ήθελαν τους Τούρκους στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως στις 28 Φεβρουαρίου ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα κινηθούν προς το Μανμπίτζ, “προκειμένου να εκδιωχτούν οι κουρδικές δυνάμεις ανατολικά του Ευφράτη, και να αποδοθεί η περιοχή στους ντόπιους” (συμμάχους του). Η απάντηση των Αμερικανικών ήταν απλή, λιτή και άμεση. Αμερικανικές δυνάμεις “πάτησαν” στην περιοχή, δίνοντας ένα πάρα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στο Ερντογάν. Όσοι παρακολουθούν τακτικά την ιστοσελίδα μας θα θυμούνται την σχετική μας ανάρτηση (εδώ). Η τουρκική εμπειρία από την εμπλοκή στην Συρία ήταν σίγουρα αρκετά “διαφωτιστική” για τους Τούρκους επιτελείς, καθώς οι υψηλές απώλειες τους ανάγκασαν να αναδιαμορφώσουν τις τακτικές τους και να προβούν σε άμεσες αγορές εξοπλισμού (όπως για παράδειγμα συστήματα αυτοπροστασίας για τα άρματα μάχης).


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 88
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιαννης Μ.
Guest
Γιαννης Μ.

Πανηγυρικό άκυρο από παντού. Το ερώτημα όμως τώρα είναι τόσες έκτακτες παραγγελίες συστημάτων λόγω της επιχείρησης στη Συρία, θα ολοκληρωθούν ή θα ακυρωθούν; Μήπως οι Τούρκοι διαπίστωσαν ότι τα φράγκα για τις έκτακτες παραγγελίες δεν βγαίνουν και έριξαν ως δικαιολογία ότι δεν τους θέλει κανείς στην περιοχή στο “παιχνίδι” για τη Ράκκα;

Mitsos_Mantzos
Guest
Δημήτρης Μαντζος 336

No χαλουλου.

GK_
Guest
GK

«..Η τουρκική εμπειρία από την εμπλοκή στην Συρία ήταν σίγουρα αρκετά «διαφωτιστική» για τους Τούρκους επιτελείς, καθώς οι υψηλές απώλειες τους ανάγκασαν να αναδιαμορφώσουν τις τακτικές τους και να προβούν σε άμεσες αγορές εξοπλισμού (όπως για παράδειγμα συστήματα αυτοπροστασίας για τα άρματα μάχης)…»
…και αυτο, θα συμπληρωνα, λεει πολλά και για τα ελληνικα χάλια στα ΤΘ!

Φίλιππος
Guest
Φίλιππος

Δεν θέλω να διαφωνήσω για τα “χάλια” στα τεθωρασκισμένα αλλά ας μην ξεχνάμε πως στην ελληνική περίπτωση θα έχουν τον ρόλο του αμυνόμενου σε σχέση με αυτόν που είχαν τα Τουρκικά ΤΘ.
Επιπλέον, πραγματικό ρόλο αντεπίθεσης έχουν οι μονάδες ΤΘ στον Έβρο οι οποίες και είναι ενισχυμένες με τα Leo2A6.
Αυτό που πραγματικά έχει αξία απο τα παθήματα των Τούρκων στην Συρία, είναι η σημασία που έχουν κάποιοι “πολλαπλασιαστές ισχύος” όπως τα φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα που μπορούν να εξαλείψουν οποιοδήποτε Τουρκικό αριθμητικό πλεονέκτημα…ειδικά όσον αφορά τα νησιά.