- Advertisement -

Άρματα τέλος για τον Βρετανικό Στρατό;

- Advertisement -

Σε έναν βρετανικό στρατό χωρίς άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οδηγούν τα σχέδια του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘The Times’. Tα άρματα μάχης Challenger 2 και πολλά από τα ΤΟΜΑ Warrior ενδέχεται να αποσυρθούν πρόωρα σε μια προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους της άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρει το άρθρο των ‘Times’, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει το ριζοσπαστικό αυτό μέτρο όταν είδε πως το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των 227 αρμάτων Challenger 2 και των εναπομεινάντων 388 ΤΟΜΑ Warrior εκτοξεύτηκε σε βάθος χρόνου σε πολύ ανώτερα επίπεδα από το αναμενόμενο.

Βρετανία: Επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του «απηρχαιωμένου» αρματικού δυναμικού


Ο Βρετανικός Στρατός -ο πρώτος που ενέταξε το άρμα μάχης στο δυναμικό του το 1916- μειώνει τις οροφές του σε προσωπικό και κύρια μέσα διαρκώς από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης του μειώθηκε από 408 στα 227 μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και πλέον κινδυνεύει με αφανισμό. Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, ωστόσο, δείχνει έτοιμο να το συζητήσει.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια αλλά μόνο σε δύο περιπτώσεις, στον Α΄ και στον Β΄ πολέμους του Κόλπου (1991 και 2003 αντίστοιχα) κατά του Ιράκ έχει κάνει χρήση του αρματικού της δυναμικού. Το τελευταίο στοιχείο βαραίνει αποφασιστικά την πλάστιγγα. Πέρσι, η τότε υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Penny Mordaunt χαρακτήρισε τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ Warrior «παρωχημένα».

Η δημοσιογράφος Lucy Fisher, αμυντική συντάκτρια για τους ‘Times’ και συγγραφέας του επίμαχου άρθρου, είπε σε δήλωσή της πως η θέση των βαρέων τεθωρακισμένων στον Βρετανικό Στρατό είναι «ιδιαίτερα επισφαλής». Όπως αποκαλύπτει, αξιωματικοί του Βρετανικού Στρατού βρίσκονται ήδη σε διερευνητικές επαφές με τα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και το κέντρο χερσαίων επιχειρήσεων στη Σμύρνη για να διαπιστώσουν το μέγεθος του αντικτύπου που θα έχει η απόσυρση των βαρέων τεθωρακισμένων από τον Βρετανικό Στρατό. «Είναι φυσικό, λέει η Fisher, πως η εγκατάλειψη των βαρέων τεθωρακισμένων δυνάμεων θα έχει τεράστια επίπτωση στην συμμετοχή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ».

“Φαρμακερό” άρθρο των Times για το αρματικό δυναμικό της Βρετανίας


Σημαντική αναμένεται να είναι η έκδοση της Συνοπτικής Αναφοράς που πηγές στη βρετανική κυβέρνηση την περιγράφουν ως την πιο ολοκληρωμένη και σημαντική αναδιοργάνωση της βρετανικής πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όπως φαίνεται από το άρθρο των ‘Times’ τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και ο χώρος του Διαστήματος λαμβάνουν προτεραιότητα πλέον για τα στρατιωτικά πράγματα. Πηγή που πρόσκειται στο περιβάλλον της κυβέρνησης έκανε λόγο για «τολμηρές αποφάσεις» που πρέπει να παρθούν για να ξαναβρεί η βρετανική άμυνα την ισορροπία της στον σύγχρονο κόσμο.

British Army Challenger 2 main battle tanks form up on the Polish landscape for the start of Exercise Black Eagle.
Around 1,300 UK soldiers were honing their skills in the largest armoured deployment to Eastern Europe for six years.
The King’s Royal Hussars Battlegroup was taking part in Exercise Black Eagle under the command of the 10th Polish Armoured Cavalry Brigade and alongside the 1st Polish Tank Battalion at the Zagan Training area in south-west Poland. The exercise includes both dry-training and live-firing and is designed to develop interoperability between the two Armed Forces.
Exercise Black Eagle was a key demonstration of UK support to NATO reassurance measures and follows the RAF’s commitment of Typhoon aircraft to the Baltic Air Policing Mission and the deployment of HMS Montrose off the Danish coast as part of the multi-national Baltic Ops exercise in June 2014. Further deployments are expected to take place over the next two years.

Η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ώστε το σύνολο των ενεργών αρμάτων και τεθωρακισμένων που προαναφέρθηκαν να τεθούν σε κατάσταση «βαθιάς συντήρησης» ώστε να είναι έτοιμα να τεθούν και πάλι γρήγορα σε ενεργό δράση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια κρίση.
Σύμφωνα με το άρθρο, το βρετανικό υπουργείο Αμύνης εξετάζει άλλους εναλλακτικούς τρόπους που οι βρετανικές δυνάμεις μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογης βαρύτητας στους συμμάχους της. Ενώ τα άρματα μάχης της μπορεί στο μέλλον να αναβαθμιστούν ή να αποσυρθούν πλήρως, η Βρετανία έχει 50 επιθετικά ελικόπτερα και μεγάλες ικανότητες ανεφοδιασμού, μεταφορών και αναγνώρισης από αέρος για να αντισταθμίσει το κενό ισχύος προβάλλοντας το εναέριο σκέλος ελιγμού έναντι του βαρέως μηχανοκίνητου.

Βρετανός στρατηγός: ο Στρατός δυσκολεύεται να εκσυγχρονιστεί


Η δημοσιογράφος των ‘Times’ παραμένει λίγο δύσπιστη. «Δεν είναι σίγουρο αν στο ΝΑΤΟ θα δεχθούν τέτοια μετατόπιση των προτεραιοτήτων από τα άρματα μάχης», σημειώνοντας πως το στρατιωτικό κατεστημένο παραμένει πολύ ανελαστικό σε προτάσεις που απομακρύνονται από παραδοσιακές πρακτικές. Παρόμοια άποψη ασπάζονται τόσο ειδικοί στον μηχανοκίνητο πόλεμο όσο και πολιτικοί, που είτε βλέπουν το άρμα μάχης ως βασικό συστατικό μιας σύγχρονης μάχης σε κάθε σχεδόν πολεμική ενέργεια ή θεωρούν την πρόταση ως άλλο μια ωραιοποιημένη απόπειρα αμυντικών περικοπών.

Αμερικανικός Στρατός: Έχεις άρματα μάχης; Έχεις αποτροπή!


Άλλες προτάσεις που παρουσιάζονται στην εν λόγω αναφορά μιλούν για κλείσιμο βάσεων του Στρατού, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αλμπέρτα του Καναδά. Ήδη στρατιωτικοί κύκλοι έχουν εκφραστεί αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενες βρετανικές στρατιωτικές υποχρεώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Φήμες για μετακίνηση στρατευμάτων επίσης διαψεύδονται προς το παρόν.

Η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει (και αυτή) τη συμμετοχή της στο νέο ευρωπαϊκό άρμα

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris_1

Θυμάμαι παλαιότερα σε άρθρα του στους 4Τροχούς, ο Κ. Καββαθάς συχνά ονόμαζε την Αγγλία ως «καποτία», αν δεν κάνω λάθος από το κόλλημά τους με το “cup of tea”. Μάλλον όμως της ταιριάζει πλέον με το «ήταν ΚΑΠΟΤΕ υπερδύναμη».

GDM

Ναι, από το “cup of tea”. Και “βροχονήσι”.

photographix

Eξαιρετικο copy-write. Προσλαμβανεστε.

Last edited 3 months ago by aliahmed061
Fingolfin

Χωρίς άρματα μάχης και ΤΟΜΑ τί να τα κάνουν τα Albion και Bulwark;

Koursaros312

Κι άλλη ευκαιρία για τις ΕΕΔ;

photographix

Φερτε τα warrior απο εδω παρακαλω

SAAB

Έχει μια λογική η αντικατάσταση των βαρέων οχημάτων από ελικόπτερα με αντιαρματικό οπλισμό. Έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξουν.

Koursaros312

Να τρέχουν και να μην φτάνουν.

hypnosz

Όπως κατέληξαν και τη δεκαετία του ’60 χωρίς αεροπλάνα όταν οι γραφειοκράτες αποφάσισαν οτι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται μόνο με πυραύλους.

stepa

Το φαντασμα του Dunkan Sandys ειναι….

Nikolaos

Είναι τελείως σοκαριστικό το ότι παρά τα παθήματα δεν βάζουν μυαλό. Jaguar, Harrier, Sea Harrier, Tornado … και εντάξει, εδώ δεν καταργήθηκε όπλο ολόκληρο … Τα ΑΦΝΣ; Που διέλυσαν τα εκσυγχρονισμένα Nimrod (πρακτικά νέα α/φ) και μετά από 10 έτη πήραν τα Ρ-8Α; Τα ELINT Nimrod, που αντικαταστάθηκαν από τα υποδεέστερα (και 65 ετών …) RC-135V;
Δηλαδή χάνεται ένας ολόκληρος κλάδος των ΕΔ (δύο, με το τ/θ πεζικό) και όλο το συσσωρευεμένο expertise ενός αιώνος … Διότι στην πρώτη εκστρατεία που θα ανακύψει, θα ζητούν Μ1Α1 από ΗΠΑ, και θα τα λάβουν … αλλά πληρώματα δεν θα έχουν, ούτε τακτικές, ούτε εκπαίδευση, ούτε τεχνογνωσία …
Ακραία επιπολαιότητα.

Nikolaos

Εννοείται ότι άμα διατεθούν τα Warrior τα σκουπίζουμε άμεσα!

G...

Και τα πλοια και τα αεροπλανα. Αν χρειαστει κατι θα στειλεις με Email την επιθεση σου.

Nikolaos

Εικονική πραγματικότητα 🙂 …
Θα είναι σαν κάτι τύπους που χάνουν στο χαρτί και όταν έρχεται η ώρα να γίνει κάσσα ρωτούν “Δηλαδή με λεφτά παίζαμε;” ….

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

68
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99 $

Related News

“Φως” στο ταλαίπωρο πρόγραμμα του πρώτου ινδικού αεροπλανοφόρου;

Όπως ανακοίνωσαν τα ναυπηγεία Cochin Shipyard Limited (CSL), το αεροπλανοφόρο INS Vikrant ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα τις πρώτες του δοκιμές λιμένος, 12 περίπου χρόνια μετά...

Το πρώτο “Romeo” MH-60R της Ινδίας, άντε και στα δικά μας μέσα στο 2021!

Η Lockheed Martin έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο ινδικό "Romeo" (MH-60R), με τα "επίσημα" ινδικά χρώματα, και με τα αντίστοιχα εθνόσημα. Η Ινδία έκανε...

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι ακυρώνει πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τα "εργαλεία προπαγάνδας"."Αν και άλλα προγράμματα...