Τέλος εποχής για τα Tornado GR4 της Βασιλικής Αεροπορίας

7
1674

Μετά από σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες σε υπηρεία, τα Tornado GR4 έφτασε η ώρα να δώσουν την θέση τους σε νεότερους τύπους.

Η 9 Μοίρα στη αεροπορική βάση RAF Marham θα είναι η πρώτη που θα παραχωρήσει την θέση της σε αεροσκάφη Typhoon. Η μοίρα θα τερματίσει την λειτουργεία της σταθεί ως μοίρα Tornado και στη συνέχεια θα επανασυσταθεί ως μοίρα Typhoon στην αεροπορική βάση RAF Lossiemouth, στα τέλη του έτους, όπως αναφέρει η βάση δεδομένων του Scramble.nl.

Η 12 Μοίρα, πάλι στην βάση Marham θα ακολουθήσει την πορεία της 9 Μοίρας και θα γίνει μια κοινή Μοίρα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Κατάρ.

Στις αρχές του 2019, η 31 Μοίρα στην ίδια βάση θα τερματίσει την λειτουργεία της με αεροσκάφη Tornado GR4, την θέση των οποίων θα πάρουν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-9B Protector από την αεροπορική βάση RAF Waddington.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πότε θα γίνει αυτό, αλλά το πρώτο από τα 26 αεροχήματα του τύπου που έχουν παραγγελθεί αναμένεται να φτάσει επί αγγλικού εδάφους το 2024.

Τα σαράντα Tornado GR4 που έχουν απομείνει θα αποσυρθούν οριστικά στις αρχές του επόμενου έτους, αν κι έτσι ή αλλιώς και τώρα δεν είναι όλα επιχειρησιακά.

Η RAF δεν θα προχωρήσει σε νέες παραγγελίες αεροσκαφών Typhoon για τον εξοπλισμών των εν λόγω δυο Μοιρών (9 & 12). Οι Μοίρες αυτές θα παραλάβουν περίπου 24 αεροσκάφη της παρτίδας παραγωγής Tranche 1 που κανονικά ήταν σχεδιασμένο να αποσυρθούν πρόωρα.

Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε με την Ανασκόπηση Ασφαλείας και Στρατηγικής Άμυνας το 2015. Καθώς η Tranche 1 δεν είναι συμβατή με τα αεροσκάφη Tranch 2 και 3 εντός της ίδιας Μοίρας, αρχικά σχεδιάστηκε η διάθεση των αεροσκαφών της Tranche 1 σε μοίρες ειδικά για αυτά.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Jane’s, ο σχεδιασμός δεν προβλέπει πλέον κάτι τέτοιο και οι Μοίρες 1, 2, 3, 6, 9 και 31 θα εξοπλιστούν με ένα μείγμα αεροσκαφών από όλες τις παρτίδες παραγωγής.

Η λογική που επικράτησε ήταν ότι ότι τα αεροσκάφη της Tranche 1 παρα την μη αναβαθμιση τους θα ήταν ακομα κι ετσι εξαιρετικά αναχαιτιστικά, ενώ τα αεροσκάφη της Tranche 3 θα διατίθεντο για επιχειρήσεις πολλαπλού ρόλου υψηλής έντασης. Ως εκ τούτου, αυτή η διαχείριση του στόλου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μονάδας.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  • Αρκετές! Κάποτε, πριν κάμποσα χρόνια σχεδίασα το CDU ( Cockpit Display Unit) για το IFF της Raytheon για αυτά τα αεροσκάφη!

   • Σε αντίθεση με την δικιά μας νοοτροπία και πρακτική, όπου όπως τα αγοράζουμε έτσι και αποσύρονται. Βέβαια, αυτοί έχουν και τους πηγαίους κωδικούς και ενσωματώνουν ότι και όποτε θέλουν. Ευχαριστώ για την απάντηση.

 1. 2 scalp eg το καθενα παιρνουν τα ατιμα (μονο αυτα και τα rafale) κριμα να πανε χαμενα
  Ειναι μια 10-15 ετια πιο νεα απο τα φσντομ, αν τα παιρναμε με συμβολικο τιμημα
  και αποσυραμε ταυτοχρονα τα φαντομ ποσο μεγαλυτερο θα ηταν το κοστος χρησης
  απο τα φαντομ?
  25 επιχειρησιακα και τα υπολοιπα για κανιβαλλισμο
  25*2 = 50 scalp eg με μια εξοδο, μια τρομερη απαντηση σε 1ο πληγμα της τουρκιας
  (αφου εμεις δεν προκειτε να κανουμε ποτε πρωτοι)
  και αγορα επιπλεον scalp eg βεβαια

  • Kάτσε να σου τα πω εγώ. Για να μην κουράζεσαι να γράφεις διάφορα περί Tornado, F-18 Growler κτλ.
   Αν πάρουμε μεταχειρισμένα μαχητικά αυτά θα είναι μόνο F-16 και Μ-2000-5 ενώ σε καινούργια θα είναι μόνο F-35.

Comments are closed.